✅ در مواجهه با قرآن، کدام یک اولویت دارد؟ قرائت قرآن، حفظ قرآن یا عمل به آن؟
🌷 امام حسن (ع):
تنها کتابی که از خدا در دنیا باقی مانده، قرآن است، پس قرآن را راهبر و فرمانده خود قرار دهید، تا شما را به مسیر درست هدایت کند. شکی نیست که نزدیکترین مردم به قرآن کسانی هستند که به دستورات واجب و حرام آن عمل کنند، گرچه آیات آن را حفظ نکرده باشند؛ و دورترین مردم از قرآن کسانی هستند که به دستورات واجب و حرام آن عمل نمی کنند گرچه قاری قرآن باشند.
📖 ما بَقِیَ فِی الدُّنْیا بَقِیَّةٌ غَیْرَ هَذَا القُرآنِ فَاتَّخـِذُوهُ إماما یَدُلُّکُمْ عـَلی هُداکُمْ، وَ إنَّ أَحَقَ النّاسِ بِالقُرآنِ مَنْ عَمِلَ بِهِ وَ إنْ لَمْ یَحْفَظْهُ وَ أَبْعَدَهُمْ مِنْهُ مَنْ لَمْ یَعْمَلْ بِهِ وَ إنْ کانَ یَقْرَأُهُ.
📚 ارشاد القلوب، دیلمی، ج 1 ص 79
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
🌷 داستان کوتاه (112)
✅ ابو صباح کنانی به امام جعفر صادق (ع) گفت: ما به خاطر شما چه زخم زبانها از مردم می شنویم!
امام به او فرمود: چه زخم زبانهایی به خاطر من می شنوید؟
او گفت: هر گاه با مردي درگیري لفظی پیدا می کنم، به من می گوید: اي جعفری خبیث!
امام جعفر صادق (ع) فرمود: شما را این گونه به خاطر من سرزنش می کنند؟
ابو صباح گفت: آري.
امام فرمود: به راستی چقدر اندکند از شما آنها که از جعفر #اطاعت کنند. این را بدان که صحابی من کسی است که #وَرَعش شدید باشد و براي خالقش کار کند و به پاداش او امیدوار باشد. اصحاب من چنین افرادي هستند.
✍️ شرح: #اطاعت از امام یعنی انجام واجبات و ترک گناهان. #ورع یعنی دوری از گناه.
📖 قالَ أَبُو اَلصَّبَّاحِ اَلْكِنَانِيُّ لِأَبِي عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ مَا نَلْقَى مِنَ اَلنَّاسِ فِيكَ فَقَالَ أَبُو عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ وَ مَا اَلَّذِي تَلْقَى مِنَ اَلنَّاسِ فِيَّ فَقَالَ لاَ يَزَالُ يَكُونُ بَيْنَنَا وَ بَيْنَ اَلرَّجُلِ اَلْكَلاَمُ فَيَقُولُ جَعْفَرِيٌّ خَبِيثٌ فَقَالَ يُعَيِّرُكُمُ اَلنَّاسُ بِي فَقَالَ لَهُ أَبُو اَلصَّبَّاحِ نَعَمْ قَالَ فَقَالَ مَا أَقَلَّ وَ اَللَّهِ مَنْ يَتَّبِعُ جَعْفَراً مِنْكُمْ إِنَّمَا أَصْحَابِي مَنِ اِشْتَدَّ وَرَعُهُ وَ عَمِلَ لِخَالِقِهِ وَ رَجَا ثَوَابَهُ فَهَؤُلاَءِ أَصْحَابِي .
📚 الکافي , جلد۲ , صفحه۷۷
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ پرسش و پاسخ از آیت الله خوشوقت
🌷 عقل و جهل (11)
س: آیا خیال، آینه ای نیست که انسان خدا را با آن بفهمد؟
ج: عکس هایی که انسان با چشم می بیند، به خیال منتقل می شود. شما صورتی را که می بینی، چهل سال دیگر هم می توانی لنگه ی آن را در ذهنت بیاوری. این همان قدرت خیال است. صور مختلف که انسان در زندگی در خواب و بیداری می بیند، همه در خیال بایگانی می شود و در تشکیل خواب اثر زیادی دارد. اَشکالی که انسان در خواب می بیند، از همان خزانه برمی دارد و به کار می گیرد.
س: آیا ما قبل از اینکه خدای واقعی را درک کنیم، با خیالمان یک خدای خیالی را می پرستیم؟
ج: اگر به آن صورت بدهیم، می شود خیالی. خیلی ها به آن صورت می دهند و می گویند نور است؛ لذا صورت بت به او می دهند. اگر صورت بدهیم، کار خیال است.
