🌹 درسی از نهج البلاغه (3)
✍️ مقدمه: #اطاعت از خدا و #تقوا یعنی انجام واجبات و ترک گناهان
📣 امام علی (ع):
#اطاعت از خدا دژ محكمى است كه انسان را از عوامل نابود کننده و زيانآور كه از هر ناحيه او را تهديد مي كند، حفظ می کند و از وحشتهائى كه در پيش است و از شعلههاى آتش فروزان كه همه چيز را مي سوزاند، رهائى مىبخشد.
هر كس #تقوا داشته باشد، مشكلات و شدائد، هر چه نزديك باشد، از او بر طرف خواهد شد و ناكاميها و تلخيها برايش گوارا و شيرين مىشود و امواج متراكم دشواريها برایش فروكش خواهد كرد و امور سخت رنج بار برایش آسان خواهد گشت و باران كرامت الهى پس از قحطی آن در قلبها خواهد بارید و رحمت منع شده ی خدا بار ديگر شامل حالش خواهد شد و نعمتهاى بىپايانِ از دست رفته، با وسعت هر چه بيشتر به او روى خواهد آورد و سيل بارش بركات الهى پس از نقصان بر او سرازير مىشود.
📖فإِنَّ طَاعَةَ اَللَّهِ حِرْزٌ مِنْ مَتَالِفَ مُكْتَنِفَةٍ وَ مَخَاوِفَ مُتَوَقَّعَةٍ وَ أُوَارِ نِيرَانٍ مُوقَدَةٍ فَمَنْ أَخَذَ بِالتَّقْوَى عَزَبَتْ عَنْهُ اَلشَّدَائِدُ بَعْدَ دُنُوِّهَا وَ اِحْلَوْلَتْ لَهُ اَلْأُمُورُ بَعْدَ مَرَارَتِهَا وَ اِنْفَرَجَتْ عَنْهُ اَلْأَمْوَاجُ بَعْدَ تَرَاكُمِهَا وَ أَسْهَلَتْ لَهُ اَلصِّعَابُ بَعْدَ إِنْصَابِهَا وَ هَطَلَتْ عَلَيْهِ اَلْكَرَامَةُ بَعْدَ قُحُوطِهَا.وَ تَحَدَّبَتْ عَلَيْهِ اَلرَّحْمَةُ بَعْدَ نُفُورِهَا وَ تَفَجَّرَتْ عَلَيْهِ اَلنِّعَمُ بَعْدَ نُضُوبِهَا وَ وَ بَلَتْ عَلَيْهِ اَلْبَرَكَةُ بَعْدَ إِرْذَاذِهَا .
📚 نهج البلاغه ، خطبه 198
📱 آدرس کانال:
@mottagheen
✅ از کجا بفهمیم کسی قلباً #باتقوا است؟
🌺 خدای #متقین فرموده:
هر کس شعائر الهی را بزرگ بشمارد، این نشانه رسوخ #تقوا در قلب اوست.
✍️ شرح: شعائر الهی همان دستورات #واجب و #حرام الهی است. هر کس برای دستورات الهی اهمیت قائل شود، و آن را انجام دهد، همین، نشانه تقوای قلبی اوست.
📖 منْ يُعَظِّمْ شَعائِرَ اللَّهِ فَإِنَّها مِنْ تَقْوَى الْقُلُوبِ (حج، 32)
📱 آدرس کانال:
@mottagheen
✅ راه تزکیه نفس چیست؟
🌺 پیامبر اکرم (ص) فرموده:
کسی که #ورع ندارد، تزکیه نمی شود.
✍️ شرح: #ورع یعنی دوری از گناه.
📖 لاَ زَكَاةَ لِمَنْ لاَ وَرَعَ لَهُ.
📚 مستدرک الوسائل , جلد۷ , صفحه۸
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ یک دقیقه کتاب بخوانیم
📖 اولین نقطهچین این است که ایمان باید قوی باشد و ایمان قوی تحقق پیدا نمیکند الّا با ادامهی #تقوا و #اطاعت فرمان خدا. اگر به حرف خدا گوش ندهیم، همان ایمان کم هم کم کم از بین میرود. هر بار که انسان #گناه میکند و فرمان خدا را زیر پا میگذارد، یک آجر از ساختمان آن ایمان میافتد و کم میشود. کم کم که انسان در طول زندگی، زیاد گناه میکند، آجر همهی ساختمان میریزد و کم کم به صورت انسانی بیایمان درمیآید که هر کاری بتواند بکند، میکند. آن وقت میشود صدام یا بوش، مثلاً.
بنابراین باید ایمان را با #اطاعت فرمان خدا بالا برد. ایمان که بالا رفت و قوت پیدا کرد، آن وقت آن ایمان، انسان را محدود میکند و برنامهای را که خدا برای زندگی بعد از سن بلوغ تنظیم کرده، دقیقاً پیاده میکند؛ یعنی هر چیزی را که خدا #واجب کرده، انجام میدهد و هر چیزی را که #تحریم کرده، ترک میکند.
این انسان کم کم ساخته میشود؛ تربیت میشود و دنبال آن انسانی میرود که خدا او را الگو قرار داده است. آن الگو روی این نقطهچینها راه میرود. او این کارها که #واجب است، انجام میدهد و کارهایی را که خدا #حرام کرده، انجام نمیدهد. این انسان هم به دنبال آن الگو رفته، #واجباتش را انجام میدهد و #محرمات را هم ترک میکند. هیچ کاری که دیگران آزاد انجام میدهند، از این آدم دیده نمیشود؛ لذا نه زندان میرود؛ نه او را میزنند و نه با او کاری میکنند؛ چون وظیفهای را که خدا به او محوّل کرده، در اثر قوت ایمان، کاملاً انجام میدهد و تخلف نمیکند؛ لذا کسی با او کاری ندارد.
