هدایت شده از تاریخ فردا
🔘مثلث مقدّس آخرین قسمت
در تاريخ، ظهور و بعثت حضرت نبي اكرم، صلي الله عليه و آله و سلم، يك نقطه عطف مهم است. بعداز حضرت هم چندين حادثه اتفاق ميافتد كه نقاط عطف در تاريخ بشر به حساب ميآيد.
▫️اينكه آيا اين وقايع مرضيّ رضاي خدا بوده يا خير، مورد بحث ما نيست. هر چه بوده رنگي از اسلاميت داشته كه باعث تحول شده. از جملهي اين وقايع ورود مسلمانان به اروپا و به وجود آمدن تمدّن اسلامي در دل اروپاي وحشي بوده است.
▫️ورود مسلمانان از طريق جبل الطارق توسط «طارق بن زياد» و ظهور تمدّن در اندلس كه حتي مرزهاي فرانسه را در بر گرفته بود حائز اهمّيت است.
▫️وقتي مسلمانان وارد اروپا ميشوند تحولات بزرگي در آنجا حادث ميشود. اين تحوّلات فرهنگي، سياسي، اقتصادي و اجتماعي بود و فقط براي تصرف خاك حادث نشده بود كه كاري به مرام و آيين آن جا نداشته باشد، بلكه مسلمانان تحوّلات فرهنگي ايجاد كردند.
▫️آنها يك نمونهي مثال زدني در اروپا ساختند. درزماني كه اروپا گرفتار مبتذلترين صورت حيات بود، مسلمانان در اين منطقهي خاص زيباترين مدنيتي را ايجاد كردند كه رنگ و بوي تمدّن والاي اسلامي داشت. همين نقطه عطف نيز باعث حسد ورزي اروپا و جدال آنها با مسلمانان شده بود.
▫️ نتيجهي اين نقطه عطف اين شد كه در اثر رويارويي و درگيري طولاني مدت غرب با مسلمانان، خود غرب هم متحوّل شد.
▫️چند عامل براي متحول شدن غرب ذكر ميشود. تحوّلاتي كه منجر به گذر غرب از قرون وسطي و ورود به قرون جديد شده است. يكي كشف آمريكا و ديگري فتح اندلس است.
بنابراين، فتح اندلس توسط مسلمانان، يك نقطه عطف در تاريخ است.
▫️زماني كه مجدداً اندلس از مسلمانان پس گرفته ميشود، نقطه عطف ديگري شكل ميگيرد. وقتي مسلمانان در اندلس استقرار پيدا ميكنند فرهنگ و تمدّن خود را در آنجا جاري ميكنند. اين فرهنگ را در ابنيه و معماري و شهرسازي آن جا ميتوان ديد.
▫️امّا وقتي كه اندلس دوباره در اختيار مسيحيان قرار ميگيرد، نقطه عطف ديگري است، زيرا فتح اندلس باعث ميشود تحولات جديدي در اروپا صورت بگيرد و اروپا از قرون وسطي بگذرد و به قرون جديد برسد و تاريخ چهارصد سال اخير اروپا شكل بگيرد.
▫️علاوه بر فتح اندلس، كشف امريكا را عامل تحولات در قرون جديد ميدانند.
در دوران جديد، در آخرين دهههاي قرن بيستم واقعهي شگرفي در شرق اسلامي رخ مينمايد و اين واقعه، «انقلاب اسلامي» است. درست در زماني كه غرب رو به سستي و افول نهاده است.
سخن آخر اینکه: لازم است قدر اين جايگاه را بدانيم. براي حفظ آن تلاش كنيم و آن را چون خوني تازه در رگ جوانان جاري سازيم.
📚#سخنروز/#مثلثمقدّس
@tarikh_farda
معمارى اسلامى در عصر حكومت امام مهدى (عج)
بستن پنجره هاى مشرف به كوچه ها
يكى از عناصر معمارى سكولار، باز كردن پنجره هاى مشرف به كوچه ها و خيابان هاست چيزى كه در فساد و خيانت هاى زناشويى و نظايرى از اين دست نقش دارد، وجود پنجره هاى مشرف به كوچه و خيابان است. وجود اين پنجره ها، هرچند ناخواسته، باعث مى شود كه هر آنچه كه در درون خانه مى گذرد، به بيرون انتقال يابد؛ به خصوص در فصل گرما كه اين كار سهل تر مى گردد؛ لذا يكى از كارهايى كه در زمان ظهور حضرت صورت مى گيرد، مسدود كردن پنجره هاى مشرف به كوچه ها و خيابان ها است. در روايت آمده است كه:
«و كلّ بلكنها را از مسيرها برمى دارد.»
