✅ چه عاملی همه مشکلات جامعه را حل می کند؟
🌷 امام خامنه ای:
در این خطبه های امیرالمؤمنین، کمتر خطبه ای است که امر به #تقوا در آن نباشد: اتَّقواالله؛ چون #تقوا همه چیز است؛ وقتی #تقوا در یک جامعه ای بود، همه ی مشکلات مادّی و معنوی جامعه حل خواهد شد؛ #تقوا این جوری است. {البتّه} #تقوا با آن معنای صحیحی که دارد؛ #تقوا فقط این نیست که انسان چشم از نامحرم بدوزد یا مثلاً فرض کنید فلان عمل حرام را انجام ندهد؛ این هست، این جزو #تقوا است، امّا #تقوا خیلی وسیع تر از اینها است. آن معنای واقعی #تقوا که عبارت است از مراقب خود بودن، مراقب حرکات خود بودن، و سعی در حفظ خود در جادّه ی مستقیم و صراط مستقیم؛ این معنای #تقوا است؛ اگر این باشد در جامعه، همه ی مشکلات حل می شود. امیرالمؤمنین دائماً مردم را به #تقوا دعوت می کرد. (30/6/1395)
✍️ شرح: #تقوا یعنی انجام #واجبات و ترک #محرمات در زندگی فردی و اجتماعی
پند 188
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ خدا چه کسانی از قوم حضرت صالح (ع) را از عذاب دنیوی نجات داد و چه کسانی را نجات نداد؟
🌹جواب خدای #متقین:
ما قوم ثمود را هدایت كرديم ولى آنها كوردلى را بر هدايت ترجيح دادند. پس به خاطر #گناهانشان صاعقه عذاب آورِ خوار کننده، آنان را در بر گرفت. اما كسانى را كه ايمان آورده بودند و اهل #تقوا بودند، نجات دادیم.
✍️ شرح: ایمان و #تقوا عامل نجات #متقین از عذاب دنیوی بود و #گناه، عامل عذاب گناهکاران. مصداق #تقوای نجات یافتگان، اطاعت از دستورات #واجب و #حرامِ پیامبرشان بود.
📖 و أَمَّا ثَمُودُ فَهَدَيْناهُمْ فَاسْتَحَبُّوا الْعَمى عَلَى الْهُدى فَأَخَذَتْهُمْ صاعِقَةُ الْعَذابِ الْهُونِ بِما كانُوا يَكْسِبُونَ * وَ نَجَّيْنَا الَّذينَ آمَنُوا وَ كانُوا يَتَّقُونَ (فصلت، 18)
آیه شماره 58
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ پرسش و پاسخ از آیت الله خوشوقت
🌷 عقل و جهل (19)
س: یکی از مباحثی که احساس می کنیم در آن مشکل وجود دارد، مبحث اتحاد عاقل و معقول است. نه ما معنی آن را خوب می فهمیم و نه می فهمیم که حرف، حرفِ درستی است؟
ج: اگر نمی فهمی، چرا می خوانی؟
س: تکه هایی از آن را فهمیده ایم.
ج: نباید تکه های آن را. در فلسفه هر چه می خوانی، باید بفهمی؛ و الّا مثل غذای هضم نشده، رودل می کنی و جاهای دیگر را هم خراب می کند. هر زمان وقت خواندن فلسفه نیست. انسان باید یک مشت مقدمات درس بخواند؛ صرف، نحو، منطق و این ها را بخواند و مقداری آشنا باشد با عبارات عربی. آن وقت کم کم شروع کند به خواندن مطالب فلسفه. آن وقت هم همه متفق نیستند و یکدیگر را رد می کنند. باز هم انسان باید بفهمد کدامیک از آن ها بهتر است و کدامیک از آن ها درست تر است. این ها تا آخر هم با هم آشتی نمی کنند و همیشه با هم اختلاف دارند.
س: آیا شما بحث اتحاد عاقل و معقول را قبول دارید؟
ج: اتحاد عاقل و معقول که نیست. اتحاد عاقل بالمعقول، بله؛ یعنی آنچه عقل انسان درک می کند، خودش با عقل متحد است و یکی است؛ همین. خلاصه ی آن همین است. بعد از هضم، این می شود. معما چو حل گشت آسان شود؛ اما قبل از آن معلوم نیست. وقتی حل شد، می گوید: «این که خیلی ساده بود.» همین ساده را انسان نمی فهمید. منظور این است و خلاصه و لُبش همین است. باید چند صفحه بخوانی تا این را بفهمی.
س: آن ها «اتحاد بالمعقول» نمی گویند؟
ج: باید بگویند. نه دیگر آنجا هم این جور است. آن با این متحد می شود. آن را که شما فهمیدی که با خود عقل متحد است، یعنی این. عقل با معقول خودش متحد است. با معقول بالذات خودش متحد است و از هم جدا نیستند.
س: این را در رابطه با خدا تطبیق دهید؟
ج: خدا هیچ وقت معقول ما قرار نمی گیرد. ذهن ما بر خدا محیط نیست. این برای اطلاعات ذهنی عمومی مردم است که انسان با عقل چیزی را می فهمد. آن با عقل متحد است؛ اما اگر بخواهد با خدا متحد شود، حرف درویش ها و حلولی ها می شود. نمی شود با خدا متحد شد.
س: ایا در اسماء و صفات هم همین است؟
ج: همه ی آن همین جور است. نمی شود محدود با نامحدود متحد شود.
س: آیا با وحدت وجود هم می توان ... ؟
ج: وحدت وجود همه ی این ها را به هم می ریزد. می گوید همه ی این ها بی خودی است. خیالات است. یکی بیشتر نیست. او خودش را راحت کرده است.
س: آیا کسی که وحدت وجود را قبول داشته باشد، از دائره ی افتاء خارج می شود؟
ج: مراجع فتوا می دهند. می گویند اگر به این ملتزم باشد، خارج است.
س: این کدامیک از اصول اسلامی را نقض می کند؟
ج: همه ی آن را. هر چه اسلام می گوید. او می گوید: «این کثرت خیالی است؛ موهوم است؛ یکی بیشتر نیست.» پیغمبران، امامان، آدم و همه ی مخلوقات را به هم می ریزد. می گوید: «اینهایی که در نظر آدم کثیر هستند، همه ی این ها غلط است و یکی بیشتر نیست. که یکی هست و هیچ نیست جز او».
این جور است. مست که می شوند، این جور می گویند. انسان در حال عقل، این حرف ها را نمی زند. وقتی مست می شوند، این جور می گویند.
📚 آثار بندگی، آیت الله عزیز خوشوقت
🔸 ادامه دارد ...
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ داستان کوتاه (125)
🔹اهمیت خشم بر گنهکاران
خداوند دو فرشته فرستاد تا اهل شهري را هلاك کنند. هنگامی که دو فرشته براي انجام مأموریت به آن شهر
رسیدند، به مرد عابدي برخوردند که در دل شب ایستاده و با گریه و زاري عبادت می کند. یکی از فرشته ها به دیگري گفت: این مرد را می بینی که چگونه گریه و زاري می کند؟ آیا او را نیز هلاك کنیم؟
فرشته دیگر گفت: آري، من مأموریت خویش را انجام می دهم!
فرشته اول گفت: من درباره این مرد از خدا سوال می کنم.
پس از بیان حال عابد، خداوند به آن فرشته فرمود: این عابد را نیز با دیگران هلاك کن! چون تاکنون به خاطر من، در مقابل گناهکاران، خشم، چهره او را دگرگون نساخته است.
📚 داستانهای بحار الانوار، ج 5 ص 218
✍️ شرح: یکی از مراتب امر به معروف و نهی از منکر این است که انسان در مقابل گناهکار، ناراحتی خود از گناه او را در چهره اش نشان دهد. نه اینکه بی تفاوت باشد یا به او بخندد.
📱 کانال سبک زندگی متقین:
🆔@mottagheen
✅ آیا مسئولان در قبال #تقوای مردم مسئولیتی دارند؟
🌷 امام خامنه ای:
آن که بر بدی ها چشم می بندد و برای هدایت جامعه به سوی #تقوا هیچ احساس مسئولیّتی نمی کند، این عیب است برای نظام اسلامی و جامعه ی اسلامی. (30/6/1395)
✍️ شرح: #تقوا یعنی انجام #واجبات و ترک #محرمات در زندگی فردی و اجتماعی
پند 189
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ بهترین مردم یک جامعه چه کسانی هستند؟
🌺 جواب خدای #متقین:
شما بهترين امتى هستيد كه براى مردم پديدار شده ايد. شما که امر به معروف و نهی از منکر می کنید و به خدا ايمان داريد.
✍️ شرح: امر به معروف یعنی امر به #واجبات و نهی از منکر یعنی نهی از #گناهان.
📖 كنْتُمْ خَيْرَ أُمَّةٍ أُخْرِجَتْ لِلنَّاسِ تَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَ تَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ وَ تُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ (آل عمران، 110)
آیه شماره 59
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ پرسش و پاسخ از آیت الله خوشوقت
🌷 عقل و جهل (20)
س: فرق توحید افعالی با وحدت وجود چیست؟
ج: وحدت وجود می گوید: «در عالم وجود یک چیز بیشتر نیست. اصلاً هیچ موجودی وجود ندارد.» این را می گویند. توحید افعالی می گوید: «انسان زیاد است و افعال آن ها هم زیاد است.» آن با این خیلی فرق دارد.
س: آیا فلسفه ی صدرايي نسبت به توحيد هم مثل بعضي از امور ديگر مشكلاتی دارد؟
ج: چرا؛ حرف هايي زده اند. در روايت آمده: «در كيفيت داخل نشويد.» او وارد شده است. علم او را تفسير كرده است. قدرت او را تفسير كرده است. كيفيتش را گفته است. عقل بشر که به كيفيت او نمي رسد. همین موجب گفتگو و اختلاف شده است.
س: شايد اين مسائل به او الهام شده است؟
ج: آدمي كه به او الهام مي شود كه از اين اشتباهات نمي كند. آدمي كه به او الهام مي شود، ايمانش بالاست. چيزي بر خلاف قرآن نمي گويد. قرآن كراراً تأكيد مي كند که معاد من جسماني است. آن فیلسوف مي گويد: «جسماني نيست.»
او با عقل خودش كار مي كرد. چیزی از بالا نمي آيد.
📚 آثار بندگی، آیت الله عزیز خوشوقت
🔸 ادامه دارد ...
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ داستان کوتاه (126)
🌹 معیار ازدواج
مردى براى مشورت دربارۀ ازدواج دخترش نزد امام حسن مجتبی (ع) آمد.
امام به او فرمود: دخترت را به ازدواج یک جوان #باتقوا درآور. زیرا جوان #باتقوا اگر دخترت را دوست داشته باشد، به او احترام مى گذارد و اگر او را دوست نداشته باشد، به او ظلم نمی کند.
✍️ شرح: جوان #باتقوا کسی است که اهل انجام #واجبات و ترک #گناهان است و از آنجا که اهل گناه نیست و ظلم به دیگران، #گناه است، او به هیچ کس ظلم نمی کند. چه برسد به همسرش و لو او را دوست نداشته باشد. پس بهترین گزینه برای ازدواج است. معیار تشخیص فرد باتقوا برای ازدواج این است که واجبات اصلی مثل نماز، روزه و حجاب را رعایت کند.
📖 جاءَ رَجُلٌ إِلَى اَلْحَسَنِ عَلَيْهِ السَّلاَمُ يَسْتَشِيرُهُ فِي تَزْوِيجِ اِبْنَتِهِ فَقَالَ زَوِّجْهَا مِنْ رَجُلٍ تَقِيٍّ فَإِنَّهُ إِنْ أَحَبَّهَا أَكْرَمَهَا وَ إِنْ أَبْغَضَهَا لَمْ يَظْلِمْهَا.
📚مكارم الاخلاق، ج 1 ص ۲۰۴
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ چه کنیم که آینده مان بهتر از گذشته باشد؟
🌷 امام خامنه ای:
یک رفیق بد، یک مشاور بد، یک استاد بد، یک حادثه ی نامناسب گاهی پای انسان را می لغزاند، انسان باید حواسش جمع باشد، این حواس جمعی در تعبیرات قرآنی اسمش چی است؟ #تقوا ... اینها را اگر مراقبت کنید ان شاء الله آینده ی شما از گذشته تان خیلی بهتر خواهد شد و ان شاء الله برای کشورتان، برای اسلام، برای انقلاب، برای نظام مفید خواهید بود در آینده، به حول و قوّه ی الهی. (1396/1/6)
✍️ شرح: #تقوا یعنی انجام #واجبات و ترک #حرامها در زندگی فردی و اجتماعی
پند 190
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ خدا چه نوع حکومتی را قبول دارد؟
🌷 سخن خدا در قرآن:
بر مسلمانان حرام است که به جای پذیرش حکومت مسلمانان، حکومت کافران بر خود را بپذیرند. هر کس حکومت کافران و اطاعت از آنها را بپذیرد، طبعاً دیگر تحت حکومت خدا نیست؛ مگر اینکه مجبور به تقیّه شوید تا از شرّ کافران در امان بمانید. بدینوسیله خدا به شما هشدار می دهد و شما را از پذیرش حکومت کافران و نافرمانی از دستورات خود بر حذر می دارد. ضمنا هشدار می دهم که بازگشت همه به سوی خداست و به دادگاهی که قاضیاش اوست. *
محمد! به مسلمانان بگو: «اگر پذیرش حکومت و ریاست کافران را که در ذهنتان است، مخفی یا علنی کنید، در هر صورت خدا آن را می داند. علاوه بر این، او تمام آنچه را در آسمانها و تمام آنچه را در زمین است، می داند و از طرفی قدرت انجام هر کاری را دارد؛ *
آن هم در روزی که هر کس هر واجب و حرامی که در دنیا انجام داده، گزارش مکتوبش را در پروندهاش حاضر و آماده می یابد و با دیدن پرونده ی پر از گناهش آرزو می کند که ای کاش بین او و پروندهاش فاصلهای دور و دراز بود. باز هم خدا به شما هشدار می دهد و شما را از پذیرش حکومت کافران و نافرمانی از دستورات واجب و حرام خود بر حذر می دارد. او دلسوز بندگانش هم هست؛ پس با پذیرش حکومت و حاکم منصوب از طرف او و اطاعت از دستوراتش دلسوزی او را پاس بدارید!»
📖 لا يَتَّخِذِ الْمُؤْمِنُونَ الْكافِرينَ أَوْلِياءَ مِنْ دُونِ الْمُؤْمِنينَ وَ مَنْ يَفْعَلْ ذلِكَ فَلَيْسَ مِنَ اللَّهِ في شَيْءٍ إِلاَّ أَنْ تَتَّقُوا مِنْهُمْ تُقاةً وَ يُحَذِّرُكُمُ اللَّهُ نَفْسَهُ وَ إِلَى اللَّهِ الْمَصيرُ * قُلْ إِنْ تُخْفُوا ما في صُدُورِكُمْ أَوْ تُبْدُوهُ يَعْلَمْهُ اللَّهُ وَ يَعْلَمُ ما فِي السَّماواتِ وَ ما فِي الْأَرْضِ وَ اللَّهُ عَلى كُلِّ شَيْءٍ قَديرٌ * يَوْمَ تَجِدُ كُلُّ نَفْسٍ ما عَمِلَتْ مِنْ خَيْرٍ مُحْضَراً وَ ما عَمِلَتْ مِنْ سُوءٍ تَوَدُّ لَوْ أَنَّ بَيْنَها وَ بَيْنَهُ أَمَداً بَعيداً وَ يُحَذِّرُكُمُ اللَّهُ نَفْسَهُ وَ اللَّهُ رَؤُفٌ بِالْعِبادِ (آل عمران، 28 تا 30)
📚 آیه شماره 304
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
🌷 داستان کوتاه (127)
✅ زندان مؤمن و بهشت کافر
روزي امام حسن مجتبی (ع) پس از شستشو، لباسهاي نو و پاکیزه اي پوشید و عطر زد و در کمال عظمت و وقار از منزل خارج شد به طوري که سیماي جذابش هر بیننده را به خود متوجه می ساخت.
ایشان در حالی که گروهی از یاران آن حضرت در اطرافش بودند، از کوچه هاي مدینه می گذشت که با پیرمردی یهودي روبرو شد که فقر، او را از پا درآورده و پوست به استخوانش چسبیده و تابش خورشید چهره اش را سوزانده بود. او مشک آبی به دوش داشت و ناتوانی، اجازه راه رفتن به او نمی داد. جوری که فقر و نیازمندي، شربت مرگ را در گامش گوارا نموده بود و حالش هر بیننده ای را دگرگون می ساخت.
او امام حسن (ع) را در آن جلال و جمال که دید، گفت: خواهش می کنم لحظه اي بایست و سخنم را بشنو!
امام (ع) ایستاد. یهودي گفت: یابن رسول االله! انصاف بده!
امام (ع) فرمود: در چه چیز؟
یهودی گفت: جدت رسول خدا می فرماید: «دنیا زندان مؤمن و بهشت کافر است.» اما اکنون می بینم که دنیا براي شما که در ناز و نعمت به سر می بري، بهشت است و براي من که در عذاب و شکنجه زندگی می
کنم، جهنم است. و حال آنکه تو مؤمن و من کافر هستم.
امام حسن (ع) فرمود: اي پیرمرد! اگر پرده از مقابل چشمانت برداشته شود و ببینی که خداوند در بهشت چه نعمت هایی براي من و همه مؤمنان آفریده، می فهمی که دنیا با این همه خوشی و آسایش، براي من زندان است، و نیز اگر ببینی که خداوند چه عذاب و شکنجه هایی براي تو و براي تمام کافران مهیا کرده، تصدیق می کنی که دنیا با این همه فقر و پریشانی، برایت بهشت وسیع است.
📚 داستانهای بحارالانوار، ج 5 ص 77
🆔 @mottagheen
✅ پرسش و پاسخ از آیت الله خوشوقت
🌷 عقل و جهل (21)
س: اگر بخواهيم به «نهي از ورود به كيفيت خدا» عمل كنيم، به بخشي از فلسفه اصلاً و مطلقاً نبايد وارد شويم؟
ج: فلسفه علم بشري است. علم وحياني نيست كه همه اش درست باشد. لذا بعضي از آن ها قبلي ها را رد كرده اند و چقدر به آن ها «ان قلت» مي زنند و چقدر رد مي كنند.
س: چرا خدا علوم بشري ديگر را نهي نكرده، اما اين را نهي كرده است؟
ج: آن ها قابل امتحان است. رياضيات علم بشري است، اما تجربه شده و درست است. دو ضرب در دو مي شود چهار. هيچ وقت پنج نمي شود. همه ی رياضيات همين است؛ اما فلسفه این جور نيست. اشتباه بزرگ فلاسفه آن بود كه وارد قرآن و دين شدند، در حالی که فلسفه در دين نيست. فلسفه، علم به احوال موجودات است علي ما هي عليها. آن ها دين را هم جزء موجودات انداخته اند. اين ها مسائل وحياني است و نمي شود درباره اش حاشيه زد. اينجا نبايد مي رفتند، اما رفتند و اسباب مشكل فراهم شد.
س: سؤال همين است که آن ها رفته اند؛ آیا ما هم اصلاً وارد نشويم يا آنکه بخوانيم تا بدانيم چه گفته اند؟
ج: بايد وارد شد و كتاب ها را بايد خواند و استاد موظف است غلط هايش را بگويد كه شاگرد منحرف نشود. بعد هم اگر خداي نكرده يك استاد غفلت كرد و نگفت، خود شما در اثر علم اطلاع از آيات، بايد بفهمي كه اين درست نيست؛ لذا فلسفه را بايد در اواخر خواند. بعد از رسائل و مكاسب خواند؛ جلوتر نه. تا آن وقت از قرآن اطلاع كافي دارد و مي تواند بفهمد خدا در قرآن درباره ی معاد چه گفته است. پس ديگر اشتباه نمي كند؛ و الّا اين حرفها هست.
س: آیا به همين اندازه وارد شدن، نافرمانی از نهي از ورود در كيفيات توحيد نیست؟
ج: شما بايد بخوانيد كه اين ها درباره ی کیفیتش چه گفته اند و بگوييد اين نيست. اينكه در نماز وارد شده بعد از نماز سه بار بايد «الله اكبر» بگوييد، به خاطر همين است. او حرف ها را زده، اما خدا بالاتر از اين حرف هاست. آن طور كه خدا هست، ما نفهميده ام. چيزي به اندازه ی خودمان گفته ایم؛ اما خدا بالاتر از اين حرف ها است. بايد بخوانيم و بگوييم خدا بالاتر از اين حرفهاست. اين آن آخري نيست. تو اين را گفتي و ما فهميدیم که اين نيست. خدا بالاتر از اينهاست. فهم ما محدود است. با فهم محدود نمي شود آن نامحدود را درك كرد. اين را بايد بگوييم و باور كنيم. اگر اين را گفتيم، عيبی ندارد و الّا اگر گفتي: «نه، مطلب همين است»، وارد كيفيت غلط شده ای.
س: آیا اگر فلسفه مي خواهد جواب گوي شبهات باشد، نبايد وارد اين چيزها شود؟
ج: نه؛ اگر شما فلسفه را درست بخواني، عقلت تقويت مي شود و خودت راهكارهاي رفع شبهه را یاد مي گیري. نتيجه اش تشحیذ ذهن است؛ و الّا همه اش وحياني نيست. دليلش هم اين است كه فیلسوف، همه ی قبلي ها را رد مي كند. بعضي او را رد مي كنند و بعضي هم آن یکی را رد مي كنند. عقل با همين ردکردن ها تكامل پيدا مي كند. عقل هنوز به نقطه ی پاياني نرسيده و اشتباه زياد دارد. شما اگر باور كني که حرف آخر است، غلط است. فعلاً بايد بگويي و غلط باشد تا بعد ان شاء الله. اما وحي نه. وحی، آن آخري را اول گفته است. اگر شما آن را داشته باشي، دیگر از اشتباه محفوظ هستی.
📚 آثار بندگی، آیت الله عزیز خوشوقت
🔸 ادامه دارد ...
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen