✳️ امام عصر (ع) بقیه الله است. آیا قدر ایشان را می شناسیم؟
🔹 هیچ پرسیده ایم چرا در دانشگاه های دنیا رشته باستان شناسی وجود دارد؟!
چرا میلیاردها دلار و یورو صرف تربیت دانشجو و استاد این رشته می شود؟!
هزاران باستان شناس در گوشه و کنار دنیا با صرف عمر و هزینه های گزاف به دنبال چه می گردند؟!
🔹 چرا این همه شور و شوق در دستیابی به آثار باستانی در میان ملل مختلف وجود دارد؟!
چرا اشیاء باستانی به قیمت های بسیار گزاف در حراجی های بزرگ دنیا خرید و فروش می شوند؟!
🔹 چرا وجود موزه های تاریخی این همه مهم است و بخشی از درآمد کشورهایی همچون فرانسه از رهگذر همین موزه ها تامین می شود؟!
🔹 راستی چرا همه جهانیان در گوشه و کنار دنیا از افراد کهنسال پرس و جو می کنند و اگر کسی یافت شود که مثلا دویست سال داشته باشد، تمام چشم ها متوجه او می شود؟!
و ....
🔹 پاسخ همه اینها در یک کلمه نهفته است:
انسان محدود و محاصره شده در زمان و مکان بسی کنجکاو است و می خواهد بداند ریشه های تاریخی او چیست و چه سرنوشت و سرگذشتی دارد!
❇️ حال در برابر این همه کنجکاوی ها و دست و پازدن در تاریکی ها:
🔹 اگر به جهانیان اعلام کنیم که به جای اشیای بی جان و خاموش، کسی در میان ما است که خود قریب به هزار و سیصد سال عمر دارد و همه رخدادهای سیزده سده گذشته را شهود کرده است، چه حال و هوایی پیدا خواهند کرد؟!
🔹 اگر به جهانیان گفته شود که کسی در میان ما است که نه تنها به اندازه عمر خود، بلکه از رخدادهای چند هزار سال گذشته پیش از خود نه تنها اطلاع دارد، بلکه می تواند دست ما را گرفته و در میان همه ملل گذشته بنشاند و بفرماید که خود بنگر که آنان که بودند و چه کردند، دیگر چه حس و حالی خواهند داشت؟!
🔹 اگر به جهانیان گفته شود که کسی در میان ماست که همینک می تواند تمام افق های بیکرانه هستی را درنوردد و قادر است ما را بدون نیاز به سفینه های آن چنانی، به کرانه های بس دور دست با مقیاس میلیون ها سال نوری ببرد تا درنگریم در جهان پیرامون ما چه می گذرد، چه حال و وضعی خواهند داشت؟!
🔹 اگر به جهانیان بگوییم کسی در میان ما است که می تواند آینده را در هم فرو ریزد و پرده از هر آن چه تا پایان هستی رخ می دهد، کنار بزند، چه حال و هوایی خواهند داشت؟!
🔹 خواهند گفت: اینها همه افسوس و افسانه است!!
🔹 خواهیم گفت: نه حقیقتا راست است؛ مهدی موعود ما همان جان جهانیان و همان باقی و بقیه الهی و تنها بازمانده از صدر تا ساقه هستی، همان کسی است که همه امتیازها و گنج های گفته شده را در خود یک جا جمع دارد!
آن چه خوبان همه دارند تو یک جا داری.
🔹 می پرسند: شگفتا پس کجاست؟
خواهیم گفت: هیچ حجابی در بین نیست، جز حجاب خودمان!
تو خود حجاب خودی حافظ از میان برخیز
🔹 می پرسند: پس عاشقان و دلباختگان شیدای او کجایند؟!
جز شرمساری و اذعان به کوتاهی چه پاسخی در چنته داریم!!
🔹 راستی چرا این عشقی که حافظ از آن سخن گفت؛ عشقی که در سایه آن دل همدم جان نمی شود و جان از خدمت تن سرباز می زند، در وجود ما نسبت به جان جهانیان پدید نمی آید؟!
دل به امید روی او همدم جان نمیشود
جان به هوای کوی او خدمت تن نمیکند!
🔹 چرا با داشتن چنین سرمایه بی بدیل و جام و جم بی نظیر و برخورداری از گوهری برون از هر صدف کون و مکان، این همه این جا و آن جا سرگردانیم و از گمشدگان وادی حقیقت، کوی دوست را طلب می کنیم؟!
سال ها دل طلب جام جم از ما می کرد
آن چه خود داشت ز بیگانه تمنا می کرد!
گوهری کز صدف کون و مکان بیرون بود
طلب از گمشدگان لب دریا می کرد!
اللهم عجل لولیک الفرج و العافیه و النصر وارنا الطلعه الرشیده و الغره الحمیده و اکحل ناظرنا بنظره منا الیه و اجعلنا من اعوانه و انصاره و اشرکنا فی دعائه و بلغه منا تحیه و سلاما و زدنا بذلک یا رب اکراما
http://eitaa.com/alinasirigilani
✳️ دیدار مستمر با حضرت حجت (ع) فیضی است بی پایان
ملاقات با حضرت حجت (ع) به دو صورت قابل تحقق است:
در خواب یا در بیداری
در بیداری یا با مکاشفه است یا به صورت طبیعی و فیزیکی
ملاقات در عالم طبیعت یا همراه با عدم شناسایی امام است یا همراه با شناسایی ایشان.
ملاقات با شناسایی یا به صورت اتفاقی است یا از پیش اعلام شده
ملاقات از پیش اعلام شده یا مقطعی است یا مستمر.
در ملاقات با حضرت سه شرط لازم است:
سنخیت، ظرفیت و مصلحت
ملاقات در هر مرتبه تابعی از میزان شایستگی های علمی، اخلاقی و معنوی فرد است و هر چه این شایستگی بیشتر و قوی تر باشد، امکان ملاقات بیشتر و قوی تر فراهم می گردد.
ضعیف ترین نوع ملاقات در خواب است و قوی ترین در بیداری
قوی ترین نوع در ملاقات در بیداری از نوع از پیش اعلام شده و مستمر است؛ شبیه آن چه که در باره مرحوم بحر العلوم گفته می شود.
برخی مدعی اند که ملاقات افتخاری نیست؛ همان گونه که کافران و منافقان پیامبر اکرم و اهل بیت (ع) را مستمرا ملاقات می کردند.
این مدعا مردود است.
در عصر غیبت دیدار حضرت حجت (ع) آن هم از نوع دیدار در بیداری و همراهی با شناسایی امام کبریت احمر است که جز برای اوتاد رخ نمی دهد؛ نظیر آن که ملاقات و شناسایی حضرت خضر جز برای موسی (ع) فراهم نشد.
پیداست که بر اساس قاعده مصلحت و ظرفیت افراد بار یافته به محضر حضرت حجت (ع) نه اجازه بازگویی دارند و نه از شوقی در این جهت برای کسب شهرت و آوازه برخورداراند.
خوشا به حال چنین شایستگانی!
http://eitaa.com/alinasirigilani
✳️ انتشار کتاب «تعامل متقابل کتاب و سنت»
به لطف الهی کتاب «تعامل متقابل کتاب و سنت» اثر استاد علی نصیری توسط انتشارات وحی و خرد وابسته به موسسه معارف و خرد انتشار یافت.
در بخشی از مقدمه این کتاب چنین آمده است:
نگارنده در دهه هفتاد که در حوزه علمیه مشهد مقدس و در جوار مضجع شریف ثامن الحجج× به تحصیل، تدریس و تحقیق اشتغال داشت، توفیق یافت تا بخشهای قابل ملاحظهای از تفسیر ارزشمند المیزان را مورد مطالعه و مداقه قرار دهد. در ضمنِ مطالعه تفطن یافت که علامه طباطبایی در ترسیم چگونگی تعامل روایات با قرآن، نگاه ویژهای دارد که با نگاه متعارف و رایج چندان سازگاری ندارد. توسعه دامنه مطالعه در این زمینه در سالهای بعد و آشنایی بیشتر با اندیشههای قرآنیون و نیز در پی آگاهی وسیعتر از دیدگاه اخباریان، زمینه شکل گیری ترسیم چهار دیدگاه در تعامل کتاب و سنت را فراهم آورد که نخستین بار حاصل ژرف اندیشی در این عرصه در مقالهای در سال 1379 در فصلنامه علوم حدیث انتشار یافت.
