خود تحقیری یک نوع بیماریِ سیاسی_اجتماعی..... است،
بیماری با این مشخصات واگیردار با سرایت بالا، شایستگی تدریس در دانشگاه های کشور را ندارد .
⭕️ هزینه نیروی کار در خودروسازان داخلی، 3 برابر متوسط جهانی!
▪️خراسان:
🔹بررسی ها نشان می دهد در شرایطی که تولید خودروسازان در سال گذشته با روند کاهشی روبه رو بوده، با این حال تعداد پرسنل این شرکت و شرکت های تابعه با افزایش 415 نفری مواجه بوده است.
🔹این ها همه در شرایطی است که تولید خودرو به ازای هر شاغل در این صنعت، تفاوت معناداری با آمارهای جهانی دارد به طوری که این رقم در ایران خودرو و سایپا 8 و 7، به طور متوسط در دنیا 30 و در شرق آسیا تا 66 خودرو است. به این ترتیب می توان محاسبه کرد با در نظر گرفتن آمار 25 هزار نیروی انسانی مازاد، این صنعت سالیانه 1500 میلیارد تومان هزینه اضافی می پردازد. هزینه هایی که یک ریشه آن در دولتی بودن این دو خودروساز و تاثیرپذیری از اقتصاد ناشفاف دولتی است.
🔹طبق آماری که در گزارش تحقیق و تفحص مجلس دهم از صنعت خودرو منتشر شده، بیش از 12 درصد بهای تمام شده خودرو مربوط به هزینه های حقوق و دستمزد است که سه برابر استانداردهای جهانی است. در این زمینه همچنین عضو هیئت رئیسه مجلس در اظهار نظری گفته بود: «خودروسازی کشور 25 هزار نیروی مازاد دارد که توسط دولتی ها، مجلس و افراد با نفوذ به این صنعت تحمیل شده است. » با این حساب، اگر فرض کنیم متوسط حقوق دریافتی هر یک از کارکنان خودروسازی حداقل 5 میلیون تومان باشد، وجود 25 هزار نیروی مازاد، ماهی حداقل 125 میلیارد تومان و سالی 1500 میلیارد تومان هزینه اضافی به گردن این صنعت خواهد گذاشت.
🔹بنابراین بخشی از زیان انباشته هنگفت خودروسازان در این سال ها علاوه بر قیمت گذاری دستوری، ریشه در نیروی انسانی مازاد دارد. طبق گزارش اخیر مرکز پژوهش های مجلس، زیان انباشته این دو شرکت که در اثر عملیات زیان ده سالانه ایجاد شده، به بیش از 100 هزار میلیارد تومان رسیده است.
⭕️ گذر ونزوئلا از اقتصاد ونزوئلایی
▪️دنیای اقتصاد:
🔹آمارهای اقتصادی ونزوئلا حاکی از آن است که این کشور در حال خروج از «اقتصاد ونزوئلایی» است. درحالیکه در دسامبر سال۲۰۲۰ تورم ماهانه ونزوئلا بیش از ۷۷درصد بود، این رقم در ماه مارس۲۰۲۲ به ۴/ ۱درصد کاهش یافته است. تورم نقطه به نقطه نیز در یک سال اخیر بیش از ۲۳۰۰واحد درصد افت داشته است.
🔹این کاهش تورم در حالی اتفاق افتاده که بر اساس اظهارات نیکولاس مادورو، رئیسجمهور ونزوئلا رشد اقتصادی این کشور پس از ۸سال مثبت شده است. از نگاه کارشناسان، بهبود اخیر اقتصاد، تحت تاثیر تحولات صورتگرفته در سیاست خارجی این کشور به وقوع پیوسته است.
🔹به دنبال افزایش جهانی قیمت انرژی، واشنگتن تخفیفاتی را برای شرکتهای آمریکایی فعال در صنعت نفت ونزوئلا در نظر گرفته است. با این حال کارشناسان میگویند با وجود بهبود آمارها، سیاستگذاری داخلی تغییر محسوسی نداشته است.
⭕️بدنه صنعت کشور عفونت دارد
👤سید رضا فاطمی امین وزیر صنعت در نشست خبری:
🔹عدم توازن در حوزه سرمایهگذاری و زنجیره تامین در صنایعی همچون فولاد و خودرو و موارد دیگری همچون برق و گاز از جمله مشکلاتی است که ما با آن روبرو هستیم.