بنابراین انسانی که خدا او را به صورت انسان آفریده و به او گفته: «باید در ادامهی زندگی هم زندگی انسانی داشته باشی، نه زندگی حیوانات جنگل، اولین نقطهچین آن ایمان است.
انسان بیایمان از ببر و پلنگ جنگلی بدتر است. صدام تا حکومت کرد، میگویند: «هفت میلیون انسان را کشته است. اگر باز هم ادامه میداد، چند میلیون دیگر هم میکشت. او حیوان جنگلی است؛ منتهی حیوان برای سیر کردن شکمش آدم را پاره میکند و میخورد، اما این، نه؛ این مبتلا به بیایمانی است و هر چه بکشد، ایمانش کمتر میشود.
بنابراین اولین نقطهچین، ایمان است. اگر ایمان ضعیف است، با ادامهی #تقوا و با گوش دادن به حرف خدا باید آن را تقویت کنیم تا در زندگی چراغ راه ما باشد و الّا وضع ما روز به روز بدتر خواهد بود. ایمان ضعیف، انسان را محدود نمیکند. دل انسان، آزادی عمل میخواهد و آزادی عمل هم فرد را فاسد میکند؛ هم جامعه را خراب میکند و هم زندانها را پر میکند، بدون اینکه مشکل زندان حل شود.
📚 منبع: آثار بندگی، آیت الله عزیز خوشوقت
📱 آدرس کانال:
@mottagheen
📕 لیست واجبات شرعی (بخش چهارم)
31. تشکیل حکومت اسلامی و حفظ آن.
32. جهاد کردن.
33. دفاع از خود یا ناموس یا خویشان یا مسلمانان دیگر در برابر مهاجمین.
34. دوست داشتن دوستان خدا و دشمن داشتن دشمنان خدا.
35. مبارزه کردن با بدعتها و انحرافات.
36. نجات دادن مسلمان از مرگ.
37. یادگیری و یاد دادن همه علوم و فنونی که جامعه اسلامی به آن نیاز دارد.
38. اجرا کردن حدود الهی.
39. آگاهی دادن به مردم برای مالی که پیدا کرده است.
40. آگاه کردن مشتری از نجاست کالا در صورتی که فروشنده میداند که مشتری از آن در خوردن و آشامیدن و یا کارهایی که مربوط به طهارت است، استفاده میکند و همچنین در عاریه دادن.
📣 ادامه دارد ...
📚 منبع: طریق بندگی، آیت الله عزیز خوشوقت
📱 آدرس کانال:
@mottagheen
✅ چه دلیلی داریم که #تقوا یعنی فقط ترک گناهان کبیره؟
1️⃣ خدای #متقین فرموده:
اى كسانى كه ايمان آوردهايد! اگر اهل #تقوا شويد، خدا براى شما نيرويى قرار مىدهد كه به وسيله آن حق را از باطل تشخيص دهيد، و #سیئات شما را پاک می کند و شما را مىآمرزد. خدا داراى احسانی بزرگ است.
📖 يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا إِنْ تَتَّقُوا اللَّهَ يَجْعَلْ لَكُمْ فُرْقاناً وَ يُكَفِّرْ عَنْكُمْ سَيِّئاتِكُمْ وَ يَغْفِرْ لَكُمْ وَ اللَّهُ ذُو الْفَضْلِ الْعَظيمِ (انفال، 29)
2️⃣ همچنین فرموده:
اگر از #كبيرههاى گناهانی که نهى شده اید، اجتناب كنيد، #سیئات شما را پاک می کنیم و شما را به جايگاهى ارجمند وارد می کنیم.
📖 إنْ تَجْتَنِبُوا كَبائِرَ ما تُنْهَوْنَ عَنْهُ نُكَفِّرْ عَنْكُمْ سَيِّئاتِكُمْ وَ نُدْخِلْكُمْ مُدْخَلاً كَريماً (نساء، 31)
✍️ شرح: در آیه اول، #سیئات در مقابل #تقوا آمده و در آیه دوم #سیئات در مقابل گناهان #کبیره آمده است. پس #سیئات، همان گناهان #صغیره است و #تقوا ، ترک گناهان #کبیره است.
آیه شماره 29
#معناشناسی
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✅ بهترین کتاب اخلاق از زبان آیت الله خوشوقت
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ یک دقیقه مطالعه کتاب
📖 باور #تقوا
امام سجاد (ع) همچنين اينگونه دعا کردهاند: «وَ أَلْهِمْنِي التَّقْوَى»؛ اگر من بخواهم زبانم را كنترل كنم و به هدايت و خير مردم حرف بزنم، بايد قبل از زبان، به دلم #تقوا الهام شده باشد تا گناه نكنم. وقتي گناه نكردم، آنوقت ميتوانم مردم را به هدايت دعوت كنم و الّا به گناه دعوت ميکنم؛ چون خودم گناهكارم. لذا فرمودند: «وَ أَلْهِمْنِي التَّقْوَى» يعني مسألهی #تقوا را به دل من وارد كن تا قلباً باور كنم؛ و الّا كيست كه آيات #تقوا را در قرآن نخوانده باشد؟ اين آيات به گوش همه رسيده است، اما هنوز به دل وارد نشده و لذا قبول ندارند.
بعضي بسيار قرآن ميخوانند ولي معصيت هم ميکنند. امام (ع) ميفرمايد: «خدايا! كاري كن که #تقوا و لزوم پياده كردن #تقوا در من، به دلم الهام شود تا قلبم باور كند كه من عبد و بندهی تو هستم و بايد مطيع فرمان تو باشم. اول به من الهام كن؛ بعد زبانم، چشمم، دست و پايم همه طبق دستور خدا به كار ميافتند؛ چون همهی اينها اسير #تقوا ميشوند.»
