🌺 جملاتی از مناجات شعبانیه (قسمت دوم)
1️⃣ معبودم! قطعاً به من نیکی کردی وقتی که #گناهم را در دنیا برای هیچ یک از بندگان شایستهات آشکار نکردی. پس مرا در قیامت هم در برابر دیدگان انسانها رسوا نکن!
2️⃣ معبودم! عذرخواهی من از پیشگاهت عذرخواهی کسی است که از پذیرفتن عذرش بینیاز نیست. پس عذرم را بپذیر. ای کریمترین کسی که #گناهکاران از او عذرخواهی می کنند.
3️⃣ خدایا اگر مرا به خاطر جرمم مؤاخذه کنی که چرا مرتکب جرم شده ام، من نیز تو را به خاطر گذشت نکردنت مؤاخذه می کنم که چرا گذشت نمی کنی و اگر مرا به خاطر گناهانم مؤاخذه کنی که چرا گناه کرده ام، من نیز تو را به خاطر آمرزشت مؤاخذه می کنم که چرا نمی آمرزی. خدایا! اگر مرا وارد جهنم کنی، به اهل جهنم می گویم که تو را دوست دارم.
✍️ بر اساس مناجات شعبانیه بیماری انسان، #گناه است و درمان آن، توبه و تصمیم به ترک #گناه.
📖 متن دعا:
1️⃣ إلٰهِى قَدْ أَحْسَنْتَ إِلَىَّ إِذْ لَمْ تُظْهِرْها لِأَحَدٍ مِنْ عِبادِكَ الصَّالِحِينَ فَلا تَفْضَحْنِى يَوْمَ الْقِيامَةِ عَلىٰ رُؤُوسِ الْأَشْهادِ .
2️⃣ إلٰهِى اعْتِذارِى إِلَيْكَ اعْتِذارُ مَنْ لَمْ يَسْتَغْنِ عَنْ قَبُولِ عُذْرِهِ فَاقْبَلْ عُذْرِى يَا أَكْرَمَ مَنِ اعْتَذَرَ إِلَيْهِ الْمُسِيئُونَ؛
3️⃣ إلٰهِى إِنْ أَخَذْتَنِى بِجُرْمِى أَخَذْتُكَ بِعَفْوِكَ، وَ إِنْ أَخَذْتَنِى بِذُنُوبِى أَخَذْتُكَ بِمَغْفِرَتِكَ، وَ إِنْ أَدْخَلْتَنِى النَّارَ أَعْلَمْتُ أَهْلَها أَنِّى أُحِبُّكَ
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ درس اخلاق آیت الله خوشوقت
🌺ضرورت موعظه و تلقین به نفس
اینکه انسان وظائفش را بخواند و یاد بگیرد، یک مسأله است؛ اما مسأله دیگر این است که وظائف و حق را به رخ خود بکشد و به خود تلقین کند. این در نفس امّارهی انسان مؤثر است و نفس در برابر سخن حق نرم میشود؛ و الّا غفلتی که انسان در دنیا از خدای متعال دارد و اینکه دائماً در پی پول درآوردن و اشتغال و التفات به مسائل مادی است، باعث میشود دل انسان در برابر پذیرش سخن حق، سفت و سخت باشد و قساوت پیدا کند.
پشت سر هم موعظه کردن، دل سنگ را در مقابل سخن حق نرم میکند و او میپذیرد؛ لذا فرمودهاند: «یکی از مسائل ضروری در موضوع تربیت، موعظه کردن و یا گوش دادن به موعظه است.»
انسان فراموش میکند. موعظه به انسان تذکر میدهد و چیزهایی را که به یاد او نیست و فراموش کرده و لازم بوده، به یاد او میاندازد و نوعی تصمیم به او میدهد که به دنبال انجام وظائفش برود و کوشا باشد.
پیامبر اکرم (ص) فرمودند: «زیاد موعظه کن!» هم او باید مجموعهی زیر دست خود را موعظه کند و هم مردم باید خودشان در مقام گوش دادن به موعظه باشند؛ لذا خود خاتم انبیاء (ص) مکرر موعظه میکردند. امیر المؤمنین (ع) مکرر موعظه میکردند. خدای متعال در قرآن کریم مکرر موعظه کرده است.
دل سفت و سخت و سنگ مردم را که در اثر فراموش کردن خدا و غفلت از یاد خدا در برابر پذیرش حرف حق کُند و سُست است، با موعظه نرم میکردند. به برکت موعظه، انسان آمادگی بیشتری پیدا میکند که به حرف خدا عمل کند؛ لذا مسألهی موعظه مسألهی مهمی است. .
