🔹اختصاصی مباحثات/
🔸متن کامل سخنان حجتالاسلام مهدی مسائلی عضو تحریریه مباحثات در دیدار امروز حوزویان با رهبر معظم انقلاب
رهبر عزیزم، سلام علیکم
به نمایندگی از طلاب و روحانیون اصفهان خدمت شما سلام عرض میکنم:
حوزه علمیه اصفهان که با زعامت عالم بزرگوار آیت الله مظاهری یکی از حوزههای مستقل کشور به حساب میآید، بیش از آنکه اهل سخن باشد اهل عمل است، همچنانکه در دوران انقلاب و جنگ، عالمان و طلابش سخن خود را با خون امضاء کردند و بیشترین آمار شهدای روحانی را به خود اختصاص دادند و امروز، طلاب جوانش در عرصههای مختلف با شاگردی در محضر شهدا، آماده خدمت هستند که نمونهی اخیرش حضور بیش از هزار نفر از طلاب اصفهان در مناطق سیل زده کشور بود.
حقیقتا که حوزههای علمیه پس از انقلاب اسلامی رشد و پیشرفت بسیار خوبی داشتهاند اما توقع از حوزه نیز به واسطه انقلاب اسلامی به مراتب افزون شده است و مسیر کنونی پاسخگوی مطالبات دولت و ملت نیست. در اینباره نکاتی به نظر میرسد که محضر شریف عرض میشود:
1) نکته اول: برنامهریزی جامع علمی و تربیتی و تبلیغی در حوزههای علمیه با وضع کنونی آموزشی قابل پیگیری نیست، هماکنون سیطره مباحث آموزشی فقهمحور آن هم با هدف پرورش مجتهد، هرگونه برنامهریزی برای پرداختن طلاب به سایر مسائل پژوهشی، تربیتی و تبلیغی را عملا ناممکن ساخته است و اکثر ساعات مفید طلاب را به خود اختصاص داده است. بسیاری از فعالیتها و آموزشهای اصلی طلاب، جزء برنامهها و دروس فرعی حوزه به حساب آمده و وقت مناسب به آن اختصاص داده نمیشود.
حضرتعالی از تحول سخن گفتید، اما آیا باید تحول در حوزه آن هم با چشمانداز طلبه تراز انقلاب اسلامی، به کم کردن سالهای تحصیل و یا تغییر برخی متون فرو کاسته شود؟
امروز طلاب از تغییر شتابزده و پیدر پی متون و زمانبندیهای آموزشی، احساس سردرگمی و اضطراب میکنند. بسیاری از برنامهها به سرعت نوشته شده و بدون هیچ آزمایشی یک شبه اجرایی میشوند.
۲) نکته دوم: درباره مهارتآموزی متناسب با شئون طلبگی و کسب درآمد توسط طلاب است.
حضرت آقا:
امروز وضع معیشت طلاب بسیار سخت است باید درباره مهارتها یا حتی شغلهای متناسب با طلبگی با صراحت بیشتری سخن گفت.
یک سؤال: آیا طلبهای که در معاش خود مشکلات فراوانی دارد میتواند به شغل دیگری در کنار طلبگی بپردازد یا خیر؟
متاسفانه حوزه علمیه راهکاری برای وسعت دادن به معاش طلاب ممحض در حوزه ندارد، شهریه به رغم اصلاحات صورت گرفته بر اساس کارکرد تحصیلی و پژوهشی و تبلیغی طلاب تقسیم نمیشود، و حتی اگر طلبهای درآمد مختصری فراهم کند که بتواند ذهن خود را از دغدغه معاش راحت کند بلافاصله شهریه و خدمات مرکز برای او قطع میشود.
۳)نکته سوم: حوزه ترازِ انقلاب اسلامی آن هم با چشمانداز پیگیری تمدن اسلامی باید به دو موضوع مهم توجه بیشتری داشته باشد.
