هدایت شده از حضرت استاد فرحناکی دام ظلّه الوارف
کلام استاد در رابطه حجیت خبر واحد در اعتقادات (قسمتی از بیانات استاد در جلسه دوم بحث التفویض فی التشریع الی الامام - مورخ ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۰)
مشهور میگویند خبر واحد در اعتقادات کافی نیست.
أما میگوییم این نظر وجهی ندارد، بلکه هر آنچه که به حجیتش رسیدیم چه خبر ثقه و یا خبر عدل باشد و آن را در اصول ثابت کردیم، حجیت آن در همه ابواب دین کاربرد دارد.
چه در اخلاق باشد و چه در اعتقادات و چه در احکام و چه در اقتصاد باشد و یا دیگر ابواب دین، فرقی نمیکند.
اما آنهایی که ادعا دارند خبر واحد ثقة فقط در احکام کاربرد دارد باید دلیل بیاورد که مثلا فلان روایت حجیت خبر واحد را مختص به باب احکام کرده است و حجیت آن را در اعتقادات یا اخلاق و یا... را نفی کرده است.
پس دلیلی بر این اختصاص وجود ندارد.
بلکه أدله حجیت خبر واحد أعم از آیه نبأ و آیه نفر إطلاق داشتند و بحث دین شناسی را مطرح میکردند.
بلکه چنین آمده است "لیتفقهو في الدین" و در آن نیامده "لیتفقهوا في أحکام دین"
و نیز در روایت آمده است معالم دین را از چه کسی فرا بگیرم.[معالم دین اعم از احکام و اعتقادات و اخلاق و ... هستند.]
و یا در تعبیر حضرت آمده «العمری وإبنه ثقتان فما أدیا عنی فعنی یؤدیان» آیا معنی دارد کسی بخواهد آن را منحصر کند به احکام کند!!؟؟ گویا حضرت میفرمایند هر آنچه از عمری شنیدی از من شنیدی، پس واسطه را کنار بگذار و بگو از خود مولی شنیدهام. پس دیگر فرقی نمیکند [که بحث در احکام باشد یا در اعتقادات]
بله؛ یک بحثی در اینجا هست. گویا در ذهن مستشکل این است که در مباحث اعتقادی "علم" شرط است و باید "علم" برای شخص بیاید تا بدان معتقد شود.
خب، آن یک بحث دیگری است که آیا در اعتقادات واقعا علم شرط است یا خیر؟!
یا اینکه حجت شرعی برای معتقد شدن کفایت میکند. که ما طبق این دهتا یا بیستتا روایت که از حضرات معصومین علیهم السلام داریم از این روایات چنین برداشت میشود که حضرات معصومین علیهم السلام در این باب اعتقادات چنین فرمودند و ما طبق همین روایات که حجت شرعی داریم معتقد میشویم.
ظاهرا وجهی ندارد که در اعتقادات باید علم وجدانی بیاید نه علم تعبدی.
لینک اینستاگرام: https://www.instagram.com/Farahnaki_ir
@Farahnaki_ir