May 11
💠 مقام «بسم الله»
✅ خدای متعال بهترین بتشکن است؛ یعنی بتهای ما را میشکند و بتکدهی ما را ویران میکند؛ چه بتکدههای علنی ما و چه بتکدههایی که با شرک خفی برای خودمان درست کردهایم.
ما هزار واسطه درست کردهایم؛
و به اینها تکیه میکنیم،
و با اینها خوش هستیم،
و از اینها لذت میبریم،
و به اینها دل میبندیم،
و به همین واسطهها امیدواریم،
و از نبودن اینها میترسیم.
خدای متعال، بهترین ویرانگر این بتخانههاست.
البته وقتی هم ویران میکند، قصد اذیت و آزار ما را ندارد؛ فقط به دنبال این است که ما را به خودش دعوت کند و آن حقیقت را به ما بفهماند.
شاید یک معنای «بك عرفتك و أنت دللتنی علیك»(۱) همین است که خودش ما را از شرکها نجات میدهد.
✅ ما باید به مقام «بسم الله» برسیم؛ یعنی مقامی که در همهی احوال، به او اتکا داشته باشیم و به غیر او تکیه نکنیم: «أستعین علی أموري کلها باللّٰه»(۲).
✅ شخصی بر حضرت امیر علیهالسلام وارد شد و روی صندلی نشست. یکباره روی زمین افتاد و سرش طوری شکست که زخم به استخوان رسید.
امام علیهالسلام اول لطف کردند و بر سرش دست کشیدند و شفایش دادند و سرش را بستند.
وقتی دردش آرام شد، فرمودند: «الحمدلله! خدای متعال مجازات دوستان ما را در دنیا قرار داده است».
بعد فرمودند: «مزد دشمنان ما را هم در دنیا داده است؛ آنان مستحق مزد نیستند، چون برای خدا کار نمی کنند، ولی خدا در دنیا به آنان مزد داده است».
آن شخص فهمید که حضرت چه میگویند. گفت: آقا! من چه جرمی کردم؟
حضرت فرمودند: «چرا «بسم الله» نگفتی؟»(۳)
✅ من این را مکرر به رفقا میگویم که اگر ما روی صندلیای بنشینیم که میخهایش سست باشد، چهل تا «بسمالله» میگوییم؛
همین که میخهایش را میکوبیم و سفت میشود، دیگر «بسم الله» نمیگوییم!
این بیانصافی نیست؟! یعنی این میخ شما را نگه میدارد؟! آن وقت مستحق نیستیم که خدای متعال همین صندلی را بلغزاند که ما زمین بخوریم؟
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱. دعای ابوحمزهی ثمالی
۲. توحید صدوق
۳. تفسیر البرهان
📖 منبع: کتاب «تأملات قرآنی»، جلد۱، گفتار دوم
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
🔘 @mirbaqeri_tafsir
💠 داستان ولادت سیدالشهداء علیهالسلام در قرآن کریم
🔸 در سورهی احقاف، دربارهی تولد سیدالشهداء و بعد مهيّاسازی خود ایشان برای عاشورا، چنین میفرماید: «وَ وَصَّيْنَا الْإِنْسانَ بِوالِدَيْهِ إِحْساناً حَمَلَتْهُ أُمُّهُ کُرْهاً وَ وَضَعَتْهُ کُرْهاً» ما انسان را به احسان به والدين توصيه کرديم، مادرش با ناراحتی و زحمت دوران بارداری و وضع حمل او را گذراند.
ظاهر این آیه يک دستور عام است؛ ظاهراً خدای متعال انسان را به احسان بر پدر و مادر توصیه کرده است؛ ولی مگر یک مادر در دوران حمل و هنگام وضع حمل چقدر برای فرزند خود سختی تحمل میکند؟! کدام مادری هنگام حمل و وضع حمل فرزند خود کراهت دارد؟ هيچ مادری!
🔹 امام صادق علیهالسلام ذیل این آیه فرمودند: منظور از «وَ وَضَعَتْهُ کُرْهاً» سيدالشهداء علیهالسلام است.
خدای متعال اراده کرد تا اين فرزند را به حضرت زهرا سلاماللهعلیها عطا کند؛ جبرئيل آمد و عرض کرد: قرار است چنين فرزندی به شما بدهيم، ولی بلای عظيم عاشورا هم در راه است که هیچکس تاکنون اين بلا را تحمل نکرده است.
