#حدیث
💠پيامبر خدا صلی الله عليه و آله: گرايش به دنيا، غم و اندوه را زياد مىكند.
📚 الخصال، ص ۷۳
🔰 @p_eteghadi 🔰
💠 اخلاص
🔹 در برخی روایات آمده است: کسی که خود را چهل روز برای خدا خالص گرداند، خداوند چشمه های حکمت را از قلبش بر زبانش جاری می گرداند: «من أخلص لله أربعین یوماً فجّر الله ینابیع الحکمة من قلبه علی لسانه».
#اخلاص، آن است که انسان، نیّت خود را از هر گونه آلودگی و ناخالصی پاک کرده، عمل را تنها برای رضای خدا انجام دهد و ستایش دیگران در او اثر نداشته باشد: «والعمل الخالص الّذی لا ترید أن یحمدک علیه أحدٌ إلاّ الله عزّوجلّ».
نه تنها اصل عمل باید برای رضای خدا باشد، بلکه کیفیات و جزئیات آن نیز باید #به_قصد_قربت باشد. از این رو اگر کیفیت عمل؛ مانند طولانی کردن نماز، به جماعت خواندن آن، اوّل وقت خواندن، در مسجد خواندن و ... برای غیر خدا باشد، به طوری که ریا یا سمعه به متن عمل سرایت کند، نماز باطل می شود؛ هر چند که ظاهراً اصل نماز را برای انجام فرمان الهی به جا آورد.
🔹 عمل خالص نیز گونه گون است: گاهی به انگیزه رهیدن از جهنّم و گاهی به انگیزه رسیدن به بهشت است. این دو مرحله، نازل ترین مرتبه اخلاص است که آن را اخلاص اضافی یا #اخلاص_نسبی می نامند. اما عالی ترین مرحله آن، عملی است که از روی #عشق_و_ارادت به پروردگار هستی باشد. بدیهی است که هر چه اخلاص از لحاظ کمّی و کیفی، بیشتر باشد، آثار و برکات آن نیز بیشتر خواهد بود. بدین ترتیب، کسی که عمری را با اخلاص زندگی می کند، چشمه های حکمت به صورت بسیار گسترده و فراگیر، از قلب وی بر زبانش جاری خواهد شد.
🔹 یکی از آثار اخلاص آن است که می تواند به همه #کارهای_روزمره، رنگ عبادت بدهد؛ بدین معنا که کارهایی نظیر خوردن، آشامیدن، خوابیدن، کسب کردن، سخن گفتن، شنیدن و... اگر به انگیزه هایی همانند نیرو گرفتن برای عبادت، کمک به دین الهی، تقویت نظام اسلامی، گره گشایی از مشکلات بندگان خدا و... باشد، رنگ عبادت به خود می گیرد. بنابراین، عبادت آدمی، منحصر در نماز خواندن، تلاوت قرآن، دعا خواندن، روزه گرفتن و مانند آن نمی شود، بلکه #سراسر_عمر او طاعت و عبادت خواهد شد.
#آیت_الله_جوادی_آملی
#در_محضر_استاد
📚 ادب فنای مقربان، ج2، ص167.
🔰 @p_eteghadi 🔰
💠 فقر مذموم
🔸 ذات اقدس الهی تشریعاً بر مال دار واجب كرده که بخشی از وجوه به نام #زكات است, بخشی به نام #خمس است, بخشی به نام #كفارات است, بخشی به نام #نذورات است كه با این راه ها, فقر برطرف شود؛ یعنی در نظام اسلامی #فقر_طبیعی هست ولی #فقر_اقتصادی ممنوع است.
🔸 در #فقر_طبیعی ما خردسالانی داریم كه اینها نیازمند هستند, كهنسالانی داریم که نیازمند هستند, بیماران و فرسوده ها و فرتوت ها و از كار افتاده هایی داریم كه اینها نیازمند هستند، جلوی اینها را كه نمی شود در نظام عالَم گرفت كه ما فقیر طبیعی نداشته باشیم؛ یعنی مریض نداشته باشیم, پیرزن نداشته باشیم, پیرمرد نداشته باشیم, خردسال نداشته باشیم، اینكه شدنی نیست، عالَم اینها را دارد؛ اما #فقر_اقتصادی ممنوع است یعنی هیچ كسی نباید گرسنه باشد.
شما در بیانات نورانی حضرت امیر میبینید كه حضرت نفرمود من به فقیر كمك می كنم، كمك به فقیر یك امر عاطفی است، بلکه فرمود: «لو تَمثّل لِی الفقر رجلاً لَقَتلتُهُ»؛ من اگر فقر را ببینم گردنش را میزنم، من با فقر مخالفم؛ كمك به فقیر كه از هر كسی بر می آید!
#آیت_الله_جوادی_آملی
#جام_معرفت
📚 سوره مبارکه یس جلسه 14
تاریخ: 1392/11/01
🔰 @p_eteghadi 🔰
💠 رادمردان
🔸 شهید #حاج_قاسم_سلیمانی و سایر شهدا کار عظیمی کردند!
در بخش های پایانی سوره مبارکه «بقره» بیانی دارد که آن بیان هم #امام_راحل را وادار به این کار کرد هم #شهدای_بزرگوار را. درباره توده مردم دارد اگر کسی کار خیر بکند انفاقی بکند، خدا به او پاداش می دهد که یکی از پاداش های او این است که او را حفظ می کند و به او #ثبات_قدم عطا می کند. در این آیه نورانی سوره مبارکه «بقره» ندارد که اگر کسی کار خوب کرد اقدامی کرد ما او را ثابت قدم می کنیم، فرمود: کسانی که ﴿ینْفِقُونَ أَمْوَالَهُمُ ابْتِغَاءَ مَرْضَاتِ اللّهِ وَ تَثْبِیتَاً مِنْ أَنْفُسِهِمْ﴾ یعنی در همان اولی که وارد حوزه شد می خواهد ثابت قدم باشد در همان اولی که وارد میدان نبرد شد می خواهد ثابت قدم باشد؛ نه اینکه اگر کسی چنین کاری را کرد خدا او را ثابت قدم می کند.
🔸 آن قدر این مردان بزرگ اند که از همان اول، #ثبات_قدم را از خدا می طلبند. خیلی فرق است که بگوید کسانی که در راه خدا انفاق می کنند خدا آنها را ثابت قدم می کند، با آن مردان به مقصد رسیده ای که در آغاز کار می گویند ما برای تثبیت قدم خودمان داریم اقدام می کنیم.
#سالگرد_حاج_قاسم_سلیمانی
#آیت_الله_جوادی_آملی
#جام_معرفت
📚 پیام به بیست و دومین همایش کتاب سال حوزه
تاریخ: 1399/10/17
🔰 @p_eteghadi 🔰
✅حضرت آیتالله بهجت قدسسره:
🔹 این احساس لذت در #نماز ، یک سری مقدمات خارج از نماز دارد، و یک سری مقدمات در خود نماز!
⚠️ آن چه پیش از نماز و در خارج از نماز باید مورد ملاحظه باشد و عمل شود این است که:
🔻انسان گناه نکند و قلب را سیاه و دل را تیره نکند.
🔻و معصیت، روح را مکدّر می کند و نورانیّت دل را می برد.
🍃 و در هنگام خود نماز نیز انسان باید زنجیر و سیمی دور خود بکشد تا غیر خدا داخل نشود یعنی فکرش را از غیر خدا منصرف کند.
📚 برگی از دفتر آفتاب، ص۱۳۳
🔰 @p_eteghadi 🔰
19.49M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎧 #پادکست_اعتقادی
⁉️ ادیان قبل از اسلام چگونه عبادت میکردند؟
🎙 استاد محمدی شاهرودی
🔰 @p_eteghadi 🔰
رهبرانقلاب: جهاد بر زن و مرد واجب است
🔹جهاد هم بر زن هم بر مرد واجب است، منتها جهاد مرد یکجور است و جهاد زن یکجور دیگر. در همین جنگ ۸ ساله زنها هم مکلف بودند، تکلیف داشتند، تکلیفشان را هم خوب عمل کردند. زنها در این مدت اگر بهتر از مردها عمل نکرده باشند، حداقل به اندازه مردها عمل کردند.
🔹فرض بفرمایید همین شرح حالهایی که مربوط به همسران شهداست. گمان نمیکنم شما بتوانید یکی از این شرح حالها را بخوانید و در مدت خواندن آن، ۱۰ بار اشک نریزید؛ امکان ندارد.
🔹یعنی انسان وقتی میبیند این جهاد این زن را، حالا مرد رفته در میدان اما این زن دارد جهاد میکند. امر به معروف و نهی از منکر هم بر زن واجب است، هم بر مرد واجب است. منتها تقسیم نقش شده؛ نقشها یکسان نیست. این نگاه اسلام است، هم یک نگاه مترقی است هم عادلانه است.
🔺 بیانات رهبر معظم انقلاب در دیدار اقشار مختلف بانوان 1401/10/14
🔰 @p_eteghadi 🔰
❇️ #برشی_از_کتاب | ادب، آداب دارد
✍️ از همان ابتدای تولد، بلکه قبل از آن، کودک صداهایی را که میشنود و آنچه را که میبیند، در ذهن خود ضبط میکند. بنابراین به والدین توصیه میشود با او به زیبایی سخن بگویند و از بهکارگیری الفاظ زشت بپرهیزند.
📚 محمّدعلی قاسمی، دوران طلایی تربیت (تربیت دینی فرزند، از تولّد تا هفت سالگی)، ص165.
🔰 @p_eteghadi 🔰
⭕️سوال
❓مثالی برای •توحید افعالی• در قرآن کریم بیان کنید؟
توحید افعالی در مطلب قبلی توضیح داده شد. مراد از توحید افعالی این است که تمامی امور عالم در نهایت به عنایت و قدرت خداوند ختم میشوند.
🔷در ادبیات قرآن، توجه به توحید افعالی بسیار پررنگ است. ازاینرو در موارد متعدد، افعالی که بهظاهر به نظر میرسد فعل غیر خدا باشد، به خدا نسبت داده شده است.
🔹از باب نمونه به یک مورد بسنده میکنیم. در قرآن کریم گاهى تزکیه (اصلاح نفس) به خدا، گاه به پیامبر و گاهى به خود انسان نسبت داده شده است:
1️⃣در جایى خداوند فاعل تزکیه معرفی میشود: «بَلِ الله يُزَكِّی مَنْ يَشاء؛[1] بلکه خدا هر که را بخواهد پاک مىگرداند».
2️⃣جایى دیگر پیامبر فاعل تزکیه معرفی شده و چنین مىفرماید: «يُزَكِّیهِمْ وَ يُعَلِّمُهُمُ الْكِتابَ وَ الْحِكْمَة؛[2] (پیامبر) آنان را پاک مىگرداند و کتاب و حکمت به آنها مىآموزد».
3️⃣در جاى دیگر نیز تزکیه به خود انسان نسبت داده شده است: «قَدْ أَفْلَحَ مَنْ زَكّاها؛[3] به تحقیق رستگار شد کسىکه آن (نفس) را پاک گرداند».
✅وجه جمع این سه آیه که یک فعل را به چندین فاعل نسبت میدهد، این است که فاعل مستقل برای خداست و فاعلیت پیامبر صلیالله علیهوآله و انسان با اجازه خداوند و در طول فاعلیت خداى متعال است و منظور از توحید افعالی نیز همین نگاه است.
📗پینوشت:
[1]. نساء: 49.
[2]. جمعه:2.
[3]. شمس:9.
🔰 @p_eteghadi 🔰
♨️حقیقت قلب در قرآن
🔸آيات قرآن جايگاه تعقل، انديشه، ادراک و احساسات را قلب شناخته و به این منظور هيچگاه برای معانی تعقل و ادراک كلمه مُخ (مغز) يا جايگاه آن سَر استفاده نشده است.
⏫مغز که مركز تفكر تلقی میشود يک برداشت مادیگرايانه است و كسانی كه روح را به عنوان يک موجود مجرد قبول ندارند همه امور ادراكی انسان را مربوط به مغز میپندارند.
🖇حقيقت آن است كه گرچه مغز به عنوان ابزار و وسايل ادراک نقش اساسی دارد، ولی درک و معرفت عقلی، حسی، وهمی و خيالی انسان به وسيله روح و نفس ناطقه انجام میشود و مغز در واقع ابزار و وسيله كار روح است و خودش مركز تفكر و ساير ادراكات نيست.
📢مبدأ حيات در آدمى، قلب است، به اين معنا كه، روحى را كه معتقد هستیم در هر جاندارى هست، نخست به قلب جاندار متعلق شده و از قلب به تمامى اعضاى زنده نيز سرايت میکند، از این رو آثار و خواص روحى و روانى چون احساسات وجدانى يعنى شعور، اراده، حب، بغض، رجاء، خوف و امثال اينها، همه مربوط به قلب است، به همين عنايت كه قلب اولين عضوى است كه روح بدان متعلق شده است.
🔰 @p_eteghadi 🔰
♨️رفتار محترمانه و مهربانانه امام خمینی رحمةاللهعلیه با همسایگان
🔸یکی از پاسدارهای بیت امام نقل میکند، در جماران حاج آقاخسروشاهی همسایه حضرت امام بود و یادم هست که امام رضواناللهتعالیعلیه چند بار فرمودند که بروید به آقای خسروشاهی بگویید بیاید من میخواهم ایشان را ببینم. من میرفتم و به حاج آقاخسروشاهی خبر میدادم. ایشان میآمد و با آقا ملاقات میکرد.
آقا در آن ملاقات میفرمودند: از اینکه ما همسایه شما هستیم و شما را اذیت میکنیم معذرت میخواهیم، چون پاسدارهای من پشت دیوار شما باعث زحمت و دردسرتان هستند (آن ایام پاسدارها بین دیوار خانه امام و منزل آقای خسروشاهی قدم میزدند) چند بار هم از درخت خانه آقای خسروشاهی گردو به حیاط خانه امام افتاد که حضرت امام شخصاً آنها را جمع میکردند و از دیوار به آن طرف میانداختند.
🔰 @p_eteghadi 🔰