الف) حوزه در بسیاری از موضوعات مهم مرتبط با جهان اسلام هنوز جهتگیری خود را مشخص نکرده، به تهذیب افکار نپرداخته و برای آنها برنامهریزی ندارد. از جمله مسئله مهم وحدتاسلامی است که جریانهای انحرافی همچون تشیع انگلیسی از این فضا سوءاستفاده کرده و با تحریک احساسات مذهبی، به دستهبندی مسلمانان و شیعیان میپردازند. امروز هیچ برنامهریزی مشخصی برای مقابله علمی و عملی با جریانی که اصل و اساس حوزه انقلابی را دستخوش تغییر میکند، وجود ندارد و پیام منشور روحانیت امام راحل همچنان مهجور است.
حوزه علمیه باید به تربیت عالمانی بپردازد که تمام امور و مسائل امت اسلامی را دغدغه خود بدانند و همچون ائمه اطهار(ع) مورد مقبولیت و محبوبیت تمام مسلمانان باشند.
ب) حوزههای علمیه ایران باید ارتباط دو سویهای با مجامع علمی و فرهنگی جهان و سایر مراکز علمی جهان اسلام به خصوص حوزه علمیه نجف اشرف و الازهر مصر داشته باشد و از ظرفیت علمی خارج از ایران استفاده و بهرهبرداری بیشتری کند و نتایج علمی و فرهنگی خویش را نیز در معرض استفاده و نقد دیگران قرار دهد.
۴) نکته چهارم(آخر): لازم است برای بیانات و دستورات حضرتعالی، مانند: بیانیه گام دوم انقلاب، یا تحول در حوزه، یا الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، از طرف شما کارگروهی برای تبیین آن مشخص شود، چرا که گاهی جلسات متعدد و زمانهای طولانی صرف تبیین و پیگیری این بیانیهها میشود که در آخر شاید با آنچه مد نظر حضرتعالی بوده است، تفاوت بسیاری داشته باشد.
والسلام علیکم و رحمة الله
🔻🔻🔻
@mobahesat
4_5954160299710876063.mp3
20.67M
🎙 صوت| بیانات رهبرانقلاب در جمع طلاب حوزههای علمیه ۹۸/۲/۱۸
🔻🔻🔻
@mobahesat
✔️مباحثات/حوزویان و رسالت اجتماعی(۱۲)
🔹یادداشت وارده
🔸تا زمانیکه مردم روحانیت را در پیوند با قدرت میدانند، روحانیون مفری از شنیدن و تحمل نقدها و حتی تخریبها نخواهند داشت
🔸چندی است سایت مباحثات، به پروندهای با عنوان «مشارکت اجتماعی طلاب» پرداخته است. بهانهی اصلی این پرونده نیز سیل اخیری بود که ایران را درگیر کرد. یادداشت پیشرو نیز نگاهی متفاوت به این مشارکت دارد.
انتشار این مطلب لزوما دیدگاه مباحثات نبوده و از نقدهای وارده استقبال میکنیم.
🔹حرف اصلیِ عمدهی مردمانی که از تخصیص بودجهها ـ حدأقل روی کاغذ ـ به حوزههای علمیه راضی نیستند، این میباشد که اساساً روحانیت علیرغم بودجه، قدرت و ادعایی که دارد، چه کارکرد مفیدی را داشته است. «چرا علیرغم اینکه مفاهیم کلیدی ادارهی این نظام از حوزهی علمیه برآمده و از مفاهیم جاری در آن تغذیه میشود، علیرغم اینکه نهاد روحانیت سِمتهای کلیدی کشور را در اختیار داشته و دارد و علیرغم ادعای برخی از دانشگاههای حوزوی و موسسات حوزوی مبنی بر داشتن راهکار و نظر در عرصههای حکومتداری و اقتصاد و فرهنگ و دینداری نظام نتوانسته است مشکلات را از میان بردارد و هر روز فشارهای بیشتری بر مردم تحمیل میشود؟». در دسترسترین پاسخی که روحانیون میتوانند برای این پرسش داشته باشند، «کارشکنیهای دشمن» است اما واقعیت این است که فارغ از میزان صحت این پاسخ، مردمِ رنجیده از مشکلات و فشارهای اقتصادی دیگر توان قبول چنین پاسخی را ندارند و حدأقل این پاسخ، در این برهه از زمان، آنها را آرام نمیکند و حتی ایشان را خشمگینتر خواهد ساخت.
