نامه 027-به محمد بن ابوبكر
اخلاق اجتماعی
با مردم فروتن باش، نرمخو و مهربان باش، گشاده رو و خندان باش، در نگاههایت، و در نیم نگاه و خیره شدن به مردم به تساوی رفتار كن، تا بزرگان در ستمكاری تو طمع نكنند، و ناتوانها در عدالت تو مایوس نگردند، زیرا خداوند از شما بندگان درباره اعمال كوچك و بزرگ، آشكار و پنهان پرسش می كند، اگر كیفر دهد شما استحقاق بیش از آن را دارید، و اگر ببخشد از بزرگواری اوست.
اعتدال گرایی زاهدان
آگاه باشید، ای بندگان خدا، پرهیزكاران از دنیای زودگذر به سلامت گذشتند و آخرت جاودانه را گرفتند، با مردم دنیا در دنیاشان شریك گشتند، اما مردم دنیا در آخرت آنها شركت نكردند، پرهیزكاران در بهترین خانه های دنیا سكونت كردند، و بهترین خوراكهای دنیا را خوردند، و همان لذتهایی را چشیدند كه دنیاداران چشیده بودند، و از دنیا بهره گرفتند آنگونه كه سركشان و متكبران دنیا بهره مند بودند. سپس از این جهان با زاد و توشه فراوان، و تجارتی پرسود، به سوی آخرت شتافتند، لذت پارسایی در ترك حرام دنیا را چشیدند، و یقین داشتند در روز قیامت از همسایگان خدایند، جایگاهی كه هر چه درخواست كنند، داده می شود، و هر گونه لذتی در اختیارشان قرار دارد. ضرورت یاد مرگ
ای بندگان خدا! از مرگ و نزدیك بودنش بترسید، و آمادگیهای لازم را برای مرگ فراهم كنید، كه مرگ جریانی بزرگ و مشكلی سنگین به همراه خواهد آورد، یا خیری كه پس از آن شری وجود نخواهد داشت، و یا شری كه هرگز نیكی با آن نخواهد بود، پس چه كسی از عمل كننده برای بهشت، به بهشت نزدیكتر؟ و چه كسی از عمل كننده برای آتش، به آتش نزدیكتر است؟ شما همه شكار آماده مرگ می باشید، اگر توقف كنید شما را می گیرد، و اگر فرار كنید به شما می رسد، مرگ از سایه شما به شما نزدیك تر است، نشانه مرگ بر پیشانی شما زده شد، دنیا پشت سر شما در حال درهم پیچیده شدن است، پس بترسید از آتشی كه ژرفای آن زیاد، و حرارتش شدید، و عذابش نو به نو وارد می شود، در جایگاهی كه رحمت در آن وجود ندارد، و سخن كسی را نمی شنوند، و ناراحتیها در آن پایان ندارد، اگر می توانید كه ترس از خدا را فراوان، و خوشبینی خود را به خدا نیكو گردانید، چنین كنید، هر دو را جمع كنید، زیرا بنده خدا خوش بینی او به پروردگار باید به اندازه ترسیدن او باشد، و آن كس كه به خدا خوش بین است باید بیشتر از همه از كیفر الهی بترسد.
اخلاق مدیران اجرایی
ای محمد بن ابی بكر! بدان، كه من تو را سرپرست بزرگترین لشكرم یعنی لشكر مصر، قرار دادم، بر تو سزاوار است كه با خواسته های دل مخالفت كنی، و از دین خود دفاع نمایی، هر چند ساعتی از عمر تو باقی نمانده باشد، خدا را در راضی نگهداشتن مردم به خشم نیاور، زیرا خشنودی خدا جایگزین هر چیزی بوده اما هیچ چیز جایگزین خشنودی خدا نمی شود، نماز را در وقت خودش بجای آر، نه اینكه در بیكاری زودتر از وقتش بخوانی، و به هنگام درگیری و كار آن را تاخیر بیاندازی، و بدان كه تمام كردار خوبت در گرو نماز است.
(قسمتی از نامه) امام هدایتگر، و زمامدار گمراهی هیچگاه مساوی نخواهند بود، چنانكه دوستان پیامبر (ص) و دشمنانش برابر نیستند، پیامبر اسلام (ص) به من فرمود: (بر امت اسلام، نه از مومن و نه از مشرك هراسی ندارم، زیرا مومن را ایمانش باز داشته، و مشرك را خداوند به جهت شرك او نابود می سازد، من بر شما از مرد منافقی می ترسم كه درونی دوچهره، و زبانی عالمانه دارد، گفتارش دلپسند و رفتارش ناپسند است.
@nahjolbalaghe5
و درود خدا بر او فرمود: از حرام دنیا چشم پوش، تا خدا زشتیهای آن را به تو نمایاند، و غافل مباش كه لحظه ای از تو غفلت نشود.
@nahjolbalaghe5
نامه 022-به ابن عباس
سفارش به آخرت گرایی
پس از یاد خدا و درود!
همانا انسان گاهی خشنود می شود به چیزی كه هرگز از دستش نمی رفت، و ناراحت می شود برای از دست دادن چیزی كه هرگز به آن نمی رسید. ابن عباس! خوشحالی تو از چیزی باشد كه در آخرت برای تو مفید است، و اندوه تو برای از دست دادن چیزی از آخرت باشد، آنچه از دنیا به دست می آوری تو را خوشنود نسازد، و آنچه در دنیا از دست می دهی زاری كنان تاسف مخور، همت خویش را به دنیای پس از مرگ واگذار.
@nahjolbalaghe5
🌙 فرصتی که شاید دیگر پیدا نشود
رهبرانقلاب: رمضان، ماه پاک شدن و طهارت قلب و ماه مغفرت است؛ چون خدای متعال #استغفار را در این ماه بیش از دیگر ایام سال مورد لطف و عنایت خود قرار میدهد. لذا در یک روایت وارد شده است که اگر کسی در ماه رمضان نتواند به مغفرت و رحمت الهی دست پیدا کند، پس کِی چنین توفیقی نصیب او خواهد شد؟ ۱۳۸۴/۰۷/۲۹
@nahjolbalaghe5
نامه 060-به فرماندارانی كه ارتش...
جبران خسارتها در مانورهای نظامی
از بنده خدا! علی امیر مومنان به گردآوران مالیات و فرمانداران شهرهایی كه لشكریان از سرزمین آنان می گذرند. پس از یاد خدا و درود! همانا من سپاهیانی فرستادم كه به خواست خدا بر شما خواهند گذشت، و آنچه خدا بر آنان واجب كرده به ایشان سفارش كردم، و بر آزار نرساندن به دیگران، و پرهیز از هرگونه شرارتی تاكید كرده ام، و من نزد شما و پیمانی كه با شما دارم از آزار رساندن سپاهیان به مردم بیزارم، مگر آنكه گرسنگی سربازی را ناچار گرداند، و برای رفع گرسنگی چاره ای جز آن نداشته باشد، پس كسی را كه دست به ستمكاری زند كیفر كنید، و دست افراد سبك مغز خود را از زیان رساندن به لشكریان، و زحمت دادن آنها جز در آنچه استثنا كردم باز دارید. من پشت سر سپاه در حركتم، شكایتهای خود را به من رسانید، و در اموری كه لشكریان بر شما چیره شده اند كه قدرت دفع آن را جز با كمك خدا و من ندارید، به من مراجعه كنید، كه با كمك خداوند آن را برطرف خواهم كرد. ان شاء الله.
@nahjolbalaghe5
خطبه 137-درباره طلحه و زبیر
شناسایی طلحه و زبیر
بخدا سوگند! طلحه و زبیر و پیروانشان، نه منكری در كارهای من سراغ دارند كه برابر آن بایستند، و نه میان من و خودشان راه انصاف پیمودند، آنها حقی را می طلبند كه خود ترك كرده اند، و انتقام خونی را می خواهند كه خود ریخته اند، اگر من در ریختن این خون شریكشان بودم آنها نیز از آن سهمی دارند، و اگر خودشان تنها این خون را ریخته اند، باید از خود انتقام بگیرند. اولین مرحله عدالت آنكه خود را محكوم كنند، همانا آگاهی حقیقت بینی، با من همراه است، نه حق را از خود پوشیده داشته ام و نه بر من پوشیده بود، همانا ناكثین (اصحاب جمل) گروهی سركش و ستمگرند، خشم و كینه، و زهر عقرب، و شبهاتی چون شب ظلمانی در دلهایشان وجود دارد، در حالی كه حقیقت پدیدار و باطل ریشه كن شده، و زبانش از حركت بر ضد حق فرومانده است. بخدا سوگند! حوضی بر ایشان پر از آب نمایم كه تنها خود بتوانم آبش را بیرون كشم به گونه ای كه از آب آن سیراب برنگردند، و پس از آن از هیچ گودالی آب ننوشند (یعنی نقشه ای برای آنان طرح كنم كه راه فرار نداشته باشند)
وصف بیعت بی همانند شما مردم! برای بیعت كردن به سوی من یورش آوردید، چونان مادران تازه زاییده كه به طرف بچه های خود می شتابند. و پیاپی فریاد كشیدید: بیعت! بیعت! من دستان خویش فروبستم، اما شما به اصرار آن را گشودید، من از دست دراز كردن، سر باز زدم، و شما دستم را كشیدید. شكوه از طلحه و زبیر خدایا! طلحه و زبیر پیوند مرا گسستند، بر من ستم كرده و بیعت مرا شكستند، و مردم را برای جنگ با من شوراندند، خدایا آنچه را بستند تو بگشا، و آنچه را محكم رشته اند پایدار مفرما، آرزوهایی كه برای آن تلاش می كنند بر باد ده، من پیش از جنگ از آنها خواستم تا باز گردند، و تا هنگام آغاز نبرد انتظارشان را می كشیدم لكن آنها به نعمت پشت پا زدند و بر سینه عافیت دست رد گذاردند.
@nahjolbalaghe5
خطبه 042-پرهیز از هوسرانی
پرهیز از آرزوهای طولانی و هواپرستی
ای مردم! همانا بر شما از دو چیز می ترسم، هواپرستی و آرزوهای طولانی. اما پیروی از خواهش نفس، انسان را از حق باز می دارد، و آرزوهای طولانی، آخرت را از یاد می برد. آگاه باشید! دنیا به سرعت پشت كرده و از آن جز باقیمانده اندكی از ظرف آبی كه آن را خالی كرده باشند، نمانده است. به هوش باشید كه آخرت به سوی ما می آید، دنیا و آخرت، هر یك فرزندانی دارند. بكوشید از فرزندان آخرت باشید، نه دنیا، زیرا در روز قیامت، هر فرزندی به پدر و مادر خویش باز می گردد. امروز هنگام عمل است نه حساب رسی، و فردا روز حساب رسی است، نه عمل. ((حذا) به معنای شتابان و (جذا) به معنای بریده از نیك و بد، كه برخی نقل كردند)
@nahjolbalaghe5
خطبه 017-داوران ناشایست
شناخت بدترین انسانها
دشمن ترین آفریده ها، نزد خدا دو نفرند، مردی كه خدا او را به حال خود گذاشته، و از راه راست دور افتاده است، دل او شیفته بدعت، و مردم را گمراه كرده، به فتنه انگیزی می كشاند، و راه رستگاری گذشتگان را گم كرده، و طرفداران خود و آیندگان را گمراه ساخته است، بار گناه دیگران را بر دوش كشیده، و گرفتار زشتیهای خود نیز می باشد. و مردی كه مجهولاتی به هم بافته، و در میان انسانهای نادان امت، جایگاهی پیدا كرده است. در تاریكیهای فتنه فرو رفته، و از مشاهده صلح و صفا كور است، آدم نماها او را عالم نامیدند كه نیست، چیزی را بسیار جمع آوری می كند كه اندك آن به از بسیار است، تا آنكه از آب گندیده سیراب شود، و دانش و اطلاعات بیهوده فراهم آورد. روانشناسی مدعیان دروغین قضاوت در میان مردم با نام قاضی به داوری می نشیند، و حل مشكلات دیگری را به عهده می گیرد، پس اگر مشكلی پیش آید، با حرفهای پوچ و توخالی، و رای و نظر دروغین، آماده رفع آن می شود. سپس اظهارات پوچ خود را باور می كند، عنكبوتی را می ماند كه در شبهات و بافته های تار خود چسبیده، نمی داند كه درست حكم كرده یا برخطاست؟ اگر بر صواب باشد می ترسد كه خط
ا كرده، و اگر بر خطاست، امید دارد كه رای او درست باشد. نادانی است كه راه جهالت می پوید، كوری است كه در تاریكی گمشده خود را می جوید، از روی علم و یقین سخن نمی گوید، روایات را بدون آگاهی نقل می كند، چون تندبادی كه گیاهان خشك را بر باد دهد، روایات را زیر و رو می كند، كه بی حاصل است. به خدا سوگند نه راه صدور حكم مشكلات را می داند، و نه برای منصب قضاوت اهلیت دارد، آنچه را كه نپذیرد علم به حساب نمی آورد، و جز راه و رسم خویش، مذهبی را حق نمی داند، اگر حكمی را نداند آن را می پوشاند تا نادانی او آشكار نشود، خون بی گناهان از حكم ظالمانه او در جوشش، و فریاد میراث بر باد رفتگان بلند است. به خدا شكایت می كنم از مردمی كه در جهالت زندگی می كنند، و با گمراهی می میرند، در میان آنها، كالایی خوارتر از قرآن نیست، اگر آن را آنگونه كه باید بخوانند، و متاعی سودآورتر، گرانبهاتر از قرآن نیست، اگر آن را تحریف كنند، و در نزد آنان، چیزی زشت تر از معروف، و نیكوتر از منكر نیست
@nahjolbalaghe5
@nahjolbalaghe5
و درود خدا بر او فرمود: همانا خدا واجباتی را بر شما لازم شمرد، آنها را تباه نكنید، و حدودی برای شما معین فرمود، از آنها تجاوز نكنید، و از چیزهایی نهی فرمود، حرمت آنها را نگاه دارید، و نسبت به چیزهایی سكوت فرمود نه از روی فراموشی، پس خود را درباره آنها به رنج و زحمت دچار نسازید.
@nahjolbalaghe5
🔔 استغفار
🌷حضرت علی (ع) می فرمایند:
در ماه رمضان، بسيار استغفار و دعا كنيد؛
زيرا با دعا از شما دفعِ بلا مى شود و با استغفار، گناهانتان پاك مى گردد...
📚 کافی، جلد۴، صفحه۸۸
@nahjolbalaghe5
خطبه 018-نكوهش اختلاف عالمان
دعوایی نسبت به یكی از احكام اجتماعی نزد عالمی می برند كه با رای خود حكمی صادر می كند، پس همان دعوی را نزد دیگری می برند كه او درست برخلاف رای اولی، حكم می دهد، سپس همه قضات نزد رییس خود كه آنان را به قضاوت منصوب كرد، جمع می گردند، او رای همه را بر حق می شمارد!! مبانی وحدت امت اسلامی در صورتیكه خدایشان یكی، پیغمبرشان یكی، و كتابشان یكی است، آیا خدای سبحان، آنها را به اختلاف فرمود؟ كه اطاعت كردند؟ یا آنها را از اختلاف پرهیز داد و معصیت خدا نمودند؟ آیا خدای سبحان، دین ناقصی فرستاد و در تكمیل آن از آنها استمداد كرده است؟ آیا آنها شركاء خدایند كه هر چه می خواهند در احكام دین بگویند، و خدا رضایت دهد؟ آیا خدای سبحان، دین كاملی فرستاد پس پیامبر (ص) در ابلاغ آن كوتاهی ورزید؟ در حالی كه خدای سبحان می فرماید: (ما در قرآن چیزی را فروگذار نكردیم) و فرمود: (در قرآن بیان هر چیزی است) و یادآور شدیم كه: بعض قرآن گواه بعض دیگر است و اختلافی در آن نیست. پس خدای سبحان فرمود: (اگر قرآن از طرف غیر خدا نازل می شد اختلافات زیادی در آن می یافتند) همانا قرآن دارای ظاهری زیبا، و باطنی ژرف و ناپیداست، مطالب شگفت آور آن تمام نمی شود، و اسرار نهفته آن پایان نمی پذیرد، و در تاریكیها بدون قرآن بر طرف نخواهد شد
@nahjolbalaghe5
و درود خدا بر او فرمود: دوری تو از آن كس كه خواهان تو است نشانه كمبود بهره تو در دوستی است، و گرایش تو به آن كس كه تو را نخواهد، سبب خواری تو است.
@nahjolbalaghe5
و درود خدا بر او فرمود: همنشین پادشاه، شیرسواری را ماند كه دیگران حسرت منزلت او را دارند، ولی خود می داند كه در جای خطرناكی قرار گرفته است
@nahjolbalaghe5
@nahjolbalaghe5
و درود خدا بر او فرمود: مومن باید شبانه روز خود را به سه قسم تقسیم كند، زمانی برای نیایش و عبادت پروردگار، و زمانی برای تامین هزینه زندگی، و زمانی برای واداشتن نفس به لذتهایی كه حلال و زیباست. خردمند را نشاید جز آنكه در پی سه چیز حركت كند، كسب حلال برای تامین زندگی، یا گام نهادن در راه آخرت، یا به دست آوردن لذتهای حلا
@nahjolbalaghe5
و درود خدا بر او فرمود: آن كس كه از افكار و آراء گوناگون استقبال كند، صحیح را از خطا خوب شناسد.
@nahjolbalaghe5
حکمت ۲۵۰
علی (ع) فرمود : خدای سبحان را شناختم از در هم شکستن ارادهها و گشوده شدن گرههای دشوار و در هم شکسته شدن تصمیمها.
@nahjolbalaghe5
هدایت شده از تبادلات
حکمت ۳۱۱
هنگامى كه امام وارد بصره شد«انس بن مالك »را خواست تا نزد«طلحه » و«زبير» برود
و آنچه را كه از پيامبر(ص)درباره آنها شنيده به آنها يادآورى كند
انس از رساندن پيام سر باز زد
و چون بازگشت گفت: آن سخن فراموش كردم
حضرت به او فرمود: اگر دروغ ميگويى
خدايت به برص (سپيدى درخشان) گرفتار گرداند
كه عمامه آن را نپوشاند.
سید رضی می گوید :
يعنى بيمارى برص
چيزى نگذشت كه لكه هاى سفيد برص، در چهره انس آشكار گشت
از آن پس هيچكس او را بى نقاب نديد.
@nahjolbalaghe5
حکمت ۲۰۹
علی (ع) فرمود :
دنیا به ما روی میکند
پس از سرکشی آن
چونان ماده شتر بدخويى كه به بچه خود مهربان شود
سپس آن حضرت اين آيه را تلاوت كرد:
« مى خواهيم بر مستضعفين زمين منت گذاريم
و آنها را پيشوايان زمين و وارثان آن قرار دهيم » (سوره قصص، آيه 5)
@nahjolbalaghe5
و درود خدا بر او فرمود: بیچاره فرزند آدم! اجلش پنهان، بیماریهایش پوشیده، اعمالش همه نوشته شده، پشه ای او را آزار می دهد، جرعه ای گلوگیرش شده او را از پای درآورد، و عرق كردنی او را بدبو سازد.
@nahjolbalaghe5
هدایت شده از ام أبیها فاطِمَةُ الزَّهراء (س)
خطبه 067-در معنی انصار
(وقتی در 28 صفر سال 11 هجری ماجرای سقیفه را به امام رساندند پرسید: انصار چه گفتند پاسخ شنید كه انصار گفتند: زمامداری از ما، و رهبری از شما مهاجرین انتخاب گردد. پس امام علیه السّلام فرمود)
ردّ استدلال انصار و قریش نسبت به امامت در سقیفه
چرا با آنها به این آیه قرآن استدلال نكردید كه پیامبر (ص) درباره انصار سفارش فرمود: با نیكان آنها به نیكی رفتار كنید و از بدكاران آنها درگذرید! پرسیدند چگونه این حدیث انصار را از زمامداری دور می كند؟ پاسخ داد: اگر زمامداری و حكومت در آنان بود، سفارش كردن درباره آنها معنایی نداشت (سپس پرسید، قریش در سقیفه چه گفتند؟ جواب دادند: قریش می گفتند ما از درخت رسالتیم، امام (ع) فرمود) به درخت رسالت استدلال كردند!! اما میوه اش را ضایع ساختند.
@nahjolbalaghe5
خطبه054-در مساله بیعت
وصف روز بیعت
مردم همانند شتران تشنه ای كه به آب نزدیك شده، و ساربان رهاشان كرده، و عقال (پای بند) از آنها گرفته، بر من هجوم آوردند و به یكدیگر پهلو می زدند، فشار می آوردند، چنان كه گمان كردم مرا خواهند كشت، یا بعضی به وسیله بعض دیگر می میرند و پایمال می گردند. پس از بیعت عمومی مردم، مسئله جنگ با معاویه را ارزیابی كردم، همه جهات آن را سنجیدم تا آن كه مانع خواب من شد، دیدم چاره ای جز یكی از این دو راه ندارم. یا با آنان مبارزه كنم، و یا آنچه را كه محمد (ص) آورده، انكار نمایم، پس به این نتیجه رسیدم كه، تن به جنگ دادن آسانتر از تن به كیفر پروردگار دادن است، و از دست دادن دنیا آسانتر از رها كردن آخرت است.
@nahjolbalaghe5
خطبه 055-درباره تاخیر جنگ
توضیحاتی پیرامون جنگ صفین
اینكه می گویید، خویشتن داری از ترس مرگ است، به خدا سوگند! باكی ندارم كه من به سوی مرگ روم یا مرگ به سوی من آید، و اگر تصور می كنید در جنگ با شامیان تردید دارم، به خدا سوگند! هر روزی كه جنگ را به تاخیر می اندازم برای آن است كه آرزو دارم عده ای از آنها به ما ملحق شوند و هدایت گردند. و در لابلای تاریكیها، نور مرا نگریسته به سوی من بشتابند، كه این برای من از كشتار آنان در راه گمراهی بهتر است، گرچه در این صورت نیز به جرم گناهانشان گرفتار می گردند.
@nahjolbalaghe5
🍃🌼
#یا_مهدی
کاش بر خیمه ی سبزت گذرم می افتاد
کاش بر صورت ماهت نظرم می افتاد
کاش هر جمعه که می شد فقط از عشق خودت
فکر دنبال تو گشتن به سرم می افتاد
⚜اللهم عجل لولیک الفرج ⚜
@nahjolbalaghe5
هدایت شده از نهجالبلاغهآقـاامیرالمؤمنیـن
حکمت ۳۶۱
علی (ع) فرمود : هر گاه از خداوند سبحان حاجتى داری پس حاجت خود را با درود بر پیامبر آغاز کن درور خدا بر او و خاندان او باد سپس حاجت خود را بخواه كه خدا بزرگوارتر از آن است كه از دو حاجت، يكى را برآورد و ديگرى را باز دارد.
الحکمة ۳۶۱
وقال عليه السلام : إِذَا كَانَتْ لَكَ إِلَى اللهِ سُبْحَانَهُ حَاجَةٌ فَابْدَأْ بِمَسْأَلَةِ الصَّلاَةِ عَلَى النَّبِيّ صلى الله عليه وآله ، ثُمَّ سَلْ حَاجَتَكَ، فَإِنَّ اللهَ أَكْرَمُ مِنْ أَنْ يُسْأَلَ حَاجَتَيْنِ فَيَقْضِيَ إِحْدَاهُمَا وَيَمْنَعَ الاُخْرَى.
saying 361
Imam Ali ibn Abu Talib (PBUH) said: If you have a need from Allah, the Glorified One, then begin by seeking Allah’s blessing on His Messenger, may Allah bless him and his descendants, then ask your need, because Allah is too generous to accept one (seeking His blessing on His Messenger) of the two requests made to Him while denying the other
@nahjolbalaghe5
هدایت شده از نهجالبلاغهآقـاامیرالمؤمنیـن
حکمت ۶۲
على (ع) فرمود: چون تو را سلام کردند به نیکوتر از آن پاسخ گویید چون به تو احسانی کنند فزونتر از آن پاداش ده با این وجود برتری از آن آغازکننده نیکی است.
@nahjolbalaghe5