خطبه های نماز جمعه شاهدیه ۱۱ / ۸ / ۱۴۰۳
خطبه دوم
حدیث اخلاقی
رسول خدا ص فرمود: «مَنْ تَوَلَّی خُصُومَهًَْ ظَالِمٍ أَوْ أَعَانَ عَلَیْهَا ثُمَّ نَزَلَ بِهِ مَلَکُ الْمَوْتِ قَالَ لَهُ أَبْشِرْ بِلَعْنَهًِْ اللَّهِ وَ نَارِ جَهَنَّمَ وَ بِئْسَ الْمَصِیرُ»؛ هرکس وکیل مدافع ستمکاری شود و یا ستمکاری را در ستمکردن یاری کند، هنگامی که فرشتهی مرگ بر بالین او می آید، به او می گوید: لعنت و دوری از رحمت خدا و آتش دوزخ در انتظار تو است که سرانجام بسیار بدی خواهد بود. بحارالانوار/ ۷۵ / ۳۶۹
...........
۱۳ آبان یادآور سه واقعه مهم در تاریخ انقلاب اسلامی ایران است که در سه دوره مختلف رخ داده و به همین دلیل این روز در میان ملت انقلابی ایران به عنوان روزی به یادماندنی به ثبت رسانده است.
۱- تبعید امام خمینی ره به ترکیه در سال ۱۳۴۳
۲- شهادت دانش آموزان در دانشگاه تهران در سال ۱۳۵۷
۲- تسخیر لانه جاسوسی در سال ۱۳۵۸
به همین خاطر در تاریخ کشور این روز را با دو عنوان نامگذاری کرده اند. یکی روز جهانی مبارزه با استکبار است و دوم روز دانش آموز. در هر دو مورد لازم است نکاتی را عرض کنم.
مورد نخست استکبار ستیزی و مبارزه با استکبار است:
استکبارستیزی و ایستادگی در برابر ظلم و ظالم، از مهمترین برنامه انبیاء الهی است. حتی میل قلبی به استکبار را مساوی با آتش دوزخ دانسته و می فرماید: «وَلَا تَرْكَنُوا إِلَى الَّذِينَ ظَلَمُوا فَتَمَسَّكُمُ النَّارُ وَ مَا لَكُم مِّن دُونِ اللَّهِ مِنْ أَوْلِيَاءَ ثُمَّ لَا تُنصَرُونَ». هود / ۱۱۳
در روایتی از صفوان جمال نقل شده است که می گوید محضر حضرت موسی بن جعفر ع شرفیاب شدم، حضرت به من فرمود: ای صفوان همه کارهای تو خوب و نیکو است جز یک کار. عرض کردم: فدایت شوم آن چیست؟ امام کاظم ع فرمود: اینکه شتران خود را به این مرد (یعنی هارون) کرایه داده ای. گفتم چون سفر حج بود، شتران خود را به او کرایه دادم، علاوه بر آن خودم همراه آنها نمی روم، بلکه غلام خود را همراهشان می فرستم. امام ع فرمود: آیا از او کرایه طلب داری؟ گفتم: فدایت شوم. آری. فرمود: دوست می داری او زنده بماند تا باقی کرایه ات را بپردازد؟ گفتم: آری. فرمود: «فَمَنْ أَحَبَّ بَقَاءَهُمْ فَهُوَ مِنْهُمْ وَ مَنْ کَانَ مِنْهُمْ فَهُوَ وَرَدَ النَّارَ» کسی که دوست داشته باشد بقای آنها را، از آنان خواهد بود و هر کس از آنان باشد، جایگاهش جهنم خواهد بود. بحارالانوار/ ۷۵ / ۳۷۶
امیر مومنان علی ع نیز در آخرین پیامی که به پیروان خود دارد چنین می فرماید: «كُونَا لِلظَّالِمِ خَصْماً وَ لِلْمَظْلُومِ عَوْنا».
بنابر این استکبار ستیزی از ارکان اصلی دین اسلام است. ایران اسلامی امسال در شرائطی روز مبارزه با استکبار را برگزار می کند که دنیا شاهد جنایتهای سنگین صهیونیست ها با حمایت مستقیم آمریکا در غزه و لبنان است. بدون تردید روز ۱۳ آبان فریاد مرگ بر آمریکا و مرگ بر اسرائیل ملت ایران رساتر از گذشته خواهد بود.
