نکاتی در باره اغتشاشات اخیر.mp3
9.42M
حضرت استاد دکتر نصیری سلام علیکم
چنانکه مستحضرید، در ایام شروع سال تحصیلی دانشگاه قرار داریم. شرایط ویژه کشور در دو هفته اخیر، حرف اول و اصلی هر محفلی به خصوص محافل جوانان و قشر مطالبه گر دانشجوست. متاسفانه مجموعه طرف های درگیر اعم از معترضان(که صفوف آنها آلوده به اغتشاشگران و هتک حرمت ارزش های دینی و ملی و... شد) و نیز برخی از ارکان انتظامی و امنیتی و حتی بعضی مسئولان امور خوب عمل نکردند؛ اعتراض به سمت اغتشاش کشیده شد. بنابراین همچنان التهاب و ناآرامی در بخش قابل ملاحظه ای از کشور وجود دارد و شاهد آن هم وضعیت ناپایدار اینترنت و اعمال محدودیت های گسترده فضای مجازی در این روزهاست.
و اما درست در این شرایط حساس استاد معارف اسلامی باید در کلاس درس در مقابل دانشجویِ احساسیِ کم طاقت و مملو از سئوال و لبریز از خشم و بدبین به نیروهای ارزشی و حتی بدبین به بعضی از ارزش ها و سنت های دینی، قرار گیرد و از خدا و پیغمبر و انقلاب اسلامی با آنها سخن بگوید؛ و این شرایط سخت و چالش برانگیزی را برای این قشر دغدغه مند و زحمتکش رقم زده و می زند.
مستدعی است ضمن ارائه تحلیلی از اوضاع، نقطه نظرات راهگشا و توصیه های عملیاتی خود را برای مدیریت بهتر شرایط توسط استاد معارف و تاثیرگذاری بهتر دروس معارف اسلامی، در این برهه حساس دریغ نفرمایید.
🔹 علیکم السلام
پاسخ در فایل صوتی پیوست آمده است.
http://eitaa.com/alinasirigilani
✳️ بررسی وقت مغرب شرعی بر اساس روش اجتهادی روایت محور و فقاهت مدار (بخش 15)
بررسی روایت پانزدهم
4841- 15- وَ عَنْهُ عَنِ ابْنِ رِبَاطٍ عَنْ جَارُودٍ أَوْ إِسْمَاعِيلَ بْنِ أَبِي سَمَّالٍ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ أَبِي حَمْزَةَ عَنْ جَارُودٍ قَالَ: قَالَ لِي أَبُو عَبْدِ اللَّهِ× يَا جَارُودُ يُنْصَحُونَ فَلَا يَقْبَلُونَ وَ إِذَا سَمِعُوا بِشَيْءٍ نَادَوْا بِهِ أَوْ حُدِّثُوا بِشَيْءٍ أَذَاعُوهُ قُلْتُ لَهُمْ مَسُّوا بِالْمَغْرِبِ قَلِيلًا فَتَرَكُوهَا حَتَّى اشْتَبَكَتِ النُّجُومُ فَأَنَا الْآنَ أُصَلِّيهَا إِذَا سَقَطَ الْقُرْصُ.
1. تخریج و سند
این حدیث را تنها شیخ طوسی در تهذیب الاحکام در «باب المواقيت» نقل کرده است. حدیث دارای دو طریق است:
طریق اول: احمد بن الحسن بن علي الطوسي عن الحسن بن محمد بن سماعة عن علي بن الحسن بن رباط عن جارود بن المنذر الكندي.
طریق دوم: احمد بن الحسن بن علي الطوسي عن إسماعيل بن أبي بكر بن أبي سمال عن جارود بن المنذر الكندي.
در سند طریق اول «حسن بن محمد بن سماعة» و در طریق دوم «إسماعيل بن أبي بكر بن أبي سمال» واقفی است. از این جهت، این سند نیز موثقه است؛ با این حال از نظر ما حدیث موثق، صحیح است.
2. متن
یک؛ قَالَ: قَالَ لِي أَبُو عَبْدِ اللَّهِ× يَا جَارُودُ يُنْصَحُونَ فَلَا يَقْبَلُونَ؛ جارود بن منذر؛ راوی حدیث گفت که امام صادق× به من فرمود: آنان نصیحت میشوند، اما نمیپذیرند. مساله مورد شکایت، ضمیر فعل «يُنْصَحُونَ فَلَا يَقْبَلُونَ» و مخاطب مورد نظر امام معرفی نشدهاند؛ با این حال گلایه از برخی از اصحاب در این سخن آشکار است. ادامه روایت بیان میکند که مورد شکایت بیتوجهی آنان به وقت نماز مغرب است.
دو؛ وَ إِذَا سَمِعُوا بِشَيْءٍ نَادَوْا بِهِ؛ چیزی میشنوند مطالب را علنی میکنند؛ یعنی گاه مطالبی که مخاطب آن نیستند، میشنوند و میان مردم پخش میکنند.
سه؛ أَوْ حُدِّثُوا بِشَيْءٍ أَذَاعُوهُ؛ گاه وقتی به آنان حدیثی گفته میشود، به جای سکوت آن را علنی کرده و میان مردم میگسترانند.
مرحوم شیخ حر عاملی در کتاب وسائل الشیعه در فصل امر به معروف و نهی از منکر در «باب تحريم إذاعة الحق مع الخوف به» روایات ناظر به حرمت اذاعه را بازتاب داده است.
چهار؛ قُلْتُ لَهُمْ مَسُّوا بِالْمَغْرِبِ قَلِيلًا؛ به آنان گفتم: اندکی نماز مغرب را عقب بیاندازید.
پنج؛ فَتَرَكُوهَا حَتَّى اشْتَبَكَتِ النُّجُومُ؛ چنان نماز را عقب انداختند که ستارگان همه آشکار شدند.
شش؛ فَأَنَا الْآنَ أُصَلِّيهَا إِذَا سَقَطَ الْقُرْصُ؛ از باب آنکه رویه امام با سفارش به تاخیر فاش نشود، فرمود اینک نماز مغرب را از همان لحظه پنهان شدن آفتاب میخوانم.
3. تحلیل
یک؛ روایت به نوعی از وضعیت دشوار اجتماعی و فرهنگی عصر صدور روایات حکایت دارد که اهل بیت^ نمیتوانند به راحتی آن چه مد نظر آنان است را اعلام کنند.
دو؛ فقره «مَسُّوا بِالْمَغْرِبِ قَلِيلًا» بسان روایت قبل، نشان از آن دارد که با استتار قرص آفتاب، مغرب شرعی تحقق یافته و با این حال امام از باب احتیاط فرمود که اندکی آن را عقب بیاندازید.
سه؛ مراد از اندکی تاخیر، تاخیر نماز تا آشکار شدن و در هم تنیدن ستارگان نیست؛ زیرا امام در ادامه این میزان از تاخیر را مردود اعلام کرده است.
چهار؛ این تعبیر به خوبی نشان میدهد که فتوای تاخیر نماز تا زمان «اشتباک النجوم» یا همان بالا آمدن یا ذهاب حمرة شرقیه در میان عامه رواج داشته و اهل بیت آن را نادرست میدانستند.
پنج؛ با این حال آنان مایل بودند که خود و شیعیانِ آنان از باب احتیاط و یقین به تحقق وقت، نماز مغرب را اندکی تاخیر اندازند. اما شماری از اصحاب و شیعیان این دیدگاه را اشاعه دادند؛ به گونهای که تصور شد فتوای امام همان فتوای عامه است و در نتیجه به جای اندکی تاخیر، نماز مغرب را تا لحظه گسترده شدن ستارگان در آسمان به تاخیر انداختند.
شش؛ سوء فهم از جمله آسیبهای جاری میان مخاطبان اهل بیت^ بود که همواره از آن اظهار ناراحتی میکردند و میکوشیدند آسیبهای آن را بکاهند.
هفت؛ از این روایت به خوبی آشکار میشود که موضوع حکم وقت نماز مغرب، همان غروب آفتاب است؛ زیرا امام در پایان فرمود که من از این به بعد نماز مغرب را در این وقت به جا میآورم و اگر غروب آفتاب وقت نماز مغرب نباشد و طبق نظر مشهور وقت نماز مغرب ذهاب حمره مشرقیه باشد، معنایش آن است که امام نماز مغرب را پیش از دخول وقت آن میخواند و این امر قطعا مخالف همه روایات پیشین و سیره اهل بیت^ است که بارها فرمودند اگر نماز را با تاخیر بخوانید، بهتر از آن است که پیش از وقت آن بخوانید.
برگرفته از کتاب «اجتهاد روایت محور و فقاهت مدار» از استاد علی نصیری
🆔 eitaa.com/alinasirigilani
🌐 www.maref.ir
✳️ برگزاری نخستین جلسه حضوری دروس خارج فقه و خارج تفسیر استاد علی نصیری
به لطف الهی بعد از دو سال و اندی از دوران کرونا، امروز شنبه نهم مهر ماه ۱۴۰۱ نخستین جلسه حضوری دروس خارج استاد آیت الله علی نصیری (دوازدهمین سال تدریس دروس خارج) در موسسه معارف وحی و خرد برگزار شد و ان شاء الله تعالی فایل صوتی این جلسات روز پس از برگزاری جلسات در کانال استاد بازناب داده خواهد شد.
http://eitaa.com/alinasirigilani
عرضه کتاب «آموزه های مهدوی» استاد علی نصیری در سایت بوستان کتاب
https://www.bustaneketab.ir/book/31841/%DA%A9%D8%AA%D8%A7%D8%A8-%D8%A2%D9%85%D9%88%D8%B2%D9%87-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D9%85%D9%87%D8%AF%D9%88%DB%8C-%D8%A7%D8%AB%D8%B1-%D8%B9%D9%84%DB%8C-%D9%86%D8%B5%DB%8C%D8%B1%DB%8C-%D9%86%D8%A7%D8%B4%D8%B1-%D9%88%D8%AD%DB%8C-%D9%88%D8%AE%D8%B1%D8%AF
✳️ فهرست شماری از آثار استاد علی نصیری در سایت فروش بوستان کتاب
https://www.bustaneketab.ir/search?q=0&q2=%D8%B9%D9%84%DB%8C%20%D9%86%D8%B5%DB%8C%D8%B1%DB%8C%20&q3=%D8%B9%D9%84%DB%8C%20%D9%86%D8%B5%DB%8C%D8%B1%DB%8C%20&cq=false&cD=false&cS=false&sT=0&stO=false
http://eitaa.com/alinasirigilani
✳️ بررسی وقت مغرب شرعی بر اساس روش اجتهادی روایت محور و فقاهت مدار (بخش 16)
بررسی روایت شانزدهم
4842- 16- مُحَمَّدُ بْنُ يَعْقُوبَ عَنْ عِدَّةٍ مِنْ أَصْحَابِنَا عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدٍ عَنِ الْحُسَيْنِ بْنِ سَعِيدٍ عَنِ النَّضْرِ بْنِ سُوَيْدٍ عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ سِنَانٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ× قَالَ سَمِعْتُهُ يَقُولُ وَقْتُ الْمَغْرِبِ إِذَا غَرَبَتِ الشَّمْسُ فَغَابَ قُرْصُهَا.
وَ رَوَاهُ الشَّيْخُ بِإِسْنَادِهِ عَنِ الْحُسَيْنِ بْنِ سَعِيدٍ مِثْلَهُ.
1. تخریج
این روایت را ثقة الاسلام کلینی در باب «وقت المغرب والعشاء الآخرة» نقل کرده و شیخ طوسی در استبصار در باب «وقت المغرب والعشاء الآخرة» از طریق الحسين بن سعيد عن النضر بن سويد عن عبد الله بن سنان و در تهذیب در باب «أوقات الصلاة وعلامة كل وقت منها» با همان طریق به صورت ذیل نقل کرده است:
«وقت المغرب إذا غربت الشمس فغاب قرصها، قال وسمعته يقول: أخر رسول الله| ليلة من الليالي العشاء الآخرة ما شاء الله فجاء عمر فدق الباب فقال يا رسول الله نام النساء نام الصبيان فخرج رسول الله| فقال: ليس لكم أن تؤذوني ولا تأمروني إنما عليكم أن تسمعوا وتطيعوا.» چنانکه پیداست در تهذیب بخش افزونی از روایت نیز نقل شده است.
2. سند
سند هر سه روایت یکی است؛ با این تفاوت که شیخ طوسی روایت را با سه طریق نقل کرده است: حسین بن سعید اهوازی از نضر بن سوید صیرفی از عبد الله بن سنان.
اما طریق کلینی بدین صورت است: محمد بن یحیی العطار و علی بن موسی و داود بن کوره و احمد بن ادریس و علی بن ابراهیم قمی (با توجه به تعبیر عِدَّةٍ مِنْ أَصْحَابِنَا عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدٍ) از احمد بن محمد بن عیسی الاشعری از حسین بن سعید اهوازی از نضر بن سوید صیرفی از عبد الله بن سنان.
با توجه به توثیق همه راویان، سند روایت به همه طرق پیشگفته صحیح است.
3. متن
یک؛ وَقْتُ الْمَغْرِبِ؛ مراد از وقت مغرب به قرینه سایر روایات وقت نماز مغرب است.
دو؛ إِذَا غَرَبَتِ الشَّمْسُ فَغَابَ قُرْصُهَا؛ با غیبوبت قرص خورشید مغرب محقق میشود.
4. تحلیل
یک؛ چنانکه پیداست در این روایت تصریح شده که با غروب آفتاب وقت مغرب رسیده است. به عبارت روشنتر؛ در این روایت سخنی از آمدن سیاهی، بالا آمدن حمره مشرقیه یا زوال آن به میان نیامده و تنها تصریح شده است که با غیبوبت قرص خورشید وقت مغرب رسیده است.
دو؛ این روایت با در نظر گرفتن روایت قبل، دلیل روشن و قطعی بدست میدهد که از نگاه اهل بیت^ وقت مغرب شرعی همان لحظه غروب آفتاب است و اگر گاه توصیه به اندکی تاخیر کردهاند، تنها از باب احتیاط و تحقق یقین به دخول وقت مغرب شرعی است.
برگرفته از کتاب «اجتهاد روایت محور و فقاهت مدار» از استاد علی نصیری
🆔 eitaa.com/alinasirigilani
🌐 www.maref.ir