🔹آنچه که نقدها، سوالات و بهانهجوییهای پیرامون روحانیت را میتواند کاهش دهد این است که در اذهان مردم، دیگر نهاد روحانیت، با نهاد «قدرت» گره نخورده باشد. تا زمانیکه از نظر مردم، نهاد حکومت با نهاد روحانیت در پیوندی عمیق باشد، سوالات، نقدها، بهانهجوییها و تخریبها، تمامی نخواهد داشت و روحانیت هم مفری از شنیدن و تحمل آن ندارد.
ادامه مطلب در سایت مباحثات
👇👇👇
http://mobahesat.ir/18856
🔻🔻🔻
@mobahesat
مباحثات/
«تجربه زیسته در لباس طلبگی»
🔹حجت الاسلام دکتر محسن الویری در نشستی با جمعی از فضلاء و پژوهشگران حوزوی تجربیات خود از تلبس و فعالیت های مختلف با لباس روحانیت را بیان کردهاست. تجربیات و نکاتی که جمعبندی و ارائه شده میتواند برای بسیاری از طلاب و همچنین پژوهشگران موضوع دین مفید و جذاب باشد.
🔹متن کامل این نشست جهت انتشار در اختیار مباحثات قرار گرفته است که از ایشان سپاسگزاریم.
🔸دانلود متن کامل:
http://yon.ir/JRdNh
🔸گزارش نشست:
http://mobahesat.ir/18902
🔻🔻🔻
@mobahesat
28.44M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔹گفت وگوهای تصویری مباحثات
قسمت هفدهم
🔹گفتوگو با آیتالله شیخ محمد سند بحرینی
🔸ایشان در این قسمت به بیان احوالات شخصی،ویژگیهای علمی و دیدگاههای مختلف خود درباره حوزه نجف و قم میپردازد.
زمان:1ساعت و ۳۵دقیقه
(زیرنویس عربی)
مشاهده و دریافت نسخه کامل در آپارات:
https://www.aparat.com/v/qwxPc
🔻🔻🔻
@mobahesat
🔹صفحهی ایسنتاگرام مباحثات تلاش میکند محتوای منتشر شده در سایت و کانال تلگرامی را در قالبی متفاوت ارائه دهد.
🔸میتوانید این صفحه را پیگیری کنید
https://instagram.com/mobahesat
🔻🔻🔻
@mobahesat
هفت - نوسازی و تغییرات اجتماعی.mp3
16.07M
مباحثات/#تورق
🔹پادکست معرفی کتاب
قسمت هفتم:«نوسازی و تغییرات اجتماعی/دینداری و روحانیت در ایران امروز »
🔸تالیف:کاظم سامدلیری
(نویسندگان کتب در موضوع حوزه و روحانیت _ترجیحا تازه منتشره_ میتوانند یک نسخه از کتاب خود را برای معرفی به ما ارسال کنند)
🔸پادکستهای تورق را میتوانید در ناملیک هم پیگیری کنید
http://yon.ir/y70s4
🔻🔻🔻
@mobahesat
مباحثات/ صفحه اساتید
مهدی نصیری:
غلو عرفانی خطری برای شریعت و عقلانیت در حوزه های علمیه / در حاشیه گرامیداشت سید هاشم حداد در مشهد مقدس
💥 قرار است امروز پنج شنبه مجلس گرامیداشتی برای سید هاشم حداد موسوم به روح مجرد در مشهد مقدس با سخنرانی چند تن از روحانیون برگزار شود. این مجلس از سلسله نشست های معرفی عرفان ناب شیعی اعلام شده و از حداد به عنوان عارف کامل نام برده شده است.
🔸 سید هاشم حداد که در اطلاعیه مراسم از او با عنوان عارف کامل شیعی یاد شده کیست و شاخصه ها و اندیشه های عرفانی او کدام است؟
حداد برای اولین بار توسط آیت الله سید محمد حسین حسینی طهرانی در کتابی با عنوان «روح مجرد» به عنوان عارف کامل معرفی شد و در فضائل و مناقب او به عنوان عارفی که تا مرحله ذات الهی ارتقاء یافته و به مقام انسان کامل که در عرفان ابن عربی عین خدا و خود خداست، رسیده، قلمزنی شد.
🔸 کتاب روح مجرد در توصیف سید هاشم حداد می نویسد:
ـ «حاج سيّد هاشم، ظهور و مَظْهَر كلمه مباركه لا هُوَ إلّا هُو بود، او مَظْهر توحيد است.»
ـ «از تعيّن برون جسته، و از اسم و صفت گذشته، و جامع جميع اسماء و صفات حضرت حقّ متعال به نحو اتمّ و اكمل و مورد تجلّيات ذاتيّۀ وَحدانيّۀ قهّاريّه، أسفار أربعه را تماماً طيّ نموده و به مقام «انسان کامل» رسیده بود .»
«مرحوم آقا سيّد هاشم حدّاد مىفرمود: ما جائى هستيم كه جبرئيل را قدرت نزديك شدن به آن نيست، و از ادراك مرتبه وجودى ما عاجز است.»
🔸نویسنده روح مجرد: «آنچه را که حداد مي گفتند حق بود که از زبان ايشان جاري مي شد. و اگر ايشان مي گفتند محمد حسين اين ليوان خون است بخور، مي خوردم... من وجود متجسد اله را (در ایشان) مشاهده مي کردم... نه اينکه کلام ايشان بعد انطباق بر واقع کند و مؤيد با واقع باشد بلکه کلام ايشان مولد حق است،... من با آقاي حداد ور رفتم تا به اينجا رسيدم.»
🔸محسن طهرانی فرزند نویسنده کتاب روح مجرد: «پدرم به مقام لوح محفوظ رسيده بود؛ و از ثانيه ثانيه حوادث خبر داشت و بدا در علم او راه نداشت... این مطالبی که می شنوید؛ بداء و ... همه را بریزید دور، این ها در آن مرتبه اولیاء تامّة هیچ گونه ربطی ندارد؛ این ها به مقام لوح محفوظ رسیده اند»
🔸 فرقه حدادیه معتقد است که باید پرچم انقلاب از امام خمینی به دست حسینی طهرانی نویسنده کتاب روح مجرد می رسید.
🔸 با نگاهی به آنچه در باره سید هاشم حداد و حسینی طهرانی در سطور فوق گذشت باید برای هر انسان منصف و بصیری روشن شود که با چه جریان غالی عرفانی خطرناکی در حوزه های علمیه مواجه هستیم. جریانی که همه مرزهای عقلانیت و شریعت را در نوردیده و سخن از الوهیت آهنگر و نعل بندی عوام و متوهم می گوید و طلاب جوان حوزه ها را به همراهی با جریانی صوفی منش که کمترین ارزشی برای علم و فقاهت و تفکر و عقلانیت قائل نیست، دعوت می کند.
🔸 همیشه یکی از خطرناکترین دشمنان همه ادیان الهی، جریان های متدین و جاهل غالی بوده اند که در برابر برخی مسائل دینی غلو می کرده اند و از جمله این جریان خطرناک نیز در میان اسلام و تشیع با قول به الوهیت و خدایی امیرالمؤمنین علیه السلام شکل گرفت.
🔸 در توقیعی که از ناحیه حضرت حجت سلام الله علیه علیه غالیان شیعه صادر شده است، حضرت در پایان می فرمایند: "جاهلان و احمقان شیعه و کسانی که بال پشه از مذهبشان برتر است خاطر ما را آزردند."
متن کامل یادداشت؛
http://blogs.mobahesat.ir/nasiri/2036
صفحه وبلاگ اساتید را از اینجا پیگیری کنید:
http://blogs.mobahesat.ir/nasiri/2036
🔻🔻🔻
@mobahesat
🔹مباحثات ضمن قدردانی از زحمات ده ساله برادر ارجمند جناب حجتالاسلام والمسلمین مولایی، انتصاب سرکار خانم جلالی به عنوان مدیر روابط عمومی حوزه علمیه خواهران را به ایشان تبریک عرض مینماید
🔻🔻🔻
@mobahesat
تاملی در باب مرجعیت آینده
🔸جامعه مدرسین و راهکار«جامعیت کمی و کیفی» نظارت بر مرجعیت
🔹«مرجعیت آینده» یا همان سوال ساده که «مراجع تقلید در آیندهی نزدیک چه کسانی خواهند بود؟» هر از چندی به بهانههای مختلف مورد توجه رسانهها قرار میگیرد. قاعدتا هر رسانه براساس نوع نگاه و سلایق فکری خود برخی افراد را مناسب این جایگاه میداند و این بحثها برخی حواشی احتمالی هم درپی دارد.
