پندهای مولا علی علیه السّلام
در زندگى پیامبر اکرم(صلى الله علیه وآله) بارها خوانده ایم که افراد نادان و جسورى خدمتش مى رسیدند و ت
📗(1). شرح نهج البلاغه ابن میثم، ج 5، ص 602.
📗(2). کافى، ج 2، ص 113، ح 5.
📗(3). غررالحکم، ح 4248 .
📗(4). غررالحکم، ح 4252 .
📗(5). براى توضیح بیشتر به ذیل حکمت 182 و 71 و به جلد اول تفسیر موضوعى اخلاق در قرآن، ص 298 مراجعه شود.
📗(6). غررالحکم، ح 9096 .
📗(7). غررالحکم، ح 9106 .
📗(8). همان، ح 9116 .
📗(9). همان، ح 9109 .
📗(10). کافى، ج 1، ص 21 .
📗(11). همان، ج 2، ص 114 .
📗(12). بحارالانوار، ج 74، ص 278، ح 1.
📗(13). غررالحکم، ح 8561 .
📗(14). اصول کافى، ج 2، ص 123، ح 7.
📗(15). بحارالانوار، ج 74، ص 179.
📗(16). غررالحکم، ح 5132 .
📗(17). محجة البیضاء، ج 6، ص 222 .
📗(18). بحارالانوار، ج 72، ص 121 .
📗(19). همان، ج 75، ص 176.
📗(20). همان، ج 68، ص 385، ح 26.
📗(21). شرح نهج البلاغه مغنیه، ج 4، ص 351 .
📗(22). بحارالانوار، ج 75، ص 230 .
📗(23). کافى، ج 1، ص 18.
📗(24). مستدرک الوسائل، ج 12، ص 173 .
📗(25). بحارالانوار، ج 1، ص 94 .
📗(26). همان، ج 74، ص 166 .
📗(27). غررالحکم، ح 7760 .
📗(28). همان، ح 1702 .
📗(29). پیام امام امیر المؤمنین(علیه السلام) ، ج 8، ص 245.
📗(30). بحارالانوار، ج 75، ص 102، ح 2.
📗(31). أسد الغابه، ج 4، شرح حال «قیس بن عاصم».
📗(32). این رخداد مربوط به مرحوم آیة الله سید عبدالهادى شیرازى است.
📗(33). کافى، ج 2، ص 112.
📗(34). غررالحکم، ح 6392 .
📗(35). غررالحکم، ح 6437 .
📗(36). بحارالانوار، ج 40، ص 103. این روایت به طور مشروح ترى در ذیل نامه 14 در جلد نهم از همین کتاب آمده است.
(37). سند گفتار حکیمانه: نویسنده کتاب مصادر مى گوید: این گفتار حکیمانه ترکیبى از گوهرهاى گرانبهایى است که در کتب مختلف پخش شده و در روایت سید رضى یکجا آمده است از جمله آن کتب عیون الاخبار ابن قتیبه، عقد الفرید ابن عبد ربه، ربیع الابرار زمخشرى، ریاض الاخیار ابن قاسم، مطالب السؤول ابن طلحه شافعى، غررالحکم آمدى و سراج الملوک طرطوشى است و قابل توجه این که عبارات آنها در پاره اى از موارد با سید رضى متفاوت است. (مصادر نهج البلاغه، ج 4، ص 178)
#تفسیر_حڪمت_۲۲۴
#نــــهـــج_الــبـلاغــہ
🌲 @nahjolbalaghekhani🌲
#ثروت_امیرالمؤمنین_علی_علیہ_السلام
امام صادق عليه السلام فرمودند:
حضرت علي عليه السلام روزي از کنار جمعي از قريش عبور ميکرد، آنها وقتي پيراهن کهنه و پاره آن حضرت را ديدند اظهار کردند که علي عليه السلام فقير و تهيدست است و بر اثر فقر پيراهن پاره پوشيده است، هنگامي که امام علي عليه السلام سخن آنها را شنيد به متصدي نخلستانهاي احداثي خود فرمود:
امسال خرماها را به فقرا نده بلکه خرماها را به بازرگانان بفروش و پول آنها را در همان انباري که خرماها را در آنجا جمع ميکردي بگذار.
متصدي طبق دستور علي عليه السلام رفتار نمود آنگاه جوالي پر از پول تهيه شد و آن را در انبار گذاشت.
سپس علي عليه السلام براي همانهايي که حضرتش را تهيدست ميپنداشتند، پيام فرستاد و آنها را دعوت کرد آنان به حضور علي عليه السلام آمدند، سپس امام براي پذيرائي خرما طلبيد متصدي براي آوردن خرما از انبار بالا هنگام پائين آمدن پايش به جوال خورد و جوال پاره شد و پولهاي زياد آن در زمين پخش گرديد.
آن افراد از روي تعجب گفتند: ما هذا يا ابالحسن؛ اي علي! اين پولهاي زياد چيست؟
آن حضرت در پاسخ آنها فرمود: هذا مال من لا مال له؛ اين مال کسي است که مال ندارد! سپس جلو چشم آنها، آن پولها را تقسيم کرده و براي مستمنداني که هر سال برايشان خرما ميفرستاد، فرستاد و به آنها نشان داد که ساده
زيستي علي عليه السلام به خاطر فقر آن حضرت نيست[1]
💦☀️💦☀️💦☀️💦☀️💦☀️💦☀️
📚[1] سفينة البحار، ج 2، ص 558. برگرفته از کتاب هزار و يک داستان از زندگاني امام علي به قلم محمد رضا رمزي اوحدي
#من_نـهـج_البلاغہ_میخوانمـ
🌙 @nahjolbalaghekhani🌙
#حڪمت ۲۲۳ #نـهــج_الـبـلاغـہ
وَ قَالَ [عليه السلام] مَنْ كَسَاهُ الْحَيَاءُ ثَوْبَهُ لَمْ يَرَ النَّاسُ عَيْبَهُ.
#حياء_و_عيب_پوشى(اخلاقى، اجتماعى)
و درود خدا بر او ، فرمود
✍آن كس كه لباس حياء بپوشد، كسى عيب او را نبيند.
🔮 @nahjolbalaghekhani🔮
پندهای مولا علی علیه السّلام
#حڪمت ۲۲۳ #نـهــج_الـبـلاغـہ وَ قَالَ [عليه السلام] مَنْ كَسَاهُ الْحَيَاءُ ثَوْبَهُ لَمْ يَرَ النّ
🌴 #بــرڪــات_حــيــا🌴
امام(عليه السلام) در اين گفتار حكيمانه به نكته اى درباره حيا اشاره كرده، مى فرمايد: «كسى كه حيا لباس خود را بر او بپوشاند، مردم عيب او را نخواهند ديد»; (مَنْ كَسَاهُ الْحَيَاءُ ثَوْبَهُ، لَمْ يَرَ النَّاسُ عَيْبَهُ).
«حيا» همان گونه كه سابقا نيز اشاره كرده ايم حالتى نفسانى است كه سبب مى شود انسان در برابر زشتى ها حالت انقباض پيدا كرده و از آنها چشم بپوشاند. در واقع، حيا سپرى است در مقابل اعمال قبيح و منكرات و اگر اين سپر وجود نداشته باشد، انسان به آسانى آلوده هر كار زشتى مى شود و تير قبايح بر بدن او فرو مى نشيند. «حيا» گاهى سبب ترك گناه و زشتى ها نمى شود، بلكه سبب پوشاندن و مخفى ساختن آن مى گردد كه اين نيز در حدّ خود اثر مثبتى است. امام(عليه السلام) در گفتار حكيمانه بالا به هر دو اشاره مى كند; حيا را به لباس (زيبايى) تشبيه كرده كه بر تن انسان مؤمن است و اگر عيبى نيز داشته باشد به وسيله آن پوشيده مى شود و مردم آن را نمى بينند.
