✅✅✅احکام فقه سیاسی:سوال؟؟افشاگری در ارائه تحلیل¬ها در چه مواردی واجب و یا حرام است؟
✍️✍️✍️:پاسخ: در جایی که حقوق مردم و بیت¬المال مطرح است، افشاگری واجب است و چنانچه از راه دیگری نتوان احقاق نمود، باید متجاوزین معرفی شوند. ولی در جایی که جرمی ثابت نشده و عرض و آبروی مؤمنی در خطر است، افشاگری حرام است؛ البته گاهی اصل افشاگری جایز، اما رسانهای شدن آن جایز نیست.
✍️✍️:مدیران دولت اعتدال با وامگیری از نظریهپردازان اصلاحطلب، راهکار حل مشکلات و سامان اقتصادی کشور را در نگاه به بیرون و مذاکره با کدخدا میدیدند. نظریهای که با صرف هزینه زیاد و رسیدن دلار به 30 هزار تومان و سکه به 15 میلیون بطلان آن برای عامه قابلفهم شد؛ اما نکته مهم آنکه همچنان نظریهپردازان و نخبگان این جریان سیاسی، همچنان بر موضوع بستن با کدخدا تأکید دارند.
گزاره خبری: 1- دکتر نقیب زاده، فعال اصلاحطلب میگوید: «راهبرد "نه جنگ و نه مذاکره"، مرگ تدریجی کشور است و نمیتوان روی تداوم آن حساب باز کرد. شرایط کشور، در حوزه سلامت، معیشت و اقتصاد به حدی بحرانی است که با پیروزی دوباره ترامپ هم باید به فکر مذاکره با آمریکا بود. چون قطعاً با پیروزی ترامپ، شرایط برای افزایش فشار بر ایران از سوی کاخ سفید بیشاز پیش مهیا خواهد بود». 2- خبرگزاری ایرنا مینویسد: «اگر بتوانیم مذاکرات مجدد را در دستور کار قرار دهیم و به موازاتش تحریمها و چالشهای اقتصادی و معیشتی مرتفع شود، بخشی از اعتماد از بین رفته ملت ترمیم خواهد شد. پیروزی بایدن میتواند یک فرصت جدی برای دولت فراهم کند که کشور از شرایط کنونی خارج شود. اینجاست که باید مسئله استفاده از هوش سیاسی را جدی گرفت!»
گزارههای تحلیلی: 1- مهمترین موضوع در روزهای پایانی دولت، بررسی عملکرد و دستاوردهای مجریان آن است. جریان سیاسی که خود را در جایگاه پاسخگویی در برابر اقدامات و وعدههایش قرار نمیدهد، آیا تضمینی برای رفتار و عملکرد آینده آن وجود دارد؟ 2- راهکار را باید در داخل دید، مشکل اصلی کشور در سیاست ورزی مقامات اجرائی است. استراتژی نه جنگ و نه مذاکره حاوی پیوست اقتصادی با عنوان اقتصاد مقاومتی بود که از سوی مقامات اجرائی کشور به آن بیتوجهی شد. این منطق درست نیست که راه نرفته، شکستخورده فرض کنیم و راه شکستخورده را دوباره بپیماییم! آمریکا تمامی تیرهای خود را شلیک کرده است، بیجهت مردم را از خشاب خالی نترسانیم. 4- نکته پایانی؛ متأسفانه برخی از رسانههای اصلاحطلب سخنان بایدن را بهصورت گزینشی انتخاب میکنند تا او را متفاوت از ترامپ نشان دهند، درحالیکه جو بایدن در اظهارات و نوشتههای خود همواره به برنامه خود علیه نفوذ منطقهای ایران، کمک به امنیت رژیم صهیونیستی، تحریمهای هدفمند علیه کشورمان تأکید میکند.
✅✅✅احکام فقه سیاسی: سوال؟؟مواردی که در کتب فقهی برای افشاگری استثنا شده است، کدام است؟
✍️✍️✍️:پاسخ: ازجمله مواردی که افشاگری جایز است عبارتاند از: ۱- در مورد فتنهگران فکری، اجتماعی؛ در روایت به اهل «البدع و الریب» تعبیر میشود که این مورد وجوب دارد. ۲- افشاگری به ظالمان به حقوق مردم، در جهت رفع ظلم که واجب است. ۳- نظریهپردازان و مروجان قول باطل؛ اگر سخن یا حرف و نظریهای باطل است و قائل به این نظریه آن را ترویج میکند، برای جلوگیری از انحراف واجب است که علما افشاگری داشته باشند تا گسترش پیدا نکند. ۴- افشاگری نسبت به دشمنان اسلام؛ افشای ابعاد پنهان نظام استکباری؛ ۵- افشاگری نسبت به عقاید، افکار و اسرار کفار و منافقین؛ ۶- متصدیان مسئولیتهایی که عدالت رکن و شرط اصلی آن مسئولیت است، مانند حاکمیت؛ ۷- برخی از محکومان مجازاتهای خاص فردی که باید در ملأعام این حد جاری شود و عدهای از مؤمنین شاهد باشند. این مسئله افشاگری و بردن آبروی شخص است، منتهی باید در این مسئله افشاگری کرد و دیگران نیز اجرای حدود را ببینند.
✍️:افزایش قیمت ارز در هفتههای اخیر موجب شد تا دلار رکوردهای بالایی را به ثبت برساند و در کانالهای 31 و 32 هزارتومانی برای مدتی هرچند کوتاه، باقی ماند. افزایش قیمت ارز موجب افزایش قیمت در بازارهای موازی نیز شد و رکوردهایی بالایی در بازار طلا و سکه و خودرو و ... به ثبت رسید.
نکات راهبردی: از همان ابتدا که استارت افزایش قیمت ارز در بازار اتفاق افتاد، فعالان اقتصادی تأکید داشتند که این افزایش قیمتها ریشه اقتصادی ندارد و هیجانات و جو منفی در بازار مدار قیمتها را صعودی کرده است. مضاف بر فضای هیجانی در بازار، اعلام خبرهای مربوط به تحریم 18 بانک ایرانی و گسترش فضای سوداگری باعث شد تا بازار ارز بار دیگر روزهای پرنوسانی را به خود ببیند؛ با ورود بانک مرکزی و اعلام خبرهای مثبت، ورق در بازار ارز برگشت و مدار قیمتی نزولی شد. برخی از اقدامات در این بخش عبارتاند از: 1- عرضه روزانه 50 میلیون دلار در بازار متشکل ارزی و افزایش سقف خرید ارز توسط صرافیها عامل مهمی بر کنترل و کاهش ارز تحلیل میشود. آنطور که بانک مرکزی اعلام کرده، افزایش عرضه در بازار موجب شده تا تقاضایی نیز برای ارز وجود نداشته باشد؛ بهعنوان نمونه در روز دوشنبه همین هفته 75 میلیون دلار توسط بازارساز در بازار متشکل ارزی عرضه شد، اما کمتر از یکمیلیون دلار خریدار وجود داشت. علاوه بر بازار متشکل ارزی، عرضه ارز در نیما نیز افزایش محسوسی داشته است. 2- صادرکنندگان هم در روزهای اخیر حدود 150 میلیون دلار به سامانه نیما تزریق ارز داشتهاند.3- خبرهای مربوط به آزادسازی داراییهای ایران در عراق و کره جنوبی نیز عامل بعدی تأثیرگذار بر شیب نزولی قیمت ارز بود. آزادسازی 5.5 میلیارد دلاری منابع ایران در عراق خبر مهمی است که بعد از سفر اخیر رئیسکل بانک مرکزی به عراق اعلام شد. 4- برداشته شدن تحریمهای تسلیحاتی از هفته جاری نیز از دیگر سیگنالهای مثبتی بود که بازار ارز را تحت تأثیر قرار داد و باعث شد تا خریدهای هیجانی فروکش کند.
نکته تحلیلی: بسیاری از اقتصاددانان بر این باورند که نرخ فعلی ارز واقعی نبوده و تنها هیجانات کاذب و فعالیت مخرب سودجویان سبب افزایش شده است. در چنین فضای ملتهب بعد از فروکش کردن نرخ ارز، بانک مرکزی با تصمیم جدی و با دقت و مراقبت، عرضه و تقاضا را مدیریت نماید تا مجدداً سوداگران در این عرصه یکهتازی نکنند.
✍️✍️:شهادت یکی دیگر از جوانان غیور کشورمان در امالقرای جهان اسلام به خاطر امربهمعروف و نهی از منکر نشان داد که علیرغم توطئههای متعدد دشمنان اسلام و انقلاب در کمرنگ کردن ارزشهای اسلامی، هنوز کم نیستند انسانهایی که اجازه ندهند ارزشهای عاشورایی انقلاب به فراموشی سپرده شود. پاسدار بسیجی محمد محمدی از بسیجیان پایگاه مقاومت بسیج انصارالامام تهران، بیست و هفتم مهرماه ۹۹ حوالی ساعت ۱۹ در درگیری با ۷ نفر از اراذلواوباش در منطقه تهرانپارس مورد ضربوجرح با چاقو قرار گرفت و به شهادت رسید.
گزارههای خبری: 1- علیاکبر بختیاری رئیس دفتر دادستان کل کشور با حضور در منزل شهید محمدی گفت: دادستانی در حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر متعهد است و با اراذلواوباش قاطعانه برخورد کرده و اجازه نخواهد داد امنیت و آسایش مردم را مخدوش کنند؛ 2- قانون حمایت از آمران به معروف پس از شهادت «علی خلیلی» در سال ۹۴ به تصویب مجلس رسید و پس از ۴ سال، توسط دولت ابلاغ شد. همین روند تصویب و ابلاغ میزان تعهد و ارزشگذاری بر واجب بر زمین مانده امربهمعروف را از سوی دولت نشان میدهد. در ماده ۱۰ این قانون آمده است: وزارت آموزشوپرورش، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، سازمان صداوسیمای جمهوری اسلامی، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان تبلیغات اسلامی، سازمان بسیج مستضعفین، شهرداریها و سایر نهادها و دستگاههای فرهنگی مکلفاند شرایط اقامه امربهمعروف و نهی از منکر و بالا بردن سطح آگاهیهای عمومی در این خصوص را از طریق آموزش و اطلاعرسانی فراهم کنند. بر اساس ماده ۱۱ قانون فوق: قوه قضائیه مکلف است بهمنظور تسریع در رسیدگی به جرائم موضوع این قانون، شعب ویژهای را اختصاص دهد. همچنین بر اساس این قانون، آمران به معروف و ناهیان از منکر مشمول حمایتهای قضایی موضوع ماده (۴) قانون حمایت قضایی از بسیج مصوب ۱/۱۰/۱۳۷۱ مجلس شورای اسلامی میگردند.
نکته راهبردی: امیر مؤمنان علی علیهالسلام در مورد اهمیت امربهمعروف میفرمایند: «فِانَّ الّلهَ سُبْحانَهُ لَمْ یَلْعَنِ الْقِرَنَ الْماضِیَ بَیْنَ ایْدیکُمْالَّا لِتَرْکِهِمُ الْامْرَ بِالْمَعُروفِ وَالنَّهْیَ عَنِالْمُنْکَرِ فَلَعَنَ اللَّهُ السُّفَهاءَ لِرُکُوبِ الْمَعاصی وَ الْحُکَماءِ لَتَرْکِ التَّناهِی» خداوند مردم گذشته را لعن نکرد و از رحمت خود دور نساخت، مگر به جهت آنکه امربهمعروف و نهی از منکر را ترک کردند. ازاینرو، خداوند سفیهان را بهواسطه گناهانشان و دانایان را بهواسطه ترک نهی از منکر لعن کرد. (نهجالبلاغه خطبه١٩٢، صفحه٣٩٦)؛ امیرالمؤمنین به جامعه اسلامی تذکر میدهند که ترک این واجب الهی عواقب ناگواری به دنبال خواهد داشت.
✅✅✅احکام فقه سیاسی:سوال؟؟افشاگری در تحلیل¬هایی که موجب یأس و ناامیدی مخاطبین شود، چه حکمی دارد؟