📚معرفی چند کتاب در حوزه خانواده، کودک و فضای مجازی
❇️کتاب «خانواده و سواد رسانهای»
این کتاب به قلم معصومه نصیری ـ عضو هیات مدیره و قائم مقام انجمن سواد رسانهای ایران نگاشته شده و پاسخی است به سوالات والدین برای مدیریت و برنامه ریزی رفتار خود و فرزندانشان در فضای مجازی.
❇️کتاب «راهنمای فرزندپروری در عصر دیجیتال»
این کتاب براساس تجربیات علیمحمد رجبی در مدیريت وبسايت «خانواده و اينترنت» و تعامل با والدین و نوجوانان در کارگاههای آموزشی تألیف و گردآوری شده است.
در کتاب حاضر با موضوعاتی مانند اعتیاد اينترنتی، بازیهای رايانهای، دوستیهای اينترنتی، رفتارهای بیمارگونه در شبکههای اجتماعی، رابطه فضای مجازی و اعتیاد به مواد مخدر، سواد رسانهای، شیوههای آشنایی کودکان با سواد رسانهای، مخاطرات فضای مجازی برای امنیت و حريم خصوصی کودکان و نوجوانان و راهکارهای پیشگیری و کنترل آنها آشنا خواهید شد.
❇️کتاب «اصول آموزش سواد رسانهای به کودکان»
این کتاب نوشته معصومه نصیری و سیدعلی موسوی با مقدمه دکتر حسن بشیر است.
دکتر حسن بشیر درمقدمه، درباره کتاب گفته است: ویژگیهای مهم این کتاب ارائه «بانک جامع سؤالات» مختلف در رابطه باسوادرسانهای و اطلاعاتی است که تفکر انتقادی وفهم لازم را تقویت میکند و مهارت خوب دیدن و شنیدن را به کودکان آموزش میدهد. این مسئله بسیار حیاتی است.
کتاب برای والدین و در حقیقت خانوادهها، معلمان و کلیه افرادی که عهدهدار تربیت کودکان هستند، تولیدشده است. بنابراین، اولین گام در این زمینه شناخت و آشنایی و آموزش کافی این افراد است.
✅ با ما باسواد شوید
🌐 @nasragilan
🔴پوشش خبری یا خبرهای پوششی!
🔹️برای اولین بار در طول تاریخ، قیمت نفت امریکا منفی ایکس دلار می شود. گاو شیرده ترامپ، شیرش می خشکد.
🔹️یک شناور آمریکایی در خلیج فارس به فارسی سلیس صحبت می کند تا در مقابله با گشت دریایی ایران، مشکلی برایش پیش نیاید.
🔸️چین در جدول مسابقه ابرقدرتهای اقتصادی دنیا با کرونا، به لیگ دست دو می رود.
🔸️مردم یک روستا در انگلستان کشف میکنند که می توان دور هم جمع شد و به صورت جهادی روزی 250 گان برای بخش مراقبتهای کرونایی دوخت؛ آن هم مجانی! خسته نباشند.
🔹️شاخص کل فرابورس در ایران ۳۰ درصد پرش می کند.
🔹️سلاح پیشکسوت ژ۳ بازنشسته میشود و جای خود را به سلاح ایرانی مصاف میدهد.
🔸️کیت های ایرانی تشخیص کرونا، با نظم و ترتیب یکجا نشسته و آماده صادرات میشوند.
🔸️ذخایر آبی کشور به حدی می رسد که نتانیاهو بجای پیشنهاد تأمین آب آشامیدنی به ایرانیان، باید کلاسهای شنا را با جدیت پیگیری کند.
🔹️آمار دقیق مصدومان ضربه مغزی ملایم در عین الاسد، لابلای تعداد فوتی های کرونا در آمریکا گم میشود.
🔹️اینستکس، یاد و خاطره مرحوم برجام را همچنان در دلها زنده نگه میدارد.
🔸️ترامپ، بودجه سازمان جهانی بهداشت را هاپولی میکند تا به زخمی بزند.
🔸️علی مطهری بازگشایی مجلس را خلاف پروتوکل های بهداشتی میداند.
🔸️سعدی متولد می شود.
