نکات تفسیری آیات 85 و 86 سوره نمل
نقش تاريكى شب، در آرامش اعصاب و روشنى روز در فعّاليّت وجود انسان يكى از مسايل علمى ثابت شده امروز است.(96)
طرح مسأله خواب وبيدارى، بعد از مسأله رجعت ومعاد، شايد داراى اين پيام باشد كه از رجعت ومعاد تعجب نكنيد، زيرا اين دو مثل خواب وبيدارى است.
شب، نمونه رحمت خدا بر مردم و نشانه حكمت و قدرت الهى است و ناديده گرفتن نقش شب، نمونه اى از تكذيب جاهلانه اى است كه در آيه قبل مطرح شده بود.
وسايل آرامش
در قرآن برخى امور به عنوان وسيله آرامش و سكينه معرّفى شده اند، از جمله:
1. ياد خدا. «الا بذكر اللّه تَطمئنّ القلوب»(97)
2. امداد غيبى. «هوالّذى أنزل السّكينة فى قلوب المؤمنين»(98)
3. آثار و اشياى مقدّس. «أن يأتيكم التّابوت فيه سكينة من ربّكم»(99)
4. تشويق اولياى الهى. «اِنّ صلوتك سَكنٌ لهم»(100)
5. سرپناه و خانه. «واللّه جَعَل لكم من بيوتكم سَكنا»(101)
6. همسر. «خَلَق لكم من انفسكم ازواجاً لتسكنوا»(102)
7. شب. «انّا جعلنا الّيل ليسكنوا»(103)
گفتنى است كه نزول قرآن، معراج پيامبر، وقت دعا ومناجات در هنگام شب است؛ گرچه برخى منحرفان، از نعمت شب وتاريكى آن سوء استفاده كرده وگناهانى مرتكب مى شوند.
* عصر حاضر، آرامش را در جاى ديگرى جستجو مى كند و لذا به نتيجه هم نرسيده است، امروز دنيا به تكنولوژى، اسلحه، ثروت، قدرت و روابط دپيلماسى دل بسته و به خاطر از دست دادن معنويّت، رنگ آرامش را نمى بيند. بسيارند افرادى كه به موادّ مخدّر، شراب و شهوت و... آلوده شده اند و غرق گناهند؛ براى دريافت حقيقت، كافى است كه به آمار جنايات در دنيا مراجعه كنيم.
96) تفسير نمونه.
97) رعد، 28.
98) فتح، 4.
99) بقره، 248.
100) توبه، 103.
101) نحل، 80.
102) روم، 21.
103) نمل، 86.
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيم
روز خود را با تفکر و تعمق در آیات قرآن شروع کنیم دوست عزیز برای بهره مندی هرچه بهتر لطفاً هرروز مطالعه آیات و تفسیر آن را دنبال کنید
ترجمه و تفسیر آیه به آيه سوره نمل
آیه 85 و 86
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم
وَوَقَعَ الْقَوْلُ عَلَيْهِم بِمَا ظَلَمُوا فَهُمْ لَا يَنطِقُونَ (85)
أَلَمْ يَرَوْا أَنَّا جَعَلْنَا اللَّيْلَ لِيَسْكُنُوا فِيهِ وَالنَّهَارَ مُبْصِراً إِنَّ فِي ذَلِكَ لَآيَاتٍ لِّقَوْمٍ يُؤْمِنُونَ (86)
ترجمه :
و به خاطر ظلمى كه كردند، حكم (عذاب) بر آنان مقرر گرديد، پس آنها حرفى نمى زنند (و سخنى ندارند كه بگويند).
آيا نديدند كه ما شب را قرار داديم تا در آن آرام گيرند و روز را روشنى بخش ساختيم؟ (تا در آن براى معاش خود تلاش كنند) حتماً در اين امر براى كسانى كه ايمان دارند عبرت هايى است.
