مسأله 719. اگر بچّۀ سقط شده (که در حکم مسلمان است)، چهار ماه قمری یا بیشتر داشته باشد، باید مانند افراد مکلّف، غسل میّت داده، کفن نموده، حنوط کرده و دفن نمایند؛
بلکه اگر چهار ماه هم ندارد، ولی ساختمان بدنش تمام شده، بنابر احتیاط واجب، باید او را مثل افراد مکلّف غسل میّت بدهند، کفن کنند، حنوط نموده و دفن کنند.
رساله جامع آیت الله سیستانی ج ۱
سؤال از مقام معظم رهبری دام ظله العالی
✳️ حکم کسی که در بجا آوردن جزئی از نماز قصد قربت ندارد و از طرف دیگر قصد ریا هم ندارد چیست؟ مثلا برای اینکه مطلبی را به دیگری بفهماند ذکر بگوید.
✅پاسخ " در صورتی که آن جزء قابل جبران و تدارک باشد و آن را تکرارکند نماز صحیح است."
.
سؤال از مقام معظم رهبری دام ظله العالی
✳️ حکم عدم رعایت نوبت و حق تقدم دیگران در مثل صف نانوایی یا ویزیت دکتر و امثال آن چیست؟ آیا حرام است؟
✅پاسخ " اگر ظلم در حق دیگران محسوب شود حرام است."
سؤال از مقام معظم رهبری دام ظله العالی
✳️ پیرمرد یا پیر زنی که مریض هستند و کهولت سن و بیماری هر دو با هم و به صورت جزء العله ( نه مستقلا ) در مشقت یا ضرر داشتن روزه مؤثراند. حال وظیفه آنها عمل به کدام علت است؟ مریضی یا کهولت سن؟
✅پاسخ: "اگر روزه برای آنها ضرر دارد حکم مریض را دارند و اگر ضرر ندارد ولی مستلزم مشقت است حکم شیخ و شیخه را دارد."
آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی 🔸ناتوانی از رفتن به حج و وظیفۀ شخص مستطیع
❓پرسش:
در سالهاى گذشته مستطيع بودم و امکان تشرّف به حج را داشتم ولی ثبتنام نکردم و نتوانستم به حج مشرف شوم. اکنون نیز دیگر امید به تشرّف به حج ندارم. تکلیفم نسبت به حج چیست؟
✍️پاسخ:
ج: اگر از اینکه بتوانید خودتان تا آخر عمر، بدون تحمل مشقت شدید حج بجا آورید ناامید هستید، باید -هرچند از میقات- نایب بگیرید و گرنه از راهی مثل وصیت مطمئن شوید که پس از مرگ از جانب شما، حج انجام میشود.
سؤال از مقام معظم رهبری دام ظله العالی
✳️ اگر کسی از قبل تصمیم قطعی داشته روز خاصی مثل دحوالارض را روزه بگیرد ولی فراموش میکند و در آن روز غذا یا آب میخورد بعد یادش میآید. حکم روزه آن روز او چیست؟
✅ پاسخ " اگر از شب قبل نیت روزه فردا را داشته صحیح است. ولی اگر غافل بوده و نیت نکرده و صرفا از روزهای قبل بنای بر روزه گرفتن داشته، کفایت نمیکند."
سؤال از مقام معظم رهبری دام ظله العالی
✳️ پیرمرد یا پیر زنی که مریض هستند و کهولت سن و بیماری هر دو با هم و به صورت جزء العله ( نه مستقلا ) در مشقت یا ضرر داشتن روزه مؤثراند. حال وظیفه آنها عمل به کدام علت است؟ مریضی یا کهولت سن؟
✅ پاسخ " اگر روزه برای آنها ضرر دارد حکم مریض را دارند و اگر ضرر ندارد ولی مستلزم مشقت است حکم شیخ و شیخه را دارد."
🔸استقرار حج بر عهدۀ مکلف
❓پرسش:
شخصی با ارثی که به وی رسیده، مستطیع شده و شرایط وجوب حج برایش تحقق یافته است. با این حال به حج نرفته و توانایی مالی را از دست داده است. اکنون تکلیفش چیست؟
✍️پاسخ:
چنین شخصی حج بر وی مستقرّ شده و مانند دیون فوری، واجب است برای انجام آن در اولین فرصت ممکن -هرچند با قرض گرفتن و یا فروختن لوازم غیر ضروری منزل- اقدام کند مگر اینکه رفتن به حج بر او حرجی شود، که در این صورت هرچند حج بر ذمۀ او باقی است اما تأخیر حج تا زمان رفع حرج جایز است واگر از اینکه بتواند تا آخر عمر، خودش حج را بدون تحمل مشقت شدید بجاآورد ناامید باشد، باید نایب بگیرد.
همچنین با مشاهدۀ نشانههای مرگ در خود، باید از راهی -مثل وصیت - مطمئن شود که از طرف او حجةالإسلام انجام میشود و اگر قبل از انجام حج از دنیا برود، باید برای او -هرچند از میقات- در اولین سال ممکن، حج بجا آورند.
🔺دفتر استفتائات آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی
رساله آیت الله زنجانی
مساله26:ازدواج با زنان اهل کتاب
عقد دائم با زن زرتشتی باطل است و ازدواج موقّت با او، مکروه و مخالف احتیاط استحبابى است. ازدواج دائم و موقت با زنان اهل کتاب (مسیحی و یهودی)جایز، اما مخالف احتیاط استحبابى است، و ازدواج دائم، کراهت هم دارد. البته کسی که زن مسلمان دارد ازدواج دائم و موقت وی با هر زن غیر مسلمان، بدون اجازۀ همسر مسلمانش باطل است.
مسأله 1461. دعا کردن در قنوت نماز، به غیر زبان عربی، اشکال ندارد و نماز را باطل نمیکند، هرچند احتیاط مستحب آن است که به غیر عربی دعا نکند، ولی وظیفۀ قنوت با دعا به غیر زبان عربی، بنابر احتیاط واجب، انجام نمیشود. رساله جامع آیت الله سیستانی، ج 1، م 1461
آیت الله مکارم شیرازی 1- خرید کالاهای امریکایی و انگلیسی
سؤال: با توجه به حمله ظالمانه و وحشیانه حکام امریکا و انگلیس به مردم مسلمان عراق ، جمعی از مقلدین حضرتعالی از جواز یا حرمت خرید کالاهای امریکایی و انگلیسی که طبعا منافع آن مستقیم یا غیر مستقیم به خزانه دولتهای محارب می ریزد سوال می نمایند
پاسخ:بی شک خرید کالاهای آمریکایی و انگلیسی کمک به این ظالمان است و از نظر شرع اسلام حرام است
2- خرید و فروش اجناسی که منافع آن به صهیونیست ها می رسد
سؤال: آیا مواد خوراکی یا هر نوع جنس دیگری که تحت لیسانس یهود یا کشورهای کفر باشد مثل نوشابه ها ( نوشابه کوکا کولا و ... ) مسلمان می تواند از این اجناس استفاده نماید و آیا در کشور ما اسامی تحت لیسانس می باشند
پاسخ:خرید و فروش کالاهایی که منافع آن به صهیونیست ها می رسد جایز نیست.
3- حکم خرید محصولات اسرائیلی
سؤال: حکم خرید محصولات شرکتهای وابسته به صهیونیست ها و اسرائیل چیست؟
پاسخ: خرید محصولات شرکت های وابسته به صهیونیست ها و اسرائیل جایز نیست. ( در هر سه مورد مگر در موارد ضروری مثل دارو که در جای دیگر نمی شود تهیه کرد)