در برخورد با ورشکستگی بانک آنها چه میکنند؟ و ما چه میکنیم؟
#سیدمحمدمحسن_میرداماد
💴اقتصاد آمریکا در قرن بیستم ۹ بار و در قرن ۲۱ دوبار(قبل ازکرونا) فروپاشی اقتصادی را تجربه کرده است. آخرین بار در سال 2008، ورشکستگی بزرگترین بانک آمریکا (لمن برادرز) با بیش از یک قرن سابقه و ۱۲ بانک دیگر موجب شد بیش از چهار تریلیون دلار دارایی آنها صفر شود، مسکن ثلث قیمت قبل شود، بسیاری بی خانمان شوند و رکود عجیبی دنیا را فراگیرد. البته تعداد بانکهای ورشکسته (اغلب کوچک) طی دوسال به بیش از۱۶۰عدد رسید.
آنان با پژوهش و درس گرفتن از این واقعه «بازل۳» را برای بانکداری خود نوشتند.
🔸شرکت بیمه سپرده فدرال FDIC نهادی دولتی و مستقل است که اندیشهاش پس از فروپاشی اقتصادی سال 1929شکل گرفت و از سال 1934در تعامل با فدرال رزرو(بانک مرکزی آمریکا)، فعالیت میکند.
🔹در آمریکا، فدرال رزرو پس از ایفا به وظیفه خود در قبال بانکهای خصوصی و دولتی در صورتی که وضعیت مالی بانکی اقتضای ورشکستگی داشته باشد، مانع از آن نخواهد شد. اگرچه ورشکستگی هر بانکی به صورت ذاتی ناخوشایند است، اما شاید مزایایی برای کل شبکه بانکی از جهت جلوگیری از ایجاد رقابتهای ناسالم (مانند بالا بردن نرخ بهره بانکی برای جذب سپرده بیشتر) به همراه داشته باشد.
♦️بیمه و ضمانت سپرده بیش از آنکه از لحاظ اقتصادی حیاتی باشد، از جهت اجتماعی و جلوگیری از هراس بانکی و آشوبهای مردمی برای حاکمیت هر کشور اهمیت دارد.
🔹پرداخت خسارت بانکهای ورشکسته چند شرط دارد؛
الف - سپرده های خرد تا سقف ۲۵۰ هزار دلار، زیرا فرض این است که سپرده گذار کلان یک آشنا به اقتصاد است و خودش باید تحقیق لازم را کرده باشد و ریسک پولش به عهده خودش است.
ب- این شرکت 6600 بانک از 6900بانک فعال در ایالات متحده را تحت پوشش خود دارد بانکهایی که حق بیمه میپردازند در شعب خود موظفند تابلویی نصب کنند که سپرده گذاران خرد از این موضوع آگاه باشند. حق بیمه پس از بازکردن حساب به صورت اتوماتیک به FDIC واریز میشود ریسک پول در بانکهایی که تحت پوشش نیستند به عهده سپردهگذار است.
ج-این خسارت از محل حق بیمهای که FDIC متناسب با ریسک، جمعآوری کرده انجام میشود. اگر این نهاد توان پوشش سپردهها را نداشته باشد، خزانه از محل درآمدهای مالیاتی و در صورت کسری بودجه با استقراض از بازار (از طریق انتشار اوراق)، تعهدات این بیمهگذار را برآورده خواهد کرد. در هر صورت پایه پولی و ترازنامه بانک مرکزی (به هیچ عنوان) درگیر فعالیتهای مرتبط با ضمانت سپردهها نمیشود.
د-شرکت بودن FDIC به این معنی است که حق بیمهها باید بهگونهای تعیین شود که صرفه اقتصادی داشته باشد. بانکسالاری و تعارف معنی ندارد این شرکت در طول بیش از ۸۰ سال فعالیت و حتی در اوج بحران سال ۲۰۰۸، اگر چه نزدیک بود ذخیره این شرکت خالی شود، ولی اینگونه نشد و بدون اتکا به خزانه فعالیت خود را با سودآوری معقول ادامه داده است.
🔴ما چه کردیم؟
1️⃣ اولاً یک صندوق تشریفاتی به نام «صندوق ضمانت سپرده» درست کردیم که سپرده زیر۱۰۰ملیون تومان را تحت پوشش قرار دهد.
2️⃣ ثانیاً هیچ بانکی بیمه سپردهاش را پرداخت نکرد و بانک مرکزی هیچ کاری نکرد!
بانکسالاری یعنی این!!!
3️⃣ثالثاً زمانی هم که صندوق های مالی و اعتباری ورشکست شدند به سپرده گذاران زیر یک میلیارد تومان؟!!! (ودر مواردی بالاتر از یک میلیارد تومان) از پایه پولی، یعنی جیب همه ملت ایران، درست وسط بحران ارزی (خرداد-تیر۹۷) ۳۵ هزار میلیارد تومان پرداخت کردیم!!!!
❌از همه جالبتر استدلال سخیف سپرده گذارا ن(رباخواران) بود که مجوز بانک مرکزی را بهانه میکردند!
مگر این همه شرکت(مانند ارج)، که ورشکست شدند از وزارت صنایع، وزارت بهداشت، وزارت کار، تأمین اجتماعی، سازمان استاندارد و... مجوز نداشتهاند؟ چه کسی خسارت ورشکستگی آنها را به سهامداران وسرمایهگذاران پرداخت کرد؟
❌رباخواران محترم! آیا فقط مجوز بانک مرکزی کافی بود یا باید ازخود میپرسیدید در اقتصاد راکدی که هیچ فعالیت اقتصادی سود نمیکند و همه درحال ورشکستگی هستند، از کجا یک مؤسسه اعتباری دو برابر بانک سود میدهد؟
کار جمهوری اسلامی به کجا کشیده که نه تنها طبق اصل۴۹ قانون اساسی با رباخوار برخورد نمیشود بلکه از نظام و مردم طلبکار هم میشوند و نظام بر اساس استدلال سخیف آنان باج هم میدهد.
#سیدمحمدمحسن_میرداماد
تلگرام و ایتا با همین آیدی👇
@nakhl_1
🔸مطابق ترازنامه 20 بانک در کدال، درسال 1395 ده بانک با حدود 10 هزار میلیاردتومان زیان انباشته ورشکسته یا در مرز ورشکستگی هستند.
🔹ترازنامه فقط سه بانک نظامی موجود است و دو بانک قوامین و انصار موجود نیست.
بانکهای انصار، مهر اقتصاد، حکمت، قوامین و مؤسسه اعتباری کوثر در بانک دولتی سپه در سال99 ادغام شدند.
♦️بانک شهر در آن سال اساساً ترازنامه ندارد و اولین ترازنامهاش خبر از 11هزار میلیارد تومان زیان انباشته میدهد.
🔹ترازنامه سایر بانکهای دولتی در دسترس نیست و پس از تغییر دولت، ترازنامه سال99 آنان در کدال آمد که همگی دارای زیان انباشته وحشتناک بودند.
در پایان سال 99 زیان انباشته جمع 25 بانک به رقم افسانهای 267 هزار میلیارد تومان رسید.
#سیدمحمدمحسن_میرداماد
تلگرام و ایتا با همین آیدی👇
@nakhl_1
◀️وقتی یک بانک ورشکسته میشود مشکل از مدیریت بانک است
⏪وقتی بانکها ورشکسته میشوند مشکل از ساختار بانکی، بانکمرکزی و ریلگذاران اقتصاد است.
#سیدمحمدمحسن_میرداماد
تلگرام و ایتا با همین آیدی👇
@nakhl_1
چرا سال ۱۳۹۵؟1️⃣
#سیدمحمدمحسن_میرداماد
پنجاه سال تورم دورقمی داشتهایم.
مطابق اعلام بانک مرکزی از سال ۱۳۵۲ که ایران دارای تورم دورقمی بوده است فقط چهارسال۶۴(6.9درصد) ۶۹(9درصد) ۹۵(9درصد) و۹۶(9.6 درصد) نرخ تورم زیر ده درصد داشته است.
👈پس سال ۱۳۹۵ جزء سالهای تقریباً استثنایی با تورم ۹ درصد است.
از سوی دیگر سه سال از دولت روحانی گذشته و ثمره برنامهریزیها و اقدامات اقتصادی دولت جدید است همچنین یکسال پس از برجام است و اوج آرامش بازار.
پس همه شاخصها در بهترین وضعیت است.