پیامها :
- عذاب ستمگران قطعى است. «وقع»
- وعده عذاب هاى الهى، قبلاً به ستمگران گفته شده است. «القول»
- عامل بدبختى هاى انسان، خود اوست. «بماظلموا»
- تكذيب وتمرّد از هشدارهاى جدّى انبيا ظلم به خود است. «بماظلموا»
- در قيامت، ستمگر حرفى براى گفتن ندارد. «لاينطقون»
- كسانى كه از آمد ورفت شب وروز درس عبرت نگيرند، مورد انتقادند. بيشترين انتقادهاى قرآن از كسانى است كه زندگى غافلانه دارند. «ألم يروا»
- نظام آفرينش با نيازهاى بشر هماهنگ است و اين هماهنگى نشانه وجود مدبّرى حكيم و يكتاست. «ليسكنوا»
- در برنامه زندگى، شب را مخصوص استراحت قرار دهيد. «ليسكنوا فيه»
- نقش ايمان و تفكّرِ دينى آن است كه هستى را معنادار و هدفدار و نشانه قدرت و حكمت مى داند. «ليسكنوا - مبصراً - لآيات»
- استراحت بايد مقدّمه كار و تلاش باشد. «ليسكنوا - مبصراً» روشنى روز، براى كار است، چنانكه در آيه 12 سوره اسراء مى فرمايد: «مبصرة لتبتغوا فضلاً» تا فضل پروردگارتان را بجوييد (و به تلاش و كار بپردازيد).
- تنها اهل ايمان از آيات الهى عبرت مى گيرند. «انّ فى ذلك لآيات لقوم يؤمنون»
#ماجرای_جالب حضور آیت الله #مصباح در دانشگاه بینگهمتون نیویورک
🔻دکتر مرتضی آقا تهرانی که چند سال در آمریکا به تحصیلات تکمیلی و فعالیت فرهنگی مشغول بوده است، یکی از خاطرات دوران تحصیل خود را چنین بیان میکند:
🔻 دانشگاه بینگهمتون که در ایالت نیویورک قرار دارد، سالانه یک سمینار فلسفی برگزار می کند و از فیلسوفان بزرگ دنیا دعوت می شود تا با شرکت در این مراسم، به ارائهی مقاله و کنفرانس علمی بپردازند.
🔻ارائه ی مقاله و کنفرانس در این سمینار، دارای ارزش علمی برای اساتید خواهد بود. چه اینکه در مجلات علمی دانشگاه به چاپ می رسد و جزو فعالیت های علمی به حساب می آید.
🔻حدود ۱۴ یا ۱۵ سال پیش، از حضرت آیت الله مصباح یزدی -دامت برکاته- دعوت شد تا در این سمینار حضور یافته و کنفرانس علمی داشته باشند. این سمینار توسط چیرمن دپارتمان فلسفه ی دانشگاه ، جناب آقای پرفسور آنتونی پرویس و پرفسور پرویز مروج اداره میشد.
🔻حضرت آیت الله مصباح نیز دعوت این دانشگاه را پذیرفته و در روز مقرر حدود ۲۰ دقیقه به ارائه ی کنفرانسی راجع به فلسفه ی ملاصدرا پرداخت.
🔻این کنفرانس بلافاصله توسط پروفسور مروج به زبان انگلیسی ترجمه می شد. کنفرانس آیت الله مصباح آن قدر برای شرکت کنندگان جالب و اثرگذار بود که به طور ممّتد و مفصل برای ایشان دست می زدند.
🔻پروفسور آنتونی پرویس (چیرمن دانشگاه و رئیس سمینار) که به شدت تحت تأثیر کنفرانس آیت الله مصباح قرار گرفته بودند، از شرکت کنندگان تقاضا کرد که در صورت امکان یکی از آنها وقت خود را به آیت الله مصباح بدهد تا بحث دیگری از فلسفهی اسلامی را ارائه دهند.
🔻یکی از حاضران در جلسه نیز با وجود ارزش علمی کنفرانس در این سمینار، بلافاصله وقت خود را به آیت الله مصباح داد و ایشان نیز بحث خود را ادامه دادند. بحث استاد مجدداً بسیار مورد توجه شرکت کنندگان واقع شد.
🔻این ماجرا گذشت تا اینکه سالها بعد، در اوج حملاتی که به آیت الله مصباح در روزنامه های دوم خردادی اصلاح طلب صورت می گرفت، روزی آقای پرویس که استاد راهنمای بنده بود، به من گفت:
▪️مرتضی! من سابقاً فکر میکردم که این حق توحّشی که آمریکاییها از برخی کشورها و به ویژه ایران می گرفتند، اشتباه است؛ اما الان نظرم عوض شده است و معتقدم که این حق توحش را باید بگیرند!
▫️گفتم چرا چنین اعتقادی پیدا کرده اید؟!
▪️گفت: مگر در کشور شما چند نفر مثل آیت الله مصباح وجود دارد که مطبوعات داخلی خودتان این همه به ایشان حمله و اهانت میکنند؟
🔻من متحیر ماندم که چه پاسخی به او بدهم. گفتم: نویسندگان این نوع جراید به واقع نماینده ی مردم ایران نیستند و از علم و دانش بهره ای ندارند؛ از همه گذشته، فکر می کنم تعهدی به دین و وطن خود ندارند.»