اما اگر #تقوا نباشد، تمام اعضا و جوارح در اختيار نفس امّاره به سوء قرار ميگيرد و چيزي جز معصيت از او صادر نميشود؛ لذا امام (ع) فرمودند: «اگر من بخواهم با زبانم مردم را هدايت كنم و كسي را گمراه نكرده باشم و به گناه دعوت نكرده باشم، قبل از آن بايد #تقوا را به من الهام كني تا باور كنم كه در طول زندگي، #تقوا واجب عيني است.» آنوقت حرف كه ميزنم، همهی حرفهايم حساب شده و طبق برنامهاي كه خدا دستور داده ميشود و موجب هدايت مردم به طرف عبوديت و بندگي خدا ميشود.
📚 منبع: آثار بندگی، آیت الله عزیز خوشوقت
📕 لیست واجبات شرعی (بخش پنجم)
41. برگرداندن امانت به صاحبش.
42. برگرداندن مال غصبی به صاحبش.
43. پرداخت خمس و زکات و فطریه.
44. پرداخت مالیات به حکومت اسلامی.
45. پرداخت دیه به اولیاء مقتول و همچنین پرداخت دیه به مجروح و مضروب.
46. پرداخت قرض و دیون.
47. پرداخت مزد کارگر در وقت معین شده.
48. پرداخت کفاراتی که بر عهده انسان آمده است مانند کفاره روزه و کفاره نذر.
49. حفظ مال گمشده بر کسی که آن را بردارد.
50. صدقه دادن مال مجهول المالک (مالی که مالکش معلوم نیست) از طرف صاحبش.
📣 ادامه دارد ...
📚 منبع: طریق بندگی، آیت الله عزیز خوشوقت
📱 آدرس کانال:
@mottagheen
✅ زندگی بدون تقوا باعث رسیدن به شهوت و ثروت می شود. خدا چه چیزی بهتر از این به #متقین وعده می دهد؟
🌹 خدای #متقین فرموده:
دلدادگى به خواستنى هایی مثل همسران، فرزندان، کیسه های پر از طلا و نقره، اسب هاى نشاندار، دامها و كشتزارها براى مردم، زیبا جلوه داده شده است. اينها ابزار زندگى دنياست كه #فانى شدنى است. اما عاقبت خوش فقط نزد خداست و فقط در گرو #تقواست. *
ای پیامبر! به انسانها بگو: آيا شما را از بهتر از اينها آگاه کنم؟ براى كسانى كه #تقوا پيشه كرده اند، نزد پروردگارشان باغهايى است انبوه از درختان كه از زير آنها جوىها روان است و اهل #تقوا در آنجا تا #ابد ماندگارند. همچنین براى آنان همسرانى پاك و نيز خشنودى خدا خواهد بود. خدا نسبت به بندگان خود بيناست و كسانى را كه درخور اين موهبتها هستند، به خوبى مى شناسد.
📖 زيِّنَ لِلنَّاسِ حُبُّ الشَّهَواتِ مِنَ النِّساءِ وَ الْبَنينَ وَ الْقَناطيرِ الْمُقَنْطَرَةِ مِنَ الذَّهَبِ وَ الْفِضَّةِ وَ الْخَيْلِ الْمُسَوَّمَةِ وَ الْأَنْعامِ وَ الْحَرْثِ ذلِكَ مَتاعُ الْحَياةِ الدُّنْيا وَ اللَّهُ عِنْدَهُ حُسْنُ الْمَآبِ * قُلْ أَ أُنَبِّئُكُمْ بِخَيْرٍ مِنْ ذلِكُمْ لِلَّذينَ اتَّقَوْا عِنْدَ رَبِّهِمْ جَنَّاتٌ تَجْري مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهارُ خالِدينَ فيها وَ أَزْواجٌ مُطَهَّرَةٌ وَ رِضْوانٌ مِنَ اللَّهِ وَ اللَّهُ بَصيرٌ بِالْعِبادِ (آل عمران، 14 و 15)
آیه شماره 30
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ یک دقیقه مطالعه کتاب
📖 یکی از نقطهچینهای آن انسانی که خدا دوست دارد، این است که در زندگی، از خطرات روز معاد آمِن هستند؛ یعنی راهی را که خدا گفته، طی میکنند. بنابراین دیگر مشکلی برای فردا ندارند. کسانی که در دنیا طبق دستور خدا زندگی کردهاند، خدا خودش فرموده: «لَهُمُ الْأَمْنُ». روز قیامت آنها در أمن خدا هستند و هیچ مشکلی احساس نمیکنند. یکی از آن نقطهچینها این است که انسانی که میخواهد زندگی خداپسندانه داشته باشد، باید کاری کند که خودش را در اثر آن کار، از مشکلات و خطرات روز قیامت در امان ببیند.
خدا گفته: «کسانی که زندگی را بر اساس #تقوا پیش میبرند، دو حال دارند: یکی در لحظات مردن و دوم در ورود به صحنه قیامت.
خدا کراراً در قرآن کریم فرموده در لحظات مردن: «وَ لا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَ لا هُمْ يَحْزَنُونَ»: اینها نه باید از عذاب جهنم بترسند و نه از هیچ چیز دیگری غم و غصه داشته باشند. اهل #تقوا کلید بهشت در مشتشان است؛ چون کلید بهشت چیست؟ #تقواست. خدا گفته: «وَ اُزْلِفَتِ الْجَنَّةُ لِلْمُتَّقين». روز قیامت من بهشت را آماده میکنم برای انسانهای با #تقوا. اگر انسان در دنیا اهل #تقواست، کلید بهشت در مشت او است؛ بنابراین روز قیامت در امن و امان است و او را به جهنم نمیبرند و از مشکلات صحنه قیامت هم برای او هیچ خبری نیست. خدا آنها را از جایی میبرد که هیچ مشکلی احساس نمیکنند و میروند بهشت.
