✅ پرسش و پاسخ از آیت الله خوشوقت
🔹 درباره تقوا (شماره 44)
س: با توجه به آیه ی شریفه ی «اُذْكُرُوا اللَّهَ ذِكْراً كَثيراً»، آیا علاوه بر ذکر عملی، یاد خدا به معنای حضور قلب و درک حضور هم مفید است؟
ج: عمده ی ذکر، همان یاد خداست و اینکه انسان از وجود و حضور خدا غافل نباشد. عمده ی ذکر این است؛ اما چون خدا با چشم سر دیده نمی شود، انسان ها زیاد به طرف او نمی روند و به طرف محسوسات می روند. بنابراین گفته اند با الفاظ، خدا را یاد کنید؛ الفاظی که معنای آن ها حضور خداست، تا کم کم در این اذکار، معنا هم پیدا شود و انسان با آن معنا انس پیدا کند تا بتواند با ذکر مجرد هم به یاد خدا باشد و الّا ذکر اصلی همان یاد خداست.
✅ ادامه دارد ...
📚 منبع: آثار بندگی، آیت الله خوشوقت
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ نظر خدا درباره ربا و رباخواران چیست؟
🌷 سخن خدا در قرآن:
رباخواران، در امور اقتصادی زندگیشان فقط مثل دیوانه جنزدهای عمل می کنند که جن، عقلش را آشفته کرده و کارهایش مثل دیوانهها شده. این تشبیه به خاطر آن است که رباخواران برای توجیه گناهشان این مغالطه جنونآمیز را می کنند که: «معامله هم در سوددهی دقیقاً مثل رباست. در حالی که خدا معامله را حلال اعلام کرده و ربا را حرام. چرا؟»
بله؛ ربا حرام است؛ پس محمد! به هر کس دستور پندآموز حرمت رباخواری از جانب اربابش رسیده و در نتیجه از رباخواری دست برداشته، سودهایی که قبل از نزول این آیه، از رباخواری گرفته، از خودش. کارش هم به خدایی واگذار می شود که سودهای قبلی را بخشیده؛ اما از این به بعد هر کس دوباره به رباخواری برگردد، اهل جهنم است و تا ابد در آن خواهد ماند. *
از طرفی خدا پولی را که ربا داده می شود، به تدریج کمتر و کمتر می کند؛ اما پولی را که بخشی از آن در واجبات اقتصادی انفاق می شود، تصاعدی بیشتر می کند. همچنین هیچ کدام از کسانی را که با ارتکاب ربا و ترک واجبات اقتصادی، کفران نعمت کرده و مدام گناه می کنند، دوست ندارد.
📖 الَّذينَ يَأْكُلُونَ الرِّبا لا يَقُومُونَ إِلاَّ كَما يَقُومُ الَّذي يَتَخَبَّطُهُ الشَّيْطانُ مِنَ الْمَسِّ ذلِكَ بِأَنَّهُمْ قالُوا إِنَّمَا الْبَيْعُ مِثْلُ الرِّبا وَ أَحَلَّ اللَّهُ الْبَيْعَ وَ حَرَّمَ الرِّبا فَمَنْ جاءَهُ مَوْعِظَةٌ مِنْ رَبِّهِ فَانْتَهى فَلَهُ ما سَلَفَ وَ أَمْرُهُ إِلَى اللَّهِ وَ مَنْ عادَ فَأُولئِكَ أَصْحابُ النَّارِ هُمْ فيها خالِدُونَ * يَمْحَقُ اللَّهُ الرِّبا وَ يُرْبِي الصَّدَقاتِ وَ اللَّهُ لا يُحِبُّ كُلَّ كَفَّارٍ أَثيمٍ (بقره، 275 و 276)
آیه شماره 357
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ توصیه اصلی خدا به انسانها چیست؟
🌹 امام خامنه ای:
اوّل و آخر، #تقواست و توصيه ى اصلى به توشه گيرى از #تقواست.
✍️ شرح: #تقوا یعنی انجام واجبات و ترک گناهان در زندگی فردی و اجتماعی.
پند 161
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
📩 نامه امام صادق (ع) به شیعیان (بخش ششم)
✍️ هر كس از رسیدن به حد نهایى احسان و نيكوكارى، خوشحال می شود، بايد از خدا #اطاعت كند؛ زيرا هر كس از خدا #اطاعت کند، به حد نهایى احسان رسيده است.
