✅ فهرست محتوای کانال
🔵 زندگینامه علامه آشتیانی به قلم ایشان
https://eitaa.com/musaavi_b/3
🔵 نگاهی فلسفی به طب سنتی
https://eitaa.com/musaavi_b/16
🔵 سلسله تنازلی در بیان میرداماد
https://eitaa.com/musaavi_b/21
🔵 بیانات در نشست سالانه گروه فلسفه
https://eitaa.com/musaavi_b/33
🔵 بیانات در دانشگاه تربیت مدرس(با موضوع فلسفه میرداماد)
https://eitaa.com/musaavi_b/39
🔵 آیا فلسفه اسلامی داریم؟
https://eitaa.com/musaavi_b/48
🔵 نقش خواجه نصیرالدین طوسی در کلام
https://eitaa.com/musaavi_b/53
🔵 مولی هادی سبزواری و شرح منظومه
https://eitaa.com/musaavi_b/58
🔵 بررسی گستره براهین قاعده الواحد
https://eitaa.com/musaavi_b/59
🔵 بیاناتی در باب عشق حقیقی و مجازی
https://eitaa.com/musaavi_b/63
🔵 سرّ بلا و صبر اولیاءالله
https://eitaa.com/musaavi_b/67
🔵 سخنی درباره نبوت
https://eitaa.com/musaavi_b/74
🔵 حقیقت صلوات
https://eitaa.com/musaavi_b/78
🔵 شرحی بر حدیث من عرف نفسه
https://eitaa.com/musaavi_b/90
🔵 حقیقت لیلة القدر (۲پارت)
https://eitaa.com/musaavi_b/95
🔵 نگاهی متفاوت به اهدای عضو
https://eitaa.com/musaavi_b/99
🔵 بیان استاد موسوی درباره علامه آشتیانی
https://eitaa.com/musaavi_b/104
https://eitaa.com/musaavi_b/106
https://eitaa.com/musaavi_b/208
🔵 بیانات استاد به مناسبت بزرگداشت سهروردی
https://eitaa.com/musaavi_b/112
https://eitaa.com/musaavi_b/207
🔵 جلسه ارائه مبحث عدم تناهی فیض
https://eitaa.com/musaavi_b/113
🔵 کرونا و محرم
https://eitaa.com/musaavi_b/209
🔵 اصوات تدریس کتاب بدایهالحکمه
https://eitaa.com/musaavi_b/211
Ahamiyate-mohabat.mp3
18.71M
✅ اهمیت محبت اهل بیت علیهم السلام
استاد در این صوت توضیحی درباره حدیث شریف: من بکیٰ او ابکیٰ او تباکیٰ فی مصیبة الحسین(علیه السلام) حرّمت جسده علی النار و وجبت له الجنّه ارائه میدهند.
انتشار به مناسبت عاشورای اباعبدالله الحسین علیه السلام
#صوت
#محرم
#عاشورا
https://t.me/musaavi_b
https://eitaa.com/musaavi_b
Ahamiyate-mohabbat.pdf
439.1K
📝متن بیانات استاد سید محمد موسوی درباره اهمیت محبت اهل بیت علیهم السلام
#استاد_موسوی
#مکتوبات
#محرم
https://t.me/musaavi_b
https://eitaa.com/musaavi_b
yahya-alavi.mp3
12.73M
🎙سخنرانی استاد سید محمد موسوی در بزرگداشت جناب یحیی علوی (کریستین بونو)
📆انتشار به مناسبت سالگرد رحلت جناب علوی
#استاد_موسوی
#صوت
https://t.me/musaavi_b
https://eitaa.com/musaavi_b
آقای دکتر «یحیی بونو» اندیشمند برجسته و عضو فرانسوی مجمع جهانی اهل بیت(ع) که برای انجام برنامه تبلیغی ماه محرم عازم قاره آفریقا شده بود، متأسفانه روز دوشنبه 4 شهریور 1398 در کشور "ساحل عاج" دچار حادثه ای دریایی گردید و دار فانی را وداع گفت.
