✅ کژکارکردی شبکه های اجتماعی مجازی در جامعه
🔸شیوع اخبار نادرست و شایعه در جامعه (شبکه های اجتماعی این فرصت را برای برخی از فرصت طلبها ایجاد کرده است که با انتشار اخبار منفی، باعث ایجاد ذهنیت نادرست در ذهن افکار عمومی در رابطه با برخی مسائل خاص شوند).
🔹ایجاد همبستگی اجتماعی کاذب؛ (شبکه های اجتماعی و نرم افزارهای پیامرسان اگرچه به صورت مجازی بین اعضای گروه های تلگرامی یا فالوئرها یا بین داوطلبان یک نهاد همبستگی ایجاد میکنند، اما این نوع از همبستگی نمی تواند پایه قوی و محکمی داشته باشد).
🔸غلبه مشارکت مجازی بر مشارکت واقعی؛ (فضای مجازی به ویژه شبکه های مجازی باعث مشارکت مجازی شهروندان میشوند، و این حس بی نیازی آنان را برای حضور و مشارکت فعالانه در فضای واقعی اقناع میکند، و باعث میشود در مشارکت های اجتماعی و سیاسی واقعی حضور قوی نداشته باشند).
🔹دور شدن از فعالیت در دنیای واقعی؛ (یکی از کارکردهای منفی شبکه های مجازی، درگیر شدن در آن و متعاقب آن دور شدن از واقعیت های موجود در جامعه است؛ به نوعی که فعالیت مجازی جایگزین فعالیت واقعی می شود. که صرف وقت زیاد اعضای نهادها و داوطلبان در فضای مجازی اغلب نگران هست).
🔸سلیبریتی سازی؛ (نقش منفی دیگر سلبریتی سازی و چهره سازی شبکه های اجتماعی مجازی از فعالان و نهادهای مدنی کاذب است، که در فضای واقعی در این حوزه ها جایگاهی ندارند، اما به مدد فناوری های جدید به عنوان یک چهره مدنی و حزبی در فضای مجازی شناخته شده اند).
🔹سرریزی اطلاعات؛ (شبکه های اجتماعی مملو از اخبار و اطلاعات گوناگون در خصوص جامعه مدنی و فعالیت شهروندان است؛ که فعالان مدنی و علاقمندان به این حوزه توان سازماندهی و استفاده بهینه از آنرا ندارند، و در طولانی مدت باعث سرخوردگی آنان میشود. همچنین آنان معتقدند وجود اخبار و اطلاعات بیش از اندازه، طرح مطالبات، کمپین ها و چالش های متعدد و فراوان در یک فرایند طولانی مدت، باعث بی تفاوتی و سستی فعال مدنی در خصوص اخبار و اطلاعات پیرامون جامعه می شود.
🔸حباب گفتگو؛ (کاربران همواره عضو گروه هایی می شوند که همفکر و یک جور هستند و با اعضای آن گفتگو می کنند و اصولا گفتگو با
اعضایی که مخالف افکار آنهاست صورت نمی گیرد. به نوعی گفتگو بین گروهی ضعیفه.
ما با این افراد یا گفتگو نمی کنیم یا ترک میکنیم یا مواجه نمیشیم، ما با غیر همفکرها سکوت میکنیم).
🔹تخریب فضای خصوصی فعالان مدنی؛ (به دلیل بی مسئولیتی اجتماعی در فضای مجازی، برخی افراد که معارض و منتقد فعالیت مدنی و حزبی آنان هستند وارد حریم خصوصی طرفداران (فالوئر) میشوند، و در مورد اظهارنظر آنها واکنش های غیراخلاقی نشان میدهند).
🔸ابزار خودنمایی و ارائه؛ (اغلب اعضا در شبکه ها به جای کنشگری خود را ارائه میکنند. فضای مجازی در ایران محل ارائه و خودنمایی کاربران است و دغدغه کاربران دیده شدن به معنای نمایشی گیدیبور است).
🔹انبوه خلق مجازی؛ (به معنی سلطه هیجان جمعی بر خرد جمعی در مواقع حساس یا رویدادهای ملی و منطقه ای یا حتی بحرانی).
✅ با ما باسواد شوید
🌐 @nasragilan
✅۵ مگاترند آینده فضای مجازی دنیا را تغییر می دهد/ چگونه آماده ورود به عصر پلتفرمها شویم
⬅️یک پژوهشگر فضای مجازی گفت: اگر به سمت توسعه پلتفرم های بومی حرکت نکنیم تا چندسال آینده با وجود اینترنت بدون مرز و فناوریهای نسل آینده موبایل نمی توانیم حرفی برای حکمرانی در فضای مجازی بزنیم.
⬅️محمدحسین کاشی با بیان اینکه ما در حوزه حکمرانی فضای مجازی از نگاه اجرای قوانین دارای خلا قانونی هستیم و بسیاری از قوانین ما نارسا بوده و یا به روز نبوده و شرایط فعلی کشور را شامل نمیشوند، گفت: لایه مهمتر از قانون، موضوع نبود پیوست اقتصادی برای پروژههای کلان فضای مجازی است.
⬅️وی گفت: در آینده نزدیک دیگر روی گوشیهای کاربران تعداد زیادی اپلیکیشن نصب نخواهد شد بلکه گوشی به شیوهای پلتفرمی تبدیل میشود. در آینده نزدیک گوشیهایی خواهیم دید که پلتفرم در آنها با سیستم مدیریت گوشی یکسان میشود و گجت ها داخل آن قرار گرفته و از طریق اتصال آنها، گوشی تبدیل به یک دستیار هوشمند خواهد شد و به زندگی کاربر، جهت میدهد. در این حالت افراد برای نیازهای گوناگون خود اپ های موبایل بسیاری را نصب نمیکنند و در واقع یک دستیار هوشمند با استفاده از یک موتور هوش مصنوعی و سایر دادههای گردآوری شده از رفتار کاربر، به وی راهنمایی میکند و خدمات ارائه میدهد.
⬅️وی با بیان اینکه ۵ مگاترند، آینده فضای مجازی را تغییر خواهند داد گفت: این مگاترندها شامل #بیگ_دیتا و #تحلیل_داده، #هوش_مصنوعی، #اینترنت_اشیا، #زیرساختهای_کلاد (CLOUD) واقعیت افزوده میشود و سایر ترندها نیز در زیرمجموعه اینها فعال خواهند شد؛ برای مثال در ۵G، اینترنت اشیا بر بستر کلاد قرار میگیرد و شما میتوانید یک سری ابزار را هوشمند کرده و به اینترنت متصل کنید. در تلفیق این ترندها شاهد بسیاری سرویس خواهیم بود.
⬅️این پژوهشگر فضای مجازی با بیان اینکه شبکه ملی اطلاعات مفهومی است که میتواند همه نیازهای یک شهروند ایرانی را با تمام امکانات در فضای مجازی ارائه دهد، گفت: مشکل ما در این شبکه مشکل فنی و زیرساختی نیست بلکه هم اکنون با #مشکل_محتوایی_و _سرویس روبرو هستیم که اگر این موضوع حل شود، مفهوم این شبکه برای کاربران جا میافتد.
mehrnews.com/xSC7g
✅ با ما باسواد شوید
🌐 @nasragilan
.
امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه دوشنبه شب وارد لبنان شد و بر خلاف عرف دیپلماتیک اولین دیدارش با فیروز، خواننده سرشناس لبنانی بود. تصاویری دیدار ماکرون و فیروز در رسانه ها منتشر شد. پس از آن سیدعطاالله مهاجرانی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در دوران خاتمی توییتی را منتشر می کند با عکسی جعلی که در آن عکس،تصویر سید حسن نصرالله رهبر حزب الله وجود دارد؛ مهاجرانی در توییت خود به تعریف و تمجید از این خواننده پرداخته آنهم بخاطر انتخاب عکس سید حسن نصرالله !
#اخبار_جعلی
✅ با ما باسواد شوید
🌐 @nasragilan
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔸اصولاً رسانهها مبنای القایی و باورسازی دارند و همین نکته باعث میشود به راحتی مخاطب منفعل را با واقعیتهای ساختگی خود فریب دهند!
🔸یادگیری سوادرسانهای و به ویژه مجهز شدن به دانش تفکر انتقادی کمک می کند تا برابر رسانهها زودباور نباشیم!
سواد_رسانه_ای
✅ با ما باسواد شوید
🌐 @nasragilan
✅ تغییر ذائقه در فضای مجازی
🔸تغییر ذائقه در فضای مجازی به همراه دگرگونی سبک زندگی به یکی از اتفاقات رایج رسانه ای تبدیل شده است.
▪️ یک اتفاق بسیار تلخی که رسانه ها رقم میزنند #تغییر_ذائقه است. یعنی افکار ما را منحرف میکنند و به سمتی می برند که دلخواه خودشان است.
🔺به عنوان مثال دغدغه فعلی جامعه زنان ایران چیست؟
💢اینکه خانم ها بتوانند موتور سواری کنند!
اما دغدغه واقعی بدنه عمومی جامعه چیست؟
آیا دغدغه ما در حال حاضر این موضوع است؟
یا فقر است یا مشکلات مالی است و یا مشکلات #ازدواج است؟
⛔️رسانه این قدرت را دارد که دغدغه ها و ذائقه ها را تغییر بدهد. و به جای اینکه مسائل مهم دغدغه باشند اذهان به سمتی می روند که مشکل موتورسواری خانم ها دغدغه آنها بشود .
🔴 فمینست ها میدانند چطور از رسانه ها برای تغییر ذائقه فضای مجازی استفاده کنند، تغییر ذائقه در فضای مجازی را رقم بزنند و موج های فضای مجازی را ایجاد کنند. و از ابزار، شبکه های اجتماعی، سایت ها و کانال های تلگرامی ،
به نحوی استفاده کنند که دغدغه های اصلی را به اینگونه موارد تغییر دهند.
🔺🔻 ما در اینجا دو راه پیش رو داریم:
🔺یک اینکه ما هم با آنها همسو شویم و از این ابزار استفاده کنیم تا مثلا" موتورسواری بانوان به یک مطالبه ی اجتماعی تبدیل شود.
🔺دو اینکه سواد رسانه ای خود و اطرافیانمان را افزایش دهیم تا متوجه شویم که موضوعات مهمتری هم وجود دارد که باید به آنها توجه شود تا تغییر ذائقه در فضای مجازی به این شکل برایمان اتفاق نیفتد.
#پایگاه_سواد_رسانه
✅ با ما باسواد شوید
🌐 @nasragilan
⭕️ نقش رسانهها در سیاست و قدرت
⬅️ مانوئل کاستلز معتقد است در جامعه شبکهای، سیاست به معنای سیاست رسانهها است. رسانهها فقط به هنگامی که باید در انتخابات برنده شد، مورد نیاز نیستند. #رسانهها پسزمینه همیشگی بازی سیاست و حوزه عمومی هستند که در آن قدرت به نمایش درمیآید و دربارهاش داوری می شود.
⬅️ کاستلز معتقد است مهمترین عامل موفقیت در انتخابات و کسب قدرت سیاسی، استفاده از تکنیک ترور شخصیت و رسواگری و جنجال است. البته او اعتراف میکند که برای پا گذاشتن در عرصه رقابتهای سیاسی، قبل از هر چیز باید از پشتوانه مالی عظیمی برخوردار بود. این کار در امریکا و اروپا از عهده محدود گروههایی خاص برمیآید.
⬅️ "سیاست رسواسازی" در موارد معدودی به مسائل اخلاقی و شخصی سیاستمداران مربوط می شود، مثل داشتن روابط جنسی غیرعرفی، اما در اکثر موارد به رسواییهای سیاسی و فساد اقتصادی مربوط می شود.
⬅️ البته اکثر این مطالب رسواکننده، توسط سیاستمداران رقیب به رسانهها درز پیدا میکند؛ اما نکته مهم از نظر کاستلز این است که "افشای فساد، خود نشانه و معرف خوبی برای یک جامعه دموکراتیک و برای آزادی #مطبوعات است".
✅ با ما باسواد شوید
🌐 @nasragilan
🔴 روش های پروپاگاندا و تکنیک های جنگ رسانه ای
1⃣ #برچسب_زدن: این روش به منظور برانگیختن وحشت یا تعصب افراد جامعه علیه یک گروه مخالف استفاده میشود. این روش باعث میشود که نیازی به ایجاد بحث استدلالی با گروههای مخالف نباشد یکی از این روشها استهزای مخالفان با کاریکاتور میباشد.
2⃣ #شعارهای_فریبنده : دراین روش سعی میشود که بادادن شعارهایی با مفهوم مبهم و کلّی توجه افکار عمومی به پیام مبلغ جلب شود. این پیامها اغلب بر حول محور ارزشهایی همچون شرافت، دین، افتخار به میهن و میهنپرستی یا ارزشهای خانوادگی میباشد.
3⃣ #حمله_شخصی : حمله کردن به شخصیت فرد (مثلاً اتهام روابط نامشروع یا خیانت به کشور)، به جای رد کردن منطقی افکار و سخنان او.
4⃣ #تکرار : تکرار بی وقفه ی یک حرف، مخصوصاً اگر یک شعار ساده باشد، باعث می شود که کم کم به عنوان یک حقیقت بدیهی پذیرفته شود. این حربه اگر همراه با کنترل و سانسور رسانه ها باشد، تأثیر بیشتری خواهد گذاشت.
5⃣ #توسل_به_مرجع : برای اثبات درستی یک سخن، به جای استدلال منطقی، به مرجعیت و اقتدار و محبوبیت گوینده ی آن استناد می شود.
6⃣ #توسل_به_ترس :القای ترس و نگرانی همگانی برای آن که مردم با حکومت همراه شوند، همچون تأکید بر خشونت و وحشی گری دشمنان یا احتمال قریبالوقوع حمله ی آن ها.
7⃣ #توسل_به_اکثریت: القای این حس که اکثریت مردم پیرو این فرد یا حزب هستند و پیروزی آن قطعی است، تا افراد برای همرنگ جماعت شدن، یا برای رسیدن به پیروزی حتمی، به پیروان آن فرد یا حزب بپیوندند.
8⃣ #دروغ_بزرگ: بیان دروغی چنان بزرگ که هیچ کس فکرش را هم نمیکند که کسی آن قدر بی شرم باشد که چنین گستاخانه حقیقت را تحریف کند، در نتیجه همگان آن دروغ را باور خواهند کرد.
9⃣ #سیاه_و_سفیدنمایی: جلوه دادن اوضاع به گونه ای که افراد تنها دو گزینه در برابر خود ببینند: یا دوست کامل بودن یا دشمن کامل بودن.
🔟 #حقیقت_گزینشی: گفتن پیام تبلیغاتی در ضمن حقایق گزینش شده، به شکلی که مخاطب متوجه نشود که مورد هجوم تبلیغاتی قرار گرفته است.
1⃣1⃣ #شرطی_سازی: اگر مخاطب نسبت به الف واکنش خاصی داشته باشد (مثلاً از آن بیزار باشد، یا به آن علاقهمند باشد)، در چنین صورتی اگر شرطی ساز همواره الف و ب را همراه هم به مخاطب عرضه کند، مخاطب کم کم خصوصیت الف را به ب هم سرایت می دهد، به طوری که حتی اگر الف نبود، مخاطب همان واکنش را نسبت به ب نشان می دهد (و از آن بیزار یا به آن علاقهمند می گردد)
#مطالب_شهید_مصطفی_اخلاقی
✅ با ما باسواد شوید
🌐 @nasragilan
⭕️تکنیک های جنگ روانی
⭕️افزايش قابليت تصديق خبر از طريق چيدن خبر ساختگي و نادرست درميان چند خبر درست To Take The News Out of Its Proper Context
💢اين از خصوصيات مستمر چند موج راديويي مانند بي.بي.سي است كه همواره از اين شگرد استفاده كردهاند . در اين شيوه، نظر مخاطبان به اخباري كاملا صحيح جلب ميشود و پس از ايجاد اطمينان اوليه نسبت به اين منبع ، يك خبر نادرست اعلام و القاء ميشود .يك تحليلگر حرفهاي ميتواند اخباري كه براي مخالفان خود داراي هويت درست و مشخصشده است ، به گونهاي با اخبار نادرست آميخته كند كه نهايتا نظر خود را در قالب تحليل و تفسير مورد نظر خود القا نمايد .
🔺اين شيوه شيوهايست كه عمدتا تحليلگران و يا نظريهپردازان سياسي از آن بهره ميگيرند . نمونه آن را ميتوان در سايت عليرضا نوريزاده پيدا كرد . در اين شيوه تحليلگر سعي ميكند اخبار موثق و درست قابل استناد براي مخاطبين را همراه با چند خبر نادرست درهم آميخته و با شيوهاي كاملا حرفهاي نتيجه مطلوب خود را كسب كند . در اين شيوه بايد سعي شود كه از اخبار صحيحي كه مورد تصديق و اطمينان خواننده ميباشد بهرهبرداري شود .
💢پس شناخت مخاطبين مورد نظر، لازمه استفاده از اين تاكتيك ميباشد .
#سواد_رسانه_ای
#جنگ_روانی
✅ با ما باسواد شوید
🌐 @nasragilan
💢چگونه در فضای مجازی #شایعات را تشخیص دهیم؟
قطعه فیلم و تکه عکس اصلیترین ابزار شایعهسازها:
زاویه خاص فیلمبرداری یا عکسبرداری، مشخص نبودن اتفاقات قبل و بعد از آن تکه جدا شده از فیلم، ربط دادن عکس به مطلب نامرتبط، دستکاری عکس و فیلم،کیفیتهای پایین و نامشخص بودن جزئیات و… فرصت را برای داستانسرایی و شایعهپردازی روی آن ایجاد میکند.
✅ با ما باسواد شوید
🌐 @nasragilan
📲 ۱۰روش برای اینکه جلوتر از فریبکاران اینترنتی قدم برداریم
1️⃣روی هر لینکی کلیک نکنید: پیامک تسهیلات بانکی، وام مسکن، بسته رایگان اینترنت و…روش خوبی برای فریب است؛ بی جهت کلیک نکنید.
2️⃣توجه به سایت شاپرک: دامنه سایت باید حتما به نام shaparak.ir ثبت شده باشد. فریبکاران برای گیج کردن افراد از اسامی مانند shaaparak.ir یا shaparack.ir یا اشکال دیگری در آدرس سایت استفاده میکنند که همه آنها جعلی هستند.
3️⃣عبارت https: در صورتی که به درگاه بانکی هدایت شدید، قبل از اینکه شماره کارتتان را وارد کنید در قسمت آدرسبار از اعتبار دستگاه مطمئن شوید. یک درگاه مطمئن باید دارای عبارت https باشد. نبودن حرف s میتواند ما را به بد دردسری بیاندازد.
4️⃣نمایش قفل: در کنار https در قسمت آدرسبار باید یک قفل سبز رنگ وجود داشته باشد که علامت تایید کننده سرویسدهنده است.
5️⃣به استوریهای سلبریتیها شک کنید: عاقبت برخی از تبلیغات سلبریتیها و میکروسلبریتیها معمولا به صفحات تقلبی بانکی میرسد. این استوریها معمولا با ویدیوهایی مثل «تخفیفهای باورنکردنی و قیمتهای غیرقابل باور» فقط برای فریب دادن افراد طراحی شدهاند.
6️⃣توجه به کد امنیتی: معمولا در صفحات فیشینگ این کد امنیتی یک عکس ثابت است که با رفرش کردن صفحه تغییری نمیکند.
7️⃣یک بار اطلاعات غلط وارد کنید: یکی از اطلاعات کارت بانکیتان را اشتباه وارد کنید. اگر پیغام خطایی در صفحه کامپیوتر دریافت کردید یعنی به احتمال زیاد این صفحه جعلی نیست.
8️⃣چک کردن دامنه سایت: در سایت enamad.ir با کلیک و سرچ کردن صفحه بانکی که در آن قرار داریم به ما اعلام میشود که در حال استفاده از سایت جعلی هستیم یا نه.
9️⃣افزونه ضد فیشینگ: یک افزونه یا اکستنشن ضد فیشینگ در سیستم خود نصب کنید که با وارد شدن در سایت مورد نظر به شما اعلام کند این صفحه از امنیت کافی برخوردار است یا نه.
🔟یک کارت بانکی برای خرید آنلاین داشته باشید: یک کارت خالی صرفا برای خرید کردن داشته باشید تا هنگام خرید به اندازه نیازتان ابتدا پول را به آن منتقل کنید.
✅ با ما باسواد شوید
🌐 @nasragilan
نسرا گیلان
⭕️تکنیک های جنگ روانی ⭕️افزايش قابليت تصديق خبر از طريق چيدن خبر ساختگي و نادرست درميان چند خبر د
⭕️تکنیک های جنگ روانی
🔻استفاده از عاطفه گيرندگان پيام To Play On The Emotions Of The Audience
💢در اين روش تلاش ميشود تعابيري در خبر مورد استفاده قرار گيرد كه به كارگيري آنان احساس عاطفي مخاطبان را به طور ساختگي تحريف و تهييج كند . كلماتي نظير تبعيض ، ظلم به زنان ، فشار بركودكان ، شكنجه ،بازجويي ، توطئه ، خفقان ، نسلسوزي ، دولتستيزي ، قانونستيزي ، فجايع بشري و مانند آن ميتواند احساسات يك مخاطب را برانگيخته نمايد .
💢موضع زنان و كودكان هميشه ميتواند در اين روش كارآمد باشد . پخش برنامههاي تلويزيون و استفاده از عكسهايي كه كودكان را در وضعيتي بسيار بد نشان ميدهد ، همچنين استفاده از زنان به عنوان عناصر زجركشيده در اخبار ميتواند در مسير ايجاد هيجان بسيار مؤثر و پرنفوذ باشد .
💢از سوي ديگر خبرگزاريها از عاطفه غريزي گيرندگان پيام استفاده ميكنند . گيرندگان پيام درمقابل يكسري مسائل مشترك با هم داراي همبستگيهاي عاطفي هستند . مباحث مشتركي نظير دين ، نژاد ، سرزمين ، مليت ، جنسيت ، محيط اجتماعي ، رنگ پوست ، مباحث مشترك قارهاي و مباحث انسان دوستي از جمله اين مباحث است كه در خيلي از خبرها هدف قرار ميگيرند و سعي مي شود به نوعي در خبرها روي يكي از اين همبستگيها تاكيد شود .
💢 مخصوصا روي مسائل ناسيوناليستي بسيار تاكيد ميشود ، مثلا كردها در تركيه ، عراق ، ايران ، سوريه و .. سعي ميكنند از رابطه عاطفي كردها استفاده كنند ، به نوعي كه تحريككننده باشد . كردها يك نوع رابطه معنوي ، جدا از همبستگيهاي منطقهاي با هم دارند و فشار به هر گروه در هر منطقه بر بقيه تاثير میگذارد .
#سواد_رسانه_ای
#جنگ_روانی
✅ با ما باسواد شوید
🌐 @nasragilan