🔻اما سیستم بانکی درحال فروپاشی بود!
🔺نرخ بهره!!
با انتخاب آقای روحانی در سال۹۲ کمکم نرخ بهره سپرده به بالاترین نرخ رسید و نرخ تورم به شدت در حال پایین آمدن بود.
🔸پولهای مردم در بانکها ذخیره میشد و اقتصاد سپرده محور شده بود.
وقتی نرخ بهره واقعی بالا است اساساً برای متقاضی به صرفه نیست که خریدار کالایی باشد و اصولاً خیلی از سرمایهگذاریها نمیارزد.
🔹نرخ های بهره سپرده به راحتی در سپردههای بزرگ در مؤسسات مالی و اعتباری به ۲۷ تا ۳۰ درصد هم میرسید.
🔹همه ما از افرادی خبر داریم که با فروش مغازه و حتی کارخانه، در بانکها و مؤسسات اعتباری سپرده گذاری کرده بودند زیرا دیگر هیچچیزی در اقتصاد ما به اندازه «سپردهگذاری» سود نداشت رکود باعث شده بود دیگر هیچ فعالیت اقتصادی سودآور نباشد.
🔻 این امر موجب عادات غلط اقتصادی در مردم شد. عادت به«درآمد بی دردسر» که موجب رویگردانی سرمایهگذاران از سرمایهگذاریهای مولد شد.
💴اما ماجرا در نظام پولی کشور جور دیگری بود!
نرخ بالای بهره مانند آمپول ضد فشاری بود که با حبس نقدینگی و رکود صنایع فشار تورم را پایین آورده بود. اما چنان فشار بیمار افتاد که دیگر از دست رفت.
🔹 سال ۱۳۹۴ و در زمانی که به سبب برجام، در بازار آرامش روانی حکمفرما شده بود مؤسسات مالی و اعتباری یکی پس از دیگری ورشکست شدند!!
علت اصلی ورشکستگی این ها دو چیز بود؛
1️⃣یک- سود بیشتر به سپرده ها می دادند!
2️⃣دو- به بازار بین بانکی وصل نبودند.
❓هیچ کس به این سؤال مهم پاسخ نمیداد؛ در اقتصادی که رکود بیداد میکند و بسیاری از وامها معوق و غیر قابل وصول شده است. بانکها از کدام فعالیت اقتصادی به سپرده مردم سود میدهند؟
✅پاسخ: از پول خود سپردهگذاران به خودشان سود میدهند. (سیستم پانزی یا هرمی)
♦️درسال بعد (۱۳۹۵) بانکهای بزرگ نیز به زودی به این سرنوشت دچار شدند!!!با این که به سپرده کمتر سود میدادند و به بازار بین بانکی و استقراض از پایه پولی متصل بودند اما آنها نیز دچار ورشکستگی شدند اما هنوز کسی خبر نداشت.
اینک که ترازنامه آن سال در کدال موجود است فرصتی است تا ببینیم بهره سپرده با سیستم بانکی ما چه کرده و چه میکند.
✅ این سال اگر در نرخ تورم نمونه است در نظام پولی کشور هم نمونه است.
حقیقت این است که در پنج سال اول دولت روحانی، «بهره سپرده» به طور متوسط سالی ۹۰ درصد افزایش نقدینگی را به عهده داشته است!
✅نکته اصلی اینجاست که در این پنج سال اول روحانی «تولید» نقدینگی از سوی بانکها همچنان ادامه داشت اما نقدینگی تولید شده در بانک «تخزین» شده بود و در بازار به صورت کامل «تخلیه» نمیشد.
#سیدمحمدمحسن_میرداماد
تلگرام و ایتا با همین آیدی👇
@nakhl_1
چرا سال ۱۳۹۵؟2️⃣
#سیدمحمدمحسن_میرداماد
نماد ۱۳ بانک بورسی را ماهها بستند تا کسی از این ورشکستگی خبردار نشود.
ترازنامه بانکها را نیز تا پس از انتخابات دوره دوم ریاست جمهوری به کدال نفرستادند.
برای نمونه نگاهی به رفتار سه بانک بزرگ در بورس نکات جالبی دارد.
🔹نمادبانک تجارت در بورس(وتجارت)
۲۹ تیر ۹۵ درقیمت۱۰۰۴ ریال بسته شد.
ششماه و نیم بعد؛
۱۲بهمن ۹۵ در قیمت ۶۶۵ ریال بازشد.
یک حرکت زیگزاگی دیگر از وتجارت؛ ۲۷ تیر ۹۶ بسته شد.
هشت ماه بعد؛ ۶فروردین ۹۷ باز شد.
🔸نماد بانک صادرات ایران (وبصادر)
۲۹ تیر ۹۵در قیمت ۱۰۰۵ ریال بسته شد.
بیست ماه بعد و پس از انتخابات دوره دوم روحانی ۲۳ اسفند ۹۶با قیمت هر سهم ۵۱۰ ریال بازشد!
❌سؤال مهم: اگر بانک صادرات سود میکرده پس چرا نمادش20ماه بسته بود و سهامدارانش را بدبخت کرد؟
واگر زیان میکرده از کجا به سپرده گذاران سود می داده است؟؟!!
👈این اقتصاد چه کسی را تشویق و چه کسی را تنبیه میکند؟
🔹نماد بانک ملت(وبملت) ۲۷ تیر ۹۵ درقیمت ۲۴۱۳ ریال بسته شد.
ششماه و نیم بعد ۵ بهمن ۹۵ در قیمت۱۲۰۶ باز شد
👈بانک ملت که پول نفتی ها و پتروشیمی ها در آن است چنین وضعی داشت چه رسد به بانکهای کوچک!
♦️ماهها ۱۳بانک نمادشان بسته بود تازه سهامهایی هم که باز بود همه زیر قیمت اسمی صد تومان فروخته میشد
مثلاً مدتها سهام بانک تجارت(وتجارت) حدود ۴۵ تومان!! وبانک صادرات(وبصادر) ۶۰ تومان بود.
👇آدرس و جدول بسته بودن سیزده بانک👇
https://www.tabnak.ir/fa/news/762721/%D9%BE%DB%8C%D8%B4%D9%86%D9%87%D8%A7%D8%AF%DB%8C-%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%DB%B1%DB%B3-%D8%A8%D8%A7%D9%86%DA%A9-%D8%A8%D8%A7-%D9%86%D9%85%D8%A7%D8%AF-%D8%A8%D8%B3%D8%AA%D9%87-%D8%AF%D8%B1-%D8%A8%D9%88%D8%B1%D8%B3
#سیدمحمدمحسن_میرداماد
تلگرام و ایتا با همین آیدی👇
@nakhl_1
چرا سال ۱۳۹۵؟3️⃣
#سیدمحمدمحسن_میرداماد
نسخه شفابخش!
نرخ بهره برای عدهای نسخه شفابخشی است که از آن به عنوان تنها راه نجات کشور از تورم توصیه میکنند و نمونه اش را سالهایی همچون ۹۵-۹۶ می گویند که ببینید چگونه نرخ بهره توانست تورم را به زیر ده درصد برساند.
درحالیکه؛
✅اولاً این نرخ بالای بهره باعث رکود در کشور شده بود. مهار تورم با رکود عمدی یک دوپینگ است نه عضلهسازی اقتصاد.
✅ثانیاً بهره بالای سپرده باعث افزایش نقدینگی از هیچ شده بود و عدهای از اقتصاددانان از آن با عنوان بمب نقدینگی یاد می کردند.
✔️بهره موهوم سپرده «تولید» میشد ولی در بانک «تخزین» میشد تا روزی که به حرکت در آمد.
❌حرکت نرخ ارز برای رشد از اواخر آبان ۹۶ شروع شد و در آذر سرعت اندکی گرفت تجمعات اعتراضی به نرخ رو به رشد ارز در دیماه باعث جری شدن ترامپ شد.
در ۲۴ فروردین ۹۷دلار جهانگیری اعلام گردید و ترامپ در تاریخ هجدهم اردیبهشت ۹۷ از برجام خارج شد.
قیمت دلار به نزدیک هشت هزار تومان رسید.
👈ترامپ که تولید کننده نقدینگی نبود. ترامپ تحریک کننده نقدینگی تولید شده از سوی بانکها بود که با «تخلیه» در بازار، به شکل تورم روی اقتصاد آوار شدند.
❌اما این تمام ماجرا نبود در خرداد سران سه قوه (روحانی و دو لاریجانی) تصویب کردند که ۳۵ هزار میلیارد تومان از پایه پولی به سپردهگذاران مؤسسات مالی و اعتباری پرداخت شود.
سپردهگذاران نیز این پول پرقدرت را در خرداد و تیر گرفتند و به بازار ارز وارد کردند.
در حقیقت با کمال تدبیر، به بحران ارزی سوخترسانی شد!!
مشتری آنقدر بود که دلار به ۱۹ هزار تومان رسید.
اما نقدینگی و قدرت خریدی که بهره سپرده تا آن زمان تولید کرده بود تا یازده هزار تومان بیشتر ظرفیت نداشت. لذا قیمت دلار برگشت.
تاریخ نمیگویم تا مقصر مشخص کنم من که قاضی نیستم.
تاریخ میگویم تا اشتباهی که شد دیگربار تکرار نشود.
#سیدمحمدمحسن_میرداماد
تلگرام و ایتا با همین آیدی👇
@nakhl_1
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✅محمدرضا پهلوی گمان میکرد قیمت نفت که گران میشود باید قیمتهای دیگر ثابت بماند!
✅همین اشتباه را در زمان احمدینژاد، موافقین و مخالفین و حتی خود احمدینژاد هم داشتند!
✅اکنون هم که قیمت نفت بالا رفته است اگر بگویی؛ پیش از کرونا هزینه واردات ۲۵ قلم کالایی که با دلار ۴۲۰۰وارد میشد، ۱۸میلیارد دلار بود و اکنون هزینه واردات فقط ۷ قلم کالای اساسی، ۲۶ میلیارد دلار است اغلب باور نمیکنند.
👈 قیمت نفت که بالا میرود قیمت کالاهای دیگر بالا نمیرود؟
#سیدمحمدمحسن_میرداماد
تلگرام و ایتا با همین آیدی👇
@nakhl_1
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
امیرعباس هویدا سالها قبل از نخست وزیری نیز، وزیر دارایی بود و آشنای به اقتصاد، با تمام تلاشی که در مبارزه با گرانفروشی کرد.اما تورم مهار نشد!
تا اینکه در ۱۶ مرداد ۵۶ دولت را تحویل دکتر جمشید آموزگار (اقتصاددان) داد.
به گفته آموزگار که در فیلم است او دولت را با ۳۵درصد تورم تحویل گرفته است!
البته آمار بانک مرکزی برای سال ۱۳۵۶(۲۵ درصد) تورم را اعلام میکند.
👈هویدا همه نشانیهایی که اقتصادخوانان برای اصلاح میدهند داشت!
در سال ۵۶،
✔️ شش میلیون بشکه نفت میفروخت.
✔️با آمریکا و اسرائیل "دوست" بود!
✔️ کشور "تحریم" نبود!
✔️ جمعیت ایران ۳۲میلیون نفر بود.
✔️تمام کشور از مستشاران خارجی پر بود.
۳۵درصد تورم تیر۵۶ نسبت تیر۵۵ داشت.
پی نوشت:
سالهایی که در فیلم می گوید منظور سال 2536(۱۳۵۶) و 2535(۱۳۵۵) است که تاریخ شاهنشاهی به مدت دو سال رواج پیدا کرد.
#سیدمحمدمحسن_میرداماد
تلگرام و ایتا با همین آیدی👇
@nakhl_1
👈دو برنامه شکست خورده در مقابله با تورم!!!
#سیدمحمدمحسن_میرداماد
در مواجهه با آتش تورم میان اقتصاددانان و اولیای امور دودستگی است
1️⃣عدهای می خواهند با قیمت گذاری دستوری و تثبیت قیمتها آتش تورم را خاموش کنند.
اما در عمل نمی توانند و آتش از جاهای دیگر سر بر می آورد و خسته و کوفته آب منبعشان هم تمام میشود اما آتش خاموش نمیشود که نمیشود.
2️⃣عدهای دیگر میگویند بگذارید قیمتها هر چقدر می خواهند بالا برود خودبخود دست نامرئی بازار آن را پایین می آورد
درحقیقت مانند آن وزیری که در آتش سوزی منابع نفتی چندسال پیش میگفت سوختش که تمام شود خودش خاموش میشود!
من خودم بشدت طرفدار آزادسازی قیمتها هستم. زیرا هم اسلامیتر و هم با واقعیات اقتصاد هماهنگتر است.
✅اما در عمل می بینیم نه قیمتگذاری دستوری توانسته بازار را کنترل کند و نه آزادسازی قیمتها به اتمام سوخت تورم منجر شده است.
علت ساده است
ما شیر اصلی سوخترسان به تورم را نبستهایم.
اگر همه نیروها را جمع کنیم تا شیر اصلی سوخت رسان به تورم را ببندیم امید است با پایان سوخت، تورم نیز مهار شود.
من با سند و عدد می گویم شیر اصلی سوخت رسان به تورم بهره سپرده بانکی است که باعث ورشکستگی بانکها شده و در نتیجه فقط تورم می تواند بانکها را تنفس مصنوعی دهد.
تنها راه خلاصی از ورشکستگی بانکها صفر کردن بهره سپرده است.
#سیدمحمدمحسن_میرداماد
تلگرام و ایتا با همین آیدی👇
@nakhl_1
معوقات بانکی و «تورم»
#سیدمحمدمحسن_میرداماد
معوقات بانکی و تسهیلات مشکوک الوصول از دو منظر در «تورم» بسیار مهم هستند؛
✅الف- چون نقدینگی تولیدشده از سوی بانک در زمان پیشبینی شده برنگشته و محو نشده است پس در بیرون درحال گردش و حرکت است و بر تورم میافزاید.
✅ب- چون بانک به این مطالبات خود دسترسی ندارد در ایفای تعهدات خود مجبور است از بازار بین بانکی و گاه از بانک مرکزی و «پایه پولی» برداشت کند که این موضوع نیز تورمزا است.
معوقات بانکی و ایضاً تسهیلات مشکوک الوصول یا عمداً صورت میگیرد و یا غیرعمد و بهناچار
👈عمد بر دوقسم است؛
1️⃣با قصد مجرمانه:
مانند آن که با طلیعه انقلاب، عدهای از سرمایهداران، املاک و کارخانجات خود را وثیقهی وامهای کلانی کردند و آن را به ارز تبدیل و ازکشور خارج نمودند. عمده مصادرههای پس از انقلاب، به نفع بانکها همین وثائق بود.
امروز هم به ندرت اتفاق افتاده کسی که کم آورده و به آخر خط رسیده است قبل از اینکه طلبکاران اموالش را بگیرند با زدوبند وامی گرفته و از کشور خارج شده است.
علت غالب: انتظار تغییرات شدید در وضعیت اجتماع یا فرد.
2️⃣با قصد سودگیری از تورم انتظاری
وامگیرنده قصد پس دادن دارد اما از ظرفیتهای قانونی و گاه فراقانونی یا غیرقانونی(مانند رشوه و زدوبند) برای دیردادن استفاده میکند. چون انتظار تورم را دارد لذا کالا یا ملکی را که باید بفروشد و پول بانک را بدهد نمیفروشد زیرا میداند تورم، هزینه جریمه تعویق و نکول او را چند برابر جبران خواهد کرد!
یک اختلاس تمیز و قانونی!
علت: انتظارات تورمی
راه حل: اعتبار سنجی و ترساندن از آبرو و حیثیت شغلی به همراه مسدودکردن راههای قانونی و فراقانونی و ... میتواند راه حل کاهش این نوع معوقات باشد.
👈معوقات غیرعمد غالباً خود به دوعلت رخ میدهد؛ تورم یا رکود
3️⃣ تورم
مانند معوقات شرکتهای دولتی در تورم
از آنجایی که تورم رخ داده و علیرغم افزایش هزینههای شرکت، قیمت کالا و خدمات به صورت دستوری ثابت مانده و همگام با تورم افزایش نداشته است باعث تعویق و نکول بدهیهای شرکت و زیان انباشته در ترازنامهاش می گردد.
علت؛ تورم + قیمت گذاری دستوری
واز آنجا که قیمت گذاری دستوری یعنی همگام نشدن با تورم می توان گفت:
علت؛ تورم + همگام نشدن با تورم
یعنی «تورم به توان ۲»
4️⃣رکود
در ۵سال اول دوره روحانی که اقتصاد سپرده محور بود علت اصلی معوقات، به رکود اقتصادی برمیگشت.
وامگیرنده برای تولید وام میگرفت اما نمیتوانست کالایش را بفروشد. پس پولی نداشت تا اقساط وام بانک را پس بدهد لذا نکول غیرعمد اتفاق میافتاد و وامش معوق می شد.
علت معوقات: رکود
علت رکود: حبس پول در بانکها
علت حبس پول: پرداخت «بهره سپرده» بالاتر از نرخ تورم!
مثلاً سال ۱۳۹۵ نرخ تورم ۹ درصد ولی نرخ بهره سپرده رسماً ۱۹ درصد بود که میدانیم عملاً بیشتر است.
🖌نتیجه؛
بجز مورد اول که اکنون وزن خاصی در معوقات و مطالبات مشکوکالوصول بانکی ندارد، علت اصلی مورد دو و سه مستقیماً «تورم» است و این معوقات معلول تورم هستند.
مورد چهارم هم اگرچه الان وزن خاصی ندارد اما عامل اصلی آن «بهره سپرده» بود. که خود عامل انباشت نقدینگی و تورم بعدی در سه سال آخر دولت روحانی بود.
پس برای خلاصی از معوقات بانکی نیز ابتدا باید «تورم» مهار شود.
پی نوشت:
اگر تورم داشته باشیم مورد ۲و۳ اجتناب ناپذیر است و اگر با بهره سپرده بخواهیم تورم را درمان کنیم رکود و مورد ۴ اجتناب ناپذیر است .
اما اگر بهره سپرده صفر شود ۷۰درصد نقدینگی و تورم ناشی از آن حذف شده و معوقات ناشی از آنها نیز حذف میگردد.
#سیدمحمدمحسن_میرداماد
تلگرام و ایتا با همین آیدی👇
@nakhl_1
برجام و احیای آن از دید اقتصاد ایران1️⃣
#سیدمحمدمحسن_میرداماد
خود برجام آش دهن سوزی نبود که احیای آن باشد.
برجام در سه جمله؛
👈به لحاظ حقوقی فاجعه
(یک قرارداد اجاره هم تضمین خروج یکجانبه دارد!)
👈به لحاظ اقتصادی بادستاوردهای تقریباً هیچ
(همانگونه که دکتر سیف یکسال پس از برجام گفت)
👈به لحاظ سیاسی دستاوردهای قابل توجه داشت
کسی ۱۴۹ صفحه را که نمی خواند!
حتی خود دکتر ظریف هم بعداً اعتراف کرد نخوانده است اما نفس توافق دستاوردهایی سیاسی خوبی داشت که پس از خروج آمریکا از برجام، بیشتر هم شد.
✅جالب است؛
تمامی مخالفین برجام به متن حقوقی آن استناد میکنند(فاجعه)
و موافقین برجام به دستاوردهای سیاسی آن
و هردو درست می گویند!!
بهنظرم توافق متوقف شده وین، هم بیشتر دستاورد سیاسی خواهد داشت تا اقتصادی
در برجام فقط ۱۳ درصد تحریمها برداشته شد!
سه مسأله درون برجام بزرگترین ریسک برای سرمایه گذاری خارجی بود
1️⃣یوترن
2️⃣مکانیزم ماشه
3️⃣امضای هر ششماه رئیس جمهور آمریکا برای تعلیق تحریمها
هرکسی هم که برای سرمایه گذاری به ایران آمد با توجه به این ریسکها کوتاه مدتی برنامه ریزی می کرد
بیخود نبود دکتر سیف گفت: تقریباً هیچ
👈یوترن و ماادراک مایوترن
قطع #یوترن اصلی ترین تحریم آمریکاست که ما در برجام آن را #پذیرفتیم
آمریکاییها بانک «سوسیته ژنرال» که یکی از بزرگترین بانکهای اروپا است و مقر مرکزی آن در پاریس قرار دارد را به اتهام نقض تحریمهای کوبا، ایران و کشورهای دیگر 1.3 میلیارد دلار در سال 2018جریمه کردند.
واشنگتن در سال 2015 بانک بیانپی پاریبا فرانسه را با رقم 8.9 میلیارد دلار جریمه کرد.
چگونه دولت آمریکا می تواند یک بانک خارجی را جریمه کند؟
هیچ
یوترن را بر او می بندد و این یعنی مرگ یک بانک.
❌به دلیل همین قطع یوترن بود که ششماه پس از اجرای برجام سفیر کره گله کرد که ما هنوز پولهای سفارت را با چمدان میآوریم
از متن گزارش؛
«سفیر کره جنوبی عنوان کرد: باید کسانی که برجام را پذیرفتند هم اکنون بانکهای خود را مجاب کنند که پولهای ایران را به این کشور انتقال دهند و مانع شدن از این موضوع اکنون غیرقانونی است این تاسفآور است که سفارت کره جنوبی با وجود سپری شدن ۶ ماه از اجرایی شدن توافق برجام هنوز پول سفارت خود را از طریق قاچاق به ایران میآورد.»
https://www.tabnak.ir/fa/news/605163/%D8%B3%D9%81%DB%8C%D8%B1-%DA%A9%D8%B1%D9%87-%D9%BE%D9%88%D9%84-%D8%B3%D9%81%D8%A7%D8%B1%D8%AA-%D8%B1%D8%A7-%D8%A8%D8%A7-%D9%82%D8%A7%DA%86%D8%A7%D9%82-%D8%A8%D9%87-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D9%85%DB%8C%E2%80%8C%D8%A2%D9%88%D8%B1%DB%8C%D9%85
#سیدمحمدمحسن_میرداماد
تلگرام و ایتا با همین آیدی👇
@nakhl_1
برجام و احیای آن از دید اقتصاد ایران2️⃣
#سیدمحمدمحسن_میرداماد
#پذیرش قطع یوترن از سوی ایران
بعضی ها به تبعات حقوقی «#پذیرش» گویی توجه ندارند
برای فهم دقیقتر دو مثال زیر را توجه بفرمائید
🔴رضاشاه املاک زیادی از مردم در استانهای مازندران و گیلان و آذربایجان و... غصب کرده بود که به گفته مسعود بهنود در کتاب (این سه زن) بالغ بر۴۴ هزار جلد سند املاک او بود اسنادی که گاهی یکی از آنها بیش از یک هزار هکتار می شد!
عجیب این بود که رضاخان در ۴دی ۱۳۰۰ (زمانی که هنوز سردار سپه بود) درروزنامه ایران آگهی کرده بود که من را به تیاتر دعوت نکنید زیرا با بودجه اداری من تهیه بلیط تیاتر میسور نیست!!!!
پس از رضاخان مردمی که با ترفند هایی (مانند فرار به عتبات) انتقال املاک خود را «#نپذیرفته» بودند به راحتی املاک خود را پس گرفتند و مردمی که با زور و ترس امضا کرده بودند به دلیل «#پذیرش» از حق خود بازماندند
اگرچه بعضی ها با مخارج بسیار توانستند «غبن» خود و ترس از رضاخان را اثبات کنند و با زحمت زیاد و در همان سالهای ضعف محمدرضا، املاک غصبی خود را پس بگیرند.
محمدرضا شاه هم برای مختومه کردن پروندههایی که بسیار طول کشیده بود «اصلاحات ارضی» را اجرا کرد تا از دردسرهای آنها راحت شود!!!
🔴صدام به نمایندگی از عراق در الجزیره قرارداد1975 را «#پذیرفت»
چند سال بعد استدلال او مبنی بر اینکه «در زمان پذیرش قرارداد ما درحال ضعف بودیم و اینک من این قرارداد را پاره می کنم» را هیچ کس نپذیرفت.
وهمین«#پذیرش قرارداد1975» مبنای اصلی استدلال ما در تمامی مجامع حقوقی و سیاسی دنیا بود.
❌خدا را شکر ترامپ احمق بود و گرنه کلام بعضی مسؤولین ایرانی از جمله آقای روحانی که یکسال پس از برجام در یک سمینار گفت من نمیپذیرم که هنوز با گونی «دلار» وارد کنیم را میتوانست به عنوان سند تخلف ایران از قرارداد، جا زده و به این علت مکانیزم ماشه را فعال کرده و خارج شود!!
#سیدمحمدمحسن_میرداماد
تلگرام و ایتا با همین آیدی👇
@nakhl_1