💢 ادامه سیاست های کنشگرایانه ترکیه، علیرغم داشتن اقتصاد ضعیف
✍ سینان اولگن/ وبسایت اندیشکده کارنگی
1⃣ بخش نخست
@EuroAtlantic
از زمان شروع خصومتها میان آذربایجان و ارمنستان در ناگورنو قره باغ، لفاظیهای آنکارا دراینباره تا حد زیادی از دیگر اعضای جامعه بینالملل فاصله گرفته است. سازمان ملل، اتحادیه اروپا و حتی روسیه و ایران خواهان آتشبس شدهاند. از طرف دیگر ترکیه حمایتی بیقیدوشرط را از جمهوری آذربایجان اعلام کرده و گفته است که در نبود یک راهحل پایدار، آتشبس بیمعنا است.
در بیانیه دولت ترکیه تأکید شد که این کشور بهطور کامل از آذربایجان حمایت میکند و هر طور که آذربایجان تمایل داشته باشد، در کنارش ایستاده است. این موضع ترکیه نمایانگر یک تغییر بزرگتر در سیاست خارجی ترکیه است که از اعتماد ازدسترفته به دیپلماسی بینالمللی، تمایل بیشتر به مداخله مستقیم در مناقشات منطقهای باهدف دستیابی به رابطه و نفوذ و تمایل به بهره بردن از محبوبیت داخلی این اقدامات ناشی میشود.
موضع ترکیه در قبال ناگورنو قرهباغ را میتوان در درجه اول با روابط احساسی و هویتی نزدیکی که ترکیه و آذربایجان را به هم مرتبط میسازد توضیح داد. ترکها و آذربایجانیها با زبانی که بسیار به هم نزدیک است، صحبت میکنند و خودشان را بخشی از یک خانواده بزرگتر ترک میدانند که تا آسیای میانه کشیده شده است. بهعلاوه ترکیه در انتقادش از موضع جامعه بینالمللی نیز قاطع بوده است.
سازمان ملل و قدرتهای غربی از پایان جنگ سرد تاکنون بارها به تلاشهای دولت-کشورهایی مانند عراق در دوران صدام یا روسیه در دوران ولادیمیر پوتین، برای به دست آوردن قلمرو با توسل بهزور واکنش شدید نشان دادهاند. ترکیه میگوید که واکنش بینالمللی در مورد ناگورنو قرهباغ بسیار خاموش بوده است و این معادل اعمال استاندارد یک بام و دو هوا محسوب میشود.
مناقشه در قلمرو آذربایجان در سال ۱۹۹۱ به یک نزاع مسلحانه میان آذربایجان و ارمنستان تبدیل شد. این نزاع با اشغال این منطقه و حتی مناطق بیشتری در جوار آن توسط یگانهای ارمنی به پایان رسید و به آوارگی داخلی نزدیک به یکمیلیون نفر منجر شد.
سرزمینهای اشغالشده حدود ۲۰ درصد از کل اراضی جمهوری آذربایجان است. ترکیه مجبور شد در سال ۱۹۹۳ مرز خود را با ارمنستان ببندد. حالا ترکیه اینطور استدلال میکند که باوجود چنین نتیجه غمانگیزی، به سازوکارِ ناکارآمدِ گروه مینسک به رهبری فرانسه، روسیه و آمریکا برای سوق دادن طرفها بهسوی یکراه حل، بیشازحد اعتماد شده است.
حمایت سیاسی ترکیه از آذربایجان هم به دنبال یک همکاری عمیقتر اقتصادی و بهویژه همکاری نظامی صورت میگیرد. ترکیه با ارائه مشاوران و برنامههای منظم آموزشی و نیز انتقال تجهیزاتهای راهبردی مانند پهپادهای نظامی، در اصلاحات نیروی نظامی آذربایجان نقش مهمی داشته است. آذربایجان زرادخانه خود را با دستیابی به سکوهای هوابرد اسرائیل غنیتر کرده است. از زمان شروع مبارزه نظامی اخیر در ناگورنو قرهباغ، با عملکرد بسیار بهبودیافته یگانهای آذربایجانی در مقایسه با درگیریهای پیشین، تأثیر این امر قابلمشاهده بوده است.
رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه بیان کرده است که راهحل این مناقشه تنها میتواند با خروج کامل نیروهای ارمنستان از قرهباغ و اراضی اشغالی جمهوری آذربایجان حاصل شود؛ اما این هدفِ اعلامشده خطر گشودن عرصهای دیگری برای رویارویی میان ترکیه و روسیه را در پی دارد. مسکو تاکنون کاملاً آرام بوده است. روسیه در مقایسه با ترکیه، سعی میکند تعادل را حفظ کند. مسکو برخلاف تمایل تاریخی و مذهبی برای داشتن روابط با ارمنستان، به حفظ روابط سیاسی خود با آذربایجان هم نیاز دارد.
روسیه به فروش سلاح به هر دو کشور مشهور است. علت این امر ممکن است این مسئله باشد که مسکو به دنبال تضعیف دولت نیکل پاشینیان، نخستوزیر ارمنستان است که ازنظر روسیه با غرب خیلی دوستانه برخورد میکند؛ اما درنهایت واضح است که مسکو به دنبال کشیدن خطی دور ناگورنوقرهباغ است. روسیه بهزحمت میتواند از بازپسگیری اراضی آذربایجان از طریق توسل بهزور پشتیبانی کند. روابط ترکیه – سوریه، بسته به اینکه این خط کجا و چه وقت کشیده شود میتواند دوباره رو به وخامت بگذارد. اگر اینطور شود ناگورنوقرهباغ میتواند علاوه بر مناقشات جاری و حلنشده در سوریه لیبی و شرق مدیترانه، به عرصهای دیگر برای این درگیری نظامی با مداخله ترکیه تبدیل شود.
در حال حاضر دنیا نظارهگر تغییر در سیاست خارجی و سیاست امنیتی ترکیه است. آنکارا به یک بازیگر جسورتر در عرصه سیاست خارجی تبدیلشده است.
⬅️ ادامه در پست بعدی
https://eitaa.com/mesagh
💢 به نام ایران، به کام کمپانیهای فروش سلاح؟!
✍ صابر گل عنبری
@Sgolanbari
🔻 متعاقب رفع تحریم تسلیحاتی از یکشنبه گذشته بر اساس قطعنامه 2231، مقامات کشور بر روی این مساله به شدت زوم کردهاند و روزی نیست که به آن پرداخته نشود.
🔻 خوب دلایل و انگیزههای این اهتمام ویژه نیز گوناگون است؛ از یک طرف پای دعوای برجامیان و نابرجامیان و تلاش برای نشان دادن ثمرات برجام در میان است و از طرف دیگر تلاش برای اظهار شکست و عجز آمریکا در تمدید این تحریمها و ظفرمند نشان دادن خود در این تقابل و همچنین تثبیت امر رفع تحریمها در اذهان جامعه جهانی.
🔻 در آن سو هم آمریکا مدعی است که مکانیزم ماشه فعال شده و تحریم تسلیحاتی ادامه دارد و به کشورها نسبت بر هر گونه معامله سلاح با ایران هشدار داده و آنها را تهدید کرده که در غیر این صورت با تحریمهای ثانونی مواجه خواهند شد؛ همان شیوه و راهبردی که در اعمال و اجبار جامعه جهانی و حتی شرکای برجام به پایبندی به تحریمهای اقتصادی در پیش گرفته است.
🔻 صرف نظر از موضع دو طرف، اما امکانپذیری عملی خرید و فروش تسلیحات در سایه رویکرد یکجانبهگرایی آمریکا و تهدیدات آن علیه دول دیگر محل تردید جدی است. در سایه چنین وضعیتی، کوبیدن تند بر طبل رفع تحریم تسلیحاتی و سخن گفتن مکرر از تفاهماتی با چین و روسیه برای خرید سلاح و غیره میتواند اثر سوئی داشته باشد و به شکل غیر مستقیم به مسابقه تسلیحاتی در منطقه دامن بزند و یک نوع بازارگرمی برای کمپانیهای آمریکایی و اروپایی برای فروش بیشتر تسلیحات خود باشد. به نظر میرسد که برای آمریکای ترامپ و غیر ترامپ هم بد نباشد که در این فضا مشتریان خلیجی خود را از قراردادهای احتمالی ایران که هنوز نه به دار و نه به بار است و روشن هم نیست در صورت انعقاد آنها عملیاتی شوند، بترساند و آنها را به خرید هر چه بیشتر انواع تسلیحات ترغیب کند.
🔻 اما اثر دیگر میتواند بالا بردن قدرت چانه زنی چین و روسیه در دعوای دو قدرت با آمریکا و اروپا باشد؛ بدون این که در نهایت چیزی عاید ایران شود؛ از این جهت که پکن و مسکو در سایه اشتیاق فراوانی که طرف ایرانی برای خرید سلاح از آنها از خود نشان میدهد، ممکن است به صرافت بهرهداری از فرصت پیش آمده بیفتند و بخواهند برای امتیازگیری از غرب به ویژه آمریکا و حتی کشورهای منطقه، خود را شدیدا مشتاق فروش سلاح به تهران نشان دهند و حتی تا پای امضای قراردادهای تسلیحاتی هم پیش بیایند؛ اما در نهایت در سایه معذوریتهای پیدا و پنهان خود، امتیازاتی تجاری از کشورهای منطقه و امتیازاتی دیگر از آمریکا و اروپا چه تجاری چه غیر تجاری کسب کنند و بیخیال معامله تسلیحاتی شوند.
🔻 معمولا کشورهای جهان قراردادهای تسلیحاتی خود چه فروش و چه خرید را در سکوت و خفا انجام میدهند؛ تا این که اجرایی میشوند و حتی برخی از آنها پس از اجرا شدن هم رسانهای نمیشوند، ولی گویا در ایران برعکس عمل میشود؛ قبل از هر گونه تفاهمی و توافقی تسلیحاتی، ابتدا کلی هیاهو و تبلیغات میشود و در نهایت هم مشخص نیست اساسا توافقی شکل میگیرد یا خیر و اگر هم شکل گیرد، اجرا میشود یا نه. این هم یکی از تفاوتهای جالب ما در برخورد با مسائل کلان در مقایسه با کشورهای دیگر است.
https://eitaa.com/mesagh
💢 جالب نیست؟
✍ رضا نظامدوست
🔻 نشریه TIME نوشته: "پانصد نفر میلیونر" در جهان در ظرف همین چند ماه شیوع ویروس کرونا 813,000,000,000 دلار پولدارتر شده اند.
🔹 بعد دقیقا در همین "تایم" (زمان!) ، بانک جهانی گفته:
💬 "پانصد میلیون نفر" به تعداد فقرای جهان بخاطر کرونا افزوده شده اند. یعنی در مقابل هر یک نفر پولدار، یک میلیون نفر به خاک سیاه نشسته اند.
🔸 در آمریکا آمار سیاه پوستانی که بر اثر کرونا مرده اند، حدود سه برابر آمار سفید پوستان است! (نقل ازBBC) .. و آمار سیاه پوستان فقیر در آمریکا نیز دقیقا همین میزان از سفید پوستان فقیر بیشتر است! (سیاه پوستان بیشتر مرده اند چون فقیر تر اند)
🔹 "تایم" همچنین نوشته، صنایع قدیمی که با ماشین آلات کمتر و کارگران بیشتری کار می کرده اند، با شیوع کرونا به خاک سیاه نشسته، و صنایعی که تکنولوژی پیشرفته، خطوط تولید تمیز (رباتیک) و کارگران کمتری دارند، پرکارتر و ثروتمند تر شده اند.
🔸 از آن سو تجارت های اینترنتی پیشرفت کرده و تجارت های قدیمی با فروشگاه و فروشنده و بقال و چقال، به فنا رفته.
