پندهای مولا علی علیه السّلام
در بحث هاى گذشته نهج البلاغه نیز بارها امام(علیه السلام) بر اهمیت استفاده از تجربه ها تأکید فرموده ا
تا آنجا که در حدیثى از امام صادق(علیه السلام) مى خوانیم: «لَقَدْ عَظُمَتْ مَنْزِلَةُ الصَّدیق حَتّى أهْلُ النّارِ یَسْتَغیثُونَ بِهِ وَیَدْعُونَ بِهِ فِى النّارِ قَبْلَ الْقَریبِ الْحَمِیمِ قالَ اللهُ مُخْبِراً عَنْهُمْ: (فَمَا لَنَا مِنْ شَافِعِینَ * وَلاَ صَدِیق حَمِیم); مقام دوست بسیار والا است تا آنجا که اهل دوزخ از دوست یارى مى طلبند و او را از درون آتش دوزخ صدا مى زنند پیش از آنکه نزدیکان پرمحبت خود را صدا بزنند. خداوند در قرآن از آنها چنین خبر داده که مى گویند: (واى بر ما) ما امروز شفاعت کنندگانى نداریم و نه دوست صمیمى».(18)
سرانجام در سیزدهمین و آخرین نکته گرانبها مى فرماید: «به انسانى که ملول و رنجیده خاطر است اعتماد مکن»; (وَلاَ تَأْمَنَنَّ مَلُولاً).
دلیل آن روشن است; افرادى که به هر دلیل رنجیده خاطر شده اند، نشاط عمل در آنها مرده است به همین دلیل نمى توان به آنها اعتماد کرد. آنها منتظر بهانه اى هستند تا از کار فرار کنند و هرگز نمى توان استقامت و پشتکار را که لازمه پیشرفت است از آنها انتظار داشت.
مرحوم علامه شوشترى در شرح نهج البلاغه خود شرح خوبى براى این معنا ذکر کرده و آن داستان جنگ صفین است که بر اثر طولانى شدن جنگ عده زیادى ملول و رنجیده و خسته شده بودند و منتظر بهانه اى بودند تا جنگ را رها کنند از این رو به مجرد این که دشمن قرآن ها را بر سر نیزه ها کرد دست از جنگ در آستانه پیروزى اش کشیدند.(19)
گاه ملول در این جمله نورانى به افراد زودرنج تفسیر شده است.(20) آن هم واقعیتى است که اعتماد به افراد زودرنج بسیار مشکل است، چرا که در گرماگرم کار و انجام برنامه، ممکن است از اندک چیزى آزرده خاطر شوند و همه چیز را رها سازند. هر کدام از این دو تفسیر را بپذیریم بیان واقعیت انکارناپذیرى است و جمع بین هر دو تفسیر در مفهوم کلام امام(علیه السلام) نیز مانعى ندارد.
این سخن را با حدیثى از امام(علیه السلام) که تکمیل کننده کلام بالاست و در غررالحکم آمده پایان مى دهیم: «لا تَأمِنَنَّ مَلُولا وَإن تَحَلّى بِالصِّلَةِ فَإِنَّهُ لَیْسَ فِى الْبَرْقِ الْخاطِفِ مُسْتَمْتَعٌ لِمَنْ یَخُوضُ الظُّلْمَةَ; به افراد رنجیده خاطر و زودرنج اعتماد نکن، هرچند دل او را با جایزه اى به دست آورى، زیرا برق جهنده (که لحظه اى مى درخشد و خاموش مى شود) در شب تاریک قابل اعتماد نیست».(21)
#تــــفــــسیـــر_حـــڪــمــت ۲۱۱
#نــهـــج_الـــبـــلاغـــــہ
#ادامـــہ_دارد...✍
@nahjolbalaghekhani
👇👇👇
🌷بسمِ اللّهِ الرَّحمنِ الرَّحيم🌷
🗓امروز 20 تیر 1398
🌷 #40_روز تا عید بزرگ غدیر😍
🌸ولایٺ در دل هر شیعہ اے گنج
✨زداید از دل مومن غم و رنج
🌸شمردم ٺا غدیر خم و دیدم
✨بہ عیدالله اڪبر شد چهل روز
#اول_و_آخر_علے🌾💐
#ساقے_ڪوثر_علے🌾💐
♨️ @nahjolbalaghekhani👈
👇👇👇
🌷بسمِ اللّهِ الرَّحمنِ الرَّحيم🌷
🗓امروز 23 تیر 1398
🌷#37_روز تا عید بزرگ غدیر😍
🌸هرڪس بہ عشق شاه نجف مےشود دچار
✨قلبش بہ حال شور و شعف میشود دچار
🌸با این دل دچار علے ٺا غدیر خم
✨ڪن چاره اے وگرنہ ٺلف میشود دچار
#یاعلےمدد❤️
♨️ @nahjolbalaghekhani 👈
👇👇👇
🌷بسمِ اللّهِ الرَّحمنِ الرَّحيم🌷
🗓امروز 24 تیر 1398
🌷#36_روز تا عید بزرگ غدیر😍
سے وشش روز دیگر تا غدیر اسٺ
امیرالمومنین شمس منیر اسٺ
هرآنڪس از علے دور اسٺ کور اسٺ
ڪجا همرتبہ اعمے و بصیر اسٺ
#یاحیدر_ڪرار🌹🍃
#روحے_لڪ_الفدا💜
♨️ @nahjolbalaghekhani👈
✨امام علی علیه السلام✨
🔥حسود، پُر حسرت است
و گناهانش مضاعف.
📗میزان الحکمه، جلد ۳، ص ۱۰۴
❣ @nahjolbalaghekhani