🔰 اعمال شب اول ماه رجب
1️⃣ غسل کردن
2⃣ زیارت امام حسین علیه السلام
3⃣ خواندن نماز دو رکعتی (کیفیت آن در مفاتیحالجنان بیان شده)
4⃣ احیاى شب اول ماه رجب
5⃣ خواندن دعایى که از امام جواد(ع) نقل شده است
اعمال و نمازهای پرفضیلت دیگری هم برای این شب، در مفاتیحالجنان ذکر شده است.
🔰 چند عمل مشترک در ماه رجب
🔹 رسول خدا (صلى الله علیه وآله) فرمود: هر کس در ماه رجب صد مرتبه بگوید: «أَسْتَغْفِرُ اللّهَ الَّذِی لا إلهَ إِلاّ هُوَ، وَحْدَهُ لا شَرِیکَ لَهُ وَأَتُوبُ إِلَیْهِ» و در پایان صدقه اى بدهد، خداوند کارش را به رحمت و مغفرت پایان دهد و هر کس چهارصد مرتبه آن را بگوید فضیلت شهیدان را دارد.
🔹 همچنین رسول خدا (صلى الله علیه وآله) فرمود: کسى که در ماه رجب هزار مرتبه «لا اِلهَ اِلاَّ اللّه» بگوید، خداوند عَزَّ وَجَلَّ برای او صدهزار حسنه بنویسد و براي او صد شهر در بهشت بنا فرمايد.
🔹 در روایتى آمده است: «هر کس در ماه رجب، در وقت صبح، هفتاد مرتبه و شبانگاه نیز هفتاد مرتبه بگوید: «اَسْتَغْفِرُ اللّهَ وَأَتُوبُ اِلَیْهِ» و پس از آن، دستها را بلند کند و بگوید: «أَللّهُمَّ اغْفِرْ لی وَتُبْ عَلَىَّ» اگر در همان ماه رجب بمیرد، خداوند از او راضى خواهد بود.
🔹 در طول این ماه هزار مرتبه بگوید: «اَسْتَغْفِرُ اللّهَ ذَاالْجَلالِ وَالاْکْرامِ مِنْ جَمیعِ الذُّنُوبِ وَالاْثامِ» تا خداوند رحمان وى را بیامرزد.
منبع: مفاتیحالجنان
◻️ لَبَّيْكَ داعِيَ اللّٰهِ، إِنْ كانَ لَمْ يُجِبْكَ بَدَنِي عِنْدَ اسْتِغاثَتِكَ وَ لِسانِي عِنْدَ اسْتِنْصارِكَ، فَقَدْ أَجابَكَ قَلْبِي وَسَمْعِي وَبَصَرِي...
(از زیارت سیدالشهدا در اول ماه رجب)
📢 امام حسین علیهالسلام در آغاز ماه رجب، ما را به خدا دعوت میکنند.
💠 استاد سیّد محمّدمهدی میرباقری:
«در زیارت امام حسین علیه السلام که در اول ماه رجب خوانده میشود که زیارت فوقالعادهای هم هست، تعبیر این است که «لَبَّيْكَ دَاعِيَ اللَّه». گویا امام حسین علیهالسلام در آغاز این سه ماه ما را به خدا دعوت میکنند. این خیلی از آن روایت مَلکِ داعی که بزرگان روی آن تأکید کردند مهمتر است و بشارت مهمتری است؛ یکموقعی، یک ملکی از آسمان هفتم صدا میزند، یکموقعی، سیدالشهداء در آغاز ماه رجب ما را به ورود به ضیافةالله دعوت میکند.
بنابراین، این ماه ماهی است که با دعوت خاص الهی ما به ضیافت فرا خوانده شدیم. شروع این ماه انشاءالله با امام حسین علیهالسلام باشد و سِیرمان هم در این ماه با سیدالشهداء باشد.»
☑️ @mirbaqeri_ir
📢 یکی از مهمترین مراقبههای ماه رجب، تَرک معصیت است.