این اندیشمند فرانسوی که به مذهب تشیع گرویده و تحت تأثیر امام خمینی(ره) قرار داشت، سال ها در حوزههای علمیه قم و مشهد مقدس به تحصیل علوم دینی پرداخت و از شخصیت های صاحب نظر در رشته های علوم قرآنی، فلسفه و عرفان و یک مترجم و نویسنده گرانسنگ شیعی بود که مجاهدِ مدافع حریم اسلام، ولایت و انقلاب اسلامی ایران به شمار می رفت.
پروفسور یحیی بونو همچنین در قاره های مختلف در جهت ترویج معارف قرآن و عترت، فعالیت میکرد و سرانجام در سفری که برای تبلیغ دین و ترویج شعائر حسینی انجام داده بود، به دیار باقی شتافت.
https://t.me/musaavi_b
https://eitaa.com/musaavi_b
✅این بنده از ابتدای تعلم حکمت علاقه ی خاصی به #حکمة_الاشراق داشتم و هنگام مطالعه اسفار مکرر به تعلیقات مرحوم آخوند بر شرح حکمة الإشراق مراجعه میکردم. همواره آرزو مند بودم که این تعلیقات ارزشمند به صورت منقح و چشم نواز به چاپ برسد تا خواننده در مطالعه کتاب و حواشی زحمت بصری زائد الوصف نداشته باشد. سال ۱۳۸۰ تصمیم گرفتم این مهم را خود عهده دار شوم و اکنون خدا را شاکرم که پس از حدود ۷سال عمده کار تمام شد.
📔حکمة الاشراق دو شرح مهم دارد که اولین آن توسط حکیم بزرگ شمس الدین محمد شهرزوری و دیگری توسط قطب الدین شیرازی به انجام رسیده است.
طبع حجری شرح قطب الدین بر حکمة الاشراق به انضمام تعلیقات صدر المتأهلين در سال ۱۳۱۵ قمری با تصحیح مرحوم شیخ اسدالله یزدی (از مدرسین حکمت مدفون در کوهسنگی) به نفقه مرحوم سید ابراهیم طباطبائی تاجر و به خط مرحوم محمد درجزینی به چاپ رسید.
📖تنها چاپ جدید از این کتاب و بدون تعلیقات، به اهتمام آقای دکتر مهدی محقق صورت گرفته که زحمات ایشان مشکور است. توجه به این نکته ضروری می نماید که تصحیح جناب دکتر محقق با چاپ سنگی و نسخه خطی تفاوت هایی دارد قسمت عمده این اختلافات حاصل حذف، جابهجایی یا احیانا تغییر برخی فقرات شرح است که ظاهرا مصحح محترم به انگیزه پرهیز از تکرار عبارات این کار را کرده اند.
📜واضح است که این موارد جز اختلاف نسخ به حساب نمیآید بنابراین اشاره ای به آنها نشده و ما جهت حفظ امانت تمام شرح را همانگونه که در چاپ سنگی و نسخ خطی است آوردیم.
شرح حکمت الاشراق
انتشارات حکمت
#مکتوبات
#حکمة_الاشراق
#استاد_موسوی
https://t.me/musaavi_b
https://eitaa.com/musaavi_b
هدایت شده از KHAMENEI.IR
▫️ قرائت زیارت اربعین، همنوا با رهبر انقلاب
📅 پنجشنبه ۱۷ مهر، ساعت ۱۰
📲 پخش زنده از شبکه یک و شبکههای اجتماعی KHAMENEI.IR
زیارت اربعین.pdf
2.13M
📥 دریافت متن زیارت امام حسین علیهالسلام در روز اربعین
https://t.me/musaavi_b
https://eitaa.com/musaavi_b
🎙گفتاری از استاد سید محمد موسوی درباره اربعین حسینی علیه السلام
#اربعین
#استاد_موسوی
#صوت_کلاس
#حکمة_الاشراق
https://t.me/musaavi_b
https://eitaa.com/musaavi_b
نکته ای درباره اربعین.mp3
13.2M
🎙گفتاری از استاد سید محمد موسوی درباره اربعین حسینی علیه السلام
🔶یکی از خصوصیات در زیارت اربعین، این است که سید الشهدا علیه السلام این قیام را انجام داد و این سختی ها را به جان خود و خانواده خرید لیستنقذ عبادک من الجهاله و حیره الضلاله بندگان را از جهالت و حیرت خارج کند یعنی فلسفه قیام سید الشهدا و همه آن جریانات و مصائبی که برای حضرت و خاندان حضرت پیش آمد همه برای این بود که از حیرت و ضلالت و جهالت خارج بشود که حیرت و ضلالت و جهالت خود دارای مراتب و درجات است.