🔹درست است هنگام گلوگاههایی همچون قطعی برق و گرانی اجناس با پیگیریهای مقطعی مشکلات آن تا حدودی برطرف میشود اما این مرتفع شدن تنها مانند مسکنی است که نمیتواند بیماری اصلی را درمان کند
🔹خام فروشی یکی از چالشهای اصلی اقتصاد ماست.
🔹۳۶ درصد رشد را در آمار تحویل خودرو داشته ایم.
🔹۹۵ درصد خودروهایی که وارد خط تولید می شود به صورت کامل خارج می شود.
🔹ما مواردی را کشف کردیم که یک شخص کمک فنر دست دوم را رنگ می کرد و به عنوان کمک فنر نو میفروخت.
🔹 اصلاح ساختاری سخت است، زیرا ما الان در شرایط ناپایداری هستیم که می خواهیم اصلاح ساختاری انجام دهیم.
🔹وقتی میخواهید یک سازوکار جدید را استقرار بدهید، نسبت به آن آشنایی وجود ندارد و پذیرفتن آن سخت است.
🔹اگر بخواهید سازوکار را تغییر دهید منافع عدهای به خطر میافتد و فشارها افزایش مییابد.
📮 #توییت
⭕️ احسان حسینی، خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس در واکنش به مطلب دنیای اقتصاد نوشت:
🔹افزایش تولید ۲۵۰ هزار بشکه نفت ونزوئلا و فروش آن با کمک ایران و از ۸ ماه قبل آغاز شد.
🔹مجوز مذاکره شرکت شورون با شرکت نفت ونزوئلا تازه ماه قبل توسط آمریکا صادر شد و هنوز خبری از همکاری نیست.
🔹حالا جریان تحریف کاهش تورم ونزوئلا رو به تعامل با آمریکا و کاهش تحریم نفتی ربط داده.
⭕️ 95درصد نمایندگان این مجلس در انتخاباتآینده رأی نمیآورند
👤 هدایت الله خادمی، فعال سیاسی اصولگرا و نماینده پیشین مجلس:
🔹(درباره چرایی نگاه منفی جامعه به نمایندگان مجلس) این نمایندگان زمان انتخابات شعارهایی دادند اما دو سال گذشت و به هیچ کدام آن شعارها عمل نکردند. از سال سوم هم عملا مقدمات ورود به انتخابات بعدی آغاز می شود بنابراین فرصت طلایی این مجلس برای خدمت به مردم از دست رفت.
🔹نمایندگان در انتخابات سال 98 خود را ضدفساد معرفی کردند، کسانی که به خود نمی اندیشند و فقط در فکر خدمت به ملت و کشور هستند بنابراین اگر به مجلس راه پیدا کنند وضعیت معیشت مردم را ارتقا می دهند. یادمان نمی رود که روزهای اول این نمایندگان اعلام کردند خودرو و وام نمی گیرند اما بعد رفتند گرفتند. خوب این تناقض ها را مردم می بینند و قضاوت می کنند.
🔹در سطح ملی کار خاصی از این مجلس دیده نشد، مشخصا این مجلس مشکلی را در حوزه اقتصاد حل نکرد. حتی این نمایندگان نتوانستند کاری برای حوزه انتخابیه خود انجام دهند. اکثر نمایندگان مشغول این هستند که چه کسانی را از بین فامیل ها و آشنایان همچون برادر خانم و پسرعمو در مسئولیت های اجرایی منطقه ای و استانی بگذارند.
🔹(با اشاره به وضعیت گرانی های روزافزون اقلام و کالاها) قرار بود این نمایندگان با ورود به پارلمان اوضاعی را رقم بزنند که به نفع مردم و نظام شود اما نه تنها سرمایه اجتماعی را افزایش ندادند بلکه عامل ریزش شدند. با این اوصاف در انتخابات مجلس آینده کمتر از 10 نفر از نمایندگان این مجلس یعنی حدود 95 درصد دوباره رأی می آورند. رأی آوری این 10 نفر نیز بیشتر به خاطر آرای قومی و طایفه ای شان خواهد بود./ نامه نیوز
⭕️ دعواهای بزرگ بر سر سقط جنین در آمریکا
✍️ امیرعلی ابوالفتح، کارشناس مسائل آمریکا
🔹موضوع در ظاهر، پیش پا افتاده به نظر می رسد: سقط جنین .
