◀️ محسن حسام مظاهری در گفتگو با اندیشکده مرصاد:
حکومت دینی نمیتواند پروژه تعایش را پیگیری کند/ تقابل روحانیت سنتی با پروژه تقریب طبیعی است
📌بخشهایی از گفتگو:
🔺واقعیت قضیه این است که الگوی تعایش یک الگوی سکولار است. بدون تعارف. نباید ابایی از گفتن این داشته باشیم. به همین دلیل حکومت دینی حتی اگر بخواهد هم نمیتواند الگوی تعایش را اجرا کند. چون حکومت دینی، پروژه دینی دارد.
🔺روحانیت ـ فرقی نمیکند چه شیعه چه سنی ـ حارس مرزهای مذهبی است. برای همین ایراد منتقدان سنتی وحدت در روحانیت شیعه و سنی، به روحانیت منادی وحدت ایراد درستی است. آنها را متهم میکنند که دارند ما را از مرزهای مذهبی خود دور می کنند. به نظر من حرفشان منطقی، طبیعی و قابل فهم است.
🔺پیشنهاد جایگزین من، گذار از ایدهی وحدت و تقریب به الگوی تعایش است و این گذار، مادامی که حکومت در این موضوع مداخلهگر است و منافع سیاسی مذهبی خود را دنبال میکند و نیز مادامی که حاملان گفتمانی این موضوع، نخبگان دینی و روحانیت دو مذهب اند، تحققپذیر نیست.
🔺روحانیت متننشین هر دو مذهب اساسا نیازی به گفت وگو نمی بیند. میگوید من چرا باید گفت وگو کنم؟ راست هم می گوید. چرا باید گفت و گو کند؟ گفت وگو با چه هدفی؟ الان آقایان قم می خواهند گفت وگو کنند. به چه دلیل باید گفت وگو کنند؟ می خواهند نظر یکدیگر را درباره هم بفهمند؟ این را که می دانند. گفت وگو با یک هدفی صورت می گیرد. اگر منظورت این است که من عقب نشینی کنم، من عقب نشینی نخواهم کرد. اگر می خواهید من مرزهایم را جابجا کنم، من سر مرزهایم محکم ایستاده ام. اتفاقا حالا که تو این قدر به گفت وگو اصرار داری من می آیم مرزهایم را پررنگ تر هم می کنم. پررنگ تر می کنم چون احساس خطر می کنم. چون حس میکنم انگار حکومت می خواهد مرزها را کمرنگ کند. برای پیشبرد منافع سیاسی خودش که برخلاف منافع مذهبی من است. تو می خواهی پیشروی کنی، پیشروی که در گفت وگو شکل نمی گیرد.
🔗متن کامل:
mersadcss.com/fa/product/int-mmzahri/
🔺 اندیشکده مرصاد صرفا ناقل نظر ایشان بوده و این نظریه را رد یا تایید نمیکند.
@mersadcss©
🛢جنگ نفت و جنگجویان نجدی🛢
👤حمید عظیمی
📍نفت بالاخره به کانال هفتاد دلار بازگشته است. این تنها خبر خوبی نیست که کامها را در تقاطع حافظ و طالقانی شیرین میکند. شیرینتر آن است که نفتیهای ایرانی توانستند بدون تسلیم شدن در برابر فشارها برای کاهش تولید، از عواید رشد ۶۰درصدی قیمتها بهرهمند شوند. این درحالیست که سرسختترین رقیب ما، یعنی سعودی ها، برای این رشد قیمت از ۵درصد تولید نفتشان صرفنظر کرده اند.
📍همه چیز برای فراموش کردن روزهای سخت نفت ۴۰دلاری آماده است. غفلت از روندهایی که منجر به وقت ناشناسی بازار هیدروکربنی میشود استقبال از روزهای سخت پیش روست. شاید درنگی بر آنچه در سالهای اخیر بر مهمترین منبع ارتزاق ایرانیان گذشته لازم است، تا با شناسایی این روندها برای چارهجویی قدمی برداریم.
📍در تیرماه سیاهی که اسکلههای خارک میرفت تا با باز شدن راه تانکرها نفسی تازه کنند، چهل دلار سقوط آزاد غیرمنتظرۀ نفت رگهای اقتصاد ایران را دوباره به تنگی انداخت. هیچ بحثی در این نبود که عامل سقوط، اشباع بازار توسط سعودی هاست. تنها این سوال مطرح بود که آیا ضررده نمودن شرکتهای نفت ماسهای دلیل اقدام سعودیها به شکستن قیمتهاست یا موضوع به ایران نیز مرتبط است؟
📍با وجود استبعاد بسیاری از تحلیلگران بازار نفت به نظر میآمد شواهد برای اینکه اساس موضوع سیاسی بوده بیش از کافیست...
📍بدون چارهاندیشی برای تسلیحات اقتصادی همسایۀ نابابمان، تکیه بر برتری نظامی نخواهد توانست راه حلی بنیادین برای رفع تهدیدها باشد. روابط ما با قدرتهای فرامنطقهای نیز، چه خوب و چه بد، تاثیری رادیکال بر مسئله خصومت خلیجی نخواهد داشت. عربستان تهدید علیحده ایست، و دستکم به دلیل بیگانگی ما با ابزارها و روش هایش، همقوارۀ امریکا و اسرائیل میتواند چشمۀ بحران باشد.
🔗 ادامۀ مقاله در لینک زیر:
http://mersadcss.com/fa/product/oil_war_and_najdi_warriors/
📕دانلود نسخۀ پی دی اف: goo.gl/BWw2yc
@mersadcss©
🎙«الاقتصاد السياسي لحركة الاخوان المسلمين وتداعياته على العلاقات الايرانية-الخليجية»
👤حمید عظیمی
◀️متن بحث ارائه شده در نشست «حرکات اسلامی معاصر: چالشها و موانع فکری، تشکیلاتی و حزبی». این نشست با همکاری پژوهشکده تمدن توحیدی و پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در شهر قم برگزار شد و اساتید و متفکرین مبرزی از ایران، مصر و فلسطین در آن مشارکت داشتند.
🔗http://mersadcss.com/ar/political_economy_brotherhood/
📕متن PDF:
goo.gl/c7WYzd
@mersadcss©
✍️آیندۀ کویت و شورای همکاری خلیج فارس
👤سید محمد طباطبایی
🔹 شورای همکاری خلیج فارس در سال 1981 با هدف حفظ نظام سلطنتی کشورهای عضو تشکیل شد. اما موانع متعددی برای انسجام واقعی آنها تاکنون وجود داشته است از جمله: ترس از هیمنۀ سعودی، نزاع های اقلیمی مختلف، ارتباط عمان با ایران و ارتباط قطر با اسلام گرایان
🔹 از منظر داخلی، کشورهای عضو شورا دچار بحران مشروعیت هستند. ایجاد رفاه اقتصادی و اجتماعی و جوان گرایی در حکام از راه هایی است که امارات و قطر و سعودی برای کنترل جوامع خود در پیش گرفته اند.
🔹 کویت به دلیل محافظه کاری حکام خود هم از پیشرفت اقتصادی مورد توقع خود عقب مانده است هم در سیاست خارجی کشوری بیشتر منفعل و دنباله رو است. در نزاع اخیر قطر نیز خود را در جایگاه میانجی قرار داده است.
🔹روش انتخاب ولیعهد در كویت به گونه ای است که دست امیر در انتخاب هر فردی باز نیست. و با توجه به نیاز ولیعهد به تأیید مجلس، فردی می تواند به این جایگاه دست یابد که دارای عقبه ای سیاسی و نخبگانی باشد.
🔹 هم اکنون دو گزینۀ جدی برای آیندۀ این مقام وجود دارد:
یکی ناصر المحمد 58 ساله نخست وزیر سابق که اتهاماتی از قبیل ارتباط خاص با ایران متوجه وی است. ارتباطات گسترده دارد و همیشه در مظان رسیدن به امارت قرار داشته است.
دیگری نیز احمد الفهد 55 ساله که شخصیتی جنجالی و متهم به فساد است. وی نیز دارای ارتباطات گستردۀ سیاسی است. وی به دلیل ارتباطات خاص خود با قطر (از جمله در انتخاب قطر به عنوان میزبان جام جهانی) مورد حملۀ شدید سعودی ها است.
🔹 هر دو گزینه، برای سعودی ها شکست محسوب می شود و چه بسا با امارت هر یک، کویت از جایگاه میانجی به تغییر دهندۀ توازن فعلی در نزاع داخلی شورای همکاری تبدیل شود.
#کویت
#شورای_همکاری
#حصار_قطر
🔗متن کامل:
http://mersadcss.com/fa/product/future-of-kuwait/
📕دریافت فایل PDF:
https://goo.gl/wU8DDW
@mersadcss©
✍️قائدان قاعد؛ مطالعهای در کم و کیف نسبت نهاد دین و حاکمیت
👤محمد طلایی
🔹«اسلام از اول، وقتی زاییده شده است، آن روزی که اعلام شد به اینکه حالا دیگر باید قیام کرد در مقابل [طاغوت]، از آن روز برنامهاش این بود که بزند و بکشد و کشته بشود برای اصلاح حال جامعه ... طلبۀ قم ايستاده است، ... كتک مىخورد و ايستاده است. طلبۀ قم كشته مىدهد و ايستاده است و لهذا زنده است.» صحيفۀ امام، ج 3، ص 394
🔹اینکه حوزۀ قم، به دلیل زدن و خوردن و کشتن و کشته شدن، نسبت به نجف که در آن زمان کماکان قطب علمی علوم قدیمه بود، و البته هنوز هم داعیهدار آن است، برتری داشته باشد، مقداری غریب است.
🔹در سالهای منتهی به انقلاب، به تدریج به موازات کارکردهای فرهنگی و اجتماعی روحانیون، غلظت مسائل سیاسی، مخصوصاً در صحنۀ واقعی مبارزات مردمی بالاتر رفت، تا جایی که ائمۀ مساجد و علمای بلاد در سالهای منتهی به انقلاب، در مجموع محوریت جنبش سیاسی تودههای مردمی را عهدهدار بودند. در کنار این نقش رهبری، برجستگانی از فضلای حوزوی نیز پشتیبانی علمی اندیشهها را به عهده داشتند که البته خود نیز غالباً در متن حرکت جامعه بودند. حوزۀ قم کم کم تبدیل به همانی میشود که امام خمینی (ره) فخرش را به نجف میفروشد، بدون آن که ویرایشهای مورد نظرش در جریان اصلاح حوزه محقق شده باشد، که بدتر از آن، حتی همان مرجعیت واحدِ زمان آیتالله بروجردی (ره) هم دوباره تشتت یافته و به تبع، جریان مالی هم کمتر مدیریت میشود. چه رخ داده؟
🔹میتوان گفت کمتر از خمس شرح وظایف و اهداف مراکز مورد بررسی، مخصوص شرایط پسا انقلابی است و سایر موارد حداقل به لحاظ نهادی (و عموما حتی محتوایی) در شرایط حکومت طاغوت نیز امکان عملیاتی شدن دارند ... این یعنی درصد ناچیزی از پردازندۀ نهاد روحانیت اختصاصاً مشغول پدیدۀ انقلاب اسلامی و لوازم آن است!
🔹تحلیل دادههای حاصل از یک مطالعۀ میدانی بر روی 55 گروه حوزوی به خوبی لاغری سهم مقولۀ راهبری در بدنۀ حوزه را نشان میدهد. این نتایج با لحاظ اینکه این گروهها، از فعالان انقلابی حوزه محسوب میشوند و اینکه عمدتاً ذیل ابَرسازمانهای حوزوی تعریف نشدهاند، گویاتر خواهد بود. طلاب و روحانیون بیشتر ترجیح میدهند به امور فرهنگی، آموزشی، پژوهشی و تبلیغی بپردازند. این 4 مقوله بیش از 60% رویکردهای حوزویان را به خود مشغول میکند.
#حوزه_راهبر
#حوزه_و_حاکمیت
#تحول_در_حوزه
🔗متن کامل:
http://mersadcss.com/fa/product/hoze_rahbar_ghaedan/
📕دریافت فایل PDF:
goo.gl/XxVKM5
@mersadcss©
🗨برگزاری اولین نشست بدیلهای راهبرد تقریب 🗨
📍اولین نشست از سلسله نشست های «نقد و بررسی ایده های بدیل در حوزه تقریب مذاهب» به همت اندیشکده مرصاد و با همکاری مجمع جهانی تقریب مذاهب در محل پژوهشگاه مطالعات تقریبی قم برگزار شد.
📍در این نشست آقایان محمدعلی میرزایی و محسن حسام مظاهری به ارائه نظریات خود پرداخته و آقایان دکتر مهدی فرمانیان و دکتر امداد توران نظریات آنان را نقد و بررسی کردند.
📍حجتالاسلام محمدعلی میرزایی در این نشست با بیان اینکه باید با اتخاذ رویکردی تمدنی «اتحاد جهان اسلام» را جایگزین ایده «تقریب مذاهب» کنیم، روندهای جاری در حوزه تقریب مذاهب را ناقص و ناکارآمد دانست.