یعنی وقتی ماه رجب به اتمام میرسد، انسان محاسبه کند که حتی یک گناه صغیره هم از او سر نزده باشد؛ اهانت و بدگویی نسبت به مؤمنین نداشته باشد، ایذاء مؤمنین نکرده باشد و چشم، گوش و زبانش دچار انحراف نشده باشد.
💠 استاد سیّد محمّدمهدی میرباقری:
«یکی از مهمترین مراقبههای "ماه رجب، ماه شعبان و ماه رمضان"، این است که انسان مراقب باشد در این ماهها مرتکب معصیت، چه صغیره چه کبیره، نشود. یعنی وقتی ماه رجب به اتمام میرسد انسان محاسبه کند که حتی یک گناه صغیره هم از او سر نزده باشد. اهانت و بدگویی نسبت به مؤمنین نداشته باشد، ایذاء مؤمنین نکرده باشد، چشم، گوش و زبانش دچار انحراف نشده باشد و در اختیار خدای متعال باشد. مؤمن باید اینطور باشد. یکی از صفات متقین این است که مراقبه میکنند تا از آنها تخلفی سر نزده باشد. استاد بزرگواری میفرمود فرق معصوم، که این قدر نزد خداوند محترم است، با بقیه این است که در همه عمرش یک بار هم از حریم الهی تخلف نکرده است.
با ترک گناه، انسان میتواند به حقیقت و باطن ماه ورود کند، اسرار این ماه به روی وی گشوده شود، به آن معرفتها و روزیهای باطنی که برای رجبیّون و اهل این ماه مقرر شده است برسد و آن نسیمهای رحمت بهسمت وی بوزد.
ممکن است انسان با یک گناه، اعمال خود را حبط کند؛ گاهی انسان چهل سال زحمت میکشد و یک گناه همه را زایل میکند.
انسان باید تلاش کند که اگر هم خداینکرده لغزشی اتفاق افتاده باشد، آن را با کفّارات و با استغفار مُداوم و عدم اصرار، تدارک کند. مهمترین و مؤثرترین کفّاره بر گناهان، صلوات بر نبی اکرم (صلی الله علیه وآله) و اهلبیتشان (علیهم السلام) است که مداومت و اکثارش موجب طهارت نفس میشود که سِرّش در زیارت جامعه کبیره بیان شده است: «جَعَلَ صَلَاتَنَا عَلَيْكُمْ وَ مَا خَصَّنَا بِهِ مِنْ وَلَايَتِكُمْ طِيباً لِخَلْقِنَا وَ طَهَارَهً لِأَنْفُسِنَا وَ تَزْكِيَهً لَنَا وَ كَفَّارَهً لِذُنُوبِنَا». صلوات، این چهار خاصیت را دارد؛ با صلوات، تدارک گناه میشود و کفارۀ گناهان است.»
☑️ @mirbaqeri_ir
📢 «ماه رجب، ماه شعبان و ماه رمضان»، فرصتِهای ویژهای برای تهذیب و اصلاح نفس هستند.
💠 استاد سیّد محمّدمهدی میرباقری:
«بعضی از فرصتها برای تهذیب و اصلاح نفس، ممتاز هستند. بزرگان در ماه رجب، ماه شعبان و ماه رمضان بهشکل ویژه با خداوند خلوت داشتند. حضرت امام(ره) در ماه رمضان، حتی در دوره رهبری، دیدارهای عمومی خود را تعطیل میکردند و ده نوبت قرآن را ختم میکردند. پاسداری که ده سال محافظ ایشان بود میگوید: حضرت امام(ره) در شبانهروز دوازده نوبت تلاوت قرآن داشتند و توصیه میکردند: ابتدا نمازتان را اصلاح کنید و بعد با قرآن مأنوس شوید و تلاوت قرآن داشته باشید.»
☑️ @mirbaqeri_ir