گزارش روز/ درسآموزی عملی
بخش قابل توجهی از اظهارات محمدجواد ظریف در حاشیه نشست بینالمللی دوحه به ماجرای تقابل ایران و آمریکا و پرسشهایی درباره احتمال مذاکره مجدد در وضعیت فعلی اختصاص داشت. وی که پیشتر گفته بود: «آمریکا مرکز جهان نیست و نیازی به مذاکره با آمریکا نداریم.» در قطر نیز گفت: «ما هرگز با کشوری که برای ما 12 شرط تعیین کرده، آن هم پس از نقض قطعنامه شورای امنیت که خودش هم آن را تأیید کرده بود، وارد مذاکره نخواهیم شد. اگر قرار بر عمل به یک سری شروط باشد، این ما نیستیم که باید شروطی را رعایت کنیم؛ بلکه خود آنها (آمریکاییها) هستند که باید به یک سری شروط پایبند باشند، آن هم با کمتر بیقانون بودن. هیچ دلیلی برای مذاکره بیشتر وجود ندارد آن هم در شرایطی که نتایج یک دوره نسبتاً طولانی و مذاکرات سخت که در گذشته انجام گرفته، روی هواست. آمریکا به طور فعال در تلاش است تا این نتایج را تضعیف کند، اقدامی که تمام جامعه بینالمللی به جز انگشتشماری که به خاطر گرفتن منافع بیشتر از آمریکا، با آن مخالفت کردهاند.» سخنان و مواضع منطقی و دقیق وزیر امور خارجه کشورمان در این روزها این پرسش را به وجود آورده است که چرا آقای ظریف و... واو به واو این کلمات و تعاریف و تعابیری از این دست را که امروز آقای ظریف به زبان میآورند، هنگام مذاکرات از منتقدان نمیپذیرفتند؟! آیا اساساً آمریکا پیش و پس از مذاکره تفاوتی کرده است؟! آیا سیاستهای کلان آمریکا تغییر کرده است یا در میزان دشمنی کاخ سفید با انقلاب اسلامی تفاوتی حاصل شده است؟! البته عجیبتر اینکه چرا با وجود تجربه برجام در بیحاصل بودن امتیاز دادن به غرب امروز همان روش و اصول درباره موضوعاتی، چون FATF در حال تکرار است و حامیان رسانهای و جریانی آقای ظریف حتی درباره ضرورت گفتوگو و مذاکره در زمینه برنامه دفاع موشکی کشورمان در رسانههایشان مینویسند؟! واقعیت این است که فراتر از کلام، تجربه برجام باید در عمل دستگاه دیپلماسی و سیاستگذاریها و راهبردهای وزارت خارجه نمایان شود.
@meyarpb ایتا
Sapp.ir/meyar.pb سروش
«نیکلاس کریستوف» ستوننویس روزنامه «نیویورکتایمز» که به تازگی به عربستان سعودی سفر کرده است، طی یادداشتی مینویسد: «تجربه سختی است که در یک حکومت پلیسی با مردم درباره شهوت رئیس کشورشان برای گرسنگی دادن به کودکان یمن، شکنجه زنان یا مثله کردن منتقدان مصاحبه کنیم. نتیجه چنین مصاحبههایی اغلب خندههای عصبی یا وقفههای طولانیمدت در گفتوگوها است.» تحلیلگر نیویورکتایمز در بخش دیگری از یادداشتش تصریح میکند: «من از منتقدان سرسخت ولیعهد مجنون عربستان سعودی بودهام، بنابراین قدری شگفتزده شدم که به من ویزای سعودی داده شد، شاید هم دلیلش این بود که یکی از اعضای هیئت سازمان ملل بودم که از یمن برمیگشت.» در ادامه این مطلب آمده است: «دوستانم در آمریکا وقتی که در یمن بودم نگرانی کمتری درباره سلامتیام داشتند تا وقتی که در ریاض بودم.» کریستوف با اذعان به اینکه سنجش افکار عمومی در یک حکومت پلیسی کار دشواری است، نوشته است: «مردم در ریاض از بنسلمان بابت برخی «پیشرفتهای اجتماعی»[احتمالاً از ترس] اظهار رضایت میکنند.» او نوشته است: «[مقامات] ارشد سعودی در محافل خصوصی میپذیرند که محمدبنسلمان دستور قتل خاشقجی را صادر کرده است، اما آنها تأکید میکنند که رابطه میان آمریکا و عربستان سعودی مهمتر از زندگی یک انسان است. آنها میگویند آمریکا به دلیل حفظ ثبات در منطقه باید کنار عربستان سعودی بایستد.»
