📜منبر #فقهی
📚موضوع: #احکام_روزه
💬سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم
💬از رسول اکرم صلی الله علیه و آله روایت شده است که می فرمایند:
🔸«الصَّوْمُ جُنَّةٌ مِنْ آفَاتِ الدُّنْیَا وَ حِجَابٌ مِنْ عَذَابِ الْآخِرَة... .»
🔹»روزه سپری است از آفات دنیا و پرده ای است از عذاب آخرت (آتش جهنم).» (مصباح الشریعة ؛ ص: 135)
📃چند نکته کوتاه درباره احکام روزه خدمت شما روزه داران تقدیم می شود:
1⃣برای روزه دار حمام رفتن و بو کردن عطریات و گیاهان خوشبو و حجامت و آزمایش خون، کرم زدن یا روغن مالی کردن یا استفاده از شیاف جامد مسکن ، قطره چشم و گوش مانعی ندارد و قطره بینی هم در صورتی که چیزی به حلق نرسد مانعی ندارد؛ البته برخی از این موارد برای روزه دار کراهت دارد. (1)
2⃣اگر روزدار از روی سهو و فراموشی بخورد یا بیاشامد یا چیزهایی که روز را باطل می کند مرتکب شود، برای صحت روزه اش مانعی ندارد و اگر دیگران هم که ببینند که شخص روزه دار از فراموشی چیزی را می خورد یا می آشامد، نیازی به تذکر دادن نیست و در این مورد وظیفه ای نسبت به تذکر دادن را ندارند. و در این حکم تفاوتی بین اقسام روزه وجود ندارد. (2)
3⃣کسی که به جهت عذری روزه نمی گیرد مانند مسافر بودن یا مریض بودن یا عذرهای دیگر نباید در برابر عموم تظاهر به روزه خواری کند حتی برای چنین افرادی مکروه است که در روز ماه رمضان در خوردن و آشامیدن خود را کاملا سیر کنند. (3)
✨خداوند متعال به ما توفیق بندگی عنایت بفرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد.
📚نکات توضیحی و منابع:
(1⃣) (رساله مراجع م1657)
(2⃣) (رساله مراجع م 1653)
(3⃣) (رهبری، استفتاء خصوصی، شماره 779214 تاریخ 27/3/1396 ؛ مکارم، استفتائات سایت، مبطلات روزه، خوردن و آشامیدن، حکم افطار در ملا عام برای فرد معذور)
✅روابط عمومی مرکز رسیدگی به امور. مساجد استان اصفهان
@isfahanmasajed
📜منبر #تفسیری
📚موضوع: #ارزش_انسان_در_قرآن
💬سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم
🔸هیچ مکتبی را در جهان- چه در شرق و چه در غرب، چه در گذشته و چه در حال- نمیتوان سراغ گرفت که چون قرآن برای انسان ارزش و اهمیت قایل شده باشد.
1⃣قرآن انسان را جانشین خدا بر روی زمین میداند.
🔸«إِنِّی جَاعِلٌ فِی الْأَرْضِ خَلِیفَةً»
🔹«و هنگامی که پروردگار تو به فرشتگان گفت: من بر روی زمین جانشینی قرار میدهم.» (بقره 30)
2⃣خدا انسان را موجودی میداند که فرشتگان او را سجده کردهاند.
🔸«إِذْ قُلْنَا لِلْمَلَائِکَةِ اسْجُدُوا لِآدَمَ»
🔹«هنگامی که به ملائکه گفتیم برای آدم سجده کنید.» (بقره 34)
3⃣مسخر بودن تمام عالم برای انسان:
🔸خدا انسان را به گونهای آفریده است که بتواند همه نیروهای طبیعت را تسخیر کند و از آنها به نفع خود استفاده کند.
🔸«هُوَ الَّذِی خَلَقَ لَکُمْ مَا فِی الْأَرْضِ جَمِیعًا؛»
🔹«او کسی است که آنچه در زمین است برای شما آفرید.» (بقره 29)
4⃣خداوند در #جزء_چهاردهم قرآن کریم انسان را ترکیبی از جسم و روح، ماده و معنا میداند. وی را موجودی میداند که حیات او تا ابدیت ادامه دارد
🔸«وَنَفَخْتُ فِیهِ مِنْ رُوحِی»
🔹«از روح خود در او دمیدم.» (حجر 29)
📃اضافه روح خدا به انسان از نظر ادبی اضافه تشریفی است. یعنی چون انسان دارای شرافت وجودی است خداوند روح او را به خود نسبت داده است. همچنان که در مورد مسجد میگوییم خانه خدا
5⃣حیات یک فرد برابر با حیات تمام انسانهاست:
🔸از نظر قرآن انسان دارای آن چنان ارزشی است که حیات یک انسان مساوی است با حیات همه انسانها، و مرگ یک انسان مساوی است با مرگ همه انسانها. یعنی اگر کسی انسانی را بدون آن که وی کسی را عمداً کشته باشد، بکشد گویی همه انسانها را کشته است، و اگر فردی را زنده کند گویی همه انسانها را زنده کرده است.
🔸«مَنْ قَتَلَ نَفْسًا بِغَیرِ نَفْسٍ أَوْ فَسَادٍ فِی الْأَرْضِ فَکَأَنَّمَا قَتَلَ النَّاسَ جَمِیعًا؛» (مائده 32)
6⃣کرامت ذاتی انسان:
🔸«از دیدگاه قرآن، انسان موجودی است که خداوند او را گرامی داشته و به او استعدادهایی داده است تا به واسطه آن بر بسیاری از مخلوقات برتری پیدا کند.
🔸«وَلَقَدْ کَرَّمْنَا بَنِی آدَمَ ...وَفَضَّلْنَاهُمْ عَلَى کَثِیرٍ مِمَّنْ خَلَقْنَا تَفْضِیلًا؛»
🔹«ما فرزندان آدم را گرامی داشتیم و ... و بر بسیاری از مخلوقات خود او را برتری دادیم.»(اسری 70)
7⃣انسان امانت دار خداست:
🔸قرآن انسان را به عنوان موجودی که امانتدار خداست معرفی میکند، و این امانتداری نیز اختصاص به انسان دارد، چرا که همه موجودات جهان آفرینش به جز انسان از پذیرش آن سرباز زدهاند.
🔸«إِنَّا عَرَضْنَا الْأَمَانَةَ عَلَى السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَالْجِبَالِ فَأَبَینَ أَنْ یحْمِلْنَهَا»
🔹«ما امانت را بر آسمانها و زمین و کوهها عرضه کردیم. (اینها) از حمل آن سر باز زدند و از آن ترسیدند، و انسان آن را حمل کرد.»(احزاب 72)
🔘البته امانت:
🔸ولایت الهی است که با تکالیف الهی وشناخت خدا به این مقام میرسد.
✨خداند توفیق بندگی خودش را به ما عنایت بفرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد
✅روابط عمومی مرکز رسیدگی به امور مساجد استان اصفهان
@isfahanmasajed
📜منبر #فقهی
📚موضوع: #صدقه_و_انفاق
💬سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. ضمن عرض تبریک ولادت حضرت امام حسن مجتبی علیه السلام
💬در روایتی حضرت صادق علیه السلام می فرمایند:
🔸«مَنْ تَصَدَّقَ فِی شَهْرِ رَمَضَانَ بِصَدَقَةٍ صَرَفَ اللَّهُ عَنْهُ سَبْعِینَ نَوْعاً مِنَ الْبَلَاءِ.»
🔹«هر کس در ماه رمضان صدقه اى بدهد خداوند متعال هفتاد نوع بلا را از او دور می کند.» (وسائل الشیعة، ج9، ص: 404)
📃امروز بنا داریم چند نکته ای کوتاه درباره احکام انفاق و صدقه خدمت شما خوبان تقدیم کنیم:
1⃣انفاق واجب مثل پرداخت خمس و زکات و رد مظالم و کفارات علاوه بر اینکه ثواب بسیار زیادی دارد، عمل به وظیفه شرعی است و هیچ گاه انفاق مستحب، جای انفاق واجب را نمی گیرد بلکه اگر به مالی از اموال انسان انفاق واجب تعلق بگیرد مثل اینکه خمس بر اموال وی واجب باشد، به فتوای اکثر مراجع تقلید (1) تا خمس آن پرداخت نشود، هرگونه تصرف حتی صدقه و خیرات کردن هم جایز نیست. (2)
2⃣در مصرف صدقه مستحبی به فتوای اکثر مراجع تقلید فقیر بودن شرط نیست (3) و همچنین می توان صدقه مستحبی را به سادات با حفظ احترام پرداخت کرد. اما سعی شود صدقات به فقرایی که متدین و عفیف هستند پرداخت شود؛ و همچنین به کسی که صدقه پرداخت می شود، هرچه خویشاوندیش نزدیکتر باشد، ثواب آن بیشتر است. مثل پرداخت صدقه به پدر و مادر یا برادر و خواهر. (4)
3⃣همان طور که صدقه دادن مستحب است، واسطه شدن و کمک کردن در رساندن صدقات به اهلش و نیازمندان مستحب است و در روایت است که به واسطه ی کار خیر هم، پاداش صدقه دهنده، عطا می شود بدون اینکه از ثواب صدقه چیزی کم شود. (5)
✨خداوند متعال توفیق کارهای خیر به همه ما عنایت فرماید به برکت صلواتی بر محمد و ال محمد.
📚نکات توضیحی و منابع:
(1⃣) امام خامنه ای: تصرف جایز است.
(2⃣) (اقتباس از مساله 820 رساله مراجع تقلید)
(3⃣) رهبری، مکارم: در صدقه مستحبی فقیر بودن شرط است. (رهبری، سایت ادمین، همسان سازی 38 ؛ مکارم، استفتائات سایت، صدقات)
(4⃣) (اجوبه الاستفتائات س1822 ؛ تحریر الوسیله، کتاب الصدقه، مساله 5 و کتاب الهبه، مساله 21 ؛ منهاج الصالحین ج 2 م 1335 و م 1607 ؛ استفتائات سایت آیت الله مکارم، صدقات)
(5⃣) (تحریر الوسیله کتاب الصدقه، مساله 7 ؛ آیت الله سیستانی، منهاج الصالحین، ج 2 م 1602)
✅روابط عمومی مرکز رسیدگی به امور مساجد استان اصفهان
@isfahanmasajed
📜منبر #فقهی
📚موضوع: #گناه_زبان_و_روزه_داری
💬سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم
💬حضرت صادق علیه السلام در روایتی می فرمایند:
🔸«إِذَا صُمْتَ فَلْیَصُمْ سَمْعُکَ وَ بَصَرُکَ وَ شَعْرُکَ وَ جِلْدُکَ وَ عَدَّدَ أَشْیَاءً غَیْرَ هَذَا وَ قَالَ لَا یَکُونُ یَوْمُ صَوْمِکَ کَیَوْمِ فِطْرِکَ.»
🔹هرگاه روزه گرفتى، گوش و چشم و موى و پوست تو- و چیزهاى دیگر به جز اینها را ذکر کرد-روزه بگیرد. و نیز فرمود: مبادا روزى که روزه مى گیرى، همانند روزى باشد که افطار مى کنى. (الکافی (ط-الاسلامیه) ج 4 ، ص: 87)
🔸در احادیث اهل بیت علیهم السلام در ماه مبارک رمضان توصیه شده انسان نسبت به اعمال خود دقت بیشتری داشته باشد؛
📃لذا چند نکته در مورد دو گناه و خطای زبان خدمت شما عرض می شود:
1⃣یکی از گناهان زبان که از گناهان بزرگ است غیبت است و غیبت به نظر اکثر مراجع تقلید یعنی انسان عیب پنهانی کسی را در غیاب و پشت سرش نزد دیگری بیان کند هر چند بیان عیب به قصد اهانت و پایین آوردن شخصیت آن فرد نباشد در حرام بودن بیان عیب مخفی، فرقی ندارد عیب در بدنش باشد یا آنکه در رفتار یا اخلاق یا سخنان و گفتارش باشد و همچنین فرقی نمیکند عیب طرف را بگوید یا بنویسد یا تصویر و فیلمش را پخش کند. (1)
🔸البته کسی که روزه دارد و غیبت کند مرتکب گناه و معصیت شده و باید توبه کند اما روزه باطل نمی شود؛ ولی قطعا ثواب روزه داری کم می شود.
2⃣یکی دیگر از خطاهای بزرگ زبان دروغ گفتن است که حرام است و البته دروغهایی که متاسفانه در بین افراد رواج دارد البته روزه را درست است که باطل نمی کند ولی قطعا جایگاه و ارزش روزه را کم می کند.
🔻البته یک دروغ است که از مبطلات روزه بیان شده است و آن اینکه اگر انسان نعوذ بالله به خداوند متعال و پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و ائمه اطهار علیهم السلام نسبت دروغی بدهد، باعث (به فتوی یا احتیاط واجب) بطلان روزه می شود. (2)
✨خداوند متعال ما را از وسوسه های شیطان حفظ کند و ما را جزء روزه داران واقعی این ماه قرار دهد به برکت صلوات بر محمد و آل محمد.
📚نکات توضیحی و منابع:
(1⃣) حضرت امام و مقام معظم رهبری: بیان عیب در صورتی غیبت است که به قصد تنقیص و عیب جویی باشد.
◀️بهجت: عیب به طوری باشد که چنانچه غیبت شونده، بشنود ناراحت می شود. و باید موردکراهت نوع باشد.) (استفتائات امام ج2 ص619 س13 ؛ رساله آموزشی ج2 ص65 ؛ توضیح المسائل جامع م 2264 ؛ استفتائات مکارم ج1 س 552 و 554 ؛ جامع المسائل بهجت ج2 ص467)
(2⃣) بهجت: اگر دروغ در امور دینی باشد، روزه باطل است و اگر در امور دنیوی باشد، باطل نیست. (رساله مراجع تقلید م 1596 ؛ رساله آموزشی، ج 1 درس 60)
✅روابط عمومی مرمز رسیدگی به امور وساجد استان اصفهان
@isfahanmasajed
📜منبر #اعتقادی
📚موضوع: #علت_صلح_امام_حسن_علیه_السلام_و_قیام_امام_حسین_علیه_السلام
💬سلام علیکم-بسم الله الرحمن الرحیم
⁉️گاهی سؤال میشود که چرا امام حسن ( علیه السلام ) صلح کرد و امام حسین ( علیه السلام ) قیام کرد؟
1⃣اولاً اسلام در شرایطی، جنگ را تجویز میکند و در شرایطی، صلح را. خود نبی مکرم اسلام(صلی الله علیه و آله) نیز هم جنگ داشتند و هم صلح؛ مانند صلح حدیبیه با مشرکان مکه. و جنگ خیبر.
2⃣ثانیاً شرایط امام حسن( علیه السلام ) با امام حسین ( علیه السلام ) متفاوت بود و همین تفاوتها، عملکرد متفاوتی را میطلبید:
◀️تفاوت یاران: اکثر سپاه امام حسن( علیه السلام )، نیروهای مخلصی نبودند و خیلی زود فریب معاویه را خوردند، حتی برخی از آنها به خیمه امام حمله کردند. خود امام مجتبی( علیه السلام ) در جایی علت صلح را نداشتن یاران واقعی، معرفی کرده و فرمودند: به خدا سوگند، من از آن جهت کار را به او (معاویه) سپردم که یاوری نداشتم. اگر یاوری می داشتم شبانه روز با او می جنگیدم تا خداوند میان من و آنان حکم کند(بحار،ج44،ص147).
🔹در مقابل، لشکر امام حسین( علیه السلام )، یارانی بودند که حضرت در وصفشان فرمود: «من یارانی باوفاتر و بهتر از یاران خود نمیشناسم».( الارشاد، ج۲، ص۹۱-۹۴)
◀️تفاوت دشمنان: معاویه با یزید فرق میکرد؛ معاویه برخلاف یزید، شخصی مکار و باهوش بود که توانسته بود با ظاهرسازی، چهرهای موجه و قابل دفاع به خود بگیرد. او از هر روش مشروع و نامشروعی استفاده میکرد تا مخالفان خود را سرکوب کند. بنابراین، لازم بود زمان بگذرد تا چهره واقعی او آشکار شود. مردم پس از بیست سال مشاهده ظلم و همچنین نقض مکرر پیمان صلح توسط معاویه، خودشان تقاضای قیام علیه او را داشتند. به طوریکه هجده هزار کوفی به امام حسین( علیه السلام ) نامه نوشتند.
خود امام مجتبی( علیه السلام ) نیز فرموده بودند: «قیام، پس از معاویه صورت میپذیرد».
🔹بنابراین، اگر ایشان نیز در شرایط اباعبدالله ( علیه السلام ) بودند قیام میکردند همچنانکه امام حسین( علیه السلام ) در شرایط امام مجتبی( علیه السلام ) صلح کرده بودند.
✨خداوند توفیق اطاعت از امامان را به ما عنایت بفرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد
✅روابط عمومی مرکز رسیدگی به امور مساجد استان اصفهان
@isfahanmasajed
😁منبر #اعتقادی
📚موضوع: #آداب_دعا
📆مناسبت: سومین شب قدر
💬سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم
🔸بر اساس حدیثی از پیامبر اعظم (ص) که در مفاتیح نیز نقل شده، هر کس در شب قدر دو رکعت نماز بخواند به این کیفیت که در هر رکعت بعد از خواندن سوره حمد، 7مرتبه توحید و بعد از سلام نماز 70 بار بگوید "استغفرالله و اتوب الیه" پیش از آنکه از جای خود برخیزد، خداوند او و والدینش را مورد مغفرت قرار میدهد. ابن طاووس، اقبال الاعمال، ۱۴۰۹ق، ج۱، ص۱۸۶؛ مجلسی، زادالمعاد، ۱۴۲۳ق، ص۱۲۵.
🔸در آستانه آخرین و مهمترین شب از لیالی قدر قرار داریم همان شبی که قرار است مقدرات یک سال انسان رقم بخورد؛ امروز نکته ای مهم در باب دعا خدمتتان بیان می کنیم و آن اینکه:
◀️دعا کردن آدابی دارد مثل اینکه:
1⃣انسان باید در دعا فقط خداوند متعال را اثر گذار بداند و غیر خدا را فقط وسیله بداند.
2⃣در دعا کردن از خدا طلب کند نه اینکه خودش را طلبکار بداند.
3⃣از آنچه که مانع استجابت دعا می شود، دوری کند مثل گناه، لقمه حرام از قبیل ربا و رشوه، عاق والدین بودن و قطع صله رحم، به دیگران ظلم کردن، ترک امر به معروف و نهی از منکر و رعایت نکردن حق الناس.
🔹بله عزیزان عدم توجه به حق مردم یکی از موانع مهم استجابت دعا است که لازم است شب قدر حتما به این مهم توجه داشته باشیم و اگر گره ای در این باب در کارمان هست برطرف کنیم؛
▫️حق الناس هم مختلف است یک نوع آن حق مالی است که اگر به گردن انسان باشد باید آنرا ادا کرد و تنها با توبه از گناه، حق مالی مردم از بین نمیرود. (1)
📎اگر انسان بخواهد بدهی خود را پرداخت کند چنانچه به طلبکار دسترسی دارد باید به خود وی بدهد و اگر فرد فوت کرده میبایست به ورثهاش بپردازد و اگر پرداخت مستقیم بدهی به طلبکار سبب آبروریزی یا مانع شرعی دیگری در میان است میتواند به صورت غیر مستقیم مثلا به کمک واسطه بدون ذکر جزئیات بدهی خود را پرداخت کند و انجام کارهای خیر از طرف طلبکار بجای پرداخت بدهی کافی نیست.
اگر به طلبکار دسترسی ندارد باید برای پیدا کردن او تلاش کند و چنانچه از پیدا کردن طلبکار ناامید شود باید (به فتوای یا احتیاط) با اجازه دفتر مرجع تقلید مقدار بدهی را از طرف طلبکار به فقیر شرعی صدقه بدهد. (2)
✨تعجیل در فرج امام زمان علیه السلام و سلامتی مراجع عظام خاصه مقام معظم رهبری صلوات بر محمد و آل محمد.
📚نکات توضیحی و منابع:
(1⃣) (تحریر الوسیله، کتاب الغصب، مساله 4 ؛ منهاج الصالحین، ج 2 ، م 809)
(2⃣) نکته: طبق فتوای امام خامنهای برای اجازه در پرداخت رد مظالم احتیاط مستحب است. (سوالات سامانه جامع، اموال پیدا شده و مجهول المالک، مظالم، تاریخ ۱۳۹۹/۰۸/۱۹ ؛ استفتائات آیت الله سیستانی، سوال 353 ؛ منهاج الصالحین، ج2 م 990)
✅روابط عمومی مرکز رسیدگی به امور مساجد استان اصفهان
@isfahanmasajed
هدایت شده از خبرنامه «ائمه جماعات استان اصفهان»
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
روح آیتالله «فاطمینیا» به ملکوت اعلی پیوست
🔹آیتالله سیدعبدالله فاطمینیا استاد اخلاق، مورخ اسلامی و از اساتید حوزه و دانشگاه بامداد امروز به ملکوت اعلی پیوست.
✅خبرنامه مسجد/مرکز رسیدگی به امور مساجد استان اصفهان
🆔 @khabarnamehmasjed
هدایت شده از خبرنامه «ائمه جماعات استان اصفهان»
🌹کنگره شهدای روحانی استان اصفهان
📆پنجشنبه ۲۹ اردیبهشت
🕘ساعت ۹ صبح
🌷گلستان شهدای اصفهان
#تعهد_سرخ_از_حجره_تا_سنگر
✅خبرنامه مسجد/مرکز رسیدگی به امور مساجد استان اصفهان
🆔 @khabarnamehmasjed
هدایت شده از خبرنامه «ائمه جماعات استان اصفهان»
🌹امروز همه می آییم
🌷شهدا منتظر قدم های مبارک شما عزیزان هستند...
✅خبرنامه مسجد/مرکز رسیدگی به امور مساجد استان اصفهان
🆔 @khabarnamehmasjed
🌹بسمالله الرحمن الرحیم🌹
♻️ به یاری پروردگار مهربان و مدد اهلبیت علیهم السلام از امروز مطالبی مفید در باب منبر و سخنرانی به طور روزانه و مناسبتی برای اعزه محترم ائمه جماعات (دامت برکاتکم) بارگزاری میشود.
✅ در پناه حضرت مهدی علیه السلام در راه خدمت به اسلام عزیز و مومنین و محبین اهلبیت علیهم السلام موفق و موید باشید.
7.08M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 شیطان شصت سال از ما میوه گرفته ولی متوجه نشدیم!
🔰 #استاد_فاطمی_نیا
7.18M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
✅یک فتوای شرعی
✅ لطفاً جدی بگیرید