دوم روز دانش آموز: والدین گرام و معلمان عزیز و مسئولان محترم آموزش و پرورش همه بدانید که تهاجم فرهنگی دشمن امروز بیشتر متوجه دانش آموزان ما است. زیرا دانش آموزان: اولا قدرت تحلیل سیاسی دانش آموزان ضعیف است، و لذا تأثیر پذیری آنها از تبلیغات هم بیشتر است. و ثانیا اگر انحرافی در فکر و اندیشه آنها جای گرفت پاک کردن آن بسیار مشکل خواهد بود. و ثالثا آینده انقلاب و کشور به دست همین دانش آموزان باید اداره شود، دشمن به دنبال این است که با اجرای سند ۲۰۳۰ و امثال آن از هم اکنون برای آمریکا سرباز تربیت کند، مواطب باشید. و بدانید غفلت از دانش آموزان عواقب آن سنگین خواهد بود. معلمان عزیز باید بکوشند تا خروجی مدارس آنها شهید فهمیدها باشد.
https://eitaa.com/mesbah_jome
خطبه های نماز جمعه شاهدیه ۱۸ / ۸ / ۱۴۰۳
خطبه اول
«وَ كَظْمِ الغَيْظِ وَ إِطْفَاءِ النَّائِرَةِ»
در این بخش از دعای شریف مکارم الاخلاق از خداوند متعال درخواست زیور صالحین و پوشش متقین داشتیم تا با کمک آنها اموری را عملیاتی سازیم. که یکی از آنها گسترش عدالت در سطح جهان بود. امر دوم کظم غیظ و مهار کردن آتش خشم است. خداوند حكيم نیروی غضب را در وجود همه انسانها قرار داده است تا بتواند با کمک آن در برابر هر چیزی که زندگی و منافع آنها را تهدید می کند بایستند. البته این غریزه همانند سایر غرائز باید کنترل شود. چرا که آزاد گذاشتن قوه غضبیه، پیامد خطرناکی برای دنیا و آخرت انسان دارد. رسول گرامی اسلام ص فرمود: «الغَضَبُ يُفسِدُ الألبابَ، و يُبعِدُ مِن الصَّوابِ» خشم، عقل را تباه مى کند و انسان را از گرفتن تصمیم درست دور مى سازد.
حضرت علی ع فرمود: «الْغَضَبُ یُفْسِدُ الْإِیمَانَ» خشم ایمان را زایل می کند.
و همچنین فرمود: «الْغَضَبُ مِفْتَاحُ کُلِّ شَرٍّ» غضب کلید همه بدیها است.
بنابراین این صفت نباید رها و آزاد گذاشت بلکه باید آن را مهار نمود. یکی از ویژگیهای اهل تقوا همین است که خشم خود را مهار می کنند. «وَ الکاظِمینَ الغَیظ» در این فراز از دعا از خداوند می خواهیم که بتوانیم در زندگی خشم خود را مهار نماییم.
https://eitaa.com/mesbah_jome
خطبه های نماز جمعه شاهدیه ۱۸ / ۸ / ۱۴۰۳
خطبه دوم
حدیث اخلاقی
رسول خدا ص در ضمن سفارشاتی به جناب اباذر فرمود: «یا أباذر، إنّكم في ممرّ اللّيل والنّهار في آجال منقُوصة، وأعمال محفوظة والموتُ يأتي بغتة» اى اباذر، شما در سیر شب و روز با سه چیز روبرو می شوید: از عمرتان کاسته می شود و اعمالتان ثبت میگردد، و مرگ ناگهان گریبان شما را می گیرد..
چهل روز از شهادت مظلومانه سید مقاومت شهید سید حسن نصرالله و سردار نیلفروشان گذشت. در این خطبه به سه نکته در باره این مجاهد بزرگ می پردازم، سه نکته ای که برای همه ما درس زندگی است.
۱- چه عاملی باعث شد که شهید سید مقاومت محبوب دلها گردد و مصداق «وَ رَفَعْنا لَکَ ذِکْرَک» شود و دوست و دشمن نامش را با عظمت ببرند.
پاسخ این پرسش را با ذکر یک آیه و یک حدیث اشاره می کنم.
«إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ سَيَجْعَلُ لَهُمُ الرَّحْمَٰنُ وُدًّا».ﻗﻄﻌﺎً ﻛﺴﺎﻧﻲ ﻛﻪ ﺍﻳﻤﺎﻥ ﺁﻭﺭﺩﻩ ﻭ ﻛﺎﺭﻫﺎﻱ ﺷﺎﻳﺴﺘﻪ ﺍﻧﺠﺎم ﺩﺍﺩﻩ ﺍﻧﺪ، ﺑﻪ ﺯﻭﺩﻱ ﺧﺪﺍﻱ ﺭﺣﻤﺎﻥ ﺑﺮﺍﻱ ﺁﻧﺎﻥ ﺩﺭ ﺩﻝ ﻫا ﻣﺤﺒﺘﻲ ﻗﺮﺍﺭ ﺧﻮﺍﻫﺪ ﺩﺍﺩ. مریم / ۹۶
«قَالَ الصَّادِقُ ع ثَلاثٌ تـُورِثُ الْمَحَبَّه: الـدِّیـنُ وَ التَّـواضُعُ وَ البَذْلُ» امام صادق ع فرمود: سه چیز است که محبت می آورد: دینداری و فـروتنـى و بذل و بخشش. بحارالأنوار /۷۸ / ۲۲۹
سید مقاومت مصداق روشن این آیه و این حدیث در این زمان بود.