@meyarpb ایتا
Sapp.ir/meyar.pb سروش
11.47M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
قدرت نظامی ایران در معادلات جهانی
@meyarpb ایتا
Sapp.ir/meyar.pb سروش
🔴برجام و دیپلماسی معاصر در" تراز و عیار" تاریخ سیاسی ایران
🔻 یکی از موضوعات حساس و اختلاف انگیز در جامعه ما و بخصوص در بین جناح های سیاسی بحث تقابل و رقابت "دیپلماسی مقاومتی " و "دیپلماسی تعاملی" می باشد۰ در تاریخ تحولات سیاسی ایران در ارتباط با قدرت های فرامنطقه ای سه سیاست مختلف قابل تحقیق است ۰ امروز با نگاهی به آینه تاریخ میخواهیم به ارزیابی وضع موجود با عیار نوعی فرهنگ سیاسی در تاریخ تحولات ایران بنشینیم ۰ ابتدا با این سه مفهوم آشنا شویم :
1⃣ سیاست موازنه منفی که سیاست نهضت ها و حرکت های بزرگ اسلامی و ملی اصیل است و ماحصل آن این است که به هیچ قدرت بزرگ بین المللی نباید متکی بود ؛ این سیاست را میتوان در رجالی مثل عباس میرزا و امیرکبیر و مدرس و میرزای شیرازی در تاریخ ایران مشاهده نمود و تکامل و تداوم آن را در نظریه امام خمینی و شعار" نه شرقی و نه غربی" در جمهوری اسلامی شاهد بود۰
2⃣ سیاست " موازنه مثبت " است که دقیقا عکس نظریه قبلی است و ماحصل آن امتیازدهی و یا باج دهی مساوی یا به نوبت به یکی از قدرت های جهانی است ۰ البته در نهایت این نظریه خفتبار به وابستگی و اتکا به یکی از قدرت های بزرگ جهانی منجر می گردیده است۰
در تاریخ ایران در مقطعی این قدرت ، روسیه تزاری و یا روسیه کمونیست و در زمانی انگلستان بوده اند؛ به پیروان عملی سیاست طرفدار روسیه به اصطلاح " روس و فیل" و به طرفداران انگلیس ، انگلوفیل می گویند و از وابستگان تا طیف طرفداران به اجانب در آن قرار می گیرند.
تفاوت سیاست موازنه منفی با سیاست موازنه مثبت تفاوت "خدمت با خیانت " میتواند ارزیابی شود؛ البته ادامه این سیاست به سلطه و نفوذ آمریکا در ایران منجر گردید و رجال عصر پهلوی عمدتا در این رده قرار می گیرند۰
3⃣سیاست " نیروی سوم " است که معتقد است بایستی برای کم کردن نفوذ قدرتهای بزرگ از یک و یا چند قدرت بزرگ دیگر که مطمئن و منصف تر هستند استفاده نمود ۰ البته سیاست نیروی سوم گاهی در ترکیب با دو سیاست قبلی هم می تواند دیده شود۰ ارزیابی و عیار میزان موفق بودن تاریخی این سیاست به عوامل فرهنگی و اجتماعی و سیاسی مختلف و کاردانی و زیرکی سیاستمداران پخته و تیزهوش و دیپلماتهای فرهیخته و غیرتمند بستگی دارد۰ در تاریخ ایران زمانی آلمان و فرانسه و در دوره ای امریکای قبل از جنگ بین الملل و زمانی چین و یا برخی دولتهای بیطرف اروپایی به عنوان نیروی سوم مطرح بوده اند ؛ و به نظر می رسد از دوره دکتر مصدق تاکنون این سیاست که نوعی استقلال نظر ولی بدون مقاومت خواهی دارد همواره مدنظر سیاستمداران بوده و هست.
