✍️:این روزها مجلس شورای اسلامی در نهایی سازی طرحی است که طی آن قرار است به 60 میلیون نفر از مردم با درآمدهای پایین و متوسط، یارانه غیرنقدی به شکل کالا توزیع شود. گفته میشود به 20 میلیون نفر ماهیانه مبلغ 120 هزار تومان و برای 40 میلیون نفر مبلغ 60 هزار تومان اختصاص خواهد یافت. این یارانه به صورت الکترونیکی و برای دریافت کالاهای اساسی و ضروری اختصاص خواهد یافت.
نکات تحلیلی: 1- رویکرد اقتصادی مجلس یازدهم مبتنی بر حمایت از معیشت طبقات ضعیف جامعه است و علاوه بر این طرح، اقدامات دیگری نیز در این زمینه انجام داده است. ازجمله؛ افزایش حق مسکن کارگران، یکسانسازی حقوق بازنشستگان کشوری و لشکری و ... 2- مهمترین هدف از این طرح، از بین بردن فقر مطلق در جامعه است. بسیاری از کشورهای دنیا نیز برای همین منظور، یارانه غذا و امثال آن توزیع میکنند. در شرایط فعلی که به دلیل تورم بالا قدرت خرید بخش قابل توجهی از مردم کاهش یافته است، این اقدام میتواند گامی مؤثر در حمایت از اقشار ضعیف باشد. 3- توزیع یارانه کالایی باید بهعنوان یک برنامه کوتاه یا میانمدت در نظر گرفته شود و در طول دوران برنامهریزی شده باید قدرت خرید طبقات پایین جامعه را افزایش دهد تا نیازی به یارانه کالایی نداشته باشند. چرا که اقتصاد کوپنی در این حجم، مانع پویایی لازم برای پیشرفت کشور است. 4- این طرح در باقیمانده سال جاری به بیش از 30 هزار میلیارد تومان و برای سال 1400 نیز بالغ بر 65 هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد. اگرچه مجلس اعلام کرده است منابع لازم برای اجرای آن در سال جاری را بدون بالا بردن سقف بودجه، تأمین کرده است ولیکن باید برای منابع لازم در سالهای آتی نیز تدبیر شود. 5- توزیع یارانه غیرنقدی علاوه بر نیازمندیهای مالی، به شبکه توزیع مناسب و نظارت کافی برای جلوگیری از بروز فساد نیاز دارد. مجلس برای اجرای موفق این طرح، باید ملاحظات مبارزه با فساد احتمالی را در کنار قوای اجرایی کشور پیشبینی نماید.
نکته راهبردی: مجلس شورای اسلامی باید از همه ظرفیتهای کارشناسی و پژوهشی خود استفاده کند تا طرح نهایی از جامعیت کافی برخوردار باشد و بتواند ضمن کم کردن مشکلات معیشتی عامه مردم، آنها را نسبت به تواناییهای نظام در حل مشکلات امیدوارتر کند.
۲۹ مهر ۱۳۹۹
۲۹ مهر ۱۳۹۹
✍️✍️:وزارت خارجه کشورمان روز یکشنبه 27 مهرماه طی بیانیهای به مناسبت پایان یافتن تحریمهای تسلیحاتی سازمان ملل بر اساس قطعنامه 2231، اعلام کرد؛ «از امروز، جمهوری اسلامی ایران میتواند هرگونه سلاح و تجهیزات لازم را، از هر منبعی، بدون محدودیت قانونی و صرفاً بر اساس نیازهای دفاعی خود تهیه کند و همچنین میتواند بر مبنای سیاستهای خود تسلیحات دفاعی صادر کند». شاید با این بیانیه این برداشت به وجود آید که پایان این تحریمها به معنی آزاد شدن خرید تسلیحات از دیگر کشورهاست، این در حالی است که جمهوری اسلامی با تولید سلاحهای بومی طی 40 سال اخیر هم در سلاحهای نظامی به خودکفایی رسیده و پیروزیهای بهیادماندنی کسب کرده است و هم به دهها کشور سابقه صادرات سلاح دارد.
گزارههای خبری: 1- آیا ایران میخواهد موشک خریداری کند؟! هرکسی که عملیات عینالاسد را دیده باشد یا سقوط گلوبال هاوک آمریکایی را با سامانه بومی مشاهده کرده باشد، قطعاً به چنین سؤالی پاسخ منفی میدهد. ایران برخوردار از بسته محصولات دقیق موشکی است که قدرت خود را در برخورد با تروریستها در عراق و سوریه نشان داده است، سلاحهایی که در وسط میز جلسات گروهکها فرود آمد را از کجا میتوان خریداری کرد؟ بارها اسم این موشکها را شنیدهاید؛ موشکهای شهاب، فاتح ۱۱۰، قیام، زلزال بارشی، فاتح ۳۱۳، ذوالفقار، هرمز، قدر، عماد، سجیل، خرمشهر، دزفول، فاتح، مبین و رعد ۵۰۰؛ همه این موشکها بر اساس استراتژی ژئوپلیتیکی کشورمان ساخته شدهاند و هرکدام از این محصولات میتوانند در بازار جهانی جایی برای خود باز کنند. 2- آیا ایران میخواهد سلاح دریایی خریداری کند؟ اینکه قایقهای جمهوری اسلامی شانهبهشانه ناوهای آمریکایی حرکت میکنند و ارتش تروریستی سنتکام با اطلاعیههای مطبوعاتی خواهان فاصله گرفتن آنها از ناوهایش میشود، نشاندهنده این است که قایقهای تندرو مانند ذوالفقار، ذوالجناح، سراج و شهید ناظری توانستهاند خواب راحت را از ناوهای غولپیکر آمریکایی بگیرند؛ ایران چه هدفی در دریا بهجز این دارد که برای رسیدن به آن نیازمند خرید سلاح از کشوری دیگر باشد.
نکته پایانی: ایران به لحاظ تواناییهای نظامی، قدرت اول در منطقه و جزو چهار کشور اول جهان است که بهتبع آن میتواند در عرصه صادرات نیز جایگاه خوبی را به خود اختصاص دهد و نباید در زمینه رفع تحریمهای تسلیحاتی بهگونهای تبلیغ شود که گویا قرار است ارز کشور به نیروهای نظامی داده شود تا سلاح وارد کنند. اگر واردات سلاح در حال تبلیغ شدن است، صرفاً برای تقویت دوگانه جنگ و صلح است وگرنه ایران چه نیازی به واردات سلاحهایی دارد که نمیتواند مناطق جغرافیایی ما را پوشش بدهد؟!
۲۹ مهر ۱۳۹۹
✅✅✅احکام فقه سیاسی:سوال؟؟افشاگری در ارائه تحلیل¬ها در چه مواردی واجب و یا حرام است؟
۲۹ مهر ۱۳۹۹
✍️✍️✍️:پاسخ: در جایی که حقوق مردم و بیت¬المال مطرح است، افشاگری واجب است و چنانچه از راه دیگری نتوان احقاق نمود، باید متجاوزین معرفی شوند. ولی در جایی که جرمی ثابت نشده و عرض و آبروی مؤمنی در خطر است، افشاگری حرام است؛ البته گاهی اصل افشاگری جایز، اما رسانهای شدن آن جایز نیست.
۲۹ مهر ۱۳۹۹
۲۹ مهر ۱۳۹۹
✍️✍️:مدیران دولت اعتدال با وامگیری از نظریهپردازان اصلاحطلب، راهکار حل مشکلات و سامان اقتصادی کشور را در نگاه به بیرون و مذاکره با کدخدا میدیدند. نظریهای که با صرف هزینه زیاد و رسیدن دلار به 30 هزار تومان و سکه به 15 میلیون بطلان آن برای عامه قابلفهم شد؛ اما نکته مهم آنکه همچنان نظریهپردازان و نخبگان این جریان سیاسی، همچنان بر موضوع بستن با کدخدا تأکید دارند.
گزاره خبری: 1- دکتر نقیب زاده، فعال اصلاحطلب میگوید: «راهبرد "نه جنگ و نه مذاکره"، مرگ تدریجی کشور است و نمیتوان روی تداوم آن حساب باز کرد. شرایط کشور، در حوزه سلامت، معیشت و اقتصاد به حدی بحرانی است که با پیروزی دوباره ترامپ هم باید به فکر مذاکره با آمریکا بود. چون قطعاً با پیروزی ترامپ، شرایط برای افزایش فشار بر ایران از سوی کاخ سفید بیشاز پیش مهیا خواهد بود». 2- خبرگزاری ایرنا مینویسد: «اگر بتوانیم مذاکرات مجدد را در دستور کار قرار دهیم و به موازاتش تحریمها و چالشهای اقتصادی و معیشتی مرتفع شود، بخشی از اعتماد از بین رفته ملت ترمیم خواهد شد. پیروزی بایدن میتواند یک فرصت جدی برای دولت فراهم کند که کشور از شرایط کنونی خارج شود. اینجاست که باید مسئله استفاده از هوش سیاسی را جدی گرفت!»
گزارههای تحلیلی: 1- مهمترین موضوع در روزهای پایانی دولت، بررسی عملکرد و دستاوردهای مجریان آن است. جریان سیاسی که خود را در جایگاه پاسخگویی در برابر اقدامات و وعدههایش قرار نمیدهد، آیا تضمینی برای رفتار و عملکرد آینده آن وجود دارد؟ 2- راهکار را باید در داخل دید، مشکل اصلی کشور در سیاست ورزی مقامات اجرائی است. استراتژی نه جنگ و نه مذاکره حاوی پیوست اقتصادی با عنوان اقتصاد مقاومتی بود که از سوی مقامات اجرائی کشور به آن بیتوجهی شد. این منطق درست نیست که راه نرفته، شکستخورده فرض کنیم و راه شکستخورده را دوباره بپیماییم! آمریکا تمامی تیرهای خود را شلیک کرده است، بیجهت مردم را از خشاب خالی نترسانیم. 4- نکته پایانی؛ متأسفانه برخی از رسانههای اصلاحطلب سخنان بایدن را بهصورت گزینشی انتخاب میکنند تا او را متفاوت از ترامپ نشان دهند، درحالیکه جو بایدن در اظهارات و نوشتههای خود همواره به برنامه خود علیه نفوذ منطقهای ایران، کمک به امنیت رژیم صهیونیستی، تحریمهای هدفمند علیه کشورمان تأکید میکند.
۲۹ مهر ۱۳۹۹
✅✅✅احکام فقه سیاسی: سوال؟؟مواردی که در کتب فقهی برای افشاگری استثنا شده است، کدام است؟
۲۹ مهر ۱۳۹۹
✍️✍️✍️:پاسخ: ازجمله مواردی که افشاگری جایز است عبارتاند از: ۱- در مورد فتنهگران فکری، اجتماعی؛ در روایت به اهل «البدع و الریب» تعبیر میشود که این مورد وجوب دارد. ۲- افشاگری به ظالمان به حقوق مردم، در جهت رفع ظلم که واجب است. ۳- نظریهپردازان و مروجان قول باطل؛ اگر سخن یا حرف و نظریهای باطل است و قائل به این نظریه آن را ترویج میکند، برای جلوگیری از انحراف واجب است که علما افشاگری داشته باشند تا گسترش پیدا نکند. ۴- افشاگری نسبت به دشمنان اسلام؛ افشای ابعاد پنهان نظام استکباری؛ ۵- افشاگری نسبت به عقاید، افکار و اسرار کفار و منافقین؛ ۶- متصدیان مسئولیتهایی که عدالت رکن و شرط اصلی آن مسئولیت است، مانند حاکمیت؛ ۷- برخی از محکومان مجازاتهای خاص فردی که باید در ملأعام این حد جاری شود و عدهای از مؤمنین شاهد باشند. این مسئله افشاگری و بردن آبروی شخص است، منتهی باید در این مسئله افشاگری کرد و دیگران نیز اجرای حدود را ببینند.
۲۹ مهر ۱۳۹۹
۳۰ مهر ۱۳۹۹
۳۰ مهر ۱۳۹۹
✍️:افزایش قیمت ارز در هفتههای اخیر موجب شد تا دلار رکوردهای بالایی را به ثبت برساند و در کانالهای 31 و 32 هزارتومانی برای مدتی هرچند کوتاه، باقی ماند. افزایش قیمت ارز موجب افزایش قیمت در بازارهای موازی نیز شد و رکوردهایی بالایی در بازار طلا و سکه و خودرو و ... به ثبت رسید.
نکات راهبردی: از همان ابتدا که استارت افزایش قیمت ارز در بازار اتفاق افتاد، فعالان اقتصادی تأکید داشتند که این افزایش قیمتها ریشه اقتصادی ندارد و هیجانات و جو منفی در بازار مدار قیمتها را صعودی کرده است. مضاف بر فضای هیجانی در بازار، اعلام خبرهای مربوط به تحریم 18 بانک ایرانی و گسترش فضای سوداگری باعث شد تا بازار ارز بار دیگر روزهای پرنوسانی را به خود ببیند؛ با ورود بانک مرکزی و اعلام خبرهای مثبت، ورق در بازار ارز برگشت و مدار قیمتی نزولی شد. برخی از اقدامات در این بخش عبارتاند از: 1- عرضه روزانه 50 میلیون دلار در بازار متشکل ارزی و افزایش سقف خرید ارز توسط صرافیها عامل مهمی بر کنترل و کاهش ارز تحلیل میشود. آنطور که بانک مرکزی اعلام کرده، افزایش عرضه در بازار موجب شده تا تقاضایی نیز برای ارز وجود نداشته باشد؛ بهعنوان نمونه در روز دوشنبه همین هفته 75 میلیون دلار توسط بازارساز در بازار متشکل ارزی عرضه شد، اما کمتر از یکمیلیون دلار خریدار وجود داشت. علاوه بر بازار متشکل ارزی، عرضه ارز در نیما نیز افزایش محسوسی داشته است. 2- صادرکنندگان هم در روزهای اخیر حدود 150 میلیون دلار به سامانه نیما تزریق ارز داشتهاند.3- خبرهای مربوط به آزادسازی داراییهای ایران در عراق و کره جنوبی نیز عامل بعدی تأثیرگذار بر شیب نزولی قیمت ارز بود. آزادسازی 5.5 میلیارد دلاری منابع ایران در عراق خبر مهمی است که بعد از سفر اخیر رئیسکل بانک مرکزی به عراق اعلام شد. 4- برداشته شدن تحریمهای تسلیحاتی از هفته جاری نیز از دیگر سیگنالهای مثبتی بود که بازار ارز را تحت تأثیر قرار داد و باعث شد تا خریدهای هیجانی فروکش کند.
نکته تحلیلی: بسیاری از اقتصاددانان بر این باورند که نرخ فعلی ارز واقعی نبوده و تنها هیجانات کاذب و فعالیت مخرب سودجویان سبب افزایش شده است. در چنین فضای ملتهب بعد از فروکش کردن نرخ ارز، بانک مرکزی با تصمیم جدی و با دقت و مراقبت، عرضه و تقاضا را مدیریت نماید تا مجدداً سوداگران در این عرصه یکهتازی نکنند.
۳۰ مهر ۱۳۹۹