۲- رهبر حکیم انقلاب در میان مجاهدان اسلام،. فکر و اندیشه و عمل دو نفر را عنوان مکتب دادند، یکی شهید سلیمانی عزیز بود و دوم شهید سید حسن نصرالله است، که در باره ایشان فرمود: سیّد مقاومت، یک شخص نبود، یک راه و یک مکتب بود. این دو بزرگوار چه داشتند که صاحب یک مکتب شدند؟. مهمترین ویژگی آنان اخلاص و خدا باوری و خدا محوری، ولایت مداری، بصیرت و دشمن شناسی و مقاومت در برابر دشمن، تواضع و فروتنی و عشق به اسلام و مردم بود.
۳- رهبر معظم انقلاب، شهید سید حسن نصرالله را با وصف مجاهد کبیر، پرچمدار مقاومت در منطقه، توصیف نمودند. سید مقاومت محور مقاومت در لبنان و فلسطین بود. این چیزی است که خداوند متعال از ما خواسته و ما را بر آن ترغیب کرده است.
در سوره صف آیه ۴ چنین می فرماید: «إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِهِ صَفًّا كَأَنَّهُم بُنْيَانٌ مَّرْصُوصٌ»
ﺧﺪﺍ ﻛﺴﺎﻧﻲ ﺭﺍ ﺩﻭﺳﺖ ﺩﺍﺭﺩ ﻛﻪ ﺻﻒ ﺯﺩﻩ ﺩﺭ ﺭﺍﻩ ﺍﻭ ﺟﻬﺎﺩ ﻣﻰ ﻛﻨﻨﺪ ﻭ ﺍﺯ جهت ثبات ﻗﺪم همانند ﺑﻨﺎﻳﻲ ﭘﻮﻟﺎﺩﻳﻦ ﻭ و محکم ﺍﺳﺘﻮﺍﺭﻧﺪ.
و در آیه ۱۳۹ آل عمران می فرماید: اگر راست می گویید که مؤمن هستید هیچگاه سستی به خود راه ندهید. «وَلَا تَهِنُوا وَلَا تَحْزَنُوا وَأَنتُمُ الْأَعْلَوْنَ إِن كُنتُم مُّؤْمِنِينَ».
و همچنین در آیه۱۴۶ سوره مبارکه آل عمران پنج ویژگی برای یاران انبیاء الهی ذکر می کند و می فرماید: «وَكَأَيِّن مِّن نَّبِيٍّ قَاتَلَ مَعَهُ رِبِّيُّونَ كَثِيرٌ:
۱- فَمَا وَهَنُوا لِمَا أَصَابَهُمْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ» هرگز سستی به خود راه نمی دهند.
۲- «وَمَا ضَعُفُوا» هیچگاه احساس ضعف در برابر دشمن ندارند. آب خوردن مردم را به اراده آمریکا گره نمی زنند. نمی گویند اگر آمریکا اراده کند می تواند ما را نابود کند. بلکه همانند رهبری معظم با قدرت حرف می زنند. مثل امام در سخت ترین شرائط فریاد می زند آمریکا هیچ غلطی نمی تواند بکند.
۳- «وَمَا اسْتَكَانُوا» هیچگاه تسلیم خواسته دشمن نمی شوند.
۴- «وَاللَّهُ يُحِبُّ الصَّابِرِينَ» اهل صبر و پایداری هستند.
۵- «وَمَا كَانَ قَوْلَهُمْ إِلَّا أَن قَالُوا رَبَّنَا اغْفِرْ لَنَا ذُنُوبَنَا وَإِسْرَافَنَا فِي أَمْرِنَا وَثَبِّتْ أَقْدَامَنَا وَانصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِرِينَ». اهل معنویت و دعا و راز و نیاز هستند.
شهید سید حسن نصرالله مصداق روشن این صفات بود. و خداوند پاداش مجاهدتهای او را شهادت قرار داد.
https://eitaa.com/mesbah_jome
خطبه های نماز جمعه شاهدیه ۲۵ / ۸ / ۱۴۰۳
خطبه اول
«وَ ضَمِّ أَهْلِ الْفُرْقَةِ وَ إِصْلاَحِ ذَاتِ الْبَيْنِ»
در این بخش از دعا از خداوند متعال درخواست داریم که به ما توفیق عنایت نماید تا اسباب اتحاد و همبستگی بین مؤمنان را فراهم نماییم. «وَ ضَمِّ أَهْلِ الْفُرْقَةِ وَ إِصْلاَحِ ذَاتِ الْبَيْنِ».