س: صورت بدهیم یعنی چه؟
ج: مردم صورت می دادند و از این جهت قرآن کریم فرمود: «صورت ندارد.»
س: بعضی می گفتند: «خدا نور است»؟
ج: بله می گفتند: «نور است؛ یک قلمبه نور است.» حالا هم می گویند.
س: نور هم یکی از صفات خداست؟
ج: نه؛ آن ها نور خورشیدی را می گفتند.
س: یعنی اینکه خدا را در خیالمان بدون اینکه صورت بدهیم، نور بدانیم؟
ج: نه؛ اگر صورت ندهید، دیگر خیال نیست. فقط چیزهایی صورت دارند و جای آن ها خیال است. خدا معناست. او در جایی که ظرف مفاهیم و معانی است، جا دارد و صورت هم ندارد.
س: عقل می شود؟
ج: دیگر معلوم نیست. عقل آنجا به معانی می رسد. همان طور که در خیال به صورت ها می افتد، آنجا هم به معانی می رسد.
س: آیا وهم هم از جنس خیال است؟
ج: وهم هم همان مفاهیم و معانی را درست می کند. این ها هر کدام کارخانه هایی هستند که وجودشان در زندگی لازم است و بدون آن نمی شود؛ منتهی همه باید تنظیم شود. هم از آن استفاده شود و هم تنظیم شود که هر کدام از وظیفه ی خود تجاوز نکنند.
س: کاربرد آن در مسیر الی الله چیست؟
ج: این مسیر کار خیال نیست. کار خیال نیست. فقط باید معنا داشته باشد. آن که عقل به آن ایمان دارد و باور کرده است و هست و او هم این همه کمالات دارد که توانسته است این همه مخلوق را خلق کند، اشاره به آن می شود. بیشتر از این دیگر نمی شود. هر چه عبادت با اخلاص بیشتر بکنیم، او به انسان نزدیک تر می شود.
📚 آثار بندگی، آیت الله عزیز خوشوقت
🔸 ادامه دارد ...
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
🌺 توصیه های امام صادق (ع) به عبدالله بن جُندَب (شماره 13)
✅ ای پسر جُندَب! تمامى خیر و شر پيش روى توست و هرگز تا پيش از آخرت نه تمام خير را درك می كنى و نه تمام شرّ را. چرا كه خدا تمام خير را در بهشت و تمام شرّ را در جهنم قرار داده است. چون این دو جاودانند.
پس بر هر كس كه خدا او را هدايت کرده و به ايمان گرامى داشته و شعور و آگاهي به او الهام كرده و در وجودش عقلى گذاشته تا با كمك آن با نعمتهاى خداوند آشنا شود و هر کس خدا به او علم و حكمتى داده تا به تدبير امور دين و دنيايش پردازد، #واجب است كه خود را وادار كند كه (با #اطاعت از خدا) شاكر خدا باشد و خدا را ياد كند و از دستورات واجب و حرام خدا سرپيچى نكند، چرا که خدا هم در گذشته و پس از تولد به او نعمت داده و هم به او وعده پاداش داده و هم اينكه هيچ تكليفى بيش از طاقت و توان بر او بار نكرده و هم اینکه كمك به او را تعهّد نموده تا انجام تكاليف محوّله بر او آسان شود و فرموده: در انجام همین تكاليف اندك از او طلب يارى كنند.
اما اين انسان که مشمول هدايت و نعمت خداست، از انجام دستورات #واجب و #حرامِ او روى گردان است و از انجام #واجبات درمانده است و لباس سهل انگارى و بىاعتنایی پوشيده است و مطيع هوسهای #حرام خود شده و رهسپار مسیر هوسهای #حرام شده و دنيا را بر آخرت ترجيح داده و با اين حال آرزوى بهشت هم دارد!