📚 منبع: آثار بندگی، آیت الله خوشوقت
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ راه فهم ملکوت عالم و رسیدن به آن چیست؟
🌹 امام خامنه ای:
همه اين حوادثى كه شما در انقلاب ديديد و امام در باره آن چيزى گفتند و شد، از اين قبيل بود. نه اينكه تصور كنيد ايشان محاسبه مادّى و سياسى مى كردند. نه، آن بزرگوار اهل اين محاسبات نبودند. البته فكر سياسىِ خيلى پخته اى داشتند و حقايق را مى فهميدند؛ اما اين طور نبود كه همان محاسباتى را كه معمولًا مى كنند، انجام بدهند. اين، همان غيب و ملكوت عالم و ملكوت وجود شماست كه بايد به آن ايمان و اعتقاد داشت. راه رسيدن به آن هم #تقواست. (29/ 06/ 1369)
✍️ شرح: #تقوا یعنی انجام #واجبات و ترک #حرامها در زندگی فردی و اجتماعی
پند 170
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ درس اخلاق آیت الله خوشوقت
❓ علم چیست؟ (بخش اول)
📖کلمهی علم مشترک بین علوم جدید و علوم قدیم شده و این اسباب اشتباه خیلیها شده است. در زمان نزول قرآن کریم هیچ علمی وجود نداشت. همهی مردم جاهل بودند و در جاهلیت زندگی میکردند. فقط مقداری از علم به وسیلهی خود اسلام به ظهور پیوست. آیاتی نازل شد و فرمود: «باید به خدا معتقد شوید. او سمیع است؛ بصیر است؛ کلیم است.» این صفاتی که در اواخر آیات آمده است، به عنوان عقیده و باورهای اسلامی مطرح شد که مسلمان باید اینها را باور داشته باشند.
همچنین تعدادی احکام نازل شد؛ از جمله نماز بخوانید؛ روزه بگیرید؛ دروغ نگویید؛ حج بروید. اینها مسائلی بود که خدا میخواست مردم، آن را و شرایط، مقدمات و مقارناتش را یاد بگیرند تا بتوانند درست عمل کنند. اینجا بود که علم به اینها #واجب شد و لذا فرمودند: «طَلَبُ الْعِلْمِ فَرِيضَةٌ عَلَى كُلِّ مُسْلِمٍ وَ مُسْلِمَةٍ». بر زنها هم واجب است مسائل زنانهشان را یاد بگیرند؛ مسائل دینیشان را یاد بگیرند. این #واجب است و اگر یاد نگیرند، چه میکنند؟ نمیتوانند تقوا را مراعات کنند. #تقوا، انجام #واجب و ترک #حرام است؛ پس باید #واجب را یاد بگیرند و انجام بدهند؛ #حرام را هم یاد بگیرند و ترک کنند.
بنابراین این علم بر عموم انسانها #واجب است؛ اما علوم جدید که بر همه #واجب نیست. فردا خدا کسی را به جهنم نمیبرد که بگوید: «چرا نرفتی علوم ارتباطات بخوانی؟ چرا نرفتی فیزیک بخوانی؟» نه! #واجب که نبود. این بحث جدایی دارد که بعداً عرض میشود.
آنچه کلمهی «علم» در آیات و روایات آمده، کلاً ناظر به علم دین و علم اسلامی است. یادگیری این #واجب است؛ بر عموم #واجب است. هیچ علمی انسان را از این علم بینیاز نمیکند. پزشک هم باید این علم را یاد بگیرد. مهندس هم باید یاد بگیرد؛ معمار هم باید یاد بگیرد. چون همه مسلمانند، باید این علم را یاد بگیرند؛ اما بر همه #واجب نیست که مهندس شوند؛ بر همه #واجب نیست که فیزیک یاد بگیرند.
بحث دیگری راجع به علوم جدید خواهیم کرد که اختلاط آن با این علم باعث اشتباهات بزرگی شده است. خیلیها خیال کردهاند منظور از کلمهی علمی که در آیات و روایات آمده، همین علوم جدید است که در آن زمان نبود. این غلط است و خلاف حکمت است که مردم را دعوت کنند به علمی که هنوز نیست و نیامده است.
پیغمبر اکرم میفرمود: «طَلَبُ الْعِلْمِ فَرِيضَةٌ عَلَى كُلِّ مُسْلِمٍ وَ مُسْلِمَةٍ». اگر مردم به چین میرفتند، مگر در چین علم بود؟ چین بدتر از شبه جزیره عرب در جاهلیت بود. همهی دنیا در جاهلیت بود. آمریکا هم در جاهلیت بود. اروپا هم در قرون وسطی زندگی میکرد. هیچ جا علم نبود و همه جا در جاهلیت بودند. اسلام که آمد، چیزهایی آورد که برای زندگی مسلمانان لازم و مفید بود و گفت: «اینها را یاد بگیرید.» این علم #واجب شد.
📚 منبع: آثار بندگی، آیت الله عزیز خوشوقت
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ درس اخلاق آیت الله خوشوقت
❓ علم چیست؟ (بخش دوم)
📖 علوم جدید پانصد ـ ششصد سال بعد متولد شد. این درست نبود که پیغمبر اکرم در آن زمان بگوید: «علم واجب است و بروید یاد بگیرید!» کجا یاد بگیرند؟ کسی نیست؛ کتابی نیست؛ دانشگاهی نیست؛ از کجا یاد بگیرند. این خلاف حکمت است. اسلام هیچ وقت چنین دستوری نمیدهد. آنچه هست را میگوید: «یاد بگیرید!»
اما تکلیف علومی که بعداً پیدا میشود، چیست؟ امروز بسیاری از علوم متولد شده، رشد کرده و به حد کمال رسیدهاند. بعضی از این علوم، آثاری در ایجاد قدرت مادی و دنیوی دارند و دشمنان اسلام با داشتن همان قدرتها و علوم توانستهاند کشورهای اسلامی را استعمار و استثمار کرده، آنها را ذلیل و خوار کنند؛ نفتشان را ببرند و سایر چیزهایشان را ببرند. تکلیف این علوم چه میشود؟
این علوم، #واجب عینی بر هر فرد نیست. در آن زمان هم نبود. از طرفی مشکلآفرین هم هست؛ یعنی آمریکا با داشتن اتم در دنیا میگوید: «من همهکاره هستم و همه باید بگویید چشم! نوکر تو هستیم؛ هر کاری خواستی بکنی، آزادی!»
این را در اثر داشتن همین علوم میگوید. این علوم واجب کفایی است. در هر زمان ولی فقیه و حاکم اسلام موظف است ببیند دشمن امروز از چه راهی قدرت برتر را به دست آورده و برای نظام اسلامی ایجاد خطر کرده است. بر ولی فقیه #واجب است عدهای را بسیج کند که بروند و این علم را یاد بگیرند تا آن خلأ پر شود. مثلاً امروز علم اتم است. #واجب است که عدهای را بسیج کنند تا دانش اتم را یاد بگیرند و کلاه درست کنند تا هر وقت شیطان خواست اذیت کند، سر او بگذارند.
این #واجب نظامی است؛ یعنی بر نظام اسلامی #واجب است که این نیاز را تأمین کند؛ اما بر همه #واجب نیست.
اگر فردا علم دیگری ظاهر شد، عیبی ندارد. باز هم ولی فقیه مواظب است که عقب نمانیم. باید عدهای را آماده کنند تا بروند آن را یاد بگیرند تا دشمن نتواند با داشتن آن بر ما مسلط شود. این بر ما #واجب نظامی است؛ یعنی نظام اسلام میگوید: «اگر مشکلی پیش آمد، باید حاکم اسلامی آن را تأمین کند.»
امروز این است و باید عدهای این علوم را یاد بگیرند تا دشمن از این طریق بر ما تفوّق و تسلط نداشته باشد. تکلیف این علوم، این است. این #واجب عینی نیست؛ مثل: «طَلَبُ الْعِلْمِ فَرِيضَةٌ عَلَى كُلِّ مُسْلِمٍ وَ مُسْلِمَةٍ» نیست. بر بعضی #واجب است و به اندازهی کفایت، کافی است. وقتی کلاه را درست کردیم، دیگر از بقیه ساقط است. دوباره اگر چیزی بالاتر از کلاه درست شد، باز هم باید عدهای را بفرستند که آن را درست کنند تا محتاج نباشیم و دشمن فکر نکند که ما نداریم و داشتن آن، باعث تسلط و تفوّق او بر ما نباشد و مدام حرفهایی نزند.
📚 منبع: آثار بندگی، آیت الله عزیز خوشوقت
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
🌹 امام على (ع):
هيچ كس جز با رعایت احکام واجب و حرام خوشبخت نمى شود و جز با ترک احکام واجب و حرام بدبخت نمى گردد. (غرر الحکم، ج 1 ص ۷۸۸)
📕 لیست واجبات شرعی (بخش هفتم)
61. تطهیر کردن مسجد از نجاست و همچنین حرم پیامبر و اهل بیت علیهم السلام.
62. حج رفتن در اولین سال استطاعت و در صورت نرفتن، در سال بعد و هکذا
63. سجده کردن در هنگام خواندن یا شنیدن آیات سجدهدار (سوره سجده آیه 15، سوره فصلت آیه 37، سوره نجم آیه 62، سوره علق آیه 19).
64. شکسته خواندن نماز در سفر و روزه نگرفتن.
65. کشتن هر کس که به پیامبراکرم یا اهل بیت دشنام بدهد (در صورت امکان).
66. نمازهای یومیه و قضای آن.
67. نماز آیات و قضای آن.
68. گوش دادن به خطبههای نماز جمعه بر شرکت کنندگان.
69. وضو گرفتن برای نمازهای واجب و در صورت عذر، تیمم بدل از آن.
70. یادگیری اعتقادات و احکام شرعی و همچنین یاد دادن آن به ناآگاهان.
📣 ادامه دارد ...
📚 منبع: طریق بندگی، آیت الله عزیز خوشوقت
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ پندار نیک، گفتار نیک و کردار نیک چیست؟
🌺 خدای #متقین فرموده:
نيكى آن نيست كه از پشتِ خانه ها وارد آن شوید. بلكه نيكى آن است كه كسى #تقوا پيشه كند. به خانه ها از درِ آن وارد شويد و #باتقوا شوید که خوشبخت می شوید.
📣 توضیح: از نظر خدا نیکی همان #تقوا است و #تقوا همان انجام #واجبات و ترک #حرامها است. پس پندار نیک همان #واجبات اعتقادی است. گفتار نیک همان #واجبات زبانی است و کردار نیک همان #واجبات عملی است.
📖 و لَيْسَ الْبِرُّ بِأَنْ تَأْتُوا الْبُيُوتَ مِنْ ظُهُورِها وَ لكِنَّ الْبِرَّ مَنِ اتَّقى وَ أْتُوا الْبُيُوتَ مِنْ أَبْوابِها وَ اتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ (بقره، 189)
آیه شماره 9
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ مانع فیوضات و تفضلات خدا چیست؟
🌹 امام خامنه ای:
همه استغفار كنيد. آن كسانى كه اهل عبادتند، آن كسانى كه در امر عبادت متوسّطند، آن كسانى كه حتّى كاهل در كار عبادتند و فقط به اقلّ واجبات اكتفا مى كنند، آن كسانى كه حتّى گاهى خداى نخواسته بعضى از عبادت واجب هم از آن ها ترك مى شود، همه و همه توجّه داشته باشند كه اين رابطه ى بين آن ها و خدا، كار را پيش مى برد. از خداى متعال، آمرزش و مغفرت بخواهيد و طلب عفو كنيد. از خدا بخواهيد كه مانع #گناه را بردارد؛ اين ابر را از مقابل خورشيد فيض و لطف و تفضّلات خودش برطرف كند، تا لطفش بر اين دلها و جانها بتابد. آن وقت ببينيد كه تعالى و اعتزازى به وجود خواهد آمد. (28/ 10/ 1375)
پند 171
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
🌹 راه جلب محبت دیگران چیست؟
✅ سخن خدا در قرآن:
مسلّماً كسانى كه مسلمان شوند و اهل عمل صالح شوند، خدای مهربان محبّت آنان را در دلهای دیگران قرار مى دهد.
📣 توضیح: عمل صالح، انجام #واجبات و ترک #حرامها در امور فردی و اجتماعی است. هر کس #واجبات را انجام دهد و #حرامها را ترک کند، خدای مهربان محبتش را به دل دیگران می اندازد.
آیا مردم، دزدها را دوست دارند؟ آیا مردم، قاتلان را دوست دارند؟ آیا مردم، دروغگویان را دوست دارند؟ آیا مردم، کم فروشان را دوست دارند؟ و ...
اما شکی نیست که مردم، راستگویان را، امانتداران را و در یک کلام، کسانی را که گناه نمی کنند، دوست دارند.
پس راه جلب محبت دیگران، انجام #واجبات و ترک #گناهان است.
📖 إنَّ الَّذينَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ سَيَجْعَلُ لَهُمُ الرَّحْمنُ وُدًّا (مریم، 96)
آیه شماره 10
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ یادگیری کدام علم #واجب است؟
🌹امام حسین (ع):
تحصیل علم، بر هر مسلمانی #واجب است.
✍️ شرح: یادگیری احکام #واجبات و #حرامهایی که معمولا مبتلا به است و در زندگی پیش می آید، #واجب است. بنابراین همه باید رساله مرجع تقلید خود را مطالعه کنند و دستورات آن را یاد بگیرند و گرنه #گناه کرده اند.
📖 طلَبُ العِلمِ فَریضَةٌ عَلی کُلِّ مُسلِمٍ.
📚 حکمت نامه امام حسین ، ج 1 ص 23
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
داستان کوتاه (102)
✅ مهمانی شراب
🌺 هارون پسر جهم می گوید:
هنگامی که امام صادق (ع) در حیره، منصور دوانیقی را ملاقات نمود، من در خدمت ایشان بودم. یکی از سران سپاه منصور، پسر خود را ختنه کرده بود و عده زیادي از اعیان و اشراف را براي ولیمه دعوت کرده بود.
امام صادق (ع) نیز از دعوت شدگان بود. سفره آماده شد و مهمانان بر سر سفره نشستند و مشغول خوردن شدند. در این میان، یکی از مهمانان آب خواست. به عنوان آب، جامی از شراب به دستش دادند. جام که به دست او داده شد، امام صادق (ع) فوراً از سر سفره بلند شد. از امام پرسیدند: چرا بلند شدید؟
ایشان فرمود: این سخن پیامبر (ص) است که هر کس بر سر سفره اي که در آن شراب می نوشند، بنشیند، ملعون است.
📖 عنْ هَارُونَ بْنِ اَلْجَهْمِ قَالَ: كُنَّا مَعَ أَبِي عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ بِالْحِيرَةِ حِينَ قَدِمَ عَلَى أَبِي جَعْفَرٍ اَلْمَنْصُورِ فَخَتَنَ بَعْضُ اَلْقُوَّادِ اِبْناً لَهُ وَ صَنَعَ طَعَاماً وَ دَعَا اَلنَّاسَ وَ كَانَ أَبُو عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ فِيمَنْ دُعِيَ فَبَيْنَا هُوَ عَلَى اَلْمَائِدَةِ يَأْكُلُ وَ مَعَهُ عِدَّةٌ عَلَى اَلْمَائِدَةِ فَاسْتَسْقَى رَجُلٌ مِنْهُمْ مَاءً فَأُتِيَ بِقَدَحٍ فِيهِ شَرَابٌ لَهُمْ فَلَمَّا أَنْ صَارَ اَلْقَدَحُ فِي يَدِ اَلرَّجُلِ قَامَ أَبُو عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ عَنِ اَلْمَائِدَةِ فَسُئِلَ عَنْ قِيَامِهِ فَقَالَ قَالَ رَسُولُ اَللَّهِ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ مَلْعُونٌ مَنْ جَلَسَ عَلَى مَائِدَةٍ يُشْرَبُ عَلَيْهَا اَلْخَمْرُ.
📚 الکافي ج6 ص 268
@mottagheen
✅ علت رنجهای امروز بشریت چیست؟
امام خامنه ای:
#تقوا، كليد خوشبختى دنيوى و اخروى است. بشريت گمراه كه از انواع سختيها و رنجهاى شخصى و اجتماعى مىنالد، چوب #بى تقوايى و غفلت و بىتوجهى و غرق شدن در منجلابى كه شهواتش براى او فراهم كرده است، مىخورد.
جوامعى كه عقب افتادهاند، حالشان معلوم است. جوامع پيشرفتهى عالم هم، اگرچه از بعضى جهات خوشبختىهايى دارند كه همان هم ناشى از هوشيارى و بيدارى در بعضى از امور زندگى است اما دچار خلأها و كمبودهاى مرگبارى هستند كه نويسندگان و گويندگان و هنرمندان آنها، امروز با صد زبان آن را بيان مىكنند. (10/ 01/ 1369)
✍️ شرح: #تقوا یعنی انجام #واجبات و ترک #گناهان در امور فردی و اجتماعی
پند 172
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen