🎇🎇🌿🌹🌿🎇🎇
🔶 نهج البلاغه و شرح آن # خطبه ۲۷ # جلسه ۶۷ # بخش ۱
خطبه ۲۷ در رابطه با فلسفه جهاد و آثارو برکات آن است . امیرالمؤمنین علیه السلام در ابتدای خطبه می فرمایند :
✨ أَمَّا بَعْدُ فَإِنَّ الْجِهَادَ بَابٌ مِنْ أَبْوَابِ اَلْجَنَّةِ فَتَحَهُ اللَّهُ لِخَاصَّةِ أَوْلِيَائِهِ ✨
🔶🔸ترجمه : همانا جهاد دری است از درهای بهشت که خداوند آنرا برای بندگان ویژه و اولیای خاص خود گشوده است .
(در ادامه این جمله حضرت پاره ای از آثار و برکات جهاد را بر می شمارند . در بخش بعدی خطبه به بررسی یک شبهه می پردازیم که امروزه از جانب مسیحیان مطرح می شود و عامل گرایش برخی از جوانان مسلمان به سوی مسیحیت شده است .)
حضرت در عبارت بعد به سه نکته اشاره می فرمایند :
✨ وَهُوَ لِبَاسُ التَّقْوَى وَ دِرْعُ اللَّهِ الْحَصِينَةُ وَ جُنَّتُهُ الْوَثِيقَةُ ✨
🔶🔸ترجمه : جهاد ، لباس تقوا و زره ای محکم و حصین و سِپَری است که انسان را در امان نگه می دارد.
⭕️ توضیحات تکمیلی :
لباس آن چیزی است که بر روی بدن قرار می گیرد و بدن را از سرما ، گرما و آفات حفظ می کند ، ضمن آنکه مایه تجمل و زیبایی هم می شود . ( خاصیت لباس در این است که هم سبب حفظ انسان و هم سبب آراستگی انسان می شود)
اینکه حضرت جهاد را به لباس تقوا تعبیر فرمودند به این خاطر است که این لباس ، لباسی است که انسان را از برخی آسیب ها و آفات محافظت می کند و سبب نوعی جمال در انسان می گردد . از طرف دیگر ایشان جهاد را به زره هم تعبیر فرمودند . زره روی لباس قرار می گیرد . خاصیت زره این است که رزمنده را از ضربات و آسیب هایی که دشمن به طور ناخودآگاه وارد می کند ، حفظ می کند . در جنگ هر لحظه ممکن است شمشیر یا نیزه یا تیری با انسان اصابت کند که رزمنده نمی تواند در برابر همه اینها واکنش سریع و مناسب نشان دهد ؛ از این رو زره و خُود رزمنده را در برابر این ضربات ناگهانی حفظ می کند . اما سِپَر وسیله و ابزاری است برای آنجا که شخص رزمنده می بیند دشمن به سمت او نشانه رفته و از سپر در برابر حملات دشمن جلوگیری می کند .
🔻پس سه مرحله را امام برشمردند :
1⃣ حفظ بدن از آفات و امراض با لباس
2⃣ زره ای که روی لباس می پوشند برای حفظ بدن در جنگ از ضربات غافلگیرانه دشمن
3⃣ سپری که اجازه پیشروی به رزمنده را می دهد و ضربات معلوم و شناخته شده دشمن را دفع می کند .
حضرت می فرمایند جهاد همین خاصیت ها را برای شخص با ایمان دارد ؛ یعنی این سه مرحله👆 را در او ایجاد می کند .
در ادامه حضرت توضیح بیشتری می دهند :
✨فَمَنْ تَرَكَهُ رَغْبَةً عَنْهُ أَلْبَسَهُ اللَّهُ ثَوْبَ الذُّلِّ✨
🔶🔸ترجمه : اگر کسی جهاد را رها کرد ( اعراض از جهاد نمود) خداوند بر او لباس ذلت می پوشاند ( معلوم می شود که جهاد لباس عزت است)
⭕️ توضیحات تکمیلی :
اینکه حضرت از جهاد تعبیر به لباس تقوا کرده اند ، به این خاطر است که تقوا در اینجا به معنای عزت است به قرینه ای که می فرماید هرکس از جهاد روی بگرداند ، خداوند لباس ذلت بر او می پوشاند . پس وقتی جهاد لباس عزت است ، چرا گفته شده لباس تقوا ؟! برای اینکه بین تقوا و عزت ملازمه است . تقوا یعنی بندگی و اطاعت خداوند .