مبادا مرتکب #گناهان شوید؛ زيرا هر كس پردۀ #گناهان را بدرد و مرتكب #معاصی گردد، نهايت بدى را به خود كرده است.
ميان احسان به خود و بدى به خود، حالت سومى نيست. پس هر كس با #اطاعت از دستورات #واجب و #حرام، به خود احسان كند، پاداشش نزد پروردگار، بهشت است و هر كس با انجام #گناهان و ترک #واجبات، بدى كند، كيفرش نزد پروردگار، جهنم است، پس از دستورات خدا #اطاعت کنید و از #گناهان دورى كنيد.
📣 شرح: انجام #واجبات و ترک #گناهان، اوج احسان است و خوبی کردن به خود است و برنامه بهشتی شدن.
📖 و مَنْ سَرَّهُ أَنْ يُبْلِغَ إِلَى نَفْسِهِ فِي اَلْإِحْسَانِ فَلْيُطِعِ اَللَّهَ فَإِنَّهُ مَنْ أَطَاعَ اَللَّهَ فَقَدْ أَبْلَغَ إِلَى نَفْسِهِ فِي اَلْإِحْسَانِ وَ إِيَّاكُمْ وَ مَعَاصِيَ اَللَّهِ أَنْ تَرْكَبُوهَا فَإِنَّهُ مَنِ اِنْتَهَكَ مَعَاصِيَ اَللَّهِ فَرَكِبَهَا فَقَدْ أَبْلَغَ فِي اَلْإِسَاءَةِ إِلَى نَفْسِهِ وَ لَيْسَ بَيْنَ اَلْإِحْسَانِ وَ اَلْإِسَاءَةِ مَنْزِلَةٌ فَلِأَهْلِ اَلْإِحْسَانِ عِنْدَ رَبِّهِمُ اَلْجَنَّةُ وَ لِأَهْلِ اَلْإِسَاءَةِ عِنْدَ رَبِّهِمُ اَلنَّارُ فَاعْمَلُوا بِطَاعَةِ اَللَّهِ وَ اِجْتَنِبُوا مَعَاصِيَهُ.
📚 الکافي , جلد۸ , صفحه۲
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
🌷 هفت خصلت سلمان فارسی
سلمان فارسـی می گویـد:
رسول خـدا (ص) مرا وصـیت کرد به هفت خصـلت که در هیـچ حالی آنها را ترك نکردم:
1️⃣ مرا سفارش کرد که همواره به زیردستانم نگاه کنم.
2️⃣ هرگز به بالادستانم نگاه نکنم.
3️⃣ فقیران را دوست بدارم و نزدیکشان بروم.
4️⃣ حق را بگویم گرچه تلخ باشد.
5️⃣ صله ارحام کنم اگرچه ارحامم از من ببرند.
6️⃣ و از مردم چیزي نخواهم.
7️⃣ فراوان بگویم: لا حول و لا قوّۀ الّا بالله العلی العظیم. زیرا این ذکر گنجی است از گنج هاي بهشت.
📚 داستانهای بحارالانوار، ج 10، ص 31
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ امر به معروف و نهی از منکر، چرا و چگونه؟ (47)
🌷پيامبر اکرم (ص):
خداوند پيش از من هر پيامبرى را در ميان امتى برانگيخت، در بین آنها يارانى برای او بود كه به سنت او عمل مى كردند و از دستورات او #اطاعت مى نمودند، اما بعد از آنها عدّه اى جانشينشان می شدند كه به آن چه مى گفتند، خودشان عمل نمى كردند و كارهايى مى كردند كه به آنها دستور داده نشده بود.
پس، هر كس با #دست خودش با آن جانشینان منحرف مبارزه می كرد، مؤمن بود و هر كس با #زبان با آنان مبارزه كرد هم مؤمن بود و هر كس #قلباً با آنان مبارزه نمود، او هم مؤمن بود. اما هر كس چنين نمی كرد، حتی به اندازه دانه خردلى ايمان نداشت.
✍️ شرح: امر به معروف و نهی از منکر، مراتبی دارد. مرتبه قلبی، زبانی و عملی. هر کس به هیچ کدام از این مراتب عمل نکند، مؤمن نیست.
