🌸فراز سوم خطبه 195🌸
⭕️وصیت به تقوا⭕️
☘أُوصِيکُمْ، عِبَادَ اللّهِ، بِتَقْوَى اللّهِ، فَإِنَّهَا الزِّمَامُ وَ الْقِوَامُ، فَتَمَسَّکُوا بِوَثَائِقِهَا، وَ اعْتَصِمُوا بِحَقَائِقِهَا، تَؤُلْ بِکُمْ إِلَى أَکْنَانِ الدَّعَةِ وَ أَوْطَانِ السَّعَةِ، وَ مَعَاقِلِ الْحِرْزِ وَ مَنَازِلِ الْعِزِّ،
⭕️اى بندگان خدا! شما را به #تقوا سفارش مى کنم که زمام و مهار انسان و قوام زندگى اوست،
⭕️ پس به وسيله هاى مطمئن تقوا، تمسک جوييد و به حقايق آن، چنگ زنيد تا شما را به سر منزل آرامش و جايگاههاى پر وسعت و قلعه هاى محکم و سراهاى عزت برساند.
http://eitaa.com/joinchat/1114374154C3a90a19db7
⭕️هان که قیامت نزدیک است⭕️
🅾(يَوْم تَشْخَصُ فِيهِ الاَْبْصَارُ)، وَ تُظْلِمُ لَهُ الاَْقْطَارُ، وَ تُعَطَّلُ فِيهِ صُرُومُ الْعِشَارِ. وَ يُنْفَخُ فِي الصُّورِ، فَتُزْهَقُ کُلُّ مُهْجَة، وَ تَبْکَمُ کُلُّ لَهْجَة، وَ تَذِلُّ الشُّمُّ الشَّوَامِخُ ...
ترجمه
🅾در آن روز که چشمها در آن خيره شود 🌀و از حرکت باز ايستد 🌀و همه اقطار جهان تيره و تار گردد 🌀و گله هاى شتران (نفيس ترين ثروتهاى عرب) بى صاحب مى ماند (و به فراموشى سپرده خواهد شد)
🅾در آن هنگام در صور دميده مى شود،🌀 قلبها از کار مى افتد،🌀 زبانها بند مى آيد، 🌀کوههاى بلند فرو مى ريزند🌀 و سنگهاى محکم در هم مى شکنند 🌀و آن سنگهاى سخت چنان متلاشى و صاف مى شوند که همچون سرابى لرزان به نظر مى آيند 🌀و جاى آنها، صاف و هموار مى گردد، چنان که گويى هرگز کوهى در آنجا وجود نداشته است 🅾(در آن روز) نه شفيعى وجود دارد که شفاعت کند 🌀و نه دوستى که سودى بخشد 🌀و نه عذر موجهى که عذاب الهى را برطرف سازد.
http://eitaa.com/joinchat/1114374154C3a90a19db7
🌸شرح مختصر خطبه🌸
⭕️تقوا و دورنماى هول انگيز قيامت ⭕️
👈«زمام» در اصل به معناى افسار و اشاره به نيروى بازدارندگى تقواست که انسان را در برابر گناهان مهار مى کند و از سقوط در پرتگاه هاى فساد و گناه و گرفتار شدن در دام شيطان و هواى نفس باز مى دارد.
👈«قوام» اشاره به اين که پايه هاى زندگى پاک و آميخته با سعادت، بر تقوا استوار است
💢به تعبير ديگر : #تقوا از يک سو جنبه بازدارندگى دارد و از سوى ديگر جنبه سازندگى و هر گاه اين دو، دست به دست هم بدهد سعادت و نجات انسان کامل مى شود.
💢 آيات قرآن نيز گواه بر اين است که #تقوا، هم سبب نجات در آخرت و هم مايه برکت در زندگى مادى دنياست.
☘ از يک سو مى فرمايد: (تِلْکَ الْجَنَّةُ الَّتِى نُورِثُ مِنْ عِبَادِنَا مَنْ کَانَ تَقِيّاً)
☘و از سوى ديگر مى فرمايد : (وَلَوْ أَنَّ أَهْلَ الْقُرَى آمَنُوا وَاتَّقَوْا لَفَتَحْنَا عَلَيْهِمْ بَرَکَات مِّنَ السَّمَاءِ وَالاَْرْضِ).
👈 «وثائق» به معناى دستگيره محکم، اشاره به جنبه هاى ظاهرى #تقواست و تعبير به «حقائق» جمع حقيقت اشاره به جنبه هاى واقعى آن است.
💢جمله هاى چهارگانه اى که در عبارت بالا به عنوان نتيجه ذکر شده، نشان مى دهد که تمسّک به #تقوا هم سبب #آرامش است و هم #گشايش و هم #محفوظ ماندن از خطرات و هم #برخوردارى از عزّت.
1⃣هنگامى که تقوا به معناى احساس #مسئوليت الهى، بر جامعه حاکم شود، کمتر کسى به حقوق ديگرى تجاوز مى کند که نتيجه آن آرامش است
2⃣ هنگامى که تقوا به معناى #وظيفه شناسى حاکم شود، جامعه روز به روز گسترش پيدامى کند
3⃣هنگامى که تقوا به معناى حالت #بازدارندگى در مقابل دشمن، حاکم گردد، جامعه از شرّ آنان مصون خواهد ماند
4⃣ مجموعه اين امور مايه #عزّت و آبرو و سربلندى است.
💢 اين آثار چهارگانه به طور کامل در آخرت تحقّق مى يابد، نه به اين معنا که اين آثار، در زندگى دنيا نباشد، بلکه يعنى هدف اصلى و نهايى آنجاست
http://eitaa.com/joinchat/1114374154C3a90a19db7
فاعتبروا یا اولی الابصار
🌸خطبه 196 در يک نگاه 🌸
🅾 طرز چينش اين خطبه نشان مى دهد که بخشى از خطبه مفصل ترى بوده و مرحوم سيّد رضى طبق روش گل چينى مخصوص خود، اين بخش را از بخش هاى ديگر را برگزيده و به آن استقلال بخشيده است.
🅾اين خطبه از سه بخش تقسيم شده است:
1⃣بخش نخست اشاره کوتاه و پرمعنايى به دوران قيام پيامبر و در نتيجه خدمات بزرگ او به جهان انسانيت به ويژه جامعه عرب مى کند.
2⃣بخش دوم بعد از توصيه به تقوا، همه مخاطبان خويش را از فريفته شدن در برابر زرق و برق دنيا بر حذر مى دارد و با عباراتى زيبا و پرمعنا و تشبيهاتى جالب، ناپايدارى و بى اعتبارى دنيا را روشن مى سازد.
3⃣بخش سوّم، راه نجات را به همگان نشان مى دهد و تأکيد مى کند که تا توان داريد از فرصت بهره گيريد و پيش از آن که مرگ دامان شما را بگيرد شما دامان سعادت را بگيريد.
http://eitaa.com/joinchat/1114374154C3a90a19db7
🌸فراز اوّل خطبه 196🌸
💢دعوت به تقوا💢
🅾بَعَثَهُ حِينَ لاَ عَلَمٌ قَائِمٌ، وَ لاَ مَنَارٌ سَاطِعٌ، وَ لاَ مَنْهَجٌ وَاضِحٌ.أُوصِيکُمْ، عِبَادَاللّهِ، بِتَقْوَى اللّهِ، وَ أُحَذِّرُکُمُ الدُّنْيَا، فَإِنَّهَا دَارُ شُخُوص، وَ مَحَلَّةُ تَنْغِيص، سَاکِنُهَا ظَاعِنٌ، وَ قَاطِنُهَا بَائِنٌ،
ترجمه
🅾خداوند پيامبرش را زمانى مبعوث کرد که نشانه اى (از دين و ايمان) برپا نبود; 🌀نه چراغ هدايتى روشن، 🌀و نه طريق حقى آشکار بود.
🅾اى بندگان خدا ! شما را به #تقواى الهى سفارش مى کنم و از 👈دنياى فريبنده بر حذر مى دارم، زيرا 🌀سرايى است ناپايدار، و 🌀جايگاه سختى و مشقت است،🌀 ساکنانش آماده سفر و 🌀مقيمانش ناگزير از جدايى از آن هستند.
http://eitaa.com/joinchat/1114374154C3a90a19db7
⭕️ تَمِيدُ بِأَهْلِهَا مَيَدَانَ السَّفِينَةِ تَقْصِفُهَا الْعَوَاصِفُ فِي لُجَجِ الْبِحَارِ، فَمِنْهُمُ الْغَرِقُ الْوَبِقُ، وَ مِنْهُمُ النَّاجِي عَلَى بُطُونِ الاَْمْوَاجِ، تَحْفِزُهُ الرِّيَاحُ بِأَذْيَالِهَا، وَ تَحْمِلُهُ عَلَى أَهْوَالِهَا، فَمَا غَرِقَ مِنْهَا فَلَيْسَ بِمُسْتَدْرَک، وَ مَا نَجَا مِنْهَا فَإِلَى مَهْلَک!
⭕️ساکنان دنيا همچون سرنشينان يک کشتى مى باشند که در دل اقيانوس عميقى گرفتار امواج کوبنده و سنگينى شده و🌀 پيوسته طوفانها و امواج آنها را مضطرب مى سازد.
⭕️(و سرانجام آن کشتى در هم مى شکند) گروهى از سرنشينانش غرق و هلاک مى گردند و بعضى که نجات مى يابند (و به قطعاتى از چوب هاى کشتى مى چسبند) 👈بادها آنها را به اين سو و آن سو مى برند و بر فراز امواج هولناک مى کشند (و چندين بار مى ميرند و زنده مى شوند تا به ساحل برسند)
⭕️آنها که غرق شده اند باز يافتنشان ممکن نيست و آنها که نجات يافته اند نيز در شرف هلاکتند.
http://eitaa.com/joinchat/1114374154C3a90a19db7
☘👈عِبَادَ اللّهِ، الاْنَ فَاعْلَمُوا، وَ الاَْلْسُنُ مُطْلَقَةٌ، وَ الاَْبْدَانُ صَحِيحَةٌ، وَ الاَْعْضَاءُ لَدْنَةٌ، وَ الْمُنْقَلَبُ فَسِيحٌ، وَ الْمَجَالُ عَرِيضٌ، قَبْلَ إِرْهَاقِ الْفَوْتِ، وَ حُلُولِ الْمَوْتِ. فَحَقِّقُوا عَلَيْکُمْ نُزُولَهُ، وَ لاَ تَنْتَظِرُوا قُدُومَهُ.
ترجمه
👈اى بندگان خدا ! هم اکنون (به هوش باشيد و) اعمال صالح انجام دهيد،
✅در حالى که زبانها آزاد، ✅بدنها سالم، ✅اعضا و جوارح نرم و آماده،✅ ميدان عمل وسيع و فرصت باقى است.
☘(آرى) پيش از آنکه اين فرصت از دست برود و مرگ فرا رسد (از آن بهره گيريد);
☘نزول مرگ را حق بشمريد و در انتظار آن (در آينده دور دست) نباشيد.
http://eitaa.com/joinchat/1114374154C3a90a19db7
فراز دوم خطبه 196
#فرزندانآخرالزمان
🌹پيامبر اکرم صلی الله علیه و آله:
🔹واى بر فرزندان آخر الزمان از روش پدرانشان...!
🔻عرض شد: یا رسول اللَّه! از پدران مشرک آن ها؟
🔹فرمود: نه، از پدران مسلمانشان که چیزى از فرائض دینى را به آن ها یاد نمی دهند
🔹و اگر فرزندان، خود از پى فراگیرى بروند منعشان می کنند
🔹و تنها از این خشنودند که آن ها درآمد مالى داشته باشند هر چند ناچیز باشد.
🔹سپس فرمود: من از این پدران برئ و بیزارم و آنان نیز از من بیزارند.
📚جامع أحادیث الشیعة، ج ٢١، ص ٤٠٨
═.🍃🍃.══════