💢فانّ الْعِزَّةُ لله وَلِرَسُولِهِ وَلِلْمُؤْمِنِينَ💢
بنده مؤمن خدا صاحب عزت است
یعنی اگر کسی اهل ایمان و تقوا باشد ، همواره عزیز است . پس کسی که لباس عزت و تقوای جهاد را از تن در آورد ، خداوند لباس ذلت به او می پوشانَد . لباس ذلت او را خوار می کند .
🎇🎇🌿🌹🌿🎇🎇
🔶 نهج البلاغه و شرح آن # خطبه ۲۷ # جلسه ۶۷# بخش ۲
✨وَ شَمِلَهُ الْبَلاَءُ ✨
🔶🔸ترجمه : بلا بر او نازل می شود (در مقابل درع الله الحصینه است .
⭕️ توضیحات تکمیلی :
گفتیم زره برای جلوگیری از آماج تیر ها و ضربات دشمن است . حالا اگر کسی جهاد را ترک کرد ، یعنی زره را از تن بدر آورده است . در نتیجه آماج حملات تحقیر کننده دشمن قرار می گیرد و بلا بر او نازل می شود . وقتی شخص روحیه جهادی نداشته باشد ، امنیت اجتماعی اش از بین می رود . چون دشمن شروع به دست اندازی می کند و امنیت را از جامعه سلب می کند . این خود بزرگترین بلا است . امنیت بهترین نعمت است .
⏪نعمتان مجهولتان الصِحة و الامان⏩
دو نعمت ناشناخته یکی سلامتی و دیگری امنیت است .
✨وَ دُيِّثَ بِالصَّغَارِ وَ الْقَمَاءَةِ✨
🔶🔸ترجمه : خوار وکوچک و تحقیر می شود.
🔸معنی واژگان :
¤ دُیِّثَ از ریشه دَیث به معنی خواری و مذلتی که مشهود است
✨وَ ضُرِبَ عَلَى قَلْبِهِ بِالْإِسْهَابِ ✨
🔶🔸ترجمه : بر دلش پرده های بی عقلی زده می شود
🔸معنی واژگان :
¤ اِسهاب : کاسته شدن از عقل ، زائل شدن عقل
✨وَ أُدِيلَ الْحَقُّ مِنْهُ بِتَضْيِيعِ الْجِهَادِ ✨
🔶🔸ترجمه : به واسطه آنکه جهاد را ضایع کرده ، حق از او زائل می شود ( حق از جانب او به جانب دیگری می
رود)
🔸معنی واژگان :
¤ اُدیلَ ،دَوال : جابجا شدن ، نقل مکان کردن
✨وَ سِيمَ الْخَسْفَ وَ مُنِعَ النَّصَفَ.. ✨
🔶🔸ترجمه : محو می شود ( از خطرها پاک می شود ) و از عدالت منع می شود ( کسی به دادش نمی رسد)
🔸معنی واژگان :
¤ سِیمَ ، سامَ = اَعرَضَ لِلهَلاک : مواجه با هلاکت شدن
¤خَسف ، خُسوف : مَحو شدن ، از دست رفتن نور و جِلوه
¤ نَصف : عدالت
✴️✳️✴️✳️✴️✳️
🎇🎇🌿🌹🌿🎇🎇
به بازماندگان مردم احسان کنید
تا حرمت بازماندگان شما را نگاه دارند....حکمت ۲۶۴نهج البلاغه
: 🎇🎇🌿🌹🌿🎇🎇
🔶 نهج البلاغه و شرح آن # خطبه ۲۷ # جلسه ۶۷ # بخش ۳
❌ در این قسمت به بیان توضیحاتی پیرامون اشکالی که امروز در بین جوامع مسیحی مطرح است و گوشه و کنار از زبان پاپ یا مبلغین آنها هم شنیده می شود و باعث شده در روحیه دانشجویان و جوانان ما اثرگذار باشد ، می پردازیم
↙️ ↙️ ↙️
از آنجا که ابعاد مسأله گسترده است ، شما را ارجاع می دهیم به کتاب و مقالات مرحوم استاد مطهری که در آنجا به تفصیل بحث شده است .