✅با این سطوح و ملاکهای سه گانه گفته شده میتوان به نتایج و آینده و ارزیابی دقیق تر برجام و یا هر قرارداد و معاهده بین المللی دیگر با نوعی شاخص داخلی و ملی پرداخت. در یک جمع بندی می توان اذعان نمود واقعیت و ذات انقلاب اسلامی نظریه "سیاست موازنه منفی" را تایید میکند همچنانکه شعار نه شرقی و نه غربی موید این نکته است ؛ ولی به نظر می رسد در صحنه سیاست خارجی برخی مواقع در پاره ای مواضع بین المللی و دیپلماتیک نوعی سیاست ترکیبی از سه سیاست مذکور به منصه ظهور رسیده است ! و لذا نوعی نقد جدی با شاخص های تاریخی و نظری بر دستگاه سیاست خارجی معاصر ایران وارد است
🔻جریان اصلاحات براوردهای لازم برای عبور از اعتدال را ترسیم، و فرمان جداسازی آرام را به نخبگانش مخابره کرده است؛ و اکنون نیز در حال انتقال این پیام به بدنه اجتماعی خودش است. نقطه ثقل این براورد بر وعده های اجرا نشده ای است که روحانی قادر به تحقق آن نبوده است. البته روحانی نیز که دست انها را خوانده ، اجرایی نشدن وعده هایش را برگردن حاکمیت و نبودن بودجه می اندازد.
🔰با این وجود جریان اصلاحات در یک برزخ سه وجهی گیر افتاده است:
🔺یکی وجه اینکه کلیات عملکرد دولت اعتدال به پای جریان اصلاحات نوشته شده است. زیرا آنها بودند که روحانی را به پاستور رساندند. حالا اعلام برائت از او به معنای نوعی خودانتقادی است که در نهایت ممکن است تبدیل به خودانتحاری شود.
🔺وجه دیگر آنکه جدا شدن از روحانی یعنی رقیبِ او شدن در انتخابات. و این موضوع منجر به تحریک وی شده و به نوعی باعث می شود تا آتش توپخانه اعتدالیون بر اصلاحات نیز بریزد؛ مثلا اقای واعظی با ناشکری تمام می گوید:"طبیعی است که در هر انتخاباتی گروهی از فردی حمایت کنند...با هیچ گروهی ائتلاف نکردیم نه در سال ۱۳۹۲ و نه در سال ۹۶..با اصلاحطلبان تندرو روابط خوبی نداریم". و ثمره این چیزی نیست جز ایجاد دوگانگی و انشقاق در بدنه اجتماعی.
🔺وجه سوم اینکه اصلاحات گزینه ای در قامت شهردار تهران ندارد که آبرو ریزی نکند، چه برسد برای ریاست جمهوری که باید از فیلتر شورای نگهبان هم بگذرد. لذا در هر دوره ای ناچارند که با تابلویی دیگر ورود نمایند.
🔹اصلاح طلبان برای خروج از این برزخ ناگزیرند یکی به نعل بزنند یکی به میخ؛ گاهی از روحانی حمایت کنند و گاهی بر طبل عبور از او بکوبند.
عضو مجمع روحانیون و اصرار بر حذف شعار «مرگ بر آمریکا»
محمد موسویبجنوردی، پدر همسر سیدحسن خمینی و عضو مجمع روحانیون مبارز در اظهاراتی در مراسم تجلیل از خود در پژوهشکده امام خمینی(ره) وابسته به مؤسسه حفظ و نشر آثار امام(ره) گفته است: «ما نقص تبلیغات داریم و فقط فحش میدهیم که بهترین سخنان را هم از بین میبرد. به جای فحش، مسائل اسلام و تشیع را بگوییم. چرا مرگ؟ ما برای زندگی آمدهایم؛ با مرگ چیزی درست نمیشود. باید این فرهنگ را عوض کنیم. اگر میخواهیم آمریکا را زمین بزنیم، مسائل خود را مطرح کنیم. شعار اگر مقرون به شعور باشد ارزش دارد. اما نوعاً شعارهای ما مقرون به شعور نیست.» این سخنان در حالی ایراد میشود که شعار «مرگ بر آمریکا» ناظر به مخالفت با جنایتها و سیاستهای ضد انسانی دولتمردان آمریکاست و تعبیر فحش برای آن عجیب است.
@meyarpb ایتا
Sapp.ir/meyar.pb سروش
چلچراغ یک/ چلچراغی برای چهلمین جشن انقلاب
انقلاب ملت ایران به چهلمین سالگرد خود رسیده است و چه باشکوه است سرور ملی ایران در سالروز سرنگون کردن وابستهترین حکومت تاریخ کشور در برابر دیدگان دشمنان شکستخورده ایران؛ دشمنان رانده شده و دشمنانی که 40 سال است آرزوی بازگشت سیطره خود را بر ایران دارند. چه باشکوه است ایستادگی و راستقامتی ملتی در مقابل سرشکستگی صدامها، بوشها، کارترها، شیمون پرزها و... که هرچه در توان داشتند به کار بستند تا خم به ابروی ملت ایران آورند، اما این خیال خامشان با خودشان دفن شد و چه صادق و نیکبین بود رهبر کبیر انقلاب که بشارت این روزها را داده و فرموده بودند: «این کشور با همین قدرت که تا اینجا آمده است و با همین تعهد و با همین بیدارى، که از اول قیام کرده است، این نهضت و این انقلاب و قیام را ادامه میدهد تا صاحب اصلى انشاءالله بیاید و ما و شما و ملت ما، امانت را به او تسلیم کند.» و البته امروز پایان راه نیست و مبارزه همچنان ادامه دارد، همان سان که امام خمینی(ره) فرمودند: «ما راه خودمان را داريم ميرويم آنها[دشمنان] از باب اينكه ناراحت هستند از اينكه دستشان از منافع خودشان در اين كشور كوتاه شده است و خوف اين را دارند كه از كشورهاي ديگر هم كوتاه بشود، توطئههاي خودشان را ميكنند و خواهند كرد بعد از اين و خداي تبارك و تعالي هم اين توطئهها را خنثي خواهد كرد. اين كشور، از حيث اخلاق، از حيث ديانت، از حيث معنويات، از حيث ماديات و همه چيز پیشرفت خواهد کرد.»
@meyarpb ایتا
Sapp.ir/meyar.pb سروش
سفرهای مکرر نزدیکان ولیعهد سعودی به تلآویو
روزنامه «والاستریت ژورنال» به نقل از منابع مطلع، از تحرکات مخفیانه عربستان سعودی برای برقراری روابط با رژیم صهیونیستی و همچنین سفرهای مکرر مشاوران نزدیک «محمدبنسلمان» به تلآویو خبر داد. به نوشته این روزنامه آمریکایی، «سعود القحطانی» و ژنرال «احمد العسیری» دو نفر از چهرههای بسیار نزدیک به ولیعهد عربستان سعودی نقشی کلیدی در تحرکات محرمانه در زمینه برقراری روابط ریاض و تلآویو ایفا میکنند. از نظر این روزنامه آمریکایی، موانع موجود(ماجرای قتل خاشقجی، جنگ یمن و...) در راه ایجاد پیوندها بین عربستان سعودی و رژیم صهیونیستی، سبب ایجاد تردید در طرح دولت آمریکا موسوم به «ناتوی عربی» میشود؛ طرحی که «دولت ترامپ آن را در استراتژی خاورمیانهای خود که شامل مهار ایران و حل منازعه فلسطینیان و اسرائیلیها (مذاکرات سازش و طرح معامله قرن) میشود، سرنوشتساز و حیاتی میداند.» به نوشته والاستریت ژورنال، «با وجود تحولات اخیر، احتمالاً پیوندهای سعودیـ اسرائیلی به رغم موانع موجود و به دلیل منافع امنیتی و تجاری مشترک ادامه خواهد یافت.»
@meyarpb ایتا
Sapp.ir/meyar.pb سروش