تفسیر آیه فتبارک الله احسن الخالقین چیست؟
🌺بعد از بیان کیفیت آفرینش انسان از نطفه تا تولد خداوند فرموده فتبارک الله احسن الخالقین
تفسیر نمونه در تفسیر این آیه میگوید:
🌺آفرین بر این قدرت نمائی بی نظیر که در ظلمتکده رحم، این چنین تصویر بدیعی با این همه عجائب و شگفتیها بر قطره آبی نقش می زند. آفرین بر آن علم و حکمتی که این همه استعداد و لیاقت و شایستگی را در چنین موجود ناچیزی ایجاد میکند. آفرین بر او و بر خلقت بی نظیرش.
🌺ضمناً باید توجه داشت که «خالق» از ماده خلق، و خلق در اصل به معنی اندازه گیری است، هنگامی که یک قطعه چرم را برای بریدن، اندازه گیری میکنند، عرب واژه خلق در باره آن به کار میبرد، و از آن جا که در آفرینش، مسأله اندازه گیری بیش از همه چیز اهمیت دارد، این کلمه خلق در باره آن به کار رفته است. تعبیر به «احسن الخالقین» (بهترین آفرینندگان) این سؤال را به وجود میآورد که مگر غیر از خدا آفریدگار دیگری وجود دارد؟! بعضی از مفسران توجیهات گوناگونی برای آیه کردهاند، در حالی که نیازی به این توجیهات نیست، و کلمه خلق به معنی اندازه گیری و صنعت، درباره غیر خداوند نیز صادق است، ولی البته خلق خدا با خلق غیر او از جهات گوناگونی متفاوت است:
🌺خداوند ماده و صورت اشیاء را میآفریند، در حالی که اگر انسان بخواهد چیزی ایجاد کند تنها میتواند با استفاده از مواد موجود این جهان، صورت تازهای به آن ببخشد، مثلاً از مصالح ساختمانی خانهای بسازد، یا از آهن و فولاد، اتومبیل یا کارخانهای اختراع کند. ـ از سویی دیگر خلقت و آفرینش خداوند، نامحدود است و او آفریدگار همه چیز است «الله خالق کل شیء»(1)، در حالی که انسان موجودات بسیار محدودی را میتواند ابداع کند، و گاه توأم با انواع ضعفها و نقصها است که در جریان عمل باید آنها را تکمیل کند، اما خلق و ابداع پروردگار خالی از هر گونه عیب و نقص است. (2)
🌺انسان در اوج مرتبه خود منبع تمام برکتها شده و بر تمام موجودات عالم حکمرانی میکند. امّا باز خدا بالاتر از او بوده و خود او خیر و برکت از خدا میگیرد؛ لذا او نه منبع خیر و برکت که واسطه خیر و برکت است؛ و خداست که بالذّات منبع خیر و برکت است.
🌺خداوند متعال آدمی را آفرید و او را مظهر همه اسماء خود قرار داده خلیفه خود نامید و تمام ملائک را در مقابل کمال او به سجده واداشت، امّا با خلق این مخلوق جامع و خدا نما، خدا از اریکه خدایی خود پایین نیامد لذا فرمود: «فَتَبارَکَ اللَّهُ أَحْسَنُ الْخالِقینَ» تا بفهماند که همچنان اوست که منبع خیر و برکت بوده و خالق بالذّات است. و انسان به مقصد رسیده با تمام عظمتی که دارد باز عبد او مخلوق است.
(1) رعد/16.
(2) تفسیر نمونه، ج 14، ص 208.
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
6.77M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🌹خدایا! امید ما به کرم توست ...