🔻 پی نوشت: من هم مثل شما نمی دانم آیا این ویروس ساخته ی دست "خودشان" است یا نه، اما میدانم دارد همان کاری را می کند که سیستم سرمایه داری برای ساختن ِ Brave New World خودش، به آن نیاز دارد . دنیایی که در آن انسانها (خصوصا اگر فقیر باشند) "ضایعات" محسوب می شوند، و لازم است پاک شان کرد و "دنیای تمیز"ی ساخت که در آن ربات ها جای کارگران را گرفته اند و "حق زندگی" فقط متعلق به کسانی ست، که "خدای پول" را بهتر و بیشتر سجده کرده اند.
https://eitaa.com/mesagh
8.79M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
💢 اسلاوین کارشناس سیاست خارجی و عضو شورای آتلانتیک:
📍ایران سیاست منطقه ای کم هزینهای دارد و برای فروش سلاح مصمم است...!
https://eitaa.com/mesagh
6.55M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
💢 بازتاب رزمایش مشترک نیروهای مسلح ایران
📍بعد از پایان یافتن تحریم تسليحاتی، ایران سلاح های خود را نمایش داده و آماده فروش میشود...!
https://eitaa.com/mesagh
💢 وقاحت فرانسویها در سایه سکوت دستگاه دیپلماسی
🔻 نمایش کاریکاتور توهین آمیز به پیامبر اسلام حضرت محمد صلیالله علیه و آله وسلم بر روی ساختمان دولتی این کشور.
https://eitaa.com/mesagh
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💢 رابرتسون، از پر نفوذترین روحانیان مسیحیان انجیلی که به تلونجلیست هم معروفند (چون از طریق تلویزیون برای بسیاری از مخاطبانشان خطبه میخوانند) میگوید خدا (لرد) به او گفته است ترامپ انتخابات را میبرد، سپس آمریکا نا آرامی گسترده خواهد داشت و بعد هم شاید بازگشت مسیح و پایان جهان اتفاق بیفتد!
https://eitaa.com/mesagh
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💢 واقعیتهای اوضاع آمریکا این بار از زبان مجری مناظره انتخابات
🔸بیش از ۱۲ میلیون نفر بیکارند.
🔸 ۸ میلیون آمریکایی دیگر فقیر شده اند.
🔸 خانواده های بیشتری هر روز گرسنه می مانند.
🔸 زنان و رنگین پوستان بیش از دیگر افراد تحت تأثیر این اوضاع قرار گرفته اند.
https://eitaa.com/mesagh
💢 نتیجه سازش رژیمهای مرتجع عربی؛ نقشه صهیونیستها برای خلیجفارس
💬 پیام توئیتری «ایدی کوهن» فعال صهیونیست:
🔻 اینجا خلیج صهیونی...!
https://eitaa.com/mesagh
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💢 ۱۳ آبان امسال برای آمریکاییها مهمتر است تا ایرانیها
🔻 انتخابات امسال آمریکا مصادف است با نیمه آبان ماه، و روزهایی که در پیش رو هستند، آبستن اتفاقات مهمی خواهند بود و حاشیههایی را به وجود میآورند که شاید از نتیجه انتخابات این دوره ریاست جمهوری در ایالات متحده مهمتر باشند.
https://eitaa.com/mesagh
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💢 محکومیت ترور سردار سلیمانی در مقابل هتل ترامپ
🔻 گروهی از معترضان به سیاستهای رئیسجمهور آمریکا با در دست داشتن پلاکاردهایی روبروی هتل بینالمللی ترامپ به سیاستهای جنگطلبانه و ضدایرانی او اعتراض کرده و شعار سر دادند.
🔻روی یکی از پلاکاردهای سرخ رنگ نوشته شده «ما ترور رهبران ایرانی توسط پنتاگون را محکوم میکنیم؛ از طرف حزب سوسیالیسم و آزادی»
🔻 روی پلاکارد دیگری نوشته «اگر من هم بخواهم میتوانم آغازگر جنگ باشم» و روی پلاکارد دیگری نوشته «نه به جنگ و تحریم ایران».
https://eitaa.com/mesagh
5.55M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
💢 رئیس جمهور ونزوئلا:
📍یک شورای نظامی-علمی با همکاری ایران، چین و روسیه راه اندازی میکنیم...!
https://eitaa.com/mesagh