«ضَمِّ أَهْلِ الْفُرْقَةِ» و «إِصْلاَحِ ذَاتِ الْبَيْنِ» هر دو از یک جنس هستند. در هر دو سخن از ارتباط بین دو مؤمن، دو خانواده، دو گروه، دو شهر یا دو ملت است.
اما با این تفاوت که کاربرد «ضَمِّ أَهْلِ الْفُرْقَةِ» مربوط به اتحاد یک ملت و امت است، ولی «إِصْلاَحِ ذَاتِ الْبَيْنِ» بیشتر در اصلاح بین دو نفر و دو خانواده است به کار رفته است. به هر حال تفرقه و اختلاف بین دو نفر باشد، یا بین یک ملت، مورد مذمت اسلام قرار گرفته است، و مردم را از تفرقه بر حذر داشته و می فرماید: «وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِيعًا وَلَا تَفَرَّقُوا»
ﻫﻤﮕﻲ ﺑﻪ ﺭﻳﺴﻤﺎﻥ ﺧﺪا ﭼﻨﮓ ﺯﻧﻴﺪ، ﻭ از تفرقه بپرهیزید.
امیر مؤمنان علی ع فرمود: «إِنَّ الشَّيْطَانَ يُسَنِّي لَكُمْ طُرُقَهُ» شيطان راهش را براى شما هموار و آسان نموده است. و هدف از این کار دو چیز است:
۱- «وَ يُرِيدُ أَنْ يَحُلَّ دِينَكُمْ عُقْدَةً عُقْدَةً» دین شما را یکی پس از دیگری از شما بگیرد.
۲- « وَيُعْطِيَكُمْ بِالْجَمَاعَةِ الْفُرْقَةَ وَ بِالْفُرْقَةِ الْفِتْنَةَ» و شما را به سوی تفرقه بکشاند و نتیجه تفرقه هم فتنه است.
https://eitaa.com/mesbah_jome
خطبه های نماز جمعه شاهدیه ۲۵ / ۸ / ۱۴۰۳
خطبه دوم
حدیث اخلاقی
امروز ۱۳ ماه جمادی الاول است و مصادف با سالروز شهادت صدیقه اطهر زهرای مرضیه س، ضمن عرض تسلیت حدیث این هفته را از محضر آن بزرگوار عرض می کنم. «قالَتْ فاطِمَةُ ع ابَوَا هِذِهِ الاْمَّهِ مُحَمَّدٌ وَ عَلیٌّ، یُقْیمانِ اَوَدَهُمْ، وَ یُنْقِذانِ مِنَ الْعَذابِ الدّائِمِ إنْ اطاعُوهُما، وَ یُبیحانِهِمُ النَّعیمَ الدّائم إنْ وافَقُوهُما». حضرت زهرا س فرمود: حضرت محمّد ص و علیّ ع پدران این امّت هستند، چنانچه مردم از آن دو پیروی کنند، کجی های زندگی آنها را اصلاح میکنند، و از عذاب همیشگی آخرت نجاتشان می دهند، و اگر با آن دو همراهی کنند، از نعمت های همیشگی بهشتی بهره مندشان می سازند. بحارالانوار/ ۲۳ / ۲۵۹
ایام فاطمیه فرصتی است که باید دو چیز را بیشتر مورد توجه قرار دهیم.
اول آنکه بکوشیم هر چه بیشتر با مکتب فاطمی آشنا شویم.
دوم عبرت گرفتن از این بخش از تاریخ اسلام است که چگونه اهل نفاق و فتنهگران توانستند غدیر خم را تبدیل به سقیفه کردند و جامعه دینی آن روز هم تسلیم این خیانت بزرگ گردد.
اما اول آشنایی با مکتب فاطمی است. مکتب عبارت است از یک منظومه علمی و عملی که تمام نیازهای مادی و معنوی انسان را تامین می کند. به تعبیر دیگر مکتب چیزی است که هم راه را نشان میدهد و هم نقشه راه را. آن وقت این مکتب زمانی مکتب واقعی و کامل است که دو چیز در آن باشد. یکی جامعیت آن است یعنی تمام ابعاد زندگی بشر را مورد توجه قرار دهد هم انسان را ببیند و هم خانواده او را و هم جامعه ای که او در آن زندگی می کند و هم نظام و حکومت او را و هم تمدن بشری را ببیند.