🌹حجت الاسلام عابدینی
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
يكى از نهادهاى مورد نياز در توسعه، بانك است و به خاطر وجود بهره، ا اسلام سازگارى ندارد. آيا عدم پذيرش بانك، ضد توسعه است؟
🌱در نهاد بانك دارىِ متعارف، گرفتن و دادن بهره وجود دارد؛ طبعاً اين نهاد با اين خصوصيت، با مبانى فقهى ما سازگارى ندارد. بعضى ها قايل اند فقها بايد نرخ بهره را به نحوى بپذيرند و ديدگاه هاى خود را با وجود يك واقعيت مسلّم اقتصادى توسعه غرب تطبيق دهند.
🌱 در پاسخ به آنها مى گوييم: اولاً، فقها مبانى فقهى مسلّمى دارند كه بايد از آن تبعيت كنند. نهاد بانك را به عنوان مؤسسه ى جمع آورى پول ها و تخصيص اعتبارات مى پذيرند؛ امّا ساز و كار اين بانك ها بايد تغيير يابد و طبعاً اين تغييرات بايد با قوانين و احكام اسلامى متناسب باشد، نه با قوانين غرب؛ به علاوه مطالعات اقتصاددانان نشان مى دهد كه نرخ بهره باعث بيمارى هاى اقتصادى در غرب و موجب شكاف بين بازار كالا و بازار پول و بين طبقات اقتصادى و ايجاد طبقات فقير و غنى و نيز عامل مهم تورم و عامل عدم تخصيص بهينه ى امكانات شده است؛
🌱اكنون بايد پرسيد چرا ما بايد آن چه را كه در غرب تجربه كرده اند وبه مشكلاتش واقف شده اند، به عنوان اصل مسلّم و ضرورى بپذيريم و بگوييم كه فقه بايد با آن سازگار شود؟[1]
📚پی نوشت:
[1]. براى پاسخ به اين سؤال و اطلاعات بيش تر در زمينه ى نقد نظرات اقتصادى غرب در باره ى نرخ بهره و آثار زيانبار نرخ بهره در اقتصاد غرب، ر.ك: توتونچيان، پول و بانك دارى.
منبع: دين و اقتصاد، محمد جواد شريفى، حميده انصارى، انتشارات مركز مديريت حوزه علميه (1382)
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
آیا دين مسيح به طور مطلق مورد پذيرش نبوده و فرقه ى خاصّى از آن مورد پذيرش بوده است؟
♦️پاسخ از دکتر محمد لگن هاوزن:
بله، مثلا در آلمان، دو دين رسمىِ كاتوليك و لوترى وجود دارد؛ ولى اديان ديگر نيز كه دين رسمى كشور آلمان نيستند، به رسميت شناخته مى شوند؛ مثلا طبق قانون دولت، آن ها حقّ دارند براى خود معبد بسازند. كشيش هاى فرقه هاى ديگر نيز لازم نيست ماليات بپردازند و چند امتياز ديگر هم دارند.
♦️بحث در علوم انسانى اين است كه نوعى بحث اخلاقى و سياسى هم اين جا وجود دارد كه نسبت به اين اديان چه نوع طرز تلقّى بايد داشته باشيم. آيا در جامعه ى ما همه ى اين فرقه ها مى توانند در كنار هم وجود داشته باشند و به نوعى از حمايت دولت برخوردار شوند يا نه؟ در امريكا هيچ دينى دينِ رسمى نيست و هيچ گونه حمايتى به طور رسمى از دولت نمى گيرد.
♦️اين بحث، به خصوص، در اروپا بسيار بحث داغى است كه آيا قانون آن ها هم مثل قانون امريكا باشد يا نه. در امريكا هر فردى، هر دينى را مى تواند بپذيرد؛ يعنى مثلا صبح ها مى تواند يك دين داشته باشد و بعد از ظهرها يك دين. دولت اصلا نبايد در اين موضوع دخالت كند؛ ولى در اروپا آن قدر آزادى براى افراد نيست.
♦️ اگر فردى بخواهد دين دار باشد، بايد مشخص كند كه از كدام دين پيروى مى كند و اين هنوز بحثى است كه جريان دارد؛ مثلا دين اصلى دانمارك، دينِ لوترى است؛ ولى فرقه هاى ديگرى هم به رسميّت شناخته شده اند و مردم در انتخاب دين خيلى آزاد هستند؛ ولى در هلند تا چند سال پيش اين طور بود كه فرقه هايى كه رسمى شناخته شده بودند جدا بودند و هدف دولت اين بود كه هر كدام جامعه ى مخصوص به خود داشته باشند؛
♦️يعنى جامعه ى هلندى ها را بايد به چند جامعه ى كوچك تر تقسيم كنيم كه در كنار هم زندگى مى كنند و دولت ناظر بر آن ها است؛ ولى در دانمارك اين طور نبود و مى گفتند يك جامعه داريم و دين نبايد جامعه ى ما را تقسيم كند. اين چيزى شخصى است كه دولت فرقه ها را حمايت مى كند. بحث آن جا در مورد اين مسئله است.
📚منبع: پلوراليسم دينى ، رضا مصطفى لو، نشر مركز مطالعات و پژوهشهاى فرهنگى حوزه علميه (1380).
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
طبق ايه 102 سوره بقره که در مورد سحر و جادو هست آيا ان زمان واقعا سحر و جادو بوده و يا به امر خداوند بوده است؟ اگر طلسم و جادو واقعيت داشته پس چرا امروزيها که طلسم و حادو ميکنن ميگن خرافاته؟
🎯جادو از زمانهاي خيلي قديم وجود داشته و الان هم وجود دارد و اصل آن خرافات نيست
🎯آيه 102 هم به همين موضوع اشاره دارد و در اين آيه فرشتگان روش باطل کردن جادو را به مردم ياد مي دادند
🎯سحر و جادو وجود دارد ولي کار سخت و مشکلي است و انگيزه هاي قوي و دشمني هاي سخت بايد وجود داشته باشد که اين اتفاق بيافتد
سحر و جادو يک موضوع پيچيده و گمي است و چون غالب مردم از کيفيت آن اطلاع ندارند و تقريبا همه در زندگي مشکلاتي دارند .
🎯افراد شياد و سود جو از اين فرصت کمال سوء استفاده را ميکنند و با عنوان سحر و جادو و حتي عناويني مقدس مانند دعا نويسي مردم را سرکيسه ميکنند و همه گونه مشکلي عادي در زندگي را به جادو نسبت ميدهند خيلي از مردم هم باور مي کنند يک کلاغ چهل کلاغ و حتي هزار کلاغ ميکنند
🎯لذا وقتي به کارشناس و کسي که خبره اين موضوعات است ارجاع داده ميشود مي گويد خرافات و دروغ است منظور کارشناس اين نيست که اصل سحر و جادو خرافات است بلکه موضوعاتي که ارجاع داده ميشود تشخيص مي دهد که مورد جادو نبوده و خرافات است
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
تا کجا باید آبروی دیگران را حفظ کرد؟
🔷 از حضرت امام کاظم علیه السلام
محمد بن فضل گوید: به امام کاظم علیه السلام عرض کردم: قربانت گردم، از یکی از برادرانم خبری می رسد که آن را نمی پسندم و وقتی از خود او می پرسم، وی منکر آن می شود با آن که گروه مورد اعتمادی آن را از او نقل می کنند.
🔷 امام علیه السلام در پاسخ فرمود: یا محمد! کذب سمعک و بصرک عن أخیک فإن شهد عندک خمسون قسامه و قال لک قولا فصدقه و کذبهم لا تذیعن علیه شیئا تشینه به و تهدم به مروءته- فتکون من الذین قالالله فی کتابه - إ ن الذین یحبون أن تشیع الفاحشه فی الذین آمنوا لهم عذاب ألیم.
🔷 «ای محمد! گوش و چشمت را پیرامون برادرت تکذیب کن، و اگر پنچاه سوگند خورنده نزد تو گواهی دهند و او سخن دیگری گوید، سخن برادر خود را تصدیق و سخن آنان را تکذیب کن، و از او خبری را منتشر نکن که موجب زشتی او گردد و آبرویش را بریزد که اگر چنین کنی از کسانی خواهی بود که خداوند درباره ی آن ها فرموده: «إن الذین یحبون أن تشیع الفاحشه فی الذین آمنوا لهم عذاب ألیم؛ کسانی که دوست دارند که زشتکاری در میان آنان که ایمان آورده اند شیوع پیدا کند برای آنان عذابی پردرد خواهد بود – سوره نور/ آیه 19
📚 ر. ک: الکافی 8: 147 ح 125؛ ثواب الاعمال: 247؛ وسائل الشیعه 12: 295 ح 16343 ؛ بحار 72: 215؛ ح 11؛ المکاسب المحرمه ی امام خمینی قدس سره 1: 268.
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
عبادت تمام موجودات.mp3
1.88M
💠با توجه به آيات ۱۹ و ۲۰ سوره ی انبياء، خداوند نيازي به عبادت مخلوقاتش ندارد. پس چرا هر چه در آسمان و زمين است در حال سجده ی خداوند است؟
💠استاد ملکی
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
اگر خدا از مادر مهربان تر است، چطور پس حاضر است ساليان سال بندگانش در عذاب باشند در حالی که مادر حتی نمی تواند فكرش را بکند ولی خدا انجامش می دهد؟
🌸شکی نیست که خداوند بندگان خود را دوست دارد. حتی از مادر نسبت به فرزندش مهربانتراست، بلکه مهربانىهاى پدر و مادر و... همه جلوه هایى از رحمت و عنایت الهى است، زیرا اوست که این همه عشق و محبت را در نهان پدر ومادر به صورت غریزى نهاده است تا آنان با میل و علاقه تمام تلاش خود را در جهت رشد فرزندان خود به کار گیرند.
🌸بین محبتهاى الهى و غیر الهى تفاوتى عمده وجود دارد و آن این است که: محبت پدر و مادر و دیگر انسانها غالباً احساسی بیش نیست. بلكه در برخى از موارد بر خلاف حکم عقل، حق و عدالت و به ضرر فرزند است، در حالى که لطف و رحمت الهى هرگز جدا از عدل، حکمت و سنتهاى حکیمانه پروردگار در نظام خلقت نیست.
🌸مهرباني خداوند در عين عظمت و بي كراني كه دارد، هيچ گاه مهرباني مطلق نيست. خداوند همان گونه كه رحمان و رحيم است، جبار و منتقم است، هر چند بر اساس آموزه هاي ديني معتقديم كه رحمت او بر غضبش برتري و تقدم دارد ، چنان كه در روايات آمده : « يا من سبقت رحمته غضبه؛ (۱) اي كسي كه رحمت او برغضبش پيشي گرفته است.»
🌸همان گونه كه خداوند تجلي وسيعي در مهرباني دارد، از اظهار بي جا و بي دليل و خلاف حكمت و عدالت مهرباني امتناع مي ورزد. در نتيجه مي توان گفت حقيقت تجلي مهرباني خداوند در معناي دقيق و عام كلمه آن است كه برخي از بندگان ظالم و عاصي را به عذاب مبتلا نمايد تا حق و عدالت را در حق بندگان مظلوم و مطيع به جا آورده باشد. اگر خداوند متعال رحیم است ،حکیم و عادل هم است.
🌸اصولا محبت و دوستی الهی در دنیا و آخرت به این صورت نمایان می شود که ابزارهای لازم هدایت و رسیدن به سعادت جاودانه و ابدی را در اختیار انسان قرار داده است. عقل را در وجود انسان و پیامبران را از خارج وجود انسان برای هدایت و راهنمایی انسان ها به سوی سعادت و خوشبختی فرستاده است. هیچ چیزی را در این راه فروگذار نکرده است.
📚پی نوشت:
۱ . صحيفه علويه، ص ۳۱۲
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