🔺️از کنار این اخبار میگذرم و به این فکر میکنم که #فضای_مجازی جولانگاه تشتت شده است. ملقمه ای از اصل ها و فرع ها. حواسمان را از چیزهای مهمتر پرت میکند.
"زکجا آمده ام، آمدنم بهر چه بود؟" گم میشود لابلای لایوهای اینستاگرام و تایملاین توییتر و کانالهای تلگرام و... پیمانه ذهن و دل ما با محتوای بدون کنترل فضای مجازی پر میشود تا برای نصب برنامه های رجب، شعبان و رمضان، پیغام low storage و memory full بدهد.
اللَّهُمَّ أَدِّ عَنَّا حَقَّ مَا مَضَی مِنْ شَهْرِ....
خدایا ما که نفهمیدیم در رجب و شعبان چه از دست دادیم، #رمضان در پیش است خودت به ما رحم کن!
✍ #زهرا_محسنی_فر
#سقوط_فرعونها
✅ با ما باسواد شوید
🌐 @nasragilan
🔻عناصر سواد رسانه ای
✅ برای سواد رسانهای تعاریف متعددی ذکر کردهاند اما سواد رسانهای را میتوان قدرت مخاطب در تجزیه و تحلیل پیامهای مختلف همراه با #نگاه_انتقادی به محتوای آنها نیز دانست.
♦️ عناصر سواد رسانهای عبارتند از:
🔸 #دسترسی: زمانی که دسترسی در شکل ابتدایی صورت میگیرد فرصتی ایجاد میشود تا سواد رسانهای رشد و توسعه یابد و مخاطب به صورت مداوم به شکل معنی داری #شیوه_دسترسی خود به پیام رسانهها را بهروز کند.
🔹 #تحلیل: عموم مردم در حال ارتقا سواد رسانهای خود در زمینههای پیامهای وسیع و گوناگونی همچون اینترنت هستند تا با دانش نسبی بتوانند از میان انبوه پیامها دست به #گزینش بزنند و آنها را تفسیر کنند.
🔸 #ارزیابی: هدف از بررسی سواد رسانهای و موضوعاتی که به آن پرداخته میشود باید مورد ارزیابی و سنجش قرار گیرد.
🔹 #ایجاد_محتوا: اگر چه در تعریف سواد رسانهای صحبتی از تولید متون دیده نمیشود اما این نکته که افراد میتوانند از طریق سواد رسانهای محتوای #آنلاین تولید کرده و مفاهیم موردنظر خود را مبادله کنند، مورد توجه بسیاری از صاحبنظران قرار گرفته است.
📙 کتاب "سواد رسانهای، درآمدی بر شیوه یادگیری و سنجش"
✏️ اثر علی طلوعی
✅ با ما باسواد شوید
🌐 @nasragilan
🔻سواد رسانه ای و رژیم غذایی
🔸به زبان ساده، سواد رسانهای مثل یک #رژیم_غذایی است که هوشمندانه مراقب است که چه موادی مناسب هستند و چه موادی مضر؛ چه چیزی را باید مصرف کرد و چه چیزی را نه و یا این که میزان مصرف هر ماده بر چه مبنایی استوار باشد. #سواد_رسانهای میتواند به مخاطبان رسانهها بیاموزد که از حالت #انفعالی و مصرفی خارج شده و به معادله #متقابل و فعالانهای وارد شوند که در نهایت به نغع خود آنان باشد. به دیگر سخن، سواد رسانهای کمک میکند تا از سفره رنگین رسانهها به گونهای #هوشمندانه و مفید بهرهمند شویم.
🔹امروز در دنیایی زندگی میکنیم که خواه ناخواه در شرایط #اشباع رسانهای قرار دارد. میلیونها روزنامه و مجله و کتاب و خبرگزاری و شبکه تلویزیونی بر زمین و زمان میبارد، همه نیاز دارند به این که در برابر چنین فضایی، چتری بر سر بگیرند و یک #رژیم_مصرف اتخاذ کنند.
🔸همه نیاز دارند به این که در انتخابهایشان بیشتر دقت کنند، درست مانند آنچه مردم در مورد تغذیه خودشان عمل میکنند. چون مردم اکنون باسوادتر شدهاند، مراقب هستند که در غذایی که مصرف میکنند چقدر کلسترول، ویتامین و یا مواد دیگر باید باشد؛ در فضای رسانهای هم باید دانست چه مقدار باید در معرض رسانههای مختلف اعم از دیداری، شنیداری و نوشتاری بود و چه چیزهایی را از آنها برداشت.
✏️محمد _قربان پور
✅ با ما باسواد شوید
🌐 @nasragilan
🔦رد پای دیجیتالی چیست و چگونه از آن محافظت کنیم؟
#ردپای_دیجیتالی آثار کلیه فعالیتهای فرد به صورت آنلاین اعم از نظراتی که در صفحات مختلف می دهد، نوشته هایی که به اشتراک می گذارد یا حتی گزارش های خرید اینترنتی افراد است؛ در واقع جزییات اتصال به اینترنت و کلیه اطلاعات شخصی شما که به صورت آنلاین منتشر شده را در بر دارد.
دو نوع ردپای دیجیتالی:
1: ردپای دیجیتالی فعال:کلیه فعالیت هایی است که شخص به صورت آنلاین انجام می دهد. مانند هر چه در شبکه های اجتماعی به اشتراک می گذارد. تغییر نام کاربری و کلمه عبور، پر کردن فرم های اینترنتی و...
2: رد پای دیجیتالی منفعل: رد پایی است که از فرد به جا می ماند بدون آنکه شخصا قصد ایجاد آن را داشته یا حتی از آن آگاه باشد. مثلا وبسایت ها بررسی می کنند هر فرد چند بار وارد آن سایت شده و ....این در حالیست که افراد از این موضوع مطلع نیستند. برخی وبسایتها یا اپلیکیشن ها محل جغرافیایی و علایق و اشتراک گذاری افراد را ذخیره و در اختیار شرکت های تبلیغاتی قرار می دهند.
✅ با ما باسواد شوید
🌐 @nasragilan
⚜⚜واژگان کلیدی درعملیات روانی:
تاثیر القای افکار مثبت به ذهن به حدی است که اگر خودتان را متقاعد کنید که خوب خوابیده اید، مغزتان فریب می خورد که شما ﻭﺍﻗﻌﺎً خوب خوابیده اید حتی اگر اینطور نباشد.
🔹 با توجه به توضیح بالا به این نتیجه می رسیم که بحث القاء که در حوزه قلب و احساسات و عواطف قرار می گیرد می تواند باعث متقاعد سازی و اقناع بشود که در حوزه ذهن قرار می گیرد تا در نهایت فریب ایجاد شود.
🔺 بنابراین در حوزه رسانه و فضای مجازی مراقب باشیم چه چیزی دارد به ما القاء می شود و دشمن بر روی چه عناصری تمرکز کرده است.
🔸 ناامیدی ، فقر، بیکاری ، کرونا ، بی کفایتی مسئولین ، اختلاسها و .....
القاء ⬅️ متقاعد سازی ⬅️ ذهن ⏸ فریب
✅ با ما باسواد شوید
🌐 @nasragilan
🔹حکایت ـ #قدرت_شایعه
میگویند حدود ٧٠٠ سال پیش، در اصفهان مسجدی میساختند.
روز قبل از افتتاح مسجد، کارگرها و معماران جمع شده بودند و آخرین خرده کاری ها را انجام میدادند.
پیرزنی از آنجا رد میشد وقتی مسجد را دید به یکی از کارگران گفت: فکر کنم یکی از مناره ها کمی کجه!
کارگرها خندیدند. اما معمار که این حرف را شنید، سریع گفت : چوب بیاورید ! کارگر بیاورید ! چوب را به مناره تکیه بدهید. فشار بدهید. فشار...!
و مدام از پیرزن میپرسید: مادر، درست شد؟!
مدتی طول کشید تا پیرزن گفت : بله ! درست شد ! تشکر کرد و دعایی کرد و رفت...
کارگرها حکمت این کار بیهوده و فشار دادن مناره را پرسیدند ؟!
معمار گفت : اگر این پیرزن، راجع به کج بودن این مناره با دیگران صحبت میکرد و شایعه پا میگرفت، این مناره تا ابد کج میماند و دیگر نمیتوانستیم اثرات منفی این شایعه را پاک کنیم...
این است که من گفتم در همین ابتدا جلوی آن را بگیرم.
✅ با ما باسواد شوید
🌐 @nasragilan
⚜⚜⚜پنج راهکار ساده برای شناسایی و شکست شایعات
1⃣⚜بر روی لینک های ذیل محتواها کلیک کنید. در اکثر شایعات، #لینکهای_ساختگی مورد استفاده قرار میگیرند. با یک کلیک ساده به بدون منبع بودن متن پی خواهید برد.
2⃣⚜اگر در داخل متن به مصاحبه یک فرد با یک رسانه اشاره شده بود، حتما با یک جستجو، منبعی که ذکر شده را بررسی کنید. خواهید دید اصلا چنین متنی در منبعی که گفته شده وجود ندارد.
3⃣⚜متن های که کلیدواژه های منبع آگاه، منبع مطلع، یک مقام مسوول، جمعی از استادان، گروهی از پژوهشگران و... را نخوانید و باور نکنید. بی منبعی یا #منبع_نامشخص داشتن، از نشانه های شایعه و خبر جعلی است.
4⃣⚜کلیدواژه های فورا، خواهشاً برای همه بفرستید، توجه توجه و ...در صدر محتوا باید شما را یک قدم از متن فاصله بدهد. شایعات _فوریت_بخشی_ساختگی دارند و احساسات شما را بر می انگیزند تا شما بدون بررسی، متن را برای سایرین ارسال کنید.
5⃣⚜منبع معتبر را فراموش نکنید. #منبع_معتبر یعنی رسانههایی که در قبال مخاطب و محتوا دارای مسولیت حقوقی، اخلاقی و اجتماعی هستند. پس کانال ها و صفحات شبکه های اجتماعی ناشناس منبع معتبر نیستند چراکه گردانندگان آن را نمیشناسیم و آنها با استفاده از همین ویژگی ناشناسی برای نشر شایعه بهره میبرند.
#آموزش_عمومی_سواد_رسانه_ای
✅ با ما باسواد شوید
🌐 @nasragilan
#نفوذ اسب تروا (فضای مجازی)
⭕️مقام معظم رهبری :
چیزی که فتنه خوارج را بهوجود آورد و امیرالمومنین علیهالسلام را آنطور زیر فشار قرار داد و قدرتمندترین آدم تاریخ را آنگونه مظلوم کرد، نبودن تحلیل سیاسی در مردم بود و الا همه مردم که بیدین نبودند. تحلیل سیاسی نداشتند. یک #شایعه_دشمن میانداخت؛ فوراً این #شایعه همه جا پخش میشد و همه آن را قبول میکردند».
♻️ پ ن : فضای مجازی رها شده (اسب تروا) و شایعه پراکنی دشمن و نفوذ در باور مردم به عدم اعتماد به نظام
✅ با ما باسواد شوید
🌐 @nasragilan
🖌من فوروارد میکنم، پس هستم
◀️عصر جدید را عصر اطلاعات و بطور پیشرفته تر و بهینه شده، عصر دیجیتال نیز نامیده اند.از شاخصه های اصلی دنیای مدرن و #عصردیجیتال، #سبک_زندگی خاصی است که باخود به ارمغان آورده است.
✅در دوره ای هستیم که فقط #اطلاعات_را_مصرف_می_کنیم ولی نه برای حل مسائل بلکه بدلیل #کالاشدگی_اطلاعات آنها را میخریم و بدون اینکه به دنیای عمل ما ارتباط داشته باشد و صرفا از باب عقب نماندن از چرخه مصرف کنندگان، مصرف می کنیم.
✅گئورگ زیمل در رابطه با #کلانشهرها و ویژگی هایش در مقاله ای که نوشته چنین می گوید: انسان ها در شهرهای کلان دچار #گمنامی و بی نامی و غربت هستند و برای خلاصی از این وضعیت، سراغ مصرف می روند تا #خود_از_دسترفته_شان را بازیابی کنند.
✅تورستن وبلن جامعه شناس، #مصرف_متظاهرانه را بعنوان شاخصه اصلی عصرمدرن مطرح می کند و می گوید: بعد از دکارت که دغدغه عقلانیت داشت و می گفت: #من_فکر_میکنم_پس_هستم، به دوره ای رسیدیم که بشر می گوید: #من_میخرم_پس_هستم.
✅اساسا این طرز تفکر که برای جبران گمنامی بشر و بازگشت هویت او مطرح شده، چالش های جدیدی را رقم زده و پدیده ای بنام #انسان_های_پرسه_زن را تحویل عصرجدید داده است که کاری جز فروشگاه گردی های بدون هدف و خریدهای غیرهوشمند و بدون حساب و کتاب ندارند.
در ادامه جریان مصرف زدگی بشر، غول های رسانه ای وارد گود شده و شیب تندی را برای #مصرف_مهارنشده بشر، تحمیل نموده اند.
✅رسانه از زمان ورود به چرخه مصرف جامعه، با افزایش گزینه های انتخابی برای مصرف بشر نه تنها باعث آزادی عمل بیشتری نشده که با خود #سردرگمی و #تحیر را بهمراه آورده است.
✅بقول هربرت سیمون، برنده جایزه نوبل: "#غنای_اطلاعات، #فقرتوجه می آورد".
این تحیر و سردگمی که ناشی از سرریز اطلاعاتی بشر می باشد، باعث شده نسخه درمانی جدیدی از طریق جریان های رسانه ای تدوین و تبلیغ شود بنام " #در_لحظه_زندگی_کن."
✅این اندیشه که بدلیل حذف عقلانیت از #چرخه دریافت(احساسات)_ #تحلیل( اندیشه وعقلانیت)_کنش(اقدام و عمل) شیوع پیدا کرد، راه جبران خسارت سردرگمی و #افسردگی و #سرطان_مصرف_زدگی و تنوع طلبی بشر را در ترویج و تبلیغ اندیشهء در لحظه زندگی کن می داند که فقط و فقط بدلیل ابتنای بر #اصالت_لذت و بریدن از عقلانیت، جامعه بشری را در خدمت سودآوری کمپانی های اقتصادی و دولت های استعماری تعریف می کند.
✅در این میان آنچه که در شبکه های اجتماعی امروزه مشاهده می شود، ادامه همین طرز نگاه بوده که بدون توجه به #پروسه_چرایی_چیستی_نتایج یک خبر و حادثه، فقط لحظه را دیده و حوصله ای برای واکاوی و تحقیق بیشتر ندارند و برای جانماندن از قافله مصرف اطلاعات و لذت بردن از حضور در فضای مجازی، صرفا لحظه را گزارش و فوروارد می کنند.
✅فقدان سواد رسانه ای در سیستم اجتماعی و #اوردوز_اطلاعاتی افراد جامعه، باعث شکل گیری هویت جدیدی در فضای اجتماعی شده که می توان چنین تعبیر نمود: #من_فوروارد_می_کنم_پس_هستم...
✅زبانحال جامعه امروز ما در فضای مجازی این است که چون شناسایی منبع و توجه به نتایج نفع و ضرر یک خبر، کاری زمان بر #باچاشنی_عقلانیت و #مهارت_رسانه ای است، پس فوروارد میکنم تا از گمنامی به در آیم.
✅نتیجه چنین کنش های فاقدعقلانیت، چیزی جز تشدید #ازخودبیگانگی و #بازتولید و تقویت نظام سرمایه داری بعنوان عقبه رسانه های جریان اصلی جهانی نخواهد بود و نتیجه ای جز ظلم و بی عدالتی مهارنشده نخواهد داشت.
✅ با ما باسواد شوید
🌐 @nasragilan
#مکث
*رسانه ها بیطرف نیستند.
*ما آنچه را رسانه می خواهد، می بینیم.
*واقعیت بیان شده از سوی رسانه، لزوما همان حقیقت نیست.
💢نکته: حتی در دوران اشباع رسانهای هم می توان فاجعه انسانی عظیمی را ندید و موضوعاتی برایمان اهمیت پیدا کنند که توسط رسانه ها #برجسته_سازی و #بزرگنمایی شده اند.
ما همان چیزی را می بینیم که رسانهها می خواهند. سانسور رسانه ای در عصر رسانه با #بمباران_خبری رخ می دهد و نه با محدودیت.
در بزرگراه اطلاعاتی برخی حقایق قربانی می شوند. مخاطبان با اتکاء به سواد رسانه ای ضمن مواجهه نقادانه با محتوای رسانهای، سرخط خبرها را لزوما مهمترین خبرها نمی دانند.
✅ با ما باسواد شوید
🌐 @nasragilan