حضرت ـ به تعبیر من ـ با خدا رفت و برگشت کردند و التماس کردند تا خدا یک چیز بیشتری در مقابل این بلا به سیدالشهداء بدهد تا اینکه خدای متعال وعده داد که در پاداش ابتلای سیدالشهداء علیهالسلام، ائمه علیهمالسلام و امام زمان علیهالسلام را از نسل ايشان قرار دهد؛ بدین ترتیب حضرت قبول کردند.
#اهل_بیت_در_قرآن
#ولادت_ائمه
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
🔘 @mirbaqeri_tafsir
💠 وفا یعنی جای «ایکاش» باقی نگذاشتن
🌸 «أَشْهَدُ لَكَ بِالتَّسْلِيمِ وَ التَّصْدِيقِ وَ الْوَفَاءِ وَ النَّصِيحَةِ لِخَلَفِ النَّبِيِّ الْمُرْسَلِ» 🌸
[زیارتنامهی حضرت عباس علیهالسلام] (۱)
🔸 در همين زيارتنامهی کوتاهی که برای قمر بنیهاشم ذکر شده، خصوصيات و صفات ممتازی همچون «تسليم»، «تصديق»، «وفا» و «نصيحت [یعنی خیرخواهی] نسبت به امام» برای این وجود نورانی بيان شده است.
🔸 «وفا» يعنی پيمانه را پر کردن. يعنی کاری بکند که ديگر جای اِی کاش باقی نگذارد.
«وافی» آن کسی است که پيمانه را پر میکند.
🔸 استاد عزيزی داشتيم، میگفت:
ديدهايد وقتی کسی برای همسری که تازه اختيار کرده، میخواهد هديهای تهيه کند، اول محاسبه میکند، علاقهی او را در نظر میگيرد، بعد میرود بهترينها را میخرد.
بعد آرايش میکند، زيبا میکند، گلکاری میکند، تزيين میکند.
بعد هم تازه وقتی میبرد، شرمنده است و نمیداند او قبول میکند يا نمیکند.
🔸 وفا يعنی: به عهدهايی که با امامش بسته، به گونهای عمل میکند که جای خالی باقی نمیگذارد، جای ای کاش ندارد؛ همهی پيمانهاش را پر کرده و هيچ عهدی با امامش نداشته که عمل نکرده باشد؛ اين آدم میشود «وافی».
🔹 چهطور میشود که انسان، تمام توانش را در اختيار قرار بدهد و خودش را هم بدهکار بداند؟! «عبد وافی» يعنی اين.
[به همین خاطر] روز قيامت، همهی شهدا و خصوصاً شهدای کربلا ـ که گُل سرسبد گلها هستند ـ وقتی جايگاه حضرت ابالفضل را نسبت به حضرت سيدالشهداء میبينند، غبطه میخورند.
📖 ۱. کامل الزیارات، ص۲۵۶
#شرح_زیارتنامه
#حضرت_عباس
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
🔘@mirbaqeri_tafsir
هدایت شده از در محضر آیتالله میرباقری
🔺 سخنرانی استاد سید محمّدمهدی میرباقری در افتتاحیهٔ دومین دورهٔ مسابقاتِ بینالمللی قرآن بانوان
iqna.ir/fa/news/3707613/آیین-افتتاحیه-دومین-دوره-مسابقات-بانوان-برگزار-شد-تدارک-سه-برنامه-جانبی
هدایت شده از در محضر آیتالله میرباقری
🔻 نُخبگیْ فقط نبوغِ ذهنی نیست؛ نُخبگی، به میزان فداکاری برای دین است. 🔻 کسی که آمادهٔ شهادت است، نُخبه است.
✔️ استاد سید محمّدمهدی میرباقری:
«نُخبگیْ فقط نخبگیِ ذهنی و نخبگیِ فکری نیست؛ کسی که تعلقی دارد که آمادهٔ شهادت است، نُخبه است.
نُخبگیْ به میزان فداکاری برای دین است. در تعریف نُخبگی، ظرفیتِ روحیْ کمتر از ظرفیتِ ذهنی نیست. نُخبگی، نُخبگیِ در تعلُّق است. نُخبه کسی است که علائقش علائقِ ممتاز است و تعلقُّ بالای روحی به اسلام دارد.» ۹۶/۱۰/۲
☑️ @mirbaqeri
💠 طلوع امام سجاد از عاشورای امام حسین علیهماالسلام
🔸 از عاشورای امام حسین علیهالسلام، اولین امامی که طالع میشود، امام سجاد علیهالسلام است و دو حقیقت با ایشان در عالم طلوع کرده که مقدمات حقیقت ظهورند:
یکی حقیقت بندگی؛
و دیگری حقیقت توجه قلوب به عاشورا.
1⃣ اگر دعا، مخّ العبادة است، این زبان بندگی با امام سجاد علیهالسلام گشوده شده است. صحیفهی سجادیه، نمود و ظهور این حقیقت است که باب بندگی، خشوع و استکانت، با امام سجاد علیهالسلام به روی عالم باز شده است.
2⃣ زیارت امام حسین علیهالسلام نیز کار آسانی نیست. زیارت امام که شأن ما نیست. از همین زیارت ظاهری گرفته تا زیارت باطنی.
مگر زیارة الامام کار آسانی است؟ زیارة الله است. زیارتی که فرمود: «کمن زارَ اللهَ فوق عرشِهِ» (۱). اگر کسی درست زیارت امام حسین علیهالسلام برود، زیارت خدای متعال در فوق العرش برای او حاصل شده است.
چون این امر عظیم بابش باز شده است، برخی قدر آن را نمیدانند. این فتحی که شده، اینقدر باب عظیمی است که ما اصلاً باور نمیکنیم چنین بابی باز شده است. چهطور میشود که انسان یک زیارت برود، معادل هفتاد هزار حج؟! هفتاد هزار حج، یعنی انسان هفتاد هزار سال عمر کند و هر سال حج برود. یک بار زیارت امام حسین علیهالسلام اینقدر ثواب دارد.
🔸 باب این عبادت چهگونه باز شده است؟ اینطور به نظر میرسد که با زیارت امام سجاد علیهالسلام و اهلبیت علیهمالسلام باز شده است.
🔸 انسان تصور میکند بکاء بر امام حسین علیهالسلام امر آسان و سبکی است. اشکی که یک قطرهاش همهی گناهان را پاک میکند، چه بابی است که خداوند به روی ما گشوده است؟ یعنی توبهای روانتر و اثرگذارتر از اشک بر امام حسین علیهالسلام نداریم.
این باب بکاء هم با امام سجاد علیهالسلام باز شد.
✅ هم باب زیارة الحسین علیهالسلام و هم باب بکاء الحسین علیهالسلام با ایشان گشوده شد تا ما بتوانیم از این دو باب وارد شویم. این دو باب، ابواب خیلی عظیمی هستند.
#ولادت_ائمه
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
🔘 @mirbaqeri_tafsir
🔅 نردبان سلوک در ماه شعبان
🔅 چگونه به وادی توحید داخل شویم؟
💠 و إِذۡ قُلۡنَا ادۡخُلُوا۟ هَذِهِ الۡقَرۡيَةَ فَكُلُوا۟ مِنۡهَا حَيۡثُ شِئۡتُمۡ رَغَداً وَادۡخُلُوا۟ الۡبَابَ سُجَّداً وَ قُولُوا۟ حِطَّةٌ [بقره: ۵۸] 💠
🔸 وقتی بنیاسرائیل از موسای کلیم تخلف کردند، چهل سال در بیایان تیه سرگردان بودند؛ دور خودشان میگشتند؛ میرفتند آخر شب سر جای اولشان بودند.
بنا شد که خداوند آنها را نجات بدهد. خداوند به قریهی بیتالمقدس اشاره کرد که وارد این قریه بشوید.
خدا می فرماید: «وَ ادْخُلُوا الْبابَ سُجَّداً» 👈 وقتی می خواهید وارد بشوید، از در مخصوص وارد بشوید و در حال سجده هم وارد شوید.
«وَ قُولُوا حِطَّة» 👈 از خدا بخواهید که گناهانتان را بریزد، پاک وارد شوید. اگر اینطور شد خدا گناهان شما را پاک میکند: «نَغْفِرْ لَكُمْ خَطاياكُمْ وَ سَنَزيدُ الْمُحْسِنين».
🔹 در روایات معصومین علیهمالسلام مکرر داریم که ما «باب حطّه» شما هستیم. اگر میخواهید از حیرتها وسرگردانیها نجات پیدا کنید، باید از وادی ولایت ما وارد بشوید.
در دنیا، همه (نفس، شیطان و...) ما را به سمت خودشان میخوانند و این دعوتها ما را به حیرت میکشاند. اگر میخواهید دعوت حقیقی را از این دروغها و کذبها تشخیص دهید، باید از این باب وارد شوید.
🔹 بعد می گوید: «وادخلوا الباب سجدا»؛ یعنی شرط ورود به این وادی این است که انسان با حالت سجده وارد بشود. یعنی تا مقام تواضع در برابر معصوم در انسان پیدا نشود ـ که تعبیر به سجده میشود ـ انسان نمیتواند وارد این وادی بشود.
مثل سجده ای که ملائک بر آدم کردند. ملائک در مقابل خلیفهی خدا مأمور به سجده شدند. این سجده، همان عبادت در برابر خدا و تواضع در برابر خلیفةالله بود.
✅ از طریق این تواضع از وادی خلیفةالله وارد وادی توحید میشویم. وقتی خدا خلیفه قرار میدهد، معنایش این است که هر کس که میخواهد به طرف خدا بیاید، باید از وادی خلافت بیاید.
✅ یکی از ابزارها و نردبانهای سلوک ما در ماه شعبان، ذکر صلوات است و حقیقت صلوات، خشوع در مقابل خلیفة الله و عبادت خداوند متعال است.
#سوره_بقره
#صلوات
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
🔘 @mirbaqeri_tafsir
May 11
❇️ تأملات قرآنی _ روایی در مقیاس «فردی، اجتماعی و تمدنی»
👈 #پرونده_ویژه_ماه: سوره بینه (آمیختگی حق و باطل)
🔅 تفسیر برگزیدهی آیات قرآن کریم و روایات اهلبیت (علیهمالسلام)
📚 در آثار استاد میرباقری (حفظهالله)
🌺دوستان خود را به کانال دعوت کنیم.🌺
https://eitaa.com/mirbaqeri_tafsir
https://sapp.ir/mirbaqeri_tafsir
💠 شرح صلوات شعبانیه | مقامات ائمه، راههای سلوک الی الله!
🔹 در صلوات شعبانیه، ما به شؤون و مقامات مختلف اهلبیت (علیهمالسلام) صلوات میفرستیم. هر یک از این مقامات، راهی به سوی خداست. اگر به این باب سلام کردید، همین در به روی شما باز میشود.
🔅 «اللهم صل علی محمد و آل محمد شجره النبوة» 👈 یعنی خدایا بر این پیامبر و آل او که درخت نبوت هستند درود فرست. نبوت، شجرهای است که ریشهاش نبی اکرم هستند. شاخ و برگهایش هم معصومیناند. اینها شجرهی نبوت هستند.
هر خبری که از غیب میآید، به هر قلبی که میرسد، از این شجره است. همهی انوار غیبی در نبی اکرم خلاصه میشود. حتی پیامبران، اگر نبی بودند، از شاخ و برگ این درخت استفاده کردهاند. یعنی خبر عالم الهی از پیغمبر ما منتشر میشود.
🔅 «و موضع الرساله» 👈 یعنی محلی که آن را لایق دانستی و رسالتت را در آنجا انجام دادی.
همهی رسالتهای الهی اینجا فرود آمده و رسولان از اینجا مبعوث میشوند. خدای متعال مبعوثشان میکند، اما ذیل نبی اکرم.
🔅 «و مختلف الملائکه» 👈 یعنی همهی ملائکه ذیل نبی اکرم رفتوآمد میکنند. و فرمود: ملائکه خادم ما هستند و به تبع ما در خدمت شیعیان ما هستند.
🔅«و معدن العلم» 👈 یعنی همهی علم الهی در آنجا نازل شده است. به هر کسی چیزی از علم رسیده، شعبهای از این علم است.
🔸 هر شأنی از امام، بابی به سوی معرفت الله و توحید است. امام هیچ چیزی از خودش ندارد. فقط صراط الله است.
دیدهاید فلش هیچ وقت خودش را نشان نمیدهد؛ فقط هدف را نشان میدهد. امام هم فقط هدف را نشان میدهد؛ اصلا خودش را نشان نمیدهد. این است که گفته شده: «من عرفکم فقد عرف الله».
امام، اخلاص و تسلیم و رضای محض است. بنابراین اگر انسان به امام برسد، به خدا رسیده است.
#صلوات_شعبانیه
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
🔘@mirbaqeri_tafsir