🍃معرفی سوره کهف🍃
سورهٔ کهف هجدهمین سورهٔ قرآن است، ۱۱۰ آیه دارد و از سورههای مکی است. یکی از مهمترین بخشهای این سوره داستان اصحاب کهف و مقابلهٔ عدهای از جوانان در برابر حاکم ستمگر است. از داستانهای دیگر این سوره، داستان موسی و خضر و بیصبری موسی در یافتن دلیل کارهای خضر و داستان ذوالقرنین و مقابلهٔ او با یاجوج و ماجوج است.
🍃مفهوم کلی سوره🍃
اثبات رستاخير؛
نمونه هاى عينى معاد، مثل زنده شدن اصحاب كهف ؛
عبرت آموزى از سرگذشت پيشينيان ؛
آداب تعليم و تربيت.[2]
🍃اسامی سوره🍃
کهف، اصحاب کهف، حائلة.[3]
سوره حائلة»؛ به خاطر اينکه اين سوره ميان آتش و قاری حائل مي شود.[5]
🍃تعداد آيات🍃
سوره کهف صدوده آيه دارد.
🍃محتوا🍃
محتواى اين سوره همچون ساير سوره هاى مكى بيشتر بيان مبدء و معاد و بشارت و انذار است، و نيز به مساله مهمى كه مسلمانان در آن روزها سخت به آن نياز داشتند اشاره مى كند، و آن اينكه يك اقليت هر چند كوچك باشد، در برابر يك اكثريت هر چند ظاهرا قوى و نيرومند باشند نبايد تسليم گردد،بلكه همچون گروه كوچك اصحاب كهف بايد حساب خودشان را از محيط فاسد جدا كنند، و بر ضد آن قيام نمايند.آن روز كه توانايى دارند به مبارزه ادامه دهند و در صورت عدم توانايى، هجرت نمايند.
همچنين از جمله داستانهاى اين سوره، داستان دو نفر است كه يكى بسيار ثروتمند و مرفه اما بىايمان و ديگرى فقير و تهيدست اما مؤمن بود، ولى او هرگز عزت و شرف خود را در برابر آن فرد بى ايمان از دست نداد، و تا آنجا كه مى توانست او را نصيحت و ارشاد كرد و سرانجام اعلام بيزارى نمود و پيروزى هم با او بود.
بخش ديگرى از اين سوره به داستان موسى و خضر (هر چند نام خضر در اين سوره نيامده است) اشاره مى كند كه چگونه موسى عليهالسلام در برابر كارهايى كه ظاهر آن زننده، اما باطنش پر مصلحت بود نتوانست صبر و حوصله به خرج دهد، ولى پس از توضيحات خضر به عمق مسائل كاملا آگاه شد و از بيتابى خود پشيمان گشت
بخش ديگرى از اين سوره ماجراى ذوالقرنين را شرح ميدهد كه چگونه شرق و غرب عالم را پيمود، و با اقوام گوناگونى كه سنن و آداب بسيار متفاوتى داشتند روبرو شد، و سرانجام با كمك گروهى از مردم به مقابله با توطئه ياجوج و ماجوج برخاست و سدى آهنين بر سر راه آنها كشيد، و نفوذشان را قطع كرد تا مسلمانان با بينش وسيعتر خود را براى نفوذ در شرق و غرب جهان آماده سازند و براى مبارزه با ياجوجها و ماجوجها دست اتحاد به هم دهند
🍃فضائل، خواص و ثواب قرائت🍃
ابىبنكعب، از پيامبر گرامى اسلام روايت كرده است كه هر كس سوره کهف را بخواند، تا هشت روز از هر فتنه اى آسوده است. اگر در اين هشت روز، دجال ظهور كند، خداوند او را از فتنه وى حفظ كند و هر كس آيه آخر آن «قُلْ إِنَّما أَنَا بَشَرٌ مِثْلُكُمْ ...» را هنگام رفتن به بستر خواب بخواند، از بستر او نورى به سوى كعبه مى درخشد كه در كنار آن فرشتگانى از درگاه خدا برايش طلب رحمت مى كنند، تا از خواب برخيزد. اگر در مكه باشد و اين آيه را بخواند، نورى از بستر او به بيتالمعمور مى تابد، كه در كنار آن فرشتگان برايش طلب رحمت مى كنند، تا از خواب برخيزد.
🍃محل نزول🍃
سوره کهف مكى است
🍃زمان نزول🍃
سوره کهف بعد از سوره غاشيه و در حدود سالهاى هشت تا دوازده بعثت نازل شده است .
🍃فضای نزول🍃
امام صادق عليهالسلام فرموده: «سبب نزول سوره کهف آن بود كه كفار قريش سه نفر را به نامهاى نضربنحارث، عقبهبنابىمعيط و عاصبنوائلسهمى پيش نصاراى نجران فرستادند تا از يهود و نصارى مسائلى ياد بگيرند و از رسول خدا بپرسند (شايد آن حضرت نداند و مغلوب شود) آنها در نجران با علماء يهود ملاقات كرده و منظور خود را گفتند، يهود در جواب گفتند: سه مسئله را از او بپرسيد اگر مطابق آنچه ما مى گوئيم جواب داد، او راستگو است، آن گاه از يك مسئله ديگر بپرسيد اگر گفت مى دانم بدانيد كه دروغگو است. از او بپرسيد از جوانانى كه در زمان گذشته از ديار خود بيرون رفتند وخواب آنها را گرفت، چند وقت در خواب بودند تا بيدار شدند؟ و چند نفر بودند؟ و چه چيز با آنها بود كه از خودشان نبود؟ و ماجراى آنها چگونه بود؟ و بپرسيد از موسى وقتى كه خدا به او امر كرد آن دانشمند را تعقيب كند و از او علم بياموزد، او كه بود؟ و چگونه از او پيروى كرد و جريانش از چه قرار بود؟ و بپرسيد از او از مردى كه به مشرق و مغرب رفت تا به سد يأجوج و مأجوج رسيد او كه بود، و جريانش چيست؟ آن وقت اين سه قضيه را خود به آنها شرح دادند و گفتند: اگر آن طورى كه ما گفتيم جواب داد بدانيد كه راستگو است و الا تصديقش نكنيد. كفار گفتند: مسئله چهارم كدام است؟ گفتند: از او بپرسيد قيامت كى خواهد بود اگر گفت مى دانم بدانيد كه دروغگو است زيرا وقت را جز خدا كسى نمى داند، آن سه نفر به مكه برگشته و بواسطه حضرت ابوطالب با رسول خدا صلىاللهعليهوآله تماس گرفته و از او جواب خواستند، سوره كهف در جواب آن مسائل نازل گرديد».
🍃[ترتيب در مصحف🍃
سوره کهف در چينش كنونى قرآن هيجدهمين سوره به شمار مى آيد.[15]
🍃ترتيب بر اساس نزول🍃
سوره کهف شصتونهمين سوره در ترتيب نزول مي باشد و بعد از سوره قلم نازل شده است.[16] (لازم به ذکر است اقوال در ترتيب نزول سوره های قرآن مختلف است)
11.71M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
ترجمه تصویری قرآن کریم صفحه ۲۹۳
#تفسیر
#احادیث_شان_نزول
#ترجمه_تصویری_قران_کریم
https://eitaa.com/noore1
احادیث آیه ۱۰۵ از سوره اسراء - تفسیر روایی اهل بیت علیهم السلام
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
مفضّل نامهای به امام صادق (علیه السلام) نوشت و ایشان در جواب مرقوم فرمود: من تو و خود را به تقوی و فرمانبرداری خدا سفارش میکنم ... خداوند اسلام را بهعنوان دین برای خود و مردم پذیرفت جز این راه از کسی چیزی نمیپذیرد بر همین آئین انبیا و پیامبران (را فرستاده است، سپس فرمود: وَ بِالْحَقِّ أَنزَلْنَاهُ وَ بِالْحَقِّ نَزَلَ و بر آن و به آن پیامبران و فرستادگان و پیامبرش، محمّد (صلی الله علیه و آله) را مبعوث کرد. مهمترین قسمت دین شناخت انبیا و ولایت آنها است.
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
http://alvahy.com/%D8%A7%D8%B3%D8%B1%D8%A7%D8%A1/105
احادیث آیه ۱۰۷ از سوره اسراء - تفسیر روایی اهل بیت علیهم السلام
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
پیامبر (صلی الله علیه و آله)- ای اباذر! هرگاه به کسی علمی داده شود که او را به گریه نیارد، حقیقتاً به او دانشی بیسود داده شده. چرا که خداوند علما را چنین مدح میکند: إِنَّ الَّذِینَ أُوتُوا الْعِلْمَ مِنْ قَبْلِهِ إِذا یُتْلی عَلَیْهِمْ یَخِرُّونَ لِلْأَذْقانِ سُجَّداً* وَ یَقُولُونَ سُبْحانَ رَبِّنا إِنْ کانَ وَعْدُ رَبِّنا لَمَفْعُولًا* وَ یَخِرُّونَ لِلْأَذْقانِ یَبْکُونَ وَ یَزِیدُهُمْ خُشُوعا.
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
http://alvahy.com/%D8%A7%D8%B3%D8%B1%D8%A7%D8%A1/107