🔰فرصتی برای خودسازی در طول سال
🔲خوب است از فرصت این ایام متبرک ماه رجب براى توجه به لزوم تلاش در هر مرحلهاى که هستیم و به هر کارى که مشغولیم، استفاده کنیم. بهطورى که از ادعیهى ماه رجب به دست مىآید، بنده گمانم این است که این ماه، مقدمهاى براى ماه شعبان و بعد ماه رمضان است، این که این سه ماه، فرصتى براى خودسازى در طول سال و تأمین ذخیره و نیروى لازم براى حرکت عظیم زندگى و سرنوشت است. «اللهم اهدنى هدى المهتدین، و ارزقنى اجتهاد المجتهدین.» چنان که در این ماه مىخوانیم، دعا کننده از خداى متعال به وسیلهى این دعاها درخواست مىکند که به او نور هدایت بتاباند؛ او را تلاش و اجتهاد و کوشش بیاموزد و توفیق آن را به او بدهد - «و لا تجعل لى من الغافلین المبعدین» - و او را از غفلت برحذر دارد. یا در دعاى دیگر این ماه مىخوانیم: «اللهم انى اسئلک صبر الشاکرین لک و عمل الخائفین منک و یقین العابدین لک» اینها بالهایى است که یک انسان با آنها مىتواند پرواز کند. صبر شکرگزاران، تلاش و عمل خائفان و یقین عبادتگران، ویژگی هایى است که هم در این ماه از خدا آنها را مىطلبیم و درخواست مىکنیم و هم از این ادعیه درس مىگیریم که در این ماه باید اینها را در خودمان فراهم کنیم.
🌀بیانات در دیدار مسئولان دستگاه قضایى۱۳۷۱/۱۰/۲۳
#مناسبت
#ماه_رجب
#رهبری
🔰محکم کردن دلهای محتاج به لطف و فضل الهی
🔳دههى سوم ماه رجب را پشت سر مىگذاریم و این روزها، روزهاى پایانى ماه رجب است. ماه رجب، ماه مبارکى است؛ ماه توسل و تذکر و توجه و تضرع و استغاثه و محکم کردن پیوند دلهاى محتاج و نیازمند ما به ذیل لطف و فضل الهى است. این روزها را قدر بدانید. هر یک روز ماه رجب، یک نعمت خداست. در هر ساعتى از این ساعات، یک انسان اگر هوشمند و زرنگ و آگاه باشد، مىتواند چیزى را به دست بیاورد که در مقابل آن، همهى نعمتهاى دنیا پوچ است؛ یعنى مىتواند رضا و لطف و عنایت و توجه الهى را به دست آورد. بعد از ماه رجب، ماه شعبان و بعد ماه رمضان است. برادران و خواهران مسلمان! اى صاحبان دلهاى بیدار و مخصوصاً اى جوانان! این سه ماه را قدر بدانید. در این سه ماه، فرصت براى وصل کردن و منور نمودن دلها به لطف و نور پروردگار، بیش از همیشه است.
🌀خطبههاى نماز جمعهى تهران ۱۳۶۹/۱۱/۱۹
#مناسبت
#ماه_رجب
#رهبری
🔰 استفاده از خصوصیات ماه رجب
🔹ایام، مصادف است با ماه مبارک رجب؛ ماه دعا، ماه توسل، ماه تضرع، ماه آماده شدن دلها انشاءاللَّه براى ورود به ساحت رمضان. اینکه در این ماه این دعاها توصیه شده است، این اعمال توصیه شده است، این استغفار توصیه شده است، بىجهت نیست. دعا همیشه خوب است، هر دعایى را همیشه می شود خواند؛ اما این دعا را براى روزهاى ماه رجب، یا براى ایام خاصى از ماه رجب به ما توصیه کردهاند؛ پیداست خصوصیتى در این ماه هست، خصوصیتى در این ایام هست؛ از این خصوصیات باید استفاده کرد. انشاءاللَّه به خداى متعال متوسل بود، متضرع بود، کمک خواست، تکیه کرد، اعتماد کرد؛ خداوند متعال هم انشاءاللَّه کمک خواهد کرد.
🌀بیانات در دیدار رئیس و مسئولان قوهى قضائیه۱۳۸۹/۰۴/۰۷
#مناسبت
#ماه_رجب
#رهبری
🔰 آمادگی برای ورود بر سفره ضیافت الهی
▫️عزیزان من! رابطه خودتان را با خدا، هرچه مىتوانید مستحکمتر کنید؛ بخصوص در این ماه هاى مبارک - ماه رجب و ماه شعبان - که ماه هاى دعا، استغاثه، رابطه گرفتن با خدا، و راز و نیاز کردن با معشوق حقیقى هر انسان است. در این ماه ها، خود را براى ورود بر سرِ سفره ضیافت الهى - در ماه رمضان - آماده کنید.
🌀بیانات در دیدار جمعی از بسیجیان ۱۳۷۶/۰۹/۰۵
#مناسبت
#ماه_رجب
#رهبری
🔰فرصتی برای ذخیره گیری معنوی
🔹حال هم از این فرصت استفاده کنیم. این ماه، ماه رجب است. در آیندهى نزدیکى، ماه شعبان و ماه رمضان فرا مىرسد. در این سه ماه، آنچه مىتوانید، براى ذخیرهگیرى معنوى استفاده کنید؛ چون این متّکى به روح جوانى است و براى شما ماندگار خواهد شد.
