نهج البلاغه؏ــلےیامولـا علیہ السلام
☀️☀️☀️ 🎤 #خطبه_۱۱۷ 💠نه اموال خود را در راه خدايى كه آن مال ها را روزى شما كرد مى بخشيد، نه جان ها ر
☀️☀️☀️
🎤#خطبه_۱۱۸
💠(پس از جنگ جمل در سال 36.هجرى در ستايش از ياران ايراد كرد)
شما ياران حق و برادران دينى من مى باشيد، در روز جنگ چون سپر محافظ دور كننده ضربت ها، و در خلوت ها محرم اسرار منيد، با كمك شما پشت كنندگان به حق را مى كوبم و به راه مى آورم، و فرمانبردارى استقبال كنندگان را اميدوارم، پس مرا، با خير خواهى خالصانه، و سالم از هر گونه شك و ترديد، يارى كنيد.
به خدا سوگند من به مردم از خودشان سزاوارترم.
🌴🌴🌴
نهج البلاغه؏ــلےیامولـا علیہ السلام
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸 بسم الله الرحمن الرحيم 🌷 #تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_212 🌷 آیه 194 سوره بقره 🌸 الشَّهْر
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🌷 #تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_213
🌷 آیه 195 سوره بقره
🌸 وَأَنْفِقُواْ فِى سَبِيلِ اللَّهِ وَلاَ تُلْقُواْ بِأَيْدِيكُمْ إِلَى الْتَّهْلُكَةِ وَ أَحْسِنُواْ إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الُْمحْسِنِينَ
🍀 ترجمه:و در راه خدا انفاق كنید و خود را به دست خود به هلاكت نیاندازید. و نیكى كنید كه خداوند نیكوكاران را دوست مى دارد.
🔴 آیات 190تا195 سوره بقره، مسلمانان را به دفاع از #دین و مقابله با كفّار فراخواند، این آیه پایان آن را با انفاق و احسان تمام كرده است. خودكشى وضرر به نفس، #حرام قطعى است كه از آیه استفاده مى شود. امّا شهادت طلبى در مواردى كه اساس اسلام در خطر باشد، افتادن در هلاکت نیست. این آیه در كنار سفارش به انفاق، مسلمانان را از هرگونه افراط و تفریط بازمى دارد. زیرا اگر ثروتمندان بخل ورزند و به فكر محرومان نباشند، اختلاف طبقاتى روز به روز توسعه پیدا كرده و عامل انفجار جامعه و نابودى آنان خواهد گردید. چنانكه اگر میانه روى در #انفاق مراعات نشود و انسان هرچه را دارد به دیگران ببخشد، به دست خود، خود و خانواده اش را به هلاكت كشانده است.
🔴 #قرآن در آیات دیگر نیز مسلمانان را به میانه روى در انفاق سفارش نموده و به پیامبرش مى فرماید: «ولا تجعل یدك مغلولة الى عنقك و لا تبسطها كل البسط» اى پیامبر! نه دست بسته باش كه چیزى نبخشى و نه آن چنان كه هر چه دارى یك جا ببخشى. امام صادق علیه السلام نیز در ذیل این آیه مى فرماید: انفاق شما، نباید در حدّى باشد كه دستِ خودتان خالى وبه بدبختى كشیده شوید. انسان علاقه دارد كه محبوب باشد، لذا قرآن از این فطرت استفاده كرده و مى فرماید: نیكى كن كه نیكوكاران محبوب #خداوند هستند.
🔹 پيام های آیه 195 سوره بقره🔹
✅ #اقتصاد، پشتوانه ى هر حركتى است. «انفقوا...» جهاد نیز بدون پشتوانه مالى و گذشت از برخى امكانات، امكان ندارد. اگر مردم به هنگام هجوم دشمن و در راه دفاع از حقّ، اموال خود را به کار نگیرند، گرفتار شكست قطعى مى شوند.
✅ با #انفاق، خود و اموالتان را بیمه كنید. «انفقوا فى سبیل اللّه و لاتلقوا بایدیكم الى التهلكة»
✅ در #اسلام جبهه و جنگ و كمک هاى مالى همه باید رنگ الهى داشته و براى رضاى خداوند باشد. «فى سبیل اللَّه»
✅ #محبوب_خدا شدن، بهترین تشویق براى احسان است. «اناللّه یحبّ المحسنین»
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
نهج البلاغه؏ــلےیامولـا علیہ السلام
☀️☀️☀️ 🎤#خطبه_۱۱۸ 💠(پس از جنگ جمل در سال 36.هجرى در ستايش از ياران ايراد كرد) شما ياران حق و برادر
☀️☀️☀️
🎤 #خطبه_۱۱۹
(پس از جنگ صفین و نهروان، در سال 37.هجرى مردم را براى سركوبى معاويه فراخواند، سكوت كردند. فرمود شما را چه شده، آيا لال هستيد گروهى گفتند اى امير المؤمنين، اگر تو حركت كنى با تو حركت مى كنيم).
💠1.علل نكوهش كوفيان.
شما را چه مى شود هرگز ره رستگارى نپوييد و به راه عدل هدايت نگرديد آيا در چنين شرايطى سزاوار است كه من از شهر خارج شوم هم اكنون بايد مردى از شما كه من از شجاعت و دلاورى او راضى و به او اطمينان داشته باشم، به سوى دشمن كوچ كند.
💠2.مسئوليّت هاى رهبرى
و براى من سزاوار نيست كه لشكر و شهر و بيت المال و جمع آورى خراج و قضاوت بين مسلمانان، و گرفتن حقوق درخواست كنندگان را رها سازم، آنگاه با دسته اى بيرون روم، و به دنبال دسته اى به راه افتم، و چونان تير نتراشيده در جعبه اى خالى به اين سو و آن سو سرگردان شوم من چونان محور سنگ آسياب، بايد بر جاى خود استوار بمانم تا همه امور كشور، پيرامون من و به وسيله من به گردش در آيد، اگر من از محور خود دور شوم مدار آن بلرزد و سنگ زيرين آن فرو ريزد به حقّ خدا سوگند كه اين پيشنهاد بدى است به خدا سوگند اگر اميدوارى به شهادت در راه خدا را نداشتم، پاى در ركاب كرده از ميان شما مى رفتم، و شما را نمى طلبيدم چندان كه باد شمال و جنوب مى وزد، زيرا شما بسيار طعنه زن، عيب جو، رويگردان از حق، و پر مكر و حيله ايد. ما دام كه افكار شما پراكنده است فراوانى تعداد شما سودى ندارد، من شما را به راه روشنى بردم كه جز هلاك خواهان، هلاك نگردند، آن كس كه استقامت كرد به سوى بهشت شتافت و آن كس كه لغزيد در آتش سرنگون شد.
🌴🌴🌴
نهج البلاغه؏ــلےیامولـا علیہ السلام
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸 بسم الله الرحمن الرحيم 🌷 #تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_213 🌷 آیه 195 سوره بقره 🌸 وَأَنْف
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🌷 #تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_214
🌷 آیه 196 سوره بقره
🌸 وَأَتِمُّواْ الْحَجَّ وَالْعُمْرَةَ لِلَّهِ فَإِنْ أُحْصِرْتُمْ فَمَا اسْتَيْسَرَ مِنَ الْهَدْىِ وَلاَ تَحْلِقُواْ رُءُوسَكُمْ حَتَّى يَبْلُغَ الْهَدْىُ مَحِلَّهُ فَمَنْ كَانَ مِنْكُمْ مَّرِيضاً أَوْ بِهِ أَذًى مِّنْ رَّأْسِهِ فَفِدْيَةٌ مِّنْ صِيَامٍ أَوْ صَدَقَةٍ أَوْ نُسُكٍ فَإِذَآ أَمِنْتُمْ فَمَنْ تَمَتَّعَ بِالْعُمْرَةِ إِلَى الْحَجِّ فَمَا اسْتَيْسَرَ مِنَ الْهَدْىِ فَمَنْ لَّمْ يَجِدْ فَصِيَامُ ثَلَاثَةِ أَيَّامٍ فِى الْحَجِّ وَسَبْعَةٍ إِذَا رَجَعْتُمْ تِلْكَ عَشَرَةٌ كَامِلَةٌ ذَلِكَ لِمَنْ لَّمْ يَكُنْ أَهْلَهُ حَاضِرِى الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ وَاتَّقُواْ اللَّهَ وَاعْلَمُواْ أَنَّ اللَّهَ شَدِيدُ الْعِقَاب
ِ
🍀 ترجمه:و حج وعمره را براى خدا به اتمام رسانید پس اگر محصور شدید (و موانعى مانند ترس از دشمن یا بیمارى اجازه نداد كه پس از احرام بستن، حج را كامل كنید) آنچه از قربانى فراهم است (ذبح كنید واز احرام خارج شوید.) وسرهاى خود را نتراشید تا قربانى به قربانگاه برسد و اگر كسى بیمار بود و یا ناراحتى در سر داشت باید كفّاره اى از قبیل روزه یا صدقه یا قربانى به جا آورد وچون (از بیمارى ویا دشمن) در امان شدید، پس هر كسی به دنبال عمره تمتّع، حج را آغاز كرده آنچه را از قربانى كه میسّر است (ذبح كند.) و هركسی كه قربانى نیافت، سه روز در ایام حج روزه بدارد و هفت روز به هنگامى كه بازگشتید، این ده روزِ كامل است. این براى كسى است كه خاندانش ساكن مسجد الحرام نباشند. و تقوای خداوند را پیشه کنید و بدانید كه او سخت كیفر است.
🌷 #اتموا:به اتمام رسانید
🌷 #أحصرتم:محصور شديد
🌷 #استيسر:فراهم است
🌷 #تحلقوا:تراشيدن سر
🌷 #لا_تحلقوا:نتراشيد
🌷 #رءوسكم:سرهايتان
🌷 #فدية:كفاره
🌷 #نسك:عبادت در اينجا منظور قربانى است
🌷 #العقاب:كيفر
🌺 در این آیه، كلیّات وگوشه اى از احكام حج و عمره آمده است، ولى تفصیل آن در روایات و فتاواى علما مى باشد. «حج» مناسكى است كه بنیانگذار آن حضرت ابراهیم علیه السلام بوده و در میان عرب از زمان آن حضرت متداول بوده و به فرمان خداوند این برنامه در اسلام نیز امضا شد و تا روز قیامت نیز خواهد بود. «عمره» به معناى زیارت است و هركس وارد مكّه شود باید با لباس احرام به زیارت كعبه و طواف آن برود. حج و عمره مثل اذان و اقامه، دو عمل مشابه هستند كه اندكى تفاوت دارند. «هَدى»، نام قربانى حج است. این آیه، عمره ى تمتّع را در كنار حج تمتّع آورده است؛ «فمن تمتّع بالعمرة الى الحج» حكم مسائل اضطرارى، محدود به زمان ضرورت است. ولذا بر خلاف موارد عادّى كه در سفر روزه جایز نیست، در این سفر در صورت عدم ذبح قربانى، روزه واجب است و آن هم باید در سه روز هفتم، هشتم و نهم ماه باشد، چرا كه روز دهم عید قربان است كه روزه ی آن حرام مى باشد. امامان معصوم در تفسیر جمله ى «اتمّوا الحج» فرمودند: حجِ تمام، حجى است كه در آن كلام زشت، گناه و نزاع نباشد و از محرّمات پرهیز شود. و انسان توفیق یابد امام زمان خود را ملاقات كند.
🔹 پيام های آیه 196 سوره بقره🔹
✅ وظایف دینى را باید تمام و كمال به انجام رسانید. بعد از شروع اعمال حج، نمى توان آن را ناتمام و ناقص گذارد. «اتمّوا»
✅ در اعمال حج، قصد قربت و عبادت لازم است. به انگیزه ى جهانگردى و سیاحت نمى توان حج به جا آورد. «اتمّوا... للّه»
✅ احكام اسلام، در مقام سخت گیرى بر مردم نیست. تمام نمودن حج وعمره بر كسى كه از درون مریض یا از بیرون ترس دارد، واجب نیست. «فان اُحصرتم فما استیسر من الهدى»
✅ مكان در عبادات سهم دارد. «یبلغ الهدى محلّه»
✅ بیمارى سبب تخفیف در احكام است، نه تعطیل آن. لذا در حج، افراد معذور باید با روزه یا صدقه یا قربانى، وظایف خود را جبران كنند. «فمن كان منكم مریضاً او... ففدیة من صیام او صدقة او نسك»
✅ ملاک وجوب قربانى در حج، آسان و سهل بودن آن است. «فما استیسر من الهدى فمن لم یجد فصیام ثلاثة ایام...»
✅ قانون عمره و حج تمتّع، تنها براى حجاجى است كه ساكن مكّه نباشند، حج ساكنان مكّه نوع دیگرى است. «اتموا الحج و العمرة... ذلك لمن لم یكن اهله حاضرى المسجد الحرام»
✅ توجّه به كیفر الهى، زمینه ساز تقواست و تقوا، زمینه ساز انجام تكالیف. «واتمّوا الحج و العمرة... واتّقوا اللَّه واعلموا انّ اللَّه شدید العقاب»
✅ توّجه به تقوا، در انجام تمام فرمانهاى الهى مطرح است. «اتمّوا الحج... و اتّقوا اللّه»
✅ اعمال حج، قبل از اسلام به نحو دیگرى بوده است. لذا قرآن بر مراعات این تغییرات تأكید نموده است. «انّ اللّه شدید العقاب»
✅ براى كسانى كه در احكام حج تغییرى دهند، كیفر شدیدى است. «شدید العقاب»
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
نهج البلاغه؏ــلےیامولـا علیہ السلام
☀️☀️☀️ 🎤 #خطبه_۱۱۹ (پس از جنگ صفین و نهروان، در سال 37.هجرى مردم را براى سركوبى معاويه فراخواند، سك
☀️☀️☀️
🎤 #خطبه_۱۲۰
💠ياد آورى ويژگى هاى اهل بيت عليه السّلام و اندرز ياران
به خدا سوگند تبليغ رسالت ها، وفاى به پيمان ها، و تفسير اوامر و هشدارهاى الهى به من آموزش داده شده، درهاى دانش و روشنايى امور انسان ها نزد ما اهل بيت پيامبر عليهم السّلام است.
آگاه باشيد كه قوانين دين يكى و راههاى آن آسان و راست است، كسى كه از آن برود به قافله و سر منزل رسد، و غنيمت برد، و هر كس كه از آن راه نرود گمراه شده پشيمان گردد.
مردم براى آن روز كه زاد و توشه ذخيره مى كنند، و اسرار آدميان فاش مى گردد، عمل كنيد.
كسى كه از خرد خويش بهرمند نگردد براى پند گرفتن از عقل و فكر ديگران عاجزتر است، كه آن غائب براى كمك كردن از عقل حاضر او ناتوان تر است. از آتشى بپرهيزيد كه حرارتش شديد، و عمق آن ناپيدا، و زيور آن غل و زنجير، آشاميدنى آن زرد آب و چرك جوشان است. آگاه باشيد نام نيكى كه خدا براى كسى ميان مردم قرار دهد، بهتر از مالى است كه براى ديگران باقى مى گذارد كه او را ستايش نمى كنند.
🌴🌴🌴
نهج البلاغه؏ــلےیامولـا علیہ السلام
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸 بسم الله الرحمن الرحيم 🌷 #تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_214 🌷 آیه 196 سوره بقره 🌸 وَأَتِم
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🌷 #تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_215
🌷 آیه 197 سوره بقره
🌸 الْحَجُّ أَشْهُرٌ مَّعْلُومَاتٌ فَمَنْ فَرَضَ فِيهِنَّ الْحَجَّ فَلاَ رَفَثَ وَ لاَ فُسُوقَ وَلاَ جِدَالَ فِى الْحَجِّ وَمَا تَفْعَلُواْ مِنْ خَيْرٍ يَعْلَمْهُ اللَّهُ وَ تَزَوَّدُواْ فَإِنَّ خَيْرَ الْزَّادِ الْتَّقْوا وَاتَّقُونِ يَأُوْلِى الْأَلْباَبِ
🍀ترجمه:حج ماههاى مشخصی است، پس هر كه در این ماهها فریضه ى حج را ادا كند، آمیزش و گناه وجدال در حج روا نیست و آنچه از كارهاى خیر انجام دهید خدا مى داند. و زاد و توشه تهیه كنید كه البتّه بهترین زاد و توشه، تقوا است. اى خردمندان! تقوای من را پیشه کنید.
🌷 #أشهر_معلومات:ماه هاى مشخصى است
🌷 #فرض:واجب ، فريضه
🌷 #رفث:همبسترى و آمیزش
🌷 #فسوق:گناه منظور دروغ و ناسزاگویی
🌷 #تزودوا: زاد و توشه تهیه کنید
🌷 #تقوا:پرهیز از گناهان و محرمات
🌺 اعمال این آیه دو دسته هستند #عمره و #حج می باشد عمره مستحب است که از ماه شوال و ذىالقعده می توان انجام داد ولى زمان حج واجب ماه ذى الحجّه است. البته کسانی که توانایی مالی و اقتصادی دارند و توانایی رفتن دارند باید به #حج بروند و اگر افرادی توانایی مالی نداشته باشند حج واجب از آنها برداشته می شود. این آیه می فرماید بعضی کارها در حج نباید انجام شود مانند(فلا رفث) همبستری و آمیزش با همسر ممنوع است (و لا فسوق) و دروغ و ناسزا نباید گفته شود و گناه انجام نشود( و لا جدال في الحج) و جنگ و نزاع و جدال نباید انجام شود (و ما تفعلوا من خیر یعلمه الله) آنچه از کارهای خیر انجام می دهید خدا می داند. #خردمندان از پیرامون خود بهترین بهره را می برند و به ویژه اینکه اگر در حج قرار بگیرند از آن نهایت استفاده را می برند. و تزودوا فإن خير الزاد التقوا و اتقون يأولى الألباب : و زاد و توشه تهيه كنيد كه البته بهترين زاد و توشه ، تقوا است. اى خردمندان! تقواى من را پیشه کنید.
🔹 پيام های آیه197سوره بقره 🔹
✅ در #عبادات_اسلامى، زمان نقش مهمّى دارد.
✅ محیط و فضاى با صفاى #حج و مكّه را نباید با ارتكاب گناه و كدورت آلوده نمود. «لا رفث و لا فسوق و لا جدال فى الحج»
✅ اعتقاد و یقین به آگاهى #خداوند، رمز نشاط و امید در انجام وظائف است. «ما تفعلوا من خیر یعلمه اللَّه»
✅ در هر سفرى، زاد وتوشه لازم است، بهترین زاد وتوشه ى سفر #حج تقواست. «خیر الزّاد التّقوى»
✅ پرهیزكارى نشانه ى خردمندى است. «واتّقون یا اولى الالباب»
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
نهج البلاغه؏ــلےیامولـا علیہ السلام
✨چشمهی رحمت✨ 🌸 پیغمبر اکرم صلوات الله علیه دقيقا همان کاری را میکند که چشمه میکندچشم
✨چشمهی رحمت✨
🌸 آب میآيد تا بذر را به سمت بالا هدايت بکند، درخت را هدايت کند تا بالاتر برود و رشد بيشتری داشته باشد. خداوند پیغمبر اکرم صلوات الله علیه را فرستاد تا دین حق را در اختيار مردم بگذارد چون اگر دين حق به مردم داده نشود، مردم آلوده به دين باطل ميشوند.
🌸اگر در اين ليوان آب نريزيد هوا، گرد و غبار داخل آن میرود يک چيز ديگر جايگزين میشود لذا خداوند دين حق را به پیغمبر داد تا مردم از دين باطل، از دينهای پوچ و کاذب نجات دهد.
ادامه دارد...
📚توبه، ۳۳.
نهج البلاغه؏ــلےیامولـا علیہ السلام
☀️☀️☀️ 🎤 #خطبه_۱۲۰ 💠ياد آورى ويژگى هاى اهل بيت عليه السّلام و اندرز ياران به خدا سوگند تبليغ رسال
☀️☀️☀️
🎤 #خطبه_۱۲۱
(پس از پذيرش «حكميّت» در صفيّن، يكى از ياران گفت: ما را از حكميّت نهى فرمودى، سپس پذيرفتى و داور تعيين كردى ما نمى دانيم كدام يك از اين دو كار درست است امام دست بر روى دست كوبيد و با تأسف فرمود)
💠1.علل شكست كوفيان و پذيرش «حكميّت»
اين سزاى كسى است كه بيعت با امام خود را ترك گويد، و پيمان بشكند. به خدا سوگند، هنگامى كه شما را به جنگ با معاويه فراخواندم، خوشايندتان نبود، ولى خداوند خير شما را در آن قرار داده بود، اگر مقاومت مى كرديد، شما را راهنمايى مى كردم و اگر به انحراف مى رفتيد شما را به راه راست برمى گرداندم، اگر سر باز مى زديد، دوباره شما را براى مبارزه آماده مى كردم، در آن صورت وضعيّتى مطمئن داشتيم. امّا دريغ، با كدام نيرو بجنگم و به چه كسى اطمينان كنم شگفتا، مى خواهم به وسيله شما بيمارى ها را درمان كنم ولى شما درد بى درمان من شده ايد، كسى را مى مانم كه خار در پايش رفته و با خار ديگرى مى خواهد آن را بيرون كشد، در حالى كه مى داند خار در تن او بيشتر شكند و بر جاى ماند. خدايا طبيب اين درد مرگبار به جان آمده، و آب رسان اين شوره زار ناتوان شده است.
💠2.وصف ياران شهيدى كه وفادار بودند
كجا هستند مردمى كه به اسلام دعوت شده و پذيرفتند، قرآن تلاوت كردند و معانى آيات را شناختند، به سوى جهاد بر انگيخته شده چونان شترى كه به سوى بچّه خود روى مى آورد شيفته جهاد گرديدند، شمشيرها از نيام بر آوردند، و گرداگرد زمين را گروه گروه، صف به صف، احاطه كردند، بعضى شهيد، و برخى نجات يافتند. هيچ گاه از زنده ماندن كسى در ميدان جنگ شادمان نبودند، و در مرگ شهيدان نيازى به تسليت نداشتند، با گريه هاى طولانى از ترس خدا، چشم هايشان ناراحت، و از روزه دارى فراوان، شكم هايشان لاغر و به پشت چسبيده بود. لب هايشان از فراوانى دعا خشك، و رنگ هاى صورت از شب زنده دارى ها زرد، و بر چهره هايشان غبار خشوع و فروتنى نشسته بود. آنان برادران من هستند كه رفته اند، و بر ماست كه تشنه ملاقاتشان باشيم، و از اندوه و فراقشان انگشت حسرت به دندان بگيريم.
💠3.هشدار از فريب كارى شيطان
همانا شيطان، راه هاى خود را به شما آسان جلوه مى دهد، تا گره هاى محكم دين شما را يكى پس از ديگرى بگشايد، و به جاى وحدت و هماهنگى، بر پراكندگى شما بيفزايد.
از وسوسه و زمزمه و فريب كارى شيطان روى گردانيد، و نصيحت آن كس را كه خيرخواه شماست گوش كنيد، و به جان و دل بپذيريد.
🌴🌴🌴
نهج البلاغه؏ــلےیامولـا علیہ السلام
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸 بسم الله الرحمن الرحيم 🌷 #تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_215 🌷 آیه 197 سوره بقره 🌸 الْحَجّ
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🌷 #تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_216
🌷 آیه 198 سوره بقره
🌸 لَيْسَ عَلَيْكُمْ جُنَاحٌ أَنْ تَبْتَغُواْ فَضْلاً مِنْ رَّبِّكُمْ فَإِذَآ أَفَضْتُمْ مِّنْ عَرَفَاتٍ فَاذْكُرُواْ اللَّهَ عِنْدَ الْمَشْعِرِ الْحَرَامِ وَاذْكُرُوهُ كَمَا هَدَاكُمْ وَ إِنْ كُنْتُمْ مِّنْ قَبْلِهِ لَمِنَ الْضَّآلِّينَ
🍀ترجمه:گناهى بر شما نیست كه به سراغ فضل پروردگارتان بروید. پس چون از عرفات كوچ كردید، خدا را در مشعرالحرام یاد كنید، و او را یاد كنید به خاطر اینکه شما را هدایت کرد در حالی که قبل از آن از گمراهان بودید.
🌷 #جناح: در اینجا یعنی گناه
🌷 #أفضتم:كوچ کردید یعنی تعداد زیادی در یک مکان جمع می شوند و سپس به صورت دسته جمعی حرکت می کنند
🌷 #الضآلین:گمراهان
🌺 در دوران قبل از #اسلام ، مشرکین کار و تجارت را در روزهای حج ممنوع می دانستند و آن را گناه می دانستند ولی قرآن می فرماید: لیس علیکم جناح أن تبتغوا فضلا من ربكم:گناهی بر شما نیست که به سراغ فضل پروردگارتان بروید. منظور از فضل در اين آیه روزی و کار و منفعت های مالی است. این یعنی دین اسلام در کنار اعمال عبادی مثل حج ، به زندگی مادی و کسب در آمد نیز توجه دارد. فإذا أفضتم من عرفات فاذكروا الله عند المشعر الحرام : پس هنگامی که از عرفات کوچ کردید خدا را در مشعر الحرام یاد کنید.
🌺 #عرفات نام سرزمینى است در بیست كیلومترى مكّه كه بر زائران خانه خدا واجب است از ظهر روز نهم ذى الحجة تا غروب در آنجا بمانند و اگر قبل از غروب از آنجا خارج شوند باید یک شتر کفاره دهند. واژه ى «عرفات» از «معرفت» به معناى محلّ شناخت است. در آنجا آدم و حوا علیهما السلام به اشتباه خود که خوردن میوه از درخت بود اعتراف و توبه كردند. به فرموده امام صادق و امام باقر علیهما السلام جبرئیل در این مكان به حضرت ابراهیم گفت: وظایف خود را بشناس و فراگیر. در حدیث مى خوانیم: حضرت مهدى علیه السلام هر سال در عرفات حضور دارند. زمین عرفات خاطراتى از ناله ها و اشك هاى اولیاى خدا دارد. در روایات مى خوانیم: غروب عرفه، خداوند تمام گناهان زائران خانه خود را مى بخشد. وبراى روز عرفه دعاهاى خاصّى از امام حسین و امام سجاد علیهما السلام نقل شده است.
🌺 #مشعر_الحرام:مسلمانان بعد از سرزمین عرفات به صورت دسته جمعی به طرف سرزمین مشعر الحرام حرکت می کنند. #مشعر یعنی سرزمینی که در آنجا انسان به شعور و آگاهی می رسد. #الحرام هم یعنی این سرزمین دارای حرمت و احترام است. و أذكروه کم هداكم و إن كنتم من قبله لمن الضآلین: و او را یاد کنید به خاطر اینکه شما را هدایت کرد در حالی که قبل از آن از گمراهان بودید.
🔹پيام های آیه 198 سوره بقره 🔹
✅ گروهى فكر مى كردند دین امرى یك بُعدى و #حج یک عبادت خشک است، اسلام این تفكّر را ردّ مى كند. در اسلام در کنار عبادت کار و تجارت هم اهمیت دارد. «لیس علیكم جناح»
✅ #درآمد_حلال، فضل الهى است. قرآن به جاى واژه «كسب»، كلمه ى «فضل» را به كار برده تا بگوید: درآمد حلال فضل الهى است. «فضلا من ربّكم»
✅ اگرچه تلاش وطلب از شماست؛ «تبتغوا»امّا رزق، فضل خداوند است. «فضلاً من ربّكم»
✅ #رزق_رسانى، از شئون ربوبیّت الهى است. «فضلاً من ربّكم»
✅ انجام #عبادات باید طبق دستور باشد. «واذكروه كما هداكم»
✅ توجّه به توفیق الهى از یک سو و خطاها و گناهان گذشته ى خود از طرف دیگر، #عشق و #علاقه انسان را به الطاف خداوند زیاد مىكند. «هداكم و ان كنتم من قبله لمن الضالین»
✅ سابقه خودتان را فراموش نكنید، او بود كه شما را #هدایت كرد. «ان كنتم من قبله لمن الضّالین»
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
نهج البلاغه؏ــلےیامولـا علیہ السلام
✨چشمهی رحمت✨ 🌸 آب میآيد تا بذر را به سمت بالا هدايت بکند، درخت را هدايت کند تا بالاتر
✨چشمهی رحمت✨
🌸 شخصی آمد به گونهای خاص از پيغمبر صلوات الله علیه پرسيد مَا حَقِيقَةٌ الدِّينِ؟ حقيقت دين چيست؟ جالب است نوع پرسش هم اين بود اول آمد رو به روي پيغمبر ايستاد پرسيد مَا حَقِيقَةٌ الدِّينِ فرمود حُسْنُ الُخُلْقِ همين آدم سمت راست گفت مَا حَقِيقَةٌ الدِّينِ حضرت فرمود حُسْنُ الُخُلْقِ آمد سمت چپ گفت مَا حَقِيقَةٌ الدِّينِ حضرت فرمود حُسْنُ الُخُلْقِ رفت پشت سر دوباره پرسيد مَا حَقِيقَةٌ الدِّينِ حضرت فرمود حُسْنُ الُخُلْقِ (مجموعه ورّام، ج۱، ص۸۹)
🌸 خيلی رندانه و زيبا رفتار کرد میخواست ببيند آن چه که پیامبر میفرماید در خودش هم است. پیامبر فرمود دين حسن خلق است میخواست ببيند واقعا خود پيغمبر حسن خلق دارد؟ لذا يک حرکت غير متعارفی کرد که پیامبر را به هم بریزد ولی با حسن خلق به او جواب داد که حقيقت دين حسن خلق است يعنی به هم نريخت، با بداخلاقی نفرمود حقيقت دين حسن خلق است.
ادامه دارد...
📚توبه، ۳۳.
نهج البلاغه؏ــلےیامولـا علیہ السلام
☀️☀️☀️ 🎤 #خطبه_۱۲۱ (پس از پذيرش «حكميّت» در صفيّن، يكى از ياران گفت: ما را از حكميّت نهى فرمودى، س
☀️☀️☀️
🎤 #خطبه_۱۲۲
(پس از پافشارى خوارج در شورشگرى، امام عليه السّلام به قرارگاهشان رفت و خطاب به جمع خوارج فرمود:)
آيا همه شما در جنگ صفین بوديد گفتند بعضى بوديم و برخى حضور نداشتيم. فرمود: به دو گروه تقسيم شويد، تا متناسب با هر كدام سخن گويم.
دو دسته شدند، امام ندا در داد كه: ساكت باشيد، به حرفهايم گوش فرا دهيد و با جان و دل به سوى من توجّه كنيد، و هر كس را براى گواهى سوگند دادم با علم گواهى دهد. آنگاه سخنان طولانى مطرح فرمود كه (برخى از آن خطبه اين است)
💠1.سياست استعمارى قرآن بر سر نيزه كردن
آنگاه كه شاميان در گرما گرم جنگ، و در لحظه هاى پيروزى ما، با حيله و نيرنگ، و مكر و فريب كارى قرآن ها را بر سر نيزه بلند كردند شماها نگفتيد كه: «شاميان، برادران ما و هم آيين ما هستند از ما مى خواهند از خطاى آنان بگذريم. و راضى به حاكميّت كتاب خدا شده اند، نظر ما اين است كه حرفشان را قبول كنيم و از آنان دست برداريم» امّا من به شما گفتم كه: اين توطئه، ظاهرش ايمان و باطن آن دشمنى و كينه توزى است، آغاز آن رحمت و پايان آن پشيمانى است، پس در همين حال به مبارزه ادامه دهيد، و از راهى كه در پيش گرفته ايد منحرف نشويد، و در جنگ دندان بر دندان فشاريد، و به نداى ندا دهند اى گوش ندهيد، زيرا اگر پاسخ داده شوند گمراه كننده اند، و اگر رها گردند خوار و ذليل شوند، كه همواره چنين بود. امّا دريغ شماها را ديدم كه به خواسته هاى شاميان گردن نهاديد، و حكميّت را پذيرفتيد سوگند به خدا اگر از آن سرباز مى زدم مسئول پى آمدهاى آن نبودم، و خدا گناه آن را در پرونده من نمى افزود.
به خدا سوگند اگر هم حكميّت را مى پذيرفتم به اين كار سزاوار پيروى بودم زيرا قرآن با من است، از آن هنگام كه يار قرآن گشتم از آن جدا نشدم.
💠2.وصف ياران جهادگر پيامبر (صلّى اللّه عليه و آله و سلّم )
ما با پيامبر (صلّى اللّه عليه و آله و سلّم ) بوديم، و همانا جنگ و كشتار گرداگرد پدران، فرزندان، برادران و خويشاوندان ما دور مى زد، امّا از وارد شدن هر مصيبت و شدّتى جز بر ايمان خود نمى افزوديم، و بيشتر در پيمودن راه حق، و تسليم بودن برابر اوامر الهى، و شكيبايى بر درد جراحت هاى سوزان، مصمّم مى شديم.
💠3.هدف مبارزه با شاميان
امّا امروز با پيدايش زنگارها در دين، كژى ها و نفوذ شبهه ها در افكار، تفسير و تأويل دروغين در دين، با برادران مسلمان خود به جنگ خونين كشانده شديم، پس هر گاه احساس مى كنيم چيزى باعث وحدت ماست و به وسيله آن با يكديگر نزديك مى شويم، و شكاف ها را پر و باقى مانده پيوندها را محكم مى كنيم، به آن تمايل نشان مى دهيم، آن را گرفته و ديگر راه را ترك مى گوييم.
🌴🌴🌴
نهج البلاغه؏ــلےیامولـا علیہ السلام
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸 بسم الله الرحمن الرحيم 🌷 #تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_216 🌷 آیه 198 سوره بقره 🌸 لَيْسَ
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🌷 #تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_217
🌷 آیه 199 سوره بقره
🌸 ثُمَّ أَفِيضُواْ مِنْ حَيْثُ أَفَاضَ الْنَّاسُ وَاسْتَغْفِرُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَّحِيم
ٌ
🍀 ترجمه:سپس از همانجا كه مردم كوچ مى كنند، كوچ كنید و از خداوند طلب آمرزش نمایید كه همانا خداوند آمرزنده ى مهربان است.
🌷 #أفيضوا:کوچ کنید ، حرکت دسته جمعی پس از توقف در مکانی
🌷 #من_حیث:از همان جا
🌷 #استغفار:یعنی طلب آمرزش
🌷 #غفور:آمرزنده
🌷 #رحیم:مهربان
🌺 در روایات آمده که قبیله قریش در جاهلیت می گفتند:ما نباید در مراسم #حج به عرفات برویم زیرا عرفات از حرم مکه بیرون است. قرآن در این آیه به مسلمانان دستور داد همه با هم در عرفات توقف کنند و از آنجا همگی به سوی مشعر الحرام و از آنجا به سوی سرزمین منا کوچ کنند. (ثم أفيضوا من حيث أفاض الناس:سپس از همان جا که مردم کوچ می کنند ، کوچ کنید) در حج انسان از كفش، كلاه، لباس، همسر ومسكن خود مى گذرد و قطره اى مى شود كه به دریا ملحق شده است. #استغفار و ذكر خداوند، بهترین اعمال عرفات و مشعر است. گرچه در این سرزمینها اصل توقف، شرط است و هیچ عمل دیگرى واجب نیست، امّا در این آیات، #قرآن ما را به ذكر خدا و یاد سوابق پرخطا و اشتباه خود و طلب آمرزش درباره گذشته ى خویش دعوت مى كند. مگر مى توان در سرزمینى كه اولیاى خدا اشک ریخته اند بى تفاوت نشست.(و استغفروا الله إن الله غفور رحيم:و از خداوند طلب آمرزش کنید که همانا خداوند آمرزنده مهربان است)
🔹پيام های آیه 199 سوره بقره 🔹
✅ #امتیازطلبى، تحت هر نام وعنوانى، ممنوع است. «افیضوا من حیث افاض النّاس»
✅ حركت دسته جمعى، #ارزش دارد. «افیضوا من حیث افاض الناس»
✅ هرگز مأیوس نشویم، گذشته ها هرچه باشد #استغفار چاره ساز است. زیرا او غفور و رحیم است. «واستغفروا انّ اللَّه غفور رحیم»
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
نهج البلاغه؏ــلےیامولـا علیہ السلام
✨چشمهی رحمت✨ 🌸 شخصی آمد به گونهای خاص از پيغمبر صلوات الله علیه پرسيد مَا حَقِيقَةٌ ا
✨چشمهی رحمت✨
🌸 منظور از حسن خلق خوش و بش کردن نيست خنده رو بودن نيست حسن خلق يعنی اخلاق زيبا داشتن است.
▫️ ما اخلاق زيبا داريم
▫️اخلاق زشت داريم.
دروغ گويی اخلاق است ولی اخلاق زشتی است، اخلاق زيباش راست گويی و صداقت است. نمامی، سخن چيني اخلاق زشتی است متقابلش نمام نبودن، سخن چين نبودن اخلاق زيبايی است غيبت کردن تهمت زدن اخلاق زشتی است متقابلش غيبت نکردن تهمت نزدن اخلاق زيبايی است رعايت حدود و حقوق ديگران نکردن اخلاق زشتی است متقابلش رعايت کردن میشود اخلاق زيبا.
🌸 پيغمبر اکرم صلوات الله علیه فرمود حقيقت دين حسن خلق است انسان اخلاق زيبايی داشته باشد با چه کسی؟ با خلق خدا. چرا؟ چون الْخَلْقُ كُلُّهُمْ عِيَالُ اللَّهِ (نهج الفصاحه، ح ۱۵۴۳) ادامه دارد...
📚توبه، ۳۳.
نهج البلاغه؏ــلےیامولـا علیہ السلام
☀️☀️☀️ 🎤 #خطبه_۱۲۲ (پس از پافشارى خوارج در شورشگرى، امام عليه السّلام به قرارگاهشان رفت و خطاب به ج
☀️☀️☀️
🎤 #خطبه_۱۲۳
(به هنگام نبرد در جنگ صفيّن خطاب به سربازان خويش فرمود)
💠1.آموزش روانى در جنگ
هر كدام از شما در صحنه نبرد با دشمن، در خود شجاعت و دلاورى احساس كرد، و برادرش را سست و ترسو يافت، به شكرانه اين برترى بايد از او دفاع كند، آنگونه كه از خود دفاع مى كند، زيرا اگر خدا بخواهد او را چون شما دلاور و شجاع گرداند. همانا مرگ به سرعت در جستجوى شماست، آنها كه در نبرد مقاومت دارند، و آنها كه فرار مى كنند، هيچ كدام را از چنگال مرگ رهايى نيست و همانا گرامى ترين مرگها كشته شدن در راه خداست.
سوگند به آن كس كه جان پسر ابو طالب در دست اوست، هزار ضربت شمشير بر من آسانتر است از مرگ در بستر استراحت، در مخالفت با خداست.
💠2.هشدار از كوتاهى در نبرد
گويى شما را در برخى از حمله ها، در حال فرار، ناله كنان چون گلّه اى از سوسمار مى نگرم كه نه حقّى را باز پس مى گيريد، و نه ستمى را باز مى داريد، اينك اين شما و اين راه گشوده، نجات براى كسى است كه خود را به ميدان افكنده به مبارزه ادامه دهد، و هلاكت از آن كسى است كه سستى ورزد.
🌴🌴🌴
نهج البلاغه؏ــلےیامولـا علیہ السلام
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸 بسم الله الرحمن الرحيم 🌷 #تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_217 🌷 آیه 199 سوره بقره 🌸 ثُمَّ أَ
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🌷 #تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_218
🌷 آیه 200 سوره بقره
🌸 فَإِذَا قَضَيْتُمْ مَنَاسِكَكُمْ فَاذْكُرُواْ اللَّهَ كَذِكْرِكُمْ ءَاَبآءَكُمْ أَوْ أَشَدَّ ذِكْراً فَمِنَ الْنَّاسِ مَنْ يَقُولُ رَبَّنَا ءَاتِنَا فِي الْدُّنْيَا وَمَا لَهُ فِى الْأَخِرةِ مِنْ خَلاَق
ٍ
🍀 ترجمه:پس هنگامی که مناسك (حج) خود را انجام دادید، خدا را یاد كنید، همانگونه كه پدران خویش را یاد مىكنید، بلكه بیشتر و بهتر از آن. پس بعضى از مردم كسانى هستند كه مى گویند: خداوندا! به ما در دنیا عطا كن. آنان در آخرت بهره اى ندارند.
🌺 در تفاسیر آمده گروهى از اهل مكّه، بعد از پایان مراسم #حج در محلّى اجتماع كرده و با یاد كردن پدران و نیاكان خود به آنان افتخار و مباهات مى كردند که این آیه نازل شد (فإذا قضيتم مناسككم فاذكروا الله كذكركم ءابآءكم أو أشد ذكرا) دستور مى دهد به جاى تفاخر به پدران و نیاكان، خدا را یاد كنید و از نعمتها و توفیقات او سخن بگویید و در این كار جدّى تر باشید. یاد هر كس یا هر چیز، نشانه ى #حاكمیّت آن بر فكر انسان است.
🌺كسى كه یاد #نیاكان را دارد و به آنان افتخار مى كند، فكر و فرهنگ آنان را پذیرفته است و این یادكرد مى تواند فرهنگ جاهلى را بر جامعه حاكم كند. به همین دلیل حضرت موسى گفت: من گوساله طلائى و پر قیمت سامرى را آتش مى زنم و خاكسترش را به دریا مىریزم. زیرا تماشاى آن، فرهنگ و تفكّر شرك را در انسان زنده مى كند. گروهی در بهترین مکان ها تنها دعای آنها رسیدن به #زندگی مادی است (فمن الناس من یقول ربنا ءاتنا في الدنيا و ما له في الأخرة من خلاق:بعضى از مردم کسانی هستند که می گویند خداوندا به ما در دنیا عطا کن آنان در آخرت بهره و نصیبی ندارند. )
🔹 پيام های آیه 200سوره بقره 🔹
✅ جهت دهى به ایام فراغت، یكى از وظایف مربّى است. «فاذا قضیتم...فاذكروا اللَّه»
✅ #یاد_خدا، هم از نظر كمّیت باید كثیر باشد؛ «واذكروا اللّه كثیراً» و هم از نظر كیفیّت، عاشقانه و خالصانه. «اشدّ ذكراً»
✅ #سطحى_نگر نباشیم. گروهى در بهترین زمانها و مكانها، تنها دعاى آنها رسیدن به زندگى كوتاه مادّى است. «ربّنا اتنا فى الدنیا وما له فى الاخرة من خلاق»
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
نهج البلاغه؏ــلےیامولـا علیہ السلام
☀️☀️☀️ 🎤 #خطبه_۱۲۳ (به هنگام نبرد در جنگ صفيّن خطاب به سربازان خويش فرمود) 💠1.آموزش روانى در جنگ
☀️☀️☀️
🎤 #خطبه_۱۲۴
(در سال 37.هجرى در جنگ صفین براى تشويق ياران به جهاد فرمود)
💠 1.آموزش نظامى (تاكتيك هاى رزم انفرادى)
زره پوشيده ها را در پيشاپيش لشكر قرار دهيد، و آنها كه كلاه خود ندارند، در پشت سر قرار گيرند، دندان ها را در نبرد روى هم بفشاريد، كه تأثير ضربت شمشير را بر سر كمتر مى كند، در برابر نيزه هاى دشمن، پيچ و خم به خود دهيد كه نيزه ها را مى لغزاند و كمتر به هدف اصابت مى كند، چشم ها را فرو خوابانيد، كه بر دليرى شما مى افزايد. و دل را آرام مى كند، صداها را آهسته و خاموش سازيد كه سستى را مى زدايد. پرچم لشكر را بالا داريد و پيرامون آن را خالى مگذاريد و جز به دست دلاوران و مدافعان سر سخت خود نسپاريد،
زيرا آنان كه در حوادث سخت ايستادگى مى كنند، از پرچم هاى خود بهتر پاسدارى مى نمايند و آن را در دل لشكر نگاه مى دارند، و از هر سو، از پيش و پس و اطراف، مراقب آن مى باشند، نه از آن عقب مى مانند كه تسليم دشمن كنند و نه از آن پيشى مى گيرند كه تنها رهايش سازند. هر كس بايد برابر حريف خود بايستد و كار او را بسازد و به يارى برادر خود نيز بشتابد، و مبارزه با حريف خود را به برادر مسلمان خود وامگذارد كه او در برابر دو حريف، قرار گيرد، حريف خود، و حريف برادرش.
💠2.آموزش معنوى سربازان
به خدا سوگند اگر از شمشير دنيا فرار كنيد از شمشير آخرت سالم نمى مانيد، شما بزرگان عرب و شرافتمندان برجسته ايد، در فرار از جنگ، خشم و غضب الهى و ذلّت هميشگى و ننگ جاويدان قرار دارد، فرار كننده بر عمر خود نمى افزايد و بين خود و روز مرگش مانعى ايجاد نخواهد كرد. كيست كه شتابان و با نشاط با جهاد خويش به سوى خدا حركت كند چونان تشنه كامى كه به سوى آب مى رود بهشت در سايه نيزه هاى دلاوران است، امروز در هنگامه نبرد آنچه در دل ها و سر زبان هاست آشكار مى شود. به خدا سوگند كه من به ديدار شاميان در ميدان نبرد شيفته ترم تا آنان بر بازگشت به خانه هاشان كه انتظار آن را مى كشند.
بار خدايا اگر شاميان از حق روى گرداندند جمعشان را پراكنده، و در ميانشان اختلاف و تفرقه بيفكن، و آنان را براى خطاكاريشان به هلاكت رسان.
💠3.ضرورت جنگ بى امان براى شكست شاميان
همانا شاميان، بدون ضربت نيزه هايى پياپى هرگز از جاى خود خارج نشوند، ضرباتى كه بدنهايشان را سوراخ نمايد، چنانكه وزش باد از اين سو فرو شده بدان سو در آيد، ضربتى كه كاسه سر را بپراكند، و استخوانهاى بدن را خرد، و بازوها و پاها را قطع و به اطراف پخش كند آنان دست بر نمى دارند تا آنگاه كه دسته هاى لشكر پياپى بر آنان حمله كنند و آنها را تيرباران نمايند، و سواران ما هجوم آورند، و صف هايشان را درهم شكنند، و لشكرهاى عظيم، پشت سر لشكرهاى انبوه، آنها را تا شهرهايشان عقب برانند، و تا اسب ها، سرزمينشان را كه روى در روى يكديگر قرار دارد، و اطراف چراگاهايشان، و راه هاى آنان را، زير سم بكوبند.
🌴🌴🌴
نهج البلاغه؏ــلےیامولـا علیہ السلام
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸 بسم الله الرحمن الرحيم 🌷 #تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_218 🌷 آیه 200 سوره بقره 🌸 فَإِذَا
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🌷 #تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_219
🌷 آیه 201 سوره بقره
🌸 وَمِنْهُمْ مَنْ يَقُولُ رَبَّنَا ءَاتِنَا فِى الْدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِى الْأَخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ الْنَّار
ِ
ترجمه: و بعضى از مردم مى گویند: پروردگارا! در دنیا به ما نیكى عطا كن و در آخرت نیز نیكى مرحمت فرما و مارا از عذاب آتش نگهدار.
🌺 یكى از راههاى شناخت مردم، آشنایى با آرزوها و دعاهاى آنان است. در آیه قبل، درخواست گروه اوّل از #خداوند مربوط به دنیا بود و كارى به خیر و شرّ آن نداشتند، ولى در این آیه درخواست گروه دوّم از خداوند، «حسنة» است در دنیا و آخرت. در دیدگاه گروه اوّل؛ دنیا به خودى خود مطلوب است، ولى در دید گروه دوّم؛ دنیایى ارزشمند است كه حسنه باشد و به آخرت منتهى گردد. در روایات نمونه ها و مصادیقى براى نیكىهاى دنیا و آخرت نقل شده است ، ولى حسنه در انحصار چند نمونه نیست. در قرآن مجید 115 مرتبه كلمه ى «دنیا» به كار رفته و 115 مرتبه كلمه «آخرت» استعمال شده است و این یك تصادف نیست. البتّه این به معناى آن نیست كه اهمیّت دنیا و آخرت هر دو یكسان است. در دعاها، هدفهاى كلّى مطرح شود و تعیین مصداق به عهده خداوند گذاشته شود.
🌺 ما از خداوند #حسنه و #سعادت مى خواهیم، ولى در اینكه رشد و صلاح ما در چیست؟ آن را به عهده ى خداوند مى گذاریم. چون ما به خاطر محدودیّتهاى علمى و عدم آگاهى از آینده و ابعاد روحى خودمان، نمى توانیم مصادیق جزئى را تعیین بنمائیم. به همین جهت توصیه شده است از خداوند وسیله كار را نخواهید، خودِ كار رابخواهید. زیرا ممكن است خداوند از وسیله ى دیگرى كه به فكر و ذهن ما نمىآید، كارى را براى ما محقّق سازد. مثلاً از خداوند توفیق زیارت حج را بخواهید، امّا نگویید: خدایا مالى به من بده تا به مكّه بروم. چون خداوند گاهى سبب را به گونهاى قرار مى دهد كه ما فكر آن را نمى كردیم.
🔹پيام های آیه 201 سوره بقره 🔹
✅ #دنیا و #آخرت با هم منافاتى ندارند، به شرط آنكه انسان به دنبال حسنه و نیكى باشد. «فى الدنیا حسنة و فى الاخرة حسنة»
✅ #دوزخ، حساب جدایى دارد. با اینكه از خداوند نیكى آخرت را مى خواهند، ولى براى نجات از آتش، جداگانه دعا مىكنند. «قِنا عذاب النار»
✅ در دعاها براى نجات از #آتش، اصرار و تكرار عجیبى است. مثلا در دعاى مجیر حدود هفتاد بار مى خوانیم: »اجِرنا مِن النار یا ربّ« پروردگارا! ما را از آتش جهنّم نجات بده. ویا در دعاى جوشن كبیر كه صد بند دارد در پایان هر بند آن مى گوییم: «سبحانک یا لا اله الا انت الغوث الغوث خَلّصنا من النّار یا ربّ»
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
✨چشمهی رحمت✨
🌸 این روایت الْخَلْقُ كُلُّهُمْ عِيَالُ اللَّهِ را بايد طلا گرفت. خيلی روايت عجيبی است میفرماید همهی خلق ناموس خدا هستند. خلق فقط مسلمان نيست، کافر هم خلق است، مسيحی هم خلق است و ارمنی هم خلق است میگويد،؛ لذا حضرت علی علیه السلام به امام حسن علیه السلام میفرمود تو را به حقی که بر گردنت دارم از همان چيزی که به من مینوشانيد به ابن ملجم بنوشان از همان غذايی که به من میخورانيد به ابن ملجم هم بخوران چون ناموس خداست.
ادامه دارد...
📚توبه، ۳۳.