وی نبود نگاه تمدنی را مهمترین آسیب فعالیت های تقریبی دانسته و گفت: یک تقلیل نگاه اتفاق افتاد. عنوان وحدت جهان اسلام یک عنوان تمدن ساز است. عنوان تقریب مذاهب یک عنوان ایدئولوژیکی است. یعنی عنوانی مرتبط با باورهای ایدئولوژیکی مردم است. انتقال از وحدت جهان اسلام به تقارب مذهبی یک انتقال فروکاهنده است. ما باید با تقریب مذاهب شروع می کردیم و به وحدت جهان اسلام می رسیدیم اما ما با وحدت شروع کردیم و به تقریب رسیدیم آن هم تقریب مذاهب. از تقریب مذاهب نمی شود به وحدت مذاهب رسید. نمی شود به اتحاد مذاهب رسید. از اتحاد مذاهب و بلکه وحدت مذاهب هم نمی شود به تمدن رسید، به امت رسید. به تعبیر روشن تر نزدیک شدن مذاهب لزوما به معنای تحقق امت نیست. مذاهب یکی هم که بشوند باز هم لزوما امت تشکیل نمی شود.
میرزایی افزود البته همین رویکردهای معیوب در حوزه تقریب مذاهب بدون فایده نبوده و اگر چنین برنامه هایی پیگیری نمی شد اوضاع ما در جهان اسلام بدتر از اوضاع امروز بود.
📍در ادامه این نشست دکتر محسن حسام مظاهری به بیان نظریه خود پرداخت. وی با بیان اینکه من ایده «تعایش» را به جای «وحدت» پیشنهاد می دهم، گفت: خاستگاه آرمان وحدت با ایدهی تعایش متفاوت از هم است. این نیست که ما از خاستگاه مذهبی برسیم به تعایش. نه واقعیت قضیه این است که الگوی تعایش یک الگوی سکولار است. نباید ابایی از گفتن این داشته باشیم. به همین دلیل حکومت دینی حتی اگر بخواهد هم نمیتواند الگوی تعایش را اجرا کند. چون حکومت دینی، پروژه دینی دارد.
وی افزود ایده تعایش ایده ای واقع بینانه است در برابر شعار ایده آلی وحدت. راه حل مسئله شیعه و سنی را باید در جامعه جستجو کرد. یعنی باید در حوزه های عرفی که حساسیت های عقیدتی ندارد و دوطرف منافع مشترکی دارند، همفکری کرد. به جای تمرکز بر اشتراکات مذهبی، باید بر فرصت ها و تهدیدهای مشترک اجتماعی انگشت نهاد. به جای روحانیون دوطرف، سایر نخبگان باید به میدان گفتگو با یکدیگر وارد شوند.
📍در ادامه این نشست دکتر مهدی فرمانیان و دکتر امداد توران به نقد و بررسی این نظریات پرداختند.
📍گفتنی است دومین نشست از سلسله نشست های نقد و بررسی ایده های بدیل در حوزه تقریب مذاهب، اوایل سال ۹۷ برگزار خواهد شد.
http://mersadcss.com/fa/tghrb_symp1
@mersadcss©
✍️ دانشگاه امام، و دایگی فرزندان غیرسعودی
👤 حامد دهقانی فیروزآبادی
🔹 ملک سلمان در مارس ۲۰۱۷ به اندونزی سفر میکند و تنها یک ماه بعد، سلیمان اباالخیل، مدیر دانشگاه امام سعود، میوههای سفر او را میچیند؛ اباالخیل در اندونزی، قطب فعالیتهای سلفیت در شرق آسیا، سه مدرسۀ شرعی جدید، چهار مرکز و انجمن فرهنگی در دانشگاههای اندونزی و سه مرکز تربیت معلم زبان عربی را افتتاح میکند، سنگ بنای دانشگاهی جدید را گذاشته، با چندین دانشگاه قرارداد همکاری بسته و روزنامۀ عربی – مالایی ارخبیل و دهها برنامه و دورۀ آموزش حضوری و غیرحضوری را راهاندازی میکند.
🔹«معهد العلوم الإسلامیة و العربیة» در جاکارتا، به عنوان اصلیترین و بزرگترین معهد شرعی سعودیها در خارج این کشور، از جمادی الأولی ۱۴۰۰ پذیرش خود را آغاز کرده است و از ۱۴۱ دانشآموز پسر در بدو تأسیس به ۳۵۶۹ دانشآموز پسر و دختر و از ۵ استاد به ۱۷۲ استاد و دستاندرکار در سال تحصیلی ۱۴۳۶-۱۴۳۷ رسیده است. این فرزند دانشگاه امام، تاکنون نزدیک به ۱۲۰۰۰ دانشآموخته داشته است که از این میان ۲۵۰ نفر آنها از کشورهای همسایه بورسیه شدهاند.
🔹 طرفه آنکه توجه ویژۀ حکومت در این سالها به توسعۀ مدارس شرعی (المعاهد العلمیة) در خارج این کشور، با زمزمههای انحلال نسخههای اصلی آنها در داخل همزمان شده است.
🔹 در اهمیت این مدارس در بازتولید سلفیت، همین بس که شخصیتهای دینی برجستهای همچون ابن عثیمین، محمد امان جامی، محمد بن عبدالله عجلان، عبدالمحسن عباد و عبدالرحمن سدیس در معهد ریاض به تحصیل پرداختهاند. ربیع مدخلی، صالح فوزان، عبدالله بن محمد آل شیخ، عبدالله بن عبدالمحسن ترکی، سلمان عوده، عبدالرحمن عجلان و بسیاری دیگر از رجال دینی سعودی نیز در معاهدی مشابه درس خواندهاند. در سال ۲۰۱۴، از ۱۵۰ عضو مجلس شورای سعودی، در کارنامۀ تحصیلی ۵۷ عضو آن نام مدارس شرعی میدرخشیده است. قریب به اتفاق اعضای هیئت کبار علما نیز تحصیلکرده این مدارس هستند.
🔹با برنشستن اباالخیل بر کرسی مدیریت دانشگاه امام، پاکسازی در دانشگاه و مراکز وابستۀ به آن، به ویژه معاهد علمیه، آغاز شد؛ حذف عناصر متمایل به اندیشههای اخوانی، جمعآوری کتابهای ایشان از کتابخانههای مدارس، بازگشت سرود ملی و برگزاری جشن توحید بلاد از جملۀ اقدامات صورتگرفته در این سالیان بوده است.
🔹در ۲۰۱۱ مدیریت دانشگاه در پی دستور حکومت، برنامۀ درسی سال اول ثانوی را کاملا مطابق با مدارس عادی تغییر داد، تا راه برای دانشآموزانی که تمایل به تغییر گرایش و پیوستن به مدارس عادی دارند، گشوده شود. اضافه شدن دروس فیزیک و شیمی و زیست و حذف درس فرائض و کم شدن حجم دروس نحو و فقه نتیجۀ این تصمیم بود. پس از این، حکومت پا را فراتر گذاشت و انحلال تمامی معاهد و انضمام آنها به وزارت تعلیم را خواهان شد.
🔹 حکومت از سویی بندهای دست و پای وهابیت را در داخل عربستان روزبهروز محکمتر کرده و از دیگر سو مجال تاخت و تاز او را در سراسر جهان گستردهتر میسازد. این است حکایت این روزهای رحم سلفیت؛ برای خودیها سترون و برای دیگران زایا.
#عربستان
#نهاد_دین
#بازتولید_سلفیت
#دانشگاه_امام
🔗متن کامل:
http://mersadcss.com/fa/product/imam_uni/
📕دریافت فایل PDF:
http://mersadcss.com/fa/?media_dl=2656
@mersadcss©
✍️ سترون سازی سلفیت و سرنوشت دانشگاه مدینه
👤 حامد دهقانی فیروزآبادی
🔹 لیسانس مهندسی معماری از دانشگاه ام القری، کارشناسی ارشد مهندسی معماری از دانشگاه کلرادوی آمریکا، کارشناسی ارشد طراحی شهری و اقتصاد شهرها از دانشگاه کلرادو و دکترای مهندسی معماری از دانشگاه نیوکاسل انگلیس؛ این پیشینۀ تحصیلی هشتمین جانشین بن باز در دانشگاه مدینه است، دانشگاهی که دهها سال موتور اصلی «سلفیسازی» در شرق و غرب عالم بوده است.
🔹 در سال 2007 با آنکه تا پیش از آن بر پایۀ قانونی نانوشته ریاست دو دانشگاه اسلامی مدینه و امام، با نظر و پیشنهاد هیئت کبار العلماء تعیین میشد ، این بار حکومت بیتوجه به سران وهابیت، دو مدیری را برگزید که مهمترین دانشگاههای اسلامی را هویتی دیگرگون بخشیدند؛ محمد عقلا برای دانشگاه مدینه و سلیمان اباالخیل برای دانشگاه امام.
🔹 در دورۀ مدیریتی شش سالۀ محمد عقلا، چنان تحولاتی در ریز و کلان دانشگاه مدینه رخ داد که بیشک این دانشگاه را در مسیری بسیار متفاوت از گذشتهاش قرار داد.
🔹بیشک مهمترین اقدام محمد عقلا که دانشگاه مدینه را زیر و رو کرده و هویت دینی و اسلامی آن را کمرنگ ساخت، افزودن برخی دانشکدههای فنی بوده است.
🔹ترویج گفتمان تسامح و تساهل، به مثابه مهمترین سیاست دینی این سالهای حکومت سعودی، در دانشگاههای اسلامی نیز جلوههایی گوناگون یافته است.
🔹با آغاز مدیریت محمد عقلا بر دانشگاه مدینه، حرکتهایی که نویدبخش پایان سلطۀ ظاهری جامیها بر این دانشگاه است، به چشم میآید.
🔹سیاستهای گشایشی عقلا، همچون موارد مشابهش، فریادهای موافق و مخالف بسیاری را بلند ساخت، تا آنجا که برکناری او در سپتامبر ۲۰۱۳، با وجود تمدید حکم او تا پایان ۲۰۱۵، ثمرۀ سعایتهای جریانهای مخالف او دانسته شود.
🔹برکناری محمد عقلا به معنای پایانی بر سیاستهای سعودی در کوتاه کردن دست وهابیت از دانشگاههای اسلامی نبود؛ تصمیمات عقلا نه تنها پس از او با شدت دنبال میشود، بلکه اگر در آن روزها یک دکترای اقتصاد اسلامی بر کرسی مدیریت برنشسته بود، با آمدن ملک سلمان، مدیریت این دانشگاه «اسلامی» به یک مهندس معماری دانشآموختۀ آمریکا سپرده شده است!
#عربستان
#نهاد_دین
#بازتولید_سلفیت
#دانشگاه_مدینه
🔗متن کامل:
http://mersadcss.com/fa/product/future-of-medina-university/
📕دریافت فایل PDF:
https://goo.gl/42uUEN
@mersadcss©
نشست «چهار دهه پس از انقلاب: ایران و جهان اسلام» با همکاری اندیشکده مرصاد و مرکز اسلام و امور جهانی، در دانشگاه صباحالدین زعیم استانبول برگزار شد.
در ابتدای این نشست دکتر هادی معصومی با ارائۀ بحثی با عنوان «تجربه اسلام گرایی شیعی و سنی: از مفاهمه تا مواجهه» به بررسی ادوار مختلف تعاملات اسلامگرایان در دوشاخه شیعی و سنی پرداخت. وی اشغال عراق را نقطه عطف واگرایی میان این دوشاخۀ اسلام سیاسی دانسته و باز کردن مسیرهای گفتگو و عبور از شناختهای رسانه ای را تنها راه بازسازی این روابط آشفته دانست.
حمید عظیمی که دیگر ارائه دهندۀ این نشست بود بحث خود را به موضوع «تجربه سیاسی ایران: امتناع دولت و استمرار نهضت» اختصاص داد. وی با بررسی فعالیت های برونمرزی ایران در دهه های اخیر مدعی شد به خلاف آنچه تبلیغ می شود جمهوری اسلامی از دهۀ دوم انقلاب به سمت سیاست های انزواگرایانه و واکنشی نسبت به محیط پیرامونی خود حرکت کرده است. عظیمی در جمعبندی بحث خود چالش های کنونی تجربۀ انقلاب اسلامی را به دلیل تعارض میان ملت سازی عرفی و ملت سازی قدسی دانست.
لازم به ذکر است این نشست با حضور دکتر سامی العریان، چهرۀ برجستۀ جریان اسلامی امریکا و مدیر موسسه اسلام و امور جهانی (CIGA) برقرار شد.
📝متن عربی بحث ارائه شده با عنوان «تجربه سیاسی ایران: امتناع دولت و استمرار نهضت»:
🔗http://mersadcss.com/ar/ir-experience/
⚠️همچنین مركز CIGA خلاصه ای از دو بحث ارائه شده را به زبان انگلیسی منتشر نموده که از لینک زیر قابل دریافت است:
🔗http://mersadcss.com/ar/wp-content/uploads/2018/04/ciga.jpg
#اخبار_اندیشکده
@mersadcss©
⚜️برگزاری نشست دوم بدیلهای تقریب⚜️
🔅دومین نشست از سلسله نشست های نقد و بررسی ایده های بدیل تقریب مذاهب به همت اندیشکده مرصاد در محل پژوهشگاه المصطفی «ص» برگزار شد.
🔅در این نشست، ابتدا دکتر مسعود اسداللهی به ارائه نظریه «امتناع اتحاد راهبردی با اسلامگرایان اهل سنت» پرداخته و تاکید نمود امتناعی که در نظریۀ خود طرح می کنند از جانب اسلامگرایان اهل سنت است نه ما.
🔅وی در تبیین مفاهیم به کار رفته در نظریه خود، اسلامگرایان قائلین به لزوم اقامه حکومت اسلامی یا خلافت و اتحاد راهبردی را به معنای ارتبات با ثبات و بلندمدت تعریف نمود.
🔅دکتر اسداللهی در ادامه افزود: با توجه به این واقعیت تلخ که اسلام گرایان اهل سنت، اتحاد با ایران را اتحادی تاکتیکی می دانند نه راهبردی، توقع ما از آنها نباید بیش از یک متحد تاکتیکی باشد. من باتوجه به تجربه میدانی ۲۰ ساله ارتباط نزدیک با این جریانات، معتقدم که اسلامگرایان اهل سنت هیچ وقت به ما به عنوان متحد راهبردی نگاه نمی کنند.
🔅دکتر اسداللهی با اشاره به اینکه صوفی ها و جریانات سکولاری مانند ناصری ها، قومی عربی ها و شاخه سوری بعثی ها قابلیت بیشتری برای اتحاد راهبردی دارند، ادامه داد: البته بنده به شدت به ایده وحدت اسلامی معتقد هستم و استمرار تلاش برای گسترش ایده وحدت در جهان اسلام البته با روش های صحیح و موثر را ضروری میدانم.
🔅وی ادامه داد:با توجه به این نکته که ایده امت واحده در زمان ظهور حضرت حجت «عج» تحقق خواهد یافت، ما صرفا قادر خواهیم بود که زمینه تحقق این ایده را فراهم کنیم نه اینکه در زمان غیبت بتوانیم کاملا آن را محقق کنیم.
🔅دکتر اسداللهی در پایان گفت: باتوجه به همه این نکات بنده گفتگو و دیالوگ با همه اقشار و جریانهای اهل سنت به ویژه جریانهای اسلامگرای اهل سنت و حتی با گروه های تکفیری و سلفی – جهادی را ضروری میدانم.
🔅در ادامه این نشست دکتر جعفر قنادباشی با اشاره به مشکلاتی که بر سر راه اخوان المسلمین در مصر وجود داشت، گفت: اخوانی ها خواهان ارتباط با ایران بودند. یک گروه را هم به ایران فرستادند، اما به این دلیل که اگر به نزدیکی به تشیع متهم میشدند، نمیتوانستند رای مردم مصر را جذب کنند اظهار دوستی با ایران نمی کردند.
🔅روح الله رضوی دیگر ناقد این نشست بود که نقدهای خود را در دو سطح بیان کرد. وی اتکای دکتر اسداللهی در مبانی به تجربه زیست شیعیان غیرایرانی را مورد نقد قرار داد و گفت که این تجربه تجربه صحیحی نبوده که قابلیت الگوگیری داشته باشد.
🔅رضوی افزود: همچنین تجویز دکتر اسداللهی مبنی بر اتحاد با سکولارهای اهل سنت، همزمان با تجویز اسلام سیاسی برای شیعیان تناقض دارد و نتیجه این تناقض چیزی نیست جز اینکه اساسا اسلام سنی را اسلام نمی دانیم.
او در بخش دیگری از سخنان خود گفت: این که ما گمان می کنیم صوفی ها متحد راهبردی ما هستند اشتباه است. صوفیان به دلیل دشمن مشترک وهابیت، به لحاظ تاکتیکی با ما به وحدت رسیده اند. آنها از این جهت که معتقدند شیعیان مقدسات اهل سنت را لعن میکنند، نسبت به شیعیان ذهنیت منفی دارند.
⚠️ لازم به ذکر است فایل صوتی و متن این نشست به زودی منتشر می شود.
🔗 http://mersadcss.com/fa/برگزاری-نشست-دوم-بدیلهای-تقریب
@mersadcss©
🔈 فایل صوتی نشست بدیلهای راهبرد تقریب:
1️⃣ بخش اول (ارائۀ نظریه توسط د. اسداللهی)
🔗 http://mersadcss.com/fa/wp-content/uploads/2018/05/نشست-بدیل-تقریب-2-1.mp3
2️⃣ بخش دوم (نقد د. قنادباشی و روح الله رضوی و پاسخ نظریه پرداز):
🔗 http://mersadcss.com/fa/wp-content/uploads/2018/05/نشست-بدیل-تقریب-2-2.mp3
@mersadcss©
🇮🇶در باب انتخابات عراق، بیانیه مرجعیت و ائتلاف فتح
👤هادی معصومی زارع
🔺نویسنده از دو هفته قبل که به بغداد آمده است، بارها خواسته است تا اطلس مختصری از صحنه منازعات انتخابات چندروز آینده عراق ارائه کند که گرفتاری های روزمره مانع از آن شد. با این حال از چند روز پیش بدین سو اتفاقاتی در صحنه انتخاباتی عراق رقم خورد که نگرانی هایی را در خصوص تحولات پیش رو برای بسیاری از تحلیلگران و کنشگران سیاسی در بغداد پدید آورده است.
1️⃣ چند روز قبل، قاسم الزبیدی مسئول مالی حشد در منزلش به قتل می رسد. هنوز هیچ سرنخی در خصوص عاملان قتل و مجریان آن به دست نیامده است.
2️⃣ بلافاصله پس از این جنایت، حیدرالعبادی آتش توپخانه اش را به سمت #برخی_فرماندهان_حشدالشعبی گرفته است و به صورت ضمنی کشته شدن الزبیدی را طراحی و اجرای ایشان عنوان نمود.
3️⃣ با توجه به ساختار حشد و تبارشناسی گروه های فعال در آن، به طور طبیعی منظور العبادی از مجریان این قتل، گروه هایی همچون سرایای سلام و فرقه العباس و فرمانده جنجالی آن میثم الزیدی نخواهد بود. که هر دو همپیمانان حیدرالعبادی هستند. و فراتر از این، سرایای سلام هیچگاه عضو حشد نبوده است و نخواهد شد. با چراغ سبز حیدرالعبادی، سرایای سلام تنها از مزایای حشد استفاده می کند و هیچ گاه نیز نظارت هیئت عامه حشد را نپذیرفته و نخواهد پذیرفت. تنها گروه شیعه مسلح خارج از نظارت دولت عراق! پس می ماند آن ها که همراهی انتخاباتی با نخست وزیر فعلی را نپذیرفته اند و از همه روشن تر، تحالف فتح متشکل از برخی از فرماندهان حشد! نزدیک به ایران!
4️⃣ دوماه پیش، سرتیم حفاظت حیدرالعبادی در ایست بازرسی سرایای سلام و به گلوله نیروهای این گروه کشته شد. در روز روشن و پیش چشم همگان! نتیجه تحقیقات هنوز مشخص نشده است اما حیدرالعبادی آن قدر که این روزها مرثیه الزبیدی می خواند و آن را به فساد #برخی_فرماندهان_حشدالشعبی مرتبط می کند، چندان واکنشی در خصوص کشته شدن سرتیم حفاظتی خود نشان نداد! چرا؟ چون سرایای سلام، زیر مجموعه سیدمقتدی صدر، همپیمان سیاسی حیدرالعبادی است و قتل، درست در فضای نزدیک به انتخابات صورت گرفت! و مگر برای یک سیاست مدار چیزی مهم تر از پیروزی در انتخابات و کسب مجدد قدرت و منصب وجود دارد؟
5️⃣ از چند روز پیش جریان نزدیک به حیدرالعبادی و جریان صدر و دیگر جریان های معارض حشدالشعبی آتش تهیه سنگینی علیه تحالف فتح براه انداخته اند و از قریب الوقوع بودن صدور بیانیه #مرجعیت_اعلا یعنی حضرت آیت الله سیستانی علیه مداخله حشد در انتخابات خبر می دهند. به طور خاص رسانه های نزدیک به فرقه العباس همگان را نوید به بیانیه ای می دادند که به فضاحت تحالف فتح می انجامد. به طور خاص خلال هفته های گذشته، رهبران فرقه العباس به جدّ کوشیده اند تا خود را فصائل مرجیعت و زبان ناطق مرجعیت معرفی می کنند.
مقتدی صدر نیز که خود و مرحوم والدش شهید صدر ثانی ، از دو دهه پیش تاکنون عَلَم جریانی را به دوش می کشیده اند که اساسا خصومت جدی با مرجعیت اعلای شیعه در نجف چالش های داشته، خلال روزهای گذشته بیانات زیادی در ضرورت گوش فرادادن به فرامین و منویات مرجعیت اعلا ابراز داشت. چیزی که تقریبا تاکنون در تاریخ حیات جریان صدر بی سابقه بوده است.
امروز اما با قرائت بیانیه مرجعیت و تاکید ایشان بر موضع یکسان در برابر همه تحالفات و فهرست های انتخاباتی، سکوت مرگباری بر فضای رسانه ای طرف های مخالف تحالف فتح حکمفرما شده است. اتهام فساد و قتل اگر به بیانیه مرجعیت در خصوص ضرورت پرهیز حشد از انتخابات مصحوب و همراه می شد، می توانست کار تحالف فتح را یکسره کند! اما ظاهرا تیر جریان ضدایرانی در حکومت عراق و حشد این بار به سنگ خورده است!
...
⏪ ادامۀ یادداشت:
🔗 http://mersadcss.com/fa/product/در-باب-انتخابات-عراق
@mersadcss©