مفيد، «الارشاد»، ج 2، ص 385
معمارى اسلامى در عصر حكومت امام مهدى (عج)
برچيده شدن بالكنها و ناودانها
يكى ديگر از چيزهايى كه در خانه سازى مدرن به چشم مى خورد و به بهانه استفاده از فضاى متراكم، وسيله اى براى درآمدزايى تبديل شده است، ساختن بالكن در طبقات فوقانى خانه هاست كه علاوه بر تجاوز به حقوق عمومى ، از آثار سوء اخلاقى و اجتماعى برخوردار است. در روايت آمده كه در زمان حضرت «تمامى بالكن ها و فاضلاب ها و ناودان هايى را كه مشرف يا واقع در راه مردم هستند، مى بندند.»
مفيد، «الارشاد»، ج 2، ص 385
معمارى اسلامى در عصر حكومت امام مهدى (عج)
تخريب خانه هاى مشرف به خانه همسايه ها
يكى از آسيب هايى كه در خانه سازى عصر حاضر با آن مواجه هستيم، خانه سازى مشرف به خانه هاى ديگران است. اين مورد علاوه بر مزاحمت براى همسايگان، مى توانند خطرات جدّى در عرصه اخلاق، فرهنگ و اجتماع داشته باشد؛ لذا در زمان ظهور حضرت مهدى (عج) خانه هايى كه مشرف به حريم ديگران است، توسط حضرت تخريب يا مسدود مى گردند. در روايت است كه: «و البيوت التّى تشرع الى الجوار»
مفيد، «الارشاد»، ج 2، ص 385
معمارى اسلامى در عصر حكومت امام مهدى (عج)
حجره هاى كسب و تجارت
يكى از فضاهايى كه معمارى قرآنى در عصر ظهور آن را متحوّل مى كند، فضاى حجره هاى كار و كسب و تجارت مى باشد. در معمارى قرآنى ، فضاى حجره ها، به گونه اى تنظيم و ترسيم شده اند كه كاسب و مشترى را به ياد خدا و نظارت الهى مى اندازند و معاد و حساب و كتاب را به انسان تذكّر مى دهند.
«فِي بُيُوتٍ أَذِنَ اللَّهُ أَنْ تُرْفَعَ وَ يُذْكَرَ فِيهَا اسْمُهُ يُسَبِّحُ لَهُ فِيها بِالْغُدُوِّ وَ الْآصالِ .... ذِكْرِ اللَّهِ وَ إِقامِ الصَّلاةِ وَ إِيتاءِ الزَّكاةِ؛ 31
در خانه هايى كه خدا رخصت داده كه [قدر و منزلت] آنها رفعت يابد و نامش در آنها ياد شود. در آن [خانه] ها هر بامداد و شامگاه او را نيايش مى كنند: مردانى كه نه تجارت و نه داد و ستدى ، آنان را از ياد خدا و برپا داشتن نماز و دادن زكات، به خود مشغول نمى دارد.»
و كاسب و تاجر با نام و ياد خدا و با توكّل به او و با اخلاق اسلامى و به نيّت كمك به مسلمانان و دستگيرى از آنها، به كار و كسب حلال مى پردازد. در اين حجره ها برهنگى و بى بند و بارى و چشم چرانى نواميس مردم يا كالاهاى دشمنان اسلام تبليغ و ترويج نمى شود و كاسب با مرام دينى خود، مانع اسراف و اسرافگرايى و حرص بر زياده خواهى و فزون طلبى مى گردد. رنگ حجره و نور حجره و تبليغات و صوت حجره دروغين و تدليس و ضايع كننده حقوق همسايگان و مشتريان نيست. دختران و پسران جوان، به عنوان جلب مشترى بيشتر مورد سوء استفاده قرار نمى گيرند. بازار مسلمانان محلّ ازدحام و اختلاط زن و مرد نامحرم نيست. بازار، مسجد، مدرسه علميّه، حسينيّه و خانه، همه و همه كاسب و تاجر را به خدا و سيره و سنّت رسول خدا (ص) و ائمّه اطهار (ع) رهنمون مى سازد. در حكومت امام مهدى (عج) محل هاى كسب سامان داده مى شود و فرهنگ معمارى قرآنى بر محيط هاى كار و كسب حاكم مى گردد.
مجلسى ، محمّدباقر، همان، ج 53، ص 11.