🔹اما در پس موضوع سقط جنین، یکی از شدیدترین جنگ های ایدئولوژیکی، سیاسی، حقوقی و فرهنگی آمریکا در جریان است، جنگی که مسیر ایالات متحده را برای چند نسل بعدی مشخص می کند.
🔹چرا؟
🔹زیرا این «یک دعوای دینی» است از سوی کسانی که سقط جنین را اقدامی مغایر با خواست و ارداده خداوند می دانند.
🔹زیرا این «یک دعوای ایدئولوژیکی» است از سوی کسانی که موضوع سقط جنین را در حوزه آزادی های فردی شهروندان قلمداد می کنند.
🔹زیرا این «یک دعوای سیاسی» است از سوی کسانی معتقدند موضوع سقط جنین بر پایگاه رای احزاب موثر است.
🔹زیرا این «یک دعوای حقوقی» است از سوی کسانی که معتقدند موضوع سقط جنین به حقوق اساسی افراد و ایالت ها مربوط است.
🔹زیرا این «یک دعوای جنسیتی» است از سوی کسانی که معتقدند با موضوع سقط جنین، تکلیف حقوق زنان مشخص می شود.
🔹زیرا این «یک دعوای فرهنگی» است از سوی کسانی که معتقند موضوع سقط جنین چشم انداز فرهنگ عمومی ایالات متحده را ترسیم می کند.
🔹زیرا این «یک دعوای پزشکی» است از سوی کسانی که معتقدند موضوع سقط جنین به سلامت جان انسان ها مربوط است.
🔹این دعواها، ایالات متحده آمریکا را بیش از هر زمان دیگری پس از جنبش حقوق مدنی در دهه 1960 دوپاره نکرده است. ناتوانی جریان های فکری و سیاسی در این کشور برای حل موضوع سقط جنین، می تواند ایالات متحده را به دوره جدیدی از آشوب ها و بی ثباتی های اجتماعی وارد کند./ کانال USA Study
⭕️ دوره انتظار برای خانه دار شدن در آستانه رسیدن به 180 سال
🔹یکی از شاخص هایی که برای سنجش قدرت خرید مسکن به کار می رود، شاخص طول دوره انتظار برای خرید مسکن است. این شاخص نشان می دهد که خانوارها با پس انداز یک سوم درآمد خود برای مسکن و با فرض ثبات شرایط، چند ساله می توانند خانه بخرند. با این توصیف، گزارش ایرنا نشان می دهد که در سال گذشته و در بین دهک های درآمدی، این شاخص به بین 14 سال برای دهک پردرآمد و 178 سال برای دهک های کم درآمد رسیده است./ خراسان
⭕️بهترین و بدترین شهرها برای زندگی/ تهران جزء ۱۰ شهر آخر
🔹تازهترین گزارش اکونومیست از وضعیت زیستپذیری شهرهای جهان حکایت از سقوط رتبه تهران در فهرست شهرهای زیستپذیر دارد.
🔹در گزارشی که سال ۲۰۲۱ از وضعیت زیستپذیری شهرهای جهان منتشر و عناوین ۱۰ شهر ابتدا و انتهای این فهرست منتشر شد، تهران در هیچیک از این دو بخش قرار نداشت اما گزارش سال میلادی جاری، تهران را در زمره ۱۰ شهر پایین این رتبهبندی معرفی کرده است.
🔹نظرسنجی جدید «زیستپذیری» که به تازگی توسط واحد اطلاعات اکونومیست منتشر شده، نشان میدهد برای سومین بار در طول پنج سال گذشته «وین» در صدر جدول زیستپذیرترین شهرهای جهان قرار گرفته است.
🔹این شهر علاوه بر فرصتهای فرهنگی و سرگرمی فراوان، از زیرساختهای خوب و ثبات کلی برخوردار است.
🔹تهران اما در گزارش سال 2022 اکونومیست با رتبه 163 از میان 172 شهر حاضر در این رتبهبندی، در میان 10 شهر پایین این رتبهبندی قرار گرفته است.
🔹شهرهای دوالا، هراره، داکا، پورت مورسبی، کراچی، الجزیره، طرابلس، لاگوس و دمشق نیز بعد از تهران به ترتیب در رتبههای بعدی قرار گرفته اند./دنیای اقتصاد
⭕️٨٧ كارمند اسنپ در طول يك سال مهاجرت كردند!
🔹مطابق با آمار ارائهشده از عملکرد سال ١٤٠٠ اسنپ، از مجموع ١٣ بخش گروه اسنپ، مجموعا ٨٧ نفر مهاجرت به خارج از کشور داشتهاند. در این میان سرویس اسنپ خودرو با از دست دادن ٣٥ نیرو در رتبه نخست و اسنپفود و اسنپ تریپ هر کدام با ١٢ نفر، اسنپ روم با ٨ نفر و اسنپپی با ٧ نفر در رتبههای بعدی قرار دارند.
🔹اگرچه اختلاف در خروج و ورود نیروهای مجموعه اسنپ نمیتواند معیار کاملی در مقایسه با آمار کل کشور باشد اما قطعا وضعیتی را نشان میدهد که باید اولویتبندی نظام مسائل کشور حول محور اقتصاد و امنیت سرمایهگذاری چه در بعد انسانی و چه در بعد مالی و فناوری باشد تا زمینه فعالیت و ورود متخصصان به کشور تسهیل شود و مهاجرت و خروج نیروهای زبده کشور را با بحران نیروهای متخصص روبهرو نکند./ روزنامه فرهیختگان
⭕️مهمترین نکات
🔹ارز ترجیحی در قانون بودجه ۱۴۰۱ قرار داده نشده بود، از ارز ترجیحی برای سفره مردم استفاده نمیشد، بخشی از این ارز در رانت و فساد و دلالی ها صرف میشد.
🔹از ارز ۴۲۰۰ تومانی استفاده اشتباه میشد و در سفره مردم قرار نمیگرفت.
🔹ارز و نقدینگی کشور باید به طرف تولید برود.
🔹حتی کالاهایی که به آنها ارز ترجیحی اختصاص داده شده بود، قیمتشان رشد میکرد و معلوم بود تخصیص ارز ترجیحی تاثیری نداشته است.
🔹در خرداد و تیر ۱۴۰۰ اعلام شد که ما ۶۵ درصد افزایش قیمت کالاهای اساسی را داشتیم. این مربوط به قبل از جنگ اوکراین است که وضعیت جهانی شرایط خاصی را ایجاد کرده و امنیت قضایی را تحتالشعاع قرار داده است.
🔹قاچاق کالا باعث میشد بازار کشورهای همسایه پر از کالاهای ایرانی باشد.
🔹برنامهای برای تغییر قیمت سوخت نداریم.
🔹لایحه دو فوریتی برای مجلس شورای اسلامی تهیه کردیم که افزایش برخی از کالاها به سال بعد محول شود.
🔹 آثار تورمی فعلی در زمان کوتاهی آثارش از بین می رود.
🔹 اگر برای مردم تبیین بشود مردم همراهی می کنند.
🔹یکی از فواید {اصلاح اقتصادی} در راستای ریشه کنی فقر مطلق است. کسی که فقط درآمدش یارانه است، الان دارد 2 میلیون می گیرد و شرایطش متفاوت است.
🔹اگر اتحادیهها یا اصناف قصد افزایش قیمت کالاها را داشته باشند باید دلیل گرانی کالاها برای مردم روشن تبیین شود.
🔹تورم الان جهانی است.
🔹هر گرانی دلیل خود را دارد، تفاوت بین ارز ترجیحی یا ارز آزاد مشخص است، اینکه هر ساعتی هر شرکتی بخواهد افزایش قیمت داشته باشد قابل قبول نیست.
🔹۲۹ هزار میلیارد در این ۲۰ روز اخیر فاکتور دولت قبل را پرداخت کردیم
🔹۴۰ درصد درآمد نفت در صندوق توسعه ملی می رود و ۴۵ درصد پول نفت به دولت می رسد.
🔹نیاز کشور، وعده انتخاباتی بنده و مصوبه مجلس ساخت سالانه یک میلیون واحد مسکن است که کار در این زمینه شروع شده و در ۴ سال ۴ میلیون مسکن ساخته خواهد شد.
🔹دارو باید تحت پوشش بیمهها قرار گیرد، اما زیرساخت ما در بیمهها فراهم نیست. تا این زیرساخت فراهم نشود، ارز ترجیحی دارو قطع نمیشود.
🔹قیمت نان تغییر نمیکند، کار آزمایشی نان در استانها نتیجه خوب داشته است.
🔹 کمبود بسیار جدی در تولید برق داریم. باید در سال های قبل نیروگاه های متعددی در کشور ساخته میشد.
🔹تا زمانی که وضع کالابرگ الکترونیک قطعیت پیدا نکند، حتما پرداخت نقدی یارانه را ادامه می دهیم.
🔹کار آمریکا و اروپا در پیشنهاد قطعنامه علیه ایران در شورای حکام بسیار ناشایست بود.
🔹تا ۴۵۰ درصد رشد تبادلات تجاری با کشور های همسایه داشته ایم، صادرات خدمات فنی و مهندسی به ۱۸ کشور همسایه داریم دو و نیم میلیارد ارزش صادرات فنی مهندسی ایران به کشورهای منطقه است.
📊 نرخ تورم ماهانه ایران بیش از نرخ تورم سالانه ۱۹۰ کشور جهان
✍احسان سلطانی، کارشناس اقتصادی
🔹نرخ تورم ماهانه به ۱۲.۲ درصد در خرداد ۱۴۰۱ رسید که از نرخ تورم سالانه ۱۹۰ کشور جهان (در یک ساله منتهی به می ۲۰۲۲) بیشتر است. نرخ تورم خرداد ماه حتی بالاتر از زمان جنگ جهانی دوم و اشغال ایران توسط قوای بیگانه (با میانگین نرخ تورم ماهانه ۶.۴ درصد در سال ۱۳۲۲) است. نظر به تاثیرات مستقیم، جانبی و القایی شوک افزایش قیمت غذا بر روی سایر اقلام، نرخ تورم ماهانه بالا در ماههای بعد نیز ادامه خواهد یافت.
🔹کسری بودجه دولت عامل اصلی حذف ارزی ترجیحی عنوان می شود که معلول (۱) اعطای منابع ملی ارزان (نفت، گاز، معدنی، انرژی و آب) به بنگاههای رانتی صنعتی و معدنی، (۲) نرخ پایین و معافیتهای مالیاتی بنگاههای صنعتی و معدنی سودآور و صاحبان درآمدهای بالا و ثروتمندان و (۳) اجرای بودجه انبساطی ۵۰ درصدی در شرایط تحریمی است.
🔹مسئولین و رسانه ها و اقتصادخوانده هایی که پیش بینی اثرات افزایش نرخ تورم ۷ درصد را مطرح کردند، اکنون باید جوابگوی مردم باشند.
📮 #توییت
⭕️ علی چشمی، استادیار گروه اقتصاد دانشگاه فردوسی مشهد:
🔹اثرات تورمی حذف دلار ۴۲۰۰ فقط در خرداد نبود. با این حذف، زنجیره تعدیل پیدرپی قیمتها فعال شده و تا چند ماه ادامه خواهد یافت: زنجیره افزایش قیمت خوراکی، بعد دستمزد، بعد هزینه تولید، بعد قیمت همه کالاها و خدمات و بعد دستمزد و ... هنوز در ابتدای راه هست.
👤 مجید شاکری، اقتصاددان با اشاره به توییت بالا نوشت:
🔹واقعا این امکان وجود داشت که حذف ۴۲۰۰ منجر به رکورد تورم ماهانه نشود. واقعا این امکان وجود داشت که این حذف به نوعی اتفاق بیفتد که به جای تحریک انتظارات تورمی، باعث کنترل آن شود. تعریف برنامه حذف جداگانه( همزمان یا غیر همزمان) برای کالاهای باقیمانده با درک تفاوتهای مهم آنها درک نقاط حساس در طول زنجیره و تدبیر برای آنها( کشتارگاهها، روغن کشی ها، کارخانجات خوراک دام)، استفاده از مکانیسم جبران بعنوان لنگر انتظارات تورمی، ایجاد و تقویت نهادهای کنترل کننده قیمت با مکانیسم بازار( و نه تعزیرات) برخی از اصول یک برنامه حذف خردمندانه حداقلی می توانست باشد.
