💫سخنان انسان کامل روان و جذاب و گیرا است و هرکسی که لجاجت را کنار بگذارد با صوت ایشان متحول میشود.
#استادسپیدنامه
شرحمنهاجالبراعه | ۲۱
https://eitaa.com/joinchat/2620915901C0f4873ffd8
✨ راه تقرّب به حضرت
📗 ملتزم بودن به رساله عملیه و رعایت احکام شرعی موجب نزدیک شدن به امام زمان علیه السلام میشود.
⚘️#استادسپیدنامه
💿 نکات شرح کتاب بشارت از حجت
https://eitaa.com/joinchat/2620915901C0f4873ffd8
پخش زنده
فعلا قابلیت پخش زنده در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
بشارت25.mp3
41.54M
🌺((و نرید ان نمن علی الذین استضعفوا فی الارض ونجعلهم ائمه ونجعلهم الوارثین))🌺
#شرح کتاب شریف ((بشارت ازحضرت حجت علیه السلام, مجموعه بیانات و اشارات ایت الله بهجت قدس سره, پیرامون حضرت ولی عصر))
#استادسپیدنامه
#جلسه ۲۵
۱۴۰۳/۱/۳
زمان فایل: ۳۴:۳۶دقیقه
❤️شرح کتاب بشارت از حجت در آداب ارتباط با امام زمان علیه السلام
موضوع جلسه25
💥ضرورت اصلاح نفس
💥راه اصلاح نفس
💥ارتباط با امام سبب اصلاح نفس می شود
💥توجه انسان تابع ملکات اوست
https://eitaa.com/nafahat256
.✨بسمالله الرحمن الرحیم✨
✨اللهم بارک لمولانا صاحب الزمان✨
خلاصه بشارت از حجت
#جلسه۲۵
💠این بخش در مورد اصلاح رفتارهاست
🔸گام نخست در رابطه با امام بُعد اعتقادی و شناخت و معرفت به مقام و منزلت و جایگاه ایشان بود.پس از شناخت جایگاه امام و آگاهی از آموزهها و احکام دینی گام بعدی برای اصلاح نفس و تقرب به امام عصر اهتمام به تهذیب و اصلاح نفس است.
🔹گام اول برای اصلاح اعمال و پیوند با امام عصر توبه است. آیت الله بهجت میفرمود:حوادثی که اتفاق میافتد نتیجه کارهای ماست که بر سر ما میآید« و ما اصابکم من مصیبة فبما کسبت ایدیکم
ارتباط با امام عصر یک ارتباط قلبی باطنی است و این ارتباط زمانی محقق میشود که ما بتوانیم توجه صحیحی به امام عصر ارواحنا فدا داشته باشیم.
🔸اگر توجه ما خاص باشد و حد نصاب پذیرش را داشته باشد در آن صورت ارتباط با امام برقرار میشود.
🔹ارتباط با امام دارای درجات است.برخی به صورت الهامات آگاه میشوند که در چه مسیری حرکت کنند و قدرتی به ایشان افاضه میشود که بتوانند آن تصمیم درست را عملی کنند
🔸شاخص ارتباط این است که ما هم مسیر درست را میتوانیم انتخاب کنیم و هم یک قوت و توانی به ما افاضه میشود که بتوانیم آن مسیر درست را طی کنیم.
🔹شخصی که در دو راهی شهوت و امر عقلانی است,در اینجا نفس قویتر از اراده ماست.و ما نمیتوانیم طبق تشخیصمان عمل کنیم و لذا شکست میخوریم.
🔸کسانی که ارتباط صحیح با امام دارند هم تشخیص میدهند و هم میتوانند عمل کنند
🔹راه ارتباط با امام راه خارجی و ظاهری نیست.ارتباط ها از طریق باطن برقرار میشود.چون امام متصرف در قلوب است و قلب اگر سالم باشد ارتباطش برقرار
میشود.
🔹وقتی یک عملی را در ابتدای انجام دادنش هستیم یک حالتی را در نفس ایجاد میکند به نام حال.
🔸حال یک حالت نفسانی است که از انجام دادن عمل به وجود میآید و این عمل چون مدت زیادی از آن نگذشته است و به سهولت قابل ترک کردن است.
🔹مثلا شخصی که چند روزه تصمیم گرفته روزه بگیرد،اما روزه به او فشار آورد و به سهولت رهایش کرد.میگوییم این عمل در مرتبه حال قرار گرفته بود .و این عمل ریشه ندوانده بود در باطنش.
🔸اگر شخصی در یک عملی ثابت قدم باشد و یک سال استمرار داشته باشد (یک سال یک دور است )و در این صورت این عمل در باطن ریشه میدواند و دیگر به سادگی قابل ترک نیست.به این حالتی که در باطن او ایجاد میشود ملکه میگویند.
