شرح و تفسير امام علیه السلام در اين كلام حكيمانه به برترين اعمال اشاره كرده مىفرمايد: «برترين اعمال آن است كه خود را (به زحمت) بر آن وادار كنى»؛ (أَفْضَلُ آلاَْعْمَالِ مَا أَكْرَهْتَ نَفْسَکَ عَلَيْهِ).
اشاره به اينكه، كارى است برخلاف خواسته نفس؛ مثل اينكه مىخواهد مالى ببخشد و نفس او به سبب علاقه به مال با آن موافق نيست، يا از ارتباط نامشروعى بپرهيزد كه نفس تمايل به آن دارد و يا قدرت بر انتقام پيدا كرده ونفس تمايل به آن دارد و او از انتقامجويى بپرهيزد.
در تمام اين موارد كه نفس انسان تمايل به فعل معروف يا ترك منكر ندارد هنگامى كه افراد با ايمان در برابر خواسته نفس مقاومت كنند و آن معروف را به جا آورند و آن منكر را ترك كنند، عملى بسيار پرفضيلت انجام دادهاند، چراكه هم كار خير انجام شده و هم نفس سركش تحت رياضت قرار گرفته و از طغيان آن پيشگيرى شده است.
اكثر شارحان نهجالبلاغه در اينجا تصريح كردهاند كه اين گفتار حكيمانه شبيه حديث معروف پيغمبر اكرم صلی الله علیه وآله است كه در بسيارى از منابع آمده است؛ آن حضرت فرمود: «أفْضَلُ الاَْعْمالُ أحْمَزُها ؛ بهترين اعمال عملى است كه سختتر و قوىتر و پرمشقتتر باشد».
منتها امام علیه السلام شاخه خاصى از آن حديث نبوى را بيان كرده، زيرا مشقتبار بودن يك عمل گاه به واسطه انجام دادن كارهاى بدنى سنگين است و گاه به سبب طول مدت و گاه به علّت فراهم نبودن مقدمات و نيز گاهى بهواسطه مخالفت نفس با آن است كه امام علیه السلام روى همين نكته تكيه فرموده است.
دليل آن هم روشن است؛ پاداشهاى مادى در عرفِ عقلا همواره متناسب با مقدار زحمتى است كه براى كارى كشيده مىشود و به همين دليل كار پرزحمتتر پاداش و مزد و اجرت بيشترى دارد.
پاداشهاى الهى نيز همينگونه است؛ هرقدر عمل سختتر و پرمشقتتر باشد، پاداشش نزد خداوند بيشتر است و اينگونه احاديث به هنگامى كه انسان در انجام وظايف خود يا ترك گناه گرفتار زحمت و مشقت شديدى مىشود اسباب آرامش روح است، زيرا مىداند هرچه زحمتش بيشتر باشد لطف و كرامت و عنايت حق به او بيشتر است.
بعضى از بزرگان مانند علامه مجلسى؛ در بحارالانوار در اينجا به اِشكالى اشاره كردهاند و آن اينكه اين كلام حكيمانه در بدو نظر با رواياتى كه مىگويد : «نِيَّةُ الْمُؤمِنُ خَيْرٌ مِنْ عَمَلِهِ» منافات دارد، زيرا «نيت» به تنهايى كار آسانى است وعمل است كه غالباً داراى مشكلاتى است.
سپس پاسخ سيد مرتضى؛ را درباره حل اين اشكال پذيرفته كه مىفرمايد: «خير» (در حديث نِيَّةُ الْمُؤْمِنِ خَيْرٌ مِنْ عَمَلِهِ) به معناى افعل تفضيل نيست بلكه اشاره به اين است كه نيت مؤمن همواره خير خوب است.
ولى هرگاه به تفسيرى كه از امام باقر علیه السلام در بحارالانوار نقل شده مراجعه مىشود اشكال بدون تكلف حل مىگردد آنجا كه مىفرمايد: «نِيَّةُ الْمُوْمِنِ أَفْضَلُ مِنْ عَمَلِهِ وَذَلِکَ لاَِنَّهُ يَنْوِي مِنَ الْخَيْرِ مَا لاَ يُدْرِكُهُ وَنِيَّةُ الْكَافِرِ شَرٌّ مِنْ عَمَلِهِ وَذَلِکَ لاَِنَّ الْكَافِرَ يَنْوِي الشَّرَّ وَيَأْمُلُ مِنَ الشَّرِّ مَا لايُدْرِكُهُ؛ نيت مؤمن از عمل او بهتر است، زيرا همواره قصد كارهاى (مهمى) را دارد كه به آن نمىرسد و نيت كافراز عمل او بدتر است، زيرا قصد كارهاى بدترى را دارد كه به آن دسترسى پيدا نمىكند» ، بنابراين بهتر بودن نه ازنظر فضيلت است، بلكه ازنظر همت وقصد والاست.
✅ کلاس نهج البلاغه و زندگی
🆔https://eitaa.com/nahjolbalaghehvazendegi
⚜
🌺عید «جاء الحـق» مبارک برهمه
🌸خاصـه بـر سـادات آل فاطمه
🌺عید آدم عیـد خاتم آمده
🌸عید مظلومـان عالم آمده
🌺عید ثـارالله و هفتـاد و دو تن
🌸عید سربازان بی غسل و کفن
🌺آی مهدی دوستـان! عید شمـاست
🌸این شعاع حسن خورشید شماست
🌺آنکـه باشـد عـدل و داد حیدرش
🌸حـق نهـد تـاج امـامت بر سرش
🌺می کشد چون شیر حق از دل خروش
🌸می رســد از کعبــه آوایش بـه گوش
🌺پیش رو خوبان عالم، لشکرش
🌸پشت سر دست دعای مادرش
🌺بـر سـرش عمـامه پیغمبر است
🌸ذوالفقارش ذوالفقار حیدر است
🌺حنجـر او نینـوای زینبین
🌸نعره او «یالثارات الحسین»
🌺اشک چشمش خون هفتاد و دو تن
🌸چهره: تصویـر حسین است وحسن
🌺عدل از نـور جمـالش منجلی
🌸پــایتختش کوفـه مـانند علی
🌺آسمـان پروانـه ای دور سرش
🌸خلق پندارند خود را در برش
🌺آسمان چـون حلقه در انگشت او
🌸ملک امکان قبضه ای در مشت او
🌺مکـه را بستانـد از نـا اهل هــا
🌸بشکند پیشانـی از بوجهل هــا
🌺ای امـام عصـر عاشورائیـان
🌸ای امیــد آخـر زهرائیــان
🌺ای به عهد مهدویت مهـد مـا
🌸ای نفس هایت دعای عهد ما
🌺تـو بـه ما بینایی و ما از تو کور
🌸تو به ما نزدیکی و ما از تو دور
🌹چند میثم با تو نزدیک از تو دور؟
🌹سیـدی مـولایی عجـل لظهـور...
🌼🔆اللهم عجل لولیک الفرج🔆🌼
🌷🌿🌷🌿🌷🌿🌷🌿🌷🌿🌷🌿
هدایت شده از افسران جوان جنگ نرم
⛔️اهانت به خلفای اهل سنّت به قیمت ترور شیعیان!
چند خون بیگناه دیگر در تاوان یک تفکّر باطل و افراطی باید ریخته شود؟
@Afsaran_ir
✅پرسش
👈نظر مراجع عظام تقلید در مورد اهانت به #مقدسات_اهل_سنت را بفرمایید❓
📝پاسخ👇👇
✍- آیت الله خامنه ای: اهانت به نمادهای برادران اهل سنت حرام است.
✍- آیت الله مکارم شیرازی: هرگونه اهانت به مقدسات دیگران شرعا جایز نیست.
✍- آیت الله سیستانی: دشنام به مقدسات اهل سنت مغایر با آموزه های اهل بیت عصمت (علیهم السلام) به شیعیان و شاگردان خود است.
✍- آیت الله وحید خراسانی: نباید با اتباع مذاهب دیگر دشمنی کرد، نباید به مقدسات آنها توهین نمود، لعن و سبّ بزرگان آنها جایز نیست، زیرا موجب دور کردن آنها از اهل بیت و معارف آنها میشود.
✍- آیت الله جوادی آملی: سبّ صحابه، اهانت به مقدسات شیعه یا سنی، توهین و تحقیر ظالمانه نسبت به باورهای هرکدام از دو گروه، حرام و ایجاد اختلاف و روشن کردن آتش تفرقه و شقاق و تحطیم و هدم اساس وحدت امت اسلامی، گناهی بزرگ است.
✍- آیت الله نوری همدانی: جائز نیست.
✍- آیت الله موسوی اردبیلی: مومنین باید از کارهایی که موجب تشدید اختلاف به خصوص در شرایط فعلی و در مقابل کفر و الحاد می شود اجتناب کنند.
✍- آیت الله شبیری زنجانی: مومنین باید از انجام اموری که باعث تفرقه و اختلاف و تضعیف اسلام می شود اجتناب کنند. در صحیحه ابی بصیر از حضرت باقر علیه السلام نقل شده است إِنَّ رَجُلًا مِنْ تَمِیمٍ أَتَى النَّبِیَّ ص فَقَالَ أَوْصِنِی فَکَانَ فِیمَا أَوْصَاهُ أَنْ قَالَ لَا تَسُبُّوا النَّاسَ فَتَکْسِبُوا الْعَدَاوَةَ لَهُمْ.
✍- آیت الله محقق کابلی: از اهانت به مقدسات اهل سنت خودداری شود.
- آیت الله علوی گرگانی: اهانت به مقدسات اهل سنت جایز نیست.
✍- آیت الله مظاهری: اهانت به مقدسات و اعتقادات مسلمانان و ایجاد تفرقه میان صفوف پیروان پیامبر عظیم الشان صلی الله علیه و آله و سلم، عقلا و شرعا جایز نیست.
✍- آیت الله مدنی تبریزی: اسلام توهین به مقدسات هیچ یک از ادیان، به ویژه مذاهب اسلامی را جایز نمی داند و هر حرکتی که موجب اختلاف میان امت اسلامی و خسارت و ضرر مالی و جانی به مسلمانان گردد، حرام و خلاف شرع است.
✍- آیت الله هاشمی شاهرودی: هر عمل یا گفتاری که موجب فتنه و اختلاف بین مسلمانان شیعه و سنی شود، جایز نیست.
📚منابع :
yon.ir/9rabi2 , bit.ly/2hjpGZs , bit.ly/2hjyUoL
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
✅ کلاس نهج البلاغه و زندگی
🆔https://eitaa.com/nahjolbalaghehvazendegi