#تفسیر_زیارت_عاشورا
♦️معارف و مفاهيم سلام
🔻در معنای «السَّلامُ عَلَيكَ» گفتيم ترجمه «درود بر تو» سادهترين و سطحیترين معنی است، اصلاً نمیشود معنی سلام را تمام و كمال گفت. با توجه به آيات و روايات فهميديم كه در سلام چندين دسته از معانی وجود دارد:
1⃣به معنی «دعاست»، سلام در معنی دعا مانند يك مفاتيحالجنان پر است از دعاهای فراوان.
2⃣«توسل» است، مفاهيم سلام در اين دسته به اندازه يك مفاتيحالجنان در باطن خود معارف توسل را مستتر كرده است كه در فرصت ديگری بايد تفاوت مفاهيم دعا و مفاهيم توسل را بيان نمود.
3⃣«تسليم» است. مفاهيم و معارف تسليم نيز بسيار زياد است كه در فرصت ديگر بايد تشريح نمود.
4⃣اعلام آمادگی برای شهادت و چوب حراج زدن به تمام علائق دنياست. مفاهيم سلام در اين دسته نيز بسيار زياد است ولی اجمالاً بايد گفت كه با سلام به پيشگاه حضرت اباعبدالله (ع)، حركت شيعه شروع میشود و كليد میخورد.
5⃣درخواست مقامات ملكوتی برای خويش از آستان حضرت حسين (ع) است.
6⃣تكريم و ستايش مقامات حضرت اباعبدالله (ع) است. با توجه به آياتی مانند «سَلَامٌ عَلَىٰ نُوحٍ فِي الْعَالَمِين»، «سَلامٌ عَلى إِبْراهِيمَ» و... .
7⃣در ترجمه سلام گفتيم اصل همه اين مقامات از خود حضرت حق است، خود حضرت حق «سلام» است و هر سلامی از حضرت حق منشعب میشود و همه مقامات از حضرت حق اعطا شده و همه درجات رو به ناحيه حق دارند؛ بنا به فرمايش مولاتنا فاطمه (س) كه میفرمايند «وَ إِلَيْكَ يَعُودُ السَّلاَمُ».
♦️درخواست بالاترين مقامات ملكوت برای امام حسين (ع)
🔻در اين دسته از معانی سلام دعا میكنيم خدايا! همه مقامات بلند و مقامات مكلوتی را به حضرت حسين (ع) عطا كن! معانی و معارف و مفاهيم بسيار زيادی در اين دسته از معانی سلام موجود است كه آن نيز در فرصت ديگر بايد تشريح شود. ممكن است به نظر برسد كه همه مقامات در بهشت برای حضرت اباعبدالله الحسين (ع) فراهم است، پس دعای ما چه محلی از اعراب دارد؟ در جواب بايد گفت اولاً بهشت جايی پشت اين دنيا نيست. بهشت، عالم كمال است و مسيطر و مشرف به اين عالم است. بهشتيان انسان كاملند.