دوم این مکتب ضمانت لازم دارد. مکتب فاطمی هم جامع است و هم ضمانت کتبی دارد. جامعیت آن به قدری است که عصاره عالم خلقت امام عصر ع آن را الگوی خویش قرار داده و می فرماید: «وَ فی ابنةِ رسولِ الله لی اُسوةٌ حَسَنَةٌ». ضمانت آن هم قرآن کریم است.
مشخصات مکتب فاطمی فراوان است ولی من در این خطبه به سه مشخصه آن که امروز بیشتر مورد هجمه دشمن قرار گرفته است .اشاره می نمایم.
۱- ولایت مداری و دفاع از حریم ولایت.
۲- روشنگری و جهاد تبیین
۳- حجاب و عفاف
https://eitaa.com/mesbah_jome
خطبه های نماز جمعه شاهدیه ۲ / ۹ / ۱۴۰۳
خطبه دوم
حدیث اخلاقی
امیر مؤمنان علی ع در خطبه ۱۸۲ نهج البلاغهٔ برادران و یاران خویش را با پنج ویژگی توصیف نموده است:
«الَّذِینَ تَلَوُا الْقُرْآنَ فَأَحْكَمُوه، وَ تَدَبَّرُوا الْفَرْضَ فَأَقَامُوهُ، وَ أَحیَوُا السُّنَّةَ و أمَاتوُا البِدْعَةَ، وَ دُعُوا لِلْجِهَادِ فَأَجَابُوا، وَ وَثِقُوا بِالْقَائِدِ فَاتَّبَعُوهُ» آنها انس با قرآن دارند و آن را تلاوت نموده و بدان عمل میكنند، و در انجام وظایف و تکلیفشان ابتدا خوب فکر می کنند و سپس آن را بر پا می دارند، و سنتهای نبوی ص را زنده نموده و بدعتها را نابود می سازند، و هرگاه به جهاد خوانده شوند اجابت می کنند، و به رهبر و پیشوای خود اعتماد دارند و فرمان او را با جان و دل پیروی می كنند.
امروز توصیه رهبر حکیم انقلاب اسلامی کمک به مظلومان غزه و لبنان و دعا برای پیروزی مقاومت و نابودی صهیونیست است. و لذا سفارش فرمودند سوره مبارکه فتح و دعای چهاردهم صحیفه سجادیه و دعای توسل را زیاد بخوانید. دعا رمز نصرت الهی است. پیامبر اکرم ص در جنگ خندق بالای کوه فتح رفت و برای پیروزی رزمندگان اسلام دعا نمود. هنگامی که طالوت پیامبر ع در برابر قدرت زمان جالوت قرار گرفت در پیشگاه پروردگار دعا کرد. «وَلَمَّا بَرَزُوا لِجَالُوتَ وَجُنُودِهِ قَالُوا رَبَّنَا أَفْرِغْ عَلَيْنَا صَبْرًا وَثَبِّتْ أَقْدَامَنَا وَانصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِرِينَ».
هفته قبل سه ویژگی از مکتب فاطمی را بیان کردیم. یکی ولایت مداری و دفاع از حریم ولایت بود و دوم روشنگری و جهاد تبیین و سوم حجاب و عفاف بود. چهارمین ویژگی مکتب فاطمی خانه داری است. خانه داری از مهمترین و حساس ترین شغل است. شغلی است که انسان تربیت می کند. خداوند حكيم بر اساس خلقت این شغل مهم را بر عهده زنان گذاشته است. خانه داری یعنی اداره امور خانه، زن وظیفه دارد امور خانه را از جهات مختلف فرهنگی، اقتصادی ، تربیتی مدیریت کند. متاسفانه امروز برخی شغل خانه داری را خانه نشینی تعریف کرده اند. این اشتباه است. زیرا خانه داری شغل مقدسی است که به فرموده امام راحل و عزیز، از دامن آن مرد به معراج می رود. بنابر این نمایندگان مجلس و دولت باید برای شغل خانه داری فکری کنند.
در هفته بسیج قرار داریم. امام عزیز و راحل در باره بسیج فرمود: «اگر بر کشوری نوای دلنشین تفکر بسیجی طنین انداز شد، چشم طمع دشمنان و جهانخواران از آن دور خواهد گردید و الّا هر لحظه باید منتظر حادثه ماند».
ما وقتی نگاهی به گذشته انقلاب می اندازیم می بینیم، در حوزه اقتصاد و فرهنگ نتوانستیم، اقتصاد و فرهنگ خود را از همجمه جهانخواران بیمه سازیم و علت آن این است که بسیاری از مدیران و کارگزاران ما تفکر بسیجی نداشتند.