لحظهی مردن هم خدا به آنها مژده داده و گفته: «هیچ غصه نخور!» غصه برای چه کسی است؟ برای انسانهای کافر و گناهکار. تو که گناهکار نیستی. تو با#تقوا بودی؛ بنابراین خدا خودش فرموده: «وَ لا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَ لا هُمْ يَحْزَنُونَ». اینها نه باید بترسند و نه غم و غصه به خودشان راه دهند؛ چون خدا در قرآن صریحاً اعلام فرموده غم و غصه را از اینها برطرف کرده و فرموده: «أَلا إِنَّ أَوْلِياءَ اللَّهِ لا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَ لا هُمْ»: مردم آگاه باشید که اولیاء خدا نه باید بترسند و نه باید غم و غصه به خودشان راه بدهند. این اولیاء خدا که غم و غصه ندارند و نباید بترسند، چه کسانی هستند؟
خود خدا در ادامهی این آیه تفسیر کرده و فرموده: «الَّذينَ آمَنُوا وَ كانُوا يَتَّقُونَ». اولیاء خدا اینها هستند که در دنیا ایمان به خدا داشتند و مستمرّاً #تقوا را مراعات میکردند. اینها اولیاء خدا هستند. اینها «وَ لا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَ لا هُمْ يَحْزَنُونَ». بعد تأکیداً فرمود: «لَهُمُ الْبُشْرى»: خوشا به حال آنها! مژده باد! اینها وقتی بمیرند، اول دستیابی به پاداش آنها است.
بنابراین این که حضرت به ما یاد میدهند که دعا کنیم و از خدا بخواهیم: «خدایا! امنیت در روز معاد را نصیب ما کن!» یعنی توفیق #تقوا بده که ما #تقوا را مراعات کنیم و روز قیامت در امن و امان باشیم.
📚 منبع: آثار بندگی، آیت الله عزیز خوشوقت
📱 آدرس کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ توصیه موسی (ع) به قومش در هنگام سختی های مبارزه با دشمن چه بود؟
🌹 خدای #متقین فرموده:
موسى به قوم خود گفت: (در مبارزه با دشمن خدا) از خدا طلب کمک کنید و (بر #تقوا) استقامت كنيد. چون سرزمينی که در دست دشمن می بینید، از خداست، نه از دشمن. و خدا آن را به هر كس از بندگانش كه بخواهد، واگذار مىكند. پس اهل #اطاعت از خدا و #تقوا شوید که عاقبتِ خوش مخصوص #متقین است.
✍️ شرح: #متقین کسانی هستند که در امور فردی و اجتماعی، #واجبات را انجام می دهند و #گناهان را ترک می کنند.
📖 قالَ موسى لِقَومِهِ استَعينوا بِاللَّهِ واصبِروا انَّ الارضَ لِلَّهِ يورِثُها مَن يَشاءُ مِن عِبادِهِ والعقِبَةُ لِلمُتَّقين. (اعراف 128)
آیه شماره 32
📱 آدرس کانال:
@mottagheen
✅ یک دقیقه مطالعه کتاب
📖 یکی از نقطهچینهای آن انسانی که خدا دوست دارد، این است که در زندگی، از خطرات روز معاد آمِن هستند؛ یعنی راهی را که خدا گفته، طی میکنند. بنابراین دیگر مشکلی برای فردا ندارند. کسانی که در دنیا طبق دستور خدا زندگی کردهاند، خدا خودش فرموده: «لَهُمُ الْأَمْنُ». روز قیامت آنها در أمن خدا هستند و هیچ مشکلی احساس نمیکنند. یکی از آن نقطهچینها این است که انسانی که میخواهد زندگی خداپسندانه داشته باشد، باید کاری کند که خودش را در اثر آن کار، از مشکلات و خطرات روز قیامت در امان ببیند.
خدا گفته: «کسانی که زندگی را بر اساس #تقوا پیش میبرند، دو حال دارند: یکی در لحظات مردن و دوم در ورود به صحنه قیامت.
خدا کراراً در قرآن کریم فرموده در لحظات مردن: «وَ لا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَ لا هُمْ يَحْزَنُونَ»: اینها نه باید از عذاب جهنم بترسند و نه از هیچ چیز دیگری غم و غصه داشته باشند. اهل #تقوا کلید بهشت در مشتشان است؛ چون کلید بهشت چیست؟ #تقواست. خدا گفته: «وَ اُزْلِفَتِ الْجَنَّةُ لِلْمُتَّقين». روز قیامت من بهشت را آماده میکنم برای انسانهای با #تقوا. اگر انسان در دنیا اهل #تقواست، کلید بهشت در مشت او است؛ بنابراین روز قیامت در امن و امان است و او را به جهنم نمیبرند و از مشکلات صحنه قیامت هم برای او هیچ خبری نیست. خدا آنها را از جایی میبرد که هیچ مشکلی احساس نمیکنند و میروند بهشت.
لحظهی مردن هم خدا به آنها مژده داده و گفته: «هیچ غصه نخور!» غصه برای چه کسی است؟ برای انسانهای کافر و گناهکار. تو که گناهکار نیستی. تو با#تقوا بودی؛ بنابراین خدا خودش فرموده: «وَ لا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَ لا هُمْ يَحْزَنُونَ». اینها نه باید بترسند و نه غم و غصه به خودشان راه دهند؛ چون خدا در قرآن صریحاً اعلام فرموده غم و غصه را از اینها برطرف کرده و فرموده: «أَلا إِنَّ أَوْلِياءَ اللَّهِ لا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَ لا هُمْ»: مردم آگاه باشید که اولیاء خدا نه باید بترسند و نه باید غم و غصه به خودشان راه بدهند. این اولیاء خدا که غم و غصه ندارند و نباید بترسند، چه کسانی هستند؟
خود خدا در ادامهی این آیه تفسیر کرده و فرموده: «الَّذينَ آمَنُوا وَ كانُوا يَتَّقُونَ». اولیاء خدا اینها هستند که در دنیا ایمان به خدا داشتند و مستمرّاً #تقوا را مراعات میکردند. اینها اولیاء خدا هستند. اینها «وَ لا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَ لا هُمْ يَحْزَنُونَ». بعد تأکیداً فرمود: «لَهُمُ الْبُشْرى»: خوشا به حال آنها! مژده باد! اینها وقتی بمیرند، اول دستیابی به پاداش آنها است.
بنابراین این که حضرت به ما یاد میدهند که دعا کنیم و از خدا بخواهیم: «خدایا! امنیت در روز معاد را نصیب ما کن!» یعنی توفیق #تقوا بده که ما #تقوا را مراعات کنیم و روز قیامت در امن و امان باشیم.
📚 منبع: آثار بندگی، آیت الله عزیز خوشوقت
✅ ظلم به خود یعنی چه؟
🌹 خدای #متقین فرموده:
هر کس از حدود الهی و خط قرمزهای خدا تجاوز کند، به خودش ظلم کرده است.
📖 من يَتَعَدَّ حُدودَ اللَّهِ فَقَد ظَلَمَ نَفسَهُ (طلاق ، 1)
✍️ شرح: حدود الهی و خط قرمزهای خدا همان #واجبات و #گناهان است. ضرر ترک #واجبات و انجام #گناهان همیشه به خود انسان برمی گردد. پس هر کس حدود الهی را یعنی دستورات #واجب و #حرام را رعایت نکند، به خودش ظلم کرده است. چون ضررش به خودش برمی گردد.
آیه شماره 33
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ چگونه در حرز خدا قرار بگیریم؟
🌺 امام صادق (ع) فرموده:
هر بنده اى که به کارهایی که خدا دوست دارد (یعنی #تقوا و ترک گناه) رو كند، خدا هم به آنچه او دوست دارد، رو می آورد. و هركس از خدا پناه بخواهد، خدا به او پناه می دهد و كسى كه خدا به او پناه دهد، باكی ندارد كه آسمان بر زمين افتد يا بلائى فرود آيد كه همۀ مردم زمين را دربرگيرد. او به وسيلۀ #تقوا در حرز خداست و از هر بلائى محفوظ است. مگر خدا نمىفرمايد: «به راستى #متّقین در مقامی امن هستند.»؟
✍️ شرح: پناه بردن به خدا فقط با #تقوا امکان پذیر است. بهترین حرز، #تقواست. امنیت، یکی از آثار #تقوا است و #تقوا یعنی انجام واجبات و ترک حرامها.
📖 أيُّمَا عَبْدٍ أَقْبَلَ قِبَلَ مَا يُحِبُّ اَللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ أَقْبَلَ اَللَّهُ قِبَلَ مَا يُحِبُّ وَ مَنِ اِعْتَصَمَ بِاللَّهِ عَصَمَهُ اَللَّهُ وَ مَنْ أَقْبَلَ اَللَّهُ قِبَلَهُ وَ عَصَمَهُ لَمْ يُبَالِ لَوْ سَقَطَتِ اَلسَّمَاءُ عَلَى اَلْأَرْضِ أَوْ كَانَتْ نَازِلَةٌ نَزَلَتْ عَلَى أَهْلِ اَلْأَرْضِ فَشَمِلَتْهُمْ بَلِيَّةٌ كَانَ فِي حِزْبِ اَللَّهِ بِالتَّقْوَى مِنْ كُلِّ بَلِيَّةٍ أَ لَيْسَ اَللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ: «إِنَّ اَلْمُتَّقِينَ فِي مَقٰامٍ أَمِينٍ »
📚 الکافي , جلد۲ , صفحه۶۵
📕 لیست واجبات شرعی (بخش ششم)
51. عمل کردن به شروط ضمن عقد.
52. عمل کردن به وصیت میّت.
53. قبول کردن تقسیم اموال مشترک در صورت درخواست یک یا چند نفر از شرکاء.
54. قضاوت کردن با داشتن شرایط.
55. مهلت دادن به مدیون تنگدست.
56. وصیت کردن در صورت مدیون بودن به حقوق الهی یا مردمی.
57. عمل کردن به تعهدات.
58. آهسته خواندن حمد و سوره در نماز ظهر و عصر بر آقایان و بانوان؛ و بلند خواندن نماز صبح و مغرب و عشا بر آقایان.
59. برداشتن قرآن از روی نجاست و آب کشیدن خط، ورق و جلد آن در صورتی که نجس شده باشد.
60. بیرون آوردن و آب کشیدن ورق قرآن یا چیزی که اسم خدا یا معصومین روی آن است از مستراح اگر چه هزینه داشته باشد و در صورت عدم امکان باید تا یقین به پوسیدگی آن حاصل نشده، به آنجا نروند.
📣 ادامه دارد ...
📚 منبع: طریق بندگی، آیت الله عزیز خوشوقت
📱 آدرس کانال:
@mottagheen
✅ آیا می شود گناه کرد و ادعای دوست داشتن خدا را داشت؟
🌹 امام باقر (ع) فرمود:
کسی که #گناه می کند، خدا را نشناخته است.
سپس امام باقر (ع) ابیاتی خواند که ترجمه اش چنین است:
🔹 از خدا نافرمانی می كنى و ادعای محبّت او را داری؟
🔹 به جان خودت قسم كه اين بسى عجيب است!
🔹 اگر دوستي ات صادقانه بود، از او #اطاعت مىكردى!
🔹چون کسی که دیگری را دوست دارد، قطعاً از او #اطاعت می کند.
📖 و قَالَ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ : مَا عَرَفَ اَللَّهَ مَنْ عَصَاهُ وَ أَنْشَدَ -
تَعْصِي اَلْإِلَهَ وَ أَنْتَ تُظْهِرُ حُبَّهُ
هَذَا لَعَمْرُكَ فِي اَلْفِعَالِ بَدِيعٌ
لَوْ كَانَ حُبُّكَ صَادِقاً لَأَطَعْتَهُ
إِنَّ اَلْمُحِبَّ لِمَنْ أَحَبَّ مُطِيعٌ
📚 تحف العقول , جلد۱ , صفحه۲۹۴
📱 آدرس کانال:
@mottagheen
✅ اثر آخرتی ترک #گناه چیست؟
🌹 امام باقر (ع):
ما را با #ورع يارى كنيد، زيرا اولا# هر کدام شما خدا را با #ورع ملاقات كند، خدا در کارش گشایش ایجاد می کند و ثانیاً خدا مي فرمايد: «آنها كه از خدا و رسولش #اطاعت كنند، با پيغمبران و صديقان و شهيدان و صالحانی هستند كه خدا به آنها نعمت داده است و آنها چه خوب رفقایى هستند.» پس پيغمبر از ماست و صدّيقان از ما هستند و صالحان از ما هستند.
✍️ شرح: #ورع یعنی دوری از #گناه
عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ قَالَ أَعِينُونَا بِالْوَرَعِ فَإِنَّهُ مَنْ لَقِيَ اَللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ مِنْكُمْ بِالْوَرَعِ كَانَ لَهُ عِنْدَ اَللَّهِ فَرَجاً وَ إِنَّ اَللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ: «مَنْ يُطِعِ اَللّٰهَ وَ اَلرَّسُولَ فَأُولٰئِكَ مَعَ اَلَّذِينَ أَنْعَمَ اَللّٰهُ عَلَيْهِمْ مِنَ اَلنَّبِيِّينَ وَ اَلصِّدِّيقِينَ وَ اَلشُّهَدٰاءِ وَ اَلصّٰالِحِينَ وَ حَسُنَ أُولٰئِكَ رَفِيقاً » فَمِنَّا اَلنَّبِيُّ وَ مِنَّا اَلصِّدِّيقُ وَ اَلشُّهَدَاءُ وَ اَلصَّالِحُونَ .
#معناشناسی
📚 الکافي , جلد۲ , صفحه۷۸
📱 آدرس کانال:
@mottagheen
✅ برکت در کسب و کار چگونه به دست می آید؟
🌹 امام باقر (ع):
در کتاب پدرم امام سجاد (ع) خواندم که «اولیاء خدا نه باید بترسند و نه باید غصه بخورند اگر:
🔹 #واجبات خدا را انجام دهند
🔹 و سنتهای پیامبر را عملی کنند
🔹 و از #گناهان دوری کنند
🔹 و نسبت به مادیات ظاهری بی اعتنا باشند
🔹 و به دنبال خواسته های خدا باشند
🔹 و برای جلب رضایت خدا نه برای تفاخر و تکاثر به دنبال کسب #حلال باشند
🔹و #واجبات مالی را رعایت کنند.
اینها کسانی هستند که خدا به کسبشان برکت می دهد و به خاطر آنچه برای آخرت فرستاده اند، مزد می گیرند.
✍️ خلاصه: کسانی که #واجبات را انجام دهند و #حرامها را ترک کنند، زندگی و کسبشان پر برکت و آخرتشان بهشتی است.
📖 عنْ أَبِي جَعْفَرٍ عَلَيْهِ السَّلاَمُ قَالَ: وَجَدْنَا فِي كِتَابِ عَلِيِّ بْنِ اَلْحُسَيْنِ عَلَيْهِمَا السَّلاَمُ أَلاٰ إِنَّ أَوْلِيٰاءَ اَللّٰهِ لاٰ خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَ لاٰ هُمْ يَحْزَنُونَ إِذَا أَدَّوْا فَرَائِضَ اَللَّهِ وَ أَخَذُوا سُنَنَ رَسُولِ اَللَّهِ وَ تَوَرَّعُوا عَنْ مَحَارِمِ اَللَّهِ وَ زَهِدُوا فِي عَاجِلِ زَهْرَةِ اَلدُّنْيَا وَ رَغِبُوا فِيمَا عِنْدَ اَللَّهِ وَ اِكْتَسَبُوا اَلطَّيِّبَ مِنْ رِزْقِ اَللَّهِ لِوَجْهِ اَللَّهِ لاَ يُرِيدُونَ بِهِ اَلتَّفَاخُرَ وَ اَلتَّكَاثُرَ ثُمَّ أَنْفَقُوا فِيمَا يَلْزَمُهُمْ مِنْ حُقُوقٍ وَاجِبَةٍ فَأُولَئِكَ اَلَّذِينَ بَارَكَ اَللَّهُ لَهُمْ فِيمَا اِكْتَسَبُوا وَ يُثَابُونَ عَلَى مَا قَدَّمُوا لآِخِرَتِهِمْ .
📚بحار الأنوار , جلد۶۶ , صفحه۲۷۷
📱 آدرس کانال:
@mottagheen
✅ آیا یهودیان و مسیحیان هم دستور #تقوا داشته اند؟ عملکرد آنها در مقابل دستور #تقوا در کتابهای آسمانی شان چگونه بود؟
🌹 خدای #متقین فرموده:
اگر اهل كتابهاى آسمانى ايمان مىآوردند و اهل #تقوا می شدند و از #گناهان بزرگ پرهيز مىكردند، قطعاً #گناهان كوچكشان را پاک می کردیم و آنان را به باغهای پرنعمت بهشت وارد می کردیم. *
اگر آنان تورات و انجيل و ساير كتابهاى آسمانى و #دستوراتی را كه از جانب پروردگارشان بر آنان فروفرستاده شده بود، بر پا مى کردند، قطعاً از بالای سرشان و از زير پاهايشان روزی های فراوان مى خوردند. اما فقط برخى از آنان میانه رو و #تسليم خدا بودند و بسيارى از آنان عملکردشان بد بود.
✍️ شرح: #تقوای یهودیان و مسیحیان، انجام #واجبات و ترک #گناهانی بوده که در کتب آسمانی شان نازل شده بود. البته تا زمانی که کتابهایشان تحریف نشده بود.
📖 و لَوْ أَنَّ أَهْلَ الْكِتابِ آمَنُوا وَ اتَّقَوْا لَكَفَّرْنا عَنْهُمْ سَيِّئاتِهِمْ وَ لَأَدْخَلْناهُمْ جَنَّاتِ النَّعيمِ * وَ لَوْ أَنَّهُمْ أَقامُوا التَّوْراةَ وَ الْإِنْجيلَ وَ ما أُنْزِلَ إِلَيْهِمْ مِنْ رَبِّهِمْ لَأَكَلُوا مِنْ فَوْقِهِمْ وَ مِنْ تَحْتِ أَرْجُلِهِمْ مِنْهُمْ أُمَّةٌ مُقْتَصِدَةٌ وَ كَثيرٌ مِنْهُمْ ساءَ ما يَعْمَلُونَ (مائده، 65 و 66)
آیه شماره 34
📱 آدرس کانال:
@mottagheen
✅ یک دقیقه مطالعه کتاب
❓ علم چیست؟ (بخش اول)
📖کلمهی علم مشترک بین علوم جدید و علوم قدیم شده و این اسباب اشتباه خیلیها شده است. در زمان نزول قرآن کریم هیچ علمی وجود نداشت. همهی مردم جاهل بودند و در جاهلیت زندگی میکردند. فقط مقداری از علم به وسیلهی خود اسلام به ظهور پیوست. آیاتی نازل شد و فرمود: «باید به خدا معتقد شوید. او سمیع است؛ بصیر است؛ کلیم است.» این صفاتی که در اواخر آیات آمده است، به عنوان عقیده و باورهای اسلامی مطرح شد که مسلمان باید اینها را باور داشته باشند.
همچنین تعدادی احکام نازل شد؛ از جمله نماز بخوانید؛ روزه بگیرید؛ دروغ نگویید؛ حج بروید. اینها مسائلی بود که خدا میخواست مردم، آن را و شرایط، مقدمات و مقارناتش را یاد بگیرند تا بتوانند درست عمل کنند. اینجا بود که علم به اینها #واجب شد و لذا فرمودند: «طَلَبُ الْعِلْمِ فَرِيضَةٌ عَلَى كُلِّ مُسْلِمٍ وَ مُسْلِمَةٍ». بر زنها هم واجب است مسائل زنانهشان را یاد بگیرند؛ مسائل دینیشان را یاد بگیرند. این #واجب است و اگر یاد نگیرند، چه میکنند؟ نمیتوانند تقوا را مراعات کنند. #تقوا، انجام #واجب و ترک #حرام است؛ پس باید #واجب را یاد بگیرند و انجام بدهند؛ #حرام را هم یاد بگیرند و ترک کنند.
بنابراین این علم بر عموم انسانها #واجب است؛ اما علوم جدید که بر همه #واجب نیست. فردا خدا کسی را به جهنم نمیبرد که بگوید: «چرا نرفتی علوم ارتباطات بخوانی؟ چرا نرفتی فیزیک بخوانی؟» نه! #واجب که نبود. این بحث جدایی دارد که بعداً عرض میشود.
آنچه کلمهی «علم» در آیات و روایات آمده، کلاً ناظر به علم دین و علم اسلامی است. یادگیری این #واجب است؛ بر عموم #واجب است. هیچ علمی انسان را از این علم بینیاز نمیکند. پزشک هم باید این علم را یاد بگیرد. مهندس هم باید یاد بگیرد؛ معمار هم باید یاد بگیرد. چون همه مسلمانند، باید این علم را یاد بگیرند؛ اما بر همه #واجب نیست که مهندس شوند؛ بر همه #واجب نیست که فیزیک یاد بگیرند.
بحث دیگری راجع به علوم جدید خواهیم کرد که اختلاط آن با این علم باعث اشتباهات بزرگی شده است. خیلیها خیال کردهاند منظور از کلمهی علمی که در آیات و روایات آمده، همین علوم جدید است که در آن زمان نبود. این غلط است و خلاف حکمت است که مردم را دعوت کنند به علمی که هنوز نیست و نیامده است.
پیغمبر اکرم میفرمود: «طَلَبُ الْعِلْمِ فَرِيضَةٌ عَلَى كُلِّ مُسْلِمٍ وَ مُسْلِمَةٍ». اگر مردم به چین میرفتند، مگر در چین علم بود؟ چین بدتر از شبه جزیره عرب در جاهلیت بود. همهی دنیا در جاهلیت بود. آمریکا هم در جاهلیت بود. اروپا هم در قرون وسطی زندگی میکرد. هیچ جا علم نبود و همه جا در جاهلیت بودند. اسلام که آمد، چیزهایی آورد که برای زندگی مسلمانان لازم و مفید بود و گفت: «اینها را یاد بگیرید.» این علم #واجب شد.
📚 منبع: آثار بندگی، آیت الله عزیز خوشوقت
✅ یک دقیقه مطالعه کتاب
❓ علم چیست؟ (بخش دوم)
📖 علوم جدید پانصد ـ ششصد سال بعد متولد شد. این درست نبود که پیغمبر اکرم در آن زمان بگوید: «علم واجب است و بروید یاد بگیرید!» کجا یاد بگیرند؟ کسی نیست؛ کتابی نیست؛ دانشگاهی نیست؛ از کجا یاد بگیرند. این خلاف حکمت است. اسلام هیچ وقت چنین دستوری نمیدهد. آنچه هست را میگوید: «یاد بگیرید!»
اما تکلیف علومی که بعداً پیدا میشود، چیست؟ امروز بسیاری از علوم متولد شده، رشد کرده و به حد کمال رسیدهاند. بعضی از این علوم، آثاری در ایجاد قدرت مادی و دنیوی دارند و دشمنان اسلام با داشتن همان قدرتها و علوم توانستهاند کشورهای اسلامی را استعمار و استثمار کرده، آنها را ذلیل و خوار کنند؛ نفتشان را ببرند و سایر چیزهایشان را ببرند. تکلیف این علوم چه میشود؟
این علوم، #واجب عینی بر هر فرد نیست. در آن زمان هم نبود. از طرفی مشکلآفرین هم هست؛ یعنی آمریکا با داشتن اتم در دنیا میگوید: «من همهکاره هستم و همه باید بگویید چشم! نوکر تو هستیم؛ هر کاری خواستی بکنی، آزادی!»
این را در اثر داشتن همین علوم میگوید. این علوم واجب کفایی است. در هر زمان ولی فقیه و حاکم اسلام موظف است ببیند دشمن امروز از چه راهی قدرت برتر را به دست آورده و برای نظام اسلامی ایجاد خطر کرده است. بر ولی فقیه #واجب است عدهای را بسیج کند که بروند و این علم را یاد بگیرند تا آن خلأ پر شود. مثلاً امروز علم اتم است. #واجب است که عدهای را بسیج کنند تا دانش اتم را یاد بگیرند و کلاه درست کنند تا هر وقت شیطان خواست اذیت کند، سر او بگذارند.
این #واجب نظامی است؛ یعنی بر نظام اسلامی #واجب است که این نیاز را تأمین کند؛ اما بر همه #واجب نیست.
اگر فردا علم دیگری ظاهر شد، عیبی ندارد. باز هم ولی فقیه مواظب است که عقب نمانیم. باید عدهای را آماده کنند تا بروند آن را یاد بگیرند تا دشمن نتواند با داشتن آن بر ما مسلط شود. این بر ما #واجب نظامی است؛ یعنی نظام اسلام میگوید: «اگر مشکلی پیش آمد، باید حاکم اسلامی آن را تأمین کند.»
امروز این است و باید عدهای این علوم را یاد بگیرند تا دشمن از این طریق بر ما تفوّق و تسلط نداشته باشد. تکلیف این علوم، این است. این #واجب عینی نیست؛ مثل: «طَلَبُ الْعِلْمِ فَرِيضَةٌ عَلَى كُلِّ مُسْلِمٍ وَ مُسْلِمَةٍ» نیست. بر بعضی #واجب است و به اندازهی کفایت، کافی است. وقتی کلاه را درست کردیم، دیگر از بقیه ساقط است. دوباره اگر چیزی بالاتر از کلاه درست شد، باز هم باید عدهای را بفرستند که آن را درست کنند تا محتاج نباشیم و دشمن فکر نکند که ما نداریم و داشتن آن، باعث تسلط و تفوّق او بر ما نباشد و مدام حرفهایی نزند.
📚 منبع: آثار بندگی، آیت الله عزیز خوشوقت
☑️ چه کنیم که هم خدا راضی باشد و هم مردم؟
🌹 امام هادی (ع):
هر کس از خدا #اطاعت کند، باکی از نارضایتی مردم ندارد. اما کسی که (با #اطاعت نکردن از خدا،) خدا را از خود ناراضی می کند ، یقین داشته باشد که مردم هم از او ناراضی خواهند شد.
📖 منْ أَطَاعَ اَلْخَالِقَ لَمْ يُبَالِ بِسَخَطِ اَلْمُخْلُوقِينَ وَ مَنْ أَسْخَطَ اَلْخَالِقَ فَلْيُوقِنْ أَنْ يَحِلَّ بِهِ سَخَطُ اَلْمَخْلُوقِينَ.
✍️ شرح: #اطاعت از خدا یعنی انجام #واجبات و ترک #حرامها.
📚 مستدرک الوسائل , جلد۱۲ , صفحه۲۰۸
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
☑️ دستورالعمل دینداری اهل بیت چه بوده است؟
🌺 امام هادی (ع):
به شما توصیه اکید می کنم به دوری از #گناه. زیرا دينى که ما ملازم آن هستیم و با آن خداپرستی می کنیم و آن را از شیعیانمان می خواهیم، دوری از #گناه است. در موضوع شفاعت، ما را به زحمت نیندازید.
📖 عنِ اَلْإِمَامِ عَلِيِّ بْنِ مُحَمَّدٍ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ عَنْ آبَائِهِ عَنِ اَلصَّادِقِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ أَنَّهُ قَالَ: عَلَيْكُمْ بِالْوَرَعِ فَإِنَّهُ اَلدِّينُ اَلَّذِي نُلاَزِمُهُ وَ نَدِينُ اَللَّهَ تَعَالَى بِهِ وَ نُرِيدُهُ مِمَّنْ يُوَالِينَا. لاَ تُتْعِبُونَا بِالشَّفَاعَةِ .
📚 وسائل الشیعه , جلد۱۵ , صفحه۲۴۸
📱 آدرس کانال:
@mottagheen
☑️ محافظ #متقین کیست؟
🌹 امام هادی (ع):
هر کس خود را از #گناه حفظ کند، از او محافظت می شود و هر کس از خدا #اطاعت کند، از او #اطاعت می شود.
✍️ شرح: خدا از کسی که #گناه نمی کند، در مقابل بسیاری از حوادث محافظت می کند و حاجات او را برآورده می سازد.
📖 منِ اِتَّقَى اَللَّهَ يُتَّقَى وَ مَنْ أَطَاعَ اَللَّهَ يُطَاعُ.
📚 مستدرک الوسائل , جلد۱۲ , صفحه۲۰۸
📱 آدرس کانال:
@mottagheen