سفر شاه به امریکا در تیرماه 1343 و مذاکراتی که صورت گرفت، امریکا اعطای کمکهای نظامی را به وضع مقرراتی در زمینه مسائل قضایی منوط کرد. شاه برای دریافت دویست میلیون دلار کمک نظامی، پس از بازگشت از امریکا، لایحه کاپیتولاسیون(اعطای مصونیت قضایی به اتباع آمریکایی) را در سوم مرداد 1343 توسط حسنعلی منصور نخست وزیر وقت در مجلس سنا طرح کرد. پس از این، لایحه در تاریخ 21مهرماه 1343 در مجلس شورای ملی نیز مطرح شد و در غیاب رئیس مجلس و 25 تن از نمایندگان به تصویب رسید. لایحه مزبور با هفتادوچهار رای موافق و شصتویک رای مخالف تصویب گردید.
دولت جدید آمریکا که در آذر 1342 روی کار آمده بود به دنبال رفاه بیشتر آمریکاییهای بود که در ایران بودند. از این رو به دنبال تصویب قراردادی بودند که به کنوانسیون وین یا قرارداد حق توحش مشهور بود. با تصویب لایحه کاپیتولاسیون برای زندگی در ایران ترغیب میشدند. طبق یک بندی از این لایحه، آمریکاییها از مالیات گمرک معاف میشدند
.امام چند روز پس از تصویب لایحه کاپیتولاسیون از ماجرا اطلاع یافت. ایشان بلافاصله مراجع و علمای قم را به تشکیل جلسه هفتگی فرا خواند و با ارسال تلگراف و پیک هایی علمای سایر شهرها را در جریان امر قرار داد. سپس اعلام داشت که در روز 20 جمادی الثانی (برابر با 4 آبان) در منزل خود سخنرانی خواهد کرد. رژیم که از تصمیم امام اطلاع یافت، پیکی به قم فرستاد تا با امام دیدار کرده و ایشان را از تصمیم خود منصرف سازد، ولی امام حاضر به دیدار وی نشد. به ناچار با فرزند امام(حاج آقا مصطفی) دیدار کرد و با زبان نصیحت و تهدید اظهار داشت: «...آمریکا به منظور کسب وجهه در میان مردم ایران با تمام قدرت فعالیت میکند و پول میریزد و از نظر قدرت در موقعیتی است که هرگونه حمله به آن به مراتب خطرناکتر از حمله به شخص اول مملکت است! آیت الله خمینی اگر این روزها بنا دارند نطقی ایراد کنند باید خیلی مواظب باشند که به دولت امریکا برخوردی نداشته باشد که خیلی خطرناک است و با عکس العمل تند و شدید آنان مواجه خواهد شد. دیگر هرچه بگویند -حتی حمله به شخص شاه- چندان مهم نیست !
#پهلوی_بدون_روتوش
🆔 @pahlavi1357
♨️ کاپیتولاسیون؛ قراردادی برای دفن آزادگی و غارت ملت
🔹رژیم آمریکا برای مقابله با حرکات ضد آمریکایی در ایران و ایجاد امنیت خاطر برای نظامیان خود و دفاع از منافع کشورش در منطقه، مصمم به احیای #کاپیتولاسیون در ایران شد. بدین لحاظ لایحهای در مجالس سنا و شورای ملی به تصویب رسید که براساس آن مستشاران نظامی آمریکا و خانوادههای آنان در ایران از مصونیت سیاسی ـ قضایی برخوردار شدند.
🔹امام با تمامی مخفیکاریهای دولت، دو سه روز بعد از تصویب لایحه از مذاکرات مجلس در این باره مطلع گردیدند و در جلسهای فرمودند: «این از آن اموری است که ما باید دنبال کنیم و #عزت اسلام را زنده کنیم. ما هدفمان این است که از زیر یوغ استعمار #آمریکا و #اسرائیل بیرون بیاییم. ما میخواهیم یک ملت مستقل باشیم»
🔺صبح 4 آبان 1343 امام تصمیم گرفتند که در مورد کاپیتولاسیون سخنرانی کنند. ولی حضرت امام در سخنرانی 4 آبان چه گفتند؟ سایت جامع امام خمینی در یادداشت اخیر خود به چگونگی تصویب کاپیتولاسیون در ایران و واکنش امام(ره) به این لایحه پرداخته است.
#پهلوی_بدون_روتوش
🆔 @pahlavi1357