1️⃣جهالت فقط این نیست که کسی به احکام ظاهری فقهی آگاه نباشد و مثل اهل خلاف نماز مستحبی را به جماعت بخواند و تخلفات دیگری را انجام بدهد این مرتبه نازل از جهالت است
2️⃣ مرتبه بالاتر این است که در مسائل اعتقادی خودش جاهل باشد کسی که پیامبر را نمیشناسد و از پیامبر فقط یک ظاهر جسمانی میشناسد و جانشین او را همینطور یک ظاهر جسمانی میداند و میگوید پیامبر انسانی بود مثل بقیه جانشینش هم کسی باشد که اهل کمال نباشد این بسیار بد تر از جهالت در احکام است
3️⃣ جهالت در توحید ، کسی که توحید حقیقی را نمیشناسد و اقتضای صمد بودن و احدیت حق تعالی را نمیشناسد این جهالت بدتر از جهالت اولیای الهی است
🔴 روز اربعین چنین ویژگی دارد که سید الشهدا قیام کرد تا همه این جهالت ها از بین برود و مردم به سمت توحید حقیقی و ولایت حقیقی بیایند و بعد در پرتو این شناخت های صحیح، در مقام عمل هم آن احکام نفس الامری الهی را بشناسد. در این روز اگر کسی در جهت غرض سید الشهدا علیه السلام که اصل این قیام را انجام داده است تلاشی نکند یک قدمی در خروج از این جهالت و حیرت برندارد، چیزی بر علمش نیفزاید تا از این جهالت و ضلالت خارج بشود و با آن غرضی که سید الشهدا علیه السلام در این حرکت انجام داده توافق نکرده است. برخی خیال میکنند اقامه و تعظیم این شعائر فقط به این است که برود به مجالس روضه و گریه کنند و به سر وسینه بزند و بیاید بیرون که البته این مهم است ، خیلی هم مهم است باید هم باشد در این شکی نیست اما نباید محدود به این باشد، اینطور شده است که برخی بخواهند به مجلسی بروند میگویند آن آخرش که روضه است و مداحی است برویم و قبلش نرویم. البته مقداری از این، تقصیر طلاب و آخوند ها و منبری ها هم هست که حرف های سودمند برای مردم نمیگویند بلکه حرف های تکراری و عوامانه که مردم به آن آگاهند و دوباره به مردم تحویل میدهند، چنین مشکلاتی در برخی منبری های بی سواد هست.
اما به حسب این زیارت شریف که امروز نقل شده است غایت قیام امام حسین ، استنقاذ و بیدار کردن مردم از جهالت و ضلالت است پس ما باید آن هدف را بدانیم و این شعائر ظاهری و گریه در جای خود باشد و در مسیر آن غرض و هدف حرکت کنیم .
✅در جنگ صفین در همان بهبوبه جنگ فردی از امیر المومنین درباره توحید پرسید و خدمت امام عرض کرد که شما میگویید که خدا واحد است یعنی چی ؟ اصحابی که در نزدیکی این ماجرا بودند اعتراض کردند که در میانه جنگ توحید یعنی چه؟ نمیبینی امام در معرکه و معرض جنگ است ؟! حضرت فرمودند رهایش کنید این جنگی که ما داریم با این قوم برای توحید است .
تمام این دعوایی که بر سر خلافت بود و بعد به آن جنگ ها انجامید همه برای توحید حقیقی بود ، سید الشهدا همین مسیر را رفتند و برای اینکه مردم را از جهالت و ضلالت نجات بدهند برای همین توحید بود و در رتبه بعد برای ولایت حقیقی .