🌀بیانات در دیدار جمعی از دانشآموزان و دانشجویان۱۳۷۶/۰۸/۱۴
#مناسبت
#ماه_رجب
#رهبری
🔷مواردی که سوءظن حرام نیست
1️⃣سوء ظن به خود
🔹یکی از موارد سوءِ ظنِ پسندیده، سوء ظن به خود است. مؤمن نباید به خود خوش گمان باشد.
🔸بلکه پیوسته خویش را متهم به کوتاهی در عبادت و اجرای فرامین الهی بداند تا بدین وسیله گرفتار عجب و خودپسندی نشود. و او را از سوء ظن به دیگری باز دارد. امام علی (علیه السلام) فرمود:
اَلمُؤمن لایُصبح و لایُمسی اِلّا و نَفسُهُ ظَنُونٌ عِنده
مؤمن شب را صبح و صبح را به شب نمی رساند مگر آن که به نفس خود بد گمان است.
🔹امام علی (علیه السلام) یکی از ویژگی های متقین را چنین بیان می فرماید:
فَهُم لِاَنفُسِهِم مُتَّهِمون و مِن اَعمالِهم مُشفِقُون اِذا زُکّیِ اَحَدٌ مِنهُم خافَ مِمّا یُقال لَهُ فَیَقُولُ اَنَا اَعلَمُ بِنَفسی مِن غَیری و ربّی اَعلَمُ بی منّی بِنَفسی
پیوسته خود را (به کوتاهی و قصور) متهم می سازند و از اعمال خود نگرانند. هرگاه یکی از آنها را مدح و ستایش کنند، از آنچه دربارۀ او گفته شده به هراس می افتد و می گوید: من از دیگران نسبت به خود آگاه و پروردگارم به اعمال من از من آگاه تر است.
( احکام دو دقیقه ای، جلد سوم، صفحه 109 )
#احکام
🔷مواردی که سوء ظن حرام نیست
2️⃣سوء ظن به دشمن
🔳یکی از مواردی که سوء ظن لازم است، سوء ظن در برابر دشمنان است. ممکن است دشمن دم از صلح و دوستی و محبت و تغییر رویه بزند و دست دوستی به سوی انسان دراز کند. در این گونه موارد هرگز نباید گرفتار حسن ظن شده و بلافاصله دست دشمن را فشرد و به او اعتماد کرد، بلکه باید احتمال داد ممکن است تمام اینها مکر و فریب باشد.
🔹امام علی (علیه السلام) به مالک اشتر فرمود:
اَلحَذَر کُلُّ الحَذَر مِن عَدُوِّکَ بَعدَ صُلحِهِ فَاِنَّ العَدُوَّ رُبَّما قارَبَ لِیَستَغفِلَ فخُذ بِالحَزمِ و اتَّهِم فی ذلک حُسنُ الظَّنِّ
هنگامی که با دشمنت پیمان صلح بستی کاملاً از او بر حذر باش زیرا دشمن گاه نزدیک می شود که طرف را غافلگیر کند، بنابراین در چنین شرایطی اختیار را از دست مده و دوراندیش باش و حسن ظن خویش را متهم ساز.
◽️مؤمن در برخورد با دشمن خود ظنین است و هیچ گاه از مکر و حیله های او غافل نیست، زیرا دشمن اگرچه صلح کرده باشد لکن همیشه گمان حیله و نیرنگ او می رود، زیرا دشمن پیوسته در اندیشۀ جبران و انتقام از شکست ها است.
◾️بنابراین هرچند حسن ظن نسبت به دوست، زیبا و دلپذیر است ولی نسبت به دشمن، بسیار ناپسند و خطرناک است.
( احکام دو دقیقه ای، جلد سوم، صفحه 110 )
#احکام
🔷مواردی که سوء ظن حرام نیست
3️⃣خبر فاسق
🔸یکی از مواردی که سوء ظن حرام نیست، خبر فاسق است. قرآن در این می فرماید:
إن جَاءَکُم فَاسِقٌ بِنَبَإٍ فَتَبَیَّنُوا أن تُصیبُوا قَوماً بِجًهالَةٍ فَتُصبِحُوا عَلی ما فَعَلتُم نادِمین
اگر فاسقی خبر آورد، پیرامون آن به تحقیق بپردازید و به خبر او ترتیب اثر ندهید مبادا گرفتار جهالت و نادانی شوید.
( احکام دو دقیقه ای، جلد سوم، صفحه 111 )
#احکام
🔷مواردی که سوء ظن حرام نیست
4️⃣سوء ظن به خائنین
🔸امام صادق (علیه السلام) فرمود:
لَیسَ لَکَ أن تَأتَمِنَ مَن غَشَّکَ وَ لا تَتَّهِمَ مَنِ ائتَمَنت
تو نباید اعتماد کنی به کسی که به تو خیانت کرده و نه متهم کنی کسی را که امینش کردی.
🔹مثلاً نباید به کسی که کالای تقلبی فروخته یا برنج بد و خوب را مخلوط می نماید یا کم فروشی می کند اعتماد نمود.
( احکام دو دقیقه ای، جلد سوم، صفحه 111 )
#احکام