📚🗞📃
اشکال مطرح شده این است که چرا مسیحیان مرتباً در کتاب های تاریخ ادیان و مقالاتشان می نویسند و تبلیغ می کنند که اسلام دین جنگ و خشونت است و مسیحیت دین صلح و صفا و آرامش و محبت است ⁉️
🎚در حوزه مسیحیت :
در پاسخ به این اشکال که در ذیل آن مسائل و مشکلات دیگری هم عنوان می شود ، ابتدا باید گفته شود بدون تردید هرکس مختصر آشنایی با تاریخ مسیحیت داشته باشد ، خواهد فهمید که صلح و محبت نقابی است بر چهره مسیحیت و مسیحیت از هردو اینها عاری است . بهترین شاهد در این باب ، کتب تاریخی است ، حتی کتابهای تاریخی خود مسیحیان که با مطالعه آن در می یابیم چقدر در حوزه مسیحیت قتل و جنایت صورت گرفته است که یک دهم آن در حوزه اسلام واقع نشده است . کشتار میلیون ها انسان در حوزه مسیحیت در طول تاریخ بیانگر این مسأله است . جنگ های صلیبی یک نمونه از آنهااست . آنقدر از مسلمانان و یهودیان کشتند که وقتی از کوچه ها گذر می کردند ، تا زانو اسبهای آنها در خون فرو می رفتند . درکشتار مسلمانان بوسنی ، ما فقط با سکوت محض پاپ مواجه هستیم . جنگهای جهانی اول و دوم در حوزه مسیحیت رخ داده است نه در حوزه آیین های دیگر . البته باید توجه داشت انعکاس غلط این جریانات به این خاطر است که خبرگذاری های دنیا در اختیار دولتهای مسیحی است . چقدر در آمریکای لاتین یا آفریقا کشتار صورت گرفته بر اثر اختلافات داخلی و بعدها اخبارش برملا شده است . با همه این جنایات باز هم فرافکنی کرده و اسلام را دین خشونت و جنگ معرفی می کنند .
🕋 در حوزه اسلام :
در اسلام ، از آنجا که امیرالمؤمنین علیه السلام در نهج البلاغه ، جهاد را بابی از ابواب بهشت دانستند ، این سوال مطرح می شود که چرا در اسلام اینقدر روی جهاد تأکید شده است ⁉️ آیا واقعا هجوم بردن به یک ملت برای دعوت به اسلام صحیح است ⁉️ آیا نوعی تحمیل عقیده به دیگران نیست ⁉️ آیا اگر با زور شمشیر مردم را وادار به گفتن لا اله الا الله کنیم ، صحیح است⁉️
◀️ پاسخ به این مسائل :
جهاد در اسلام دو قسم است :
⚔ یکی دفاع است ( وقتی شخص یا خانواده یا ملتی مورد هجوم دشمن قرار گرفتند ، باید از خود دفاع کنند . در عملیات دفاع ، گاهی انسان خودش کشته می شود و گاهی برای دفع حمله دشمن او را می کشند و این یک امر کاملاً عُقَلایی است .
📖قرآن کریم هم در این مورد اذن داده است :
💢أُذِنَ لِلَّذِينَ يُقَاتَلُونَ بِأَنَّهُمْ ظُلِمُوا ۚ وَإِنَّ اللَّهَ عَلَىٰ نَصْرِهِمْ لَقَدِيرٌ💢
اذن داده شده به کسانی که مورد تهاجم قرار گرفتند که دفاع کنند و خداوند بر یاری آنها توانا است.( حج : ۳۹)
💢الَّذِينَ أُخْرِجُوا مِنْ دِيَارِهِمْ بِغَيْرِ حَقٍّ إِلَّا أَنْ يَقُولُوا رَبُّنَا اللَّهُ ۗ وَلَوْلَا دَفْعُ اللَّهِ النَّاسَ بَعْضَهُمْ بِبَعْضٍ💢
کسانی که به ناحق از شهر و دیار خود اخراج شدند ( مثل مردم مکه) خداوند به آنان اذن داده تا از خود دفاع کنند .( حج : ۴۰)
حتی اگر در قرآن و شرع مقدس هم اشاره و بر آن تأکید نشده بود ، عقل انسان حکم می کند که در برابر هر تهاجمی از خود دفاع کند. ( جهاد دفاعی)
🗡نوع دیگر جهاد وقتی است که حمله دشمن در کار نیست و ملتی از تعالیم اسلامی به دور هستند و دولت اسلامی حاکم می خواهند به آنان اسلام را معرفی کنند . حالا اگر پذیرفتند که هیچ ؛ اما اگر نپذیرفتند و مقاومت و صف آرایی کردند ، آیا دولت اسلامی مجوز جنگ دارد ؟ ( جهاد ابتدایی)
تحلیل عقلی این مسأله به این صورت است که ، از نظر عقلایی اگر فرض کنیم در جامعه ای اکثریتی وجود داشته باشد که محروم ، بی خبر ، جاهل و دور از حقیقت و اقلیتی وجود داشته باشد که حاکم ، مقتدر و در دست دارنده همه امور به طوریکه اجازه نمی دهد به اکثریت برای آشنایی با حقیقت و تغییر رویه . ما در طول تاریخ چنین حکومت هایی را زیاد داشته ایم ( زمان ساسانیان در ایران ، در کشور آلبانی در سالهای نزدیک به ما و برخی از کشورهای غربی) در این شرایط به حکم عقل می شود با آن اقلیت درافتاد و آنها را در هم شکست برای نجات آن اکثریت .