🔹ملکه همان عادت است که در بین مردم رواج دارند.در اصطلاح علم اخلاق به آن ملکه میگویند.یعنی این عمل مالک وجود ما میشود و بر ما مسلط میشود.
🔸ملکات در وجود انسان تاثیرات عمیق و راسخی دارند و موجب میشوند توجهات نفسانی ما به سمت آنها متمرکز شود و جاذب توجه ما هستند.
🔹هنگامی که نفس به علت وجود ملکات از تعادلش خارج میشود ارتباطش با امام قطع میشود 👈🏻 نشانهاش این است وقتی ما میخواهیم توسلی با امام داشته باشیم ذهن ما به سمت خیالات میرود.چون آن ملکه اجازه نمیدهد که توجه ما یک توجه عمیق باشد.
🔸بزرگان وقتی توجه به امام میکنند از اطراف خودشان غافل میشوند چون ملکه ای نیست که مشغولشان کند.
🔹 وقتی که ملکه شهوی و مادی باشد توجه ما را به سمت دنیا جذب میکند.
🔸 ملکات زمینی باعث میشوند توجه ما از ملکوت عالم منصرف شود و این توجه ما در همین عالم ظاهر متوقف میشود و نمیتواند به سمت اعماق باطن عالم برود که امام در آنجا حضور دارد.
🔹امام حاضر و ناظر است اما ما نمیتوانیم با او این ارتباط عمیق را داشته باشیم چون ملکات اجازه نمیدهند.
🔸در قرآن عدم اعتدال نفس را به دلیل وجود ملکات به عنوان مریضی از آن یاد میکند.
🔹 کسانی که عادتهای بدی دارند این عادتها موجب میشوند قلب ملکوتی شان مریض شود.
🔸در قرآن نمونهها و مثالهایی از مریضیهای نفسانی را بیان کرده که ما خودمان را با میزان قرآن بسنجیم ببینیم مریض هستیم یا نه.
🔹مثلاً در قرآن فرمود: ای زنان وقتی سخن میگویید با ناز و کرشمه سخن نگویید چون کسی که در قلبش مرض است طمع میکند.
🔸نکته در اینجا این است اگر خانمی طوری رفتار کند که این رفتارش به این جهت است که میخواهد نامحرم را جذب کند.و حدود شرعی مانع ارتباطش با آن شخص شده مثلاً متاهل است. میفرمایند اگر شخصی در مواجهه با این صحنه قرار گرفت و در قلبش طمع و میلی ایجاد شود برای برقراری ارتباط،این شخص قلبش مریض است
🔹ملکه شهوترانی باعث میشود قلب از اعتدال خارج شود و توجه نفس به سمت ملکات شهوانی جذب میشود.و رفتارهایی از آن شخص صادر میشود که این رفتارهادر علم اخلاق،حیوانی قلمداد میشوند.
این شخص نمیتواند با امام ارتباط عمیق برقرار کند،چون ذهنش دارد خراب میشود.
.قسمت دوم بشارت ازحجت جلسه ۲۵
💠علت عمده نداشتن حضور قلب در نماز ملکات نفسانی است.
🔸ملکات نفسانی و عادتها روی قوه خیال اثر میگذارند و تصاویر ایجاد میکنند و ذهن را جذب میکنند به سمت آن تصاویر.و این سبب میشود که ذهن آزاد نباشد و قلب پرواز نکند.
🔹ملکه بر اراده انسان سلطنت دارد و اراده را تسخیر میکند و این یک عزم جزمی میخواهد که انسان وارد ریاضات شود و ملکات را مهار کند.
🔸آیت الله بهجت میفرماید:باید بدانیم که علاج ما اصلاح نفس است.
🔹علاج در مقابل مریضی است و ما برای اینکه مریضی خود را از بین ببریم باید معالجه شویم.
🔸وقتی بدن ما مریض میشود،باید ریاضت متحمل شویم، دردها را بچشیم.
🔹 در مریضیهای نفسانی به مراتب بالاتر انسان باید سختی بکشد تا علاج پیدا کند.
🔸 شخصی که حسود است و مریضیهای نفسانی و شهوات و اینها دارد این شخص به سادگی معالجه نمیشود و خیلی مشکل است.باید در کوره ریاضت قرار بگیرد و باطن را ذوب کند تا از نو ساخته شود.
🔹در همه مراحل باید اصلاح نفس کرد و از این مستغنی نخواهیم بود.
🔸ملکه میتواند به حدی قدرتمند باشد که اراده انسان را بشکند و نمیشود ملکه را به یکباره از بین برد بلکه باید با ریاضات آن ملکات را از بین ببریم.بعد از آن بتوانیم احکام را رعایت کنیم.