💡بنابراین اگر عوام توجه به این ندارند خواص که باید توجه کنند و گمان نکنند غرض از این دوماه عزاداری فقط گریه باشد و این ها هیچ جنبشی در ذات انسان و هیچ تحولی در شناخت و معرفت انسان موجب نشود ، این توقف در یک مرتبه محدود است ضمن اینکه آن عزاداری و ذکر مصیبت و گریه و ... همه به جای خود مهم است و باید هم باشد ولی در این بین حداقل از خواص این توقع هست که از آن هدفی سیدالشهدا داشتند که نجات از جهالت بود و هدفی که پدر بزرگوارشان داشتند در آن جنگ و هدف پیامبر هم همین بوده و روشن میشود تمام معصومین همه همین هدف را داشتند و میخواستند همین را بگویند و هرکس به حسب زمان خودش .
خلاصه اینکه خواص از این مسیر و هدفی که در این مسیر است غافل نشوند ،ان شا الله خداوند ما را در مسیر صحیح و واقعی ولایت اهل بیت قرار بدهد.
#اربعین
#استاد_موسوی
#صوت_کلاس
#حکمتانه
ایتا تلگرام
May 11
aye elahi.mp3
11.32M
🎙گفتاری از استاد سید محمد موسوی درباره "آیه الهی"
#صوت
#صوت_کلاس
#استاد_موسوی
https://t.me/musaavi_b
https://eitaa.com/musaavi_b
استاد سید محمد موسوی
🎙گفتاری از استاد سید محمد موسوی درباره "آیه الهی" #صوت #صوت_کلاس #استاد_موسوی https://t.me/mus
🎙گفتاری از استاد سید محمد موسوی درباره "آیه الهی"
﴿سَنُرِيهِمْ آيَاتِنَا فِي الْآفَاقِ وَفِي أَنْفُسِهِمْ﴾
🔶نشانه ها و آیات خودمان را در آفاق و انفس به آنها نشان میدهیم ،آیا عدم مطلق و فقر مطلق را میتوان نشان داد؟ چه را میخواهیم نشان دهیم؟ این ها اگر کمال ندارند و سِمَتْ آیه بودن دارند یعنی "لا شَيْءٍ " محض باشند این قابل ارائه نیست و ﴿سَنُرِيهِمْ﴾ معنا نمیدهد مثل این است که خداوند بگوید من اجتماع نقضین را به شما نشان میدهم، عدم را به شما نشان میدهم ، این بی معنا است ..
فقر ،جهل، عجز و هرآنچه به عنوان خصوصیت اشیا بتوان اثبات کرد ، این ها آیا این ها "شَيْءٍ " هستند یا نبود "شَيْءٍ " اند؟
✔️ عجز و جهل که چیزی نیست و هیچ عاقلی پیدا نمیشود که بگوید عجز و جهل یک چیزی است این " لا شَيْءٍ " است و معنا ندارد که خداوند "لا شَيْءٍ " و "عدم" را نشان بدهد پس باید چیزی باشد تا قابل نشان دادن باشد. پس این که فرمود ﴿سَنُرِيهِمْ آيَاتِنَا﴾ این آیه "لا شَيْءٍ " محض و عدم نمیتواند باشد در حالی آنچه که به ما به اشیا از جهل و عجز و همه جهات عدمی و نواقصی که نسبت میدهیم اینها همه "لا شَيْءٍ " هستند.
❓نحوه شیئیتی که خداوند به عنوان آیات آفاقی و انفسی نشان میدهد چیست؟
⭕️دو گونه میتوان تفسیر کرد :
1⃣ این شیئیت واقعا یک نحوه وجود و علم و قدرتی است است که غیر از کمال خداوند باشد ،چون باید یک نحوه مغایرت باشد تا جدایی بین آیه و غیر آیه روشن بشود ،
🚫این واضح البطلان است چراکه هیچ شی ای نیست که کمال مستقلی داشته باشد و هر کمال و حسنه ای در نظام عالم است ، کمال الهی است چرا که موجب محدود شدن حق تعالی میشود ، اگر کمال است که از جمله کمالات و اصل آن کمالات وجود است از آن حق تعالی است .
💡 این هم که گفته میشود از آن حق تعالی است در همین جا هم باید درست فهمیده شود چراکه یکی از مشکلات این مسائل این است که به هرنحو صحبت کنیم موجب برداشت غلط در جای دیگر میشود، در همین جا وقتی گفته میشود کمالات از خداوند است غالب افراد اینطور به ذهن می آورند که انگار خداوند ماده شده است برای کمالات است مانند اینکه گفته شود این چوب از درخت است ولی الان درخت در این چوب نیست یا میگوییم دیوار از خاک است یعنی ماده اش خاک بوده و بعد تبدیل به این شده است . اینکه کمالات ما از خداوند است به این معنا نیست که یک تکه از کمالات خداوند کنده شده و برای ما قرار داده شده "مِن" نشئیه ای که علت قابلی را بیان بکند نیست بلکه علت فاعلی یعنی او فاعل است و فاعلیتش هم مثل بنا و بنّا نیست که بین او و فعلش هم مباینت باشد و فاصله داشته باشد، فاعلیت برای حق تعالی دائمی است و فعل هم دائما وابسته به خداوند است و خارج از حیطه وجودش نیست .
2⃣اگر این _قید ها _ را کنار بگذاریم میشود حرف عرفا که یعنی نمود و نشانه ، اگر شی است به شئیت حق تعالی است اگر علم و قدرت و ... گفتی همه از حق تعالی است با صرف نظر از این نشانه بودن هیچ نیست و " لا شَی" است .
✅این هم که فرمود ﴿ فِي الْآفَاقِ وَفِي أَنْفُسِهِمْ﴾ یعنی به درون خود بنگری و بیرون که همه بیرون نسبت به او میشود آفاق یعنی کل عالم و استثنا هم ندارد که چیزی در عالم باشد که آیه نباشد.
#مکتوبات
#صوت_کلاس
#استاد_موسوی
https://t.me/musaavi_b
https://eitaa.com/musaavi_b
فيجب من العناية الإلهية وجود شخص في كل عصر مأمور بإصلاح النوع مؤيد بآيات تدل على أنها من عند الله فيفرض عليهم قربات الله حتى لا يكونوا كالبهائم يأكلون ويتمتعون فيكونوا كالأنعام بل هم أضل.
شیخ شهاب الدین سهروردی
https://t.me/musaavi_b
https://eitaa.com/musaavi_b
🎙 بررسی آثار حکیم الهی و مفسر کبیر علامه طباطبایی
📆انتشار یافته به مناسبت ۲۴ آبان سالگرد ارتحال علامه طباطبایی
#استاد_موسوی
#صوت_کلاس
#صوت
ایتا تلگرام
allame_tabatbaie.mp3
17.13M
🎙 بررسی آثار حکیم الهی و مفسر کبیر علامه طباطبایی
📆انتشار یافته به مناسبت ۲۴ آبان سالگرد ارتحال علامه طباطبایی
#استاد_موسوی
#صوت_کلاس
#صوت
ایتا تلگرام
🎙بررسی آثار حکیم الهی و مفسر کبیر علامه طباطبایی
📆انتشار یافته به مناسبت ۲۴ آبان سالگرد ارتحال علامه طباطبایی
دو کتاب بدایه و نهایه از جهاتی، مزیت بر منظومه دارد و آن، در ترتیب منظم مباحث است، در فهرست بندی مطالب، انصافا مرحوم علامه نظم را بسیار خوب، رعایت کردند .
همچنین بعضی مباحث در منظومه، به مقدار کافی، گفته نشده مثل مقولات که گذرا از آن رد شده است اما در نهایه مفصل تر بحث شده است .
در عین حال، به نظر میرسد اشکالاتی نیز در این دو کتاب وجود دارد. قبل از بررسی آن ها باید به فضای فکری زمانی که مرحوم علامه این کتابها را نوشتند توجه داشت :
با انقلاب در روسیه و پیروزی کمونیست ها، شعار زیبا و فریبنده حمایت از خلق و محرومین کارگری و ... مطرح شد در جای جای جهان از آن ها استقبال شد در خیلی از کشور هایی که به علت فساد حکومت و نظام سرمایه داری و فسادهای ناشی از آن، طبقات محروم، وجود داشت آنها تحت تاثیر شعار ها قرار گرفتند و بعضا به پیروزی رسیدند
از جمله کشور هایی که تحت تاثیر فضای فکری ان زمان قرار گرفت ایران بود، در دانشگاه ها سوسیالیست ها خیلی جولان دادند اندیشه سوسیالیستی و کمونیستی در حال بسط بود به صورت افراطی ترین شکلش که انکار خداوند و مذهب باشد و یا به صورت اثرگذاری در عرصه عمل. برخی این چنین نبودند که اصل خدا و دین را انکار کنند اما صریحا میگفتند که مارکسیسم، روش عمل است و اسلام دین اعتقاد است. اینطور اندیشه ها بین برخی روشنفکران مذهبی در دانشگاه ها و بین برخی جوانان رائج بود .
مرحوم علامه یک کتاب فارسی نوشتند "اصول فلسفه و روش رئالیسم" برای تحصیل کردگان و روشنفکرانی که عربی بلد نیستند و این مسائل برای آنها مطرح است تا مقابله کنند با مبانی الحاد کمونیستی.
برای حوزه هم دو کتاب بدایه و نهایه را تالیف کردند و کاری که کردند حذف مولفه های دینی و عرفانی حکمت متعالیه در این دو کتاب بود. لذا اگر کسی اصل مطلب را از جای دیگری نداند و دو کتاب را بخواند گمان میکند که با کتاب مشائین سرو کار دارد. در آن فضا که حتی برخی آخوند های حوزوی متاثر از جریان مارکسیسم شده بودند، و دین تبدیل شده بود به ایدئولوژی _که مساله خطرناکی است که اگر فردی نگاه ایدولوژیک به دین داشته باشد_ مرحوم علامه این دو کار مهم را [تالیف اصول فلسفه و بدایه و نهایه] فارغ از نگاه عرفانی انجام دادند که در جای خود صحیح هم بود چراکه کسی که ملحد است یا متاثر از آن هاست این ذوقیات برایش مضحک است پس باید با او به زبان خودش که صرفا استدلال خشک است مواجه بشویم. اما در هر حال، بدايه و نهايه نماينده ی تمام نمای حكمت متعاليه نيست به جهت اينكه دو ويژگی عرفانی و دينی آن حذف شده است یعنی شیرینی و حلاوت حکمت متعالیه حذف شده است، علاوه بر اينكه مباحث نفس و معاد را هم ندارد، در حاليكه شريف ترين مطالب، بعد از الهيات، مباحث نفس و معاد است و عظمت حكمت متعاليه در بحث نفس و معاد مشخص ميشود. بسیاری از مطالبی كه ملاصدرا در امورعامه و الهیات يكي پس از ديگري تبيين میکند مقدماتي است که نتیجه اش در نفس و معاد ظاهر ميشود و چگونگي تفاوت آن را با مشا و اشراق نشان ميدهد، خواننده بايد مقدمات را بخواند تا بعد بفهمد كه افق حكمت متعاليه در نفس و معاد با آنچه آنها ميگفتند چه تفاوت دارد، بعضي از حرف هایی كه مشا و اشراق در مورد معاد مطرح كردند ولو اينكه به عنوان احتمال ميگفتند اگر كسی امروزه اينطور در مورد معاد حرف بزند مطالب بسیار مضحكی بنظر میرسد و اينها حرف متكلمين نبود بلكه انديشه كساني مثل ابن سينا و فارابي و شيخ اشراق بودند كه آدم هاي كوچكي نيستند اما به بحث معاد كه رسيدند لغزش هاي بزرگ داشتند. عظمت كار ملا صدرا اينجا روشن ميشود كه مقايسه كنيم آنها چه گفتند و ايشان چه گفته است، غرض اينكه بحث نفس و معاد مهمترين جايي است كه تفاوت را با مكاتب قبلي نشان ميدهد و در اين دو كتاب نيست.
يكي ديگر از محسنات شرح منظومه فصاحت و بلاغت و شيوايي بياني است بر خلاف نهایه، به هرحال مرحوم علامه قلمشان متفاوت با مرحوم سبزواري است.
البته هردو بزرگوار، بزرگند و حكيم اند و اين سخنان به هيچ عنوان عيب جويي بر شخصيت فرد نيست، ما سر و كارمان در مقام تعليم و تعلم با آثار افراد است و بعد اينكه اين آثار كدام مناسب تر برای مقام تعليم و تعلم است.
#استاد_موسوی
#متن
ایتا تلگرام