هدایت شده از mesaghمیثاق
🎓 دربارهٔ فتح اللّه گُولِن و مدارس بین المللی (FETÖ Schools worldwide)؛ مراکزی پیشرفته برای ترویج مدرنیسم در جهان اسلام
✍️ به قلم: سید علی بطحائی
✂️ برشهایی از یادداشت:
🎓 گزافه نیست اگر ادعا کنیم متفاوت ترین چهره از اسلام سنّتی «فتح اللّه گولن» باشد. عدم التزام به پروتکل ها و چارچوب های فکری سنّتی ها و موافقت گسترده او با آموزه های مدرنیته هم نتوانسته گولن را از زیر چتر گفتمان سنّتی خارج کند.
🎓 از آن جهت گولن را سنّتی می دانیم که گرایشات عمیق در تصوّف سنّتی دارد و مروّج فقه حنفی، کلام ماتریدی و آداب اسلامی کلاسیک است. جهت دیگری که او را سنّتی متفاوت می دانیم این است که گولن سخت دلبسته به آموزه های مدرنیته به ویژه لیبرالیسم است و از ترویج آن در جهان اسلام ابایی ندارد. مدرنیسمی که سنّتی ها به آن واکنش تند نشان می دهند، حالا در قلب آموزه های مدارس فُتو جای گرفته است.
🎓 گولن هرگز روشنفکر نیست و تیپ تفکرش با نصر حامد ابوزید، عابدالجابری و... یکسان نیست. او فقط اسلام سنّتی را بامدرنیته سازگار می داند و از این جهت جریان فکری خود را نمود بارز «اسلام اعتدالی» در جهان معاصر می خواند. او دقیقاً در مرز بین اسلام روشنفکری و اسلام سنّتی ایستاده است.
🎓 گولن که اپوزیسیون خط مشی های فرهنگی - سیاسی دولت ترکیه است، اکنون صفحه آخر از حیات خود را دور از وطن و در ایالت پنسیلوانیای آمریکا می گذراند.
🎓 او که در چند سال اخیر از طرف دولت را ترکیه، اتهام رهبری گروهک تروریستی گولنیسم را نیز یدک می کشد توانسته با کادرسازی نیروی انسانی خبره و تأسیس بیش از هزار مدرسه بین المللی در یکصدوبیست کشور از جهان به پرورش نیروهای هم افق با لیبرالیسم، دلبسته به مدرنیته با گرایشات عمیق به رموز صوفیانه و آداب شریعت بپردازد.
🎓 این مدارس خود را سکولار توصیف میکنند و نظم، انضباط، خدمت، مدارا وگفتگوی بین ادیان را ترویج میکنند؛ ولی در گزارشهایی ضد و نقیضی آمده که برخی گفته اند در چند سالی که در مدرسه بودم، هرگز یک آیه قرآن یا کتاب مقدس ندیدم. از آن سو برخی فارغ التحصیلان گزارش کرده اند که کتابهای گُولن و همایش های مخفی اسلام شناسی در آنجا برگزار شده است و چند کشور از جمله روسیه نسبت به آموزشهای این مدارس به شدّت مشکوک هستند.
🎓 به وضوح روشن است که بخش بزرگی از آینده جهان اسلام را اندیشه فارغ التحصیلان مدارس وی رهبری خواهند کرد و اردوغان با درک این نکته با قرار دادن نام گروهک گولن و مدارس تحت اشراف او در لیست تروریستی ناتو به معارضه جدی با آنها می پردازد.
🎓 به زودی و در افق زمانی نزدیک مدلی متفاوت از اسلام سنّتی گولنی، قارّه های سبز، سیاه، سرخ و زرد را به رنگ بی رنگی افکار گولن (بخوانید تسامحی) درخواهند آورد. در یادداشت پیش رو به نکاتی در مورد وی و مدارس تحت اشراف وی اشاراتی خواهیم کرد.
✍️ پیشنهاد پژوهش:
مدیریت علمی کانال علمی - تخصصی مُسْلِمْنا پیشنهاد روش شناسی بررسی شیوه های آموزشی، فرهنگی و تبلیغی فعالیت ها و سرفصل های آموزشی مدارس فتو را در قالب رساله های دکتری، مقالات علمی- پژوهشی و محصولات دانشجویی مورد تأکید قرار می دهد.