📖 يا اِبْنَ جُندَب اَلْخَيْرُ كُلُّهُ أَمَامَكَ وَ إِنَّ اَلشَّرَّ كُلَّهُ أَمَامَكَ وَ لَنْ تَرَى اَلْخَيْرَ وَ اَلشَّرَّ إِلاَّ بَعْدَ اَلْآخِرَةِ لِأَنَّ اَللَّهَ جَلَّ وَ عَزَّ جَعَلَ اَلْخَيْرَ كُلَّهُ فِي اَلْجَنَّةِ وَ اَلشَّرَّ كُلَّهُ فِي اَلنَّارِ لِأَنَّهُمَا اَلْبَاقِيَانِ وَ اَلْوَاجِبُ عَلَى مَنْ وَهَبَ اَللَّهُ لَهُ اَلْهُدَى وَ أَكْرَمَهُ بِالْإِيمَانِ وَ أَلْهَمَهُ رُشْدَهُ وَ رَكَّبَ فِيهِ عَقْلاً يَتَعَرَّفُ بِهِ نِعَمَهُ وَ آتَاهُ عِلْماً وَ حُكْماً يُدَبِّرُ بِهِ أَمْرَ دِينِهِ وَ دُنْيَاهُ أَنْ يُوجِبَ عَلَى نَفْسِهِ أَنْ يَشْكُرَ اَللَّهَ وَ لاَ يَكْفُرَهُ وَ أَنْ يَذْكُرَ اَللَّهَ وَ لاَ يَنْسَاهُ وَ أَنْ يُطِيعَ اَللَّهَ وَ لاَ يَعْصِيَهُ لِلْقَدِيمِ اَلَّذِي تَفَرَّدَ لَهُ بِحُسْنِ اَلنَّظَرِ وَ لِلْحَدِيثِ اَلَّذِي أَنْعَمَ عَلَيْهِ بَعْدَ إِذْ أَنْشَأَهُ مَخْلُوقاً وَ لِلْجَزِيلِ اَلَّذِي وَعَدَهُ وَ اَلْفَضْلِ اَلَّذِي لَمْ يُكَلِّفْهُ مِنْ طَاعَتِهِ فَوْقَ طَاقَتِهِ وَ مَا يَعْجِزُ عَنِ اَلْقِيَامِ بِهِ وَ ضَمِنَ لَهُ اَلْعَوْنَ عَلَى تَيْسِيرِ مَا حَمَلَهُ مِنْ ذَلِكَ وَ نَدَبَهُ إِلَى اَلاِسْتِعَانَةِ عَلَى قَلِيلِ مَا كَلَّفَهُ وَ هُوَ مُعْرِضٌ عَمَّا أَمَرَهُ وَ عَاجِزٌ عَنْهُ قَدْ لَبِسَ ثَوْبَ اَلاِسْتِهَانَةِ فِيمَا بَيْنَهُ وَ بَيْنَ رَبِّهِ مُتَقَلِّداً لِهَوَاهُ مَاضِياً فِي شَهَوَاتِهِ مُؤْثِراً لِدُنْيَاهُ عَلَى آخِرَتِهِ وَ هُوَ فِي ذَلِكَ يَتَمَنَّى جِنَانَ اَلْفِرْدَوْسِ .
📚 تحف العقول , جلد۱ , صفحه۳۰۱ به بعد
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ فواید تقوا چیست؟
🌺 امام خامنه ای:
#تقوا در زندگى انسان، فوايد زيادى دارد. از جمله ى اين فوايد، يكى اين است كه انسانِ باتقوا مى تواند خود را در لغزشگاهها و دست اندازهاى زندگى حفظ كند؛ ولى انسان بى تقوا، نمى تواند. اگر انسان بتواند روح #تقوا را، كه عبارت است از مراقبت دائم نسبت به خود و توجّه هميشگى در اعمال و حتّى افكار خود و فعل و تَركى كه به انسان منتسب مى شود، در خود به وجود آورد، نتيجه اش اين مى شود كه در امتحانات الهى، سالم مى ماند. چون كه معناى #تقوا عبارت است از توجّه و پاييدن خود؛ مراقبت كردن از خود و تن به غفلت ندادن.( 29/ 11/ 1372)
پند 175
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ چه کنیم که دچار خودفراموشی و خدافراموشی نشویم؟
🌹 جواب خدای #متقین:
اى مسلمانان! اهل #تقوای خدا شويد و هر یک از شما ببیند براى فرداى خود از پيش چه فرستاده است. اهل #تقوا شوید که خدا به آنچه مى كنيد، آگاه است. * مثل كسانى نباشيد كه خدا را فراموش كردند و خدا آنان را دچار خودفراموشى كرد؛ آنان همان #فاسقانند.
✍️ شرح: #فاسقان کسانی هستند که اهل #تقوا نیستند. یعنی اهل انجام #واجبات و ترک #گناهان نیستند. آنها خدا را فراموش کرده اند و خدا آنها را دچار خود فراموشی می کند. پس برای رهایی از این آسیب باید اهل #تقوا شد.
📖 يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَ لْتَنْظُرْ نَفْسٌ ما قَدَّمَتْ لِغَدٍ وَ اتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ خَبيرٌ بِما تَعْمَلُونَ * وَ لا تَكُونُوا كَالَّذينَ نَسُوا اللَّهَ فَأَنْساهُمْ أَنْفُسَهُمْ أُولئِكَ هُمُ الْفاسِقُونَ (حشر، 18 و 19)
آیه شماره 46
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
📖 داستان کوتاه (113)
✅ راز دو جنازه
یکی از پیامبران بنی اسرائیل در محلی عبور می کرد که دید جنازه مردي بر زمین افتاده و نصف آن زیر دیوار قرار گرفته و نصف دیگرش بیرون مانده و پرندگان و سگها آن را متلاشی کرده اند و می درند.
از آنجا گذشت. به شهري وارد شد و در آنجا دید یکی از اشراف آن شهر مرده است. جنازه او را بر سر تختی نهاده اند و با پارچه ابریشم کفن کرده اند و در اطراف آن تخت، منقلهاي عود خوش بو نهاده اند و عودها می سوزند و فضا را خوشبو کرده اند.
آنگاه آن پیامبر به خدا عرض کرد: پروردگارا! من گواهی می دهم که تو حاکم عادلی هستی که به
هیچ کس ستم نمی کنی. جنازه اولی، جنازه بنده توست که حتی به اندازه یک چشم بر هم زدن، مشرک نبوده است و آن گونه مرده است و او را آن چنان میرانده اي. ولی این هم یکی از بندگان توست که به اندازه یک چشم بر هم زدن به تو ایمان نیاورده است، ولی او را این گونه با شکوه میراندي. (رازش چیست؟)
خداوند به آن پیامبر فرمود: اي بنده من! من همان گونه که گفتی، حاکم عادلی هستم که به کسی ظلم نمی کنم. بنده اول، #گناهی داشت. او را با آن وضع میراندم تا کیفر شود و به گونه اي که #گناهی نداشته باشد، به ملاقات من بیاید و بنـده دوم، کار نیکی نزد من داشت. او را با وضعی با شکوه میراندم، تا به گونه اي که هیچ پاداشی نزد من نداشته باشد، به ملاقات من آید.
📚 الکافي , جلد۲ , صفحه۴۴۶
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ پرسش و پاسخ از آیت الله خوشوقت
🌷 عقل و جهل (12)
س: بیشتر حرکت ما بر اساس اوهام و خیالات است؛ آن وقت چطور می شود انسان از دست این ها خلاص شود؟
ج: اگر تقوا را مراعات کند، درست می شود.
س: «اولی الابصار» چه کسانی هستند؟
ج: منظور از چشم دارها کسانی هستند که مطالب را می بینند. کسی که چشم ندارد، نمی بیند. کسی که چشم دارد، می بیند. به این چشم ها می گویند «ابصار». اُولِی یعنی کسانی که قدرت دارند. خدا به آن ها قدرت داده که وقتی دیدند، بپذیرند و بپسندند.
س: آیا منظور، همین قدرت ظاهری است؟
ج: همین است. ظاهری است. همین چشم ظاهری است. باطن نیست. وقتی دید و حرف حق را شنید، بپذیرد.
س: اولی الالباب چطور؟
ج: اولی الالباب هم همان اولی الابصار است.
س: منظور از «اولی الالباب» در قرآن چیست؟
ج: به کسانی که عقل و شعور دارند و با فکر کار می کنند، اولی الالباب می گویند. خیلی ها با فکر و عقل و شعور کار نمی کنند و همین جور دیمی می زنند و می روند. عده ای که برای حل مشکلات و باز کردن گره های زندگی فکر می کنند، اگر خدا به آن ها نفهمانده، با کسانی که فکرشان بالاتر از این است، مشورت می کنند و کار حل می شود. اما اگر انسان دیمی بزند و برود، مشکلات پیش می آید. به این ها اولی الالباب می گویند. کسانی که دارای عقل هستند، وقتی با حوادث مواجه می شوند، فکر و تأمّل می کنند تا بفهمند خوب است یا بد، یا از کجا باید وارد شد. به این ها اولی الالباب می گویند.
س: منظور در معاش و زندگی است یا در... ؟
ج: همه چیز. پیغمبر اکرم (ص) ادعای نبوت می کند و می فرماید: «من از طرف خدا آمده ام و حرف های خدا این است.» نمی شود انسان زود انکار کند. اول ببین چیست. فکر کن و ببین اگر حرف هایش درست است، بپذیر. به این می گویند اولی الالباب. بت پرستان این جور نبودند و دیمی انکار می کردند. اولی الالباب می گویند: «نه؛ خدا به تو عقل داده است؛ ببین اگر این حرف خوب است، بپذیر و اگر بد است، رد کن. همین جور دیمی رد نکن.» اولی الالباب یعنی این.