📖 ما مِن نَبِيٍّ بَعَثَهُ اللّهُ في اُمَّةٍ مِن قَبلي إلاّ كانَ لَهُ مِن اُمَّتِهِ حَوارِيّونَ و أصحابٌ ، يأخُذونَ بسُنَّتِهِ و يَقتَدونَ بأمرِهِ ، ثُمَّ إنَّها تَخلُفُ مِنهُم مِن بَعدِهِم خُلوفٌ يَقولونَ ما لا يَفعَلونَ ، و يَفعَلونَ ما لا يُؤمَرونَ ، فمَن جاهَدَهُم بيَدِهِ فهُوَ مُؤمِنٌ ، و مَن جاهَدَهُم بلِسانِهِ فهُوَ مُؤمِنٌ ، و مَن جاهَدَهُم بِقَلبِهِ فهُوَ مُؤمِنٌ ، لَيسَ وَراءَ ذلكَ مِنَ الإيمانِ حَبَّةُ خَردَلٍ .
📚 میزان الحکمه، ح ۱۲۹۰۳
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ پرسش و پاسخ از آیت الله خوشوقت
🔹 درباره تقوا (شماره 45)
س: علت غفلت قلب و راه غفلت زدایی چیست؟
ج: چشم، گوش و فکر انسان، یک عمر فقط در مادیات کار می کند. انسان تا بچه است، این طور است. بچه نه تکلیف دارد و نه عقل. دنبال بازی و خوردن است. دنبال چیزی است که میل دارد. این برای او عادت می شود و توجه به مادیات و غفلت از خدا برای او تا سن بلوغ عادی شده است.
حالا اگر بخواهیم برنامه ی «اُذْكُرُوا اللَّهَ ذِكْراً كَثيراً» را روی دوش او بگذاریم، برای او مشکل است. او تا به حال به مادیات عادت کرده است. با بچه ها بازی می کرده و فکرش محل بروز و ظهور معانی مربوط به مادیات و انسان ها بوده است و حالا هم می خواهد همان کار را ادامه دهد؛ لذا غفلتش زیاد است.
به تدریج با نماز خواندن، با تعقیبات و با دعا کردن کم کم می خواهد به عکس عادت کند؛ یعنی در برنامه ی زندگی، توجه به خدا را هم بیاورد؛ اما آن همچنان قوی تر از این است؛ لذا انسان می بیند توجهات مادیِ اکثر مردم تا آخر عمر، بیشتر از توجهات الهی آن ها است. این برنامه ها برای این است که ما را به این طرف بیاورد و بتوانیم کمی هم به یاد خدا باشیم.
✅ ادامه دارد ...
📚 منبع: آثار بندگی، آیت الله خوشوقت
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ خدا به رباخواران چه هشدارهایی داده؟
🌷 سخن خدا در قرآن:
مسلمانان! از مخالفت با دستورات واجب و حرامِ خدا بپرهیزید و اگر واقعاً مسلمان شدهاید، باقیمانده ربایی را که پیش از این می گرفتید، رها کنید و نگیرید! این دستور است.*
بنابراین هشدار می دهم که اگر به این دستور عمل نکردید و به رباخواری ادامه دادید، به خدا و پیامبرش اعلام جنگ دهید! اما اگر توبه کردید و از رباخواری دست برداشتید، اصل سرمایههایتان از خودتان است و می توانید آن را مطالبه کنید. با رعایت این دستورات نه به کسی ظلم می کنید و نه به شما ظلمی می شود. *
البته اگر کسی که اصل سرمایه را به شما بدهکار است، در تنگناست و فعلاً نمی تواند آن را برگرداند، پس تا زمانی که بتواند پرداخت کند، به او مهلت بدهید. در صورتی هم که اصلاً توان بازگرداندن آن را ندارد، اگر بدانید، بخشش آن برای خودتان بهتر است. *
تأکید می کنم از این دستورات واجب و حرام خدا نافرمانی نکنید و بترسید از روزی که به دادگاهی که قاضیاش خداست، ارجاع داده می شوید و در آن دادگاه هر کس فهرست مکتوب هر کاری را که کرده، تمام و کمال دریافت می کند و هیچ ظلمی به هیچ کس نمی شود.*
📖 يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَ ذَرُوا ما بَقِيَ مِنَ الرِّبا إِنْ كُنْتُمْ مُؤْمِنينَ * فَإِنْ لَمْ تَفْعَلُوا فَأْذَنُوا بِحَرْبٍ مِنَ اللَّهِ وَ رَسُولِهِ وَ إِنْ تُبْتُمْ فَلَكُمْ رُؤُسُ أَمْوالِكُمْ لا تَظْلِمُونَ وَ لا تُظْلَمُونَ * وَ إِنْ كانَ ذُو عُسْرَةٍ فَنَظِرَةٌ إِلى مَيْسَرَةٍ وَ أَنْ تَصَدَّقُوا خَيْرٌ لَكُمْ إِنْ كُنْتُمْ تَعْلَمُونَ * وَ اتَّقُوا يَوْماً تُرْجَعُونَ فيهِ إِلَى اللَّهِ ثُمَّ تُوَفَّى كُلُّ نَفْسٍ ما كَسَبَتْ وَ هُمْ لا يُظْلَمُونَ (بقره، 278 تا 281)
آیه شماره 358
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ مرد لطیفه گو
مردی لطیفه گو از دوستان امام حسن (ع) بود. روزي خدمت امام (ع) رسید . حضرت از او پرسید: حالت چطور است؟
او گفت: حال من بر خلاف آن چیزي است که خودم و خدا و شیطان دوست داریم.
