‼️فراموش کردن تشهد
🔷 کسی که تشهد را فراموش کرده است:
1⃣ اگر برای رکعت سوم بایستد، ولی پیش از رکوع یادش بیاید که تشهد را نخوانده است: باید بنشیند و تشهد را بخواند و دوباره بایستد و آنچه باید در آن رکعت خوانده شود، بخواند و نماز را تمام کند، و پس از نماز به خاطر ایستادن بیجا، بنابر احتیاط مستحب، دو سجدهی سهو به جا آورد.
2⃣ اگر هنگامی که به رکوع رکعت سوم رفته یا بعد از آن یادش بیاید: باید نماز را تمام کند و بعد از سلام، برای تشهد فراموش شده دو سجدهی سهو به جا آورد، و احتیاط (واجب) آن است که پیش از سجدهی سهو، تشهد فراموش شده را قضا کند.
📕منبع: رساله آموزشی امام خامنهای
🆔 @resale_ahkam
‼️موالات در نماز
🔷نمازگزار باید اجزای نماز، مانند رکوع و سجود و تشهد و غیره را با «موالات» یعنی پی در پی به جا آورد و میان آنها فاصلهی طولانی و غیر متعارف نیندازد، پس اگر میان اجزای نماز به قدری فاصله شود که در نظر بیننده از حالت نماز خواندن خارج شود، نمازش باطل است.
📕منبع: رساله آموزشی امام خامنهای
🆔 @resale_ahkam
( دعای 27 ) دعاي آنحضرت براي مرزداران
دعای دیگری از حضرت امام زین العابدین عليه السلام را با دقت و تدبر مطالعه کنیم
(قسمت اول)
خداوندا درود بر محمد و آل او فرست، و سرحدّ کشور مسلمانان را به عزّت خود محفوظ دار و نگاهداران آن را به نیروى خود تقویت فرما و از دارایى خود عطاى فراوان بر ایشان بخش.
خدایا درود بر محمد و آل او فرست، و شماره آنان را بسیار گردان و سلاح آن ها را برّان کن، و حوزه آنها را پاس دار، و جایگاه آنان را حفظ کن و میان آنان الفت و کار ایشان را سامان ده، و آذوقه آن ها را پى در پى بفرست. هزینه معیشت آنان را متکفل باش و به یارى خود بازوى آنان را قوى گردان و به شکیبایى مدد کن و چاره سازى به ایشان آموز.
خدایا درود بر محمد و آل او فرست، و هرچه را نمی شناسند به آنها بشناسان و هرچه نمى دانند به آنها تعلیم ده و هرچه بینش شان بدان نمى رسد به آنها بنماى.
خدایا درود بر محمد و آل او فرست، و هنگام لقاى دشمن یاد دنیاى مکار و فریبنده را از خاطر آنها ببر، و از دل آن ها اندیشه مال فتنه انگیز را محو کن، و بهشت را پیش چشم آنان مجسم گردان و آنچه در بهشت آماده کرده اى از مسکن هاى جاوید، و منزل کرامت، و حوران نیکو روى، و جویهاى روان و نوشیدنى هاى گوناگون، و درختان پربار و از اقسام میوه ها در پیش چشم ایشان ممثل ساز تا هیچ یک آهنگ بازگشتن نکنند، و اندیشه گریختن از هماورد خود به دل راه ندهند.
خدایا بدین کار دشمن آن ها را سست گردان و ناخن آنها را بر چین و میان آنها و سلاح جنگ جدایى افکن، و دل آنهارا بگسل، و آذوقه را از آنها دور کن و در راهها سرگردانشان ساز، و از مقصود باز دار، و مدد را از آنها ببر و شماره آنان را اندک گردان و دل آن ها را پر هراس کن، و دست آنان را چنان ببند که هرگز نتوانند گشاد، و زبان آن ها را چاک زن که سخن نتوانند گفت، و به پراکندگى ایشان دنباله هاى آنها را هم پراکنده ساز و اینها را عبرت آنها گردان و به سبب زبون گشتن اینها امید دیگران را قطع کن.
خداوندا، زنانشان را نازاى و پشت مردان آنها را خشک گردان و نسل چارپایان سوارى و شیرده آنها را ببر، به آسمان را دستور باریدن بر آن ها مده، و زمین را اجازت روییدن مفرما.
و بدین کارها پشت مسلمانان را قوى گردان و گرد کشورشان را به دژى محکم استوار دار و مال آنها را بارور کن و آنان را از جنگ فارغ ساز تا بندگى تو کنند و از کارزار با ایشان آسوده کن تا با تو در خلوت به راز و نیاز پردازند تا در هیچ جاى زمین غیر از تو را عبادت نکنند و پیشانى براى هیچ کس جز تو به خاک سوده نگردد.
خداوندا! در هر ناحیه مسلمانان را به دفع مشرکانى که در برابر آنانند برانگیز و به فرشتگان خود پیوسته مدد فرست که آنان را تا پایان زمین عزیمت دهند، کشته شوند یا گرفتار گردند یا اقرار کنند که تویى خدا و غیر تو معبودى سزاوار پرستش نیست، تویى تنها که شریک و انباز ندارى.
خدایا! این نفرین همه دشمنان تو را در همه شهرها فرا گیرد، از هند و روم و خزر و حبشه و نوبه و زنگبار و سقالبیان و دیلمان و دیگر امتهاى مشرک که نام و نشان آن ها بر ما پنهان است، و تو آنها را یکان یکان مى شناسى، و به قدرت خویش بر آنان تسلط دارى.
خداوندا! مشرکان را سرگرم یکدیگر کن که پیرامون مسلمانان نگردند و آنها را به نقص بگیر که از تنقیص مسلمانان باز مانند و میان آنها پریشانى انداز که از گرد آمدن بر مسلمانان منصرف شوند.
پروردگارا! دلهای آن ها را از آرامش تهى و بدن آنها را از نیرو خالى کن، و راه چاره را به رویشان ببند، و اندام آنان را سست گردان که نبرد با مردان نتوانند و ترس در دل آن ها افکن که کارزار پهلوانان را نخواهند، و لشکرى از فرشتگان با آن عذابى که خود مى دانى بر آنها فرست، چنانکه در روز بدر فرستادى، تا بیخ آنها را برآورى و خار آنها را از پیش پاى مسلمانان دور کنى و جمع آنان را پریشان گردانى.
صحیفه سجادیه
دعا برای مرزداران - دعای بیست و هفتم
(این دعا ادامه دارد قسمت دوم را فردا شب مطالعه میکنیم)
حدیث (43) امام على عليه السلام :
لَقَدْ سَبَقَ اِلى جَنّاتِ عَدْنٍ اَقْوامٌ ما كانوا اَكْثَرَ النّاسِ لا صَوْما وَ لا صَلاةً وَ لا حَجّا وَ لاَ اعْتِمارا وَ لكِنَّهُمْ عَقَلوا عَنِ اللّهِ مَواعِظَهُ؛
گروههايى به سوى بهشت برين (از ديگران) پيشى گرفتند كه بيش از ديگران اهل روزه، نماز، حج و عمره نبودند، بلكه آنان در موعظه هاى الهى تعقل كردند.
(مجموعه ورام، ج 2، ص 213)
پیامهای این آیه:
- معراج، لغو نيست، بلكه اسرارى قابل توجّه دارد. «سبحان الّذى اسرى ...»
- معراج، اردوى خصوصى و بازديد علمى پيامبر بود، وگرنه خداوند بى مكان است. «سبحان الّذى اسرى ...»
- عبوديّت، مقدّمه ى پرواز است و عروج، بى خروج از صفات رذيله، ممكن نيست. «أسرى بعَبده»
- انسان اگر هم به معراج برود، باز «عبد» است. پس درباره ى اولياى خدا غلوّ نكنيم. «أسرى بعَبده»
- عبوديّت، از افتخارات پيامبر و زمينه ى دريافت هاى الهى اوست. «بعَبده»
- پيامبرى كه امتّش در آينده از فضانوردان نيز خواهند بود، لازم است به معراج و سفر آسمانى رفته باشد. «أسرى بعبده»
- براى قرب به خدا، شب بهترين وقت است.(21) «أسرى... ليلاً»
- شب معراج، شب بسيار مهمى است. «ليلاً» نكره آمده است.
- اگر استعداد وشايستگى باشد، پرواز يكشبه انجام مى گيرد.«أسرى بعبده ليلاً»
- مسجد، بهترين سكوى پرواز معنوى مؤمن است. «من المسجد»
- مسجد بايد محور كارهاى ما باشد. «من المسجدالحرام الى المسجدالاقصى »
- حركت هاى مقدّس، بايد از راههاى مقدّس باشد. «أسرى... من المسجد»
- سرسبزى و بركات، بايد بر محور مسجد باشد. «المسجد... بارَكنا حَوله»
- بيت المقدّس و حوالى آن، محلّ نزول بركات آسمانى، مقّر پيامبران و فرودگاه فرشتگان در تاريخ بوده است. «باركنا حَوله»
- ظرفيّت علمى انسان، از دانستنى هاى زمين بيشتر و شگفتى هاى آسمان نيز از زمين بيشتر است. «أسرى ... لنُريَه من آياتنا»
- هدف معراج، كسب معرفت و رشد معنوى بود. «لنُريَه من آياتنا»
- آيات الهى آن قدر بى انتهاست كه رسول خدا نيز توان دستيابى به همه ى آنها را ندارد. «من آياتنا»(22)
- خداوند، به مخالفان هشدار مى دهد كه آنان را مى بيند و سخنانشان را مى شنود. «السّميع البصير»
21) سُرى » به معناى سير و حركت شبانه است.
22) در جاى ديگر آمده است: «لقد رأى من آيات ربّه الكبرى » نجم، 18.
ذکر روز یکشنبه: یا ذالجلال والاکرام
سلام صبح همه دوستان بخیر و شادی و سلامتی و عاقبت بخیری، موفق و مؤید باشید
التماس دعا
ترجمه و تفسیر آیه به آيه سوره اسرا
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيم
به نام خداوند بخشنده ى مهربان
آيه 1
سُبْحَانَ الَّذِي أَسْرَي بِعَبْدِهِ لَيْلاً مِّنَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ إِلَي الْمَسْجِدِ الأَقْصَي الَّذِي بَارَكْنَا حَوْلَهُ لِنُرِيَهُ مِنْ آيَاتِنَا إِنَّهُ هُوَ السَّمِيعُ البَصِيرُ
ترجمه :
پاك و منزّه است آن (خدايى) كه بنده اش را از مسجدالحرام تا مسجدالاقصى كه اطرافش را بركت داده ايم شبانه بُرد، تا از نشانه هاى خود به او نشان دهيم. همانا او شنوا و بيناست.
نکته ها:
معراج، مقدّس ترين سفر در طول تاريخ است، مسافرش پيامبر اسلام صلى الله عليه وآله، فرودگاهش مسجدالحرام، گذرگاهش مسجد الاقصى ، ميزبانش خدا، هدف آن ديدن آيات الهى، سوغاتى اش اخبار آسمان ها و ملكوت و بالا بردن سطح فهم بشر از اين دنياى مادّى بوده است.(10)
بر اساس روايات، پيامبر يك سال قبل از هجرت، پس از نماز مغرب در مسجدالحرام، از طريق مسجدالاقصى به وسيله ى «بُراق»(11)به آسمان ها رفت و چون بازگشت، نماز صبح را در مسجدالحرام خواند.(12)
معراج پيامبر، جسمانى و در بيدارى بوده، نه در خواب و با روح! و اصل آن از ضروريات دين و مورد اتّفاق همه ى فرقه هاى اسلامى است.(13)
روايات متواتر(14) و برخى دعاها و زيارتنامه ها هم به اين مسأله اشاره دارد و در برخى احاديث، منكر آن كافر معرّفى شده است.
خداوند، حضرت آدم را از آسمان به زمين آورد، ولى حضرت رسول صلى الله عليه وآله را از زمين به آسمان برد.(15) پيامبر در آن شب، عوالم بالا، ملكوت آسمان ها و عجائب آفرينش را ديده(16) و با انبيا ملاقات كردند.(17) و احاديث قدسى در اين سفر بر آن حضرت وارد شده است، رهبرى و ولايت على عليه السلام مطرح شد.
در اين سفر، حضرت رسول، بهشت و جهنّم را ديد، وضعيّت بهشتيان و نعمت هايشان و دوزخيان و عذاب هايشان از مشاهدات ديگر پيامبر بود. وقتى پيامبر داستان معراج را بيان فرمود، بعضى مردم كم ظرفيّت از دين برگشتند.(18)
اشكال و جواب:
بعضى در مورد معراج و سفر آسمانى پيامبرصلى الله عليه وآله، سؤال ها يا شبهه هايى را مطرح مى كنند، از قبيل اينكه: در فضاى بيرون جوّ، هوا نيست، گرماى سوزان و سرماى كشنده هست، مشكل بى وزنى وجود دارد، اشعّه هاى كيهانى خطرناك است، يك شب براى سير در آسمان ها كوتاه است و اگر كسى بخواهد در فضا سير كند، بايد سرعتى شبيه سرعت نور يا بيشتر داشته باشد، براى فرار از جاذبه بايد سرعتى معادل 40000 كيلومتر در ساعت داشت و امثال اينها.
پاسخ اجمالى شبهات اين است: اصل معراج در قرآن وروايات متواتر آمده(19) و آنچه مهم است، ايمان به اصل آن است وايمان به جزئيّاتش ضرورى نيست.(20) از طرفى معجزه بايد عقلاً محال نباشد وچون معراج از معجزات پيامبراسلام صلى الله عليه وآله است، مشمول قواعد كلّى همه ى معجزات مى شود.
بقيّه ى مشكلات وشبهات نيز با توجّه به قدرت الهى قابل حلّ است. علاوه برآنكه امروزه كه انسان، هواپيما و قمرمصنوعى وسفينه هاى فضايى به كرات ديگر مى فرستد، پذيرفتن معراج آسان است.
چنانكه قرآن، جابه جايى تخت بلقيس را از كشورى به كشور ديگر در يك چشم به هم زدن مطرح مى كند كه اين مسأله، مشكل طىّ مسافت را حلّ مى كند.
10) در تفسير فرقان آمده است: شب ميلاد، شب معراج، شب بعثت، شب هجرت، شب ورود به مدينه و شب رحلت پيامبر، همه، شب دوشنبه بوده است.
11) تفسير نورالثقلين.
12) بحار، ج 18، ص 389.
13) اين آيه و آيات 8 تا18 سوره ى نجم، بر اين مطلب دلالت دارد.
14) متواتر، به رواياتى مى گويند كه افراد بسيارى آن را نقل كرده باشند وجايى براى شبهه نباشد.
15) تفسير كشف الاسرار.
16) تفسير نورالثقلين.
17) كافى، ج 8، ص 121.
18) تفسير طبرى.
19) بحار، ج 18، ص 282 - 410.
20) البتّه بعضى روايات، مجعول است، مثل مشاهده ى خدا در حال جسم بودن، و برخى قابل قبول است با توجيه و تأويل، مانند: ديدار اهل بهشت و جهنّم و برخى هم بدون تأويل، پذيرفتنى است.
روز مالیات
16 تیر ماه روز ملی مالیات و تا 23 همان ماه به نام هفته مالیات نامگذاری شده است.
ماليات، واژهاي عربي است که در زبان فارسي به معاني باج، خراج، ارتفاع، حاصل و محصول به کار ميرود. اين واژه جمع ماليه به معناي چيزي است که به دارايي و اموال تعلق دارد. ماليات در اصطلاح، سهمي است که به موجب اصل تعاون ملي و براساس مقررات، شهروندان موظف اند از ثروت و درآمد خود، به منظور تأمين هزينه هاي عمومي و حفظ منافع اقتصادي يا سياسي و اجتماعي کشور، به قدر و توانايي خود به دولت بدهند تا دولت در هر موردي که مصلحت بداند، مصرف کند.
16 تیر; همه ساله چنین روزی تحت عنوان روز مالیات گرامی داشته می شود . وجوهی كه دولت برای تأمین هزینه های خود از اشخاص اخذ می نماید مالیات نامیده می شود. مانند مالیات بر ارث - حق تمبر - مالیات بر درآمد املاك- مالیات بر درآمد حقوق - مالیات بر درآمد- مشاغل مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی - مالیات بر درآمد اتفاقی.
ایرانیان از زمان هخامنشیان برای دریافت مالیات و امور مالی كشور دفاتر و سازمانهای مرتبطی داشتند. در زمان ساسانیان اخذ مالیات صورت كاملتری بخود گرفت و سه نوع مالیات بنامهای اراضی، سرشماری و سرانه دریافت می شد. پس از تسلط اعراب به ایران، در زمان حجاج بن یوسف ثقفی دفاتر مالیاتی از فارسی به عربی برگردانده شد و در دوره سلجوقی با دستور عبدالملك كندری وزیر طغرل مجدداً به فارسی بر گردانده شد.
در زمان سلطنت صفویه تجارت خارجی و درآمد گمركی به مالیات اضافه و در دوره افشاریان گسترش بیشتری یافت. در دوره قاجاریه وضع مالیه كشور بواسطه جنگها، مسافرتها و ضعف پادشاهان رو به ركود گذاشت و با زحمات طاقت فرسای امیركبیر گامهای سودمندی برداشته و برای وصول، نگهداری و مصرف خزانه مقررات جدیدی وضع گردید.
قبل از مشروطیت شاهان تمام در آمدها و عواید كشور را در اختیار داشته و تمام مخارج نیز به فرمان و تصویب شخص او صورت می گرفت. با انقلاب مشروطه در سال 1285 اولین كابینه قانونی تشكیل و ناصرالملك بعنوان نخستین وزیر مالیه از مجلس شورای ملی رای اعتماد گرفت. از سال 1300 به بعد دگرگونیهای زیادی در وزارت مالیه رخ داد. بالأخره در سال 1353 قانون تشكیل وزارت امور اقتصادی و دارائی با 6 ماده به تصویب مجلس شورای ملی سابق رسید.
‼️شرکت در مسابقه ای که جایزه می دهند
🔷س 1487: آیا شرکت و #دریافت_جایزه، در مسابقاتی که به #برنده_مسابقه جایزه می دهند، جایز است؟
✅ج: در صورتی که مفسده ای نداشته باشد و به گونه ای نباشد که از #بازنده مالی گرفته شده و به برنده داده شود، فی نفسه اشکال ندارد.
#احکام_مسابقات #احکام_برد_و_باخت
🆔 @resale_ahkam
( دعای 27 ) دعاي آنحضرت براي مرزداران
دعای دیگری از حضرت امام زین العابدین عليه السلام را با دقت و تدبر مطالعه کنیم
(قسمت دوم دعا)
خدایا! آب آنها را به وبا بیالاى،و خوراک آنان را به دردها بیامیز، و شهرهاى آنها را به فروتنى و ریختن سنگ هاى آسمانى پیوسته ویران کن و به خشکى و قحطى مبتلا ساز و خوار و بار آنها را در خالى ترین و دورترین زمین ها قرار ده، و قلعه هاى آن زمین ها را بر ایشان فرو بند، و به گرسنگى پیوسته ، و بیمارى دردناک شکنجه شان ده.
خدايا هر مرد سلحشور از اهل دین تو و جنگجوى از پیروان سنت تو که با ایشان در آویزد و کارزار کند تا پایه دین تو فراتر رود و طرفداران تو نیرومندتر گردند و بهره دوستان افزونتر شود، او را از آسایش برخوردار دار و کار او را به سامان کن و به فیروزى رسان و یاران شایسته براى او بگزین و پشت او را قوى گردان و دست او را در انفاق گشاده دار و او را از خرمى بهره مند ساز و سوز شوق شهر و فرزند را در دل او فرو نشان و از اندوه تنهایى زنهار ده و اندیشه خویش و فرزند از یاد او ببر.
و نیت او را نیکو گردان و او را با تندرستى و ایمنى یار کن و هراس دشمن را از دل او
ببر و دلاورى در دل او قرار ده و او را پهلوان زورمند گردان و به یارى خود نیرو ده و روش درست و سنت صحیح بیاموز و راه صواب بنماى و او را از خود نمایى و نامجویى دور کن و فکر و ذکر، جنبش و آرامش او را در راه خود و براى خود قرار ده.
و چون با دشمنان تو که هم دشمن اویند هماورد شود، آن ها را در نظر او اندک نماى و کار آن ها را در دل او کوچک گردان، او را بر آن ها چیره ساز و آنان را بر او چیره مکن، پس اگر فرجام او را به نیک بختى مقرر فرمودى و شهادت روزى کردى، پس از آن وى را به این سعادت رسان که بیخ دشمن تو را به کشتن برکنده و به اسیر گرفتن زبون کرده باشد و گرداگرد کشور مسلمانان را امن گردانیده و دشمن گریزان پشت کرده باشد.
خدایا هر مسلمانى که در غیبت مجاهدى یا مرزدارى، سراى او را رسیدگى کند و بازماندگان او را تکفل فرماید یا او را به پاره اى از مال خود یارى دهد وساز راه او آماده کند و او را در جهاد چابک سازد و نسبت به کارى که در پیش دارد او را به دعا بدرقه کند و در آن چه در موطن مانده حرمت او را رعایت کند، پس مانند اجر آن به همان اندازه و همان صفت بدین عطا کن و به جاى عمل او پاداشى نقد مقرر فرما که از سود کار پیشین خود بهره مند و بدان عمل شادان گردد تا هنگام آن ثواب بزرگ فرا رسد که از فضل خود براى او مقرر داشته و از کرامت خود آماده فرموده اى.
خداوندا! هر مسلمانى که به کار اسلام دل بسته و از اتفاق مشرکان در حرب آنان اندوهگین است و قصد جنگ و آهنگ جهاد با آنان دارد، اما ناتوانى او را در خانه نشانیده یا تنگدستى او را باز داشته یا پیش آمد دیگرى پاى او را بسته و مانعى در پیش اراده او پدیدار گشته است، نام او را در زمره علمداران درج کن و ثواب مجاهدان براى او لازم شمار و او را در سلسله شهیدان و نیکوکاران قرار ده.
خدایا بر محمد و خاندان او درود فرست بالاتر از هر درود و برتر از هر تحیت، درودى که مدت آن به انجام نرسد و شماره آن پایان نیابد، کامل تر از همه رحمت ها که بر یکى از دوستان خود پیش از این فرستاده اى که تویى عطا دهنده، ستوده، آغاز کننده خلق و برگرداننده آن ها که هر چه مى خواهى به جاى مى آورى.
صحیفه سجادیه
دعا برای مرزداران - دعای بیست و هفتم
حدیث (44) امام على عليه السلام :
فَسادُ الاَْخْلاقِ بِمُعاشَرَةِ السُّفَهاءِ وَ صَلاحُ الاَْخْلاقِ بِمُنافَسَةِ الْعُقَلاءِ وَ الْخَلْقُ اَشْكالٌ فَكُلٌّ يَعْمَلُ عَلى شاكِلَتِهِ؛
معاشرت با نابخردان،
اخلاق را فاسد
و رقابت با عقلا اخلاق را اصلاح مىنمايد
و مردم متفاوتند،
و هر كس بر حسب طينت خود رفتار مىكند.
(عوالم العلوم و المعارف، ج 23، ص 279)