مطالعه کامل⬅️↙️
http://muslimna.ir/jariyan-shenasi/3273-fetoe-schools-worldwide.html
🌐 آدرس سایت مدارس FETO
https://turkiyemaarif.org
🏷 #اسلام_سنتی #فتح_الله_گولن
#ترکیه #پیشنهاد_پژوهش
هدایت شده از mesaghمیثاق
⚡️جریان فتحالله گولن در سه راهی تصوف، اسلام اجتماعی و اسلام سیاسی
✍️ به قلم: مجید مرادی
🔹 روز گذشته فتحالله گولن (۱۹۳۸-۲۰۲۴) از رهبران جنبش صوفیانه و اجتماعی اسلام معاصر در ترکیه و آسیای میانه و غرب چشم بر جهان فرو بست.
🔸 برای ایرانیانی که آشنایی کمتری با او دارند، با یک تمثیل میتوان او را آمیزهای از الگوی مرحوم راشد در بعد تربیتی و مرحوم کرباسچیان در بعد آموزشی و مرحوم طالقانی در بعد اجتماعی دانست که در آخرین دهه عمرش، هوس در دست گرفتن دولت و قدرت به سرش زد اما در این قمار هر آنچه را در ترکیه در شش دهه اندوخته بود، باخت.
🔺 فتحالله در دهه پنجاه قرن بیستم، امام جماعت ادرنه شد. او تحت تأثیر آموزههای صوفیانه بدیع الزمان سعید نورسی قرار گرفت و کوشید در رویاروی نظام لائیک از موجودیت اسلام دفاع کند تا یک مسلمان ترک بتواند در فضایی صلح آمیز به شعاير دینی اش عمل کند.
💠 جریان کمالیسم که در پی اروپایی سازی ترکیه بود اسلام را غیرقابل لائیک شدن دید و برای مدنیت و ترقی راه چاره را در سرکوب سازمان یافته دین میجست.
🔺نخستین واکنش اسلامباوران ترکیه به جریان کمالیسم عقبنشینی و کنارهگیری از حوزه عمومی بود، اما رفته رفته به سوی همزیستی و مذاکره و سازش روی آوردند.
🔺اسلامگرایان با مشاهده رفتار سرکوبگرانه دولت لائیک کمالیسم با اقلیتهای ارمنی و یونانی و مسیحی و کرد راه آشتی را در پیش گرفتند. نماد این مرحله نورسی است. به موازات تاکتیکی که اسلامگرایان با پرهیز از خشونت گرایی در پیش گرفتند، اصول ششگانه لائیسیزم آتاتورک ( ناسیونالیسم، سکولاریسم، جمهوری، دولت، اصلاح و تودهگرایی) در اقلیم ترکیه پا نگرفت.
🔻 با شکست کمالیسم، فضا برای اسلامگرایان اجتماعی بازتر شد و نماد این مرحله، فتحالله گولن است. او در دهه شصت و هفتاد از دموکراسی و سکولاریسم به عنوان بنیاد دولت مدرن یاد می کند و در مقابل جریان لائیسیزم که در پی دینزدایی بود از سکولاریسم که در پی تفکیک حوزه دین از دولت بود حمایت میکند.
✅ تغییر گام به گامی که گولن به عنوان راهبرد اسلامگرایی برگزید در ۱۹۹۷ در اعتماد ملت به اسلامگرایان حزب فضیلت اربکان و در سال ۲۰۰۳ در اعتماد به حزب عدالت و توسعه اردوغان به ثمر نشست.
🔺اسلامگرایی امروز ترکیه هم محصول جنبش نورسی است و هم محصول جنبش آموزشی و تربیتی گولن. هر چند در دهه پایانی حیات گولن، کودتای ۲۰۱۶ ترکیه رابطه او را با فرزندان معنوی سابقش تیره کرد. گولن متهم به رهبری این کودتاست و طرفداران او پس از کودتا به شدت سرکوب شدند.
🔹 با این حال زندگی فکری و سیاسی گولن شایسته بازخوانی ست. جنبش تصوف مآب نورسی در سیر تکاملی اش به جنبش آموزشی و تربیتی گولن رسید تا بنیاد اجتماعی اسلامگرایی چنان مستحکم شود که هنگامی که اسلام گرایان سیاسی به قدرت رسیدند توانستند با چنین ذخیره اجتماعی ای بیش از دو دهه قدرت را در کف خود نگاه دارند.
اسلام گرایی سیاسی در ترکیه ریشه در جانها یا تجربه فردی صوفیانه نورسی در تکایا و خانقاهها و تجربه اجتماعی و تربیتی گولن در مدارس و مساجد دارد و سیری منطقی را پیموده تا بدین جا رسیده است.
هدایت شده از mesaghمیثاق
⚡️ برشی از آرای فتحالله گولن:
«اگر روزی تمام شرافت، آبرو و میهن و بلکه تمام مقدسات ما بر سر میز مذاکره قرار داده شود، این کار نتیجه دردناک ولی واقعیِ عقبنشینیهایی است که اولین بار انجام شده است.
📚 منبع: محمد فتح الله گولن، جهاد، روح و حقیقت آن در اسلام (ص ١٢٦) مترجم صادق آینه پور، انتشارات احسان.
✍ پانوشت:
با توجه به تفسیر غیرهمگون جریان های اسلامی از مفهوم جهاد و دامنه آن، پیشنهاد بررسی تطبیقی جهاد و راه های تحقق آن در جهان معاصر از منظر سید قطب (اسلام سیاسی)، فتح الله گولن (اسلام سنتی) و ابومحمد مقدسی (اسلام سلفی تکفیری) از پژوهش های مغفول و مورد تاکید است.
هدایت شده از mesaghمیثاق
⚡️درباره تشکیل دولت سایه ی فتح الله گولن در ترکیه
✍ به قلم: محمد علی دستمالی
🔹 گولن، معمار تشکیلات قوی، پیچیده، منظم و هدفمند «جنبش خدمت» بود که در تمام ارگانهای سیاسی، اقتصادی، نظامی، امنیتی و قضایی ترکیه و در ۱۲۲ کشور جهان، دارای مدارس، آموزشگاهها، خانه فرهنگ و کادرهای توانمند و ماهر بود.
🔸 گولن، با یک مشی و رویکرد عملگرایانه و لحاظ نمودن مصلحت، تحفظ اطلاعاتی، استفاده از پوششهای مختلف و همچنین تخلفات و استفادهی ابزاری از نهادها، توانست کل ترکیه را مانند یک انگشتر در اختیار بگیرد. او هزاران کادر پرورش داد که با نفوذ و سرقت اطلاعات کنکور و آزمونهای استخدامی، نهادهای مختلف کشور را در اختیار گرفتند و عملا یک دولت پنهان به وجود آورد که نظم تشکیلاتی به مراتب سریعتر و قویتر از دولت رسمی داشت!
🎓 بین همهی کشورهای جهان اسلام، تنها ایران و عربستان سعودی بودند که راه به مدارس و شاگردان گولن ندادند.
🔹 «روزنامهی زمان» به عنوان مهمترین ارگان رسانهای تشکیلات فتح الله گولن، هر روز یک میلیون نسخه به زبان ترکی و بیش از سیصد هزار نسخه به زبانهای انگلیسی، آلمانی و عربی منتشر میکرد و شبکههای تلویزیونی، خبرگزاریها و نهادهای فرهنگی جماعت گولن، پیشرفتهترین تجهیزات مخابراتی و رسانهای جهان را در اختیار گرفته بودند و اغلب شبکههای تلویزیونی ترکیه و حتی کشورهای منطقه، تجهیزات مورد نیاز خود را از گروه گولن، اجاره میگرفتند!
💠 در بُعد بین الملل نیز، چندین شرکت پیمانکاری و عمرانی گولن در کشورهای مختلف فعال بودند و در بسیاری از کشورهای جهان، ثروتمندان، سیاستمداران، اشراف و خانوادههای قدرتمند، خود را به در و دیوار میزدند تا فرزندانشان را به مدارس تحت مدیریت شاگردان خواجه فتح الله بفرستند! چرا که کیفیت تدریس در این مدارس در حد بالایی بود، نظم و سازماندهی شگرفی داشتند و ممکن نبود کسی در این مدارس تحصیل کند و نتواند در مناصب و مشاغل مهم و حساس، جایی برای خود پیدا نکند.
🔹گولنی ها نه تنها پولی از دولت نمیگرفتند بلکه در بسیاری از موارد، امکانات گرانقیمت و موثر خود را در اختیار حزب حاکم میگذاشتند و با توجه به روابط گستردهی بینالمللی، بارها در عرصهی دیپلماسی، تجارت خارجی و حوزههای اطلاعاتی نیز به دولت کمک کردند. اما این پول عظیم از کجا تامین میشد؟
1⃣ اول این که مهمترین منبع مالی برای تامین هزینههای شبکه عظیم گولن، اعانه مردمی بود. نه تنها خود گولن، بلکه چند تن از شاگردان او، چنان تاثیر کلام شگرفی داشتند که وقتی در مساجد و محافل دینی میکروفون به دست میگرفتند و دربارهی «عصر سعادت»، «ضرروت بازسازی جامعه بر اساس الگوهای حضرت رسوال اکرم (ص)» و بیارزش بودن دنیای فانی حرف میزدند، سیلی از پول از جانب مردم روانه میشد و همه حاضر بودند کمک کنند.
2⃣ دومین منبع درآمد گروه گولن، سود کلان پروژههای دولتی عظیمی بود که اجرای آنها بر اساس ساخت و پاخت، به شاگردان گولن داده میشد.
3⃣ سومین منبع عظیم درآمدهای گولن، صدها موسسه تقویتی کنکور در سراسر ترکیه بود که اساسا چراغ اول اختلافات اردوغان و گولن نیز در همین جا برافروخته شد.
4⃣ چهارم این که، نظم مالی عجیبی بر دستگاه گولن حکمفرما بود و تمام اعانههای جمع آوری شده در مسیرهایی سرمایه گذاری شد که خیلی زود وارد چرخهی پولسازی شدند و گولن با این درآمدهای مداوم در کشورهای مختلف جهان، موسسات آموزشی و فرهنگی بزرگی تاسیس کرد که خود موسسات مزبور هم، از محل درآمدهایشان نه تنها هزینههای جاری را تامین میکردند بلکه درآمدهای تازه ایجاد میکردند. پس از کودتای سال ۲۰۱۶ میلادی، وزارت دادگستری ترکیه، نزدیک به ۱۴ هزار ساختمان و ملک و مستغلات گرانقیمتی را مصادره کرد که همگی متعلق به شاگردان گولن بودند.
❓مهمترین سوال درباره گولن این است که هدف و غایت اصلیاش چه بود؟ آیا او واقعا میخواست یک بار دیگر شرایط زیستی و اجتماعی دوران صدر اسلام و مقطع تاریخی موسوم به «عصر سعادت» را بازسازی کند و عدالت بگستراند؟ خیر! واقعیت این است که گولن، بعدها حتی در تفکرات دینی خود، به حیطههای تلفیقی رفت و پس از دیدار با پاپ، خاخامهای یهودی، بوداییان و سران دیگر ادیان، به دنبال یک تز نوین و نوعی از اسلام امتزاجی بود که الگوی دینی جدیدی را به جهانیان عرضه کند. اما در راس و کانون این دین و مرام جدید و این باشگاه و شبه اتحادیهی جهانی، نقشی خاص برای ترکیه و زبان ترکی تعریف شده بود! به عبارتی روشن، گولن، الگوی خاصی از یک امپراتوری جدید را در ذهن خود و شاگردانش ساخته بود که به مراتب، گستردهتر از قلمروی
هدایت شده از mesaghمیثاق
⚡️ مروری به تحول فکری دکتر عبدالکریم سروش دربارهٔ مهدویت و دموکراسی
✍ به قلم: احمد سواری
عبدالکریم سروش در پیامی تصویری اخیرش، ضمن محکوم کردن جنایات اخیر رژیم غاصب اسرائیل، از ناکارآمدی «ازدحام نفوس» و «اجتماع عقول» سخن گفته و خواستار تعجیل در «ظهور» شده است و در انتهای پیام تصویری خود میگوید: «آدمی گاهی فکر میکند منجیانی که ادیان وعده دادهاند باید ظهور کنند…» در این یادداشت خواندنی، که در سایت دین آنلاین منتشر شد، مروری به تحول فکری عبدالکریم سروش در موضوع مهدویت و دموکراسی شده است.
مطالعه کامل⬅️↙️
https://www.dinonline.com/43956/%d8%b9%d8%a8%d8%af%d8%a7%d9%84%da%a9%d8%b1%db%8c%d9%85-%d8%b3%d8%b1%d9%88%d8%b4-%d9%85%d9%87%d8%af%d9%88%db%8c%d8%aa-%d8%af%d9%85%d9%88%da%a9%d8%b1%d8%a7%d8%b3%db%8c/
🏷 #اسلام_روشنفکری #اسلام_دگراندیشی #عبدالکریم_سروش #مهدویت #دموکراسی #احمد_سواری
هدایت شده از mesaghمیثاق
⚡️ ادعای شهادت سید هاشم صفی الدین
ارتش اسرائیل در اطلاعیه ای اعلام کرد که سید هاشم صفیالدین جانشین احتمالی شهید سید حسن نصرالله را سه هفته پیش هدف قرار داده و وی را کشته شده است. ارگان رسانه ای حزبالله لبنان تاکنون نسبت به این ادعا واکنشی نشان نداده است.
🏷 #اسلام_سیاسی #عقلانیت_سیاسی #اعتدال_سیاسی #حزب_الله #لبنان