در همه موارد اینگونه است . عدم وجود سواد آموزی ، بهداشت ، تغذیه و عدم آزادی سیاسی . در همه این موارد اگر مردم کشوری توسط حاکمان خود تحت فشار و ستم باشند ، امروزه کشورهای دیگر و سازمان ملل آن حکومت را محکوم و تحت فشار می گذارند .
🎇🎇🌿🌹🌿🎇
🔶 نهج البلاغه و شرح آن # خطبه ۲۷ # جلسه ۶۷ بخش۴
⏪رفعمانعبرای آزادییکملتبزرگ
♻️نمونه هایی از این نوع جهاد در قرآن هم اشاره شده است :
💢وَمَا لَكُمْ لَا تُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَالْمُسْتَضْعَفِينَ مِنَ الرِّجَالِ وَالنِّسَآءِ وَالْوِلْدَانِ الَّذِينَ يَقُولُونَ رَبَّنَآ أَخْرِجْنَا مِنْ هَٰذِهِ الْقَرْيَةِ الظَّالِمِ أَهْلُهَا وَاجْعَلْ لَنَا مِنْ لَدُنْكَ وَلِيًّا وَاجْعَلْ لَنَا مِنْ لَدُنْكَ نَصِيرًا💢
شما را چه شده كه در راه خدا و [برای رهایی] مردان و زنان و كودكان مستضعف [كه ستمكاران هر گونه راه چاره را بر آنان بستهاند] نمیجنگید؟ آن مستضعفانی كه همواره میگویند: ای پروردگار ما! از این شهری كه اهلش ستمكارند، ما را بیرون ببر و از سوی خود سرپرستی برای ما بگمار و از جانب خود برای ما یاوری قرار ده. (نساء : ۷۵)
همچنین آمده است که :
💢فَقَاتِلُوا أَئِمَّةَ الْكُفْرِ ۙ إِنَّهُمْ لَا أَيْمَانَ لَهُمْ لَعَلَّهُمْ يَنْتَهُونَ💢
در این صورت با پیشوایان كفر بجنگید كه آنان را [نسبت به پیمانهایشان] هیچ تعهدی نیست، بجنگید تا [از عیب جویی و پیمان شكنی] بازایستند. ( توبه :۱۲)
⏪هم مجوز عُقَلاییداردوهم مؤیّدشرعی⏩
سوال دیگری که مطرح می شود این است که حتما باید اکثریت محروم و اقلیت ظالم باشد که عقل مجوز چنین جنگی را صادر کند یا نه اکثریت و اقلیت چندان اهمیت ندارد ⁉️ یک قدم جلوتر می گذاریم و می گوییم حتی اگر اقلیتی در جامعه تحت فشار باشند ، در یک اختناق شدید قرار گرفته باشند و آزادی عمل به آنان داده نشود ، برای رهایی آن اقلیت می شود اقداماتی نمود .
🔻مثال برای تقریب به ذهن : فرض کنید یک گروه تبهکار و تروریست ، شخص بی گناهی را گرفته و تهدید به قتل کنند ، آیا به لحاظ قانون می شود با آنان درگیر شد یا خیر؟ بله می توان درگیر شد ولو اینکه در این درگیری عده ای از آنان کشته شوند .
پس خیلی دور از عقل نیست که لشکری حمله ببرد برای نجات عده ای از انسانهای پاک .
اما مرحله بعد که دفاع عقلانی از آن مشکل است . فرض کنید گروهی هستند که تماماً بر عقیده ای باطل استوارند و بر آن عقیده باطل دلخوش هستند . تحت فشار هم نیستند . دین خدا هم بر آنها عرضه شده و قبول نکردند . آیا با این شرایط می شود بر آنها حمله بُرد تا یا اسلام را بپذیرند یا جزیه بدهند ⁉️ در اینجا دیگر دلیل عقلی نداریم . چون اینها کاری به کسی ندارند و قصد جنگ هم ندارند . حالا اگر مجوز عقلی نیست ، یعنی مجوز دیگری هم وجود ندارد ⁉️ بله شاید انسان نتواند مجوز بدهد ولی خداوند که صاحب اختیار بندگان خودش است ، می تواند مجوز بدهد . اگر خداوند فرمان دهد به پیامبرش که باید حمله کنی بر این گروه ، ولو اینکه آنها از دین خود راضی هستند ، یا مسلمان شوند یا کشته شوند . اینجا دیگر کاری به تأیید عقل نداریم زیرا تعبّد است . همه باید بپذیرند و اطاعت کنند . چون حکمِ مستقیم الهی است . اینجا مسأله خیلی ظرافت دارد و حساس است. ظرافتش برای این است که باید ساز و کاری وجود داشته باشد که هر فردِ خودکامهی ریاست طلبی این حکم الهی را بهانه ای برای کشور گشایی نکند و آن ساز و کار این است که در آیین اسلام ، مطابق با نظر عموم فقها جهاد ابتدایی شأن امام معصوم است . زیرا امام معصوم از هوا و هوس خالی است و به دنبال قدرت طلبی و پر کردن خزانه و کشور گشایی نیست .
فتوحاتی که در اوایل اسلام ( توسط خلفاء) صورت گرفته است از نظرشرعی مورد تأیید شیعه نیست . چون اینها از امام زمان خودشان اذن نگرفتند .
سوال شده است در این زمان حکم چیست ⁉️ چون هیچ کس مثل امام عصر معصوم نیست . الآن عموم فقهای ما با وجود مطرح بودن بحث ولایت فقیه ، این را استثناء کرده اند . یعنی فقیه در مورد جهاد ابتدایی ولایت ندارد .
💎 جمع بندی : در جایی که مؤيّد عقلی دارد ( مثل : جهاد دفاعی ، جهاد برای رفع مانع ، جهاد آزادی بخش) همه می توانند و در جایی که مجوز شرعی بخواهد ( جهاد ابتدایی) فقط در شأن معصوم و با حکم خداوند است . زیرا فقط خداوند صاحب اختیار بندگانش است و کسی جز با مجوز شرعی( که به معصوم داده شده) نمی تواند به کسی حمله ببرد .
🍃والسلامعلیکم ورحمة اللهوبرکاته🍃
🎇🎇🌿🌹🌿🎇🎇
حضرت علی(ع):
در شگفتم از کسی که در پی یافتن گمشده خویش می گردد، در حالی که خود را گم کرده و در پی یافتن خویش نیست.
میزان الحکمه، ج7، ص141
✨یــاد ﺧُـُـ﷽ـﺪا✨
#معرفت_افزایی
اگر کسی قبل از ظهور #امام_زمان ، اهل تلاش و مجاهدت باشه خیلی ارزش داره، طوری که آقا میگه، این زن، این مرد قبل از اینکه من ظهور کنم همیشه در دلش دغدغه حکومت من رو داشته...
همیشه در دلـ❤️ـش دغدغه خود من را داشته
همیشه برای من دلشوره داشته و نگران بوده
برای من کار و تلاش میکرده ...
🌸 اللَّهُمَّ إِنَّا نَرْغَبُ إِلَيْكَ فِي دَوْلَةٍ كَرِيمَةٍ تُعِزُّ بِهَا الْإِسْلامَ وَ أَهْلَهُ ....🌸
خدايا🤲 به سوى تو مشتاقيم براى يافتن دولت كريمه اى كه اسلام و اهلش را به آن عزيز گردانى ... (بخشی از دعای افتتاح)
👈🏻 و ای کاش ما راست بگیم و در وجود ما #رغبت باشه
رغبت یعنی میل شدید و اشتیاق فراوان 😊
نه اینکه دیگران هُلمون بدن و با تشویق دیگران یه کاری کنیم و تا یه ذره اوضاع خراب بشه، سرد بشیم و بیخیال ....
در ما چقدر #خودسازی وجود داره برای این هدف وآرزو ؟!
🎇🎇🌿🌹🌿🎇🎇
🔶 نهج البلاغه و شرح آن # خطبه ۲۷ # جلسه ۶۸ # بخش ۱
💠 توضیحاتی درباره قسمت اول خطبه ۲۷
این خطبه در رابطه با جهاد است . در اینکه این خطبه در چه شرایط زمانی و مکانی توسط حضرت ایراد شده است و علت اشاره ایشان به بحث جهاد چه بوده ، باید گفت علت بیان این خطبه به مسأله " غارات" بر می گردد .
🔘مقدمه بحث:
بعداز جنگ نهروان که امیرالمؤمنین علیهالسلام ، خوارج را قلع و قمع نمودند و لجاجت آنان سرانجام منجربه شکست سنگین آنها در جنگ نهروان شد ، مردم عراق از خود آمادگی نشان نمی دادند برای دفاع از سرزمین و عقیده خود در برابر دشمن بزرگی به نام " معاویه" . گویی از مقابله با معاویه دلسرد و ناامید بوده و نوعی ضعف و سستی برآنان چیره گشته بود . از طرفی دیگر معاویه که از این ضعف و سستی مردم عراق باخبر شده بود ، برای تضعیف روحیه این مردم و ضربه زدن به آنان ، هرازگاهی لشکریانی به گوشه و کنار عراق ، حجاز ، یمن ، مصر و اینگونه شهرها و بلاد اسلامی می فرستاد . او معمولاً فرماندهان خشن و خونریزی را برای این لشکریان انتخاب می کرد و هدفش این نبود که یک مرتبه همه منطقه را فتح کند ( او هیچ وقت فاتح نبود) بلکه هدفش خسته و ناامید کردن مردم بود برای این که تسلیم اهداف آینده او بشوند . از جمله کسانی که به این مأموریت ها گسیل شدند ، "سفیان بن عوف غامدی " بود که معاویه او را احضار و توصیه هایی به او کرد . متن سخنان معاویه در کتابی بنام " الغارات" آمده است .
📕 این کتاب نوشته ابراهیم بن هلال ثقفی اصفهانی است . اصل آن به زبان عربی و در دوجلد توسط محمد آیتی ترجمه شده است .
وجه تسمیه این کتاب هم به خاطر غارتهای معاویه در یک بُرهه زمانی خاص ( بین سالهای ۳۷ تا ۴۰ هجری) و حملات لشکریان او به گوشه و کنار بلاد اسلامی است .
در رابطه با حمله سفیان بن عوف ، ابن ابی الحدید در شرح نهج البلاغه ، ذیل این خطبه آورده است که معاویه با سفیان بن عوف این گونه سخن گفت : ↙️
《إنی باعثک فی جیش کثیف ذی أداة و جلادة فالزم لی جانب الفرات حتى تمر بهیت
فتقطعها فإن وجدت بها جندا فأغر علیهم و إلا فامض حتى تغیر على الأنبار فإن لم تجد بها جندا فامض حتى توغل فی المدائن ثم أقبل إلی و اتق أن تقرب الکوفة و اعلم أنک إن أغرت على أهل الأنبار و أهل المدائن فکأنک أغرت على الکوفة إن هذه الغارات یا سفیان على أهل العراق ترعب قلوبهم و تفرح کل من له فینا هوى منهم و تدعو إلینا کل من خاف الدوائر فاقتل من لقیته ممن لیس هو على مثل رأیک و أخرب کل ما مررت به من القرى و احرب الأموال فإن حرب الأموال شبیه بالقتل و هو أوجع للقلب .》
ترجمه : من تو را با یک سپاه گران و مجهز می فرستم به عراق و ناحیه فرات ، تا بِرسی به شهر هِیت . اگر در آنجا از یاران علی کسی بود با آنها بجنگ و اگر کسی نبود بگذر و برو به سمت شهر انبار ( شهری مرزی بوده در غرب فرات و بین منطقه حکومتی امام و منطقه حکومتی معاویه) اگر کسی بود با او می جنگی ، وگرنه شهر را غارت می کنی و پس از گذشتن از انبار می توانی تا مدائن هم بروی ؛ ولی به شهر کوفه نزدیک نشو ! چراکه غارت انبار و مدائن به مثابه غارت کوفه است . بدان این غارتها قلب مردم را متوحّش می سازد . هرکس طرفدار ما باشد در عراق خوشحال می شود و هرکس که هم نظر تو نیست و مرا قبول ندارد ، باید او را بکشی ! به هر شهرستانی که رسیدی باید آن را تخریب کنی! هر مالی به دستت آمد باید برداری و غارت کنی ؛ چون اگر این کار را بکنی خیلی ناراحت می شوند و برایشان دردناک است .
معاویه بعد از توصیه هایی که به سفیان بن عوف می کند ، یک سخنرانی هم برای اهالی شام می کند و آنها آماده می شوند . ظرف سه روز ۶۰۰۰ لشکر آماده می شوند . این در حالی است که در آن طرف امیرالمؤمنین علیهالسلام باید مدت مدیدی مردم را به جنگ دعوت می کردند و اینگونه از سخنانشان استقبال نمی شد و حتی حاضر نمی شدند برای دفاع از جان و مال و ناموس خودشان به جهاد برخیزند!!!
سفیان بن عوف حملاتش را شروع کرد تا به شهر انبار رسید . فرماندار انبار شخصی به نام "حسان بن حسان" بود . او ۵۰۰ سرباز در اختیار داشت که آنها حاضر به مقابله با سپاه سفیان بن عوف نمی شدند . حسان این آیه قرآن را برایشان خواند ↙️
💢مِنَ الْمُؤْمِنِينَ رِجَالٌ صَدَقُوا مَا عَاهَدُوا اللَّهَ عَلَيْهِ فَمِنْهُمْ مَنْ قَضَىٰ نَحْبَهُ وَمِنْهُمْ مَنْ يَنْتَظِرُ وَمَا بَدَّلُوا تَبْدِيلًا💢 (احزاب : ۲۳)
برخی از مؤمنان کسانی هستند که راست گفتند در آن پیمانی که با خدا بستند و به عهدشان وفا کردند و به شهادت رسیدند و انتظار می رود اشخاص دیگری وارد این میدان شوند .
🎇🎇🌿🌹🌿🎇
🔶 نهج البلاغه و شرح آن # خطبه ۲۷ # جلسه ۶۸ # بخش ۲
ادامه بحث غارات معاویه :
حسان پس از قرائت این آیه خودش همراه با ۳۰ نفر از سربازانش ( ۳۰ نفر در برابر ۶۰۰۰ نفر🤔 ) شروع به دفاع کردند و همگی به شهادت
رسیدند و لشکر سفیان آنقدر غارت کردند که بی سابقه بود این همه غنائم جنگی وارد شام شود .
⚠️دقت شود !
[ این سخنان را کسی می گوید که عده ای به او خالُ المؤمنین می گویند 🤔 یک دانشجوی روشنفکر ، ولو وهابی یا از اهل سنت باشد ، اگر به این جملات توجه کند دیگر نمی تواند ارادتی به معاویه داشته باشد . ]
بعد از ماجرای جنایات سفیان بن عوف ، این اخبار غم انگیز رسید به سمع مبارک امیرالمؤمنین علیهالسلام در کوفه . امام باید مردم را بیش از پیش آگاه و با آنها اتمام حجت می کردند . در واقع علت ایراد خطبه ۲۷ همین مسأله بود . در این خطبه امام درباره اهمیت جهاد صحبت کردند که همه از اهمیت جهاد در آموزه های اسلام آگاه باشند و اظهار بی اطلاعی نکنند .
و خطبه آغاز می شود ↙️
✨أَمَّا بَعْدُ فَإِنَّ الْجِهَادَ بَابٌ مِنْ أَبْوَابِ اَلْجَنَّةِ فَتَحَهُ اللَّهُ لِخَاصَّةِ أَوْلِيَائِهِ ✨
🔸ترجمه : جهاد دری است از درهای بهشت که خداوند این باب را برای اولیاء خاص خودش گشوده است . ( کسانی که شمشیر به دست گرفته و با جان خود از دین خود دفاع کرده اند و آنها با همان شمشیرشان وارد بهشت می شوند و فرشتگان به استقبال آنان می آیند ، در حالیکه دیگران همچنان در موقف حساب ایستاده اند)
⭕️ توضیحات تکمیلی :
ما از دوران کودکی با جهاد آشنا شده ایم . زمانیکه پدران ، مادران و معلمان با ایمان ما فروع دین را به ما می آموختند ، یکی از اقسام آن جهاد بود . ( نماز ، روزه ، خمس ، زکات ، حج ، جهاد ، امربه معروف، نهی از منکر، تولی ، تبری)
در بین اقسام فروع دین شاید کمتر از بقیه با جهاد آشنا باشیم . شاید سوال پیش بیاید که :
آیا جهاد صرفاً جنگ است⁉️ خیر جهاد صرفاًجنگیدن نیست .
باید در ابتدا بدانیم که جهاد فقط ویژه مردان نیست . همه باید با مفهوم و ویژگی جهاد آشنا باشند . مادران باید در دوران خرد سالی ، کودکان خود را همچنان که با نماز و روزه آشنا می کنند ، با مفهوم جهاد نیز آشنا سازند . معلمان نیز این وظیفه را دارند .
اگر کسی اصلاً اهل جهاد نباشد ، از اولیای خاص الهی نیست . حدیثی است از نبی اکرم ( صلیاللهعلیهوآلهوسلم) که سنی و شیعه آن را روایت کرده اند ↙️
🍃«مَنْ مَاتَ وَلَمْ يَغْزُ، وَلَمْ يُحَدِّثْ نَفْسَهُ بالغزو، مَاتَ عَلَی شُعْبَةٍ مِنْ نِفَاقٍ» :
«هرکس بميرد و جهاد نکند و باخود حدیث جهاد هم نگفته باشد، بر شعبه ای از نفاق مرده است».🍃
یک مسلمان از آنجا که جهاد را از فروع دینش می شمارد ، پس باید با خود حدیث جهاد را بگوید . همیشه باید آماده این فریضه اسلامی باشد ، ولو هیچ وقت جنگی پیش نیاید . اگر غیر از این باشد از اولیاء خداوند محسوب نمی شود .
👤ابونعیم اصفهانی ( سنی مذهب) ، کتابی نوشته است به نام " حلیة الاولیاء و طبقات الاصفیاء" که در این کتاب بنا بر باور خودش اولیاء الهی را نام می برد . از ابی بکر شروع می کند تا عمرو عثمان و بعد امیرالمؤمنین را و ادامه می دهد . واقعاً سوال این است که او چگونه به خود اجازه می دهد که عثمان را از اولیاء الهی به شمار بیاورد ، حال آنکه ما می دانیم عثمان در جنگ بدر به بهانه بیماری همسرش در جنگ حاضر نشد . در جنگ احد هم گریخت و تا سه روز ناپدید بود . مگر خداوند در قرآن نمی فرماید ↙️
💢 أَلَا إِنَّ أَوْلِيَاءَ اللَّهِ لَا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلَا هُمْ يَحْزَنُونَ💢 (یونس: ۶۲)
اولیاء الهی کسانی هستند که ابداً خوف و حزن الهی در آنان راه ندارد .
چگونه است که ابی بکر که در غار همراه پیامبر است ، پیامبر خطاب به او می فرمایند ↙️
《لاتَحْزَنْ إِنَّ اللَّهَ مَعَنَا》 محزون مباش خداوند با ماست .
مفهوم جهاد ⬅️ جهاد فقط به مفهوم جنگیدن نیست ، بلکه طبق فرمایش امیرمؤمنان ، جهاد دری از درهای بهشت است . آیا جهاد همان رهایی مردم مظلوم و استبداد زده از یوغ ستمکاران است❓ خیر ! چرا که خیلی از ملتها چنین حرکتهایی در برابر ظلم داشته اند ولی ما نام حرکت و جنبش آنان را جهاد نمی گذاریم ؛ گرچه دفاع از تمامیت ارضی و آزادی بخشیدن به یک ملت ، هم خیلی ارزشمند است ولی با آن مفهوم مورد نظر از جهاد متفاوت است . جهاد ارتباط مستقیم با آموزه های دینی دارد . جهاد در واقع یعنی حرکت برای دفاع از دین خدا و دینداران و برای اعتلای کلمة الله . این جهاد مرز نمی شناسد . ممکن است یک فرد مسلمان در یک منطقه دیگری از دنیا ، با این هدف بجنگد ، کار او نیز جهاد محسوب می شود ( حتی اگر در سرزمین خودش نباشد)
جنگ هایی که برای رهایی از ظلم یا دفاع از تمامیت ارضی در دنیا می شود ، ارزش انسانی دارد ولی جنگی که ارزش دینی داشته باشد از نگاه اسلام ، جهاد محسوب می شود .
بحث جهاد چیزی نیست که منحصر به زمان پیشین بوده و در حال حاضر مصداقی نداشته باشد . ما شیعیان آخر الزمان که در آرزوی آمدن ولی امرمان "حضرت صاحب الزمان" هستیم و دعا و ادعا داریم که می خواهیم در رکاب ایشان باشیم و منتظر
آمدنشان هستیم .
در وصف یاران امام زمان آمده است که آنان عابدان شب و شیر مردان روز هستند . وقتی نیاز به استراحت دارند بر روی اسبان خود می خوابند . آیا مادران ما نباید فرزندان خود را طوری تربیت کنند که اینگونه آماده جهاد باشند ؟ طوری جهاد را برای آنان توصیف کنند ، که آن فرزندان آرزوی پیوستن به صف سربازان امام زمان (علیهالسلام) را در دل داشته باشند .
در وظایف زمان غیبت گفته شده ، هر کدام از شما باید یک سلاح برای خود داشته باشید ؛ ولو یک تیر باشد .
💢وَأَعِدّوا لَهُم مَا استَطَعتُم مِن قُوَّةٍ 💢 ( انفال : ۶۰)
هر نیرویی در قدرت دارید، برای مقابله با آنها ( دشمنان) آماده سازید!
بنابراین برای انتظار ظهور واقعی داشتن یکی از وظایفش آشنایی با جهاد است .
در ادامه خطبه امیرمؤمنان علیهالسلام می فرمایند :
✨وَ هُوَ لِبَاسُ التَّقْوَى وَ دِرْعُ اللَّهِ الْحَصِينَةُ ✨
🔸ترجمه : جهاد لباس تقوا و زره امن الهی است
⭕️ توضیحات تکمیلی :
اگر کسی مجاهد در راه خدا شد ، باید تقوا پیشه کند . یعنی در لباس جهاد به حق کسی تعرض نکند ، غارت نکند و این تقوا همچون زره الهی انسان را در برابر آفات حفظ می کند .
ان شاء الله ادامه مطالب در جلسه آینده
🍃والسلامعلیکم و رحمةالله و برکاته🍃
🎇🎇🌿🌹🌿🎇🎇