گزارش تصویری
مراسم احیاء شب نوزدهم
🗓 تاریخ:۱۴۰۰/۲/۱۲
#مسجد_امام_حسین_(ع)
@mehoseinp
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
روز خود را با تفکر و تعمق در آیات قرآن شروع کنیم دوست عزیز برای بهره مندی هرچه بهتر لطفاً هرروز مطالعه آیات و تفسیر آن را دنبال کنید
ترجمه و تفسیر آیه به آيه سوره روم
فضایل تلاوت سوره روم
۱) امام صادق علیه السلام فرمود: هر كه سوره عنكبوت و روم را در شب بیست و سوم ماه رمضان بخواند – به خدا سوگند ای ابا محمد- از بهشتیان است و هرگز هیچ استثنائی هم قائل نمیشوم و از آن بیم ندارم كه بابت این سخن، گناهی بر من نوشته شود؛ زیرا این دو سوره نزد خدا جایگاهی والا دارند.«۱»
۱- ثواب الاعمال، ص ۱۳۸؛ مجمع البیان، ج ۸، ص ۵.
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
الم (1)
غُلِبَتِ الرُّومُ (2)
فِي أَدْنَي الْأَرْضِ وَهُم مِّن بَعْدِ غَلَبِهِمْ سَيَغْلِبُونَ (3)
فِي بِضْعِ سِنِينَ لِلَّهِ الْأَمْرُ مِن قَبْلُ وَمِن بَعْدُ وَيَوْمَئِذٍ يَفْرَحُ الْمُؤْمِنُونَ (4)
بِنَصْرِ اللَّهِ يَنصُرُ مَن يَشَاءُ وَهُوَ الْعَزِيزُ الرَّحِيمُ (5)
ترجمه :
الف، لام، ميم. روميان مغلوبِ (ايرانيان) شدند.
(اين شكست) در نزديك ترين سرزمين (رخ داد) ولى آنان بعد از مغلوب شدن، در آينده نزديكى پيروز خواهند شد.
(اين پيروزى) در چند سال (آينده خواهد بود)، قبل از پيروزى و شكست و بعد از آن، كار تنها به دست خداست و در آن روز (پيروزى)، مؤمنان خوشحال خواهند شد.
خداوند هر كس را بخواهد، به يارى خود يارى مى كند، و او قدرتمند و نفوذ ناپذير مهربان است.
نکته ها:
كلمه «بِضع» به معناى قطعه است، چنانكه پيامبر اكرم صلى الله عليه وآله فرمودند: «فاطمة بضعة منّى»(161) فاطمه پاره تن من است. گاهى مراد از «بِضع»، قطعه اى از زمان (بين سه تا نه سال) است.
سؤال: پيروزى سپاه روم بر ايرانيان، چه ربطى به مسلمانان دارد كه قرآن مى فرمايد: «يؤمئذ يفرح المؤمنون»
پاسخ: پيامبر اسلام صلى الله عليه وآله نامه اى به پادشاهان ايران و روم نوشت و آن دو را به دين مبين اسلام دعوت كرد. خسرو پرويز، شاه ايران نامه رسول خداصلى الله عليه وآله را پاره كرد، ولى قيصر روم به نامه پيامبر احترام گزارد. مسلمانان دوست داشتند روميان - كه به نامه پيامبر احترام كردند - پيروز شوند، ولى آنان شكست خوردند ومسلمانان از اين حادثه ناراحت شدند. خداوند با نزول اين آيات به مسلمانان بشارت داد كه اگر چه روميان شكست خوردند، ولى در آينده نزديك پيروز خواهند شد و آن پيروزى، سبب شادى مؤمنان خواهد شد.(162)
آرى، جامعه ايمانى نبايد تنها به درون خود بنگرد، بلكه بايد نسبت به حوادث تلخ و شيرين ساير ملل نيز عكس العمل نشان دهد.
161) وسائل، ج 20، ص 67.
162) تفسير نورالثقلين.
پیامها :
- يكى از نشانه هاى اعجاز قرآن، پيشگويى هاى صادقانه و محقّق آن است. (روميان، از ايرانيان شكست خوردند، ولى قرآن پيشگويى مى كند كه چند سال ديگر روميان غالب خواهند شد و چنان شد.) «غُلبت - سيغلبون»
- با يك شكست، مأيوس نشويد. «غُلبت - سيغلبون»
- در پيروزى ها و شكست ها، محوريّت توحيد فراموش نشود. «للّه الامر من قبل و من بعد»
- هم پيروزى را از او بدانيم و هم ساز و برگ نظامى را. «بنصر اللّه ينصر»
- دليل نصرت الهى، عزّت و رحمت اوست. «ينصر... و هو العزيز الرحيم»
ذکر روز یکشنبه:
یا ذالجلال والاکرام
(ای صاحب شکوه و بزرگواری)ذکر روز یکشنبه که به اسم امیرالمومنین (ع) و حضرت زهرا (س) می باشد موجب فتح و نصرت می شود روایت شده است که در این روز زیارت حضرت امیرالمؤمنین (ع) و زیارت حضرت زهرا (س) خوانده شود.
صبح نوزدهمین روز ماه رمضان را با لعنت بر قاتل حضرت امیرالمومنین علی بن ابی طالب عليه السلام شروع کنیم که شیعیان آنحضرت را در غم و اندوهی جانکاه فرو برد
دعای روز نوزدهم ماه مبارک رمضان
بسم الله الرحمن الرحیم
اللهمّ وفّرْ فیهِ حَظّی من بَرَکاتِهِ وسَهّلْ سَبیلی الی خَیْراتِهِ ولا تَحْرِمْنی قَبولَ حَسَناتِهِ یا هادیاً الی الحَقّ المُبین.
خدایا، در این ماه بهره ام را از برکت هایش کامل گردان و راهم را به سوی نیکی هایش هموار نما و از پذیرفتن خوبی هایش محرومم مساز، ای هدایت کننده به سوی حق آشکار.
ضربت خوردن حضرت امام علی ابن ابیطالب علیه السلام
در شب نوزدهم ماه مبارک رمضان بود، که امیر والاییها و رادمرد سرافراز اسلام و آن یار همیشگی دین و شریعت محمدی به وسیله شمشیر پلیدترین و شقاوت پیشهترین انسانها فرق مبارکش شکافت و خون سرش محاسن سفید او را رنگین ساخت.
امام علی (علیهالسّلام) بارها از پیامبر اسلام (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) در مورد کیفیت و چگونگی شهادتش روایتها شنیده بود و رسول خدا با سخنان معجزه آسایش که خبر از آینده و رویدادهای تلخ و غمبار داده بود.
در روایت آمده است؛ که در جنگ خندق هنگامی که امام علی (علیهالسّلام) مقابل جنگاور کفر و شرک «عمرو» قرار گرفت، با شمشیر «عمرو» که بر فرق سرش اصابت کرد، خون سر، تمام چهره و محاسن امام را رنگین ساخت. در حالی که پیامبر با دستان مبارک خود فرق سر امام را پانسمان میکرد و خون چهره گلگون او را پاک میکرد، فرمودند:
«این انا یوم یضربک اشقی الاخرین علی راسک ویخضب لحیتک من دم راسک»
«علی جان! آنگاه که شقاوت پیشهترین انسانها با شمشیر ستم و تجاوز فرق همایونت را هدف قرار میدهد. و محاسن شریفت را به خون سرت رنگین میسازد من کجا هستم تا زخم سرت را چون امروز پانسمان کنم.»
ابن ملجم" آن عنصر تیره بخت نیز در نقشه خائنانهاش تصمیم گرفته بود تا آن حضرت را به هنگام برخاستن از رکوع و یا سر برداشتن از سجده هدف گیرد. به همین جهت پس از آغاز نماز دزدانه برخاست و به سرعت خود را کنار ستونی که امام در کنار آن به نماز ایستاده بود رساند تا در فرصت مناسب به سهمگینترین جنایت تاریخ بشری دست یابد. هنگامی که امام آن پیشوای نماز و نیایش سر از سجده نخست برداشت، آن ملعون با شمشیر زهرآلودش که با هزار دینار آن را آغشته به زهر ساخته بود، فرق همایون سهیل عدالت و آزادگی را نشانه رفت. درست همان جای را هدف قرار داد که در جنگ خندق به وسیله شمشیر «عمرو عامری» هدف قرار گرفته بود. فرق مبارک امام شکافت. خون سر و صورت امام را رنگین کرد. امیر والاییها بر چهره به محراب افتاد در حالی که زمزمهاش این بود: «بسم الله و بالله وعلی ملة رسول الله: فزت و رب الکعبه» به پروردگار کعبه رستگار و کامیاب شدم.