🔹با وجود ملکات سنگین بعید است انسان بتواند در امتحانات پیروز شود.
🔸ملکه در بزنگاه خودش را نشان میدهد.و خودش را که نشان دادباطن را کاملاً لجن آلود میکند.
🔹مریضی نفسانی از خود ماست.ما خودمان را مریض کردیم.وگرنه خداوند انسان را سالم و مختار آفرید.
🔸آیت الله بهجت نکته مهمی میفرمایند: اگر ما با نمایندههای خدا ارتباط نداشته باشیم کارمان درست نمیشود. و این ارتباط یک ارتباط باطنی میتواند باشد.
🔹اگر انسان در توسلهای پی در پی قرار بگیرد و سعی در رعایت احکام کند،ریاضت بکشد و ضد امیال نفسانی اش حرکت کند،به هوای نفسش نه بگوید،ارتباط برقرار میشود.
🔸ارتباط برقرار شود،کارهای ما درست میشود.میبینیم قبل از اینکه ارتباط ما با اولیای خدا درست شود زندگی ما گره دارد و پیش نمیرود و همیشه مانع پیش میآید، چون ارتباط نداریم.
🔹اگر انسان با یک ولی خدا مرتبط شود، اگر با مشکلی روبرو شود،حل میشود. و کارش پیش میرود.اما اگر ارتباط نداشته باشیم کار گره میخورد و راهبندان میشود.
🔸بیشتر فریاد اهل دوزخ فریاد اهل تسوف است.یعنی کسانی که سوف سوف میکردند.یعنی همیشه میگفتند که ما فردا یا پس فردا خودمان را اصلاح میکنیم.
🔹 اینطور نیست انسان باید همین حالا شروع کند،چون فردا جز عمر ما محسوب نمیشود.
🔸فرمودند:کسی که روز بعد را جز عمر خودش حساب کند حقیقت مرگ را نشناخته است.مرگ به یکباره به سراغ انسان میآید.
🔹تا رابطه ما با ولی امر امام زمان(ع) قوی نشود ما نمیتوانیم اصلاح نفس کنیم.یعنی ریاضت به تنهایی اکتفا نمیکند. 🔸باید دست به دامن امام زمان (ع)شویم و از آقا بخواهیم که ما را کمک کند و اصلاح نفس کند. وقتی زمین افتادیم دوباره ما را بلند کند تا اینکه از اسارت نفس رها شویم.
🔹مثلاً در قنوتها دعای اللهم کن لولیک بخوانیم. خواندن این دعا نباید از روی عادت باشد.چون این عادتهای معنوی مضرند.
✨عملی که بر اساس عادت باشد،توجه نفسانی همراهش نیست.
🔸باید وقتی اللهم کل لولیک را میخوانیم توجه و تمرکزی برایمان ایجاد شود و واقعاً از خداوند استجابت این دعا را بخواهیم در این صورت این دعا تاثیر معنوی میگذارد و موجب میشود امام به ما توجه کند.
🔹انسان باید طریق علمی را طی کند و عقایدش را تصحیح کند ،تا امام را بشناسد، شناخت باعث میشود جایگاه خودمان را در طریق انسانی پیدا کنیم. تازه متوجه میشویم که هنوز در ابتدای این راه انسانی هستیم و همین باعث میشود که حرکت کنیم اما برای حرکت باید قوانین را بدانیم.
قدم اول 👈🏻شناخت امام
قدم دوم 👈🏻شناخت احکام و عمل به مقتضای احکام است.
قدم سوم👈🏻 اصلاح نفس است
اگر این سه نباشند انسان حرکت نمیکند.
🔸باید اصلاح نفس کرد چون اگر انسان نفسش اصلاح شود توجه نفسانی او اسیر عادتها و ملکات نمیشود. و همین که توجه عمیقی به امام بکند ارتباط قلبی او با امام برقرار میشود
🔸این جمله آیت الله بهجت که از قرآن گرفته شده همیشه مد نظر ما باشد و در ذهن مرورش کنیم که ایشان فرمودند: او میبیند,او میداند و حرفهایی که ما هم میزنیم قبل از اینکه ما بشنویم او میشنود.
💥این جمله را در طول روز در ذهن مرورش کنیم که امام همین حالا دارد من را میبیند
🔹 امام با هر کسی به صورت خصوصی ارتباط دارد،تا زمانی که ما بخواهیم.در قرآن فرمود: اگر شما برگردید ما هم برمیگردیم .سنت خدا این است
✨والحمدلله رب العالمین✨
✨اللهم سلّم و تمم✨