✅ آیا تقوا صرفاً مخصوص زندگی فردی است؟
🌷 امام خامنه ای:
همه ی برادران و خواهران را دعوت می کنم، توصیه می کنم به رعایت #تقوا در گفتار، در کردار، در موضعگیری، در حرکتهای گوناگون اجتماعی، اقتصادی، سیاسی. (18/5/1392)
✍️ شرح: #تقوا یعنی انجام #واجبات و ترک #محرمات در زندگی فردی و اجتماعی
پند 255
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ درس اخلاق آیت الله خوشوقت
🌷 تنها راه رشد ایمان
خواندن رساله هم یکی از #واجبات جدّی است که خیلی ها از آن غافلند و خیال می کنند #واجب نیست. هر روز انسان چهار ـ پنج صفحه رساله بخواند تا #واجب و #حرام را یاد بگیرد تا وقتی #واجب پیش آمد، انجام دهد و وقتی #حرام پیش آمد، ترک کند. اسم این، #تقواست.
به تدریج که انسان در #تقوا پیش می رود، ایمان بالا می رود. ایمان که بالا رفت، وجود و هستی کمالات خدای متعال را بیشتر باور می کند. این باورِ بیشتر باعث می شود که بیشتر حرف او را تصدیق کند و بگوید: «حرف هایی که خدا در قرآن کریم زده، همه به نفع انسان ها است و نفس امّاره و شیاطین و انسان هایی که شیطان صفت هستند، ما را به گمراهی و بدبختی دعوت می کنند و می خواهند عمر ما را تلف و فاسد کنند. حرف خدا برای ما خیر است و به نفع ماست.»
لذا با جدیت بیشتر به حرف خدا گوش می دهد و دیگر عمر خود را در راه اضافه از کسب دنیا خرج نمی کند. اصل هشت ساعت کار هم جزء عبادات است. هشت ساعت کار نانوایی، آهنگری، نجاری و هر کار مشروع که انسان موظّف است انجام دهد، عبادت است؛ عبادت است.
بنابراین اگر بخواهیم به حرف خدا گوش دهیم، باور این مسائلی که خدا زیاد در قرآن کریم گفته، الان مقدور نیست. نفس باور نمی کند. راهش ادامه ی #تقواست. اگر خدا توفیق داد و #تقوا را شروع کردیم و ادامه دادیم، آرام آرام ایمان بالا می رود. ایمان که بالا رفت، اولین اثرش این است که باور می کند خدا هست و بعد اینکه حرفی که خدا گفته، درست است و حرفِ اسیرهای شکم و شهوت درست نیست. آخر این حرف ها معلوم نیست چه می شود.
آن وقت این حرف خدا را گفته: «وَ اعلَموا أنّما الحَیاةُ الدّنیا لَعِبٌ وَ لَهوٌ» باور می کند. خدا گفته: «وَ اعلَموا» یعنی به یقین بدانید و این را باور کنید؛ ولی نفس امّاره این حرف ها سرش نمی¬شود و باور نمی¬کند و می گوید: «پول! همه چیز از دل پول درمی آید. هر چه بخواهی، آنجا هست؛ برو آنجا!» نفس امّاره به حرف خدا گوش نمی دهد.
اگر #تقوا را شروع کردیم و ادامه دادیم، ایمان به خدا و حرف های خدا بیشتر می شود. آن وقت انسان به حرف های خدا عمل می کند و بعد می فهمد و مطالعه می کند که مردم کجا هستند و به کجا دارند می روند؟ در چه راهی هستند و با هم چه می کنند؟ می فهمد که حرف خدا راست است و همه ی این ها دارند بازی می کنند. سرگرم این مسائل شده اند که موجب تفاخر و سایر چیزهایی است که همه ی آن ها از بین می رود.
📚 آثار بندگی، آیت الله خوشوقت
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ چه کسانی بهشتی اند؟
🌷 سخن خدا در قرآن:
1️⃣ کسانی که اهل ایمان باشند و اعمالشان صالح باشد، فقط آنها بهشتی اند و در بهشت، جاودانه می مانند.
2️⃣ قطعاً کسانی که اهل ایمان باشند و اعمالشان صالح باشد، برایشان باغهای پرنعمت بهشتی خواهد بود.