این تفکر بسیجی که به تعبیر امام عزیز هم دلنشین است و هم دست جهانخواران را از این کشور کوتاه می کند، و هم کشور را در برابر حوادث بیمه میسازد، چیست؟ امام راحل و رهبر حکیم انقلاب، بارها تفکر بسیجی را تشریح نمودند و شاخصه هایی برای آن ذکر کردهاند. تفکر بسیجی یعنی ولایت مداری و دفاع از حریم ولایت ، یعنی ایثار و فداکاری در راه خدا، یعنی دشمن شناسی و حفظ هوشیاری در برابر دشمن، یعنی زمان شناسی و به موقع عمل کردن، یعنی اعتماد به نفس، یعنی حفظ آمادگی و نشاط و شور انقلابی یعنی آگاهی و بصیرتخاینها مشخصه تفکر بسیجی است. هفته بسیج باید این تفکر را ترویج کرد.
https://eitaa.com/mesbah_jome
خطبه های نماز جمعه شاهدیه ۲ / ۹ / ۱۴۰۳
خطبه اول
«وَ إِفْشَاءِ الْعَارِفَةِ وَ سَتْرِ الْعَائِبَةِ»
نشر خوبیهای مردم و پوشاندن بدیهای آنان از جمله صفات ذات اقدس الهی است. در دعاها این چنین می خوانیم: «يَا مَنْ أَظْهَرَ الْجَمِيلَ وَ سَتَرَ الْقَبِيحَ» ای خدایی که زیبایی ها را آشکار می نمایی و رشتی ها را می پوشانی.
در دعای کمیل نیز آمده است: «اَللّهُمَّ مَوْلاي كَمْ مِنْ قَبيح سَتَرْتَهُ، وَكَمْ مِنْ ثَناء جَميل لَسْتُ اَهْلاً لَهُ نَشَرْتَهُ» بارالها چه بسیار زشتی ها که پوشاندی و ثنا و خوبیها را که من شایسته آن نبودم نشر دادی.
در روایات اسلامی فراوان بر این صفت ارزنده اخلاقی تأکید شده است. امیرمؤمنان علی ع فرمود: «إذا صُنِعَ إلَيكَ مَعروفٌ فَانْشُرْهُ» هر گاه کسی به تو خوبى کرد، آن را نشر بده.
طبیعی است بازگو کردن کار خوب دیگران باعث تشویق آنان و نیز انتشار خوبی در میان مردم خواهد بود.
رسول گرامی اسلام فرمود: «مَن عَلِمَ مِن أخيهِ سَيِّئَةً فسَتَرَها، سَتَرَ اللّهُ عَلَيهِ يَومَ القِيامَةِ» كسى كه مى داند برادرش آلوده به گناهى است و آن را بپوشاند، خداوند او را در قيامت مى پوشاند.
در روایت دیگر از رسول خدا ص آمده است که فرمود: «مَن رَوى على مُؤمِنٍ رِوايَةً يُريدُ بها شَينَهُ و هَدمَ مُرُوَّتِهِ لِيَسقُطَ مِن أعيُنِ الناسِ، أخرَجَهُ اللّهُ مِن وَلايَتِهِ إلى وَلايَةِ الشيطانِ، فلا یَقْبَلُه الشَّیطانُ» كسى كه بر ضرر برادرش چيزى را بگويد و مقصودش از گفتن، اين باشد كه او را در جامعه زشت كند، مردانگيش را در هم بشكند تا از نظر مردم سقوط نمايد، خداوند او را از ولايت خود خارج مى كند و به ولايت شيطانش مى فرستد و شيطان هم او را نمى پذيرد.
بنابر این در این بخش از دعا از خداوند متعال در خواست داریم که ما را متخلق به این دو صفت نماید که بتوانیم خوبیهای مردم را انتشار دهیم و بدهیهای آنان را بپوشانیم.
https://eitaa.com/mesbah_jome
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
دو توصیه معلم اخلاق شهیدمحراب آیت الله دستغیب برای آسودگی در دنیا و آخرت.
https://eitaa.com/mesbah_jome
خطبه های نماز جمعه شاهدیه ۹ / ۹ / ۱۴۰۳
خطبه اول
«وَ لِينِ الْعَرِيكَةِ».
در این بخش از دعای شریف مکارم الاخلاق از خداوند متعال درخواست داریم که به ما «لِينِ الْعَرِيكَةِ» عنایت کند.
عريكة در لغت به معناى طبيعت است. یعنی خدایا به من کمک کن تا بتوانم با طبع نرم و ملايم، با مردم رفتار نمايم. نرم گويى و نرم خويى دو صفت از صفات پسنديده است که در قرآن کریم بر آن تأکید شده است. وقتی حضرت موسى و هارون ع از طرف خداوند متعال مأموريت يافتند تا نزد فرعون بروند، خداوند به آن دو پیامبر چنین دستور داد. «اذْهَبَا إِلَىٰ فِرْعَوْنَ إِنَّهُ طَغَىٰ فَقُولَا لَهُ قَوْلًا لَّيِّنًا لَّعَلَّهُ يَتَذَكَّرُ أَوْ يَخْشَىٰ» شما دو نفر نزد فرعون برويد كه به طغيان و سركشى روی آورده است، با او به نرمى سخن بگوييد، شايد متذكر شود و از عذاب الهى بترسد.
بنابراین یکی از شرائط امر به معروف و نهی از منکر با نرمی سخن گفتن است. اثر ملایم و نرم حرف زدن به حدی است که ممکن است دل سخت فرعون طاغی هم نرم کند.
به رسول گرامى اسلام ص می فرماید: از جمله عوامل جلب قلوب و نفوس مردم نرم خویی تو است. و این نرم خویی تو هم جلوه ای از رحمت خدا است.
«فَبِمَا رَحْمَةٍ مِّنَ اللَّهِ لِنتَ لَهُمْ وَلَوْ كُنتَ فَظًّا غَلِيظَ الْقَلْبِ لَانفَضُّوا مِنْ حَوْلِكَ» اى پيامبر! تو در پرتو رحمت خداوند، با مردم برخورد نرم و ملايم دارى، اگر تند خو و سخت دل مى بودى، مردم از اطرافت پراكنده مى شدند.
البته این بدان معنا نیست که ما در دین اسلام اصلا خشونت نداریم که برخی تصور کردند و شعار اسلام بدون خشونت و اسلام رحمانی سر دادند. نخیر خشونت هم در جای خودش لازم و ضروری است.
در جهاد خشونت داریم. در حدود و دیات خشونت است. در مواردی از امر به معروف و نهی از منکر خشونت است.
https://eitaa.com/mesbah_jome
خطبه های نماز جمعه شاهدیه ۹ / ۹ / ۱۴۰۳
خطبه دوم
حدیث اخلاقی
«قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ص یا فاطِمَةُ، مَنْ صَلّی عَلَیک، غَفَرَ اللّهُ لَهُ، وَأَلْحَقَهُ بی حَیثُ کنْتُ مِنَ الْجَنَّةِ».
یکی از ذکر های اساسی و بسیار مهم و پر فضیلت دینی، صلوات فرستادن بر محمد و آل محمد است. دو نکته در باره صلوات عرض کنم:
۱- فرستادن صلوات ریشه قرآنی دارد و خداوند متعال به آن دستور داده و می فرماید: «إِنَّ اللَّهَ وَمَلَائِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى النَّبِيِّ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوا تَسْلِيمًا».
۲- در روایات اسلامی برای صلوات آثار معنوی بالایی ذکر شده است. از جمله آنها این است که رسول خدا ص به دختر بزرگوارش زهرای مرضیه س فرمود: ای فاطمه، هر که بر تو صلوات بفرستد، خداوند دو چیز به او عنایت می نماید: یکی آنکه او را می آمرزد، و دوم اینکه او را در هر کجای بهشت باشم، به من ملحق می کند.
بنابراین توصیه من این است که هرگاه نام مقدس هر یک از ائمه معصومین ع را شنیدید، ذکر شریف صلوات را فراموش نکنید.
در هفته های قبل گفتیم که ایام فاطمیه فرصتی است که ما روی دو موضوع مطالعه جدی داشته باشیم. یکی آشنایی با مکتب فاطمی بود و دوم عبرت گرفتن از این بخش تاریخ اسلام که از عبرت آموز ترین دوران تاریخ اسلام است. چرا که حادثه ای به دست مسلمانان که افتخار همراهی پیامبر را داشتند و از سابقین در اسلام و نزدیکان آن حضرت بودند اتفاق افتاد که مسیر حرکت اسلام را تغییر داد و منشاء
اکنون جای این پرسش است که چه عاملی باعث شد که فتنه گران بتوانند خواسته های شیطانی خود را عملیاتی سازند و مسلمانان آن روز هم این انحراف عظیم را بپذیرند و هیچ اعتراضی نکنند. و حتی وقتی امیر مؤمنان و زهرای مرضیه ع هم اعتراض می کنند به آنها جسارت می شود و مردم این جسارت و اهانت را می بینند و می شنوند و هیچ کس عکس العملی از خود نشان نمی دهد. به چند عامل آن در این خطبه اشاره ای داشته باشم:
۱- فتنهگران شاخص راه حق و صراط مستقیم را از مردم گرفتند. رسول خدا ص در بیانی شاخص راه حق را دو چیز معرفی نمود: «إِنِّي تَارِكٌ فِيكُمُ الثَّقَلَيْنِ كِتَابَ اللَّهِ وَ عِتْرَتِي أَهْلَ بَيْتِي ما إِنْ تَمَسَّكْتُمْ بهما لَنْ تَضلُّوا أبَداً». ولی فتنه گران، شاخص صراط مستقیم را که «قرآن و عترت» بود از مردم گرفتند و به جای آن «حسبنا کتاب الله» گذاشتند.