امام (ع) خندید و فرمود: چطور؟ توضیح بده!
او گفت: خداوند می خواهد از او #اطاعت کنم و #گناه نکنم. اما من چنین نیستم. شیطان دوست دارد که #گناه کنم و به دستوراتش عمل نکنم. ولی من این طور هم نیستم. خودم هم دوست دارم همیشه در دنیا باشم. اما این چنین هم نخواهم بود و روزي از دنیا خواهم رفت.
ناگاه شخصی برخاست و به امام حسن (ع) گفت: ای پسر پیغمبر! چرا ما مرگ را دوست نداریم؟
امام (ع) فرمود: به خاطر اینکه شما آخرت خود را ویران کرده اید و این دنیا را آباد کرده اید. به همین دلیل دوست ندارید از جاي آباد به جاي ویران بروید.
📚 داستانهای بحارالانوار، ج 4 ، ص 71
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ زهد چیست؟
🌹 از امام حسن (ع) سؤال شد: زهد چیست؟
ایشان فرمود: زهد، همان رغبت به #تقوا است و بی رغبتی به مادیات دنیا.
✍️ شرح: #تقوا یعنی انجام #واجبات و ترک #محرمات
📖 قيلَ لَهُ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ مَا اَلزُّهْدُ قَالَ اَلرَّغْبَةُ فِي اَلتَّقْوَى وَ اَلزَّهَادَةُ فِي اَلدُّنْيَا
📚 تحف العقول , جلد۱ , صفحه۲۲۵
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ آیا گناهان انسانها خواست و مشیت خداست؟
🌹 جواب امام حسن (ع):
هر كس #گناهان خود را به خدا نسبت دهد، قطعاً فاجر است. خدا به زور #اطاعت نمی شود، و در مقابل نافرمانى، مغلوب نمی گردد. او بندگانش را بی برنامه در مملكتش رها نكرده است. او مالك چیزهایی است که به بندگانش داده و قادر به چیزهایی است که آنان را با آن توانا كرده است. خدا چیزهایی را برای بندگانش #واجب کرده تا به اختیار خودشان آن را بپذیرند و از #حرامهایی نهی کرده تا آن را به اختیار خود ترک کنند.
📖 «مَنْ أَحالَ الْمَعاصِىَ عَلَى اللّهِ فَقَدْ فَجَرَ، إِنَّ اللّهَ لَمْ یطَعْ مَكْرُوهًا وَ لَمْ یعْصَ مَغْلُوبًا وَ لَمْ یهْمِلِ الْعِبادَ سُدًى مِنَ الْمَمْلَكَةِ، بَلْ هُوَ الْمالِكُ لِما مَلَّكَهُمْ وَ القادِرُ عَلى ما عَلَیهِ أَقْدَرَهُمْ، بَلْ أَمَرَهُمْ تَخْییرًا وَ نَهاهُمْ تَحْذیرًا.»
📚 تحف العقول ص 231
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ مستحبات مضر چیست؟
🌹 امام حسن (ع):
هنگامی که انجام مستحبات به انجام واجبات ضرر می زند، مستحبات را ترک کنید.
✍️ توضیح: مستحب مضر، مستحبی است که انجام دادنش باعث کوتاهی در انجام واجبات می شود یا باعث انجام حرام می شود.
📖 إذَا أَضَرَّتِ اَلنَّوَافِلُ بِالْفَرِيضَةِ فَارْفُضُوهَا.
📚 تحف العقول , جلد۱ , صفحه۲۳۶
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen