حکمت ۹۷ نهج البلاغه
وَقَدْ سَمِعَ عَلَيْهِ السَّلامُ رَجُلاً مِنَ الْحَرُورِيَّةِ، يَتَهَجَّدُ وَ يَقْرَاُ،
فَقالَ:
آن حضرت شنيد كه مردي از حروريّه (خوارج) به نماز شب وخواندن قرآن مشغول است،
فرمود: نَوْمٌ عَلي يَقين خَيْرٌ مِنْ صَلاة في شَك.
خواب بر يقين بهتر از نماز در شك است.
ى از ساده لوحان را دور خود جمع كرد و هنگامى كه به جنگ با على(عليه السلام) برخاستند و شكست سختى خوردند تنها تعداد كمى از آنها باقى ماندند; ولى اين تفكر از ميان نرفت و در طول تاريخ صدر اسلام طرفدارانى پيدا كرد كه ـ العياذ بالله ـ على(عليه السلام) را تكفير مى كردند.
از بعضى از تواريخ معروف استفاده مى شود كه تفكر خارجى حتى در زمان پيغمبر هم در ميان بعضى آشكار شد و آن اين كه در ميان اصحاب شخصى به نام ذوالخويصره بعد از جنگ با هوازن هنگامى كه پيغمبر اكرم(صلى الله عليه وآله)مى خواست غنائم جنگى را در ميان جنگجويان تقسيم كند برخاست و عرض كرد: اى محمد من كار تو را ديدم رسول خدا فرمود: چگونه ديدى؟ عرض كرد: عدالت را رعايت نكردى؟ پيامبر خشمگين شد، فرمود: واى بر تو اگر عدالت نزد من پيدا نشود نزد چه كسى پيدا خواهد شد؟ عمر گفت: اى رسول خدا اجازه مى دهى من او را به قتل برسانم؟ پيامبر فرمود: نه او را وارونه.
مى بينم در آينده پيروانى مى يابد كه (به گمان خود) در دين تعمق پيدا مى كنند به گونه اى كه از دين خارج مى شوند، همان گونه كه تير از چله كمان خارج مى شود.
از اين حديث روشن مى شود كه در واقع عنوان خوارج را پيغمبر اكرم به آنها داد و مفهومش خروج از آئين اسلام است.
خوارج ظاهراً به عبادات اهميت زيادى مى دادند، بسيارى از آنها اهل نماز شب، حافظ يا قارى قرآن بودند و چهره مقدسى به خود مى گرفتند و همين باعث نفوذ ظاهرى آنها شد و توانستند گروهى از بى خبران نادان را گرد خود جمع كنند.
آنها اعتقادات عجيبى داشتند از جمله مى گفتند هر كس گناه كبيره اى مرتكب شود كافر مى گردد و از زمره مسلمين بيرون است و محكوم به اعدام و بر اثر همين عقيده بسيارى از مسلمانان واقعى را كه به عقيده آنها لغزشى پيدا كرده بودند كافر شمردند و كشتند.
چون خوارج نخستين بار در قريه اطراف كوفه به نام «حروراء» جمع شدند بعضى به آنها نام «حروريه» دادند.
شرح و تفسير عمل بى ارزش در آغاز اين سخن حكمت آميز و كوتاه مى خوانيم: «امام(عليه السلام) صداى يكى از خوارج را شنيد كه مشغول به عبادت شبانه است و قرآن تلاوت مى كند.
فرمود: خواب توأم با يقين و ايمان، بهتر از نمازى است كه همراه با شك باشد»; (وَسَمِعَ(عليه السلام) رَجُلاً مِنَ الْحَرُورِيَّةِ يَتَهَجَّدُ وَيَقْرَأُ، فَقَالَ(عليه السلام): نَوْمٌ عَلَى يَقِين خَيْرٌ مِنْ صَلاَة فِي شَكٍّ).
«حَرُوريّه» نام خوارج يا گروهى از خوارج است كه براى نخستين بار در قريه اى به نام «حَرُوراء» در نزديك كوفه اجتماع كردند و اعلان مخالفت با امير مؤمنان على(عليه السلام) نمودند در تواريخ عدد آن گروه را دو هزار نفر نوشته اند.
بسيارى از آنها اهل عبادت مخصوصاً تهجد (عبادت شبانه) و تلاوت قرآن بودند; ولى كاملاً قشرى مى انديشيدند و مسيرى را كه در عقيده اسلامى خود انتخاب كرده بودند آميخته با شك بود.
به همين دليل امام مى فرمايد خواب همراه با يقين بهتر از نماز همراه با شك است.
دليل آن هم روشن است.
آنچه انسان را به خدا نزديك مى سازد و صراط مستقيم را پيش پاى انسان مى نهد، ايمان و يقين است كه اگر محكم باشد هيچ گونه انحرافى براى انسان پيش نمى آيد; ولى آنها كه ايمان ضعيفى آميخته با شك دارند به آسانى از راه راست منحرف مى شوند.
از اين رو عبادت آنها بسيار سطحى و كم ارزش است.
اين سخن شبيه چيزى است كه در حكمت ۱۴۵ درباره روزه داران و شب زنده داران آمده است: «كَمْ مِنْ صَائِم لَيْسَ لَهُ مِنْ صِيَامِهِ إِلاَّ الْجُوعُ وَالظَّمَأُ وَكَمْ مِنْ قَائِم لَيْسَ لَهُ مِنْ قِيَامِهِ إِلاَّ السَّهَرُ وَالْعَنَاءُ حَبَّذَا نَوْمُ الاَْكْيَاسِ وَإِفْطَارُهُمْ; چه بسا روزه داران كه از روزه خود به جز تشنگى و گرسنگى بهره اى نمى برند و چه بسا شب زنده دارانى كه از قيام شبانه خود جز بى خوابى و خستگى بهره اى ندارند.
آفرين بر خواب هوشمندان و افطارشان».
مرحوم ديلمى در ارشاد القلوب حديثى نقل مى كند كه شاهد حكمتى است كه به شرح آن پرداخته ايم.
مى گويد: امير مؤمنان شبى از شب ها از مسجد كوفه خارج شد و به سوى خانه خود مى رفت.
پاسى از شب گذشته بود و كميل بن زياد، از اخيار شيعه و محبين امام(عليه السلام) در خدمتش بود.
در اثناى راه به خانه اى رسيدند كه صداى تلاوت قرآن از آن شنيده مى شد و اين آيه را با صدايى حزين و گريه آور تلاوت مى كرد: (أَمَّنْ هُوَ قانِتٌ آناءَ اللَّيْلِ ساجِداً وَقائِما...).
كميل در دل از آن تمجيد كرد و از حال اين قارى قرآن لذت برد بى آنكه سخنى بگويد.
امام(عليه السلام) نگاهى به او كرد، فرمود: اى كميل سر و صداى آن مرد تو را در شگفتى فرو نبرد.
اين مرد اهل دوزخ است و در آينده به تو خبر خواهم داد.
كميل نخست از مكاشفه امير مؤمنان(عليه السلام) نسبت به باطن او و سپس گواهى اش به دوزخى بودن اين قارى قرآن با اين كه در حالت روحانى خوبى فرو رفته بود حيران ماند.
مدتى گذشت تا زمانى كه خوارج بر ضد على(عليه السلام)شوريدند و حضرت ناچار به جنگ با آنان شد.
امام(عليه السلام) شمشيرى در دست داشت كه با آن سرهايى از خوارج را بر زمين مى افكند.
در اين حال نوك شمشير را بر يكى از آن سرها گذاشت و به كميل كه در كنارش ايستاده بود رو كرد و فرمود: اى كميل «أَمَّنْ هُوَ قانِتٌ آناءَ اللَّيْلِ ساجِداً وَقائِما» يعنى اين همان شخص است كه در آن شب اين آيه را مى خواند و تو در اعجاب فرو رفتى.
كميل خود را به روى پاهاى امام(عليه السلام)انداخت و از فكر آن شب خود استغفار كرد.
نكته خوارج كيانند؟ گرچه در جلد دوم در ذيل خطبه ۶۰ و در جلد پنجم در ذيل خطبه ۱۲۷ (و مجلدات ديگر) بحث هاى فراوانى درباره خوارج و اعمال و افكار آنها داشته ايم ولى لازم مى دانيم در اينجا بحثى ريشه اى درباره آنها داشته باشيم.
خوارج گروهى بودند كه رسماً بعد از جنگ صفين و مسأله حكميت به وجود آمدند آنها از يك سو على(عليه السلام) را تحت فشار قرار دادند كه ابوموسى اشعرى را به عنوان حكم از سوى لشكرش در مقابل عمروعاص بپذيرد تا با مطالعه كتاب خدا و سنت پيغمبر معلوم كنند على(عليه السلام) و معاويه كدام يك در مسير خود برحقند.
ولى هنگامى كه عمروعاص ابوموسى اشعرى را فريب داد و جريان حكميت را به نفع معاويه پايان داد آنها به مخالفت با اصل حكميت برخاستند و آيه اى از قرآن را كه مربوط به اين مسائل نبود مطرح كرده و گفتند حكميت مخصوص خداست «لاحُكْمَ إلاّ لله».
و انتخاب كسى به عنوان حكميت شرك يا بدعت در دين است و حتى به تكفير طرفداران حكميت برخاستند.
اين در حالى بود كه قرآن با صراحت به مسئله حكميت هم در مشكلات مربوط به خانواده تصريح كرده بود: (فَابْعَثُوا حَكَماً مِّنْ أَهْلِهِ وَحَكَماً مِّنْ أَهْلِهَا)و هم در اختلافات ميان مسلمانان: (وَإِنْ طَائِفَتَانِ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ اقْتَتَلُوا ...).
سردمدار اين گروه اشعث بن قيس منافق بود كه تدريجاً عده ا
هدایت شده از خبرگزاری حوزه
🔻آیت الله العظمی مکارم شیرازی:
انزوای آمریکا و رژیم صهیونیستی بیش از هر دوره دیگر است
http://hawzahnews.com/detail/News/452806
هدایت شده از خبرگزاری حوزه
🔻آیتالله العظمی جوادی آملی در راهپیمایی روز قدس:
برهمه ما لازم است از مظلوم حمایت کرده و دست ستم را کوتاه کنیم/ ملتهای اسلامی ستمپذیر نیستند
hawzahnews.com/detail/News/452804
هدایت شده از خبرگزاری حوزه
🔻آیت الله العظمی نوری همدانی در حاشیه راهپیمایی روز جهانی قدس:
نقشه آمریکایی، عربی و صیهونیستی محکوم به شکست بوده و راه به جدایی نخواهد برد
http://hawzahnews.com/detail/News/452801
هدایت شده از The FACTs | حقیقت
13950410000357.mp3
4.87M
🔰دفاع از فلسطین؟ چرا؟ برای چه؟
🔰بعنوان یک انسان با وجدان، به پادکست بجا مانده از شهید دانشمند #استاد_مطهری گوش دهید.
#روز_قدس
کانال حقیقت👇👇
🆔http://eitaa.com/the_facts313
هدایت شده از اخبار تهران20:20
🔸حجتالاسلام سید مجتبی خامنهای فرزند رهبر انقلاب در راهپیمایی روز قدس
🔥 @Bisto30_irib
💠 سفارش های #پیامبر_اکرم_(ص)، در بارۀ #ماه_مبارک_رمضان
#پیامبر_اکرم_(ص):
🔹 هر كس در این ماه، نماز مستحبّى بخواند، براى او دورى از آتش نوشته مى شود و هر كس واجبى را ادا كند، پاداش كسى را دارد كه هفتاد واجب را در ماه هاى ديگر، ادا كرده است.
📚 امالی صدوق ص 154، ماه خدا ص 160
https://eitaa.com/nahjolbalaghehvazendegi
هدایت شده از 💠 فروشگاه کانال نورالزهرا (س) 💠
🔸 مقام معظم رهبری :
نگذارید قضیّهى فلسطین و قدس شریف و مسئلهى مسجدالاقصى به دست فراموشى سپرده بشود؛ آنها [ سرویسهاى جاسوسى آمریکا و انگلیس و رژیم صهیونیستى ] این را میخواهند.
☑️ @Noorozahra_com
✨💠✨💠✨
💚پیامبر در جمعی از اصحاب بودند فرمودند: چه کسی از شما است که هر روز عمر خود روزه است؟
✅سلمان بلند شد و گفت من.
💚پیامبر فرمودند: چه کسی از شما است که تمام شب های عمر خود را شب زنده داری کرده و عبادت می کند؟
✅سلمان بلند شد و گفت من.
💚 پیامبر باز فرمودند: چه کسی است که در هر شبانه روز یک بار ختم قرآن می کند؟
✅سلمان بلند شد و گفت من.
😳 یکی از اصحاب گفت او دروغ می گوید. من خیلی از شب ها دیده ام که او خوابیده است و شب زنده داری نمی کند. خیلی از روزها غذا می خورد و روزه نمی گیرد.
💠پیامبر فرمود: ساکت باش، به لقمان امت اینگونه تهمت نزن از او بپرس. این شخص از سلمان پرسید که سر این ادعای تو چیست؟
💠گفت اینکه گفتم هر روز روزه هستم به این علت است که خداوند در قرآن فرموده اگر کسی کار خیری انجام دهد من آن را ده برابر می کنم. من در هر ماه سه روز روزه می گیرم، اگر سه روز را ده برابر کنیم می شود سی روز یعنی کل ماه.
💠 اینکه من گفتم هر شب شب زنده داری می کنم به این علت است که پیامبر خدا فرمود: هر کسی هرشب با وضو بخوابد گویی تمام شب را شب زنده داری کرده است و من هر شب با وضو می خوابم.
💠 و اینکه گفتم هر روز ختم قرآن می کنم چون پیامبر(ص) فرمود: یا علی مثل تو در امت من مانند قل هوالله احد است در قرآن. اگر کسی سوره ی قل هو الله را یک بار بخواند به منزله ی این است که یک سوم قرآن را خوانده است. دو بار بخواند دو سوم قرآن را خوانده است و سه بار بخواند، یک ختم قرآن کرده است. یا علی اگر کسی تو را با قلب دوست داشته باشد یک سوم ایمان را دارد. اگر با قلب و زبان دوست داشته باشد دو سوم، و اگر با قلب و زبان و عمل تو را دوست داشته باشد ایمان او کامل است. بعد پیامبر فرمود یا علی اگر چناچه آسمانیان و ملکوتیان تو را دوست دارند، اهل زمین هم تو را دوست داشتند جهنم را خلق نمی کردم. بعد سلمان گفت طبق این حدیث پیامبر من در روز سه بار قل هو الله می خوانم که به منزله ی ختم قرآن است.
🆔https://eitaa.com/nahjolbalaghehvazendegi
هدایت شده از رادار انقلاب
#هدیه_جمعه
💢امام صادق(ع):
هیچ عملی در روز #جمعه برتر و با فضیلتتر از #صلوات بر محمّد و آل محمّد نمیباشد.
📚وسائل الشیعه ج7 ص381
@mobahelegharn_21
❣دوستی با پیامبر(ص)❣
💓یکی از صحابه ی پیامبر اکرم(ص)بنام ثوبان که به آن حضرت علاقه ی شدیدی داشت،روزی با حال پریشان خدمت ایشان رسید.
😔پیامبر(ص)از ناراحتی او سوال کردند.
😞او در جواب عرض کرد:زمانیکه از شما دور میشوم و شما را نمیبینم،ناراحت میشوم.
امروز در این فکر فرو رفته بودم که فردای قیامت،اگر من اهل بهشت باشم،به یقین در مقام شما نخواهم بود؛بنابراین در هر حال از درک حضور شما محروم خواهم شد؛پس چرا غمگین نباشم ؟!
🙂آنگاه پیامبر (ص)این آیه را که درباره ی همنشینی دوستان پیامبر نازل شده بود،قرائت کردند و فرمودند:خداوند فرمود:کسیکه خدا و پیامبر را اطاعت کند،(در روز رستاخیز)همنشین کسانی خواهد بود که خدا،نعمت خود را بر آنان تمام کرده،از پیامبران و صدیقان و شهدا و صالحان و آنها رفیقان خوبی هستند.
👈آنگاه پیامبر(ص)فرمودند:بخدا سوگند !
💗ایمان مسلمانی کامل نمیشود،مگر اینکه مرا از خود و پدر و مادر و همه ی بستگانش بیشتر دوست داشته باشد و در برابر گفتار من تسلیم باشد.
📚۱۰۰۱حکایت اخلاقی
🆔https://eitaa.com/nahjolbalaghehvazendegi
🔸 حاج آقا دولابی میفرمودند :
🌙 شبهای ماه رمضان است، اغلب شما جوان هستید.
وضو بگیرید
نماز بخوانید
کم حرف بزنید
کم قصه بگویید !
🔹 این چیزهایی که در تلویزیون نشان میدهند برای تفریح است یا برای بچهها !
شما که روزه دارید کمتر این و آن را گوش دهید ، کمی به کارهایتان برسید.
🔸 نیم ساعت یا یک ساعت بعد از نماز در سجاده بنشینید و خدا را یاد کنید.
🔹 افطار که کردید، بدنتان که آرام گرفت ، به دعایی ، به ثنایی یک دقیقه خدا را یاد کنید.
با خودتان خلوت کنید ، به قرآن نگاه کنید ، یا اینکه اصلا ساکت بنشینید ، این خیلی قیمتی است.
💠https://eitaa.com/nahjolbalaghehvazendegi
هدایت شده از فرهنگ
1353110524c2e9602d0200a5bfbe25a72f93a5c1.mp3
2.7M
🌹 کسی که محکم در خونه اهل بیت(ع) بایسته، راهش میدن...
💠حجت الاسلام عالی 💠
@farhang 🌹 فرهنگ
🌺 #کلام_استاد پناهیان 🍃
🔰آدم اگر عاشقی نکند، حسرتزده از دنیا میرود!
🔰 عاشقی یعنی اینکه نگاه مهربان مولا را بخواهی...
🔴 #چگونه_مهربانی_خدا_را_باور_کنیم؟-ج13 (2)
🔸دین نیامده فقط آدم را سالم نگه دارد؛ دین آمده آدم را رشد بدهد. یکی از موضوعاتی که باید در آن به بلوغ برسیم، این است که خود را نیازمند و علاقمند به رحمت خدا و مهربانی اولیاء خدا ببینیم.
🔸کسی که دوست نداشته باشد اولیاء خدا را ببیند و نگاه مهربان آنها را حس کند، چقدر دلش تاریک است!
🔸 بعضیها مدام دنبال محبت و نگاه مهربانِ مولا و امامشان هستند؛ اینها کمکم اهلبیت(ع) را به خودشان عادت میدهند.
🔸آدم اگر عاشقی نکرده باشد حسرتزده از دنیا میرود. عاشق یعنی چه؟ یعنی اینکه نگاه مهربان مولا را بخواهی...
🚩مسجد امام صادق(ع)- ۹۷.۰۳.۰۷
https://eitaa.com/nahjolbalaghehvazendegi
حکمت ۹۸
قَالَ امیرالمومنین(عليه السلام):
اعْقِلُوا الْخَبَرَ إِذَا سَمِعْتُمُوهُ عَقْلَ رِعَايَةٍ لَا عَقْلَ رِوَايَةٍ فَإِنَّ رُوَاةَ الْعِلْمِ كَثِيرٌ وَ رُعَاتَهُ قَلِيلٌ.