۲- حرمت شکنی و عبور از خط قرمز.
خداوند متعال برای هر چیزی حریمی قائل شده و می فرماید: «تلک حدود الله» این خط قرمز خداوند است. میان زن و مرد نامحرم حریم قرار داده است. میان والدین و فرزندان، میان کوچکتر و بزرگتر، میان امام و مأموم حریم قائل شده است. ولی افراد جاهل می گویند ما هیچ خط قرمزی نداریم، و همین اندیشه باعث شد که خیلی راحت به خانه وحی جسارت کنند
آنها نخست حرمت امیر مؤمنان علی ع را در افکار عمومی شکستند، سپس دستهای او را بستند و شمشیر بالای سر او گرفتند. آنان اول حرمت زهرای مرضیه س را شکستند، آنگاه به خود اجازه دادند پهلویش را بشکنند و به صورتش سیلی بزنند.
۳- سکوت خواص و بعضاً خیانت و همراهی آنان با فتنهگران، برخی هم با مصلحت اندیشی فتنه سقیفه را توجیه کرده و آن را یک امر عادی و طبیعی جلوه دادند. در حالی که رسول خدا ص فرمود: «إذا ظَهَرتِ البِدعُ في اُمّتي فلْيُظهِرِ العالِمُ علمَهُ، فمَن لَم يَفعلْ فعَلَيهِ لَعنةُ اللّه» چه بدعتی بالاتر از اینکه غدیر خم که فرمان خدا و پیامبر اسلام ص مجری فرمان خدا بود، کنار زدند و به جای آن سقیفه گذاشتند. خواصی که این بدعت عظیم را دیدند و سکوت کردند باید بگوییم «فعلیهم لعنة الله»
۴- بی تفاوتی مردم
اینها آسیبهای جدی نظام جمهوری اسلامی است که مردم شاخص راه حق را گم کنند، حرکتها و حریمها شکسته شود، علما و خواص جامعه مصلحت اندیشی کنند و سکوت کنند. مردم بی تفاوت باشند، اینها آسیب است.
https://eitaa.com/mesbah_jome
هدایت شده از مصباح جمعه
6.63M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🍎 حلما دختر خردسال شهید پوریا احمدی خطاب به رهبر معظم انقلاب:
🍎 حالا که به سن تکلیف نرسیدم، میشه شمارو یه کم بغل کنم؟
https://eitaa.com/mesbah_jome
خطبه های نماز جمعه شاهدیه ۱۶ / ۹ / ۱۴۰۳
خطبه اول
«وَ خَفْضِ الْجَنَاحِ وَ حُسْنِ السِّيرَةِ»
دو مطلب در باره «خفض الجناح» عرض کنم:
مطلب اول این است که تعبیر «خفض الجناح» ریشه قرآنی دارد. در سه آیه از آیات قرآن این تعبیر به کار رفته است که دو موردش در رابطه با پیامبر گرامی اسلام ص است، و یک مورد آن هم یک دستور همگانی در باره شیوه برخورد با پدر و مادر است.
مورد اول خطاب به رسول خدا ص میفرماید: «وَ اخْفِضْ جَناحَكَ لِلْمُؤْمِنِينَ». حجر / ۸۸
در آیه دیگر خطاب به آن حضرت می فرماید: «وَ اخْفِضْ جَناحَكَ لِمَنِ اتَّبَعَكَ مِنَ الْمُؤْمِنِين». شعراء / ۲۱۵
مورد سوم خطاب به همه مسلمانها میفرماید:
«وَ اخْفِضْ لَهُما جَناحَ الذُّلِّ مِنَ الرَّحْمَة» اسراء / ۲۴
مطلب دوم اینکه «خفض» به معنای پایین آوردن است، و «جَناح» به معنای بال است. بنابراین «خفض جناح» یعنی، پایین آوردن و گستراندن بال، که کنایه از نهایت خضوع و تواضع است.
تواضع از صفات حمیده و پسندیده اخلاقی و اجتماعی است که از عوامل محبوبیت و مقبولیت انسان در میان مردم است. نقطه مقابل آن تکبر و برتری جویی نسبت به دیگر که عامل سقوط انسان می شود. بدین جهت در این فراز از دعا از خداوند متعال می خواهیم که به ما خصلت تواضع را عنایت کند.
https://eitaa.com/mesbah_jome