توضیحی در مورد روایاتی که از درمان زکام و سرماخوردگی نهی می کند !!!!
🤔#پرسش
❓ ببخشید روایت وارد شده که
عِدَّةٌ مِنْ أَصْحَابِنَا عَنْ سَهْلِ بْنِ زِيَادٍ عَنْ بَكْرِ بْنِ صَالِحٍ وَ اَلنَّوْفَلِيِّ وَ غَيْرِهِمَا يَرْفَعُونَهُ إِلَى أَبِي عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ قَالَ: كَانَ رَسُولُ اَللَّهِ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ لاَ يَتَدَاوَى مِنَ اَلزُّكَامِ وَ يَقُولُ مَا مِنْ أَحَدٍ إِلاَّ وَ بِهِ عِرْقٌ مِنَ اَلْجُذَامِ فَإِذَا أَصَابَهُ اَلزُّكَامُ قَمَعَهُ .
از امام صادق عليه السّلام روايت كنند كه فرمود:رسول خدا صلّى اللّٰه عليه و آله و سلّم چنان بود كه خود را از زكام درمان نمىكرد و مىفرمود:هيچ كس نيست مگر آنكه رگى از بيمارى خوره دارد و چون زكام شود ريشۀ آن بيمارى را خشك كند.
الکافي ج ۸، ص ۳۸۲
❓خب این روایت دلالت نمیکند که موقعی که سرما خوردگی گرفتیم به پیش دکتر نرویم؟!!!
👇👇👇
💠#پاسخ💠
👌چنان که در پرسش آمده است , در روایاتی توصیه شده است که در هنگام سرماخوردگی و زکام از دارو استفاده نشود و به سراغ پزشک رفته نشود چرا که زکام و سرماخوردگی به سلامت بدن کمک می کند و بدن را در برابر سایر بیماری ها مقاوم می کند .
❕مطابق نقلی پیامبر گرامی فرمود :
" زُكام، سربازى از سربازان خداوند عز و جل است كه خداى عز و جل، آن را به سركوب درد بر مىانگيزد و درد را از ميان مىبَرَد. " " الزُّكامُ جُندٌ مِن جُنودِ اللّهِ عز و جل، يَبعَثُهُ اللّهُ عز و جل عَلَى الدّاءِ فَيُزيلُهُ. "
📚الكافي، ج 8، ص 382، ح 578 _ مكارم الأخلاق، ج 2، ص 210
❕نکته جالب آن است که یافته های کنونی دانشمندان نیز این مطلب را ثابت می کند .
👌" به گزارش خبرنگار کلينيک باشگاه خبرنگاران؛ برخی از پزشکان معتقدند که سرماخوردگی بیماری نیست بلکه یک نوع کوشش طبیعت برای رفع امراض است. سرماخوردگی به از بین بردن اخلاط زائد در ریه، دستگاه تنفس و مغز می پردازد. پس وقتی به سرماخوردگی مبتلا می شوید این واکنش مثبت بدن را به وسیله قرص و دارو سرکوب نکنید. "
🌐https://www.yjc.news/00J5Ii
❕" تب کردن دمای بدن شما را بالا می برد و حسابی عرق تان را در می آورد. وقتی هم که عرق می کنید سموم بدن تان دفع می شود. از آنجا که موقع سرماخوردگی باید استراحت کنید و مایعات زیادی بنوشید، بالاخره توفیق نوشیدن «روزانه هشت لیوان آب» معروف نصیب تان می شود. همین طور که ادامه دهید نه تنها آن ویروس سرماخوردگی را از بدن تان بیرون می کنید بلکه کلی از سموم جاخوش کرده در بافت هایتان نیز دفع می شوند. "
🌐https://b2n.ir/w02476
❕البته در مواردی که سرما خوردگی شدید می شود و انسان را از پای می اندازد , و خطرناک می شود , به ما فرموده اند که به سراغ پزشک رفته و بیماری را درمان کنید تا خطرناک نشود , چنان که شیخ حر عاملی روایات مربوطه را در ذیل این باب می آورد :
" باب در استحباب ترک مداوا ... خصوصا در زکام ... و وجوب مداوا در زمانی که از عدم مداوا خطر ایجاد شود " " باب استحباب ترک المداواه ... خصوصا من الزکام .... و وجوبه عند الخطر بالترک "
📚وسائل الشیعه ج ٢ ص ٤٠٨ باب ٤
👌مطابق نقلهایی امامان ع نیز در همچنین مواردی توصیه هایی برای درمان زکام می کردند .