🔻«وَلَا تَحْسَبَنَّ الَّذِينَ قُتِلُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ أَمْوَاتًا بَلْ أَحْيَاءٌ عِنْدَ رَبِّهِمْ يُرْزَقُونَ»
(آلعمران:۱۶۹). وَلَا تَحْسَبَنَّ با «لاء نهی» و «نون تأكيد ثقيله» در آخر جمله، تأكيد میفرمايد كه: مبادا فكر كنيد آنهايی كه در راه خدا كشته شدهاند [و سرور و سالارشان، سيدالشهداء حضرت اباعبدالله (ع) است] مردهاند، (فكر نكنيد آنها مردهاند يعنی معلوم است كه زندهاند، ولی باز تأكيد میفرمايد) بلكه زندهاند. «عِنْدَ رَبِّهِمْ» با «عِنْدَ اَهلِ الدُّنيا» خيلی فرق دارد. سينه آنها ديگر جای غذاهای مادی در زمين «مِنْ بَقْلِهَا وَقِثَّائِهَا وَفُومِهَا وَعَدَسِهَا وَبَصَلِهَا» (بقره:۶۱). نيست، جای سير و پياز، جای شيری كه از شكم گاو بيرون میآيد نيست؛ جای عسلی كه از شكم زنبور بيرون میآيد نيست؛ آنجا، «أَنْهَارٌ مِنْ لَبَنٍ» (محمد:۱۵) میدهند؛ سرچشمه اين انهار، «عِنْدَ رَبِّهِمْ» است. يعنی از اعماق ملكوت اعلی سرازير میشود. آنجا، «وَأَنْهَارٌ مِنْ عَسَلٍ مُصَفًّى» (محمد:۱۵) میدهند، عسلهای آنجا چون «عِنْدَ رَبِّهِمْ» است، صفابخش است، انسان را صاف و مصفی میكند، زلال میكند. «يَشْرَبُونَ مِنْ كَأْسٍ كَانَ مِزَاجُهَا كَافُورًا» (انسان:۵). آنجا از شرابی به آنها میدهند كه سراسر راز و اسرار ملكوت است، آنها مینوشند و مینوشند و آن به آن اسرار ملكوت، برابرشان شكفته میشود و ما مثل نابيناهايی هستيم در ملك سليمان كه عظمت و سلطنت او را نمیبينيم، ولی آيا سليمان هم ما را نمیبيند؟ تمام حالات ما در چنگشان است.
┏━━━━━━━━🌸🍃━┓
@nasimezendegi
┗━━🌸🍃━━━━━━━┛
#تفسیر_زیارت_عاشورا
♦️اهلالبيت (ع) در اين دنيا خود را محدود به زندگی زمينی كردهاند
🔻اهلالبيت(ع) از اين دنيا كه میروند تازه دست و بالشان از تعهدی كه در اين دنيا داشتهاند تا مثل ما زمينیها زندگی كنند، باز میشود؛ اينجا نمیتوانند كراماتشان را هميشه نشان دهند، مگر حضرت اباعبدالله (ع) نمیتوانستند با يك اشاره در عاشورا، صحرای كربلا را تبديل به اقيانوسی از آب كنند؟ اگر نكردند نه اينكه ـ نعوذبالله ـ قدرت نداشته باشند، اما اگر چنين میكردند آن وقت دیگر نمیتوانستند الگویی برای ما در مبارزه با باطل باشند، چون ما مثل ایشان نمیتوانستیم عمل کنیم و صحرا را اقیانوس کنیم. لذا امام حسين (ع) برای هدايت ما و برای آنكه ما بتوانيم از او سرمشق بگيريم و راه او را ادامه دهيم، مثل ما زمينیها زندگی كردند. به همين دليل خود را تسليم حوادث زمينی میكردند. لذا مظلومانه آماده شد تا علی اصغرش را پاره پاره كنند، مظلومانه و غريب و بیكس در مقابل دشمن ايستاد سنگ به پيشانیشان زدند، تير به سينه مباركشان زدند، حضرت اشاره نكردند كه تير نيايد، اگر چنين میكردند فوراً امثال من رو سياه میگفتيم كه ما آن قدرتها را نداريم، پس نمیتوانيم از رفتار حضرت الگو بگيريم و با يزيديان زمان خود بجنگيم! اما اجازه دادند تير عمل كند، اجازه دادند تشنگی جگرشان را بسوزاند، اجازه دادند تا حنجر علی اصغرشان را آن گرگان خونآشام كربلا بدرند، اما وقتی از اين دنيا میروند دست و بالشان باز میشود.
♦️تجلّی كامل سلطنت اهلالبيت (ع) در مماتشان است
🔻حقيقتاً اين دنيا برايشان قفسی است كه از آن آزاد میشوند و شهادت آنها آغاز سلطنتشان با دست و بال باز است. اين مطلب، مربوط به معارف آخر زيارت عاشورا است: آنجا كه میفرمايد: «اللَّهُمَّ اجْعَلْ مَحْيَايَ مَحْيَا مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ، وَ مَمَاتِي مَمَاتَ مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ». يعنی در ممات محمد و آل محمد (ص) اسرار و مقاماتی است كه آرزوی هر بنده مقرب و اهل يقين و عارف كامل میباشد. زيارت عاشورا در اين جمله میفرمايد فكر نكنيد امام حسين (ع) كشته شد، و يزيديان خيال نكنند صورت مسأله را پاك كردند. بدانيد كه سلطنت امام حسين (ع) تازه شروع شده و آن به آن سلطنتش در حال توسعه است، آن به آن به لشكريان ایشان اضافه میشود. آن به آن دلهای سينه چاك عاشقانش از عشقش لبريز میشود. اينها همه در «مَمَاتَ مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ» اتفاق میافتد. ممات آل محمد (ص) از حيات آل محمد پرعظمتتر است. لذا آرزوی عارفان و كاملان، رسيدن به ممات آل محمد (ص) است، لذا میگوييم خدايا! نه تنها حياتم، بلكه مماتم را هم مثل ممات آل محمد (ص) كن كه تازه اول سلطنت است. مقامات مربوط به ممات آل محمد (ص) آن اندازه پر عظمت و شگفتآور و غير قابل تصور است كه تنها به آن دسته اعطا میشود كه حياتشان مانند حيات آل محمد (ص) باشد و كسانی كه حياتشان همچون حيات آل محمد (ص) نشود، محال است مقامات مربوط به ممات آل محمد (ص) نصيب آنان گردد.
┏━━━━━━━━🌸🍃━┓
@nasimezendegi
┗━━🌸🍃━━━━━━━┛
#تفسیر_زیارت_عاشورا
♦️با دعای ما چه مقاماتی به امام حسین (ع) خواهند داد؟
🔻اين سؤال مطرح است كه وقتی همه مقامات نزد حضرت اباعبدالله (ع) است، ما در معارف مستتر در سلام، چه دعايی برای حضرت به جهت كسب مقامات بلندتر میكنيم؟ و چه مقاماتی را برای حضرت درخواست مینمائيم؟ اين شبهه وجود دارد که مقامات هم بالاخره در يكجا به انتها میرسند، اما اينطور نيست، هر چه مقام بدهند مگر به آخر میرسد؟ هرچه سلطنت و قدرت و عظمت و شوكت و علم و معرفت و جلال و نشاط و سرور دهند، مگر تمام میشود؟ مگر عظمت خدا به پايان میرسد؟ مگر جلال و شوكت و قدرت و سطوت و سلطنت خدا به آخر میرسد؟ مگر رحمانيت خدا به آخر میرسد؟
🔻وقتی رحمانيت خدا به انتها میرسد كه خود خدا به آخر برسد و اين غير ممكن است. «وَ إِنْ مِنْ شَيْءٍ إِلَّا عِنْدَنا خَزائِنُهُ وَ ما نُنَزِّلُهُ إِلَّا بِقَدَرٍ مَعْلُومٍ» (حجر:۲۱)، حقتعالی در اين آيه كريمه میفرمايد كه گنجينههای همه مقامات، همه سلطنتها، همه رحمتها، همه جلالها، همه قدرتها، همه عظمتها، همه شوكتها، همه نعمتها، همه فيوضات نزد ماست و هيچكس از خزائن آن خبر ندارد. به هركس به اندازه ظرفيتش میدهند. هركس سينه چاكتر باشد بيشتر نصيبش میشود. گاهی به اندازه همه هستی است و به سينه منشرح رسول خدا (ص) نازل میشود: «أَلَمْ نَشْرَحْ لَكَ صَدْرَكَ» (انشراح:۱) و گاهی به اندازه پوست پستهای است كه به من رو سياه میدهند.
🔻بنابراين «سلام» در مفهوم درخواست مقامات ملكوتی چنين معنا میشود كه همينطور كه رو به اباعبدالله (ع) سلام میكنيم از خدا میخواهيم ای خدا! همه مقامات ملكوت را تسليمش كن، ای خدا! سلطنت دو عالم را تسليمش كن، ای خدا ملائك را به نوكریاش درآور، ای خدا دشمنانش را خوار كن، تعداد دعاهايی كه در اين دسته از مفاهيم سلام است قابل شمارش نيست.
♦️اسرار صدبار سلام
🔻اینكه در زيارت عاشورا دستور صدبار سلام آمده است، سرّی عجيب است! آيا زيارت ديگری داريم كه صد سلام داشته باشد؟ اگر آدم بیجهت به شخصی صدبار سلام كند، میگويند عقلش را از دست داده است! در سنت رسول اكرم (ص) هم نداريم يك نفر چند بار به رسول خدا (ص) در يك ديدار سلام كند و حضرت هم در همان مجلس همه را جواب دهند.
🔻چه سرّی در صد سلام هست؟ چرا تدبر نمیكنی؟ «أَمْ عَلى قُلُوبٍ أَقْفالُها» (محمد:۲۴)، مگر بر دلهايتان قفل زدهاند؟ آيا نمیبينی در كلمه اَلسّلامُ عَلَيك چه معارف عظيمی نهفته شده است!؟ با هر سلامی از مقام خزائن غيب فتوحاتی میشود. سلامی كه معنیاش فقط «درود» باشد يكیاش هم زياد است، اما سلامی كه يك مفاتيحالجنان دعا در آن نهفته باشد، يك ميليون بارش هم كم است. با هر سلامی فيوضاتی میرسد كه ما اصلاً نمیدانيم حقيقت آنها چيست. روح حضرت با انواری كه ما از حقيقت آنها بیخبريم منور میشود. اسراری كه ما نمیفهميم برای حضرت مكشوف میشود، نعماتی كه ما نمیدانيم به حضرت سرازير میشود، رحماتی كه ما نمیشناسيم و معارفی كه نمیفهميم حضرت را در بر میگيرد، با هر سلام «وَ إِنْ مِنْ شَيْءٍ إِلَّا عِنْدَنا خَزائِنُهُ» برای حضرت نازل میشود. آن وقت معارف و مفاهيم صد سلام حيرتآور میشود!!
🔻اگر كسی به هشتادمين سلام رسيد و روی آب راه نرفت يا در آسمان پرواز نكرد، به سلام كردن خودش شك كند، به معارفش شك كند، به ايمانش شك كند. حتی با يك سلام بايد بتواند پا روی اقيانوس گذارد و جلو برود! اين سلام اگر سلام حقيقی باشد بايد چنين آثاری داشته باشد ولی ما زيارت عاشورا را دست انداختهايم، با زيارت عاشورا بازی كردهايم، اين معنی را از قرآن ثابت كرديم و آيات و روايات مربوطه هم قبلاً ذكر شد. نوارها را بگير و تكرار و تمرين كن، براي آشپزی فيلم آموزشی ميخرند، اگر پزشكی در تلويزيون توصيهای بكند تو هم آنرا به همه توصيه میكنی، حداقل با معارف حسينی اينطور معامله كن، حداقل با معارف اهلبيت (ع) اينطور برخورد كن، اگر تلاش نكنی سرت كلاه میرود، خدا نكند كه چنين شود.
┏━━━━━━━━🌸🍃━┓
@nasimezendegi
┗━━🌸🍃━━━━━━━┛
#تفسیر_زیارت_عاشورا
♦️اسرار سلام به معنی توسل
🔻دسته ديگر از مفاهيم سلام، توسل است؛ يعنی ای حسين جان! به مقامات تو سلام میكنم، خودم را متوسل به مقام صبر تو میكنم و به صبرت متوسل میشوم، حسينم! به مقام غيرت الهیات متوسل میشوم، تسليم مقام عرفانيت شده و به معارفت توسل میجويم، حسين من، حسين عزيزم! به مقام عشقت متوسل میشوم، حسينم! به مقام تعهد به اجرای احكام الهیات متوسل میشوم، حسين جان! به مقام غضب و خشمت تو نسبت به دشمنان خدا توسل میكنم، در مقابل يكايك مقامات و كرامات حضرت اباعبدالله الحسين (ع) متوسل میشويم و با اين توسل به هر يك از آن مقامات توسل پيدا میكنيم، آن وقت انشاءالله به ميزان مجاهدتهای بعدی به آن مقامات نزديك خواهيم شد. بنابراين در اين رشته از معانی سلام، ميليونها مقام برای حضرت اباعبدالله وجود دارد كه ما به آنها متوسل میشويم!
♦️اسرار سلام با مفهوم تسليم
🔻دسته ديگر از معانی سلام، تسليم است. «السَّلامُ عَلَيكَ يا اَباعَبدِالله» يعنی آقاجان! میدانم چيزی ندارم تا تقديمتان كنم، اما مرا هم بپذيريد، آنقدر به من لياقت دهيد تا چنان تسليمتان باشم كه اگر دستور داديد سرم را جدا كرده و تقديمتان كنم، بدون لحظهای درنگ چنان كنم. ادعای بالايی است ولی ممكن است، میشود به اين مقامات رسيد چه اينكه شهدای اسلام در تاريخ تشيع نشان دادهاند كه چنين ادعاهايی با مجاهدت قابل دسترسی میباشد.
🔻در حالات مرحوم آقا شيخ جعفر مجتهدی نقل میكنند كه زياد مايل نبودند از ايشان عكس گرفته شود، يكبار كه از ايشان اجازه خواستند كه عكسشان را بيندازند، گفته بودند اجازه دهيد وقتی حضرت صاحب ظهور كردند من سرم را روي دستانم گرفته و تقديمشان میكنم، آن وقت شما در آن حال از من عكس بگيريد. توجه كنيد كه بزرگان از روی مسامحه و تعارف حرف نمیزنند، اصلاً چون با حساب و كتاب حرف میزنند به مقامات بزرگ نائل شدهاند.
🔻حسينجان! من تسليم تو هستم. غصه میخورم از اينكه روز عاشورا همراهت نبودم، تمام فرهنگ و انديشهام را تسليم تو میكنم، تمام زندگیام را تسليم تو میكنم، تمام كسب و كار و خانواده و اهل و عيالم را تسليمت میكنم، چون شنيدهام كه ياران باوفايت چنين كردهاند و میدانم «كل يوم عاشورا و كل ارض كربلا».
🔻حسينم! بگو چه كنم، ياران مكتب تو در كجا بیكس ماندهاند تا آنها را كمك كنم؟ میدانم هرچه دوستانت زيادتر شوند دشمنانت هم بيشتر خواهند شد. حسينم! اگر از اين زيارت برگشتم و يقين كردم كه تمام اموالم را بايد در راه روضه و اطاعت تو دهم؛ همه را تقديمت میكنم. همه چيزم را فدايت میكنم. حسينم! اگر بدانم بايد فرزندانم را اسماعيل وار قربانیات كنم، چنين میكنم. حسين جان به جان علی اصغرت اگر الان بگويی كه فرزندم را قربانی علی اصغر كنم، همان خواهم كرد، به جان علی اكبرت اگر فرمان دهی بلافاصله جوانم را قربانی علی اكبرت خواهم كرد. وقتی كه استخوانهای شهدا را برای پدر و مادر شهيد میآوردند، مادرش يكی يكی استخوانها را میبوسيد و میگفت حسينجان دوباره تقديمت میكنم! اين سلام تسليم است.
┏━━━━━━━━🌸🍃━┓
@nasimezendegi
┗━━🌸🍃━━━━━━━┛
13-ali(www.rasekhoon.net)_3.mp3
18.32M
ادامه قیام بعد از واقعه عاشورا
┏━━━━━━━━🌸🍃━┓
@nasimezendegi
┗━━🌸🍃━━━━━━━┛
13-ali(www.rasekhoon.net)_4.mp3
17.95M
مهمترین ویژگی عاشورا
┏━━━━━━━━🌸🍃━┓
@nasimezendegi
┗━━🌸🍃━━━━━━━┛