3️⃣ قطعاً کسانی که اهل ایمان باشند و اعمالشان صالح باشد، برایشان باغهایی بهشتی خواهد بود که از زیر درختانش نهرهایی جاری است. این است خوشبختی و موفقیت بزرگ.
✍️ شرح: ایمان یعنی اصول دین را باور داشتن. عمل صالح در قرآن یعنی انجام #واجبات و ترک #حرامهایی که در قرآن آمده است. پس فقط کسانی که اصول دین را باور دارند و دستورات #واجب و #حرام را رعایت می کنند، بهشتی اند.
📖 متن آیات:
1️⃣ و الَّذينَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ أُولئِكَ أَصْحابُ الْجَنَّةِ هُمْ فيها خالِدُونَ (بقره، 82)
2️⃣ إنَّ الَّذينَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ لَهُمْ جَنَّاتُ النَّعيمِ (لقمان، 8)
3️⃣ إنَّ الَّذينَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ لَهُمْ جَنَّاتٌ تَجْري مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهارُ ذلِكَ الْفَوْزُ الْكَبيرُ (بروج، 11)
آیه شماره 154
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
هدایت شده از سبک زندگی متقین
🌺 توصیه های امام کاظم (ع) به هشام (شماره 2):
✅ عاقل کسی است که حلالها او را از شکر نعمتهای خدا باز ندارد و #حرامها بر مقاومت او غلبه نکند.
📖 إنَّ اَلْعَاقِلَ اَلَّذِي لاَ يَشْغَلُ اَلْحَلاَلُ شُكْرَهُ وَ لاَ يَغْلِبُ اَلْحَرَامُ صَبْرَهُ
📚 تحف العقول , جلد۱ , صفحه ۳۸۳ به بعد
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
هدایت شده از سبک زندگی متقین
🌹 امام على (ع):
هيچ كس جز با رعایت احکام واجب و حرام خوشبخت نمى شود و جز با ترک احکام واجب و حرام بدبخت نمى گردد. (غرر الحکم، ج 1 ص ۷۸۸)
📕 لیست واجبات شرعی (بخش دوم)
11. جدا شدن زن از شوهری که مرتد شده است و بالعکس (بدون طلاق).
12. آمیزش مرد با همسرش در طول چهار ماه (مگر آنکه با اجازه زوجه ترک شود).
13. ختنه نمودن.
14. صله رحم.
15. رعایت عدالت در حقوق زنها برای مردی که چند همسر دارد.
16. روزه ماه مبارک رمضان و قضای آن (قضای روزه ایام ناپاکی بانوان هم واجب است).
17. عده نگاه داشتن زن هنگام طلاق یا مرگ شوهر.
18. غسل جنابت و در صورت عذر، تیمم بدل از آن.
19. غسل حیض و درصورت عذر، تیمم بدل از آن (بر زنان).
20. غسل نفاس و در صورت عذر، تیمم بدل از آن (بر زنان).
📣 ادامه دارد ...
📚 منبع: طریق بندگی، آیت الله عزیز خوشوقت
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ درس اخلاق آیت الله خوشوقت
🌷 زندگی دنیا مثل چیست؟
پروردگار متعال مَثلی زده و این زندگی مادی را ـ که انسان ها نوعاً مادی فکر می کنند و توجه تامّی به این زندگی دارند، ـ تشبیه کرده به یک گیاه. وقتی باران بیاید، بیابان ها سبز می شود. اما وقتی تابستان می شود و هوا گرم می¬شود، کم کم خشک می¬شوند. آرام آرام باد و پاییز هم می آید و این خشک¬ها خرد می شوند و می ریزند و از این همه سبزه، هیچ چیزی به جا نمی ماند.
خدا می گوید: «زندگی همین طور است. انسان تا بچه است، با گل و آجر بازی می کند. وقتی که بزرگ می شود یا درس می خواند یا شاگردی می کند. کمی که بزرگ تر می شود، دنبال پول درآوردن، ازدواج، خانه و ماشین می رود. بعد پیر می شود و از کار می افتد. مثل همان گیاه سبزی است که تر و تازه بود و خشک شد و باد پاییزی آن را خرد کرد و بر زمین ریخت. انسان ها هم همه می میرند و زیر خاک می روند.»