در سال 1382 در پی شکل گیری همکاری پژوهشی نگارنده با پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، تکمیل پژوهش در این زمینه در دستور کار قرار گرفت و در پی آن کتاب «رابطه متقابل کتاب و سنت» در سال 1386 توسط این پژوهشگاه انتشار یافت. این کتاب در برگیرنده نظریهای نو در تبیین چگونگی ارتباط کتاب و سنت بوده و نگارنده در آن از نظریه «دو گانه محوری» و به عبارت دیگر از نظریه «دو گانه انگاری حجیت و منبعیت کتاب و سنت» دفاع کرده و کتاب بر اساس چنین پیشینهای سامان یافت.
گفتنی است که تا پیش از تدوین کتاب «رابطه متقابل کتاب و سنت»، هیچ تحقیقی مستقل در میان آثار شیعه به صورت کتاب، مقاله یا پایان نامه در باره ترسیم چگونگی تعامل کتاب و سنت انجام نگرفته بود؛ چنان که تبیین دقیق دیدگاه علامه طباطبایی در این باره، نخستین بار در این کتاب بازتاب یافت؛ زیرا کسانی که به معرفی تفسیر المیزان پرداختند، بدون امعان توجه به نظریه دقیق علامه طباطبایی مدعی شدند که تفسیر ایشان از نوع «تفسیر قرآن به قرآن» است، در حالی که باید توجه داشت چنین روشی در تفسیر از دوران پیامبر اکرم| مورد توجه بوده و لزوماً روشی نوین و بدیع تلقی نمیگردد.
آن چه وجه تمایز تفسیر المیزان با تفاسیر در این زمینه دیگر تلقی میگردد، تاکید ایشان بر انحصار این روش و بینیازی قرآن از روایات در تفسیر است. به عبارت علمیتر دیدگاه علامه طباطبایی در باره تفسیر قرآن به قرآن از نوع «به شرط شئ»؛ یعنی مشروط بودن تفسیر قرآن به استمداد از قرآن و در کنار آن از نوع «بشرط لا»؛ یعنی مشروط بودن تفسیر قرآن به عدم استمداد از غیر قرآن حتی از سنت است.
نیز تا پیش از تدوین این کتاب دیدگاه قرآنیون در هیچ اثر مستقلی در کشور مورد توجه شایسته قرار نگرفت و شاید بتوان ادعا کرد که اساساً چنین جریانی شناخته شده نبود، اما پس از انتشار این کتاب این جریان مورد توجه نسبتاً گسترده قرار گرفت و دستمایه بسیاری از پژوهشها شد.
به لطف الهی این کتاب پس از انتشار مورد استقبال فراوان فاضلان و فرهیختگان حوزه و دانشگاه قرار گرفت و در سال انتشار از سوی جشنواره بین المللی فارابی به عنوان کتاب برگزیده و متعاقب آن در همایش سال حوزه نیز به عنوان کتاب سال حوزه معرفی و مورد تشویق قرار گرفت.
بیان یک رؤیای صادق در باره این کتاب خالی از لطف نیست: در ایام تحصیل در حوزه علمیه مشهد در سال 1367 شبی در خواب دیدم که در سالن همایشی با حضور شماری زیاد از حوزویان در قم لوحی که پیامآور نشان اجتهاد بود، از دست یکی از مراجع معروف حوزه علمیه قم دریافت می کنم. این خواب را فقط به یکی از دوستان بسیار صمیمی و هم مباحثه بازگو کردم. این رؤیا در سال 1386؛ یعنی حدود بیست سال بعد همزمان با دریافت جایزه این کتاب تعبیر شد.
افزون بر برگزاری کرسی نظریه پردازی در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی که متن آن در پایان چاپ پیشین کتاب انعکاس یافت، تا کنون چندین جلسه به هدف نقد و بررسی کتاب برگزار شد که دو مورد آن به همت انجمن قرآن پژوهی و نمایشگاه بین المللی قرآن در قم و تهران بوده است. نیز شمار زیادی از فاضلان حوزه پس از تدوین این کتاب و تبیین دیدگاه علامه طباطبایی در باره چگونگی تعامل سنت در برابر قرآن، در نگاشتههای خود به این مبحث توجه ویژهای کردند و در دفاع یا ردّ یا پذیرش بخشی از آن، البته گاه بدون رعایت امانت در نقل و تاثیر پذیری از این کتاب! قلمفرسایی نمودند.
👇👇👇
از سویی دیگر، به لطف الهی و با الهام از اثر نگارنده، دو واحد درسی با عنوان «رابطه کتاب و سنت» در برخی از رشتههای مربوط به مطالعات قرآن و حدیث در مراکز آموزشی مختلف حوزه و دانشگاه و در پی آن استفاده از این کتاب به عنوان متن درسی در مقاطع ارشد و دکترا ، مورد توجه ویژه قرار گرفت. هم چنین در سال 1397 بنا به پیشنهاد مرکز هماهنگی و توسعه پژوهش و آموزش عالی قرآنی کشور و با همکاری دانشگاه قرآن و حدیث کتاب «رابطه قرآن و سنت» که متنی برگرفته از کتاب مورد اشاره است، به عنوان متن درسی مقطع کارشناسی تدوین و انتشار یافت.
اینک که این مقدمه را مینگارم، قریب به پانزده سال از انتشار کتاب «رابطه متقابل کتاب و سنت» میگذرد و سالها است که با پایان یافتن انتشار، کتاب از دسترس محققان و علاقهمندان خارج شده است.
نگارنده چند سالی مترصد فرصت مناسبی بود تا ضمن بازنگری اساسی در متن کتاب، آن را مجدداً منتشر سازد؛ تا آن که در بهار سال 1397 و نیز برای بار دوم در بهار سال 1400، این فرصت فراهم شد و کتاب طی دو مرحله مورد بررسی و مداقه مجدد و گسترده قرار گرفت و در کنار حذف یا جابجایی بخشی عمدهای از مباحث، غنی سازی مصادر کتاب، ویرایش ادبی و محتوایی و جایگزینی آیات و روایات معرّب، مطالب فراوانی بر آن افزوده شد و در ساختار فصول کتاب تغییرات زیادی داده شد؛ به گونهای که کتاب از پنج فصل به هفده فصل تغییر یافت. مقایسه کتاب پیشین با این کتاب در چهار زمینه: محتوا، ساختار، منابع و حجم، گستردگی میزان تغییرات در کتاب کنونی را آشکار میسازد. از این جهت خوشوقت هستم که کتاب با ویرایش علمی و ادبی مناسب و ان شاء الله تعالی با کمترین ایراد، در اختیار مخاطبان قرار میگیرد.
والله ولی التوفیق
قم/ موسسه معارف وحی و خرد/ علینصیری
بیستم فروردین 1400
علاقه مندان برای تهیه این کتاب می توانند به سایت طاقچه به آدرس ذیل مراجعه فرمایند: https://taaghche.com/book/118924
🆔 eitaa.com/alinasirigilani
🌐 www.maref.ir
✳️ کتاب های عرضه شده #استاد_علی_نصیری در #سایت_طاقچه
به اطلاع همه دوستان و همراهان مکرم می رساند کتب الکترونیکیِ استاد علی نصیری که توسط انتشارات #وحی_و_خرد وابسته به موسسه «معارف وحی و خرد» و نیز سایر انتشارات، انتشار یافته در سایت #طاقچه به آدرس های ذیل بارگزاری شده است.
🔸علاقهمندان می توانند برای تهیه کتب استاد به سایت مذکور مراجعه فرمایند:
1. روش شناسی تفسیر قرآن:
https://taaghche.com/book/38697
2. روش شناسی تفسیر آیات:
https://taaghche.com/book/101940
3. تعامل متقابل کتاب و سنت:
https://taaghche.com/book/118924
4. اجتهاد روایت محور و فقاهت مدار:
https://taaghche.com/book/101074
5. مکتب تفسیری صدرالمتالهین:
https://taaghche.com/book/116720
6. هنر و زیبا شناسی از منظر قرآن:
https://taaghche.com/book/29026
7. راز جاودانگی قرآن:
https://taaghche.com/book/12483
8. قرآن گفتار الاهی:
https://taaghche.com/book/29027
9. پیراستگی قرآن از تحریف:
https://taaghche.com/book/94585
10. قرآن کتاب شور و شیدایی:
https://taaghche.com/book/29028
11. قرآن شناسی:
https://taaghche.com/book/57469
12. بهشت وعده گاه نیکوکاران:
https://taaghche.com/book/110607/
13. معرفت قرآنی (پنج جلد):
https://taaghche.com/book/15286
14. استاد معرفت احیاگر علوم قرآنی:
https://taaghche.com/book/12473
15. روششناسی نقد احادیث (ویراست جدید):
https://taaghche.com/book/29030
16. شرح گزیده روایات کافی:
https://taaghche.com/book/106691
17. درسنامه علم حدیث:
https://taaghche.com/book/81545
18. آشنایی با علوم حدیث:
https://taaghche.com/book/81543
19. راهنمای تحصیل در حوزه (ج 1):
https://taaghche.com/book/38698
20. راهنمای تحصیل در حوزه (ج 2):
https://taaghche.com/book/38699
21. درسنامه اخلاق اسلامی:
https://taaghche.com/book/12478
22. سلوک اخلاقی:
https://taaghche.com/book/116719
23. بیست درس اخلاقی:
https://taaghche.com/book/111100/
24. آیین همسرگزینی:
https://taaghche.com/book/29024
25. نقد پدیده اباحه گری:
https://taaghche.com/book/12480
26. سیمای حضرت امیر (ع):
https://taaghche.com/book/29051
27. فاطمه (س) بانوی بیمثال:
https://taaghche.com/book/29023
28. امام حسین (ع) پیشوای روشناییها:
https://taaghche.com/book/6205
29. پیشوای روشنایی:
https://taaghche.com/book/4927
30. انتظار موعود:
https://taaghche.com/book/12476
🔹 سایر کتب استاد که تا کنون توسط انتشارات مختلف به زیور طبع آراسته شده اند به شرح ذیل است:
1. حدیث شناسی (۲ جلد)، مرکز مدیریت حوزه علمیه خواهران، ۱۳۸۳
2. تفسیر موضوعی قرآن (گروهی)، دفتر نشر معارف، ۱۳۸۴
3. آشنایی با جوامع حدیثی شیعه واهل سنت، جامعه المصطفی، ۱۳۸۵
4. آشنایی با تاریخ و منابع حدیثی، جامعه المصطفی، ۱۳۸۵
5. تفسیر موضوعی قرآن، نشر معارف، ۱۳۹۵
6. تفسیر موضوعی نهج البلاغه، نشر معارف، ۱۳۹۶
7. رابطه قرآن و سنت، دانشگاه قرآن و حدیث و سمت، ۱۳۹۷
8، رابطه متقابل کتاب و سنت، پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، 1386
🆔 eitaa.com/alinasirigilani
🌐 www.maref.ir
✳️ دیروز بیست و هشتم اسفندماه ۱۴۰۰ توفیق زیارت قبور در بهشت معصومه فراهم شد.
سه تصویر ذیل همراه با یادآوری نکاتی تقدیم همراهان مکرم می شود.
👇👇👇
✳️ مدفن عالمان و فاضلان حوزوی
در این بخش از بهشت معصومه قبر شمار قابل توجهی از حوزویان قرار دارد.
با سنین و مراتب علمی و اجتماعی مختلف
زیارت قبور آنان بسیار درس آموز است.
گویا به زبان رسا فریاد می کنند که روزی کنار ما جای خواهید گرفت.
برای شادی روح آنان فاتحه ای تقدیم کنیم.
http://eitaa.com/alinasirigilani
✳️ مدفن شهدای مدافع حرم
در این بخش مدفی شهدای مدافع حرم از لشکر فاطمیون و زینبیون قرار دارد.
عمر اکثر آنان در حد بیست تا بیست و پنج سال است. در اوج جوانی!
گمنامی، مظلومیت و به یک معنا غربت بر تمام این قبور حاکم است.
عشق آنان دفاع از حرم حضرت زینب (ع) بود.
بدون تردید اگر خون فشانی آنان نبود، داعش جایی از سرزمین های اسلامی و حتی غیر اسلامی را سالم نمی گذاشت!
خدایشان مورد رحمت و لطف بیکران خود قرار دهد.
اقتضای ادب دینی تقدیم فاتحه برای شادی روح آنان است.
http://eitaa.com/alinasirigilani
✳️ مدفن مرحوم خانم داودی
معاون محترم آموزش حوزه علمیه خواهران
بانویی بسیار مومنه و متقیه که این ناچیز در تمام این سال ها مثل ایشان را در برخورداری از مراتب ایمان، تقوا، اخلاق دینی، متانت، عفاف و کاردانی کمتر دیدم.
خدایش رحمت فرماید!
برای شادی روح ایشان فاتحه ای تقدیم کنیم.
http://eitaa.com/alinasirigilani
✳️ شادباش آغازیدن سال و قرن جدید
سلام علیکم
لطف و عنایت مستمر الهی شامل حال ما و شما شده و باری دیگر بهاری دیگر را درک خواهیم کرد.
هم چنان چشم ما از زیبایی های عالم هستی نوازش ها خواهد داشت و جان ما از روح رحمت الهی بهره ها خواهد گرفت.
هم چنان شکوفه گل های بهاری، چهچهه مرغان غزل خوان الهی و جوش و خروش رودها و رودخانه ها ما را از شادمانی سرمست خواهند کرد.
هم چنان پرونده نمازها، روزه ها و مناجات در شب های دیجور و روزهای تفتیده باز است.
هم چنان می توان دست نوازش بر سر یتیمی کشید و با احسان و انفاق گرد غم از جان رنجور مستمندان تکاند.
هم چنان می توان ترنم تلاوت قرآن داشت و زیارت مراقد شریف اولیای الهی را در کارنامه عمل خود ثبت کرد.
خدا را بر همه این نعمت ها و مرحمت ها هزاران هزار بار شکر و سپاس!
چگونه می توانیم شاکر این همه لطف و لطافت الهی باشیم؟!
باری، عمری با همه فرازها و فرودها از ما و شما صرف شد و اینک با گذار از سال ۱۴۰۰ و بلکه با گذار از سده چهاردم، سالی دیگر و قرنی فراتر را شهود خواهیم کرد.
نمی دانیم در ایام و سالیان باقی مانده از عمر چه سعادت ها یا محرومیت ها نصیب ما می گردد.
مهم آن است که برای فزایش بندگی خداوند و فزونی خدمت به بندگان او دست از پا نشناسیم.
چنین است که در شادباش دوستان عتیق و شفیق پیشگام می شویم و تبریک و تهنیت خود را نثار آنان می سازیم.
در آستانه آغازیدن سال و قرنی جدید تبریک و تهنیت خود را به آن دوست و برادر مکرم دینی تقدیم می داریم و از خداوند مهر گستر می طلبیم که بهترین و برترین تحفه ها و توشه ها را برای شما و ما رقم زند و تمام لحظات عمر باقی مانده شما و ما را از فیض و فوز خود لبریز و لبالب سازد و نورانی ترین فرجام را برای شما و ما رقم زند!
بمنه و کرمه
علی نصیری
بیست و نهم اسفند ماه ۱۴۰۰
قم، حرم مطهر فاطمه معصومه (ع)
http://eitaa.com/alinasirigilani