💠ضیافت حقیقی(6)
بیانات آیت الله محمدشجاعی (ره) در خصوص ماه مبارک رمضان
🌻اين طعام و شراب طهورى كه در ضيافت روزه بنده را مى دهند، طعام وصال و شراب فنا ست، طعام و شرابى كه نديده و نچشيده به حقيقت آن نمى توان رسيد، و هر چه گفته شود، بيانگر آن نخواهد بود، و هر چه گفته شود، بيانگر آن نخواهد بود، و هر چه تصوير يا تصور شود، حكايت آن نخواهد داشت.
☘اطعام كننده در ضيافت روزه حضرت «الله» است، و سيراب كننده هم جناب او، زيرا كه ضيافت كننده و ضيافت دهنده اوست، و سقاهم ربهم شراباً طهوراً.
طعام و شراب اين ضيافت، نه مانند طعام و شراب دنياست كه بنده را ازحضرت معبود دور كند و تيرگى را بيشتر و حجاب را غليظتر سازد، بلكه بنده را از خود دور و به حضرت او نزديكتر مى كند، و سير در جمال وجه او، و به قرب بالاتر سوق مى دهد، و اين خاصه هر طعام و شراب بهشتى است. (دقت شود)
☘در اين مقام به روايتى كه شيخ مفيد رحمة الله عليه از ابو حمزه ثمالى نقل كرده است دقت مى كنيم.
ابو حمزه مى گويد:
«سمعت أبا عبدالله عليه السلام يقول: ان الصائم منكم ليرتع فى رياض الجنة، و تدعوا له الملائكة حتى يفطر» [۱] يعنى «شنيدم امام صادق سلام الله عليه مى فرمود، از شما هر كس كه روزه مى گيرد، در عالم غيب در باغات بهشت از نعمتها و لذتها بهره مند مى شود، و در آنها سير مى كند، و ملائكه تا وقت افطار براى او دعا مى كنند».
اين بيان با تعابير و تركيب خاصى كه در آن، مخصوصاً در جمله«ليرتع فى رياض الجنة» به كار رفته است، بيان عميقى است و از حقايق دقيقى خبرمى دهد. اين بيان مى گويد، صايم در باطن امر و در پشت پرده، در جلوه هاى وجه كريم پروردگار متعال كه همان رياض جنت است متنعم مى گردد، و در عين تنعم، در آنها سير مى كند. هم از نعمتها و لذتهاى آنها بهره مند مى شود، هم در آنها به سير مى پردازد. و اين همان ضيافتى است كه در عالم باطن براى صايم هست، ضيافتى كه طعام و شراب آن، و نعمتها و لذتهاى آن بنده را به حضرت معبود نزديكتر مى كند، استغراق و اشتياق به قرب بيشتر و شهود بالاتر مى آورد، و على الاتصال به سير در جمال وجه او، و نزديكى به حضرت او سوق مى دهد.
📚 بیانات حضرت آیت الله محمد شجاعی (رضوان الله تعالی علیه)
🌻کانال افق معرفت🌻
👇👇👇
@ofogh_marefat
💠ضیافت حقیقی(7)
بیانات آیت الله محمدشجاعی (ره) در خصوص ماه مبارک رمضان
🍃 اگر خواستى تا حدودى اين حقيقت را بفهمى، در اين آيات شريفه تدبر كن كه مى فرمايد:
«ان الابرار لفى نعيم على الارائك ينظرون - تعرف فى وجوههم نضرة النعيم - يسقون من رحيق مختوم ختامه مسك و فى ذلك فليتنافس المتنافسون». و مى فرمايد:
«ان الابرار يشربون من كأس كان مزاجها كافوراً» و مى فرمايد:
«يطاف عليهم بكأس من معين - بيضاء لذة للشاربين - لا فيها غول ولاهم عنها ينزفون»
از ترجمه اين آيات به لحاظ اينكه مجال تدبر را محدود نكنيم صرف نظر كرديم. در ضمن، به تدبر در آيات ديگر مربوط به اين معنا هم توصيه و تأكيد مى شود.
🍃 راه مخصوص سالك عارف را مقصدى جز مقصد اعلى نيست، و مقصد وى در همه مجاهداتش لقاى حضرت معبود، و فناء و بقاء است.
همه مجاهدات عبودى براى همين است و بس. ليكن در ميان اين مجاهدات
روزه را جايگاه مخصوصى هست، و روزه، مجاهدتى است كه در سوق دادن و بالا بردن سالك به سوى مقصد اعلى حساب خاصى دارد. در بيان ديگر، هر مجاهدتى راهى است به سوى مقصد، و روزه راه مخصوصى است.
🍃 لازم است در اين بيان معروف از رسول اكرم صلى الله عليه و آله خوب تأمل كنيم كه فرمود:
«قال الله عزوجل، ألصوم لى و أنا أجزى به»
يعنى «خداى متعال فرموده است، روزه براى من است، و جزاى آن لقاى من».
جمله «و أنا أجزى به» در صورتى كه فعل «أجزى» به اصطلاح اهل ادب «فعل مجهول» باشد، حكايت از حقيقتى كه گفتيم دارد، و آن اينكه، روزه در بالا بردن سالك به سوى مقصد اعلى حساب خاص دارد، و راه مخصوصى است.
🍃 از امام صادق سلام الله عليه هم همين مضمون با كمى تفاوت لفظى نقل شده است. از آن حضرت روايت شده كه فرمود:
«ان الله تعالى يقول: ألصوم لى و أنا اجزى عليه»
🍃 سخن در خصوص روزه، اسرار آن، و بركات آن بسيار است، آنهم در خصوص گفتنيهاى آن، ليكن مجال مناسب نيست.
به سالكان طالب بصيرت توصيه مى شود و به آيات مربوط به روزه، و به روايات وارده در اين باب كه بسيار زياد و داراى دقايق و نكات بى شمار است مراجعه كنند، و در آنها به دقت و تأمل بپردازند، تا از اسرار عميقه و حقايق عاليه اى كه در آن نهفته است درحد خود بهره مند شوند. و تأكيد مى شود در اين امر مسامحه نكنند.
📚 بیانات حضرت آیت الله محمد شجاعی (رضوان الله تعالی علیه)
🌻کانال افق معرفت🌻
👇👇👇
@ofogh_marefat
هدایت شده از حکمت
بصیرت:
🌲🍀🌲🍀🌲🍀🌲🍀
(باید بندگی خدا کرد)
ابومنصور سامانی وزیر سلطان طغرل بود. عادت داشت پس از نماز صبح بر سر سجاده نشیند و دعا کند تا آفتاب طلوع کند. آنگاه به خدمت سلطان می رفت. صبحگاهی از طلوع آفتاب برای امر مهمی سلطان کسانی را به طلب وزیر فرستاد، آنان آمدند و او را به حضور خواندند وزیر چون ادعیه و ذکرهایش تمام نشده بود به فرمان شاه التفات نکرد و به دعا و مناجات ادامه داد. آنان نزد سلطان آمده وی را از عدم توجه وزیر آگاه کردند. وزیر چون دعایش تمام شد به خدمت سلطان آمد. سلطان با نهایت خشم و غضب گفت: تو را چه شده که به گفته ما اعتناء نمی کنی و چون فرمان ما به تو رسد تاخیر می اندازی؟
وزیر گفت: شاها، من بنده خدایم و چاکر شما. تا از بندگی خدا فارغ نشوم به چاکری نتوانم پرداخت. این کلمه در سلطان چنان اثر کرد که گریان شده و وزیر را تحسین نمود و گفت: بندگی خدا را بر چاکری ما مقدم دار تا به برکات آن سلطنت ما پابرجا باشد.
🌹🌷🌹🌷🌹🌷🌹🌷
💠 آثار و برکات فضای ماه رمضان در حرکت معنوی
✅حجت الاسلام شیخ جعفر ناصری:
کسانی که سفرهای معنوی برای آنها پیش میآید؛ چه در ماه رمضان و چه با ذکر یک حرکتی میکنند، هدایای آسمانی هم نصیبشان میشود. در هر سفری، اگر نفسی توانست خودش را از زمین بکَند، بعد از آن، هدایا بسیار است.
🔸به طور ناخودآگاه برای کسانی که به جبهه می رفتند، شبهای عملیات که از خودشان میگذشتند، این سفر محقق میشد؛ همه اسباب سفر آماده بود، بعضی از آن ها میرفتند و میرفتند. اینهایی که بارشان را خیلی سبک کردند، و رفتند _یعنی در آن مرحلهای که دل را به دریا زدند_ موفق شدند و آن سیر برزخی را خیلی کوتاه می کند.
🔹حتی آنهایی که برگشتند [و شهید نشدند] امتیازاتی پیدا میکنند. کسانی که این سفر را میگذراندند، نصیبهای زیادی پیدا میکردند؛ البته واقعاً بستگی دارد چقدر از خودش گذشته باشد و روی خودش پا گذاشته باشد. بسیاری از این افراد را دیده ام که خداوند هدایای معنوی به آنها میداده؛ اولاد صالح، اراده خوب و عاقبت به خیری؛ اینها نمونههایی از هدایای آسمانیِ آنها است.
🔸خوب آن فضای جبهه و جنگ که دیگر تمام شد؛ اگر کسی مشابه آن سفرها را بخواهد، ماه رمضان، بهترین فصل و فرصت است. انسان باید کمر همّت را ببندد. روزه، جمع و اجتماع، لیل و نهار ماه مبارک رمضان، همه برای حرکتهای معنوی مساعد است. تکرار این حرکت و فرصت معنوی هم کم است و معلوم نیست در آینده چه بشود؛ حالا که این فرصت پیش آمده، باید حرکتی کرد.
(منبع: اپلیکیشن الهادی؛ مراقبات ماه رمضان)
🌷🌷🌷
💠ضیافت حقیقی(8)
بیانات آیت الله محمدشجاعی (ره) در خصوص ماه مبارک رمضان
💠سه بار اقبال الهی در نماز
🌱شبیه آن مسئله ای است که در نماز هست. شنیده ای مضمون روایتى را که می فرماید: خداى متعال سه بار اقبال می کند، اگر انسان در این سه اقبال به خودش آمد نماز خوب می خواند و اگر به خودش نیامد، دیگر بخود آمدن در آن نماز مشکل است.
یعنى در یک نماز که شما تصمیم گرفتید با حضور و توجه نماز بخوانید، بعد خراب کردید دوباره تصمیم گرفتید، دوباره خراب کردید، دوباره تصمیم گرفتید، سومین بار هم خراب کردید، دیگر چهارمین بار تصمیم گرفتن مشکل است. این در نماز چیز اسرارآمیزى است.
🌱 در روزه هم چنین چیزى هست. در روزه نمی گویم مضمون روایتى است که من به صراحت دیده باشم ولى یک چیز مجرَبى است. شاید در روایات هم باشد و بنده ندیده ام.
مقصود مرا فهمیدید؟ از همان روز اوَل سعى کنید که آن آدابى که یاد گرفته اید که روزه دار واقعى نسبتاً باید داشته باشد، آنها را مراعات کنید. از همان روز اوَل سعى کنید که مراعات کنید.
🌱 مثلاً روزه دار باید کم صحبت کند و حتى المقدور از صحبتهای بیجا بپرهیزد تا آن صفاى روزه که در درون هست، آن ضیاء و روشنى که دارد و مخصوص روزه است در ایام روزه دارى و براى روزه دار در باطنش هست و برکات زیادى دارد و موجب انجذاب انسان به سوى خدا می شود و موجب این می شود که آن اطعامى که روزه دار دارد در درون دارد بشود آن اطعام درونى که براى روزه دار در ماه مبارک هست، در پشت پرده. آن که مسئله ضیافت الهى و اطعام شدن و اینها، آن نورانیت، آن صفا، آن اطعام باطنى آن انجذابى که در درون هست و آن طعام خوردنهاى آن سویى، آن پشت پرده ای و آن ضیافتهاى ربوبى که در باطن امر براى روزه دار هست مثلاً با بی جا صحبت کردن خیلى لطمه می خورد، با خیلى چیزها لطمه می خورد، با آن صحبتها همین نورانیت لطمه می خورد، آن برکاتى که باید پشت پرده باشد، رفته است و آن انجذاب بسوى خداى متعال رفته است، آن افاضه که در باطن على الاتصال براى روزه دار می شود، آن ضیافتها که از آن برخوردار می شوید (کم شده یا ضعیف شده )مانع در برابرش ایجاد شده است، تیرگی ها مانعش شده است.
🌱 این را از باب مثال می گویم، این کم صحبت کردن را در همان روزهاى اوَل اگر شروع کردید و تا آخر هم ادامه دادید، از آن برکات کم صحبت کردن بهره مند خواهید شد. امَا اگر روزهاى اوَل مسامحه کردید، بعد از چند روز خواستید این را عمل بکنید، نه اینکه بعد از چند روز این سعى تان بی ثمر خواهد بود، ولى آن ثمر را نخواهد داشت. اوَلش یک مقدار خراب کردید یک سدَ کلى ایجاد کردید.
📚 بیانات حضرت آیت الله محمد شجاعی (رضوان الله تعالی علیه)
🌻کانال افق معرفت🌻
👇👇👇
@ofogh_marefat
💠 آثار تلاوت قرآن به ویژه در ماه رمضان
✅حجتالاسلام والمسلمین حاج شیخ جعفر ناصری:
🔻در ماه مبارک، تلاوت قرآن انواع برکات را دارد، اگر هیچ اثری نداشت مگر اينکه انسان را مشغول ميکند، فعلاً در حدّ عمل به بهترين کار و بعد هم توجه، کافی است. کمکم اين آيات اثر ميگذارد. الآن شما داريد در ماه رمضان قرآن ميخوانيد، سالهاي ديگر نوار بر ميگردد؛ يعني شروع به خواندن ميکند. قرآن با کلام ديگر فرق ميکند. يک حسابهايي در چيدمان حروف و کلمات قرآني است که وقتي خواندن انسان به حدّ نصاب رسيد، بعد متوجه ميشود که با چه سر و کار داشته است!؟
🔸 آن چه ما الآن داريم تلاوت ميکنيم، چون هنوز به حدّ نصاب نرسيده است، دارد با افکار ما و با اندوختههاي ذهني ما، کم و وجه ميکند. بايد آنقدر تلاوت کرد تا ملکه شود. باب اصلي علم نیز همين جا است. از هربار تلاوت قرآن يک چيزي نصيب انسان ميشود. از هر ختم قرآن، ختم نه، هر سورهاي، سوره نه، هر قصهاي، قصه هم نه، هر جملهاي، جمله هم نه، از هر کلمهاي ما نصیب میبریم و مقدار آن بستگي به توجه دارد.
(منبع: اپلیکیشن الهادی؛ مراقبات ماه رمضان)
🌻🌻🌻
💠 عبادت مداوم
پيامبر اکرم "صلی الله عليه و آله" فرمودند:
🔹 «اَلصَّائِمُ فِي عِبَادَةِ اَللَّهِ وَ إِنْ كَانَ نَائِماً عَلَى فِرَاشِهِ مَا لَمْ يَغْتَبْ مُسْلِماً»
🔸 روزه دار در عبادت خدا به سر میبرد هر چند در رختخوابش خواب باشد، مادامی كه از مسلماني غيبت نكند.
📚 کافی، ج4، ص64، ح9
🌻🌻🌻
هدایت شده از مـعارف حـدیث | 🔅
💠 #حديث_روز پنج شنبه 5 اردیبهشت 1398
🔺 گذرگاه!
🔅 #امام_علی_علیه_السلام :
🔸 إنَّ الدُّنيا لَم تُخلَق لَكُم دارَ مُقامٍ ، بَل خُلِقَت لَكُم مَجازا لِتَزَوَّدوا مِنهَا الأَعمالَ إلى دارِ القَرارِ . .
🔹 « دنيا براى شما، سراى ماندن آفريده نشده است؛ بلكه برايتان گذرگاهى آفريده شده تا از آن توشه عمل براى سراى ماندن برگيريد. .»
📚 نهج البلاغة : خطبه ١٣٢
🔸 @hadithnet
💠 مقدار تلاوت
✅حجتالاسلام والمسلمین حاج شیخ جعفر ناصری:
🔻گاهی سوال میشود چه مقدار قرآن بخوانیم؟ وظیفه افراد متفاوت است؛ ولی سزاوار است آن مقداری را شروع کنی که میتوانی ادامه بدهی و بر آن مقدار بعد از مدتی افزون کنی و کسر نکنی.
🔸قرآن را با توجه بخوانیم و به آن ملتزم بشویم. از شرّ شیطان و نفس، به خدا و به سورههای قرآن، آیات قرآن، رسول خدا و اهل بیت عصمت و طهارت پناه ببریم و به دامان ولایت اینها پناهنده شویم.
🔹اگر این کارها را هم بکنیم، هنوز مراحلی برای درک بیشتر در پیش رو داریم. ولی یک آفتی که در این قسمت به کار ما میخورد این است که ثبات قدم در کارهایمان نداریم گاهی بین عبادات فاصله می افتد.
🌻🌻🌻
💠 مقدار تلاوت قرآن
✅حجتالاسلام والمسلمین حاج شیخ جعفر ناصری:
🔻مقدار تلاوت قرآن بستگي به ظرف و ظرفيت افراد دارد، اما كمتر از سه جزء شايد آرام بخش نباشد. بايد در ماه مبارک رمضان يك مقدار بيشتر باشد كه حداقل سه ختم قرآن در طول ماه رمضان تمام بشود. اما اگر كسي در قبل ماه مبارک رمضان با قرآن مأنوس بود میتواند مقدارش را بيشتر كند.
(منبع: اپلیکیشن الهادی؛ مراقبات ماه رمضان)
🌻🌻🌻
💠 ایجاد عادت مطلوب در میزان تلاوت قرآن
✅حجتالاسلام والمسلمین حاج شیخ جعفر ناصری:
🔻در میزان تلاوت قرآن كم كم ذائقه و روح انسان بايد عادت كند، گاهي ديده شده بعضي افراد يک دفعه به مقدار زياد وارد ميشوند؛ هم خودشان را اذيت میكنند وهم اعصابشان به هم میريزد؛ هم كارهايشان به هم میريزد و حتي نتيجه معنوي درستي هم ندارد.
🔸بايد جذب جان انسان بشود. در طول سال انسان کم کم اضافه کند؛ به ماه رمضان که رسید مقداری اضافه ميكند. در طول چهارـ پنج سال انسان خودش را به تلاوت زیاد میرساند. اگر ملايم ملايم حاصل شود براي روح انسان سنگيني كه ندارد هیچ، بلکه آرام بخش و گوارا هست و بهترين غذاي روح هم هست و مایه انس، آرامش، نورانیت و رشد خواهد شد.
(منبع: اپلیکیشن الهادی؛ مراقبات ماه رمضان)
🌻🌻🌻
💠ضیافت حقیقی(9)
بیانات آیت الله محمدشجاعی (ره) در خصوص ماه مبارک رمضان
💠مواظبت بر اوقات نماز
🍀 نکته دیگر که قبلاً هم گفتم، این است که سعى بکنید چه در ماه مبارک و چه در الان و چه در غیر ماه مبارک، حدود ارکان نماز را ضایع نکنید! حتى در همان دعاى اوَل ماه مبارک خوانده می شود و آداب روزه دار را امام از خدا خواسته است بخشى مربوط به این است که: خدایا مرا موفق بکن به آن میقاتهاى نماز و در میقاتهاى نماز مرا مراعات بکن آن حدودى را که براى ارکان نماز قرار دادهای آنها را من مراعات بکنم.
وقت نماز وقت میقات است. چطور حضرت موسى رفت به میقات و در آن میقات با خدا صحبت کرد و خدا با او صحبت کرد و آدابى داشت، میقاتى بود، یعنى یک وقت گذاشتنى بود که برود در محضر خدا و با خدا مناجات بکند.
🍀 میقات یعنى آن موعد و آن وقت معین که قرار گذاشته می شود که در آن موقع دو موجود با هم برخورد بکنند و صحبتهایشان را بکنند.
وقت نماز میقاتى است بین خدا و بنده. پنج وقت نماز، پنج میقات است. آن میقاتى که در قرآن می فرماید حضرت موسى داشت و به میقات رفت و با خدا مناجات را شروع کرد، آن را به نظر بیاورید! هر وقت نماز براى من و شما میقاتى است بین ما و خدا، یک وعده گاهى است که بین ما و خدا، وقت معینى است که وعده گذاشته شده است که ما در محضر خدا حاضر باشیم و به مناجات بپردازیم. میقات است، خوب توجه کنید!
🍀 فرض کنید ظهر می شود فورى برود با عجله مثلاً یک وضو بگیرد، حواس و فکرش این در و آن در باشد و پراکنده و هیچ نداند چه کار می کند؟! اینجور به میقات آمدن هیچ نمی شود اسمى بر آن گذاشت! انسان هیچ نمی داند چه کار می کند!
وقتی که توجه دارد میقات است، وقتى که موقع وضو گرفتن می شود، اوضاعش عوض می شود، افکارش عوض می شود.
🍀 در صحبتهایم شنیده ای که در روایت آمده، آن عایشه گفته است که رسول الله صلوات الله علیه وآله ما را، یعنى عیالاتش را مى دید و صحبت می کرد ولى وقت نماز که می شد،وقتى ما را می دید، کاَنّه ما را نمی شناسد! یعنى آنچنان مجذوب آن میقات و آداب و حدود [می شد]! آن میقات به جانب حق بود که، عیالش می گفت وقت نماز که می شد وقتى ما را می دید کانّه ما را ندیده است، اصلاً ما را نمی شناسد، اینجور بود.
🍀 وقت نماز که می شود، وقت وضو که می شود، خودتان را خوب جمع کنید که به میقات می روید. وعده گاه است، میقاتى است بین شما و خدا. خودتان را جمع بکنید و با حضور وضو را بگیرید، در وضو آن دعاها را بخوانید. بدانید کجا ایستاده اید، میقات است.
🍀 از اوَل در خلقت این در نظر گرفته شده است که این ساعت قرار است شما با خدا صحبت بکنید. خدا منتظر این است که شما چه آوردید، میقات است، کلمه «میقات» را فراموش نکنید.
📚 بیانات حضرت آیت الله محمد شجاعی (رضوان الله تعالی علیه)
🌻کانال افق معرفت🌻
👇👇👇
@ofogh_marefat