⌛️ رصد یکشنبه (5تیر، 26ذی القعده و 26ژوئن)
1329؛ دولت علی منصور كه در سوم فروردین همین سال تشكیل شده بود، استعفا كرد
1354؛ رحلت فقیه و فیلسوف بزرگوار آیت الله "میرزا احمد آشتیانی"
1364؛ عملیات ایذایی ظفر 2 در پنجوین توسط ارتش جمهوری اسلامی ایران
1371؛ ارتحال آیت الله "رضا مدنی كاشانی" مرجع بزرگ و زعیم حوزه علمیه كاشان
1258ق؛ آغاز دوره ي جديد جنگ هاي ايران و عثماني در زمان سلطنت "محمدشاه قاجار"
1945م؛ امضاء منشور سازمان ملل متحد در سانفرانسيسكو
⭕️ خودروهای وارداتی در محدوده کمتر از ۱۰ هزار دلار خواهد بود/ واردات خودروی دست دوم ممنوع
👤 وزیر صنعت، معدن و تجارت:
🔹با توجه به پلتفرمهای خودرویی موجود در کشور، عمده واردات خودرو مربوط به محصولات کمتر از ۱۰ هزار دلار خواهد بود تا هم سبد محصولات ما کامل شود و هم قابلیت داخلیسازی تدریجی داشته باشند.
🔹واردات خودرو با دو دلیل پر کردن شکاف عرضه و تقاضا و همچنین کامل کردن سبد محصولات داخلی در دستور کار است.
🔹سال گذشته کمتر از ۹۰۰ هزار دستگاه خودرو در کشور تولید شد، اما تقاضا بین ۱.۵ تا ۱.۶ میلیون دستگاه بود، همچنین عدم انجام واردات از سال ۹۷ و وجود چندین میلیون خودرو فرسوده در کشور یک تقاضای انباشته را برای آن ایجاد کرده است به تفاوت قیمت ۴۰ تا ۱۰۰ درصدی قیمت کارخانهای و بازاری در برخی از خودروها انجامیده است.
🔹سبد محصولات موجود در کشور ناقص است، با توجه به اینکه سه پلتفرم خوب مربوط به خودروهای شاهین، تارا و ال ۹۰ در کشور داریم که اتفاقاً همین محصولات قیمتهای بالایی دارند و دیگر پلتفرم ها قابل توسعه نیستند.
🔹واردات خودروهای دست دوم و کارکرده ممنوع است./پاد
☑️یونان: به سختترین شکل به ترکیه پاسخ میدهیم
ـــــــــــــــــــــــ
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
☑️ وقوع چند انفجار در کییف
🔹رسانهها از شنیده شدن صدای حداقل چهار انفجار در پایتخت اوکراین و اعزام تیمهای امداد و نجات به منطقه «شوچنکیفسکی» خبر دادند.
🔹رسانههای روسی میگویند نیروهای این کشور حمله موشکی گستردهای را به مواضعی در کییف صورت دادهاند. برخاستن ستونهای دود از کییف قابل مشاهده است.
ـــــــــــــــــــــــ
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
☑️نمایش آمادگی و آموزش در مانور نظامی ارتش چین
ـــــــــــــــــــــــ
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 فیلمی دیده نشده از ابراز علاقه مردم به شهید سلیمانی
#حاج_قاسم
ـــــــــــــــــــــــ
🇮🇷
📝#یادداشت_کوتاه | چراغ قرمز بر چهار راه #دیپلماسی
🍃🌹🍃
🔻 رکوردشکنی سفر دیپلماتها به ایران نشان میدهد که جمهوری اسلامی عزم جدی در باز کردن ارتباط با دنیا دارد. بااینحال در این چهارراه پر رفتوآمد دیپلماتیک، سفر جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به تهران خبرساز شده است.
🔸 هرچند سفر بورل به تهران مانند سفر همکارش انریکه مورا، خبر جدیدی نیست ولی همزمانی آن با دو موضوع میتواند بر اهمیت سفر بیفزاید. اولین موضوع، شام کاری انریکه مورا و جوزپ بورل با رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در موضوع ایران قبل از این سفر است. از سویی به نظر میرسد که تسریع بورل در سفر به ایران و تلاش برای توافق با ایران با این هدف صورت میگیرد که آقای بایدن میخواهد با دست پر به منطقه بیاید و یکی از الزامات دست پر سفر کردن، گذاشتن توافق با ایران بر میز مذاکرات است.
🔺 اما واقعیت آن است که اروپاییها در این سفر باید به چند فهم و نکته کلیدی برسند؛ اول اینکه برخلاف ادعایشان مبنی بر میانجیگری و صرفاً پیامرسان بودن آنها بهجای حرکت سازنده، نقشی مخرب در مذاکرات داشتهاند و بخشی از پازل پلیس خوب- پلیس بد آمریکاییها را تکمیل میکنند. نکته دوم اینکه بورل باید بفهمد که ایران از دوره آمدوشدهای بیحاصل و لفاظیها و پیامرسانیهای غیر سازنده گذر کرده و منتظر تصمیم قاطع و غیرسیاسی طرف مقابل است. نکته سوم اینکه؛ ایران راهبردش را در مذاکرات، مشخص؛ و بارها اعلام کرده است و موارد اعلام شده نه یک تاکتیک، بلکه یک حرف قطعی است و آن عبارتاند از؛ برداشتن تحریمها، پایبندی به یک پروسه راستی آزمایی معتبر و دادن تضمینهای اعتباری. غربیها باید صادقانه بگویند میخواهند با این سه موضوع کنار بیایند و یا همچنان بر بازی یک بام و دو هوای خود اصرار دارند.
✍️ یعقوب ربیعی
🇮🇷
📝#یک_خبر_یک_تحلیل (۲۲۹)
🔻خبر: اگر کسی از منتقدان رئیسجمهور سابق این سخن را بر زبان جاری میکرد، حتماً قابلباور نبود؛ زیرا واقعاً شرط انصاف هم این است که هر سخنی در مورد کسی را بهآسانی نباید باور کرد؛ اما وقتی که رئیس بانک مرکزی (عبدالناصر همتی) که در سالهای آخر دولت روحانی (از مرداد ۹۷ تا خرداد ۱۴۰۰) این سخنان را در رسانههای عمومی منتشر میکند، چارهای جز افسوس پس از باور نمیماند!
🍃🌹🍃
🔹گزارههای تحلیلی:
این قانون نانوشته «بده تا بره» را هرگز فراموش نکنید؛ زیرا بسیاری از مشکلات کشور در ۸ سال مدیریت دولت سابق بر این اصل ساده بنا شده بود:
1⃣ اقتصاد کشور و خلق پولهای بدون پشتوانه، بر اساس اصل اقتصادی «بده تا بره» دولت تدبیر و امید (!!!) بنا شده بود.
2⃣ سیاستمداری آقای روحانی مبتنی بر «بده تا بره» بوده و با این رویکرد، تمامی دستاوردهای کشور با تصویب و اجرای برجام را به غرب داد و همین باعث شد که این جمله «زمین را بدهیم تا زمان بگیریم» در اذهان ملت تداعی شد.
3⃣ بهکارگیری عناصر فتنه سال ۱۳۸۸ که همواره راهبردهای سازمان سیا را در کشور اعمال میکردند و نفوذ عناصر متعدد سرویسهای جاسوسی در نهادها و وزارتخانهها و حتی در تیم مذاکراتی هستهای، بر این اصل «بده تا بره» پایهگذاری شده بود وگرنه با هیچ استدلالی نمیتوان پذیرفت که جاسوسها و خائنهای به کشور طی ۸ سال بر بالاترین و حساسترین پستهای مدیریتی تکیه بزنند.
🔺نکته پایانی: اکنون بهجای دولت «بده تا بره» روحانی، دولت مستقر تلاش میکند با برداشتن رویههای غلط، حقوق مردم را در زمینههای مختلف احیا کند. حذف همین یک رویه غلط در کشور، امید به پویایی و مرتفع شدن مشکلات اقتصادی در کشور با تکیه بر توانمندیهای داخلی و ظرفیتهای بزرگ همسایگی، منطقهای و جهانی را بیشازپیش زنده کرده است.
✍فرهاد مهدوی