📚 آثار بندگی، آیت الله عزیز خوشوقت
🔸 ادامه دارد ...
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ چرا بعضی از ملتهای بی تقوا در امور مادی پیشرفته اند؟
📣 امام خامنه ای:
اينكه مى بينيد بعضى از ملتها دين و #تقوا هم ندارند، اما از زندگى مادّى و على الظّاهر مطلوبى برخوردارند، به خاطر آن است كه كار دنيا را خوب انجام مى دهند؛ منتها اين گونه زندگى عاقبت خوشى ندارد و با فساد همراه مى شود و آن شخص را از بين خواهد برد. (امام خامنه ای ، 18/ 04/ 1368)
✍️ #تقوا یعنی انجام #واجبات و ترک #حرامها در زندگی فردی و اجتماعی
پند 176
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ چگونه از عذابهای دنیوی خدا در امان بمانیم؟
🌺 جواب خدای #متقین:
چه بسيار شهرهایی كه مردمش از #فرمان خدا و پيامبرانش سرپيچي کردند و ما از آنها حسابى سخت كشيديم و آنان را به عذابى بسیار زشت عذاب كرديم * تا كيفر زشت #گناه خود را چشيدند و پايان كارشان خسران بود. *
خدا براى آنان در قیامت نیز عذابى سخت آماده خواهد کرد. پس اى عقلایی كه ايمان آورده ايد، شما اهل #تقوای خدا شويد (تا از آن عذابهای دنیوی و اخروی در امان باشید).
✍️ نتیجه: تنها راه امنیت از عذابهای دنیوی، #تقواست. یعنی اطاعت از دستورات #واجب و #حرام خدا.
📖 و كَأَيِّنْ مِنْ قَرْيَةٍ عَتَتْ عَنْ أَمْرِ رَبِّها وَ رُسُلِهِ فَحاسَبْناها حِساباً شَديداً وَ عَذَّبْناها عَذاباً نُكْراً * فَذاقَتْ وَبالَ أَمْرِها وَ كانَ عاقِبَةُ أَمْرِها خُسْراً * أَعَدَّ اللَّهُ لَهُمْ عَذاباً شَديداً فَاتَّقُوا اللَّهَ يا أُولِي الْأَلْبابِ الَّذينَ آمَنُوا (طلاق، 8 تا 10)
آیه شماره 47
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ داستان کوتاه (114)
🌹 #متقین، جوان و زیبا می شوند
پیرزنی به حضور پیامبر اکرم (ص) رسید. او علاقه مند بود که اهل بهشت باشد .اما پیامبر اکرم (ص) به او فرمود: پیرزن به بهشت نمی رود.
او گریان از محضر پیامبر خارج شد. بلال حبشی او را در حال گریه دید و پرسید: چرا گریه می کنی؟
گفت: گریه ام به خاطر این است که پیغمبر فرمود: پیرزن به بهشت نمی رود.
بلال به محضر پیامبر وارد شد و حال پیرزن را بیان نمود. حضرت فرمود: انسان سیاه نیز به بهشت نمی رود.
بلال هم غمگین شد و هر دو نشستند و گریستند.
عباس عموی پیامبر، آنها را در حال گریه دید و پرسید: چرا گریه می کنید؟
آنان فرمایش پیامبر را نقل کردند. عباس ماجرا را به پیامبر عرض کرد. حضرت به عمویش که پیرمرد بود، فرمود: پیرمرد هم به بهشت نمی رود.
عباس هم سخت پریشان و ناراحت گشت.
سپس رسول اکرم هر سه نفر را به حضورش خواست و آنها را خوشحال نمود و فرمود: خداوند اهل بهشت را در سیمای جوانی نورانی در حالی که تاجی به سر دارند، وارد بهشت می کند، نه به صورت پیر و سیاه چهره.
📚 منبع: داستانهای بحارالانوار
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ چه کنیم که دعاهایمان مستجاب شود؟
🔅امام هادی (ع):
اگر مخلصانه از دستورات #واجب و #حرام خدا اطاعت کردی و به حقّانیت پیامبر خدا و ما اهل بیت اعتراف نمودی و آن گاه از خدا چیزی خواستی، خدا تو را محروم نخواهد کرد.
📖 إذا أخلَصتَ فی طاعَةِ اللّهِ، وَاعتَرَفتَ بِرَسولِ اللّهِ(ص) وبِحَقِّنا أهلَ البَیتِ، وسَأَلتَ اللّهَ ـ تَبارَک وتَعالی ـ شَیئا لَم یحرِمک.
📚 الأمالی للطوسی: ص ۲۸۶ ح ۵۵۵
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen