10.62M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
#نکات_اخلاقی #کلیپ_تصویری
*سلسله مباحث: دروس اخلاق با محوریت نامه 31 نهج البلاغه / قسمت ششم
استاد: حجت الاسلام و المسلمین همتیان
موضوع: قدر نعمتها را بدانیم
#همتیان
#ندای_تهذیب
💐 @nedaye_tahzib
🌱 tahzib-howzeh.com
✍️ به این سه حقیقت فکر کنیم!
1️⃣ اینکه خداوند بدون شک تمام
اعمالمون را می بیند
«إِنَّ اللَّهَ بِما تَعْمَلُونَ بَصِير»
2️⃣ اینکه همیشه، فرشتگانی مجاورمون
هستند که ثبت و ضبط می کنند
ریز و درشت خوب و بدمون رو؛
«رُسُلُنا لَدَيْهِمْ يَكْتُبُون»
3️⃣ اینکه اصلاً از کجا معلوم؛
شاید بیخ گوشمون نشسته باشد
جناب عزرائیل و صادر شده باشد
دستور رفتنمون رو !
«عَسى أَنْ يَكُونَ قَدِ اقْتَرَبَ أَجَلُهُم»
#ندای_تهذیب
💐 @nedaye_tahzib
🌱 tahzib-howzeh.com
12.04M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
#کلیپ_تصویری
#سخنرانی
🌷 چه کنیم شاکر باشیم؟
🍃 حجت الاسلام استاد #رفیعی
#ندای_تهذیب
💐 @nedaye_tahzib
🌱 tahzib-howzeh.com
🍂سلسله مباحث: #راه_و_رسم_طلبگی
شماره 30
موضوع: دورنمای برنامه تحصیلی حوزه
برنامه آموزشی کنونی در حوزه مشتمل بر دو بخش است یکی برنامة آموزشی عمومی و دیگری برنامههای خاص به گرایشهای تخصصی که نوعا در مراکز تخصصی و موسسات وابسته به حوزه برگزار میشود. برنامة آموزشی عمومی برای همه طلاب الزامی و برنامه تخصصی کاملا اختیاری است. ورود به مراکز تخصصی نوعا پس از 6 سال تحصیل عمومی یعنی پایان سطح 1 امکانپذیر است. اما برنامه تحصیل عمومی در حین تحصیل تخصصی و در کنار آن ادامه دارد.
دورنمای برنامه درسی عمومی حوزه این چنین است:
دروس اصلی:
1.. مقدمات
سال اول صرف
سالدوم نحو، منطق
سال سوم بلاغت (معانی، بیان، بدیع)
2.. سطح 1
سال چهارم فقه، اصول فقه، کلام
سال پنجم فقه، اصول فقه، کلام
سال ششم فقه، اصول فقه، کلام
3..سطح 2
سال هفتم فقه، اصول فقه، فلسفه
سال هشتم فقه، اصول فقه، فلسفه
سال نهم فقه، اصول فقه، فلسفه
سال دهم فقه، اصول فقه، فلسفه
4.. درسخارج
سال یازدهم به بعد
دروس دیگر دوره مقدمات عبارتاند از تفسیر، تجوید، تاریخ، ادبیات فارسی، عقاید، اخلاق و.. . و در دوره سطح علاوه بر اینها رجال، درایه و.. . آموخته میشود.
با پایان دوره سه سالة مقدمات، طلبه بر زبان منابع دینی ـ ادبیات عربی ـ تسلط پیدا میکند. پس از آن دورة عمومی فقه و اصول فقه را برای آشنایی با کار اجتهادی در منابع دینی آغاز میکند. تا انتهای سطح اول، طلبه تقریباً بر ادبیات (مفاهیم، اصطلاحات) و جغرافیا (ساختار کلی و مسائل) شاخههای مختلف علوم پایة اسلامی احاطه یافته و قدرت مفاهمه و مکالمة علمی با دانشمندان علوم اسلامی را بهدست آورده است. توان تازهای که طلبه به برکت 6 سال تحصیل حوزوی کسب کرده، به او امکان مطالعة آثار اندیشمندان اسلامی را میدهد. اما برای پژوهش عمیق در منابع دینی و کسب استقلال نظر، لازم است به حوزة مباحث تخصصی علوم اسلامی راهیابد.
سطح دوم، لایه زیرین و مرحلة عمیقتری از دانشهای آموخته شده در سطح اول است که طلبه را به موشکافی و دقت نظر کارشناسی در علوم اسلامی عادت میدهد. در این دوره در رشته فقه و اصول فقه، که شاخههای اصلی علوم حوزوی بهشمار میرود طلبه به «مشاهدة دقیق» فعالیت عالمان بزرگ دین در سطوح پیشرفته میپردازد. این مشاهدة دقیق، او را برای دریافت ظرافت کار آنها و «جذب» شیوههای تحقیق آماده میکند.
تحقیق در منابع دینی، روش تاریخی دارد و دانشی شبیه باستانشناسی است. باستانشناس تلاش میکند پس از اطمینان از اصالت کتیبههای تاریخی با زبانِ آنها، مأنوس شود و پیام آنها را کشف، به زبان روز ترجمه و برای دیگران بازگو کند. فقیه نیز به کاوش عمیق در اسناد و مدارک باستانی 1400 ساله ـ قرآن و حدیث ـ میپردازد و با روش تحقیق تاریخی تلاش میکند از اصالت آنها مطمئن و به پیام آن نزدیک شود. پیام این مدارک، پیام خداست که به زبان عربی گذشته بیان شده است. تحقیق در آن هم نیازمند بررسیهای تاریخی از این دست است: آشنایی با قواعد مفاهمه عرفی، و ادبیات عصر صدور پیام، آشنایی با فضا و فرهنگ حاکم بر آن دوره، آشنایی با تحولات تاریخی و فراز ونشیبهایی که در گذر 1400 سال پیرامون آیات و روایات رخ داده و... .
طلبه اصول استخراج پیام از کتیبههای دینی را در علم فقه تمرین میکند. ولی همین اصول را در ساحتهای دیگر (اخلاق، عقاید، علوم انسانی و.. . ) میتواند بهکار گیرد. او با آموختن روش استنباط، مسلح به ابزاری میشود که امکان استخراج سخن دین و نظر وحی را به صورت روشمند در موضوعات مختلف به او میدهد و این مهمترین توانمندی لازم برای عالم دین است.
#ندای_تهذیب
💐 @nedaye_tahzib
🌱 tahzib-howzeh.com
📚#قرآن_کریم
✅سوره مبارکه #رعد و ابراهیم، صفحه255، آیات 29 تا 34 و آیات 1تا5
🗓1399/07/21
🌷 @nedaye_tahzib
181.pdf
116.1K
هر روز با قرآن و عترت
📚#موضوع_صد_و_هشتاد_و_یک
✅ توبه و پاکی از گناهان
✏️ رحمت و غفران بسیار پروردگار
🗓1399/07/21
🌷 @nedaye_tahzib
🔹مجموعه پوسترهای نمایشگاهی
🔸موضوع: استفاده از کالاهای ساخت مسلمانان
اقتصاد مقاومتی، شماره 12
#اقتصاد_مقاومتی #کالاهای_ساخت_مسلمان
🌷 @nedaye_tahzib
✅ tahzib-howzeh.com
#اقتصاد_مقاومتی
دو مسئلهی شرعی از امام خمینی (ره) در زمینهی دفاع اقتصادی
۱. اگر در روابط اقتصادی و غیر آن بر قلمرو اسلام و کشور اسلامی ترس باشد که بیگانگان بر آن تسلط سیاسی یا غیر آن (که موجب استعمار آنان یا استعمار کشورشان، گرچه استعمار فرهنگی) میشود پیدا کنند، بر همهی مسلمانها واجب است که از چنین روابطی اجتناب کنند و اینگونه روابط حرام است.
۲. درصورتیکه در روابط بازرگانی دولتها یا تجار با بعضی از دولتها یا تجار بیگانه ترس (تسلط) بر بازار مسلمانان و زندگی اقتصادی آنها باشد، واجب است آن را ترک کنند و چنین تجارتی حرام است و در صورت چنین ترسی، بر فقها و مراجع عظام است که کالاهای آنان و تجارت با آنها را طبق مقتضیات زمان تحریم نمایند و بر امت اسلامی متابعت آنان واجب است؛ چنانکه بر همهی آنها واجب است در قطع این روابط جدیت کنند ( تحریرالوسیله، ج۱)
#ندای_تهذیب
🌷 @nedaye_tahzib
✅ tahzib-howzeh.com
#اقتصاد_مقاومتی
اقتصاد اسلامی در کلام شهید مطهری
شهید مطهری دربارهی تسلط و نفوذ غیرمسلمان بر مسلمان مینویسد: اسلام میخواهد که غیرمسلمان بر مسلمان تسلط و نفوذ نداشته باشد. این هدف هنگامی میسر است که ملت مسلمان در اقتصاد نیازمند نباشد و دستش بهطرف غیرمسلمان دراز نباشد، والّا نیازمندی ملازم است با اسارت و بردگی، ولو آنکه اسم بردگی در کار نباشد. هر ملتی که از لحاظ اقتصاد دستش بهطرف ملت دیگر دراز باشد، اسیر و بردهی اوست و اعتباری به تعارفهای دیپلماسی معمولی نیست. به قول نهرو، ملتی مستقل است که جهش اقتصادی داشته باشد. حضرت علی (ع) میفرماید: «احتج الی من شئت تکن اسیره، استغن عمن شئت تکن نظیره، احسن الی من شئت تکن امیره.»۱
محتاج هرکه شوی، اسیر او خواهی بود. بینیاز از هرکه گردی، با او برابر خواهی شد و هرکه را مورد نیکی و احسان خود قرار دهی، فرمانروای او خواهی شد. اگر ملتی کمک خواست و ملتی دیگر کمک داد، خواهناخواه اولی برده و دومی آقاست. چقدر جهالت و حماقت است که آدمی ارزش سلامت بنیهی اقتصادی را درنیابد و نفهمد اقتصاد مستقل یکی از شرایط حیات ملی است.۲
نظر اسلام در مورد اقتصاد مبتنی است بر یک اصل فلسفی و آن اینکه زمین و منابع اولیه برای بشر، یعنی برای اینکه زمینهی فعالیت و بهرهبرداری بشر قرار بگیرد، آفریده شده است: «ولقد مکناکم فی الارض و جعلنا لکم فیها معایش قلیلا ما تشکرون: و همانا شما را در زمین مأوا دادیم و در آن برای شما روزیها قرار دادیم و چه کم شکرگزاری میکنید.»۳
شهید مطهری معتقد است: نظام اقتصادی اسلام با احترام به فرد و همچنین اصیل شمردن اجتماع و امت، ضمن محترم شمردن مالکیت خصوصی در کنار آن، مالکیت دولتی و عمومی را نیز تشریع مینماید. وی با غریزی دانستن اصل مالکیت معتقد است که بعضی حیوانات نیز چنین اولویتی را برای خود قائلاند.۴
از نظر اسلام، اختلاف فاحش که منتهی به فقر طبقهی دیگر، نه بهواسطهی بیماری، بلکه بهواسطهی بیکاری یا کمی مزد بشود، جز از طریق ظلم و استثمار ممکن نیست.
امامان شیعه همه اهل تولید و کشاورزی بودند. حتی برخی امامان ما در همان زمان امامتشان اهل تجارت و سرمایهگذاری بودند. شما در جریان «مصادف» که وکیل اقتصادی امام صادق (ع) است، میبینید که امام صادق (ع) اهل سرمایهگذاری است. ایشان هزار درهم به مصادف میدهد تا برود و تجارت کند.
روایات متعددی از کشاورزی امام باقر و امام کاظم (ع) داریم که این بزرگان اهل تولید و کار بودند. امام علی (ع) باغداری و نخلکاری میکردند. روایاتی مثل «الکاسب حبیبالله» مؤید این موضوع است. همکاری پیامبر اسلام (ص) با خدیجه (س) در زمینهی تجارت، در قالب مضاربه صورت میگرفت.
پی نوشت:
۱. الآمدی التمیمی، ۱۳۶۰، ج۲، ص۵۸۴.
۲. استاد شهید مطهری، ۱۳۶۸ب، ص۲۱-۲۲.
۳. اعراف، ۱۰.
۴. استاد شهید مطهری، ۱۳۶۸ب، ص۵۲.
#ندای_تهذیب
🌷 @nedaye_tahzib
✅ tahzib-howzeh.com