❕مطابق نقل امام رضا عليه السلام فرمود :
" هر كس مىخواهد در همه زمستان از زكام ايمن بماند، هر روز، سه لقمه عسل با موم آن بخورد... و نرگس ببويد؛ چرا كه از زكام، ايمنى مىدهد. سياهدانه نيز چنين است. امّا اگر زكام در تابستان پيش آيد، در هر روز، يك خيار بخورد و از نشستن در آفتاب، خوددارى ورزد. " " مَن أرادَ دَفَعَ الزُّكامِ فِي الشِّتاءِ أجمَعَ، فَليَأكُل كُلَّ يَومٍ ثَلاثَ لُقَمِ شَهدٍ... وَ ليَشُمَّ النَّرجِسَ؛ فَإِنَّهُ يَأمَنُ الزُّكامَ، و كَذلِكَ الحَبَّةُ السَّوداءُ.
و إذا جاءَ الزُّكامُ فِي الصَّيفِ، فَليَأكُل كُلَّ يَومٍ خِيارَةً واحِدَةً، وَ ليَحذَرِ الجُلوسَ فِي الشَّمسِ. "
📚بحار الأنوار، ج 62، ص 324.
❕یا مطابق نقل دیگر فرمود :
" بر تو باد به وزن يك دانگ شونيز و نيم دانگ كُندُس، كه آرد گردد و به بينى رانده شود. اين كار، زكام را از ميان مىبَرَد. " " فَعَلَيكَ بِوَزنِ دانِقِ شونيزٍ و نِصفِ دانِقِ كُندُسٍ، يُدَقُّ و يُنفَخُ فِي الأَنفِ، فَإِنَّهُ يَذهَبُ بِالزُّكام "
📚بحار الأنوار، ج 62، ص 183، ح 1.
🔰 @p_eteghadi 🔰
✅پاسخ:
در پاسخ به این سوال ذکر چند نکته ضروری است:
1- تعریف« اکراه، اجبار و اختیار»:
الف)«اختیار» یعنی فاعل هم قادر بر انجام آن فعل باشد و هم قادر بر ترک آن و برای ترجیح فعل، فاعل تاثیری از غیر نپذیرد.
ب) « اکراه» عبارت است از وادار نمودن فرد بر انجام کارى که اگر بیم از زیان مادّى، معنوى یا جسمى ناشى از تهدید اکراه کننده نبود، آنرا انجام نمیداد.1
ج)«اجبار»، عبارت است از سلب اراده یا مغلوبیت اراده شخص مجبور در انجام کار به سبب فشار عامل مادی یامعنوی.2
بنابراین اکراه و اجبار با هم تفاوتهایی دارند از جمله اینکه :
الف. شخصی که مورد اکراه قرار میگیرد، دارای اراده بوده، ولی ارادهاش مغلوب اراده دیگران است بر خلاف مجبور که فاقد اراده است واز همین رو هیچ فعلی در راستای اجبار به این شخص قابل انتساب نیست.3
ب. شخصی که مورد اکراه قرار دارد به نحوی با تهدید یا ترساندن اکراه کننده روبرو است در حالی که شخص مجبور بدون تهدید هم مورد اجبار قرار میگیرد کما اینکه وادار نمودن حاکم نیز به نوعی، اجبار به شمار میرود.4
2- باید توجه داشت که دین متشکل از سه بخش اعتقادات، اخلاق و احکام است؛ اعتقاد و ايمان از امور قلبى است كه اكراه و اجبار در آن راه ندارد؛ زیرا كاربرد اكراه تنها در اعمال ظاهرى است 5. پس «لا اکراه فی الدین»؛ یعنی نمیتوان کسی را به اجبار و اکراه ملزم به پذیرش اسلام کرد یا عقیدهاى را از او سلب نمود، بلکه شخص در پذیرش دین، مختار است و فلسفه عقاب و پاداش نیز بر مبنای اختیار انسان گذاشته شده است؛ چرا که خداوند حکیم میداند دین اجباری بی فایده است.
3- احکام شریعت، مجموعهای از حقوق و قوانین است و در تمام دنیا پایبندی به قوانین ضروری است و نه تنها مردم در برابر حقوق و قوانین آزاد نیستند، بلکه اگر کمترین تخلفی کنند، متهم، محکوم و مجازات خواهند شد، خواه قوانین راهنمایی و رانندگی باشد یا حقوق مدنی یا حتی ضوابط سازمانها، شرکتها و ....
بر این اساس ، کلیه نظامهاى فکرى برای اجرایی شدن قوانین نیازمند یک نظام اجتماعى هستند و اکراه و اجبار از ارکان پیش بینى شده در کلیه نظامها است. به عبارت دیگر در قوانین اجتماعى و حقوقى هر نظامى ، جبر قانونى نهفته است که بدون آن، جامعه قابل اداره و کنترل نیست و نظامهاى قضایى و انتظامى در همه جوامع، امرى مقبول و معقول هستند.
در نظامهای دینی نیز بعد از پذیرش اختیاری دین، انسان باید به تمام لوازم و قوانین آن ملتزم باشد. چنان که در قرآن آمده است:
«...أَفَتُؤْمِنُونَ بِبَعْضِ الْکِتَابِ وَتَکْفُرُونَ بِبَعْضٍ... ؛ آیا به مواردی از دین ایمان می آوردید وبه مواردی پشت می کنید؟»( بقره/85).
به عنوان مثال ثبت نام هر فرد در دانشگاه و رشته خاص، اختیاری است، اما هنگامی که در رشته خاص دانشگاهی ثبتنام کرد، باید ۱۳۰ واحد بگذراند، نمره معدلش زیر ۱۴ نشود والا مشروط میشود یا اگر سه جلسه غیبت کند، حذف میشود پس هرچند ثبت نام در دانشگاه، اجباری نبود، اما بعد از ورود به آن باید قوانین رابپذیرد و یکی از این بایدها و قوانین، رعایت حجاب بوده که از ضروریات دین است.
4. نکته قابل تامل دیگر این است که آزادی مطلق، بدین معنا که انسان مجاز است هر کاری را که میخواهد انجام دهد، نه تنها در هیچ کجای دنیا وجود ندارد، بلکه نمیتواند وجود داشته باشد، چرا که انسان محدود و در بسیاری از موارد مجبور به جبر قانون است؛ بنابراین حتی آنارشیسم و لیبرالیسم نیز تعریف، چارچوب و قانون دارند.
ویژگیهای بارز قوانین مقبول این است که:
الف؛ از منبع حق صادر شده باشد.
ب؛ موجب تجاوز به حقوق دیگران نشود.
به دلیل آن که خداوند حق مطلق است و به احوال بندگانش علم و آگاهی دارد؛ فقط حق اوست که آزادیها و محدودیتهای فرد و جامعه را در هر امری تعیین کند.
دقت شود که انسان پیوسته در هر حال بندگی است یا بنده هوای نفس خود و دیگران یا بنده خداوند متعال است و چون بنده هیچ گاه آزاد نیست با عصیان و گردنکشی در مقابل احکام الهی، از بندگی خداوند خارج شده و بنده غیر خدا میشود که با عناوین طغیان (سرکشی)، فسق (خارج شدن از مسیر و پوستهی آدمیت) و فساد (تباهی) از آن تعبیر میشود نه آزادی. چنانچه خداوند میفرماید: «مبادا به اسم و بهانهی آزادی، شما را به بندگی غیر خدا [اگر چه هوای نفس خودتان باشد] بکشانند!» ( بقره/ 256)
5- اگر انسان به جایگاه بندگی خود علم داشته باشد و بداند که تمام احکام و قوانین الهی در راستای تامین سعادت دنیوی و اخروی اوست ، با تمام وجود و بدون هیچ اکراه و اجباری در برابر آن تسلیم و در مقام عمل به آن پایبند میشود.
👇👇👇
نتیجه:
1- اعتقاد امری قلبی است و قابل اکراه و اجبار نیست.
2- « لا اکراه فی الدین » در پذیرش اصلِ دین است نه در پذیرش احکام آن.
3- آزادی مطلق در واقع موجب سلب آزادی از دیگران است و در هیچ جامعهای حتی جوامع غیر دینی هم قابل پذیرش نیست.
4- شناخت انسان نسبت به جایگاه بندگی خویش موجب تسلیم در برابر قوانین الهی بدون هیچ اکراه و اجباری میشود.
🔰 @p_eteghadi 🔰
12.22M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 چرا وهابیت می گویند توسل به اهل بیت (علیهم السلام) شرک است؟
پرسمان اعتقادی #استادمحمدی
🔰 @p_eteghadi 🔰
.
﷽؛
💠 #حديث
🏷 مانع تباهی جامعه
🔅 #امام_رضا_علیه_السلام :
🔸 «مىبينيم مردم، گاه دور و پنهان از چشم ديگران كارهاى فاسد انجام مىدهند. پس اگر اقرار به خداوند و ترس از او در نهان نباشد، هيچ كس، هرگاه با شهوت و هوس خويش تنها مىشد، در ترك معصيت و پرده درى و ارتكاب گناه كبيره، ملاحظه هيچ كس را نمى كرد؛ چون اين كار او، از نگاه خلق پوشيده بود و كسى ناظر آن نبود، و اين، جامعه را به تباهى مىكشانْد» .
🔹 «أَنّا قَد وَجَدنَا الخَلقَ قَد يَفسُدونَ بِأُمورٍ باطِنَةٍ مَستورَةٍ عَنِ الخَلقِ ، فَلَولَا الإِقرارُ بِاللّهِ وخَشيَتُهُ بِالغَيبِ لَم يَكُن أَحَدٌ إِذا خَلا بِشَهوَتِهِ وَإِرادَتِهِ يُراقِبُ أَحَدا في تَركِ مَعصِيَةٍ وَانتِهاكِ حُرمَةٍ وَارتِكابِ كَبيرٍ ، إِذا كانَ فِعلُهُ ذلِكَ مَستورا عَنِ الخَلقِ بِغَيرِ مُراقِبٍ لِأَحَدٍ فَكانَ يَكونُ في ذلِكَ هَلاكُ الخَلقِ أَجمَعينَ،...».
📚 علل الشرائع : ص ٢٥٢ ح ٩
🔰 @p_eteghadi 🔰
همبستری با همسر در برابر دیدگان کودک !!!!
🤔#پرسش
❓سوالی که چند وقت پیش مطرح شد و قادر به پاسخگویی به آن نبودم راجع به حدیثی نقل شده از پیامبر اکرم بود که در" اصول کافی جلد ۵ صفحه ۵۰۰ " از اون در شبکه های مجازی نقل شده بود. مضمون حدیث این است:
سوگند به کسی که جانم در دست اوست اگر کسی با همسرش درآمیزد و در اتاق کودکی بیدار باشد که انان راببیند و سخن گفتن و صدای نفسهای انان را بشنود هرگز رستگار نمی شود، اگر پسر باشد مردی زناکار و اگر دختر باشد زنی زناکار میگردد. ❗️❗️
❗️در این میان با توجه به اینکه کودک هیچگونه نقشی در انتخاب شرایط نداشته چگونه اینگونه به رستگاری نمی رسد؟ مقصر والدین بوده و حال آنکه کودک در سن پایین قدرت درک وتفهیم شرایط راندارد. عاقبت ان کودک چه میشود؟؟
👇👇👇👇
💠#پاسخ💠
👌چنان که در پرسش اشاره شد , همبستری با همسر در حالی که کودک آنان را می بیند و صدایشان را می شنود , مورد نهی روایات قرار گرفته است .
❕امام صادق ع به نقل از پیامبر گرامی فرمود :
" قسم به آنكه جانم در دست اوست، اگر مردى با همسرش همآغوش شود و در خانه، كودكى بيدار باشد و آنها را ببيند و صدا و نفس آنها را بشنود، هيچگاه رستگار نمىشود. اگر پسر باشد يا دختر، زناكار مىشود. على بن الحسین هرگاه مىخواست با همسرش همبستر شود، درها را مىبست؛ پردهها را مىانداخت و خدمتكاران را بيرون مىكرد. "
"أَبِي عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ص وَ الَّذِي نَفْسِي بِيَدِهِ لَوْ أَنَّ رَجُلًا غَشِيَ امْرَأَتَهُ وَ فِي الْبَيْتِ صَبِيٌّ مُسْتَيْقِظٌ يَرَاهُمَا وَ يَسْمَعُ كَلَامَهُمَا وَ نَفَسَهُمَا مَا أَفْلَحَ أَبَداً إِنْ كَانَ غُلَاماً كَانَ زَانِياً أَوْ جَارِيَةً كَانَتْ زَانِيَةً وَ كَانَ عَلِيُّ بْنُ الْحُسَيْنِ ع إِذَا أَرَادَ أَنْ يَغْشَى أَهْلَهُ أَغْلَقَ الْبَابَ وَ أَرْخَى السُّتُورَ وَ أَخْرَجَ الْخَدَمَ. "
📚الكافى، ج 5، ص 500؛ وسائل الشيعة، ج 20، ص 133
❕این که در این روایات تصریح شده است که اگر همبستری در برابر کودک صورت گیرد , کودک قدم در مسیر زناکاری برخواهد داشت , به این معنا نیست که این قضیه به صورت جبری و بدون اختیار واقع شود و به اصطلاح کودک به جرم عمل ناشایست پدر و مادر , مجازات شود , چنین سخنی موافق با آموزهای اسلامی نیست .
👌 اصل مسلم قرآنی است که کسی بار گناه دیگری را به دوش نمی کشد ، چنان که قرآن می فرماید ؛
« لا تزر وازره وزر اخری » « و هيچكس بار گناه ديگرى را به دوش نمى كشد » ( اسراء 15)
❕با توجه به همین اصل مسلم قرآنی است که مفسرین می نویسند :
" به عكس آنچه معروف است كه عوام مىگويند" آتش كه گرفت خشك و تر مىسوزد" در منطق عقل و تعليمات انبياء هيچ بى گناهى به جرم گناه ديگرى مجازات نخواهد شد، در تمام شهرهاى لوط يك خانواده مؤمن وجود داشت خدا به هنگام مجازات آن قوم منحرف و آلوده، آن يك خانواده را نجات داد. "
📚تفسير نمونه، ج 12، ص: 56
❕مقصود از روایات مورد بحث آن است که کودک به تدریج از رفتار والدین تاثیر می پذیرد و کنجکاو می شود و دوست دارد آن عمل را با دیگران انجام دهد , یعنی با تربیت غلطی که والدین داشتند , کودک با اختیار خود قدم در مسیر ناشایست بر می دارد , بر همین اساس برخی می نویسند :
" در اين روايات، همبسترى مرد با همسرش درحالىكه كودكى در اتاق هست، به عنوان يكى از عواملى كه ممكن است در كودك، انحراف جنسى ايجاد كند، مطرح شده است. دليل اين امر، آن است كه كنجكاوى كودك، با مشاهده اين رفتار والدين، تحريك مىشود، سپس سعى مىكند با دوستش هم همين رفتار را تقليد كند. "
📚تربيت جنسى: مبانى، اصول و روشها از منظر قرآن و حديث، ص: 113
❕قبح اين عمل (همبسترى والدين در حضور كودكان) و تأثير روانى آن بر كودك، براى روانشناسان هم ثابت شده است. كوچتكف، در كتاب خود در اين زمينه مىگويد:
" مشاهده بوسه و در آغوش كشيدن والدين از سوى كودك، ابتدا سبب جلب توجّه وى مىشود و سپس به عكس العمل، تمايل پيدا مىكند و بعد خودش مىخواهد شخصا در اينباره چيزى بداند. فقدان حيا در پدر و مادر و انجام دادن رفتارهاى معمولى جنسى (مانند بوسيدن، در آغوش گرفتن و ... در برابر ديدگان كودك)، سبب تمايل جنسى پيش از وقت در كودك شده، مزاحم و غالب بر او مىشود. وقتى كه پدر و مادر، با كودك در يك رختخواب مىخوابند، نتيجهاش بلوغ جنسى پيشرس و تمايل جنسى فوق العاده زياد است كه تغييرات تكامل روحى بدان مربوط مىشود. "
📚روانشناسى و تربيت جنسى كودكان و نوجوانان، ص 36- 37.
🔰 @p_eteghadi 🔰