«حيا» بنا به روايتى كه از امام صادق(عليه السلام) نقل شده از ويژگى هاى انسان و داراى آثار بسيار زيادى در زندگى بشر است. در آن حديث خطاب به مفضل چنين مى فرمايد: «انْظُرْ يَا مُفَضَّلُ إِلَى مَا خُصَّ بِهِ الاِْنْسَانُ دُونَ جَمِيعِ الْحَيَوَانِ مِنْ هَذَا الْخَلْقِ الْجَلِيلُ قَدْرُهُ الْعَظِيمُ غَنَاؤُهُ أَعْنِي الْحَيَاءَ فَلَوْلاَهُ لَمْ يُقْرَ ضَيْفٌ وَلَمْ يُوَفَّ بِالْعِدَاتِ وَلَمْ تُقْضَ الْحَوَائِجُ وَلَمْ يُتَحَرَّ الْجَمِيلُ وَلَمْ يَتَنَكَّبِ الْقَبِيحُ فِي شَيْء مِنَ الاَْشْيَاءِ حَتَّى إِنَّ كَثِيراً مِنَ الاُْمُورِ الْمُفْتَرَضَةِ أَيْضاً إِنَّمَا يُفْعَلُ لِلْحَيَاءِ فَإِنَّ مِنَ النَّاسِ مَنْ لَوْ لاَ الْحَيَاءُ لَمْ يَرْعَ حَقَّ وَالِدَيْهِ وَلَمْ يَصِلْ ذَا رَحِم وَلَمْ يُؤَدِّ أَمَانَةً وَلَمْ يَعْفُ عَنْ فَاحِشَة أَ فَلاَ تَرَى كَيْفَ وُفِّيَ لِلاِْنْسَانِ جَمِيعُ الْخِلاَلِ الَّتِي فِيهَا صَلاَحُهُ وَتَمَامُ أَمْرِهِ; اى مفضل! نگاه كن به صفتى كه خداوند تنها به انسان ارزانى داشته و حيوانات از آن محرومند; صفتى كه مقامش والا و غنايش بزرگ است; يعنى حيا. اگر حيا نبود، انسان ها از مهمانشان درست پذيرايى
نمى كردند، به وعده هايشان وفا نمى نمودند، نيازهاى ديگران را برآورده نمى ساختند و به دنبال كارهاى خوب نبودند و از كارهاى زشت در هيچ چيز پرهيز نداشتند. به طورى كه بسيارى از كارهاى واجب نيز در پرتو حيا انجام مى شود; اگر حيا نبود، جمعى از مردم حق پدر و مادر را نيز ادا نمى كردند و صله رحم به جا نمى آورند و اداى امانت نمى نمودند و از هيچ كار زشتى پرهيز نداشتند. آيا نمى بينى خداوند چگونه براى انسان جميع صفاتى را كه در آن صلاح و كمالِ كار اوست به او ارزانى داشته است؟».(1)
از این حدیث شریف به خوبى استفاده مى شود که اثر حیا تنها پرهیز از زشتى ها و قبایح ـ آن گونه که بسیارى گمان مى برند ـ نیست بلکه آثار مثبت زیادى در انجام واجبات و رعایت آداب و اخلاق انسانى دارد.
به همین دلیل در حدیثى از پیغمبر اکرم(صلى الله علیه وآله) مى خوانیم: «مَنْ لا حَیاءَ لَهُ فَلا إیمانَ لَهُ; آن کس که حیا ندارد ایمان ندارد».(2)
از امام امیرمؤمنان در غررالحکم آمده است، «مَنْ لا حَیاءَ لَهُ فَلا خَیْر فِیهِ; کسى که حیا ندارد هیچ خیرى در او نیست».(3)
البته آنچه گفته شد درباره حیاء پسندیده است. نوعى از حیاء مذموم آن است انسان از فرا گرفتن علم و دانش و پذیرفتن حقایق و انجام کارهاى نیک شرم داشته باشد و گاه به سبب آن از ترک مجالس گناه و پیشنهادهاى زشت افراد فاسد شرم مى کند و آلوده گناه مى شود.
#تفسیر_حڪمت_۲۲۳
#نــــهـــج_الــبـلاغــہ
#ادامہ_دارد... ✍
✨ @nahjolbalaghekhani✨
✨﷽✨
✍یلدایمان را به یاد امام زمان صبح میکنیم
✅طبق تقویم جمعه سی ام آذر مصادف
است با آخرین روز فصل پائیز و بلندترین
شبِ سال،شبِ یلدا. امسال اما میخواهیم
آقاجان تک تک ثانیه هایش را معطر کنیم
به عِطرِ دل انگیزِ یادت، گِره بزنیم سیاهی
یلدا را به سپیدی صبح آمدنت تا زندگی مان
با کیمیای دعایت سر و سامانی بگیرد، ما برای
آمدنت دعا می کنیم و شما هم برای به راه
آمدنمان. پنج گلِ صلوات تقدیم می کنیم به
محضر مبارکتان تا دنیا را عطرِ گلِ محمدی
بردارد.
اَلّلهُمَّصَلِّعَلیمُحَمَّدٍوَآلِمُحَمَّدٍ
اَلّلهُمَّصَلِّعَلیمُحَمَّدٍوَآلِمُحَمَّدٍ
اَلّلهُمَّصَلِّعَلیمُحَمَّدٍوَآلِمُحَمَّدٍ
اَلّلهُمَّصَلِّعَلیمُحَمَّدٍوَآلِمُحَمَّدٍ
اَلّلهُمَّصَلِّعَلیمُحَمَّدٍوَآلِمُحَمَّد
وعجل فرجهم
بحق سه ساله امام حسین(ع)ٍ
📢حتماً این پیام را به دوستانمان هم برسانیم
【 الّلهُــمَّ عَجِّــلْ لِوَلِیِّکَــــ الْفَــرَج 】
عاشقان حضرت حیدر کرار وارد شوند.
👇👇👇👇👇
@nahjolbalaghekhani
پندهای مولا علی علیه السّلام
🌴 #بــرڪــات_حــيــا🌴 امام(عليه السلام) در اين گفتار حكيمانه به نكته اى درباره حيا اشاره كرده، مى ف
نكته ها:
1. يك اشتباه بزرگ:
بعضى از نويسندگان بى خبر و بى بند و بار مى گويند: حيا نوعى ضعف نفس است و اگر پرده حيا دريده شود سبب قوت نفس خواهد بود در حالى كه قضيه كاملاً بر عكس است; فرد بى حيا كسى است كه تسليم خواسته هاى نفسانى است و نمى تواند از آن روى گردان شود; ولى افراد با حيا بر اثر قدرت روحانى در برابر عوامل گناه مقاومت مى كنند و سد نيرومندى ميان خود و آنها به نام حيا قرار مى دهند. آرى! حيا در برابر نيكى ها مانند فرا گرفتن علم، دليل بر ضعف نفس است; ولى در برابر زشتى ها نشانه روشنى از قدرت نفس است.
2. چه امورى سبب پاره شدن پرده حيا مى شود؟
زمانى كه گناه آشكارا انجام شود ابهت گناه شكسته مى شود و پرده حيا كنار مى رود و افراد در انجام گناهان كبيره جسور مى شوند. به همين دليل در روايات اسلامى آمده است كه گناه آشكار از گناه پنهان بسيار سنگين تر است همان گونه كه در حديثى از امام على بن موسى الرضا(عليه السلام) مى خوانيم: «الْمُذِيعُ بِالسَّيِّئَةِ مَخْذُولٌ وَالْمُسْتَتِرُ بِالسَّيِّئَةِ مَغْفُورٌ لَهُ; كسى كه گناه خود را آشكار و منتشر مى كند گرفتار خذلان مى شود و كسى كه گناه را بپوشاند عفو خدا شامل او مى گردد».(4) حتى براى مبارزه با افراد جسور و حرمت شكن و متجاهر به فسق، اجازه غيبت داده شده است. نيز به همين دليل است كه هرگاه گناه آشكار شود و مردم از آن باخبر گردند، دستور داده شده است كه حد يا تعزير آشكارا انجام شود تا ابهت گناه به جاى خود برگردد و پرده حيا در سطح عموم پاره نشود. افشاگرى درباره گناهان اشخاص نيز آنها را جسور كرده و از حياى آنها مى كاهد و گاه به جايى مى رسد كه با زبان حال يا قال مى گويند: ما كه رسواى جهانيم غم دنيا سهل است و آب كه از سر گذشت چه يك قامت چه چند قامت. در حالى كه اگر در اين گونه موارد تغافل شود، كمك به حفظ حياى آن گناهكار خواهد شد. نيز به همين دليل در تعليمات اسلامى تكرار گناه صغيره به منزله گناه كبيره شمرده شده است، زيرا تكرار، سبب كم شدن زشتى گناه و پاره شدن پرده حيا مى شود.
3. اهميت حيا در زنان:
این نکته نیز قابل توجه است که در روایاتى از رسول خدا(صلى الله علیه وآله) آمده: «الْحَیاءُ عَشَرَةُ أجْزاء فَتِسْعَةٌ فِى النِّساءِ وَواحِدَةٌ فِى الرِّجالِ; حیا ده جزء دارد. نه جزء در زنان و یک جزء در مردان است».(5) و این براى آن است که اگر حیا نباشد زنان آسیب پذیر خواهند شد.
در حدیث دیگرى از همان حضرت آمده است که شش چیز خوب است; ولى از شش طائفه خوب تر; از جمله مى فرماید: «الْحَیاءُ حَسَنٌ وَهُوَ مِنَ النِّساءِ أحْسَنٌ; حیا چیز خوبى است و از زنان زیبنده تر است».(6)
حیا به زنان ابهت، شخصیت و ارزش مى دهد و به گفته یکى از فلاسفه معروف، دختران حوا در طول تاریخ دریافتند که عزت و احترامشان در این است که به دنبال مردان نروند خود را متبذل نکنند و از دسترس مرد خود را دور نگه دارند آنها این درس ها را در طول تاریخ دریافتند و به دختران خود یاد دادند(7). (8)
#تفسیر_حڪمت_۲۲۳
#نــــهـــج_الــبـلاغــہ
🌳 @nahjolbalaghekhani🌳