📚برگرفته از کتاب «گفتمان مصباح» ص ۱۸۴ و ۱۸۵
🌐 منبع:حوزه
🆘 @Roshangari_ir
🔻 Instagram.com/roshangari
‼️وضو برای نماز قبل از اذان
🔷وضو گرفتن برای خواندن نماز واجب، اگر عرفاً نزدیک داخل شدن به وقت آن باشد اشکال ندارد.
🔷 وضو به قصد با طهارت بودن، از نظر شرعی مستحب و مطلوب است و خواندن نماز با وضوی مستحب جایز است.
📕منبع: رساله آموزشی امام خامنهای
🆔 @resale_ahkam
‼️جشن عروسی در ایام فاطمیه
🔷س 5159:
الف. برگزاری مراسم عروسی در ایام فاطمیه جایز است؟
ب: در صورت عدم جواز، آیا نسبت به مراسمی که برگزار می شود، تکلیفی داریم؟
✅ج:
الف. به طور کلی برگزاری مجالس شادی در ایام عزای اهل بیت(علیهم السلام)، به طوری که هتک حرمت اهل بیت(علیهم السلام) محسوب شود، جایز نیست.
ب. با وجود شرایط امر به معروف و نهی از منکر، وظیفه ای جز نهی از منکر زبانی ندارید، و در صورت عدم تأثیر، باید به مسؤولین مربوطه اطلاع دهید.
📕منبع: leader.ir
🆔 @resale_ahkam
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيم
کتاب نهج الفصاحه مجموعه ای از کلمات قصار پيامبر گرامی اسلام حضرت محمد صلی الله علیه و آله و سلم است بمنظور استفاده از این کلمات در زندگانی هرشب یک یا دو مورد از آن را با تأمل و دقت مطالعه کنیم.
2393 - رسول اعظم صلوات الله علیه و آله می فرمایند:
ليس بخيركم من ترك دنياه لآخرته و لا آخرته للدّنيا حتّى يصيب منهما جميعا فإنّ الدّنيا بلاغ إلى الآخرة و لا تكونوا كلّا على النّاس.
بهترين شما آن نيست كه دنياى خويش را براى آخرت خود واگذارد
و نه آخرت خويش را براى دنيا واگذارد
تا از هر دو بهره گيرد كه دنيا وسيله رسيدن به آخرت است
و سربار مردم نباشيد.
نهج الفصاحه
🔶 سلیمانیزاسیون (سلیمانیسازی) خاورمیانه
خوشم میاد اینستاگرام عکسای سردار رو حذف میکنه، روزنامه هاشون میزنن😉😜
آخه مگه میتونید این مرد رو حذف کنید نادان ها.. او همه جا جلوی چشم شماست..
#حاج_قاسم_سلیمانی
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيم
روز خود را با تفکر و تعمق در آیات قرآن شروع کنیم دوست عزیز برای بهره مندی هرچه بهتر لطفاً هرروز مطالعه آیات و تفسیر آن را دنبال کنید
ترجمه و تفسیر آیه به آيه سوره نمل
آیه 87
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم
وَيَوْمَ يُنفَخُ فِي الصُّورِ فَفَزِعَ مَن فِي السَّمَاوَاتِ وَمَن فِي الْأَرْضِ إِلَّا مَن شَاء اللَّهُ وَكُلٌّ أَتَوْهُ دَاخِرِينَ (87)
ترجمه :
و(ياد كن) روزى كه در صور دميده شود، پس هركه در آسمان ها وهركه در زمين است به هراس افتد، مگر آن كس كه خدا بخواهد وهمگى خاضعانه نزد او آيند.
نکته ها:
كلمه «دخور» به معناى ذلّت و كوچكى است.
در قرآن از دو «نفخ صور» سخن به ميان آمده است: يكى نفخه اى كه سبب مرگ همه مى شود و ديگرى نفخه اى كه سبب حيات و حضور مى گردد. در آيه ى 68 زمر مى خوانيم: «و نُفِخَ فى الصُّور فَصَعِقَ مَن فى السموات و مَن فِى الارض الاّ مَن شاءاللّه ثمّ نُفِخ فيه اُخرى فاذا هم قيامٌ يَنظُرون» در صور «اسرافيل» دميده شود و همه موجودات آسمانى و زمين مى ميرند، مگر كسانى كه خدا بخواهد، سپس بار ديگر در صور دميده شود، ناگهان تمام خلايق برخيزند و در انتظار (حساب و جزا) باشند.
مراد از نفخه در اين آيه، يا نفخه اوّل است، به دليل كلمه ى «فزع» و يا نفخه دوّم، به دليل «آتوه» و يا هر دو نفخه، به دليل هر دو كلمه. «واللّه العالم»
در روايات مى خوانيم: مسئول دميدن در صور، فرشته اى به نام اسرافيل است. در دعاى امّ داوود مى خوانيم: «الّلهم صلّ على اسرافيل حامل عرشك و صاحب الصّور»(104)
گروهى كه از وحشت وهراس آغاز قيامت درامانند، «الاّ مَن شاءاللّه» در دو آيه بعد معرّفى شده اند: «مَن جاء بالحسنة فله خيرٌ منها وهم من فَزَع يومئذٍ آمنون» چنانكه در جاى ديگر مى خوانيم: «لايَحزنهم الفَزَع الاكبر»(105) ناله بزرگ آن روز، آنان را محزون نمى كند.
104) تفسير نورالثقلين.
105) انبياء، 103.
پیامها :
- فروپاشى نظام هستى، مرگ انسان ها و شروع قيامت، با ايجاد صدايى مهيب (دميده شدن در صور) صورت مى گيرد. «ينفخ فى الصور»
- در آسمان ها موجودات زنده و مسئول وجود دارند و اين موجودات، حشر و قيامت نيز دارند. «من فى السموات - كل أتوه داخرين»
- در قيامت همه از درون احساس كوچكى مى كنند. «داخرين»
ذکر روز چهارشنبه:
یا حی یا قیوم
(ای زنده، ای پاینده)
ذکر روز چهارشنبه به اسم موسی کاظم (ع) و امام رضا (ع) و امام محمد بتقی (ع) و امام علی النقی (ع) است. روایت شده در این روز زیارت چهار امام خوانده شود که خواندن آن موجب عزت دائمی میشود.
صبح همه دوستان بخیر و شادی و سلامتی
85 سال از تصویب قانون کشف حجاب در ایران در زمان رضا شاه گذشت
چهارشنبه ۱۷ دی، هشتاد و پنجمین سالگرد تصویب قانون کشف حجاب توسط مجلس شورای ملی است.
نمایندگان مجلس شورای ملی سال ۱۳۱۴ در چنین روزی قانونی را تصویب کردند که پوشیدن حجاب از جمله چادر، روسری و روبند را برای زنان ممنوع میکرد.
این قانون در آن هنگام مخالفت ها و موافقتهایی را در پی داشت. پس از جنگ جهانی دوم و بازتر شدن فضای سیاسی اجتماعی در ایران، داشتن یا نداشتن حجاب برای زنان اختیاری شد.
رضا شاه قانون کشف حجاب را یکباره صادر نکرد. در سال ۱۳۰۸ وقتی امانالله خان پادشاه افغانستان به ایران سفر کرد، روحانیون ایران خواستار رعایت حجاب همسر او شدند اما رضا شاه این درخواست را رد کرد.
تلاش ها برای تصویب قانون کشف حجاب یکسال بعد از سفر رضا شاه به ترکیه شدت گرفت.
بعد از تصویب این قانون، رضا شاه در ۱۷ دی سال ۱۳۱۴ طی جشن فارغالتحصیلی دختران بیحجاب در دانشسرای مقدماتی رسما بر کشف حجاب تأکید کرد.
17 دی ماه:
روز بزرگداشت خواجوی کرمانی
17 دی ماه به عنوان روز بزرگداشت خواجوی کرمانی در تقویم ملی ثبت شد. سال 1395 پیشنهاد استان کرمان برای روز بزرگداشت خواجوی کرمانی در شورای عالی انقلاب فرهنگی پذیرفته شد و از این پس 17 دی در ضمیمه تقویم رسمی کشور به عنوان روز بزرگداشت خواجوی کرمانی ثبت شده است.
خواجوی کرمانی، عارف بزرگ وشاعرایرانی در قرن هشتم هجری قمری است. وی را، خلاق المعانی، ملک الفضلا نیز می نامند. او یکی از کثیر الشعرترین شاعران زبان فارسی است و از جمله شاعرانی است که درزمان حیاتش، دیوان او جمع آوری شده است. وی از شاعران عهد مغول و معاصر سعدی شیرازی بوده است و آثاری در مدح سلاطین منطقه فارس در کارنامه خود دارد.
او در قصیده، مثنوی و غزل طبعی توانا داشته، به طوری که گرایش حافظ به شیوۀ سخن پردازی خواجو و شباهت شیوۀ سخنش با او مشهور است. آرامگاه خواجو در تنگه الله اکبر شیراز است.