وقتی انسان مطالعه کند، می بیند که حرف خدا خیلی خوب است؛ منتهی همان خدا گفته: «روزی هشت ساعت باید کار کنی. یا درس دین بخوانی یا کار کنی. اگر کار کردی، این کار عبادت است. اگر هم درس خواندی، این کار عبادت است.»
بنابراین هشت ساعت کار برای تأمین نیازها #واجب و لازم است و بقیه اضافه است. اضافه را فقط باید به بانک داد و شماره حساب بالا می رود. همین! بعد هم انسان می میرد و تمام می شود. خشک می شود و می ریزد.
بنابراین اگر بخواهیم حرف های خدا را باور کنیم، راهش #تقواست. این حرف ها در قرآن کریم زیاد است و بر خلاف فهم نوع بشر است. انسان ها مادی هستند. می میرند برای زندگی مادی دنیا. دل می گذارند. جوانی می گذارند. زندان می روند. سر همین زندگی مادی اعدام می شوند.
اگر بخواهیم گرفتار آن مشکلات نشویم، خدا یک راه بیشتر معین نکرده است؛ باید #تقوا را شروع کنی. انجام #واجب و ترک #حرام را شروع کنی و این را ادامه دهی. با یک هفته درست نمی شود. باید ادامه دهی.
زمان #تقوا و وجوب و لزوم آن از چه موقع تا چه موقع است؟ از سن بلوغ تا آخر عمر؛ چون دزدی را یک بار هم نمی شود کرد. نمی شود اول عمر دزدی نکنیم و آخر آن بکنیم. یک سره باید گناه را ترک کنیم و همه ی #واجبات را هم هر روز انجام دهیم. در نتیجه ایمان بالا می رود. آن وقت می فهمیم که خدا قبل از اینکه انسان ها به زندگی دنیا بیایند و مشغول لهو و لعب شوند، خوب فهمیده است. خدا این انسان را خودش خلق کرده و خودش خوب می¬شناسد. یک موجود دو پا که به خاطر غرائزی که دارد، دنبال پول و شکم و شهوت می¬رود. آن وقت انسان باور می¬کند؛ اما الان باور نمی کند و مدام به این طرف و آن طرف می رود تا ببیند کجا پول می¬دهند و کجا چه می کنند.
در نتیجه فراموش می¬شود که ما در چه حدی هستیم و هدف ما چیست. آیا آمده ایم که دنبال این مسائل برویم؟ اگر #تقوا نباشد، انسان همین راه ها را می رود. پیر هم که می شود، همین است. اگر #تقوا را مراعات کردیم، از قافله ی شقاوت کنار می کشیم و می فهمیم که این کارها اشتباه است؛ اما شرط آن ادامه ی #تقواست. اگر شیطان بگذارد و نفس امّاره اجازه دهد که ما #تقوا را شروع کنیم و ادامه دهیم، همه ی این مسائل حل می شود. آن وقت می گوییم: «خدا خوب فهمیده است.»
📚 آثار بندگی، آیت الله خوشوقت
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
🌷داستان کوتاه (184)
✅ عیب پدران در آخر الزمان
روزی پیامبر اکرم (ص) کودکان را که دید، فرمود: وای به حال فرزندان آخرالزمان از دست پدرانشان!
از ایشان سؤال شد: ای رسول خدا! آیا وای به حالشان از دست پدران مشرکشان؟
ایشان فرمود: نه؛ از دست پدران مسلمانشان که به آنها احکام #واجبات را یاد نمی دهند و وقتی هم که خود فرزندان بخواهند یاد بگیرند، منعشان می کنند و برای آنها فقط راضی به این هستند که از مال دنیا چیزی به دست آورند. به همین دلیل من از آن پدران بیزارم و آنها هم از من بیزارند.
✍️ شرح: بر پدران #واجب است که تا قبل از سن تکلیف، احکام #واجبات و #حرامها را به فرزندانشان بیاموزند یا آنها را به کسی بسپارند که این احکام را به آنها بیاموزد.
📖 روِيَ عَنِ النَّبِيِّ ص أَنَّهُ نَظَرَ إِلَى بَعْضِ الْأَطْفَالِ فَقَالَ وَيْلٌ لِأَوْلَادِ آخِرِ الزَّمَانِ مِنْ آبَائِهِمْ فَقِيلَ يَا رَسُولَ اللَّهِ مِنْ آبَائِهِمُ الْمُشْرِكِينَ فَقَالَ لَا مِنْ آبَائِهِمُ الْمُؤْمِنِينَ لَا يُعَلِّمُونَهُمْ شَيْئاً مِنَ الْفَرَائِضِ وَ إِذَا تَعَلَّمُوا أَوْلَادُهُمْ مَنَعُوهُمْ وَ رَضُوا عَنْهُمْ بِعَرَضٍ يَسِيرٍ مِنَ الدُّنْيَا فَأَنَا مِنْهُمْ بَرِيءٌ وَ هُمْ مِنِّي بِرَاء
📚 جامع الأخبار(للشعيري)، ص: 106
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ یهودیان و مسیحیان به چه شرطی بهشتی می شوند؟
🌷 سخن خدا در قرآن:
1️⃣ قطعاً از میان مسلمانان و یهودیان و مسیحیان و صابئیان، کسانی که به خدا و قیامت ایمان داشته باشند و اعمالشان صالح باشد، مزد بهشتی شان نزد خدا محفوظ است و آنها نه باید بترسند و نه غصه بخورند.
2️⃣ قطعاً از میان مسلمانان و یهودیان و صابئیان و مسیحیان، کسانی که به خدا و قیامت ایمان داشته باشند و اعمالشان صالح باشد، نه باید بترسند و نه غصه بخورند.
✍️ شرح: عمل صالح در قرآن یعنی انجام #واجبات و ترک #حرامهایی که در قرآن آمده است. این، شرط بهشتی شدن است. چون هیچ کدام از یهودیان و مسیحیان فعلی، #واجبات و #حرامهای قرآن را رعایت نمی کنند، پس هیچ کدام از آنها بهشتی نمی شوند.
📖 متن آیات:
1️⃣ إنَّ الَّذينَ آمَنُوا وَ الَّذينَ هادُوا وَ النَّصارى وَ الصَّابِئينَ مَنْ آمَنَ بِاللَّهِ وَ الْيَوْمِ الْآخِرِ وَ عَمِلَ صالِحاً فَلَهُمْ أَجْرُهُمْ عِنْدَ رَبِّهِمْ وَ لا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَ لا هُمْ يَحْزَنُونَ (بقره، 62)
2️⃣ إنَّ الَّذينَ آمَنُوا وَ الَّذينَ هادُوا وَ الصَّابِئُونَ وَ النَّصارى مَنْ آمَنَ بِاللَّهِ وَ الْيَوْمِ الْآخِرِ وَ عَمِلَ صالِحاً فَلا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَ لا هُمْ يَحْزَنُونَ (مائده، 69)
آیه شماره 155
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
هدایت شده از سبک زندگی متقین
🌹 امام على (ع):
هيچ كس جز با رعایت احکام واجب و حرام خوشبخت نمى شود و جز با ترک احکام واجب و حرام بدبخت نمى گردد. (غرر الحکم، ج 1 ص ۷۸۸)
📕 لیست واجبات شرعی (بخش سوم)
21. غسل استحاضه و در صورت عذر، تیمم بدل از آن (بر زنان).
22. غسل مس میت و در صورت عذر، تیمم بدل از آن.
23. غسل دادن میت مسلمان و همچنین کفن کردن، نماز خواندن و دفن کردن او.
24. نماز قضای پدر و مادر بر پسر بزرگ.
25. جواب سلام دادن به گونه ای که سلام کننده بشنود.
26. اطاعت از اوامر حکومتی ولی امر مسلمین.
27. رعایت قوانین حکومت اسلامی.
28. آمادگی نظامی برای رویارویی با دشمنان اسلام.
29. امر به معروف و نهی از منکر.
30. انجام دادن هر کاری که مورد نیاز جامعه اسلامی باشد.
📣 ادامه دارد ...
📚 منبع: طریق بندگی، آیت الله عزیز خوشوقت
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
هدایت شده از سبک زندگی متقین
🌺 توصیه های امام کاظم (ع) به هشام (شماره 3):
✅ هر كس سه چيز را بر سه چيز مسلط كند، گویا به #هوسش در ويران كردن #عقلش كمك كرده است. هر کس نور تفكر را با آرزوهاى دور و دراز تيره سازد و سخنان حكيمانه اش را با سخنان بيهوده پایمال كند و نور عبرتش را با شهوات نفسانی خاموش نمايد، به هواى #نفس در ويران ساختن #عقل كمك كرده است. و هر كس #عقلش را ويران كند، دين و دنيايش را تباه ساخته است.
📖 يا هِشَامُ مَنْ سَلَّطَ ثَلاَثاً عَلَى ثَلاَثٍ فَكَأَنَّمَا أَعَانَ هَوَاهُ عَلَى هَدْمِ عَقْلِهِ مَنْ أَظْلَمَ نُورَ فِكْرِهِ بِطُولِ أَمَلِهِ وَ مَحَا طَرَائِفَ حِكْمَتِهِ بِفُضُولِ كَلاَمِهِ وَ أَطْفَأَ نُورَ عِبْرَتِهِ بِشَهَوَاتِ نَفْسِهِ فَكَأَنَّمَا أَعَانَ هَوَاهُ عَلَى هَدْمِ عَقْلِهِ وَ مَنْ هَدَمَ عَقْلَهُ أَفْسَدَ عَلَيْهِ دِينَهُ وَ دُنْيَاهُ
📚 تحف العقول , جلد۱ , صفحه ۳۸۳ به بعد
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ در دشمنی شیطان با انسان، تقابل اصلی شیطان با کدام صفت انسان است؟
🌷 امام خامنه ای:
مسئله، مسئله تقابل شیطان و تقابل #تقوا است. کار شیطان اغوا کردن است؛ اغوا یعنی چه؟ یعنی ایجاد اختلال در دستگاه محاسبه ی شما - شیطان این است دیگر - نقطه ی مقابل، کارکرد #تقوا است؛ سعی شیطان این است که شما را اغوا کند، یعنی دستگاه عقل را، دستگاه فطرت را، دستگاه سنجش صحیح را که در وجود انسان گذاشته شده است، از کار بیندازد؛ یعنی انسان را دچار خطای در محاسبه کند.
کار #تقوا نقطه ی مقابل است: اِن تَتَّقُوا اللهَ یَجعَل لَکُم فُرقانا. # تقوا به شما فرقان، یعنی آگاهی برای جدا کردن حق از باطل را میدهد.
در آیه ی شریفه ی دیگر {می فرماید:} وَ اتَّقُوا اللهَ وَ یُعَلِّمُکُمُ الله؛ تقوا موجب این است که خدای متعال دریچه های دانش را، آگاهی را، دانایی را به روی شما باز کند. (16/4/1393)
پند 256
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ درس اخلاق آیت الله خوشوقت
🌷 تنها راه اصلاح فرد و جامعه
مسأله ی #تقوا در اسلام یکی از اساسی¬ترین، مفیدترین و مؤثرترین عوامل در اصلاح فرد و جامعه ی بشری است. نظر قرآن کریم تنها و تنها همین است که انسانِ بی #تقوا را، جز #تقوا چیز دیگری نه اصلاح می¬کند و نه تربیت می¬کند. صلاح فرد و جامعه زیر سر پیاده کردن و پیاده شدن مسأله ی #تقواست. معنای #تقوا#اطاعت فرمان خدای متعال است. کسانی که باور دارند که خدا هست و باور دارند که خدا حرف هایی با انسان ها زده است، اگر فرمان خدا را#اطاعت کنند، در اصل یعنی #تقوا را در زندگی مراعات کرده¬اند. به این افراد متّقین می¬گویند.
امیرالمؤمنین علیه الصلاة و السلام در طول تقریباً پنج سال خلافت ظاهری، مسأله ی #تقوا را هم با بیان و زبان و هم با عمل به مردم ارائه کردند. ایشان به خصوص در مسأله ی تشکیل حکومت و اداره ی امور مربوط به مردم، #تقوا را دقیقاً با تمام توان به مردم ارائه کردند. ایشان #تقوا را در زندگی، در حکومت، در جنگ، در صلح، در همه ی مراحل و شئون زندگی هم بیان فرمودند و هم عملاً به مردم ارائه کردند و نشان دادند.
لذا ایشان به امام المتّقین معروف شدند. با اینکه همه ی حضرات معصومین در عالی¬ترین درجه #تقوا و فضائل بودند، اما ایشان در اثر همین بیان مفصّل و ارائه ی تفصیلی #تقوا به صورت عملی معروف به این لقب مبارک شدند.
📚 آثار بندگی، آیت الله خوشوقت
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen