🏴السلام علیک یا علی بن محمد الهادی
🏴شهادت مظلومانه امام هادی علیه السلام تسلیت باد
🔷 امام هادی علیه السلام 🔷
قسمت دوم
این مقاله شش قسمت است.
حضرت علی بن محمد الهادی(ع) در سال ۲۲۰ق در ۸ سالگی به امامت رسید.به گزارش منابع، سن پایین امام هادی(ع) در آغاز امامت، منجر به تردید شیعیان نشد چرا که آغاز امامت امام جواد(ع) در سن کم، موجب شد شیعیان پس از وی در مواجهه با چنین موضوعی دچار تردید نشوند.به نوشته شیخ مفید، شیعیان پس از امام نهم، به استثنای عده اندکی، امامت امام هادی(ع) را پذیرفتند، و آن عده اندک، موسی بن محمد، معروف به موسی مبرقع را امام دانستند؛ با این حال پس از مدتی از اعتقاد خود برگشتند و به عموم شیعیان پیوستند.
شیخ مفیدو ابن شهرآشوب، اتفاقنظر شیعیان بر امامت امام هادی(ع) و عدم ادعای امامت از سوی کسی جز وی را دلیل محکمی بر اثبات امامت وی دانستهاند. همچنین کلینی و شیخ مفید، نصوص مربوط به اثبات امامت وی را در آثار خود برشمردهاند.
امام هادی(ع) ۳۳ سال، (۲۲۰ق-۲۵۴ق)، امامت شیعیان را بر عهده داشت و در این مدت چند خلیفه عباسی بر سر کار آمدند؛ آغاز امامت او با خلافت معتصم، و پایان آن در دوره خلافت معتز بوده است.
ادامه دارد...
پایان قسمت دوم
🌎مجتمع اهل البیت علیهم السلام
التماس دعا، یوسف شیخ
@mohbansahbzaman
🔹منابع مقاله درقسمت آخر ذکر خواهد شد.
🏴السلام علیک یا علی بن محمد الهادی
🔹امام هادی علیه السلام🔹
قسمت سوم
این مقاله شش قسمت است
🔷احضار به سامرا:
متوکل عباسی در سال ۲۳۳ق یا ۲۴۳ق امام هادی(ع) را وادار کرد که از مدینه به سامرا برود. سبط ابن جوزی، بدگویی برخی افراد علیه امام هادی(ع)، و همچنین گزارشهای حاکی از میل مردم به امام دهم شیعیان را دلیل تصمیم متوکل عباسی برای احضار آن حضرت به سامرا دانسته است.
امام هادی(ع) پس از ورود به کاظمین ، با استقبال مردم مواجه شده و به خانه خزیمة بن حازم وارد گردید و از آنجا به سوی سامرا حرکت داده شد.
🔷ارتباط با شیعیان:
امام هادی(ع)، از طریق سازمان وکالت و نامهنگاری با شیعیان در ارتباط بود. به گفته رسول جعفریان در زمان امام هادی(ع)، قم مهمترین مرکز تجمّع شیعیان ایران بود و روابط محکمی میان شیعیان این شهر و ائمه(ع) وجود داشت. علیرغم اینکه در زمان امام هادی(ع) اختناق شدیدی از سوی خلفای عباسی حاکم بود، میان امام هادی(ع) و شیعیان عراق، یمن، مصر و نواحی دیگر رابطه برقرار بود.
🔷برخورد با غالیان:
غالیان در زمان امامت امام هادع) فعال بودند آنان خود را از اصحاب و نزدیکان حضرت هادی(ع) معرفی میکردند و مطالبی را به امامان شیعه(ع) از جمله امام هادی(ع)
نسبت میدادند. آنحضرت این انتساب را مردود اعلام کرده وآنها را بشدت محکوم می کردند. به عنوان نمونه، آن حضرت در پاسخ به نامه سهل بن زیاد، که از غلوّ علی بن حَسَکه خبر داده بود، وابستگی او را به اهل بیت(ع) رد کرد، سخنان او را باطل شمرد و از شیعیان خواست از او دوری کنند و حکم قتل این غالی را صادر کرد. علی بن حسکه به الوهیت امام هادی(ع) معتقد بود و خود را باب و پیامبر از جانب او معرفی میکرد.
لیکن امام هادی(ع) از شیعیانی که به اشتباه به غلو متهم میشدند، دفاع میکرد و هنگامی که قمیها محمد بن اورمه را به اتهام غُلو از قم اخراج کردند نامهای از آن حضرت در دفاع از او خطاب به اهل قم صادر شد و او را از اتهام غلو تبرئه کرد.
ادامه دارد...
پایان قسمت سوم
🌎مجتمع اهل البیت علیهم السلام
التماس دعا
یوسف شیخ
🏴السَّلامُ علیکَ یا علیُّ بنُ محمدِّ الهادی🏴
🔹امام هادی علیه السلام🔹
قسمت چهارم
این مقاله شش قسمت است
🔷احادیث:
در منابع روایی شیعه همچون کتب اربعه، بحارالانوار، تحف العقول، مصباح المتهجد، الاحتجاج و تفسیر عیاشی احادیثی از امام هادی نقل شده است. در مسند الامام الهادی حدود ۳۵۰ حدیث از وی گردآمده است. احادیثی که از وی در منابع روایی نقل شده، نسبت به امامان پیش از او کم است. عطاردی علت آن را اقامت اجباری وی در سامرا تحتنظر حکومت عباسی میداند که فرصت انتشار علوم و معارف را به وی نداده است.
زیارات:
زیارت جامعه کبیره و زیارت غدیریه از امام هادی(ع) نقل شده است. زیارت جامعه کبیره را یک دوره امامشناسی دانستهاند. محور زیارت غدیریه، تولّی و تبرّی و محتوای آن بیان فضائل امام علی(ع) است.
🔹اصحاب و راویان:
شمار اصحاب امام هادی(ع) را حدود ۱۹۰ تن گفتهاند. بر اساس رجال شیخ طوسی ره، تعداد کسانی که از آن حضرت حدیث نقل کردهاند بالغ بر ۱۸۵ نفر میشود. عطاردی در مسند الامام الهادی(ع) از ۱۷۹ تن به عنوان راوی از امام هادی نام برده و گفته است در میان آنان ثقه، ضعیف، حسن، متروک و مجهول یافت میشود.
ادامه دارد...
پایان قسمت چهارم
🌎مجتمع اهل البیت علیهم السلام
التماس دعا
یوسف شیخ
@mohbansahbzaman
🔹منابع مقاله در قسمت آخر خواهد آمد.
🌴 نماز شب 🌴
قسمت ششم
🔷ادامه اهمیت، فضیلت، آثار و برکات نماز شب در احادیث معصومین علیهم السلام:
🔹نماز شب به اندازه ای با اهمیت است که در روایتی از امام صادق(ع) وارد شده است که هر کس نماز شب نخواند از شیعیان ما نیست.بدیهی است مراد از این روایت این است که شیعه واقعی و حقیقی نیست وگرنه در اصطلاح شیعه است، زیرا هرکس قائل به امامت وولایت امامان معصوم علیهم السلام باشد شیعه است:
امام صادق علیهالسلام فرمود: کسی که نماز شب را بجا نیاورد از شیعیان ما نیست: لَیسَ مِنْ شیعَتِنا مَنْ لَمْ یصَلِّ صَلاةَ اللَّیلِ.
[بحارالأنوار، ج ۸۷، ص۱۶۲.]
🔹شیوه صالحان،قرب به خدا،بازدارنده گناه،پوشاننده گناهان و زداینده بیماری از بدن:
رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمود: بر شما باد به نماز شب، زیرا آن روش شایستگان پیش از شماست، و بیداری شب انسان را به خدا نزدیک میکند، و از گناه باز میدارد و گناهان را میپوشاند، و بیماری را از بدن میزداید: عَلَیکمْ بِصَلاةِ اللَّیلِ فَاِنَّهُ دَأْبُ الصّالِحینَ قَبْلَکمْ، وَاِنَّ قِیامَ اللَّیلِ قُرْبٌ اِلَی اللهِ، وَمِنْهاةٌ عَنِ اْلاِثْمِ، وَتَکفیرُ السَّیئاتِ وَمَطْرَدَةُ الدّاءِ فِی الْجَسَدِ. [بحارالأنوار، ج۸۷، ص۱۲۳.]
ادامه دارد...
پایان قسمت ششم
@mohbansahbzaman
🌎مجتمع اهل البیت علیهم السلام
التماس دعا
یوسف شیخ
💠 لیلةالرغائب 💠
🔷لَیلَةُ الرَّغائِب نخستین شب جمعهٔ ماه رجب است که در آن امید به بخششهای فراوان از سوی خداوند است. بر اساس روایتی از پیامبر(ص) در این شب فرشتگان به کعبه میآیند و از خدا درخواست میکنند روزهدار در ماه رجب را ببخشد. در این روایت، همچنین خواندن دوازده رکعت نماز با کیفیتی خاص پس از عشاء تا قبل از نیمه شب توصیه شده است. جمعی از عالمان شیعه و سنی، روایت مذکور را جعلی دانستهاند. گروهی از فقها انجام اعمال لیلة الرغائب را به امید مطلوبیت (رجاءً) جایز میدانند.
🔹معنای واژه
لیله به معنای شب است و کلمهٔ «رغائب» جمع «رغیبه» به معنای چیزی است که مورد رغبت و میل و نیز به معنای عطا و بخشش فراوان است.بنابراین «لیلة الرغائب» هم میتواند به معنای شبی باشد که میل و توجه به آن بسیار است و هم میتواند به معنای شبی باشد که در آن عطا و بخشش خدا بسیار است. با توجه به روایتی که در فضیلت این شب نقل شده هر دو معنا درست است.
🔹فضلیت و اعمال:
بر پایه حدیثی که از پیامبر(ص) در کتاب اقبال الاعمال سید ابن طاووس نقل شده، این شب را ملائکه، لیلة الرغائب نامیدهاند. زمانی که یکسوم از این شب بگذرد، فرشتهای در آسمان و زمین باقی نمیماند، مگر اینکه در کعبه و حوالی آن جمع میشوند. خداوند به فرشتگان میگوید هرچه میخواهید درخواست کنید. فرشتگان گویند درخواست ما بخششِ فرد روزهدارِ ماه ماه رجب است. خدا پاسخ میدهد: آن را انجام دادم.
در روایت لیلة الرغائب آمده است: 《نخستین پنجشنبه ماه رجب روزه گرفته شود و در شب جمعه، بعد از نماز عشاء تا قبل از نیمه شب، دوازده رکعت نماز اقامه شود که هر دو رکعت به یک سلام ختم میشود و در هر رکعت یک مرتبه سوره حمد، سه مرتبه سوره قدر، و دوازده مرتبه سوره توحید خوانده میشود و پس از نماز هفتاد بار ذکر «اَللهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحمّدٍ النَّبیِّ الاُمِّیِّ وَ عَلَی آلِهِ» گفته میشود. پس از آن در سجده هفتاد بار ذکر «سُبّوحٌ قُدّوسٌ رَبُّ المَلائِکَةِ وَ الّروحِ»، و پس از سر برداشتن از سجده، هفتاد بار ذکر «رَبِّ اغْفِرْ وَ ارْحَمْ وَ تَجاوَزْ عَمّا تَعْلَمْ اِنَّکَ اَنْتَ الْعَلِّیُّ الْاَعْظَمُ» گفته میشود. همچنین نمازگزار باید دوباره به سجده برود و هفتاد مرتبه ذکر «سُبّوحٌ قُدّوس رَبُّ الْمَلائِکَةِ وَ الرّوحِ» بگوید و سپس میتواند حاجت خود را از خدا بخواهد.》[ابن طاووس، الإقبال بالأعمال الحسنة، ۱۴۱۵ق، ج۳، ص۱۸۶.]
🔹تردید در سند حدیث:
قدیمیترین منبع شیعی موجود که روایت فضیلت اولین شب جمعه ماه رجب و اعمال آن را بدون ذکر سند نقل کرده، «مفید العلوم و مبید الهموم» منسوب به محمد بن عباس خوارزمی است. البته درباره انتساب کتاب به خوارزمی و نیز مذهب او اختلافنظر وجود دارد. سید بن طاووس نیز گفته است که این روایت را از برخی کتابهای عالمان شیعه نقل میکند؛ با این حال سندی برای این حدیث ذکر نکرده است.
در کتابهای اهل سنت نیز این حدیث، ساختگی معرفی شده است.ابن جوزی در کتاب الموضوعات این حدیث را جعلی معرفی میکند.
به عقیده برخی، گرچه این حدیث به لحاظ سند، ضعیف است؛ اما حتی طبق مبانی اهل سنت، قرائن كافی مبنی بر جعلیبودن این روایت وجود ندارد.
گروهی از فقیهان معاصر شیعه همچون میرزا جواد تبریزی و فاضل لنکرانی انجام اعمال این شب را به امید مطلوبیت(رجاء) نهتنها جایز، بلکه راجح (بهتر) دانستهاند.
🌏مجتمع اهل البیت علیهم السلام
التماس دعا
یوسف شیخ
@mohbansahbzaman
🔷منابع:
ابن جوزی، عبدالرحمن، الموضوعات.
ابن طاووس، علی بن موسی، الإقبال.
تبریزی، جواد، صراط النجاة.
طیبحسینی، ... «لیله الرغائب».
فاضل لنکرانی، محمد، جامع المسائل.
🔴آیا گناه بو دارد؟⁉️
✍آری!
🌕 امام علیعلیه السلام فرمود: تَعَطَّرُوا بِالاستغفارِ لا یَفضَحَنّّکُم روائِحُ الذُّنوبِ؛ با استغفار خودتان را معطر کنید تا بوی گناه شما را رسوا نکند.
[بحارالانوار، ج ۶، ص ۲۲.]
⭕️ شخصی از امام سجادعلیه السلام پرسید. فرشتهها اعمال انسان را میبینند و مینویسند ولی چگونه از نیتها خبردار میشوند تا آنها را ثبت کنند؟
آن حضرت فرمود: آیا بوی باغ و لجنزار یکسان است؟[ارشاد القلوب، باب ۵]
🔴 یعنی نیت خیر بوی عطر دارد و نیت بد بوی تعفّن. پس فرشتگان با نیت خوب بوی عطر را میشنوند و با نیت زشت بوی گند را.
@mohbansahbzaman
🌎مجتمع اهل البیت علیهم السلام
🏴السلام علیک یا علی بن محمد الهادی🏴
🔹امام هادی علیه السلام🔹
قسمت پنجم
🌼 جایگاه نزد اهل سنت:
بزرگان و عالمان اهل سنت برای امام هادی(ع) احترام ویژهای قائل بودهاند. آنان علم، سخاوت، زهد و عبادت امام هادی(ع) را ستودهاند.
🏴شهادت:
امام هادی(ع) در زمان حکومت معتز عباسی مسموم شد و به شهادت رسید. برخی منابع، شهادت وی را در ۳ رجب و برخی دیگر ۲۵ یا ۲۶ جمادیالثانی ذکر کردهاند.
نکته مهم در شهادت امام هادی ـ علیه السّلام ـ این است که حضرت در سامراء به شدت تحت نظر بود و به خاطر کنترل بسیار شدید و خفقان حاکم و منع دوستان و شیعیان از دیدار با حضرت و عقوبت سخت متخلفین، حتی نزدیک ترین یاران امام(ع) نیز از حال و وضع ایشان بی خبر یا بسیار کم اطلاع بودند و به همین دلیل است که منابع اشاره دقیقی به نحوه شهادت وی ندارد، بلکه فقط شهادت حضرت در زمان معتز را ذکر کرده اند بدون ذکر زمان دستور خلیفه به مسموم کردن و اینکه چه کسانی مأمور این جنایت شدند و چه زمانی این عمل پلید از آنان سر زد.
ادامه دارد...
پایان قسمت پنجم
🌎مجتمع اهل البیت علیهم السلام
التماس دعا
یوسف شیخ
@mohbansahbzaman
🌴 روایاتی از رسول خدا(صلَّی اللهُ علیهِ وآلهِ) در باره خیرات برای اموات:
💠پیغمبر (صلی الله عليه و آله و سلم) فرمود: براى مردگان خود هدیه بفرستید!
پرسیدند: هدیه براى آنان چیست؟
فرمود: صدقه و دعا.
[مستدرک الوسائل، جلد ۲، صفحه ۴۸۴، ح ۲۳]
💠پیامبر خدا (صلی الله علیه و آله و سلم): مُردگانتان را که در قبرها آرمیده اند، از یاد نبرید. مُردگان شما امید احسان شما را دارند، مُردگان شما زندانی هستند و به کارهای نیک شما رغبت دارند. آنها خود قدرت انجام کاری را ندارند، شما صدقه و دعایی به آنها هدیه کنید.[انوار الهدایه، صفحه ۱۱۵]
💠رسول خدا (صلی الله عليه و آله و سلم): هر صدقه اى که براى میّت داده می شود، فرشته اى آن را به مانند طبقى از نور می گیرد و به کنار قبر می آورد و می گوید: اَلسَّلامُ عَلَیْکُمْ یا اَهْلَ الْقُبُور این هدیه را خانواده شما، براى شما فرستاده اند. آنگاه آن میّت این هدیه را تحویل می گیرد و وارد قبرش می کند که همین سبب فراخى قبرش"و آسایش و آسودگى او" می گردد.[الحکم الزاهرة، صفحه ۲۳۳]
💠 رسول خدا (صلی الله علیه و آله ): ارواح مومنان هر جمعه به آسمان دنیا در برابر خانه ها و منزل های خود می آیند و با صدای غمناکی ندا می دهند که ای خانواده ما، ای فرزندان ما و ای پدر و مادر و خویشان ما! به ما مهربانی کنید؛ از اموالی که در دست ما بود (و اکنون در اختیار شماست) با دادن درهمی و قرص نانی و جامه ای نسبت به ما ترحم آورید، که خداوند شما را از جامه بهشت بپوشاند!
[مستدرک الوسائل، جلد۲، صفحه۴۸۴، ح۲۴]
🌏مجتمع اهل البیت علیهم السلام
🏴السلام علیک یا علی بن محمد الهادی🏴
🔹امام هادی علیه السلام🔹
قسمت ششم: قسمت آخر
🔷حرم عسکریین:
امام هادی(ع) در خانهای که در سامرا ساکن بود، دفن شد. محل دفن امام هادی(ع) و فرزندش امام حسن عسکری(ع) در سامرا به حرم عسکریین شناخته میشود. پس از دفن امام هادی(ع) در خانهاش، امام عسکری(ع) برای مقبره پدرشان خادمی را تعیین کرد. در سال ۳۳۳ قمری، ناصرالدوله حمدانی قبهای برای حرم بنا کرد و مهمانسرایی برای زائران آن ساخت. در دوران آل بویه، معزّالدوله و عضدوالدوله ساختمانها و تأسیساتی برای حرم ساخته شد و گنبد و ضریح بازسازی شد. در سال ۱۳۳۵ش ضریحی از طلا و نقره، بر آن نصب شد.
در سالهای ۱۳۸۴ و ۱۳۸۶ش قسمتهایی از حرم عسکریین در انفجارهای تروریستی تخریب شد. ستاد بازسازی عتبات عالیات از سال ۱۳۸۹ش بازسازی آن را آغاز و در سال ۱۳۹۴ش به پایان رساند. ضریح حرم نیز به همت آیت الله سیستانی دام ظله ساخته شد.
🔹کتابشناسی:
درباره امام هادی(ع) کتابهای زیادی به زبانهای عربی و فارسی نوشته شده است.برخی ازاین کتب عبارتند از:
- مسند الامام الهادی، عزیزالله عطاردی
- حیاة الامام الهادی، باقرشریف قرشی
پایان
@mohbansahbzaman
🌎مجتمع اهل البیت علیهم السلام
التماس دعا
یوسف شیخ
🔹منابع مقاله امام هادی علیه السلام🔹
.ابن حجر هیثمی، الصواعق.
.ابن شهرآشوب، محمد بن علی، مناقب.
.ابوالفرج اصفهانی، مقاتل الطالبیین.
.اربلی، علی بن عیسی، کشف الغمة.
.جباری، محمدرضا، سازمان وکالت.
.جعفریان، رسول، حیات فكری و سیاسی ائمه.
.خطیب بغدادی، تاریخ بغداد.
.سبط ابن جوزی، تذکرة الخواص.
.صدوق، محمد بن علی، التوحید.
.صدوق، محمد بن علی، علل الشرایع.
.صدوق، محمد بن علی، من لایحضره الفقیه.
.طبرسی، فضل بن حسن، اعلام الوری.
.طبری امامی، محمد بن جریر، دلائل الامامه.
.طوسی، محمد بن حسن، الغیبه.
.طوسی، رجال الطوسی.
.طوسی، محمد بن حسن، تهذیب الاحکام.
.طوسی، محمد بن حسن، اختیار معرفةالرجال.
.قرشی، باقرشریف، حیاة الامام علی النقی.
.عطاردی،عزیزالله، مسند الامام الهادی.
.قمی، شیخ عباس، منتهى الآمال.
.کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی.
.مسعودی، علی بن حسین، اثبات الوصیه.
.مسعودی، علی بن حسین، مروج الذهب.
.مجلسی، محمدباقر، بحار الأنوار.
.منتظر القائم، اصغر، تاریخ امامت.
.مفید، محمد بن محمد بن نعمان، الارشاد.
.نجاشی، احمد بن علی، رجال النجاشی.
.نوبختی، حسن بن موسی، فرق الشیعه.
.نوری، میرزا حسین، مستدرک الوسائل.
«بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ»
*🌴 نماز شب 🌴
قسمت هفتم
🔷ادامه اهمیت، فضیلت، آثار وبرکات نماز شب در احادیث معصومین علیهم السلام:
🌸 سلامتی، خشنودی پروردگار، رحمت و تمسّک به اخلاق پیامبران:*
امیرالمؤمنین علیهالسلام فرمود: بیداری شب( جهت نماز وعبادت) باعث سلامتی بدن و خشنودی پروردگار عز وجل و در معرض رحمت و لطف خدا قرار گرفتن و چنگ زدن به اخلاق پیامبران(ع) است: قیامُ اللَّیلِ مُصِحَّةٌ لِلْبَدَنِ، وَ مَرْضاةٌ لِلرِّبِّ عَزَّوَجَلَّ، وَ تَعَرُّضٌ لِلرَّحمَةِ وَ تَمَسُّک بِاَخْلاقِ النَّبِیینَ.[بحارالأنوار، ج۸۷، ص۱۴۴.]
🌼 خوش سیما شدن، اخلاق خوش، خوشبو شدن، فزونی روزی، اداء قرض، ازبین رفتن اندوه و نورانی شدن چهره:
امام صادق علیهالسلام فرمود: نماز شب انسان را خوش سیما و خوش اخلاق و خوشبو میکند، روزی را زیاد، و قرض را ادا میکند، اندوه را میبرد و دید انسان را جلا می دهد: صَلاةُ اللَّیلِ تُحسِنُ الْوَجْهَ، وَتُحْسِنُ الْخُلْقَ، وَتُطِیبُ الرّیحَ، وَتُدِرُّ الرِّزْقَ، وَ تَقْضِی الدَّینَ، وَتَذْهَبُ بالْهَمِّ، وَتَجْلُو الْبَصَرَ.[وسائل الشیعه، ج۵، ص۲۷۲]
ادامه دارد...
پایان قسمت هفتم
@mohbansahbzaman
🌎مجتمع اهل البیت علیهم السلام
التماس دعا
یوسف شیخ