🔹جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با توجه به نیم قرن سابقه و بهرهمندی از شخصیتهای کم نظیر علمی و مبارزاتی، خود را در جایگاهی میداند که در شرایط خاص و مورد نیاز اقدام به معرفی مراجع جائزالتقلید کند. اصلیترین نقشآفرینی ایجابی جامعه مدرسین مربوط میشود به اعلام مرجعیت امام خمینی در ابتدای دهه چهل و معرفی هفتنفر از مراجع تقلید پس از رحلت آیتاللهالعظمی اراکی – اگرچه بعدها به صورت غیررسمی نام آیات عظام صافی گلپایگانی و سیستانی نیز اضافه شد- و اقدامات سلبی این تشکیلات درباره دو تن مراجع از بود که در دهه۶۰ و ۸۰ روی داد.
🔹اعضای جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در اوائل دهه هشتاد به این نتیجه رسیدند که صیانت از جایگاه مرجعیت تنها با معرفی موردی در برخی از مقاطع تاریخی کافی نیست و نیاز است به برخی از شئون مرجعیت نیز اشراف یا نظارت داشته باشند. تاسیس دفتر و انتشار رساله توضیح المسائل یکی از اصلیترین مواردی بود که مورد توجه این تشکیلات قرار گرفت و به همین منظور کارگروهی با حضور برخی از اعضای این تشکیلات شکل گرفت.این کارگروه فعالیت برخی از علما یا اطرافیان آنها را که به نوعی تداعیکنندهی امورات مرجعیتی بود مورد رصد قرار داد و حتی از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خواست که صدور هرگونه مجوز برای انتشار رساله توضیحالمسائل با تایید آنان انجام پذیرد.
🔹طبیعی است این اقدام مورد مخالفت شدید طیفی از حوزویان قرار گیرد. چراکه آنان معتقدند شئون مرجعیتی امری کاملا سنتی و برآمده از متن حوزه است و هیچ ساختار و تشکیلاتی نمیتواند بر آن نظارت یا تعیین تکلیف کند. برخی دیگر نیز بیان کردهاند معرفی مرجعیت نباید انحصارا از طریق جامعه مدرسین باشد.اما جامعه مدرسین معتقد است نظارت بر اعلام مرجعیت یا انتشار رسالهی توضیحالمسائل نه تنها مغایرتی با شئون و سنتهای حوزوی ندارد، بلکه در راستای صیانت از این جایگاه بسیار مهم و حساس است. چه آنکه کسانی بر این امر نظارت دارند که خود نیز از جهت علمیو … در عداد مجتهدین هستند.
🔹به دلیل تغییرات در جایگاه جامعه مدرسین در طی دو دهه گذشته – که دلایل مختلفی از جمله ورود مصداقی در معرفی کاندیداهای ریاستجمهوری و مجلس و…- هژمونیای که این مجموعه طی دهههای ۶۰ و ۷۰ داشته کم شده این سوال را ایجاد میکند که آیا میتوان انتظار داشت تصمیمات آنان در قبال مسائل مرجعیتی – مانند معرفی مراجع پس از رحلت آیتاللهالعظمی اراکی – مورد اقبال و احترام اکثریت جامعه بویژه حوزویان قرار گیرد؟
🔹در دوگانه فوق به نظر میرسد رویه در شرایط مرضیالطرفینی حل و فصل گردد، به این معنی که جامعه مدرسین در کنار انجام تکلیفی که بر آنها متعین شده است، لازم است سازوکار کمیته نظارت بر امور مرجعیتی را به گونهای بازسازی کند تا تصمیمات اتخاذ شده در آن با اقبال حداکثری بویژه در بین حوزویان مواجه شود. یکی از راههای این بازسازی، تغییر سازوکار کمیه فوق برای رسیدن به «جامعیت کمی و کیفی» است. به نظر میرسد حضور نمایندگان مراجع عظام تقلید و سهیم کردن نظر آنان در این کمیته قطعا میتواند علاوه بر گستردگی زاویه نگاه و تصمیمگیری، جامعیت کافی و مورد نیاز را به این تصمیمات برگرداند.
🔹آنگونه که از دیدارهای خصوصی با مراجع تقلید نقل شده است، همهی آنان از تشکیل کارگروه نظارت بر امور مرجعیتی در جامعه مدرسین استقبال و حمایت کردهاند. این حمایت سرمایهی بسیار بزرگی برای جامعه مدرسین محسوب میشود و از سوی دیگر فرصت مناسبی برای مشارکت نظر مراجع فعلی در تصمیمگیریها!. قطعا دعوت از نمایندگان مراجع عظام تقلید برای حضور در این کارگروه و سهیم کردن نظر آنان باعث جامعیت تصمیمات اتخاذ شده خواهد بود و مخالفان این کارگروه و یا کسانی که نمیخواهند به تصمیمات آن عمل کنند در اقلیت قرار خواهند گرفت.
مشاهده مطلب در سایت:
http://mobahesat.ir/18926
🔻🔻🔻
@mobahesat
✔️مباحثات/ نقدی بر اظهارات آیتالله گرامی پیرامون دیدگاه سیاسی میرزای شیرازی
احمد هاشمی
🔸مباحثات برای انعکاس نظرات سطوح مختلف حوزوی به گفتوگو می نشیند. طبعا انجام گفتوگو با این شخصیتها به منزلهی تایید تمامی دیدگاهها و نظرات آن اساتید و همچنین تمامی مطالب بیان شده در گفتوگو نمیباشد. لذا، نقد و بررسی دقیق ومنصفانه و عاری از هرگونه برچسب یا اتهامزنی میتواند به شفاف شدن فضا و همچنین بیان واقعیت کمک کند. مطلب پیشرو با توجه به استناد و متانت در بیان اگرچه برای مباحثات ارسال نشده است، اما به منظور نقد و بررسی آراء و نظرات منتشر میشود.
از نویسنده محترم تشکر کرده و از ارسال نقدها و نظرات گوناگون برای درج در سایت استقبال میکنیم.
🔹اخیرا بخش گزینش شدهای از مصاحبه سایت مباحثات با آیتاللهگرامی با عنوان «فراز و فرود پایگاه مردمی روحانیت (مربوط به تاریخ 21 آذر ماه 1396 که در همان زمان در سایت جماران بازنشر گردید در تاریخ 14 اردیبهشت 98 در کانال تلگرامی مصطفی تاجزاده بازنشر شد. این متن شامل خلاصهای از بخش ابتدایی مصاحبه آقای گرامی و با تمرکز بر «عدم ورود روحانیون و علما در سیاست» و درپی اثبات این مدعاست که برکنارماندن از حکومت، روحانیت را در موضع انتقادی قرار میدهد و به نفع دین تمام میشود، ولی ورود روحانیت به سیاست و تشکیل حکومت، به تضعیف آن میانجامد؛ ادعایی که معالاسف با استناد به نقل قولی از میرزای شیرازی صاحب فتوای تحریم تنباکو بیان شده است.
🔹 آیتالله گرامی در پایگاه اطلاعرسانی خود در گفتگویی به تاریخ 26 اردیبهشت 1396 درباره فتوای تحریم تنباکو با نقل این ماجرا فقط به نقل قول شیخ آملی از شیخ نوری اشاره میکند و سخنی از توصیه شیخ محمدتقی آملی به میان نمیآورد و جالب آنکه ایشان در ادامه ضمن نقل ماجرا، اظهاراتی متفاوت با محتوای مصاحبه اخیرشان بیان میدارند.
🔹در نقل آیتالله سیدرضی شیرازی، سیدجمال خود را برای تصدی حکومت پیشنهاد میدهد، ولی در نقل آیتالله گرامی سیدجمال به میرزای شیرازی توصیه تصدی حکومت مینمایند، توصیهای که در این مصاحبه، محور اصلی اظهارات منسوب به میرزای شیرازی قرار گرفته است. در مقایسه این دو نقل قول باید گفت که ضمن وجود اضطراب در نقل آیتالله گرامی که فینفسه اعتبار آن را کاهش و مورد چالش قرار داده، شاهدی در نقل قول آیتالله گرامی دال بر اصالت و صحت نقل آیتالله سیدرضی شیرازی، وجود دارد.
🔹در خوشبینانهترین حالت، آیتالله گرامی با مسامحه در بیان، به نقل ماجرایی تاریخی پرداخته و در آخر فضای فکری ذهن خود را سهوا به نقل از میرزای شیرازی بیان نمودهاند، وگرنه با توجه به نقل آیتالله سیدرضی شیرازی، در بیان میرزای شیرازی درباره عدم ورود روحانیت به سیاست سخنی بیان نشده است. با مقایسه متن این دو گفتگوی آقای گرامی در موضوع واحد که به فاصله هفت ماه از یکدیگر انجام شده، اضطراب در نقل به خوبی بر خواننده نمایان میشود و با مقایسه مصاحبه ایشان با خاطرات آیتالله رضی شیرازی، شواهد سازگاری این نقل با واقعیتهای تاریخی، به شدت مخدوش میشود که البته معالاسف از آسیبهای معمول در خاطرات شفاهی است.
ادامه مطلب در سایت مباحثات
👇👇👇
yon.ir/x1Y8E
🔻🔻🔻
@mobahesat
✔مباحثات/ از منکَرِ شرعی تا قانونشکنی!
🔸نگاهی به پدیده نهی از منکر براساس ارزشهای مدرن و یک پرسش
محمدکاظم حقانی فضل
🔹در کلیپهایی که گاه و بیگاه از ماجرای حجاب و برخورد برخی از روحانیون و مذهبیها با خانمهای بدحجاب و بیحجاب میبینم یک رخداد تازه جلب توجه میکند. از باب نهی از منکر میگویند که رعایت نکردن حجاب، خلاف قانون است و شما قانون را زیر پا گذاشتهاید.
این شیوه استدلال نمونه دیگری هم دارد که در ماه رمضان خود را نشان میدهد. به این صورت که مؤمنان و رعایتکنندگان شریعت برای ممنوعیت خوردن و آشامیدن در ملاء عام، بر لزوم احترام روزهداران و رعایت حقوق ایشان تأکید میکنند.
🔹در واقع تکیه بر مفاهیمی مثل قانون و حقوق متقابل افراد، امر به معروف و نهی از منکر را بلاموضوع میکند. کسانی که به این استدلالها تمسک میکنند در گام اول خود را خلع سلاح میکنند. زیرا از نظر شرعی نمیتوان منکر بودن این عناوین را ثابت کرد. و اگر منکر بودن ثابت نشود، نهی از منکر نه تنها واجب نیست و بلکه در برخی موارد ممکن است جایز هم نباشد.
🔹تا اینجای کار به نظر میرسد، غیر ملتزمان به شریعت بازی را بردهاند. گویا طرف مذهبی به هر دلیلی، مبانی و ارزشهای طرف غیرمذهبی را پذیرفته است و در زمین بازی طرف مقابل بازی میکند. مذهبی پذیرفته است که یک نفر حق دارد که حجاب و روزه را قبول نداشته باشد و این به خودش مربوط است (چیزی که در فقه شیعه در حد ارتداد است). آنچه مهم است رعایت قانون و پاسداشت حقوق مذهبیها است.
🔹آنچه رخ داده است پایین آمدن از موضع شرع به موضع عرف، فروکاهش دین و احکام شرعی به قوانین عرفی و غلبه هژمونیک ارزشهای مدرن بر ذهن و زبان اهل مذهب است. و بسی بعید مینماید که ادامه این وضعیت به نفع دین و دینداران باشد.
🔹این پرسش همچنان گشوده است که در جامعهای چنین متکثر، آيا باید رفتارهای دینی را با میزان ارزشهای همگانی که هر روز مدرنتر و فردگراتر میشود تنظیم کرد؟ یا برعکس باید همگان را با نهی از منکر و امر به معروف به زیر چتر رفتار دینی آورد؟ وقتی دفاع از یک رفتار دینی با تأکید بر دینی بودنش، بُرش ندارد چه باید کرد؟ شاید لازم باشد فقهپژوهانی که دغدغه جاری کردن احکام اجتماعی اسلام را دارند، باب امر به معروف و نهی از منکر در کتابهای فقهی را از این منظر نیز بازخوانی کنند!
ادامه مطلب در سایت مباحثات
👇👇👇
yon.ir/FdXUV
🔻🔻🔻
@mobahesat