📚 بازخوانی نظرات و آرای شهید آوینی در کانال «نسیم حیات»
#شهید_آوینی
#روایت_فتح
#نسیم_حیات
🌱 @nasime_hayat
📗 کتاب «آغازی بر یک پایان»
«آغازی بر یک پایان» شامل مجموعه مقالاتی است با موضوع انقلاب اسلامی که در چهار بخش تنظیم شده است.
بخش نخست به امام خمینی (ره) و ولایت فقیه اختصاص یافته است.
بخش دوم که شامل شش مقاله است، مسائل فرهنگی و اجتماعی مبتلابه انقلاب و نظام اسلامی را طرح و بررسی میکند.
بخش سوم کتاب نیز دو مقاله در مورد «بوسنی و هرزگوین» است.
بخش چهارم در پنج مقاله به وضعیت معنوی جهان معاصر و حرکت باطنی انقلاب اسلامی در آن میپردازد.
📚 بازخوانی نظرات و آرای شهید آوینی
#شهید #آوینی
#روایت #فتح
#نسیم #حیات
#معرفی #کتاب
🌱 @nasime_hayat
📗 کتاب «آینهی جادو | جلد ۱؛ مقالات سینمایی»
«آینهی جادو» اوّلین کتاب منتشرشده به قلم سید مرتضی آوینی است که توسط خود او و در زمان حیاتش (۱۳۷۰) جمعآوری و تنظیم شده است. موضوع کتاب، سینماست. مقالاتی که در کتاب گرد آمدهاند، پیشازآن در فصلنامهی فارابی و ماهنامهی سوره به چاپ رسیده بودند؛ اما انتشار همزمان آنها توجه اهل نظر را به مضامین نامتعارف این کتاب جلب کرد. در واقع، انتشار آینهی جادو از این بابت اتفاق ویژهای بهشمار میآید که از ابتدای تاریخ سینمای ایران تا سالهای پس از پیروزی انقلاب، تأملاتی ازایندست دربارهی سینما، تواناییها و تأثیراتش بهمثابه یک هنر تکنولوژیک غربی و نسبتش با هویت ایرانی و اسلامی طرح نشده بود و مقالات و کتابهای مهم ادبیات سینمایی کشورمان عموماً با گرتهبرداری از آرا و عقاید غربی شکل گرفتهاند.
📚 بازخوانی نظرات و آرای شهید آوینی
#شهید #آوینی
#روایت_فتح
#نسیم_حیات
#سینما
#معرفی_کتاب
🌱 @nasime_hayat
📗 کتاب «آینهی جادو | جلد ۲؛ نقدهای سینمایی»
این کتاب دربردارندهی تمامی نقد فیلمهایی است که سید مرتضی آوینی در فاصلهی سالهای ۱۳۶۸ تا ۱۳۷۲ نگاشته؛ بهاضافهی دو، سه مقالهی سینمایی دیگر که در همین مجموعه قرار گرفته است.
نقد فیلمهای چاپشده در این کتاب عموماً یادداشتهایی هستند که مؤلف پس از دیدن فیلمهای دورههای مختلف جشنواره فجر بهعنوان گزارشی از وضعیت عمومی سینمای ایران در ماهنامهی سوره و گاهنامهی سوره سینما به چاپ رسانده بود؛ به همین جهت، حجم و ساختار این نقدها شباهتی به نقد فیلمهای متعارف که پس از دیدن یک فیلم در هنگام نمایش عمومی نوشته میشود، ندارند. البته در این میان نقد فیلمهای مهاجر و رقصنده با گرگها استثنا بهشمار میآیند.
آخرین مقالهی کتاب که مفصل هم هست، تنها تکنگاری نوشتهشده توسط شهید آوینی است که بهطور کامل یک فیلمساز کلاسیک معتبر سینمای جهان را مورد ارزیابی قرار میدهد. این مقاله با عنوان «عالم هیچکاک»، تفسیری جامع و استثنایی دربارهی ویژگی فیلمهای آلفرد هیچکاک، نسبت سینما و ادبیات در آثار او، معنای راز در قصههایی که او تعریف میکند و مفهوم گناه، ترس، وسوسه و معما در آثار اوست.
📚 بازخوانی نظرات و آرای شهید آوینی
#شهید #آوینی
#روایت_فتح
#نسیم_حیات
#سینما
#معرفی_کتاب
🌱 @nasime_hayat
📗 کتاب «آینهی جادو | جلد ۳؛ گفتوگوها، سخنرانیها و مقالات سینمایی»
این کتاب که آخرین جلد از مجموعهی آینهی جادو محسوب میشود، برای اوّلینبار در سال ۱۳۷۸ به چاپ رسید و با انتشار آن، کار گردآوری و تنظیم نوشتهها و گفتههای سینمایی مرتضی آوینی به پایان رسید. در مقالهی ابتدای کتاب با عناوین سینما و مردم و کدام سینما، به طرح مباحثی جدّی دربارهی اهمیت مخاطب در سینما و بیاعتنایی سینمای روشنفکری به مقولهی جذابیت میپردازد.
سپس به مخاطب میرسیم که حاوی متن سخنرانی مؤلف در سمینار بررسی سینمای پس از انقلاب و پاسخهای کتبی به نامههای اعتراضآمیزی است که در همان سمینار خطاب به سخنران نوشته شده بودند. این پرسش و پاسخها علاوه بر آنکه جذاباند، نوعی جمعبندی آخرین عقاید آن شهید دربارهی سینما، روشنفکری، عرفانزدگی و هنر مدرن محسوب میشوند.
«سینما هنر محض نیست»، «سینما، تکنولوژی و ساختار هویتی برای انسان نو»، «تکنیک در سینما»، «نگاهی دوباره به روایت فتح»، «واقعیت در سینمای مستند» و «یک تجربهی ماندگار»، «جایگاه فیلم کوتاه در سینمای ایران»، «دربارهی سینمای کودکان»، «سینما و هویت دینی دفاع مقدس» و «گزارشی شتابزده از سینمای پاکستان»، عناوین سایر مطالب کتاب است.
📚 بازخوانی نظرات و آرای شهید آوینی
#شهید #آوینی
#روایت_فتح
#نسیم_حیات
#سینما
#معرفی_کتاب
🌱 @nasime_hayat
📗 کتاب «انفطار صورت»
«انفطار صورت» شامل شش مقاله همراه با دو یادداشت ناتمام دربارهی هنرهای تجسمی است؛ مقالاتی که نگارندهی کتاب پیشتر آنها را با نام مستعار «سجاد شکیب» در ماهنامهی هنری «سوره» حوزهی هنری به چاپ رسانده؛ و دو یادداشت ناتمام انتهایی که از میان دستنوشتههای منتشرنشدهی ایشان انتخاب شده است.
دید کلیای که بر تمام مقالات کتاب سایه انداخته، نگاهی تأویلی بر هنر گرافیک، مبانی، سیر تاریخی و ماهیت آن است.
نویسنده معتقد است هنر با سفارش میمیرد و درعینحال بر آن است که هنر گرافیک ماهیتاً سفارشپذیر است. او در این مقالات به بحث دربارهی ریشههای هنر گرافیک و فلسفهی وجودی آن پرداخته و تفاوت آن را با کاریکاتور و نقاشی مدرن از جهت ماهوی بیان میکند.
آوینی در مقالهی «انفطار صورت»، بحث حول دو مقولهی هنر برای هنر و هنر برای مردم را دو وجه از یک ابتذال رایج برمیشمرد که در نتیجهی آن، سرگردانیای عارض میشود که باعث شده هنر به خدمت تبلیغات کشیده شود.
آخرین و مفصلترین مقالهی کتاب، «نقاشی برای نقاشی» است که در آن، نویسنده به تبیین آفاق نقاشی نوین میپردازد و با استناد به سیر نقاشی مدرن در غرب، آن را آینهی تمامنمای سیر تحولات باطنی انسان معاصر مینامد.
📚 بازخوانی نظرات و آرای شهید آوینی
#شهید #آوینی
#روایت #فتح
#نسیم #حیات
#معرفی #کتاب
🌱 @nasime_hayat
📗 کتاب «توسعه و مبانی تمدن غرب»
این کتاب طی سالهای ۱۳۶۴ تا ۱۳۶۶ بهصورت سلسله مقالاتی با عنوان کلیِ «تحقیقی مکتبی در باب توسعه و مبانی تمدن غرب» در ماهنامهی جهاد به چاپ رسید. نویسنده ابتدا در این اثر، در جواب اینکه چرا ما باید توسعه پیدا کنیم، برخی پاسخهای رایج را مطرح و نقد میکند. او در ادامه به نسبت توسعه با اندیشهی ترقی و تکامل و رشد، به معنای قرآنی آنها و فقر و عدالت اجتماعی میپردازد و در مقالهای با عنوان «توسعهیافتگی، اتوپیای قرن حاضر»، آرمان توسعهیافتگی را علت غایی حرکتهای فردی و اجتماعی بشر جدید معرفی میکند.
«بهشت زمینی» عنوان فصل سوم کتاب است که با نگاهی به اقوال نویسندگان غربی، توسعهیافتگی را اتوپیای بشر امروز میداند.
نویسنده حضور بلامنازع اقتصاد در زندگی بشر امروز را مهمترین علت تندادن انسان به تخریب طبیعت و آلودگی رادیواکتیو دانسته و در همین راستا در مقالهای با عنوان «نظام سیارهای اقتصاد» به نحوهی حاکمیت شیطانی دیکتاتورهای اقتصادی در قالب شرکتهای چندملیتی پرداخته است.
آخرین فصل کتاب با عنوان «ترقی یا تکامل» نیز به طرح این سؤالات میپردازد: چرا رنسانس و در پی آن انقلاب صنعتی در غرب پیش آمد؟ لوازم تاریخی یکچنین تحولی چه بود و چگونه همهی این لوازم بهیکباره در غرب جمع آمد و موجب تولد و رشد و اشاعهی جهانشمول به این تمدن شد؟
📚 بازخوانی نظرات و آرای شهید آوینی
#شهید #آوینی
#روایت #فتح
#نسیم #حیات
#معرفی #کتاب
🌱 @nasime_hayat
📗 کتاب «حقیقت؛ گفتارمتن یک مجموعهی مستند»
«حقیقت» دربردارندهی گفتارمتن شش قسمت از مستند تلویزیونی یازده قسمتی «حقیقت» است که شهید آوینی در فاصلهی آبانماه ۱۳۵۹ تا دیماه ۱۳۶۰ با گروه همکارانش ساخته و یا صرفاً متن آنها را نوشته است. پنج برنامهی باقیمانده در آرشیو تلویزیون مفقود شدهاند. این مجموعه عمدتاً به ماجراهای اوّلین ماههای جنگ تحمیلی میپردازد، زمانی که خرمشهر در دست دشمن بود و جوانان شهر و رزمندگان سپاه بیآنکه از جانب بنیصدر و بعضی مسئولین دیگر حمایت شوند، غریبانه جنگیدند و مظلومانه شهید شدند.
دستنوشتهی این گفتارها موجود نبوده، و متنها از نوار پیاده شده و سپس تنظیم و ویرایش شدهاند.
📚 بازخوانی نظرات و آرای شهید آوینی
#شهید #آوینی
#روایت #فتح
#نسیم #حیات
#معرفی #کتاب
🌱 @nasime_hayat
📗 کتاب «حلزونهای خانهبهدوش»
«حلزونهای خانهبهدوش» شامل ۱۲ مقاله است که پیشتر در ماهنامهی سوره به چاپ رسیدهاند. مقالات این کتاب حول مضمون نسبت جریان منورالفکری با انقلاب اسلامی در حوزهی فرهنگ و هنر و مطبوعات دور میزند. اغلب این مقالات در نقد مطالب منتشرشده در مطبوعات به نگارش درآمدهاند.
«کدام عرفان»، مقالهی اوّل کتاب است و به عارفنمایی و عرفان دروغین میپردازد. مقالهی دوم دربارهی نظرخواهی مفصل ماهنامهی دنیای سخن از برخی نویسندگان و منورالفکران است، با این پرسش که تلقی شما از معاصربودن چیست؟ «آفات غرضورزی» دربارهی مقالهای در نشریهی هنرهای زیبا با عنوان آفات هنر دینی است که در آن، ضمن شرح تفاوت رابطهی انسان گذشته با آثار هنری خویش با رابطهی بشر امروز با هنرش اشاره دارد که هنر دینی در این روزگار حتی در میان ما مصداقی ندارد.
مقالهی «وقتی روشنفکران وارث انقلاب میشوند»، در مورد سخنان تقی مدرسی در مورد سلمان رشدی و فتوای تاریخی حضرت امام است.
«انقلاب اسلامی و اتوپیای غربزدگان»، «یک هشدار»، «تجدد و تحجر» و «حلزونهای خانهبهدوش» عناوین سایر مقالات کتاب است.
📚 بازخوانی نظرات و آرای شهید آوینی
#شهید #آوینی
#روایت #فتح
#نسیم #حیات
#معرفی #کتاب
🌱 @nasime_hayat
📗 کتاب «رستاخیز جان»
«رستاخیز جان» از میان مجموعه مقالاتی که در سالهای ۱۳۶۸ تا ۱۳۷۱ در حوزهی هنر و ادبیات و فرهنگ نگارش یافته و در مطبوعات به چاپ رسیدهاند، گزینش شده است. این کتاب شامل چهار بخش است.
بخش اوّل به ادبیات و زبان فارسی اختصاص یافته است.
بخش دوم، سه مقاله در حوزهی فرهنگ را در خود جای داده است.
بخش سوم نیز شامل سه مقاله در مورد همهگیرشدن رسانههای جمعیِ جدیدتر نظیر ویدئو و ماهواره است و وضع انسان معاصر در برابر آن؛ و ضمناً نقدی بر سیاستهای انفعالی مسئولان کشور در برابر این پدیدهها.
بخش چهارم، دو مقالهی متفاوت را در خود جای داده است؛ یکی در مورد «وضع تئاتر در مواجهه با سینما و تلویزیون» و دیگری «منشور تجدید عهد هنر؛ پیام امام خمینی در تجلیل از هنرمندان متعهد.»
📚 بازخوانی نظرات و آرای شهید آوینی
#شهید #آوینی
#روایت #فتح
#نسیم #حیات
#معرفی #کتاب
🌱 @nasime_hayat
📗 کتاب «فتح خون؛ روایت محرم»
فتح خون در ۱۰ فصل در محرم سال ۱۳۶۶ نوشته شده است؛ از هنگام شهادت امام حسن مجتبی (ع) در چهلونهمین سال هجرت رسولالله (ص) تا دهم محرم ۶۱ هجری. عجیب است که نوشته با شهادت عباسبنعلی (ع) ـ شاید ـ نیمهتمام مانده است. آیا بیان شهادت حسینبنعلی (ع) تا این حد دشوار بوده است؟
فتح خون دوپاره است؛ پارهای به بیان وقایع و حوادث تاریخ ظاهری جهان میپردازد و پارهای دیگر از زبان یک راوی زمان را وامینهد و کثرات آن را نادیده میگیرد تا شاید عالَم را آنگونه که نزد خالق آن است، ببیند؛ فارغ از زمان و مکان.
«فتح خون» در ده فصل روایت شده است؛
۱. آغاز هجرت عظیم
۲. کوفه
۳. مناظرهی عقل و عشق
۴. قافلهی عشق در سفر تاریخ
۵. کربلا
۶. ناشئة الّیل
۷. فصل تمییز خبیث از طیّب
۸. غربال دهر
۹. سیارهی رنج
۱۰. تماشاگه راز
📚 نظرات و آرای شهید آوینی در کانال «نسیم حیات»
#امام #حسین (علیه السلام)
#کربلا #عاشورا #محرم #صفر
#شهید #آوینی #روایت #فتح
#نسیم_حیات #معرفی_کتاب
🌱 @nasime_hayat